Moderator: O'zone
Otisao sam, a nisam. Vratio sam se, a nisam. Svuda sam sam, ali nikad usamljen. Ponekad zaboli do kosti i drzi te... Onda mine...manijak1 wrote: A da li biste se vratili bez obzira bili uspješni ili neuspješni , ako odete![]()
![]()
.....Ima neka tajna veza .....koja te goni ili usidri .
Ne pada mi na pamet da se vratim u "geto", samo mogu ici dalje sa boljim znanjem jezika i vecim zivotnim iskustvom. Sav normalan svijet kupi kartu i putuje, a ja pisem istorijat (npr Svedjanima) zasto idem, kome idem, hocu li ostati... i sve to na desetak stranica na engleskom ili svedskom jeziku. Jos kad nam iduce godine i Hrvatska uvede vize bice veselo...."manijak1"
A da li biste se vratili bez obzira bili uspješni ili neuspješni , ako odete![]()
![]()
Ako si pametan, otici ces...manki wrote:ostalo mi je još 8 mjeseci do kraja Gimnazije![]()
tako da se nenormalno dvoumim,ili se vratiti u Švedsku (gdje sam bio 92-96) ili ostati u BiH,gdje trenutno jesamprijedlozi??
Novi_Nick wrote:Po ovim prilozima izgleda da bi najvise Bosanaca (islamske vjeroispovjesti) napustilo BiH. Srbi i Hrvati koji su vec u inostranstvu bi najradje da se vrate u BiH. Ako je to tako onda izgleda da bi BiH ostala bez svog temeljnog naroda i nacije Bosanaca te na taj nacin definitivno postala svojina Srba i Hrvata cime bi se vjekovni srpskohrvatski san o podijeli teritorije BiH ispunio.![]()
@the man: po meni ti imas idealnu (zavidnu) situaciju. svaka cast i hvala bogu da ne pada s neba. ovako mi je jednom rekao moj prijatelj koji je ostao i nema namjeru odlaziti: "ma tamo vam je haus, pare padaju s neba, samo treba da rasiris majicu i sve sto upadne unutra je tvoje, a ti posto oblacis shiroko, mogu samo zamisliti koju lovu pogrdishJa sam otisao prije 12 godina, ali kao da nikad nisam otisao...u Sarajevu sam najmanje 6 mjeseci godisnje, ali ne u komadu....inace sam diplomirao, i upisao magisterij...radim u porodicnoj firmi...zivim na relaciji....s obzirom da znam kakve uslove nudi Zapad, nije mi zao ni sekunde...ali nista ne pada s neba...treba se boriti, ako ste spremni na to i ako imate bilo kakvu varijantu,idite! jer kod nas vecina ljudi tapka u mjestu
Dobro sroceno!Bosnian_spring wrote:Medjed i Santos - mislim da su vam komentari pravo u sridu sto bi Dalmosi rekli.
Naravno da bi vecina otisla, i svakako da je to teska odluka i bogu hvala ne garantuje 100% uspjeh nego za sve treba rad, a pomalo i srece.
Voliti svoj grad i svoju zemlju ne znaci biti patoloski vezan za isto. Patoloska ljubav samo belaje donosi i jednoj i drugoj strani. Nije zdrava ni za pojedinca, a ni za drzavu.
Ljubav ostaviti ljubavi, a biznis ili zivot ostaviti biznisu ili zivotu.
Dosta misli da eto radis vani 3-4 godine, mozda 5-6 godina, a onda nikad vise ne radis u zivotu. Mnogi ne kontaju koncept da se u zivotu radi od kad postanes odrastao pa do penzije.
NEMA NISTA NA FRKU I GUZVU. Pogotovo ne na zapadu.
E onda oni koji odu vani se "razocaraju" jer zaboga ne mogu imati najskuplje kuce, najskuplja auta, biti manga po carsiji kad se vrate, a trazi im se da zamisli rade i pri tome koriste glavu sto mogu vise. Takodje, ko bi se tome nadao da tamo negdje gledaju tvoje rezultate, a ne suplju pricu.
Kad ih malo "korektiv" spuca, pa kad vide da bas tako ne idu stvari, da nema zemlje dembelije i da valja korisiti i ruke i mozak 100%, onda nastupa faza tzv. rastave.
