Vjerovatno nije model neodgoja pa mu ne izgleda to ponasanje prihvatljivo. Bas kao sto nas ima kojima nije fancy da dijete skici ko mahnito u kaficima,skace oko stolova,urla po prodavnicama,metilja se oko drugih ljudi i ometa ih u uobicajnim poslovima. Zna se gdje je djetetu mjesto za igru, Titova to nije sigurno.jednonogi_Jack wrote: ↑03/09/2023 15:11mali_balon wrote: ↑03/09/2023 14:22 Itekako ima kod nas pogotovu, samo kod nas to ide malo naopako, kad malac zgazi dvije djevojke majka salje advokata na mjesto nesrece....pa nedavni slucaj iz d.vakufa....
Kod nas to ide npr. ovako...dakle natakari dzetica na ono kvazi biciklo sto sjedi i odguruje se nogama, i to se obicno radi titovom ili ferhadijom...ponosni roditelji snimaju i smjeskaju se kako njihovo zlato pici a ljudi se sklanjaju da ze zlato ne bi zabilo u njih, i ti se sklonis i majka ili otac te gledaju sa osmjehom a ti ih pogledas sa izrazom mrs u 3 pm i ti i dijete ...neko im se i nasmije iz kulture.....
I sad ja kontam da li se isplati takvima rec da to ne rade da nije kulturno, da nije ok prema djetetu danas, ce tako vidjet da se ljudi sklanjaju, sutra ce mu se skloniti za nesta trece i za 20g imamo lika koji misli da mu se moraju svi sklanjati....
Da li ti roditelji kontaju da samo oni imaju zalto da mi ostali nemamo.
Da li ja grijesim sto svoje dijete ucim da bude obzirna, da nije sama na svijetu....mozda je trebam uciti da bude kao ovi debili pa da joj ne bude tesko u zivotu sa budalama....
Seljadija odgaja seljadiju i to je tako....zato sam govorio obavezan strogi psihotest za budice roditelje![]()
Tebi stvarno to smeta?
Smiju li trcati Ferhadijom?
Curling parents
- vjeshalica
#26 Re: Curling parents
- vjeshalica
#27 Re: Curling parents
Ostavi sine mama će, neka sine baba će....
Dijete treba naučiti od malih nogu sitnicama, danas to roditelji ne zele. Ja kad sam bila dijete, i vecina moje genracije,uvijek su roditelji iz zaposljavali nekim sitnim "poslovima", da li je to bilo da se pomogne i ponese mali ceker,da se nesto u kuci pripremi od jela ili poradi oko kuce,da se nesto slozi,ponese,odnese,ode u granap. To su bile sitnice na kojima su se razvijale radne navike. Danas to nije tako, nece da pricuva vrata od haustora nekome sa cekerima,valjda da mu rucica se zakrzljala ne osusi.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#28 Re: Curling parents
Pretjerujes blago receno. Ima fine djece i roditelja koji se trude i koji su ok.vjeshalica wrote: ↑03/09/2023 15:33Generacije bahatih razularenih idiota koji odgajaju nevaspitanu žgadiju bez ikakve kontrole niti snose posljedice za neodgoj djece. To su oni kojima se NE SMIJE reci da im je dijete nevaspitano, jer kakve ti ovlasti imas da kazes mom djetetu...ja sam mu mama,babo,odakle ti pravo,gledaj ti svoje itd...vjerovatno smatraju da njihova žgadija treba biti natovarena svakome osim njima i da je obaveza drustva da trpi to nevaspitanje i bezobrazluk.mali_balon wrote: ↑03/09/2023 14:22
Seljadija odgaja seljadiju i to je tako....zato sam govorio obavezan strogi psihotest za budice roditelje
98% danasnje djece su odgojno zapustena oko 2% ipak se neko trudi oko njih
Neki roditelji misle da iskazuju ljubav tako sto djeci dozvoljavaju sve, a zapravo ne cine im nista dobro. U toj svoj prici ima i drugih ko to rade isto pa kad im djeca shvate na tezi nacin onda ce biti kasno.
Nije stvar ni u bahacenju, ima tu i dosta kompleksa iz djetinjstva roditelja koje su drugi maltretirali, nazivali streberima i slicno pa sada zele zastititi svoju djecu od toga, iako npr nema potrebe za tim, pa se pretvaraju u ove curling ili helikopter roditelje.
