Pedijatrijska klinika na Jezeru izgrađena je već 1947, ovima je trebalo 17 godina da je obnove ...VjecitiStudent wrote: Svega 7 godina nakon rata, medicinski fakultet je bio izgradjen.
Kako bi to uradile nase demokrate?
Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
- Banksy
#26 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
- uvjek dobar gost
#27 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
Okreni se oko sebe..... naslućuješ li kako bi izgledalo sve.... !!!!
U ovom zadnjem ratu nisu pobijedili partizani.. pa vidimo šta i kako, ne treba biti vele pametan pa da se skonta šta bi bilo kad bi bilo...
U ovom zadnjem ratu nisu pobijedili partizani.. pa vidimo šta i kako, ne treba biti vele pametan pa da se skonta šta bi bilo kad bi bilo...
-
Johny
#28 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
Nemoj tako...
Bio Lukasenko pre par dana na Kopaoniku, drzava mu je analni otvor Evrope ali on se skija
Bio Lukasenko pre par dana na Kopaoniku, drzava mu je analni otvor Evrope ali on se skija
-
callmethebreeeze
#29 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
pa partizani kramapa i motikama napravise prugu samac sarajevo, a ovi ni do kaknja nisu dobacili:)Banksy wrote:Pedijatrijska klinika na Jezeru izgrađena je već 1947, ovima je trebalo 17 godina da je obnove ...VjecitiStudent wrote: Svega 7 godina nakon rata, medicinski fakultet je bio izgradjen.
-
VjecitiStudent
#30 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
Hidrocentrala "Jablanica" je pocela da proizvodi struju vec 1955.Banksy wrote:Pedijatrijska klinika na Jezeru izgrađena je već 1947, ovima je trebalo 17 godina da je obnove ...VjecitiStudent wrote: Svega 7 godina nakon rata, medicinski fakultet je bio izgradjen.
A ovi, jos uvijek traze "investitore i strateske partnere".
-
Ali_G
#31 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
Ne znam zasto uopste poredite tadasnju vlast i ovu danas. Poslije rata KP je bila na strani pobjednika i saveznika i imali su pomoc u svemu. Pruga se pravila krampama, ali lahko je upravljati stadom na Balkanu, pobjednici, porazili rajh, supermeni. Ne znam sta se to moglo ponuditi 95 ljudima kao dusevna hrana pa da se prave radne akcije?
- kinu
#32 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
- Pisali bi ćirilicom, vozili Ladu 2109, 21019......, pušili Belamur kanal , pili bi votku u ogromnim količinama i klanjali se Staljinovoj slici 
- A ovih stranki ne bi bilo ni na mapi.
P.S. dodo bi se prezivo Berija
- A ovih stranki ne bi bilo ni na mapi.
P.S. dodo bi se prezivo Berija
- Banksy
#33 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
za 2 godine dobrovoljnim radom i radnim akcijama ... ovi donacijama 17 godina ...callmethebreeeze wrote:pa partizani kramapa i motikama napravise prugu samac sarajevo, a ovi ni do kaknja nisu dobacili:)Banksy wrote:Pedijatrijska klinika na Jezeru izgrađena je već 1947, ovima je trebalo 17 godina da je obnove ...VjecitiStudent wrote: Svega 7 godina nakon rata, medicinski fakultet je bio izgradjen.
- Banksy
#34 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
Malo poštenja, pa zakona i sudova, za početak.Ali_G wrote: Ne znam zasto uopste poredite tadasnju vlast i ovu danas. Poslije rata KP je bila na strani pobjednika i saveznika i imali su pomoc u svemu. Pruga se pravila krampama, ali lahko je upravljati stadom na Balkanu, pobjednici, porazili rajh, supermeni.
Ne znam sta se to moglo ponuditi 95 ljudima kao dusevna hrana pa da se prave radne akcije?
-
callmethebreeeze
#35 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
Ali_G wrote:Ne znam zasto uopste poredite tadasnju vlast i ovu danas. Poslije rata KP je bila na strani pobjednika i saveznika i imali su pomoc u svemu. Pruga se pravila krampama, ali lahko je upravljati stadom na Balkanu, pobjednici, porazili rajh, supermeni. Ne znam sta se to moglo ponuditi 95 ljudima kao dusevna hrana pa da se prave radne akcije?
pa ta vlast jeste uspjela da ubijedi ljude u bolje sutra i dala im je nesto konkretno, ozbiljnu drzavu, bolju infrasstrukturu, obrazovni sistem, odmore, pasos koji valja, ali ja mislim da je nada u bolje sutra nesto najbitnije.