Onda im ne valjaju kinezi, amerikanci, englezi, spanci....Singapur smrdi...Njujork nema za izac'....Madrid je dosadan....A Pariz je bezveze........a jedini spas vide u povratku u maticu u kojoj je med i miljeko, jer eto boze tamo imaju stele i tamo se ne mora raditi a pinka stavljati se u dzep.
Gomila mladih ljudi promislja o "zivotu vani" koristeci "pamet iznutra", tj. razmisljajuci o svijetu uz pomoc bosanskih uzusa umjesto otvorene glave.
Pitanje nije odlazak vani ili ostanak. Pitanje je ciste pameti, plana, hrabrosti i umjeca uz odrzanje unutrasnjeg kompasa tj. integriteta. O takvim pitanjima se ne razmislja putem cevapa ili kahva koje se ostavljaju iza.
Nazalost, Sarajevo je duboka provincija u pozadini. A drugi gradovi u Bosni su dalleeeeekkkooo od Sarajeva.
Nije ni cudo. Mnogi ne znaju sta ne znaju, tj. sta se valja iza brda.
Puno srece pa kako god odlucili.
nema vise mjesta prebukirani smo ..... imamo jos par rezervacija za par "uglednih" clanova a nasa menadzerka gospodja Delponte se trudi da popuni i rezervacije .....horns&drums wrote:Stvarno Fortuna, kad ce BiH da se prikljuci Holandiji:D:D:D:D
mislis ono na godisnji ili ....... ako vec mislis zaraditi pare onda ha dodjes u prvu banku, odradi poso i tutanj nazad .... to je jedini nacin "zarade" para .... ovo ostalo je nista vise nego malo luksuzniji zivot u odnosu na zivot u BiH koji ujedno od tebe trazi i dosta samoodricanja ...... znam iz iskustvahorns&drums wrote:Ja bih u stvari otisao pa se vratio kad zaradim lovu. Posto je ovdje ne mogu zaradit'.
Izuzetno dobro sroceno!! Ne znam koje si nacije/religije, a niti je bitno jer moj/tvoj stav--upravo--prevazilazi potencijalne razlike po istim osnovama! Mi--Sarajlije--smo dugo smatrali sebe posebnima; no, tek kad jedan/jedna dodje na Zapad, shvati koliko je nase drustvo bilo zasnovano na pogresnim postulatima!vedderedi wrote:Dobro sroceno!Bosnian_spring wrote:Medjed i Santos - mislim da su vam komentari pravo u sridu sto bi Dalmosi rekli.
Naravno da bi vecina otisla, i svakako da je to teska odluka i bogu hvala ne garantuje 100% uspjeh nego za sve treba rad, a pomalo i srece.
Voliti svoj grad i svoju zemlju ne znaci biti patoloski vezan za isto. Patoloska ljubav samo belaje donosi i jednoj i drugoj strani. Nije zdrava ni za pojedinca, a ni za drzavu.
Dosta misli da eto radis vani 3-4 godine, mozda 5-6 godina, a onda nikad vise ne radis u zivotu. Mnogi ne kontaju koncept da se u zivotu radi od kad postanes odrastao pa do penzije.
E onda oni koji odu vani se "razocaraju" jer zaboga ne mogu imati najskuplje kuce, najskuplja auta, biti manga po carsiji kad se vrate, a trazi im se da zamisli rade i pri tome koriste glavu sto mogu vise. Takodje, ko bi se tome nadao da tamo negdje gledaju tvoje rezultate, a ne suplju pricu.
Kad ih malo "korektiv" spuca, pa kad vide da bas tako ne idu stvari, da nema zemlje dembelije i da valja korisiti i ruke i mozak 100%, onda nastupa faza tzv. rastave.
Onda im ne valjaju kinezi, amerikanci, englezi, spanci....Singapur smrdi...Njujork nema za izac'....Madrid je dosadan....A Pariz je bezveze........a jedini spas vide u povratku u maticu u kojoj je med i miljeko, jer eto boze tamo imaju stele i tamo se ne mora raditi a pinka stavljati se u dzep.
Gomila mladih ljudi promislja o "zivotu vani" koristeci "pamet iznutra", tj. razmisljajuci o svijetu uz pomoc bosanskih uzusa umjesto otvorene glave.
