Mx wrote:BiH je prema BH Ustavu vise etnickonarodna drzava ali u stvarnom zivotu i na terenu jeste visenacionalna drzava. Ali i medju nacijama kao i medju narodima imas vecinu nacionalnih manjina i vecina. Tako su narod Bosnjaci i po naciji Bosanci i Hercegovci najveca nacija u drzavi Bosni i Hercegovini u odnosu na srpsku, hrvatsku i druge manjinske nacije, kapiras?ze kalanga wrote:Imaš pravo, nije nacionalna, jeste višenacionalna.
Drugo, teško ostvarivo. Razloga tristo.
Treće ljudi ne glasaju za program, već ličnost.
Četvrto, ljudi žive u prošlosti, nebitna im je budućnost.
Peto, samoobmana kao glavna odlika mentaliteta je krucijalna barikada da bi se nešto mijenjalo.
Da li biste glasali za opciju koja...
- Mx
#76 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Last edited by Mx on 08/12/2016 18:42, edited 1 time in total.
- Mx
#77 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Pa jbg nemoze 3 biti manje od 1, eh sto bi manjina da bude vecina to nije problem nas Bosnjakabosanaca. I ja bih volio da sam milioner ali nisam pa se moram zadovoljiti sa realnom i objektivnom situacijom u stvarnom zivotu, pa nismo luzeri jbtze kalanga wrote:Ajde....
- Mx
#78 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Dragi Dozer, ja ne znam sta se sa tobom desava, ti od drveta ne vidis sumu
nema greske sa nasim bosnjackobosanskim identitetom i sve je na svom mjestu i kako i treba. Mi smo po etnickonarodnom identitetu Bosnjaci a po nacionalnodrzavnom identitetu Bosanci i Hercegovci. Ostali narodi i nacije u drzavi Bosni i Hercegovci su u odnosu na nas narodnonacionalne manjine i ja mislim da se i ti u tome slazes i da to i ne treba da se mijenja. Bosanskohercegovacka nacija je otvorena i za sve patriote BH drzave i mogu se uclaniti ili izaci iz nje demokratski kada im to god padne na pamet, isto pravilo vrijedi i za sve pripadnike drugih naroda i nacija 
- ze kalanga
#79 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Prvo skontaj što si, Bošnjak ili Bosanac. Onda možemo pričati.Mx wrote:Pa jbg nemoze 3 biti manje od 1, eh sto bi manjina da bude vecina to nije problem nas Bosnjakabosanaca. I ja bih volio da sam milioner ali nisam pa se moram zadovoljiti sa realnom i objektivnom situacijom u stvarnom zivotu, pa nismo luzeri jbtze kalanga wrote:Ajde....
- Mx
#80 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Skonto sam ja to davno ali ne znam da li si ti? ja sam po etnickom narodu Bosnjak a po nacionalnosti i drzavnosti Bosanac i Hercegovac. Ili skraceno ako ti je lakse Bosnjakbosanac! a sta si ti skontao ko si i sta si?ze kalanga wrote:Prvo skontaj što si, Bošnjak ili Bosanac. Onda možemo pričati.Mx wrote:Pa jbg nemoze 3 biti manje od 1, eh sto bi manjina da bude vecina to nije problem nas Bosnjakabosanaca. I ja bih volio da sam milioner ali nisam pa se moram zadovoljiti sa realnom i objektivnom situacijom u stvarnom zivotu, pa nismo luzeri jbtze kalanga wrote:Ajde....
- Dozer
#81 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Konacno neko ko zna sta je sta...
Samo sto ne ide ta konstrukcija "Bosnjabosanac"
Bosnjak i Bosanac, ili po Bosanac i Bosnjak
Samo sto ne ide ta konstrukcija "Bosnjabosanac"
Bosnjak i Bosanac, ili po Bosanac i Bosnjak
-
KENJAC
#82 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Nekad davno , iza sedam brda , sedam mora i svacega necega , jos blatnjav od Igmanskog blata medju narod sidje covjek sa takvom opcijom. Zvao se Zeljko. Komsic Zeljko ! Neka se djeca kunu da su ga nedavno vidjeli na Ajvatovici !Dozer wrote:...svoj program zasniva na:
1. Jasnom, glasnom i javnom prozivanju odgovornih za stanje u kojem se nalazi drzava
2. Podrazumijeva nedvosmislenu gradjansku platformu, koja ce se javno promovisati na svakom koraku, a direktno na ustrb "svetih" konstitutivaca.