- 1941.
#36 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
[/quote]Johny wrote: Ne verujem u to...
Slovenci su kao i Hrvati videli Jugu kao poslednji stepenik pred stvaranje samostalne drzave, samo nisu bildovali nacionalni duh na mrznji prema Srbima kao sto su cinili Hrvati... oni bi se u takvom raspletu odvojili bez mnogo pompe...
Ako se secas ratna predigra je bila bas sa Slovencima... Slobina propaganda da se ne kupuje "slovenacko" kao sto je danas u Hrvatskoj, sprdnja sa njima, nazivanje "beckim konjusarima"... ali ako je neko vodio inteligentnu politiku to su Slovenci i sa pravom su danas za sve ostale narode na Balkanu sila u ekonomiji, sa dobrim stazom u EU...
Slažem se u vezi Slovenaca,to sam i ja rekao.Oni bi se izvukli kako god da okreneš,uz napomenu da bi jedan mali dio Slovenije u ovom slučaju ostao u sastavu Italije.
Hrvati teško da bi se izvukli.Nosili bi breme ustaštva i poraženih,što bi Draži i kompaniji bila izvrsna prilika za obračun sa Hrvatima i komadanje Hrvatske sa Italijom.U najboljem slučaju Hrvatskom bi se zvala 1/4 sadašnjeg teritorija RH.
Sa Bošnjacima ne smijem ni zamisliti šta bi se desilo,zaista...nestali bi sigurno.
Makedonci,Crnogorci i Albanci bi mogli samo svirati.
Jedino što bi bilo teško predvidjeti je pitanje šta bi se desilo da se eventualno SSSR umiješao u sve to.
Last edited by 1941. on 19/03/2009 14:47, edited 1 time in total.
-
shalaedin
#37 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
Da su Slovenci imali postotak Srba u drzavi kao sto su Hrvatska i BiH-a i kod njih bi bila pompa još veća. U Hrvatskoj i BiH-a to je bio drugi najmnogoljudniji narod. Njima se nije svidjelo to što je večina odlučila da se odcjepe od Jugoslovenske zajednice koja je okupljala sve Srbe u jednu državu. Rat u Hrvatskoj i BiH-a su dosli nakon proglasenja nezavisnosti i njihovog suvereniteta. Upravo su hrvatski i bosanski srbi iskoristeni u ideji stvaranja Velike Srbije i podpomognuti svojom "navodnom" maticom u Hrvatskoj BiH-a su stvorili Srpsku Krajinu i Republiku Srpsku.Johny wrote:Ne verujem u to...1941. wrote:A dobro,pogrešan izraz.Ušla bi u državnu zajednicu,tj. u sastav Kraljevine i imala bi određen stepen autonomije za razliku od ostalih koji bi nahebali.Johny wrote:Kad je Slovenija bila u savezu sa Srbijom?!
Slovenci su kao i Hrvati videli Jugu kao poslednji stepenik pred stvaranje samostalne drzave, samo nisu bildovali nacionalni duh na mrznji prema Srbima kao sto su cinili Hrvati... oni bi se u takvom raspletu odvojili bez mnogo pompe...
Ako se secas ratna predigra je bila bas sa Slovencima... Slobina propaganda da se ne kupuje "slovenacko" kao sto je danas u Hrvatskoj, sprdnja sa njima, nazivanje "beckim konjusarima"... ali ako je neko vodio inteligentnu politiku to su Slovenci i sa pravom su danas za sve ostale narode na Balkanu sila u ekonomiji, sa dobrim stazom u EU...
-
VjecitiStudent
#38 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
Na koju i kakvu konkretno pomoc mislis?Ali_G wrote:Ne znam zasto uopste poredite tadasnju vlast i ovu danas. Poslije rata KP je bila na strani pobjednika i saveznika i imali su pomoc u svemu. Pruga se pravila krampama, ali lahko je upravljati stadom na Balkanu, pobjednici, porazili rajh, supermeni. Ne znam sta se to moglo ponuditi 95 ljudima kao dusevna hrana pa da se prave radne akcije?
Ako se dobro sjecam, od 1995 smo svi samo lezali i cekali donacije.
Sjecam se kad je nekoliko godina iza rata USAID popravio struju selima kod Jajca, pa objavise to usput u zadnjem dnevniku.
