Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#51 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by ladyblue18 »

Ono sto ja znam dijaspore, cuvaju svi i dan danas svoje.
Komsinca koja zivi u Chicagu, dodje mjesec-dva mjesecno svake godine u ljetnom periodu, ne bi prodala ja mislim kucu ni za lijeka da joj treba.
A sto jest, opet ne razumijem pricu kako dijaspora hoce da se vrati, ekonomska kriza. Pa vala ovdje im nece bit bolje, nego sto im je u dijaspori, ali hajde...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#52 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by mIRCerka »

ima li neko iz dijaspoire da mu treba cuvati stan dok je vani? :D
ahuseino

#53 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by ahuseino »

komi wrote:ovo je najparanoidniji forum na svijetu

a samo želim da cijene padnu
kako bih mogao prakticirati svoje Ustavom zagarantovano pravo na mjesto za život i obitelj
Da sam ja bogdo bio paranoichan 91 - 92. Ko se oprzi o vrelo mlijeko i u sir pushe... ili tako nekako.

Jeli ti ustav garantira prihvatljive cijene nekretnina? ... Planska ekonomija ili slobodan market?
Last edited by ahuseino on 02/02/2009 17:42, edited 2 times in total.
tech10

#54 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by tech10 »

mIRCerka wrote:ima li neko iz dijaspoire da mu treba cuvati stan dok je vani? :D
Ovo ce povuci lancanu reakciju: Imal ko da mu preko ljeta treba pripaziti rodicu ili jaranicu? :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#55 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by Truba »

ahuseino wrote:

kako bih mogao prakticirati svoje Ustavom zagarantovano pravo na mjesto za život i obitelj
Da sam ja bogdo bio paranoichan 91 - 92. Ko se oprzi o vrelo mlijeko i u sir pushe... ili tako nekako.

Jeli ti ustav garantira prihvatljive cijene nekretnina? ... Planska ekonomija ili slobodan market?
baš me briga kakva ekonomija

ali ako kupovina stana traži moju 25godišnju plaću onda nešto s državom nije OK i ustav treba mijenjat... pa da znamo na čemu smo...
ahuseino

#56 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by ahuseino »

komi wrote:
ahuseino wrote:

ali ako kupovina stana traži moju 25godišnju plaću onda nešto s državom nije OK i ustav treba mijenjat... pa da znamo na čemu smo...
Ovo zavisi od drzave i marketa. Ne moze biti drzava kriva sto je stan skup... ako je ovaj privatni... nit' ti moze drzava garantovati kakva je ekonomija, ali moze praviti olakshice za ekonomski napredak, pa da ova nadje neki balans. 10-godishnja nacionalna prosjechna plata za krov nad glavom je neki omjer u recimo Bostonu (gusto naseljeno sa malo zemlje za gradnju). U Sarajevu je vjerujem dosta gushche naseljeno, samim tim i omjer bi trebao da ide gore. U Texasu kao i u Konjicu je vjerujem drugachije...
Maraschino

#57 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by Maraschino »

komi wrote:
ahuseino wrote:

probaj sa 50 godina po pola place :D

salim se naravno,

nigdje nije sjajno, na zapadu ti otplacujes 30 god. kucu ( 10 god. otplacujes samo kamate pa tek onda glavnicu) :shock:
sadeta

#58 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by sadeta »

Maraschino wrote:
komi wrote:
probaj sa 50 godina po pola place :D

salim se naravno,

nigdje nije sjajno, na zapadu ti otplacujes 30 god. kucu ( 10 god. otplacujes samo kamate pa tek onda glavnicu) :shock:

da, samo sto na zapadu imas kamatu od 5% na 30 godina a kod nas ti je na 25 godina 8 do 9% godisnja kamata!!!!! vratis banci duplo, bez pretjerivanja ...
ali koja je razlika ako dajes pola plate na kiriju ili pola plate banci? kako ja to vidim, razlika je samo u tome da kod opcije da banci dajes pare nakon 25 ili 30 godina imas svoju kucu/stan... ispravite me ako grijesim.
kod nas je to drugacije, razlika izmedju kupovine i iznajmljivanja ipak postoji, jer je iznajmiljivanje jos uvijek puno povoljnije od otplacivanja kredita...
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 08:20, edited 3 times in total.
teletrader

#60 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by teletrader »

Mislim da u cijeloj ovoj diskusiji treba razlikovati europsku i sjevernoamericku/australijsku dijasporu...
Sigurno da je trenutna ekonomska kriza pogodila evropu,ali s obzirom na jednu relativnu socijalnu orijentaciju evrope,mislim da posljedice nece biti suvise dramaticne...sigurno je da ce neki ostati bez posla,bice nekih usteda po firmama (recimo nama prvi put u 10 godina nisu povecali platu ali su nam dali 2 dodatne sedmice placenog odmora godisnje)
Dijaspora koja je u evropi uglavnom ceka penziju i jedva ceka da se vrati,tako da mislim da ce grcevito cuvati te nekretnine koje imaju po principu "bitno je da imas svoj krov nad glavom pa makar samo graha jeo"... :)) pitanje je samo njihove djece,medjutim posto i ta djeca cesto dolaze i mislim da se kod njih stvorila odredjena ljubav prema bosni,vjerovatno ce i ti sacuvati taj neki link...
S druge strane ovi koji su u "melting pot" drustvima i jedva bosanski govore a gdje je trzhiste nekretnina jako dinamicno i volatilno,ti vjerovatno nece prezati od prodaje pod uslovom da im ustreba cash...tako sto se tice pada cijena,ne bih se nesto uzdao u dijasporu,ali bi u ekonomsku krizu...
I last but not least,objekti na dobrim mjestima ce "puci" i po cijeni od 4000KM/m2 i vise,bila kriza ili ne bila....
E sada ko ih kupuje i registruje na punice,svastike itd. nije tema ove diskusije :)
Post Reply