3. Podrazumijeva jasno, glasno i nedvosmisleno zalaganje za ukidanje etnickog ustava i etnickih principa vladanja.
4. Podrazumijeva kristalno jasan program u kojem stoji da Bosnjaci, Hrvati i Srbi ne mogu i ne smiju biti nikakve nad-kategorije u vidu "konstitutivnih" naroda koji se pitaju za sve i svasta, nego da to moraju i trebaju biti iskljucivo gradjani BiH bez obzira na etnicki ili vjerski prefix ili sufix.
5. Podrazumijeva jasno i glasno pozivanje naroda na skidanje etno-nacionalista s vlasti, pa ako treba i malo zescom retorikom (a mozda i nekim revolucionarnim metodama).
6. Podrazumijeva postojanje jasne i precizne strategije za izvlacenje drzave iz krize, sto ekonomske, sto politicke, sto generalne drustvene.
Kao i koja:
7. Narodu jasno porucuje da je 26 godina etno-nacionalizma vise nego previse.
8. Taksativno nabraja i proziva sve moguce i nemoguce promasaje i unazadjenja koja su nam svima donijele etno-nacionalisticke politike i stranke koje ih predstavljaju.
9. Bez pardona proziva sve i svakoga ko je odgovoran za ovu nakaradu od stanja i drzave.
10. I koja bi, na kraju, bila spremna i na vlastite zrtve radi postizanja svojih ciljeva.
Ja mislim da bi jedna ovakva platforma, bez obzira da li se radi o jednoj stranci ili koaliciji stranaka, polucila rezultate. Takodjer, mislim da ovdje nema nikakvog napretka sve dok se ne pojavi neko dovoljno hrabar da ovo ovako poslozi. Sve ostalo, sve platforme, programi i strategije koje u svom sadrzaju imaju "postivanje etnickog principa" na bilo koji nacin, slobodno se odmah mogu okaciti macku o rep. Ili, jos bolje - Bakiru, Dodiku i Covicu. Jer, cim se kaze da se moraju postovati etnije, automatski se nabrojanima namjesti na volej i porucuje - "ne sekirajte se previse, necemo mi vas dirati".
- Dozer
#83 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Ne znam ko je, odakle i kada sisao s ovakvom opcijom, ali znam da je ovo jedina opcija koja je funkcionalna za ovolipacnu drzavu...
-
KENJAC
#84 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
...i kao sto vidimo bi opsteprihvacena od strane napacenih naroda. Dozer , nije problem u vlasti i opcijama koje su na vlasti ! Ja ti garantujem da je trenutna vlast u BiH intelektualna i moralna krema sveukupne ovdasnje populacije !Dozer wrote:Ne znam ko je, odakle i kada sisao s ovakvom opcijom, ali znam da je ovo jedina opcija koja je funkcionalna za ovolipacnu drzavu...
Ukljucujuci i onog nesretnika iz Zavidovica !
- Dozer
#85 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
On je, u stvari, najeklatantniji primjer vlastodrzaca... Ali - predaleko su oni od bilo kakve kreme bilo cega. Pogotovo intelektualne... 
Last edited by Dozer on 09/12/2016 13:25, edited 2 times in total.
-
UterivacDugoga
#86 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Dobra anketa samo nerealna.Jednostavno takvih kod nas nema
Mozda,ali kazem MOZDA mali tracak nade u ovome Gradjanskom savezu,mada su i oni talasika. Jedino ne znam da se pojavi kakav nezavisni kandidat.Ko onomad Tito
Mozda,ali kazem MOZDA mali tracak nade u ovome Gradjanskom savezu,mada su i oni talasika. Jedino ne znam da se pojavi kakav nezavisni kandidat.Ko onomad Tito
- ze kalanga
#87 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Šta bi tek bilo da nisi davno skontao...Mx wrote: Skonto sam ja to davno ali ne znam da li si ti? ja sam po etnickom narodu Bosnjak a po nacionalnosti i drzavnosti Bosanac i Hercegovac. Ili skraceno ako ti je lakse Bosnjakbosanac! a sta si ti skontao ko si i sta si?
