Cvijece nasih nana

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Nadinka

#51 Re: Cvijece nasih nana

Post by Nadinka »

Jorgovan i zumbuli su mi najljepsi i najdrazi :)
A sta mislite, koliko je moguce posaditi hadzibeg na balkonu u saksiji nekoj?
♥ Julianna ♥

#52 Re: Cvijece nasih nana

Post by ♥ Julianna ♥ »

Nadinka wrote:Jorgovan i zumbuli su mi najljepsi i najdrazi :)
Meni nije uspio, ja sam probala. Valjda mu treba više zemlje, pretpostavljam da mu je u saksiji plitko i usko. :)
Nadinka

#53 Re: Cvijece nasih nana

Post by Nadinka »

♥ Julianna ♥ wrote:
Nadinka wrote:Jorgovan i zumbuli su mi najljepsi i najdrazi :)
Meni nije uspio, ja sam probala. Valjda mu treba više zemlje, pretpostavljam da mu je u saksiji plitko i usko. :)
Mislim d aje kod mame bio cak u saksijama, moram je pitati, ali onim skroz velikim, a bas sam ga zelejla na balkon. Da mi ej da zasadim n balkon cvijece koje opet mogu rezati za vazu, imate ideje? Kad se trebaju zumbuli saditi, je li kasno vec ili?
♥ Julianna ♥

#54 Re: Cvijece nasih nana

Post by ♥ Julianna ♥ »

Što nam se na javi neki stručnjak i fino objasni? :D
Vidjela sam da ih već prodaju u cvatu, dakle .. izgleda da smo okasnili :-?
Nadinka

#55 Re: Cvijece nasih nana

Post by Nadinka »

Kaze mama da je sadila hadzibeg u saksije, zivi su, ali nisu nikad poceli cvjetati :( bice ipak da im treba vise prostora :(
wewa

#56 Re: Cvijece nasih nana

Post by wewa »

♥ Julianna ♥ wrote:Što nam se na javi neki stručnjak i fino objasni? :D
Vidjela sam da ih već prodaju u cvatu, dakle .. izgleda da smo okasnili :-?
koliko mi je poznato (a imam nesto prakticnog znanja) vecina tog gomoljastog cvijeca sadi se u jesen da bi cvjetalo na proljece - sto ce reci, sve su sanse da ste okasnile.

mene silno zanima kad ce krenuti sadnice, ovog proljeca jedva cekam sareni balkon :)
eluna

#57 Re: Cvijece nasih nana

Post by eluna »

Nadinka wrote:Kaze mama da je sadila hadzibeg u saksije, zivi su, ali nisu nikad poceli cvjetati :( bice ipak da im treba vise prostora :(
ako googlaš "English cottage garden" naći češ masu fotografija sa hadžibegom u saksijama .... dakle može, ali treba biti duboka saksija i jako velika koliko sam upratila po tim slikama ...... tako ga gaje i u hercegovini jer mu jaka bura šteti, pa onda saksije unesu u kuću do proljeća ....... :)

od svih koje ste pobrojali, moja nana je imala još i "prostirku od prkosa" - stazu od tih nježnjih cvjetića, "po' ljeta" simpatično cvijeće koje cvate tačno u pola ljeta, te amduz (ili kako se već to zove pravilno) za mangalu ....
spider124

#58 Re: Cvijece nasih nana

Post by spider124 »

znam da nije cvijet, al bez shimshira nasa avlija ne bi ni blizu bila tako lijepa :)
Last edited by spider124 on 12/04/2011 16:15, edited 1 time in total.
Ridjobrki

#59 Re: Cvijece nasih nana

Post by Ridjobrki »

Ako sam dobro shvatio, hadžibeg je hortenzija? Nikad čuo za taj naziv, čudim se sam sebi...
Bloo
Globalna šefica

#60 Re: Cvijece nasih nana

Post by Bloo »

Ridjobrki wrote:Ako sam dobro shvatio, hadžibeg je hortenzija? Nikad čuo za taj naziv, čudim se sam sebi...

a ja nikad cula za hadzibeg :d ja naucila da je hortenzija :D

ne voljem to cvijece glavato je i plasilo me kao malu :D
Haettenschweiler

#61 Re: Cvijece nasih nana

Post by Haettenschweiler »