Mi smo imali jednu situaciju sa takvim roditeljima kada je nas djecak prosao pored, dakle ne preko, ne da ga je zgazio, nego prosao pored neodlucnog djecaka i spustio niz tobogan za todlere koji visok cca 30 cm.
Dolazi majka tog djecaka i pita nas ide li nas u vrtic, mi kazemo ne ide jos. Kaze gospodja: vidi se.
Dz.s. i elementarni odgoj da u picku materinu ne saljem ocvalu gospodju je sprijecio incident. Dakle, roditelji koji su poprilicno kasno dobili dijete, kojem nek je Bog na pomoci sa njima takvima.
Nisu bahati npr. ali vjerovatno bi bez puno zapitkivanja zakopavala zrtve svog napokon dobijenog mezimca.
Moje dijete nije najljepse, najpametnije, najodgojenije. Ne lijecimo svoje promasaje i komplekse na njemu, vec ga osposobljavamo za zivot. Sa 4 godine teti na kasi kaze dobar dan, hvala, dovidjenja. Konobaru kaze molim te kad mu trazi casu vode i hvala kad mu je donese. Zato sto je to dobro za njega i samo to gledamo. Iako je drustvo u kurcu, lijepa rijec gvozdena vrata otvara, i taj pristup ce mu pomoci u zivotu.
Korijen problema je uvijek u tome koji su motivi za dobijanje djeteta. Ako nisu maksimalno sebicni, kao drugi ti sa kojim ces sad pametnije, ode to precesto u pogresnom smjeru.
-
Zoya
#29 Re: Curling parents
I škole, nažalost, postaju takve a sve zbog pritiska roditelja.Snake Eyes wrote: ↑03/09/2023 14:43Veći su problem curling schools nego curling roditelji.Zoya wrote: ↑03/09/2023 13:55 Ukratko, djeca kojoj roditelji stoje na usluzi 24-sata a da se djeci ne postavljaju nikakvi zahtjevi.
Roditelji koji ne umiju da postavljaju granice i na taj način stvaraju djecu koja ne poštuju ni odrasle ni drugu djecu.
Mnogi se prema djeci ponašaju kao prema ravnopravnima, a ne kao prema djeci.
Najveća opasnost među današnjim roditeljima je sklonost stvaranju djece koja su i nepromišljena i egocentrična.
Kada se djeca ohrabre da vjeruju da su centar svijeta i svjetski prvaci u svemu, nije ni čudo da na prvu prepreku padnu u depresiju.
Da li ste vi curling parent ili možda poznajete takve?
- Snake Eyes
#30 Re: Curling parents
-
Hakiz
#31 Re: Curling parents
Vidiš jurca na balans biciklu Ferhadijom, kažeš, polako, nije ti ovo igralište, roditelji te napadnu da se ne miješaš, oni će ga upozoriti itd.jednonogi_Jack wrote: ↑03/09/2023 15:11mali_balon wrote: ↑03/09/2023 14:22 Itekako ima kod nas pogotovu, samo kod nas to ide malo naopako, kad malac zgazi dvije djevojke majka salje advokata na mjesto nesrece....pa nedavni slucaj iz d.vakufa....
Kod nas to ide npr. ovako...dakle natakari dzetica na ono kvazi biciklo sto sjedi i odguruje se nogama, i to se obicno radi titovom ili ferhadijom...ponosni roditelji snimaju i smjeskaju se kako njihovo zlato pici a ljudi se sklanjaju da ze zlato ne bi zabilo u njih, i ti se sklonis i majka ili otac te gledaju sa osmjehom a ti ih pogledas sa izrazom mrs u 3 pm i ti i dijete ...neko im se i nasmije iz kulture.....
I sad ja kontam da li se isplati takvima rec da to ne rade da nije kulturno, da nije ok prema djetetu danas, ce tako vidjet da se ljudi sklanjaju, sutra ce mu se skloniti za nesta trece i za 20g imamo lika koji misli da mu se moraju svi sklanjati....
Da li ja grijesim sto svoje dijete ucim da bude obzirna, da nije sama na svijetu....mozda je trebam uciti da bude kao ovi debili pa da joj ne bude tesko u zivotu sa budalama....
Seljadija odgaja seljadiju i to je tako....zato sam govorio obavezan strogi psihotest za budice roditelje![]()
Tebi stvarno to smeta?