Pitanje nije odlazak vani ili ostanak. Pitanje je ciste pameti, plana, hrabrosti i umjeca uz odrzanje unutrasnjeg kompasa tj. integriteta. O takvim pitanjima se ne razmislja putem cevapa ili kahva koje se ostavljaju iza.
Nazalost, Sarajevo je duboka provincija u pozadini. A drugi gradovi u Bosni su dalleeeeekkkooo od Sarajeva.
Ma sta je dobro sroceno ? Nijedno slovo sto je napisao Bosansko proljece nema nikakve veze sa zdravom pamecu.Ovo gore moze napisati jedino narkoman koji je sa trave presao na" brasno ".Ovo sto je napisao Bosnian _spring moze napisati jedino lud covjek.Tu nema logike , tu nema sadrzaja tu nema pocetka , nema kraja , nema zakljucka , nema imenice , nema objekta, nema predikata ...nema nista !!!!!!Pa kad nema nista kako se pojave neki ljudi koji ovome aplaudiraju.I to bez komentara .Samo ono , svaka cast majstore.Bravo Bravissimo Pa to je meni tako smijesno i prozirno.Veddreadi ( Sta je to ? ) leonard , medjed , santos , fortunabella ......pa to je sve ista osoba koja majmunise i budalese po ovom forumu .Da li su i drugi primjetili ovo ali ne zele ili nece da petljaju oko toga ili ja umisljam.Meni brate sega za jedan ozbiljan forum i za ozbiljne ljude .leonard wrote:Izuzetno dobro sroceno!! Ne znam koje si nacije/religije, a niti je bitno jer moj/tvoj stav--upravo--prevazilazi potencijalne razlike po istim osnovama! Mi--Sarajlije--smo dugo smatrali sebe posebnima; no, tek kad jedan/jedna dodje na Zapad, shvati koliko je nase drustvo bilo zasnovano na pogresnim postulatima!vedderedi wrote:Dobro sroceno!Bosnian_spring wrote:Medjed i Santos - mislim da su vam komentari pravo u sridu sto bi Dalmosi rekli.
Ko to tebe naljuti?vatra i voda wrote:Ma sta je dobro sroceno ? Nijedno slovo sto je napisao Bosansko proljece nema nikakve veze sa zdravom pamecu.Ovo gore moze napisati jedino narkoman koji je sa trave presao na" brasno ".Ovo sto je napisao Bosnian _spring moze napisati jedino lud covjek.Tu nema logike , tu nema sadrzaja tu nema pocetka , nema kraja , nema zakljucka , nema imenice , nema objekta, nema predikata ...nema nista !!!!!!Pa kad nema nista kako se pojave neki ljudi koji ovome aplaudiraju.I to bez komentara .Samo ono , svaka cast majstore.Bravo Bravissimo Pa to je meni tako smijesno i prozirno.Veddreadi ( Sta je to ? ) leonard , medjed , santos , fortunabella ......pa to je sve ista osoba koja majmunise i budalese po ovom forumu .Da li su i drugi primjetili ovo ali ne zele ili nece da petljaju oko toga ili ja umisljam.Meni brate sega za jedan ozbiljan forum i za ozbiljne ljude .leonard wrote:Izuzetno dobro sroceno!! Ne znam koje si nacije/religije, a niti je bitno jer moj/tvoj stav--upravo--prevazilazi potencijalne razlike po istim osnovama! Mi--Sarajlije--smo dugo smatrali sebe posebnima; no, tek kad jedan/jedna dodje na Zapad, shvati koliko je nase drustvo bilo zasnovano na pogresnim postulatima!vedderedi wrote: Dobro sroceno!
Pa pogledaj ti samo ti stupidnosti @ Bosnian _ Spring " Kad te " korektiv " spuca " pa bosanski uzusi " a ovaj mu jaro odgovara :" Ne znam koje si nacije / religije, a nije to ni bitno " ...kakve su to pizdarije i kava je to prepiska ......na sto to lici >>>> Koliko ti imas kompjutera zemljace ?
Cim se hranis ? Bunikom ili zarikom ? Svasta vidjeh u zivotu , ovo jos ne vidjeh !