:-D

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_-fera-_

#1 :-D

Post by _-fera-_ »

Last edited by _-fera-_ on 06/09/2014 21:52, edited 6 times in total.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#2 Re: Dizanje ustanka protiv rata u BiH

Post by Pera Trta »

_-fera-_ wrote:Imam seminarski na temu Dizanje ustanka protiv rata u BiH
i ako moze mala pomoc,jer stvarno nema puno materijala oko ove teme
znaci treba mi vise kao praksa dizanja ustanka,klipovi,pjesme,gdje i kad su dizani ustanci..

hvala unaprijed :-D
Ko je i kada digao USTANAK protiv rata u BiH? :? :shock:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#3 Re: Dizanje ustanka protiv rata u BiH

Post by Toto »

Selam ces profesoru :D, i poslji ga na kanal forumskim lektorima, nek bar zna dati naslove seminarskom radu.
_-fera-_

#4 Re: Dizanje ustanka protiv rata u BiH

Post by _-fera-_ »

Last edited by _-fera-_ on 06/09/2014 21:51, edited 2 times in total.
Bosanski_kralj

#5 Re: Dizanje ustanka u BiH

Post by Bosanski_kralj »

Bar ti za teme iz historije ne bi trebala biti problem literatura.
_-fera-_

#6 Re: Dan ustanka naroda BiH- 27.7

Post by _-fera-_ »

Last edited by _-fera-_ on 06/09/2014 21:51, edited 2 times in total.
nellington

#7 Re: Dan ustanka naroda BiH- 27.7

Post by nellington »

Možda se taj ustanak nije ni desio :? Čuj nema na google :(

Ma ustvari, kad pročitam ovo:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_u_B ... rpnja_1941.

što je nešto novija verzija od one koju ja znam

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1% ... D0.B0_1941.

kažem da je bolje da i ne googlaš :D Bolje pravac biblioteka, ili skidaj knjige sa neta.
_-fera-_

#8 Re: Dan ustanka naroda BiH- 27.7

Post by _-fera-_ »

Last edited by _-fera-_ on 06/09/2014 21:48, edited 1 time in total.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#9 Re: Dan ustanka naroda BiH- 27.7

Post by Pera Trta »

nellington wrote:Možda se taj ustanak nije ni desio :? Čuj nema na google :(

Ma ustvari, kad pročitam ovo:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_u_B ... rpnja_1941.

što je nešto novija verzija od one koju ja znam

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1% ... D0.B0_1941.

kažem da je bolje da i ne googlaš :D Bolje pravac biblioteka, ili skidaj knjige sa neta.
Pročitaj knjigu "Prolom" od Branka Ćopića (ja je tek neki dan pročitao :oops: ), pa ćeš vidjeti da zaista nije sve bilo crno-bijelo (iako ne sumnjam da ti je to i bez toga jasno). Iako se radi o romanu, pisao ga je učesnik ustanka u Bosanskoj Krajini i vispreni posmatrač i poznavalac mentaliteta ljudi tog kraja i vrlo živo dočarava atmosferu tih burnih dana. Po filmu "Gluvi barut" možeš pretpostaviti kakav je i ovaj roman, jer se radi o prethodnici "Gluvog baruta", sa mnogim zajedničkim likovima (i ovdje su kapetan Radekić i narednik Trivun glavni antagonisti, i pratimo njihovu evoluciju u ustanku). Naročito je otkrivajući odnos srpskih seljaka koji čine gro ustanika prema Muslimanima ("Turcima"), čak i prema onima koji se nalaze u samom vođstvu ustanka i pokazuje koliko je vjerska podozrivost, pa i mržnja, bila jaka i u kakve je sve užase eskalirala sa obje strane.
Pera Trta

#10 Re: Dan ustanka naroda BiH- 27.7

Post by Pera Trta »

P.S.Inače sam mislio otvoriti temu u julu, kada bude 70 godina ustanka, da malo diskutujemo, pa možemo i na ovoj temi nastaviti tada.
nellington

#11 Re: Dan ustanka naroda BiH- 27.7

Post by nellington »

Pročitao Prolom u srednjoj, taman kad je došlo vrijeme da se odraste i prestane vjerovati u bajke :) Svjestan sam i lijevih skretanja i žrtava nacionalista i kriminalaca u redovima "saveznika prije izdaje", samo neka malo odvade i Hrvati.
Pera Trta

#12 Re: Dan ustanka naroda BiH- 27.7

Post by Pera Trta »

nellington wrote:Pročitao Prolom u srednjoj, taman kad je došlo vrijeme da se odraste i prestane vjerovati u bajke :) Svjestan sam i lijevih skretanja i žrtava nacionalista i kriminalaca u redovima "saveznika prije izdaje", samo neka malo odvade i Hrvati.
Pročitao "Prolom" prije mene? :shock: :D
Meni nije bila lektira, a da je bogdo u svim našim programima obavezna, a sumnjam da jeste.
Sada se spremam da pročitam "Gluvi barut" i ostale knjige iz tog ciklusa ("Osmu ofanzivu" i "Bronzanu stražu").
Tek sam otkrio "odraslog" Ćopića :oops: ...al' nikad nije kasno. :)
nellington

