Da li biste glasali za opciju koja...

Da li biste glasali za stranku koja (prvi post)...

DA
31
56%
NE
19
35%
NE ZNAM
5
9%

Total votes: 55

Hamolj

#101 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by Hamolj »

ze kalanga wrote:Pa činjenica je da je najradikalnija bošnjačka stranka dobila više glasova od najradikalnije srpske stranke.
Samim time, ta vječita floskula, kako se bošnjački narod izdigao i podržao građansku inicijativu, a srpski ostao vjeran radikalima - pada u vodu.
Evo novinarcica opet u akciji :lol:

Sve srpske stranke su cetnicke, fasisticke i radikalne, ne tjesi se bezveze.
bole1st

#102 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by bole1st »

ze kalanga wrote:Pa činjenica je da je najradikalnija bošnjačka stranka dobila više glasova od najradikalnije srpske stranke.
Samim time, ta vječita floskula, kako se bošnjački narod izdigao i podržao građansku inicijativu, a srpski ostao vjeran radikalima - pada u vodu.
Logika ti je skroz kriva, da cinjenice ni ne razmatramo, jer ekstremni slucajevi ne definiraju cijelu politicku scenu.

Cinjenica je da je gradjanska ideja imala djelomichnog uspjeha samo kod Bosnjaka i to najvise u Sarajevu. Kad bi se Kanton Sarajevo odvojio od BiH mogla bi proci i dozerova ideja.

Tek kad vidimo da u BL i/ili SB nesto desi u tom smjeru mozemo pricati dalje (pri tom izuzimam gradjanske ideje o gradjanima RS-a)
ze kalanga

#103 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by ze kalanga »

Govorimo o radikalnim, ili hard desnim opcijama.

BPS je dobio daleko više glasova od SRS-a. I tu ubrajam sve ogranke SRS-a.

SP recimo nije ne radikalna, već nacionalna stranka. Isto je i sa PDP-om.
Kod Bošnjaka to je recimo DF ili SDP.

A opet, i jedni i drugi, itekako u svojim programima imaju aspekt važnosti nacionalnog. Pričam, jer pratim političku scenu i pamflete političkih opcija. Petru Đokiću je iznad svega ta priča o socijaldemokratiji, socijalnoj pravdi, slično je sa Zlajom, međutim, ispod noktiju, jedan, odnosno drugi, imaju i ono nacionalno ispred građanskog.
bole1st

#104 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by bole1st »

ze kalanga wrote:Govorimo o radikalnim, ili hard desnim opcijama.
Mozda ti govoris, al niko drugi, znaci da si promasio temu. Ne mozes upasti u razgovor i poceti pricu o desetoj stvari. Ako imas visak misli, zapishi to u notepad i sacuvaj u folder za neku buducu temu.
ze kalanga

#105 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by ze kalanga »

Tema je građanska opcija.
Ali se poteže ta umrežena floskula kako su BOšnjaci jedini za istu.
I ja kažem kako to nije istina. I navodim jedan prost primjer, u koji se može svako uvjeriti ko na internetu zna naći stranicu CIK.
exliberal-ex

#106 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by exliberal-ex »

Dozer wrote:...svoj program zasniva na:

1. Jasnom, glasnom i javnom prozivanju odgovornih za stanje u kojem se nalazi drzava
2. Podrazumijeva nedvosmislenu gradjansku platformu, koja ce se javno promovisati na svakom koraku, a direktno na ustrb "svetih" konstitutivaca.
3. Podrazumijeva jasno, glasno i nedvosmisleno zalaganje za ukidanje etnickog ustava i etnickih principa vladanja.
4. Podrazumijeva kristalno jasan program u kojem stoji da Bosnjaci, Hrvati i Srbi ne mogu i ne smiju biti nikakve nad-kategorije u vidu "konstitutivnih" naroda koji se pitaju za sve i svasta, nego da to moraju i trebaju biti iskljucivo gradjani BiH bez obzira na etnicki ili vjerski prefix ili sufix.
5. Podrazumijeva jasno i glasno pozivanje naroda na skidanje etno-nacionalista s vlasti, pa ako treba i malo zescom retorikom (a mozda i nekim revolucionarnim metodama).
6. Podrazumijeva postojanje jasne i precizne strategije za izvlacenje drzave iz krize, sto ekonomske, sto politicke, sto generalne drustvene.