Onda se roditelji okrenu da pogledaju nešta u izlogu, ti vidiš da se dijete zaletjelo preko ulice u masu jurećih automobila, otvoriš usta da vikneš i kreneš da potrčiš prema tom djetetu i sjetiš se da su te roditelji upozorili da se ne miješaš.
Pa ih poslušaš...
- Ozimician
#32 Re: Curling parents
Ja u takvim slučajevima izignorišem, pustim da se dijete zabije u mene. Obično onda dijete izgubi ravnotežu i padne, počne plakati.Hakiz wrote: ↑03/09/2023 16:47Vidiš jurca na balans biciklu Ferhadijom, kažeš, polako, nije ti ovo igralište, roditelji te napadnu da se ne miješaš, oni će ga upozoriti itd.
Onda se roditelji okrenu da pogledaju nešta u izlogu, ti vidiš da se dijete zaletjelo preko ulice u masu jurećih automobila, otvoriš usta da vikneš i kreneš da potrčiš prema tom djetetu i sjetiš se da su te roditelji upozorili da se ne miješaš.
Pa ih poslušaš...
Ja na to sve glasno dodam "Je*em ti dijete i ko ga napravi"
Roditelji me onda gledaju, ali bojažljivo ispod oka, do sad mi još nijedan roditelj nije prišao, vidjet ćemo dalje.
- Snake Eyes
#33 Re: Curling parents
Hakiz wrote: ↑03/09/2023 16:47Vidiš jurca na balans biciklu Ferhadijom, kažeš, polako, nije ti ovo igralište, roditelji te napadnu da se ne miješaš, oni će ga upozoriti itd.
Pa ih poslušaš...

-
mali_balon
#34 Re: Curling parents
Da smeta, ako smetaju drugim ljudima smeta, treba da naucis dijete da ima drugih ljudi koji idu svojim poslom i da ne treba necije deriste da ih u tome zajebaje, jer je eto mali pa ne zna nauci ga, da se ne trci i ne vozi biciklo glavnom ulicom, da se sklon starijima, da se zna kojom stranom se hoda itd itd....mogo bi do ujutro....jer nas ima koji smo svoju djecu odgojili i odgajamo da zive u gradu sa drugim ljudima na ne selu i livadi da moze da radi sta hoce....jednonogi_Jack wrote: ↑03/09/2023 15:11mali_balon wrote: ↑03/09/2023 14:22 Itekako ima kod nas pogotovu, samo kod nas to ide malo naopako, kad malac zgazi dvije djevojke majka salje advokata na mjesto nesrece....pa nedavni slucaj iz d.vakufa....
Tebi stvarno to smeta?
-
Hakiz
#35 Re: Curling parents
Danas balans bicikl, sutra električni romobil, a onda motor.
Sve po Ferhadiji.
Roditelji naučili.
Sve po Ferhadiji.
Roditelji naučili.
-
mali_balon
#36 Re: Curling parents
Treba reci da meni je moje dijete sve na svijetu i tu sam za njega/nju nonstop i sve bi dao za nju/njega...to je normalno i to je ok...ali ako je moje dijete meni sve ja je trebam ocekivati da ce mije dijete biti nekom potpunođ strancu sve....
ALI treba povuci neke drustveno prihvatljive granice i nametnuti norme ponasanja tog drustva...to se zove odgoj.....to sto je drustvo sjebano dobivamo sjebanu djecu jer im nema ko pokazati bolje....nema ih ko nauciti a da ima nece, jer ko je taj neko ko ce necijem zlatu reci da to ne smije da radi...jer mi prenosimo ono sto su nas ucili nesta dodamo nesta oduzmemo.....
Tako da taj Curling bas i nije crno bijelo nego ima sive materije koliko hoces
ALI treba povuci neke drustveno prihvatljive granice i nametnuti norme ponasanja tog drustva...to se zove odgoj.....to sto je drustvo sjebano dobivamo sjebanu djecu jer im nema ko pokazati bolje....nema ih ko nauciti a da ima nece, jer ko je taj neko ko ce necijem zlatu reci da to ne smije da radi...jer mi prenosimo ono sto su nas ucili nesta dodamo nesta oduzmemo.....