#13 Re: Dan ustanka naroda BiH- 27.7

Post by nellington »

Meni je malo žao što sam preskočio junior Ćopića - nego odmah krenuo od ozbiljnih sabranih djela u tvrdim koricama. Neki dan na sajmu gledam po 5 KM te iste knjige, pa krenuše sjećanja :) Ja opet čitam Lelejsku goru, isto a opet drugačije :)
Pera Trta

#14 Re: Dan ustanka naroda BiH- 27.7

Post by Pera Trta »

Tačno je da na internetu nemaš valjane literature o tom periodu.
Na "našim" stranicama se uglavnom prešutkuje ili nekritički glorifikuje, na hrvatskim se ističu samo zločini ustanika, a na srpskim se na ustanak općenito u Jugoslaviji, a posebno u Srbiji, gleda kao na nešto što je srpski narod zavilo u crno.
Na internetu imaš knjigu "1941.u istoriji naroda BiH", to je zbornik radova najeminentnijih jugoslovenskih istoričara o vremenu ustanka i uoči ustanka, nađi je preko google-a.
michio

#15 Re: Dan ustanka naroda BiH- 27.7

Post by michio »

ma bila je ova tema otkako je foruma :D
Pera Trta

#16 Re: Dan ustanka naroda BiH- 27.7

Post by Pera Trta »

nellington wrote:Meni je malo žao što sam preskočio junior Ćopića - nego odmah krenuo od ozbiljnih sabranih djela u tvrdim koricama. Neki dan na sajmu gledam po 5 KM te iste knjige, pa krenuše sjećanja :) Ja opet čitam Lelejsku goru, isto a opet drugačije :)
Ja sam odrastao uz "Magareće godine", definitivno najraspalija knjiga u mojoj biblioteci (a bila nova kad su mi je kupili u kompletu "Lastavicinih" lektira uoči polaska u prvi razred osnovne) :D
I Ježevu kućicu...i pjesmu o Desnici Brani iz udžbenika "Prirode i društva" :shock: za treći razred...kako nije znao ništa o Grmeču iz zemljopisa, pa u ratu naučio kad ga je pregazio kao partizan uzduž i poprijeko :)
Pera Trta

#17 Re: Dan ustanka naroda BiH- 27.7

Post by Pera Trta »

Imaš ovdje isto bruku knjiga o WW2 u Jugoslaviji, sigurno ćeš naći nešto:

http://www.znaci.net/
asurbanipal

#18 Re: Dan ustanka naroda BiH- 27.7

Post by asurbanipal »

Zanimljiva tema koja postavlja više pitanja. Zašto je, kako, na koji način i zbog čega, 27.7.1941. proglašen za Dan ustanka naroda BiH ? Kad postavljam ova pitanja mislim na ustanak, koji su, ako se ne varam, mjesec dana ranije digli seljaci u istočnoj Hercegovini protiv NDH...Ustanici su istjerali NDH-ovce, uspostavili su "oslobođeni teritorij", ali su nakon toga počinjeni strašni zločini nad hrvatskim, a naročito muslimanskim stanovništvom, i to u okolini Bileće, a u julu i avgustu u okolini Višegrada...
Pera Trta

#19 Re: Dan ustanka naroda BiH- 27.7

Post by Pera Trta »

asurbanipal wrote:Zanimljiva tema koja postavlja više pitanja. Zašto je, kako, na koji način i zbog čega, 27.7.1941. proglašen za Dan ustanka naroda BiH ? Kad postavljam ova pitanja mislim na ustanak, koji su, ako se ne varam, mjesec dana ranije digli seljaci u istočnoj Hercegovini protiv NDH...Ustanici su istjerali NDH-ovce, uspostavili su "oslobođeni teritorij", ali su nakon toga počinjeni strašni zločini nad hrvatskim, a naročito muslimanskim stanovništvom, i to u okolini Bileće, a u julu i avgustu u okolini Višegrada...
Zato što je taj ustanak izbio spontano, kao reakcija lokalnih Srba na ustaške zločine, a ne na poziv KPJ (što dokazuje i činjenica da je počeo početkom juna, dakle znatno prije njemačkog napada na SSSR i poziva Staljina komunističkim partijama u okupiranim zemljama da dignu ustanke i tako olakšaju pritisak na SSSR).
_-fera-_

#20 Re: Dan ustanka naroda BiH- 27.07.1941

Post by _-fera-_ »

Post Reply