Kao i koja:
7. Narodu jasno porucuje da je 26 godina etno-nacionalizma vise nego previse.
8. Taksativno nabraja i proziva sve moguce i nemoguce promasaje i unazadjenja koja su nam svima donijele etno-nacionalisticke politike i stranke koje ih predstavljaju.
9. Bez pardona proziva sve i svakoga ko je odgovoran za ovu nakaradu od stanja i drzave.
10. I koja bi, na kraju, bila spremna i na vlastite zrtve radi postizanja svojih ciljeva.

Ja mislim da bi jedna ovakva platforma, bez obzira da li se radi o jednoj stranci ili koaliciji stranaka, polucila rezultate. Takodjer, mislim da ovdje nema nikakvog napretka sve dok se ne pojavi neko dovoljno hrabar da ovo ovako poslozi. Sve ostalo, sve platforme, programi i strategije koje u svom sadrzaju imaju "postivanje etnickog principa" na bilo koji nacin, slobodno se odmah mogu okaciti macku o rep. Ili, jos bolje - Bakiru, Dodiku i Covicu. Jer, cim se kaze da se moraju postovati etnije, automatski se nabrojanima namjesti na volej i porucuje - "ne sekirajte se previse, necemo mi vas dirati".
Dozeru jarane....dali postoji dovoljno kadra za tu stranku, da i nadjes nekog ko ce biti u glavnom odboru da je "cist" i da ce nece promjenit kad dobije vlast , ko moze garantovat da ce lokalni odbori biti isti...imao si primjera na svim stranama kako se nove stranke osnuju sve imaju skoro slicnu ako ne i identicnu platformu pred izbore i sta se desi . Poslije izbora ako su izborili ulazak u vlast svi se promjene i tad je samo jedana platforma na stolu a to je "imal` mene tu negdje?".
Evo ti primjer DF, ja sam odmah na pocetku govorio da je to suplja da od toga nema nista....pogledaj gdje je sad ta stranka i doticni...pali kurcu za usi....
Realno jedina sansa za Bosnu da nekako zazivi bi bilo kad bi nekim cudom usla u EU pa onda pocela da primjenjuje EU zakone i pravila , tad bi doslo do nekih promjena ali ne velikih jer ipak mi smo balkan a svi znamo kako balkan funkcionise...... sve mimo toga je samo bozicna bajka....
GeeTnT

#107 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by GeeTnT »

Dozer wrote:
GeeTnT wrote:
Dozer wrote: Nista ja nisam umislio, ppd jedan.
Pod dva, nisi ti bas dobro upratio moja pisanja, inace ne bi lupio ovo sto si lupio.
Ukratko, ono sto ja govorim moze se sazeti u jednu kratku recenicu, a ona glasi - nabijem na qrac sve Bosnjake, BH Srbe i BH Hrvate kojima je ta besmislena etnicka odrednica iznad ljudskosti, a pogotovo iznad inteligencije.
Jesam li sada dovoljno jasan?
post prijavljen....a vidjecemo dalje.
Ne vidim zasto je prijavljen...? Uvrijedio sam te svojim misljenjem? Koliko je tebi godina, matere ti?
Ko tebi daje za pravo da nabijas nekog na qrac....ko si ti bolan da se tako ponasas. Ko si ti da ti pisem koliko imam godina? Sta si ti sebi umislio? Jeli to ona PM fora..ono...ja sam prvoborac i bio sam u je8enim situacijama...

Nisi ni ti ni PM bili sami, ima ovde i nas koji znamo jos uvijek kako ruke smrde nakon drnca i kako usi zvone nakon eksplozije..i po ko zna koji put ti kazem popusti sa tim plastom gradjanstva iza kojeg stoji samo ono sto sam vec naveo...
Nisam jedini koji ti pokusavaju ukazati da stvari danas izgledaju drugacije ...
incognito071 wrote:
Dozer, a sto Srbi i Hrvati ne insistiraju malo na "Bosancu i Hercegovcu" za promjenu?
Po tebi, promjene trebaju iskljucivo da dodju od strane Bosnjaka, zajebi tu pricu ba.
....mozda moja prijava tvog besomucnog senlucenja po Bosnjacima, nece imati efekta kod administracije...ali ja cu biti uporan sve dok i sam ne budem baniran...
belfy

