pa upravo je problem u nacinu na koji su oni uskladili stari sistem s novim...i nije bitno sta ti pise na diplomi jesi li diplomirani, master, bachelor itd. vec koji si stepen VI, VII ili VIII...sada se 2 godine izjednacavaju sa 3 ili 4 god sa 5 god...diplomac wrote:Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o usvajanju osnova kvalifikacijskog okvira u BiH, objavljen u Službeni glasnik BiH broj 31. od 25.04.2011. godine.
Ove osnove kvalifikacijskog okvira unijeli su kod nekih osoba i studenata dilemu da li je BACHELOR ili BACCALAUREAT koji se stiće nakon prvog ciklusa visokog obrazovanja izjednačen sa Višom školom, odnosno Višom stručnom spremom.
Ove pretpostavke i glasine nisu tačne, kvalifikacija BACHELOR ili BACCALAUREAT se dobija nakon Prvog ciklusa visokog obrazovanja. Drugi ciklus visokog obrazovanja vodi do magistarske diplome a Treći ciklus visokog obrazovanja vodi do diplome doktorata.
Osnove kvalifikacijskog okvira u BiH je prvi dokument BiH o kvalifikacijskom okviru za sve nivoe obrazovanja, kojeg je neophodno dalje razvijati u narednom višegodišnjem periodu.
Osnovama kvalifikacijskog okvira u BiH stvara se preduslov za izradu "Kvalifikacijskog okvira u BiH", koji treba povezati prethodne, sadašnje i buduće rezultate učenja, te ih postaviti u međusobne odnose unutar BiH, ali i Europskog kvalifikacijskog okvira i Europskog obrazovnog prostora a koji bi trebao biti donesen najkasnije do kraja 2015. godine.
Dokument Osnove kvalifikacijskog okvira u BiH je usklađen sa Europskih kvalifikacijskim okvirom.
Nejasnoće kod nekih studenata nastale su što je RANIJI SISTEM U BIH ZASNOVAN NA STEPENIMA STRUČNE SPREME a sad ga treba prevesti na NOVI KVALIFIKACIJSKI OKVIR U BIH. Tu je najavljena mogućnost da bivše Više škole koje su trajale tri godine i davale VIŠU STRUČNU SPREMU - VŠS prevedu u današnji stadij Prvog ciklusa. Na taj način moguće je da se bivša VŠS prevede u novi kvalifikacijski okvir a ne da se sadašnji Prvi ciklus prevede u stari sistem. Ovaj problem se tiče bivših studenata iz ranijeg perioda a ne sadašnjih studenata.
Na temelju svega iznesenog možemo zaključiti da naši sadašnji studenti nemaju potrebe za brigom, s tim da moramo raditi i pratiti da se novi kvalifikacijski okvir ugradi u normativne akte zakonodavstva, firmi, zdravstvenih organizacija, pravosuđa itd.
Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!
- Jasmin2803
#151 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
-
zelenashica
#152 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!
Isti slučaj se desio na Univerzitetu u Tuzli....moje kolege koje su imali VŠS su upisale 3-ću godinu po Bolonji,nadajući se da će biti VSS....položili ispite,diplomirali,dati im koeficijenti za VSS.Sada im vraćaju koeficijente na VŠS.Helem sa trogodišnjim studijem se dobija VŠS sprema.ocaj wrote:E sto me zbuniste,svaka vam cast!![]()
Ja sam zavrsila visu poslovnu skolu i upisala nastavak,naravno po bolonji, polazem razliku predmeta da bi zavrsila tri godine,sto se prosle godine vrednovalo kao bivsi cetvorogodisnji studiji. Sada odjenom citam ovdje da se studenti sa visom skolskom spremom odmah upisuju na master i spominje se razlika za poloziti samo neka 3 predmeta.... jel ovdje mene neko levati ili sta je u pitanju...??![]()
![]()
Poslije svega ja sam dosla do zakljucka da je bolje da batalim ovu "nadogradnju", jer ocito se ne zna ciji je u cijem...da izvinete!
- yellow cat
#153 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
samo da mi tema bude na oku... 
-
sarajev_o
#154 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
znaci moje 3 godine padose u vodu
eeeeeeeee zivote
ko ce u kafanu??
ko ce u kafanu??
- Jasmin2803
#155 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
i mojih petsarajev_o wrote:znaci moje 3 godine padose u vodueeeeeeeee zivote
![]()
![]()
![]()
ko ce u kafanu??