- Mx
#88 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
ze kalanga wrote:Šta bi tek bilo da nisi davno skontao...Mx wrote: Skonto sam ja to davno ali ne znam da li si ti? ja sam po etnickom narodu Bosnjak a po nacionalnosti i drzavnosti Bosanac i Hercegovac. Ili skraceno ako ti je lakse Bosnjakbosanac! a sta si ti skontao ko si i sta si?![]()
-
bole1st
#89 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
A kad platforma dobije podrsku samo u bosnjackim sredinama i u njoj bude 95% Bosnjaka sta je naredni korak?Dozer wrote: Ja mislim da bi jedna ovakva platforma, bez obzira da li se radi o jednoj stranci ili koaliciji stranaka, polucila rezultate.
Dio Bosnjaka ovo pokusava od 91-e, al ne mogu "prodat" Srbima i Hrvatima ni deku.
- Dozer
#90 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Koji su to Bosnjaci to pokusavali? Kada? Gdje tacno?
Nemojte biti naivni... Da se zaista pojavi jedna ovakva opcija, iskrena i koja bi pokazala da zaista misli ovo i sprovesti, vidjeli biste ekspresno ujedinjenje i koaliciju SDA-SNSD-HDZ, sve kako bi se zadrzala valst. I radikalizacije bi tu bilo, svega...
A zasto - jednostavno je. Oni su svi i te kako svjesni koliko ljudi ne izlazi na izbore, a samim tim i s koliko malo realnih glasova oni kolo vode. Znaju oni vrlo dobro i koliko je nezadovoljnih u zemlji, i protiv njih.
Sustina ovoga sto govorim jeste da ne gledate ko sta prica, nego ko sta zaista radi. Zapitajte se - koja su to realna djela koja je bilo ko ucinio na promjenama Ustava u pravcu gradjanske drzave, interesa gradjana i bilo cega sto bi potralo postojece uredjenje i nacin podjele vlasti po etnickim savovima.
Batalite suplje price. Djela su bitna. A njih - nema.
Nemojte biti naivni... Da se zaista pojavi jedna ovakva opcija, iskrena i koja bi pokazala da zaista misli ovo i sprovesti, vidjeli biste ekspresno ujedinjenje i koaliciju SDA-SNSD-HDZ, sve kako bi se zadrzala valst. I radikalizacije bi tu bilo, svega...
A zasto - jednostavno je. Oni su svi i te kako svjesni koliko ljudi ne izlazi na izbore, a samim tim i s koliko malo realnih glasova oni kolo vode. Znaju oni vrlo dobro i koliko je nezadovoljnih u zemlji, i protiv njih.
Sustina ovoga sto govorim jeste da ne gledate ko sta prica, nego ko sta zaista radi. Zapitajte se - koja su to realna djela koja je bilo ko ucinio na promjenama Ustava u pravcu gradjanske drzave, interesa gradjana i bilo cega sto bi potralo postojece uredjenje i nacin podjele vlasti po etnickim savovima.
Batalite suplje price. Djela su bitna. A njih - nema.
- GeeTnT
#91 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Koliko ba? Bas me zanima jer bi im se rado pridruzio.... Ti si sebi umislio da si templar bosankse drzave, a kritike su ti uglavnom upucene bosnjacima..ako bi po velicini izvora vatre, trebalo bi ti 2x vise postova upucenih prema onima koji svoju djecu za matursku vece oblace u crne uniforme....i one koji nose kokarde....Bosnjackoj djeci se kupuju odijela i vecernje haljine, a ako ih pitas bi li skratili pantalone pustili bradu, stavili mahrame....je8ali bi ti sve.Dozer wrote:Znaju oni vrlo dobro i koliko je nezadovoljnih u zemlji, i protiv njih.
- Gojeni H
#92 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Sve ostalo u redu, ali zar broj 5 ne znaci da se ne radi o stranci vec revolucionarnom pokretu? - Malo neozbiljno, jer cemu onda demokratija i glasanje?Dozer wrote:...svoj program zasniva na:
5. Podrazumijeva jasno i glasno pozivanje naroda na skidanje etno-nacionalista s vlasti, pa ako treba i malo zescom retorikom (a mozda i nekim revolucionarnim metodama).
- Dozer
#93 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Nista ja nisam umislio, ppd jedan.GeeTnT wrote:Koliko ba? Bas me zanima jer bi im se rado pridruzio.... Ti si sebi umislio da si templar bosankse drzave, a kritike su ti uglavnom upucene bosnjacima..ako bi po velicini izvora vatre, trebalo bi ti 2x vise postova upucenih prema onima koji svoju djecu za matursku vece oblace u crne uniforme....i one koji nose kokarde....Bosnjackoj djeci se kupuju odijela i vecernje haljine, a ako ih pitas bi li skratili pantalone pustili bradu, stavili mahrame....je8ali bi ti sve.Dozer wrote:Znaju oni vrlo dobro i koliko je nezadovoljnih u zemlji, i protiv njih.