#108 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by belfy »

ne trebas biti baniran, ali bi bilo dobro da prestanes pisati gluposti...
GeeTnT

#109 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by GeeTnT »

belfy wrote:ne trebas biti baniran, ali bi bilo dobro da prestanes pisati gluposti...
Kakve gluposti?
Dozer

#110 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by Dozer »

bole1st wrote:
Dozer wrote:
Sta bi bio sljedeci korak ukoliko bi neka gradjanska opcija dobila 51% glasova na drzavnom nivou, vrlo je jednostavno.
Ta stranka bi tada imala mandat da formira vlast, zar ne? A, kad je vec tako, onda bi ona dala "svoje" Bosnjake, Hrvate i Srbe kojima bi napunila parlamente i skupstine, tj. instance vlasti, i onda bi ti B, H i S izglasali promjene Ustava. A sve bi ovo bilo - po Ustavu. ;-)
To nije bilo pitanje, 51% bi prakticno znacilo da ima 100% bosnjackih glasova sto je nemoguce, al nek ti bude.

Pitanje je bilo cisto prakticne prirode, sta ces ako imas samo glasove bosnjaka, kako ces popuniti delegate iz RS-a kad si dobio glasove u Sarajevu.

Ako ti je to pretesko pitanje, jednostavnija varijanta je kako ces dici revoluciju protiv etno podjela ako imas pobornike iz samo jedne etnije?

Ne razumijem da li mislis da ti to nije prepreka ili mislis da ta prepreka ne postoji?
Problem lezi u tome sto ti je inicijalna pretpostavka pogresna i polazi od toga da u RS nema ljudi kojima je takodjer puna kapa ove budalastine i koji bi se i te kako rado opredijelili za nesto normalnije, a sto iskljucuje etnicke podjele i nudi progres prvenstveno na ekonomskom planu, a onda i svakom drugom.
I u RS na izbore izadje jedva 50% glasaca,kao i u FBiH. Ne vodi se frizieanom izlaznoscu na ovaj famozni referendum, jer i ona je bila oko 50%, a ni priblizno 90%, ili koliko je Dodik vec slagao da je bila.
Dozer

#111 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by Dozer »

GeeTnT wrote: Ko tebi daje za pravo da nabijas nekog na qrac....ko si ti bolan da se tako ponasas. Ko si ti da ti pisem koliko imam godina? Sta si ti sebi umislio? Jeli to ona PM fora..ono...ja sam prvoborac i bio sam u je8enim situacijama...

Nisi ni ti ni PM bili sami, ima ovde i nas koji znamo jos uvijek kako ruke smrde nakon drnca i kako usi zvone nakon eksplozije..i po ko zna koji put ti kazem popusti sa tim plastom gradjanstva iza kojeg stoji samo ono sto sam vec naveo...

....mozda moja prijava tvog besomucnog senlucenja po Bosnjacima, nece imati efekta kod administracije...ali ja cu biti uporan sve dok i sam ne budem baniran...
Interesantno je kako si iz mog "senlucenja" izvukao samo Bosnjake, iako jasno i nedvosmisleno pise drugacije.
Takodjer, ne vidim da sam igdje spominjao bilo sta ratno, ali i to pokusavas spinovati.
A to sto si kao dijete imao priliku cistiti negdje puske, apsolutno ne znaci da kontas kakva je realna situacija ovdje danas. Tacnije, ocit si primjer nekoga odraslogna ovoj suludoj BHS matrici, pri cemu vidis "svoje" kao cistunce, a one druge i trece kao zaklete neprijatelje.
I, odlican si dokaz da su matricari uspjeli sebi odgojiti generacije koje ce ih odrzavati na vlasti jos decenijama, a da pri tome ti biraci uopste nece biti svjesni sta rade sami sebi.
GeeTnT

#112 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by GeeTnT »

Dozer wrote:
GeeTnT wrote: Ko tebi daje za pravo da nabijas nekog na qrac....ko si ti bolan da se tako ponasas. Ko si ti da ti pisem koliko imam godina? Sta si ti sebi umislio? Jeli to ona PM fora..ono...ja sam prvoborac i bio sam u je8enim situacijama...