- kockica_kockica
#156 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
ja drzave i go*ana
nepismeni skorojevici imaju moc da se igraju sa hiljadama zivota.... izmisljaju novi sistem obrazovanja.... svuda u svijetu na jedan nacin samo u Bosni ne moze tako... mi vazda nesto mimo svijeta...
nepismeni skorojevici imaju moc da se igraju sa hiljadama zivota.... izmisljaju novi sistem obrazovanja.... svuda u svijetu na jedan nacin samo u Bosni ne moze tako... mi vazda nesto mimo svijeta...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#157 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
za to vrijeme pismeni skorjevići rade... šta?kockica_kockica wrote:ja drzave i go*ana![]()
možemo mi ovdje naricati nad našom hudom sudbinom, samo, ne mogu se oteti sveopštem klišeju - političari su svi zli, nepošteni i podli... a narod jadan... pošten.
nema veze, valjda se budemo nadigli za tramvajske kupone
- kockica_kockica
#158 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Narod je jos gori .. i ne naricem.. vise se i ne cudim postupcima politicara, a bome ni gradjana ove drzave...Chmoljo wrote:za to vrijeme pismeni skorjevići rade... šta?kockica_kockica wrote:ja drzave i go*ana![]()
nepismeni skorojevici imaju moc da se igraju sa hiljadama zivota.... izmisljaju novi sistem obrazovanja.... svuda u svijetu na jedan nacin samo u Bosni ne moze tako... mi vazda nesto mimo svijeta...![]()
možemo mi ovdje naricati nad našom hudom sudbinom, samo, ne mogu se oteti sveopštem klišeju - političari su svi zli, nepošteni i podli... a narod jadan... pošten.
Kakav narod takvi mu i politicari... prema tome i Zakoni su nam u skladu sa svim tim.... nista bolje nismo ni zasluzili od ovog sto imamo.... kazu kako posijes tako ces i poznjeti.. politicare smo sami posijali svojim glasovima....
-
TRANCE
#159 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Kakav narod, takvi i političari. Uvijek bilo i bit će.kockica_kockica wrote:Narod je jos gori .. i ne naricem.. vise se i ne cudim postupcima politicara, a bome ni gradjana ove drzave...Chmoljo wrote:za to vrijeme pismeni skorjevići rade... šta?kockica_kockica wrote:ja drzave i go*ana![]()
nepismeni skorojevici imaju moc da se igraju sa hiljadama zivota.... izmisljaju novi sistem obrazovanja.... svuda u svijetu na jedan nacin samo u Bosni ne moze tako... mi vazda nesto mimo svijeta...![]()
Kakav narod takvi mu i politicari... prema tome i Zakoni su nam u skladu sa svim tim.... nista bolje nismo ni zasluzili od ovog sto imamo.... kazu kako posijes tako ces i poznjeti.. politicare smo sami posijali svojim glasovima....
Jedino rješenje za probleme u Bosni je odlazak odavde. Druge nema...
- Chmoljo
#160 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
ma nisam mislio samo na tebe, to nam je neka konstanta - kuknjava i mišljenje da smo bogmodani. mislimo da smo pametni, a drugi nam sudbine kroje. neki spominju masne direktore... e, al oni su direktori, vi niste.kockica_kockica wrote:
Narod je jos gori .. i ne naricem.. vise se i ne cudim postupcima politicara, a bome ni gradjana ove drzave...
mi smo ljudi koji se moraju tjerati da rade. prvo krenem od sebe, koji još mrljavim fakultet, a da sam ograničen vremenom, davno bih to završio.
skandalozna odluka nije, više smo mi skandalozni, jer evo, ko su ti pametni momci i djevojke koji nas mogu okupiti oko sebe da tražimo ta prava? ima li neka organizacija koja bi to uradila, i ako ima, ima li nas dovoljno koji možemo nešto?
bojim se da ne, i da svi mi kukamo, a čim završimo ganjamo državnu službu i pretvramo se u ćate, pisare i birokrate. al eto...
- Jasmin2803
#161 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
pa ja sam napravio ovu temu da vidim kako raja reaguje, na mom faksu nece niko k... da mrdne, ko fol neko vijece studenata i saradnici...sve roboviChmoljo wrote:ma nisam mislio samo na tebe, to nam je neka konstanta - kuknjava i mišljenje da smo bogmodani. mislimo da smo pametni, a drugi nam sudbine kroje. neki spominju masne direktore... e, al oni su direktori, vi niste.kockica_kockica wrote:
Narod je jos gori .. i ne naricem.. vise se i ne cudim postupcima politicara, a bome ni gradjana ove drzave...
mi smo ljudi koji se moraju tjerati da rade. prvo krenem od sebe, koji još mrljavim fakultet, a da sam ograničen vremenom, davno bih to završio.
skandalozna odluka nije, više smo mi skandalozni, jer evo, ko su ti pametni momci i djevojke koji nas mogu okupiti oko sebe da tražimo ta prava? ima li neka organizacija koja bi to uradila, i ako ima, ima li nas dovoljno koji možemo nešto?
bojim se da ne, i da svi mi kukamo, a čim završimo ganjamo državnu službu i pretvramo se u ćate, pisare i birokrate. al eto...