Jvo jedna mostarska sevdalinka o cvijeću naših nEna:
Haettenschweiler

#62 Re: Cvijece nasih nana

Post by Haettenschweiler »

dupli
Ridjobrki

#63 Re: Cvijece nasih nana

Post by Ridjobrki »

Ma ni ja nikad čuo za hadžibega pa se ibretim kako mi to promače. Inače su mi ti narodni izrazi i nazivi jako bliski pa me lipo sramota gdje ne znadoh za hadžibega... :-D

A drag mi je taj cvijet, podsjeća me na majku Habibu rahmetli i njeno cvijeće po kojem ju je sva čaršija znala. Ali od nje nije svako mogao pelcer dobiti, jok! Ona je znala ko zna sa cvijećem i kome će se primiti a kome neće. :lol:
Suzie Q

#64 Re: Cvijece nasih nana

Post by Suzie Q »

kadifice pod br.1,
čuvarkuća na kapiji u svijetlo-plavom loncu :D

zatim petunije, malvate po balkonima a ispred kuće ruže, tulipani, jorgovani, ljiljani, karanfilići a puno starih žena je oko kuće sadilo i rutu ali meni je to prejak miris, čula sam i neko vjerovanje da ruta čuva kuću.

mene na moju babu najviše podsjeća asparagus jer je imala veliku saksiju u sobi
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#65 Re: Cvijece nasih nana

Post by Toto »

suncica24 wrote:
popijem casu soka od ruze koji se pravio od onog grma posadjenog u cosku kod vrata koji je takooo mirisao i ciji ukus i danas je nezamjenjiv u mojim uspomenama
ta nanina ruza u cosku je nesto posebno i toliko vrijedan genetski materijal -koji nestaje- da je zaluzilo maksuzile staklenik u nacionalnoj botanickoj basti. ako si u mogucnosti da je sacuvas ili razmnozis na bilo koji nacin ucinit ces neprocjenjivo dobro
eluna

#66 Re: Cvijece nasih nana

Post by eluna »

ta ruža je ili "Deep secret" ili "Papa Maideland" (čini mi se da ova posljednja tako piše) i obje imam namjeru poručiti i saditi i svoj vrt na vikendici - baš zbog soka :-D
encian

#67 Re: Cvijece nasih nana

Post by encian »

a kako se zove ono sto visi, ciklama boje? mendja, cini mi se?
eluna

#68 Re: Cvijece nasih nana

Post by eluna »

encian wrote:a kako se zove ono sto visi, ciklama boje? mendja, cini mi se?
ako misliš na "minđušice" to su ti Fuksije .......... negdje ih zovu još i "srdašca", zavisi od toga gdje su se na našim prostorima koje gajile u većem obimu ...... ali sve su to fuksije, jer njih ima u mali milion boja, oblika cvijeta i oblika stabla :-D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#69 Re: Cvijece nasih nana

Post by Toto »

eluna wrote:ta ruža je ili "Deep secret" ili "Papa Maideland" (čini mi se da ova posljednja tako piše) i obje imam namjeru poručiti i saditi i svoj vrt na vikendici - baš zbog soka :-D
kod moje nene se zvala djulbesecerka i samo se od nje mogao dobiti izvanredan sok, redzel, slatko, desertno vino, sirce.
moja prva sjecanja na nenu su bila ta da je uvjek mirisala na ruzu, a po ruzi je dala i ime mojoj majci..
nena se uvijek umivala u ruzinoj vodici... latice ruza su se susile da bi se nena imala cime umivat kad nije bilo svjezih ruza.
umjesto parfema nena je svjezim laticama masirala lice, ali su se te latice smjele brati samo u zoru dok je rosa...

kad sam ko student stopom tabano europom juznje od Madrida smo naisli na veliku plantazu ruza - istih ili jako slicnih kao u moje nene.. to je bio najveci djulistan koji sam vidio.. od ruzina ulja i maslina su pravili popularni kastiljanski domaci sapun .. tad sam saznao da se ta vrsta ruze zove rose damascena i da su je Maori donjeli iz Damaska u Spaniju ..
Rosa damascena je cijenjena zbog izuzetno velikog sadrzaja etericnih ulja u listovima .. nena ju je jos zvala i bugarka jer je pelcer u nasu porodicu donio pradjed kad je nekim poslom iso u Bugarsku, negdje oko 1890 a sto vjerujem nema veze sa orginalnim nazivom ruze..
te ruze nisu bas bile ceste u nasim krajevima
nedavno sam u jednoj prodavnici vidio da 100 ml ruzinog ulja kosta skoro 1000 $(litar je 10 000$), unca zlata kosta oko 1500 $ :D
eluna