Interesantno je kako si iz mog "senlucenja" izvukao samo Bosnjake, iako jasno i nedvosmisleno pise drugacije.
Takodjer, ne vidim da sam igdje spominjao bilo sta ratno, ali i to pokusavas spinovati.
A to sto si kao dijete imao priliku cistiti negdje puske, apsolutno ne znaci da kontas kakva je realna situacija ovdje danas. Tacnije, ocit si primjer nekoga odraslogna ovoj suludoj BHS matrici, pri cemu vidis "svoje" kao cistunce, a one druge i trece kao zaklete neprijatelje.
I, odlican si dokaz da su matricari uspjeli sebi odgojiti generacije koje ce ih odrzavati na vlasti jos decenijama, a da pri tome ti biraci uopste nece biti svjesni sta rade sami sebi.
Sve sto si napisao su apsolutne neistine, uostalom kao i u dosadasnjem tvom opusu. Za razliku od tebe, ja citam tvoje postove i zato ti se obracam direktno, a da si ti osim svojih postova citao i tudje zaustavio bih se barem na nekima i razmislio o svom daljem piskaranju. Kad je u pitanju staz u ARBiH, vidis ja sam tada imao dovoljno iskustva i godina da upravljam od t34 do t84, samohodne haubice 122 mm, brdm-a, bvp-a itd...u ratu sam koristio pkt streljivo.

Znaci, ponavljam...kao neko ko u ratu nije izlazio iz cizama broj 44 i sa iskustvom stecenim u bivsoj jna nisam mogao biti "dijete " koje je nekom cistio oruzje. Nadam se da ces skontat da sam u pravu sto se tice tvojih piskaranja i ostavit Bosnjake na miru sa svojom ideoloskim igrarijama.
Dozer

#113 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by Dozer »

Ako zaista imas toliko godina koliko.tvrdis, onda je zalosno da danas ne prepoznajes sta je zatucana ideologija, a sta progresivna politika. I nema potrebe da dalje o tome pricamo.
"Pkt" municija je, inace, koji ono kalibar? Ovo valjda znas, s obzirom na svoje veliko JNA i ratno iskustvo. Tenkiste...

I, jos jednom - procitaj jos jednom sta sam tacno napisao, i ne izvlaci iz konteksta samo "svoje". S druge strane, ako si se direktno nasao u tome sto sam napisao za sve, pa i za tvoje, sta cu ti ja.
Drz' se svojih, i to je to. Ocito od njih imas neku materijalnu korist, a ako nemas, onda se zapitaj ko je ovdje podlegao nakaradnoj ideologiji :-)
bole1st

#114 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by bole1st »

Dozer wrote: Problem lezi u tome sto ti je inicijalna pretpostavka pogresna i polazi od toga da u RS nema ljudi kojima je takodjer puna kapa ove budalastine i koji bi se i te kako rado opredijelili za nesto normalnije, a sto iskljucuje etnicke podjele i nudi progres prvenstveno na ekonomskom planu, a onda i svakom drugom.
To sto "gradjanska" ideja nikako nije prolazila u RS vec 26 godina nije pretpostavka, nego realnost. Niti jedna varijanta gradjanske BiH nije prolazila. Mozda imam krivu percepciju, jer ne vidim dokaze o toj podrsci gradjanskoj BiH iz RS-a, ali ako ti predochish dokaze ja cu rado priznati da si u pravu, samo moras ponuditi argumente iz realnog svijeta. Za sada vidim samo tvoje ideje o tome sta realnost treba da bude i da ti mislis da je normalno.
Dozer

#115 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by Dozer »

Moze.jedno pitanje prije nego ti odgovorim? Koliko si ukupno boravio u RS i da li znas kako stvari tamo realno funkcionisu? Mislim na drustvo generalno.
bole1st

#116 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by bole1st »

Dozer wrote:Moze.jedno pitanje prije nego ti odgovorim? Koliko si ukupno boravio u RS i da li znas kako stvari tamo realno funkcionisu? Mislim na drustvo generalno.
To je nebitno, jer odgovaras cijelom forumu, ne samo meni.