- Chmoljo
#162 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
sve ti vjerujem, a vala, ja više konstatujem ono što vidimJasmin2803 wrote:
pa ja sam napravio ovu temu da vidim kako raja reaguje, na mom faksu nece niko k... da mrdne, ko fol neko vijece studenata i saradnici...sve robovi
- Jasmin2803
#163 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
btw pisao sam i Hrsumu i Senadu raja slala dopise Oslobodjenju, Avazu...niko se ne oglasava...ebe mi se ja jos ovu godinu da zavrsim i odoh... makar sa svojim masterom prodavao sendvice 
- smoki_choko
#164 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
fakat debilizam. mogli su 3 godine izjednaciti sa sss 
- Jasmin2803
#165 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
brate idem 8+4+3+2=17 godina u skolu i na kraju ne znam sta sam...smoki_choko wrote:fakat debilizam. mogli su 3 godine izjednaciti sa sss
- baustelac
#166 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
fakat jeste, ha 3 ha 4 godine, sta je to godina dvije gore dolesmoki_choko wrote:fakat debilizam. mogli su 3 godine izjednaciti sa sss
- Jasmin2803
#167 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
sta je to godina dvije gore dole na vlasti...baustelac wrote:fakat jeste, ha 3 ha 4 godine, sta je to godina dvije gore dolesmoki_choko wrote:fakat debilizam. mogli su 3 godine izjednaciti sa sss
-
Autobus
#168 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Kad Bolonjci dođu na vlast, promjenit će ovo
Ako do tada ne pomru ovi naši iz starog sistema
- smoki_choko
#169 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
pa mi sa 3 godine imamo isto predmeta ko sto su prije imali sa 4. i njima vss a nama všsbaustelac wrote:fakat jeste, ha 3 ha 4 godine, sta je to godina dvije gore dolesmoki_choko wrote:fakat debilizam. mogli su 3 godine izjednaciti sa sss
- Jasmin2803
#170 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
ma poslali su oni svoju djecu vani kad se vrate da mogu vladati drzavom...Autobus wrote:Kad Bolonjci dođu na vlast, promjenit će ovo![]()
- Jasmin2803
#171 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
hehehe i mi jos dvije godine i opet isto sto i oni sa 4...smoki_choko wrote:pa mi sa 3 godine imamo isto predmeta ko sto su prije imali sa 4. i njima vss a nama všsbaustelac wrote:fakat jeste, ha 3 ha 4 godine, sta je to godina dvije gore dolesmoki_choko wrote:fakat debilizam. mogli su 3 godine izjednaciti sa sss
- Chmoljo
#172 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
bolonjci su inače ljudi visokih moralnih načelaAutobus wrote:Kad Bolonjci dođu na vlast, promjenit će ovo![]()
a nešto ne vidim da će u skorije vrijeme to biti drugačije
- Bloo
- Globalna šefica
#173 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
smoki_choko wrote:pa mi sa 3 godine imamo isto predmeta ko sto su prije imali sa 4. i njima vss a nama všsbaustelac wrote:fakat jeste, ha 3 ha 4 godine, sta je to godina dvije gore dolesmoki_choko wrote:fakat debilizam. mogli su 3 godine izjednaciti sa sss
nemas...ne lagi
ne znam sta studiras al na odsjedku anglistike, filozofski fakultet nemas
- Jasmin2803
#174 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
fakat jeste, ha 3 ha 4 godine, sta je to godina dvije gore dole[/quote]
pa mi sa 3 godine imamo isto predmeta ko sto su prije imali sa 4. i njima vss a nama všs[/quote]
nemas...ne lagi
ne znam sta studiras al na odsjedku anglistike, filozofski fakultet nemas[/quote]
hahah koliko su oni po starom programu imali predmeta...
pa mi sa 3 godine imamo isto predmeta ko sto su prije imali sa 4. i njima vss a nama všs[/quote]
nemas...ne lagi
ne znam sta studiras al na odsjedku anglistike, filozofski fakultet nemas[/quote]
hahah koliko su oni po starom programu imali predmeta...
- Bloo
- Globalna šefica
#175 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
pa mi sa 3 godine imamo isto predmeta ko sto su prije imali sa 4. i njima vss a nama všs[/quote]Jasmin2803 wrote:fakat jeste, ha 3 ha 4 godine, sta je to godina dvije gore dole
nemas...ne lagi
hahah koliko su oni po starom programu imali predmeta...[/quote]
ti ocito ne kontas razliku izmedu bolonje i starog sistema
imali smo oko 5 do 6 predmeta po godini