Par dana poslije, glavni prilog u dnevniku, Bicakcic otvara tu istu struju.
Ukratko, takav je bio i ostao nas model razvoja.
-
callmethebreeeze
#39 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
koliko god propusta komunisti imali i koliko god gresaka da su napravili, oni su uspjeli ljude ubijediti da VJERUJU. a to im je uspjelo zato sto su ponudili nadu u bolju buducnost koja nije nosila nacionalni predznak. a ovo danasnje parcanje nikome ne cini dobro, ali ljudi su toliko isfrustrirani da u to vjeruju.
-
callmethebreeeze
#40 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
ja bih samo ovdje naveo mozda jedan cudan primjer, ali ipak je vrijedno spomenuti japan kad pricamo o razorenim drzavama, koje nisu bile na strani pobjednika, a podje im za rukom da ostvare sjajan ekonomski razvitak i da osnuju demokratsko drustov. ne mislim sad da je za ocekivati da tas pocne praviti tojotu, ali japan je primjer drzave koja je stala na noge uprkos razaranju i okupaciji.VjecitiStudent wrote:Na koju i kakvu konkretno pomoc mislis?Ali_G wrote:Ne znam zasto uopste poredite tadasnju vlast i ovu danas. Poslije rata KP je bila na strani pobjednika i saveznika i imali su pomoc u svemu. Pruga se pravila krampama, ali lahko je upravljati stadom na Balkanu, pobjednici, porazili rajh, supermeni. Ne znam sta se to moglo ponuditi 95 ljudima kao dusevna hrana pa da se prave radne akcije?
Sjecam se kad je nekoliko godina iza rata USAID popravio struju selima kod Jajca, pa objavise to usput u zadnjem dnevniku.
Last edited by callmethebreeeze on 19/03/2009 14:51, edited 1 time in total.
-
Johny
#41 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
http://chetniktruth.blogspot.com/
Zaobidjite cetnicku propagandu na ovom blogu, ono sto treba pogledati je 10-minutni film koji se prikazivao na History kanalu, koji uz Discovery i National Geographic je najuticajniji sto se tice dokumentaraca na svetu... Kako oni vide cetnike dan danas... ni rec osude, vec se i zale sto su medju engleskim obavestajcima bili ruski spijuni koji su plasirali informacije da partizani ubijaju vise nemaca nego cetnici...
Zato i dalje tvrdim da svest o cetnicima u zapadnim medijima je posve drugacija nego na ovim prostorima...
Da ne bude zabune, ja sam svestan svih zlocina koji su oni radili u Bosni i grozim se likova koji ih dan danas podrzavaju...
Zaobidjite cetnicku propagandu na ovom blogu, ono sto treba pogledati je 10-minutni film koji se prikazivao na History kanalu, koji uz Discovery i National Geographic je najuticajniji sto se tice dokumentaraca na svetu... Kako oni vide cetnike dan danas... ni rec osude, vec se i zale sto su medju engleskim obavestajcima bili ruski spijuni koji su plasirali informacije da partizani ubijaju vise nemaca nego cetnici...
Zato i dalje tvrdim da svest o cetnicima u zapadnim medijima je posve drugacija nego na ovim prostorima...
Da ne bude zabune, ja sam svestan svih zlocina koji su oni radili u Bosni i grozim se likova koji ih dan danas podrzavaju...
-
Johny
#42 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
Japan nije dobar primer...callmethebreeeze wrote:ja bih samo ovdje naveo mozda jedan cudan primjer, ali ipak je vrijedno spomenuti japan kad pricamo o razorenim drzavama, koje nisu bile na strani pobjednika, a podje im za rukom da ostvare sjajan ekonomski razvitak i da osnuju demokratsko drustov. ne mislim sad da je za ocekivati da tas pocne praviti tojotu, ali japan je primjer drzave koja je stala na noge uprkos razaranju i okupaciji.VjecitiStudent wrote:Na koju i kakvu konkretno pomoc mislis?Ali_G wrote:Ne znam zasto uopste poredite tadasnju vlast i ovu danas. Poslije rata KP je bila na strani pobjednika i saveznika i imali su pomoc u svemu. Pruga se pravila krampama, ali lahko je upravljati stadom na Balkanu, pobjednici, porazili rajh, supermeni. Ne znam sta se to moglo ponuditi 95 ljudima kao dusevna hrana pa da se prave radne akcije?