Imas rezultate izbora kao realni pokazatelj, ako ti imas neke druge pokazatelje, razmotricemo i njih. Ja sam za to da izvazemo sve argumente, samo prvo da vidimo koji su tvoji argumenti.
Dozer

#117 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by Dozer »

Hm... oblzavam ovakve sagovprnike... Ti si postavio pitanje, a ne forum, sto znaci da odgovaram tebi. Nebitno.
Argumenti:
1. Izlaznost na svakim izborima u zadnjih 10-ak godina je oko 50%, i to na cijeloj teritoriji drzave, sto ce reci u ona blentiteta isto.
2. Najcesce opravdanje apstinenata je da nemaju za koga glasati, sto direktno znaci da su protiv vladajucih, ali i da u trenutnoj opoziciji ne vide opciju, sto je najcesce uzrokovano ili direktnom ili indirektnom podrskom opozicionih stranaa postpjecem etnickom uredjenju.
3. Iz licnih iskustava i kontakata tokom proteklih 20 godina s bukvalno stotinama ljudi sirom BiH, a'i i sire, sto ukljucuje i RS, slobodno mogu reci da bi se bar 30% apstinenata u cijeloj drzavi aktiviralo kada bi se pojavila nova opcija koja bi ponudila nesto totalno razlicito od postojeceg, a pogotovp ako ni na koji nacin ne bi koketirala s postojecim uredjenjem i principima vladanja (etnicki, alias nacionalni kljuc).
4. Rezultati izbora o kojima pricas jesu legitimni, ali istovremeno su i jadni, jer pokazuju da trenutno vlast drze stranke koje osvoje jedva 10-ak% glasova ulupnog birackpg tijela. To zorno pokazuje i kolika je zaista podrska njima u narodu - pateticna. Ali, kako si i sam rekao - to jesu realni pokazatelji. Medjutim, da'eko je to od bilo kakve zaista ogrpmne podrske bilo kojoj od tih stranaka. Ako na to dodamo i razne prevare, malverzacije i kradje glasova, situacija po vladajuce je jos ppraznija.
5. RS. Ne znam koliko imas stvarnih informacija o stanju tamo, ali ono sto je javna tajna jeste da je tamo klasicna diktatura zasnovana na egzistencijalnom strahu. I ljudi jedva cekaju da se rijese tih budala. Ali, kao i ovdje, ta masa, iako postoji, nije ujedinjena i jos ivijek nije sposobna stvoriti kriticnu masu. Naprosto im nedostaje stvarni lider za to. Kao i ovdje, uostalom.

Mozes ti sad meni pricati da je stanje kakvo jeste, realnost, blabla, ali ja ti tvrdim da je to samo na povrsini tako i da ce biti dovoljna jedna varnica, jedna iskra zdravog razuma, pa da se pokrene kraj etno-nacionalistickih politika i stranaka koje vladaju vec 25 godina. A kojih je vecini naroda preko glave. I to ce doci, samo polako. Mnogo veci i jaci tirani i maloumnici, poput Causeskua ili Milosevica, bili su skidani s vlasti od strane svog naroda, a tako ce na kraju biti i ovdje. Jer, ovo sto ovi rade nije nista drugo nego klasicna tiranija zasnovana na strahu, samo sto se metode malo drugacije.
bole1st

#118 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by bole1st »

Dozer wrote: Mozes ti sad meni pricati da je stanje kakvo jeste, realnost, blabla, ali ja ti tvrdim da je to samo na povrsini tako i da ce biti dovoljna jedna varnica, jedna iskra zdravog razuma, pa da se pokrene kraj etno-nacionalistickih politika i stranaka koje vladaju vec 25 godina. A kojih je vecini naroda preko glave. I to ce doci, samo polako.

Ne kazem da nece, kazem samo da nema nikakvih naznaka da hoce. :D

Volio bih da vidim gdje su te iskre i gdje su ti ljudi koji cekaju iskre.