Pod dva, nisi ti bas dobro upratio moja pisanja, inace ne bi lupio ovo sto si lupio.
Ukratko, ono sto ja govorim se moze sazeti u jednu kratku recenicu, a ona glasi - nabijem na qrac sve Bosnjake, BH Srbe i BH Hrvate kojima je ta besmislena etnicka odrednica iznad ljudskosti, a pogotovo iznad inteligencije.
Jesam li sada dovoljno jasan?
- Dozer
#94 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
U nedostatku drugih demokratskih metoda kojima bi se s vlasti skinuli tirani naroda, tada je i revolucija legitimna demokratska metoda.Gojeni H wrote:Sve ostalo u redu, ali zar broj 5 ne znaci da se ne radi o stranci vec revolucionarnom pokretu? - Malo neozbiljno, jer cemu onda demokratija i glasanje?Dozer wrote:...svoj program zasniva na:
Medjutim, ono sto je najveci BH problem jeste - neobrazovanost naroda. Ljudi ovdje pod demokratijom smatraju samo to sto imamo visestranacke izbore i sto mogu reci sta hoce. Tu za vecinu BH stanovnika (ne gradjana, jer biti gradjanin podrazumijeva i nesto vise od pukog zivljenja negdje), demokratija pocinje i zavrsava.
Nazalost....
-
bole1st
#95 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Kroz razne varijante "gradjanskih" platformi, naravno ne toliko radikalno.Dozer wrote:Koji su to Bosnjaci to pokusavali? Kada? Gdje tacno?
.
Ali na glavno pitanje nisi odgovorio, sta ti je naredni korak, nakon sto vidis da si dobio neku podrsku ali da se to sastoji iz 95% Bosnjaka i da u BL i SB imas ispod 1%. Odvajanje KS od BiH il sta?
- GeeTnT
#96 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
post prijavljen....a vidjecemo dalje.Dozer wrote:Nista ja nisam umislio, ppd jedan.GeeTnT wrote:Koliko ba? Bas me zanima jer bi im se rado pridruzio.... Ti si sebi umislio da si templar bosankse drzave, a kritike su ti uglavnom upucene bosnjacima..ako bi po velicini izvora vatre, trebalo bi ti 2x vise postova upucenih prema onima koji svoju djecu za matursku vece oblace u crne uniforme....i one koji nose kokarde....Bosnjackoj djeci se kupuju odijela i vecernje haljine, a ako ih pitas bi li skratili pantalone pustili bradu, stavili mahrame....je8ali bi ti sve.Dozer wrote:Znaju oni vrlo dobro i koliko je nezadovoljnih u zemlji, i protiv njih.
Pod dva, nisi ti bas dobro upratio moja pisanja, inace ne bi lupio ovo sto si lupio.
Ukratko, ono sto ja govorim se moze sazeti u jednu kratku recenicu, a ona glasi - nabijem na qrac sve Bosnjake, BH Srbe i BH Hrvate kojima je ta besmislena etnicka odrednica iznad ljudskosti, a pogotovo iznad inteligencije.
- Dozer
#97 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Pogresno ti fercera mentalni sklop, bez uvrede.bole1st wrote:..
Razmisljanje baziras na teritorijalno-etnickom principu, tj. tacno onako kako su ti to implantirali etno-nacionalisti na vlasti.
Po njihovom "modelu" sve se i zasniva upravo na tome - 3 odvojena teritorijalna etnicka tora, a koji ce do kraja zivota glasati za "svoje" stranke, a te njihove stranke su "zastitnici" tog etnickog BHS matricnog modela uredjenja.
I upravo u tome i lezi caka - te stranke, koje sada i vladaju, i tako je zapravo vec 25 godina, ubijedile su vas da je to jedini moguci model.
Zapitajte se zasto se o svemu dogovaraju sefovi 5-6-7 vladajucih stranaka, a mi u drzavi imamo pun qrac kojekakvih vlada i parlamenata koji to trebaju raditi, tj. to trebaju raditi ljudi koji sjede i njima i za to primaju masne plate. Za sta onda sluze sve te instance i institucije ako se o svemu, i mimo njih, dogovara par ljudi?