#70 Re: Cvijece nasih nana

Post by eluna »

Toto wrote:
eluna wrote:ta ruža je ili "Deep secret" ili "Papa Maideland" (čini mi se da ova posljednja tako piše) i obje imam namjeru poručiti i saditi i svoj vrt na vikendici - baš zbog soka :-D
kod moje nene se zvala djulbesecerka i samo se od nje mogao dobiti izvanredan sok, redzel, slatko, desertno vino, sirce.
moja prva sjecanja na nenu su bila ta da je uvjek mirisala na ruzu, a po ruzi je dala i ime mojoj majci..
nena se uvijek umivala u ruzinoj vodici... latice ruza su se susile da bi se nena imala cime umivat kad nije bilo svjezih ruza.
umjesto parfema nena je svjezim laticama masirala lice, ali su se te latice smjele brati samo u zoru dok je rosa...

kad sam ko student stopom tabano europom juznje od Madrida smo naisli na veliku plantazu ruza - istih ili jako slicnih kao u moje nene.. to je bio najveci djulistan koji sam vidio.. od ruzina ulja i maslina su pravili popularni kastiljanski domaci sapun .. tad sam saznao da se ta vrsta ruze zove rose damascena i da su je Maori donjeli iz Damaska u Spaniju ..
Rosa damascena je cijenjena zbog izuzetno velikog sadrzaja etericnih ulja u listovima .. nena ju je jos zvala i bugarka jer je pelcer u nasu porodicu donio pradjed kad je nekim poslom iso u Bugarsku, negdje oko 1890 a sto vjerujem nema veze sa orginalnim nazivom ruze..
te ruze nisu bas bile ceste u nasim krajevima
nedavno sam u jednoj prodavnici vidio da 100 ml ruzinog ulja kosta skoro 1000 $(litar je 10 000$), unca zlata kosta oko 1500 $ :D
Damascus Rosae ili ti Ruže Damsk (damaskuše, damas'ke) su posebna sorta ili tip starinskih ruža (u raznim dijelovima svijeta uzgajivači ih različito klasifijuju) koja i jeste najcjenjenija među ljubiteljima ovoga cvijeta ..... ima ih raznih boja, oblika cvijeta i fundusa .......

ovo je Deep secret http://www.roselocator.com/rose_locator ... secret.php

a ovo je Papa Meilland http://www.apuldramroses.co.uk/PAPA+MEILLAND-rose.htm
mimsy

#71 Re: Cvijece nasih nana

Post by mimsy »

Ima li kakava ruza penjacica koja moze prezimiti na planini?Svaka mi se osusi iako se brinem,umotavam :(
elizabeth a

#72 Re: Cvijece nasih nana

Post by elizabeth a »

Joj, ovo budi uspomene :) Pogotovo ovaj hadžibeg :D

Osim toga kadifice su preovladavale, ja ih nešto nisam voljela, valjda zato što ih je puno bilo :D

A bile su i neke majske ruže( ja mislim da se tako zovu), prelijepe su i cvatu samo u maju :)
Evo nađoh da se ipak zovu božur :?
Image
http://static.panoramio.com/photos/orig ... 044711.jpg

I neko spomenu jorgovan - joj, kakav miris :D :D
eluna

#73 Re: Cvijece nasih nana

Post by eluna »

mimsy wrote:Ima li kakava ruza penjacica koja moze prezimiti na planini?Svaka mi se osusi iako se brinem,umotavam :(
SNOW GOOSE ........... potrraži, trpi mrazeve i cvate obilno
eluna

#74 Re: Cvijece nasih nana

Post by eluna »

:-) nisam znala da je anrodni naziv za Božure "majske ruže" .... meni su oduvijek bili samo božuri
mondo bizarro

#75 Re: Cvijece nasih nana

Post by mondo bizarro »

evo i od mene mali prilog u slikama :D
Image
Image
Image
Image
Image
Post Reply