Na primjer ti apstinenti iz RS koji 25 godina cekaju 100% gradjansku opciju, zasto nisu glasali za Cavica, nego cekajuci idealnog pustaju Dodika da pobijedi?
Rijetko kad se glasa za nekog ko ti sto posto odgovara, uvijek se bira najbolje od ponudjenog. Da ima tih gradjanoljubaca medju apstinentima, odavno bi oni glasali protiv Dodika (kao sto neki i glasaju).
Mnogo veci i jaci tirani i maloumnici, poput Causeskua ili Milosevica, bili su skidani s vlasti od strane svog naroda, a tako ce na kraju biti i ovdje. Jer, ovo sto ovi rade nije nista drugo nego klasicna tiranija zasnovana na strahu, samo sto se metode malo drugacije.
Ne kazem ja da cvjeta sloboda, ali daleko je ovo od tiranije. Kad bi recimo NS uzela vise glasova bila bi na vlasti, niko ne bi mogao da ukine izborne rezultate, pogotovo sto je OHR jos uvijek glavni.

Na primjer, ako NS kao gradjanska stranka uspije pobijedit u Sarajevu i jos nekim vecim gradovima u FBIH, opet ce doci na onaj prvi korak za koji nema rjesenja, a to je 0% podrske u BL i SB.
Dozer

#119 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by Dozer »

bole1st wrote: Ne kazem da nece, kazem samo da nema nikakvih naznaka da hoce. :D

Volio bih da vidim gdje su te iskre i gdje su ti ljudi koji cekaju iskre.

Na primjer ti apstinenti iz RS koji 25 godina cekaju 100% gradjansku opciju, zasto nisu glasali za Cavica, nego cekajuci idealnog pustaju Dodika da pobijedi?
Rijetko kad se glasa za nekog ko ti sto posto odgovara, uvijek se bira najbolje od ponudjenog. Da ima tih gradjanoljubaca medju apstinentima, odavno bi oni glasali protiv Dodika (kao sto neki i glasaju).
Cavica? Seriously? :D
Znas li ti za sta i za koga Cavic, koji je, usput receno, vec bio na vlasti, slovi u RS? :roll:
Ne kazem ja da cvjeta sloboda, ali daleko je ovo od tiranije. Kad bi recimo NS uzela vise glasova bila bi na vlasti, niko ne bi mogao da ukine izborne rezultate, pogotovo sto je OHR jos uvijek glavni.

Na primjer, ako NS kao gradjanska stranka uspije pobijedit u Sarajevu i jos nekim vecim gradovima u FBIH, opet ce doci na onaj prvi korak za koji nema rjesenja, a to je 0% podrske u BL i SB.
NS je odlicno krenula, kao ni jedna poslijeratna stranka u BiH, a onda se ponjalake sama na sebe. Onog momenta kada su promijenili pricu iz gradjanske i svebosanske u gradjansku, ali uz postivanje etnickih ustavnih principa, automatski su sebi iskopali rupu iz koje vise nikada nece izaci.

Eto koliko ti vidis i znas sta se i kako se radi u real life ovdje...
FBiH - nema otvorene tiranije, slazem se, ali pozadinska je i te kako prisutna i aktivna.
Npr. Ako imas firmu i prijavis se na neki tender koji nosi malo vecu cifru, tipa preko 100-200 milja, i tvoja ponuda je najpovoljnija, a istovremeno nisi dio/clan postojece vladajuce klike, znas li sta se desava?
Ili, ako si na bilo koji nacin "nagazio" vladajucu kliku na nivou da malo vise ljudi pocnu o tome pricati, slobodno ocekuj pozive, prijetnje porodici, otkaze na poslu bez obzira gdje ko radi, itd.
Ili, kupovina glasova za izbore, prijetnje vidjenijim gradjanima koji nisu dio klike, itd.

RS - Tamo je jos gore i tamo je na snazi otvorena tiranija.
Npr. Ako si na bilo koji nacin protiv sistema diktature tamo, automatski se nalazis na direktnom udaru te iste diktature, i to fizickom, a koji se ogleda prvo u prijetnjama tebi i tvojoj porodici, zatim gubljenju posla bez obzira gdje radis (ako nisi samostalan, a i tada ti sjednu na kosti), clanovi porodice ti gube posao takodjer, a ako si bas uporan onda idu hapsenja, privodjenja, ispitivanja, maltretiranja. Na kraju, i ako procijene da im bas mozes naskoditi, tipa ako si novinar ili neki javni aktivista koji dopire do javnosti, ide rafalanje, bomba pod auto i sl.
Ili, za slucaj da ne znas, a vidim da ne znas, odlican primjer te strahovlade se ogleda u tome kako se svi zaposleni, u bilo kojoj entitetskoj sluzbi, dekretima i prijetnjama o gubljenju zaposlenja prisiljavaju da izlaze na izbore/referendume.
O svemu ovome ti postoje i dokumenti, i svjedoci.