Drugim rijecima, oni su nametnuli model po kojem samo te stranke imaju legitimitet da predstavljaju "svoje" narode. A to je besmisleno, i naprosto nije tako. Niti u Ustavu pise da je tako.
U Ustavu pise Bosnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi, a ne SDA, SNSD/SDS i HDZ kao konstitutivne i defaultne stranke koje predstavljaju te narode.
Sta bi bio sljedeci korak ukoliko bi neka gradjanska opcija dobila 51% glasova na drzavnom nivou, vrlo je jednostavno.
Ta stranka bi tada imala mandat da formira vlast, zar ne? A, kad je vec tako, onda bi ona dala "svoje" Bosnjake, Hrvate i Srbe kojima bi napunila parlamente i skupstine, tj. instance vlasti, i onda bi ti B, H i S izglasali promjene Ustava. A sve bi ovo bilo - po Ustavu.
Ako sad kazes da ta stranka ne bi imala dovoljno Srba i Hrvata da popune Ustavom predvidjene pozicije - opet krivo.
I opet tu dolazi na red jama koju su sami sebi iskopali ovi na vlasti, a glasi - nacionalnost je stvar licnog izbora. Jel' nas ubjedjuju godinama u to, i to konstantno koristeci "nacionalnost" umjesto "etniju"? Ubjedjuju. E, fino. Kad je vec tako, a jeste, tj. svako u BiH ima pravo jedan dan se izjasniti kao Bosnjak, drugi dan kao Srbin, treci kap Hrvat, ova gradjanska opcija bi upravp to mog'a i iskoristiti, i iz svojih redova "proizvesti" dovoljan broj onih kojih nedostaje za popunjavanje pozicija
To bi znacilo novi rat? OK, vjerovatno da, jer etnonacionalisti na vlasti bi ga ekspresno pokrenuli kako bi zadrzali pozicije. Ovdje vidimo da ima sasvim dovoljnp onih koji bi ratovali za B, H i S, pri cemu uopste ne kontaju da ne bi ratovali za to, tj. za narod, nego iskljucivo za ocuvanje pozicija i imetka trenutnih "narodnih vodja".
Last edited by Dozer on 10/12/2016 22:14, edited 5 times in total.
- Dozer
#98 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Ne vidim zasto je prijavljen...? Uvrijedio sam te svojim misljenjem? Koliko je tebi godina, matere ti?GeeTnT wrote:post prijavljen....a vidjecemo dalje.Dozer wrote: Nista ja nisam umislio, ppd jedan.
Ukratko, ono sto ja govorim moze se sazeti u jednu kratku recenicu, a ona glasi - nabijem na qrac sve Bosnjake, BH Srbe i BH Hrvate kojima je ta besmislena etnicka odrednica iznad ljudskosti, a pogotovo iznad inteligencije.
-
bole1st
#99 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
To nije bilo pitanje, 51% bi prakticno znacilo da ima 100% bosnjackih glasova sto je nemoguce, al nek ti bude.Dozer wrote:
Sta bi bio sljedeci korak ukoliko bi neka gradjanska opcija dobila 51% glasova na drzavnom nivou, vrlo je jednostavno.
Ta stranka bi tada imala mandat da formira vlast, zar ne? A, kad je vec tako, onda bi ona dala "svoje" Bosnjake, Hrvate i Srbe kojima bi napunila parlamente i skupstine, tj. instance vlasti, i onda bi ti B, H i S izglasali promjene Ustava. A sve bi ovo bilo - po Ustavu.
Pitanje je bilo cisto prakticne prirode, sta ces ako imas samo glasove bosnjaka, kako ces popuniti delegate iz RS-a kad si dobio glasove u Sarajevu.
Ako ti je to pretesko pitanje, jednostavnija varijanta je kako ces dici revoluciju protiv etno podjela ako imas pobornike iz samo jedne etnije?
Ne razumijem da li mislis da ti to nije prepreka ili mislis da ta prepreka ne postoji?
- ze kalanga
#100 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Pa činjenica je da je najradikalnija bošnjačka stranka dobila više glasova od najradikalnije srpske stranke.
Samim time, ta vječita floskula, kako se bošnjački narod izdigao i podržao građansku inicijativu, a srpski ostao vjeran radikalima - pada u vodu.
Samim time, ta vječita floskula, kako se bošnjački narod izdigao i podržao građansku inicijativu, a srpski ostao vjeran radikalima - pada u vodu.