Oni svoje dizanje iz pepela mogu zahvaliti svojim vaznim geostrateskim polozajem, Ameri su ih posle rata odmah videli kao saveznike u borbi protiv Rusa, dali im tehnologiju, uveli svoj progresivni ekonomski sistem, i uz vrednocu samog naroda napravili ekonomsko cudo...
-
Ali_G
#43 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
Ja samo kazem da se stvari puno lakse rade kada si ti gornji, a ne donji kao sto smo mi izasli iz rata. Ni sa kojeg aspekta ne mozemo vala porediti ucinak vlasti sto naravno ne opravdava lopovluke koji su se radili i jos rade.
Sto se tice Japana, bravo Jonny. Da je nekom bilo stalo da od Bosne napravi neku normalnu drzavu koja lici na nesto ne bi nam nametnuli Dejton i sve sto uz njega ide. Ja ne vidim formulu koja bi od ove drzave i nacina na koji je ona ustrojena napravio nesto
Sto se tice Japana, bravo Jonny. Da je nekom bilo stalo da od Bosne napravi neku normalnu drzavu koja lici na nesto ne bi nam nametnuli Dejton i sve sto uz njega ide. Ja ne vidim formulu koja bi od ove drzave i nacina na koji je ona ustrojena napravio nesto
- Banksy
#44 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
Pa što nas onda peglaš ... s 'četničkom propagandom'?Johny wrote:
Zaobidjite cetnicku propagandu na ovom blogu
-
VjecitiStudent
#45 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
Mozete li i zamisliti Semi Dzo kako u kompleticu radi na obnovi Vijecnice?"Novi stadion, Kosevo, je uglavnom bio izgradjen radom omladinskih radnih brigada, koje su pocele da rade 1947. u nadi da ce ga zavrsiti na vrijeme do Prvog omladinskog sleta Bosne i Hercegovine, koji se trebao odrzati u junu 1948. Dane Olbina, kao clan gradskog vijeca, je obezbijedio buldozere i materijal za izgradnju stadiona, hranu i smjestaj za omladinu i radio neumorno sa brigadirima, kako bi se projekat zavrsio na vrijeme. Kao i u svim projektima tog vremena, nedostajalo je strucnih radnika svih vrsta. Ipak, projekat je bio zavrsen u maju 1948. kada su omladinske radne brigade napravile veliku proslavu.
(Robert J. Donia, "Sarajevo")
-
Johny
#46 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
Jel ti ne citas ono sto ja pisem ili se pravis lud...Banksy wrote:Pa što nas onda peglaš ... s 'četničkom propagandom'?Johny wrote:
Akcenat je na History dokumentarcu koji se plasira celom svetu koji nema pojma sta se dogadjalo ovde...
-
callmethebreeeze
#47 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
dzoni, svjestan sam ja svega u vezi japana, ali hocu reci da moras nesto i sam uraditi,. ne mozes samo ocekivati da cete drugi gurati i pomogati. i njemacka je bila sjebana pa je opet medju najjacim ekonomijama u svijetu. (naravno, znam za marasalov plan i sve ostalo)
-
VjecitiStudent
#48 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
Ovogodisnji budzet Kantona Sarajevo je iznosio preko 800 miliona maraka. Sam Kanton po Ustavu, ima gomilu ovlastenja, i u rad mu se za mnoge gradjanima bitne stvari, barem kad je Kanton Sarajevo u pitanju, ne petljaju ni "ustase", ni "cetnici".Ali_G wrote:Ja samo kazem da se stvari puno lakse rade kada si ti gornji, a ne donji kao sto smo mi izasli iz rata. Ni sa kojeg aspekta ne mozemo vala porediti ucinak vlasti sto naravno ne opravdava lopovluke koji su se radili i jos rade.
Medjutim, jedan od vrhunskih "uspjeha" Kantona, je bio zavrsavanje tri kilometra zapadnog izlaza, kojeg su gradili nekoliko godina i na ciju su gradnju spiskali desetine miliona i koji je maksimalno sfuseren, ko da su ga neprijatelju pravili.
Kako tumacis gore opisani fenomen?
Last edited by VjecitiStudent on 19/03/2009 15:06, edited 1 time in total.
-
callmethebreeeze
#49 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
fino je lik objasnio sto je stavio taj link. bezze ga napadas.Banksy wrote:Pa što nas onda peglaš ... s 'četničkom propagandom'?Johny wrote:
- Kupalo
#50 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?
Da partizani nisu pobjedili ja se ne bih ni rodio.