I onda, iz svega ovoga, sasvim je jasno zasto i kako ovi opstaju na vlasti ovako dugo.

I kada onda na sve to dodas izlaznost na bilo kojim izborima, kao i realno stanje glasova koje osvajaju ovi na vlasti... Ne treba biti Einstein da se sagleda stvarno realna situacija.
Drugi par rukava je ako se to ne zna ili ne zeli sagledati.
bole1st

#120 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by bole1st »

Dozer wrote: NS je odlicno krenula, kao ni jedna poslijeratna stranka u BiH, a onda se ponjalake sama na sebe. Onog momenta kada su promijenili pricu iz gradjanske i svebosanske u gradjansku, ali uz postivanje etnickih ustavnih principa, automatski su sebi iskopali rupu iz koje vise nikada nece izaci.
Nije stvar u NS, oni su samo primjer za geografsku prisutnost stranaka tog tipa. Od prvog upisa sam rekao da je glavni problem koji tvoja "opcija" treba prevazici geografski (to sto prolazi samo u Sarajevu i eventualno nekim vecim gradovima sa bosnjackom vecinom).
Tvoja prognoza da ce se gradjanska opcija pojaviti i na drugim mjestima je legitimna, ali meni nije ubjedljiva i ne bih joj dao veliku vjerojatnost u narednih 5-10 godina. Poslje toga, ko zna.
FBiH - nema otvorene tiranije, slazem se, ali pozadinska je i te kako prisutna i aktivna.

RS - Tamo je jos gore i tamo je na snazi otvorena tiranija.
Slazem se sa tvojim opisom stanja, postoji banda koja cesto koristi i nasilje, ali po meni to i dalje nije tiranija. Kad imas tiraniju stvari su puno gore (vidi pod Staljin, Kastro ili Tito).
Dr. Kuca

#121 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by Dr. Kuca »

Svakoj se stranci zasniva kampanja na ovim stvarima sem sda i sdp jer oni i nemaju kampanje.
It_is_a_Leclerc

#122 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by It_is_a_Leclerc »

"koja nabraja"
"koja navodi"
"koja otvoreno govori"

Pa ima li šta da bi ta opcija radila ili bi samo pričali i trkeljali ?! Praznih floskuletina, fraza i općih mjesta mi imamo i preko glave.

I što prije prihvatiti činjenicu da druga dva naroda nisu raspoložena za građanski ustav, da ne žele mijenjati svoje ratne plijenove za bilo šta na ovom svijetu, da im ne pada na pamet "bratstvo i jedinstvo" i da svaka građanski opcija kao maksimalni domet ima 1.5 milion Bošnjaka.
Dozer

#123 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by Dozer »

Ok. Onda, rahat patnja... Nemojmo nista raditi, pa cak ni razmisljati o promjenama. Ocito nam je ovako super...
ze kalanga

#124 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by ze kalanga »

Dozer, ima smisla ovo oko apstinenata, samo zaboravljaš jedan važan detalj, njihov procenat.
Daleko je manje birača u odnosu na ono što kažu birački spiskovi, baš kao što je daleko manje stanovnika u odnosu na objavljene rezultate popisa. :izet:
bole1st

#125 Re: Da li biste glasali za opciju koja...

Post by bole1st »

Dozer wrote:Ok. Onda, rahat patnja... Nemojmo nista raditi, pa cak ni razmisljati o promjenama. Ocito nam je ovako super...
Razmisljanje treba da donese konkretne rezultate u realnom svijetu, ova tvoja "opcija" je prije nadanje da ce se nesto pozitivno desiti. A nadanje nije strategija (hope is not a strategy).

Moglo bi se nazvati mastanje, prije nego razmisljanje. Ameri to zovu "wishful thinking", nista nije bolje od nerazmisljanja.
Post Reply