Tako da taj Curling bas i nije crno bijelo nego ima sive materije koliko hoces
- jednonogi_Jack
#37 Re: Curling parents
Ja u takvim slucajevima kazem djetetu da je trebalo paziti kako vozi, a na takav glasan komentar posaljem komentatora u pm.Ozimician wrote: ↑03/09/2023 16:51Ja u takvim slučajevima izignorišem, pustim da se dijete zabije u mene. Obično onda dijete izgubi ravnotežu i padne, počne plakati.Hakiz wrote: ↑03/09/2023 16:47
Vidiš jurca na balans biciklu Ferhadijom, kažeš, polako, nije ti ovo igralište, roditelji te napadnu da se ne miješaš, oni će ga upozoriti itd.
Pa ih poslušaš...
Roditelji me onda gledaju, ali bojažljivo ispod oka, do sad mi još nijedan roditelj nije prišao, vidjet ćemo dalje.
- Ozimician
#38 Re: Curling parents
jednonogi_Jack wrote: ↑03/09/2023 17:36Ja u takvim slucajevima kazem djetetu da je trebalo paziti kako vozi, a na takav glasan komentar posaljem komentatora u pm.Ozimician wrote: ↑03/09/2023 16:51
Ja u takvim slučajevima izignorišem, pustim da se dijete zabije u mene. Obično onda dijete izgubi ravnotežu i padne, počne plakati.
- auspuhc
#39 Re: Curling parents
Samo batine. Ako se slabo postavis prema djetetu izgubio si u startu.
-
moimoi
#40 Re: Curling parents
Mislim da navedena vrsta roditelja ne odgajaju buduce nasilnike vec nesigurnu djecu. Da ta djeca nisu razmazena, koliko su nesigurna.
Nasilnike odgajaju oni u stilu “haj bogati” koji se nesto pretjerano ne bave svojom djecom.
Nasilnike odgajaju oni u stilu “haj bogati” koji se nesto pretjerano ne bave svojom djecom.
- ¤ jelena ¤
#41 Re: Curling parents
A kad dijete sutra pošalje učitelja/učiteljicu u pm, jer je to čulo i naučilo od tate, pa dobije smanjeno vladanje, onda uradite šta?
-
Hakiz
#42 Re: Curling parents
Onda dođu da tuku učiteljicu.¤ jelena ¤ wrote: ↑03/09/2023 19:41 A kad dijete sutra pošalje učitelja/učiteljicu u pm, jer je to čulo i naučilo od tate, pa dobije smanjeno vladanje, onda uradite šta?
Normalno.
-
moimoi
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#44 Re: Curling parents
Ozimician wrote: ↑03/09/2023 16:51Ja u takvim slučajevima izignorišem, pustim da se dijete zabije u mene. Obično onda dijete izgubi ravnotežu i padne, počne plakati.Hakiz wrote: ↑03/09/2023 16:47
Vidiš jurca na balans biciklu Ferhadijom, kažeš, polako, nije ti ovo igralište, roditelji te napadnu da se ne miješaš, oni će ga upozoriti itd.
Pa ih poslušaš...
jebo mater jeste zajebani. djeca drhte pored vas dvojice.
- ¤ jelena ¤
#45 Re: Curling parents
Ma jok, vako:Hakiz wrote: ↑03/09/2023 19:49Onda dođu da tuku učiteljicu.¤ jelena ¤ wrote: ↑03/09/2023 19:41 A kad dijete sutra pošalje učitelja/učiteljicu u pm, jer je to čulo i naučilo od tate, pa dobije smanjeno vladanje, onda uradite šta?
Normalno.
stave ga ispred sebe, razgovaaaraju s njim, piiiitaju ga zašto je to uradilo pa mu mama kaže da se to ne smije govoroti i da je to ružno...
Onda dijete kaže: ali, tata, tako si i ti onog čiku na ulici kad sam se zapuco u njega biciklom...
I onda mu oduzmu telefon na 5 dana.
-
Hakiz
#46 Re: Curling parents
E, da, baš tako, roditelji upravo tako rade¤ jelena ¤ wrote: ↑03/09/2023 20:17Ma jok, vako:
stave ga ispred sebe, razgovaaaraju s njim, piiiitaju ga zašto je to uradilo pa mu mama kaže da se to ne smije govoroti i da je to ružno...
Onda dijete kaže: ali, tata, tako si i ti onog čiku na ulici kad sam se zapuco u njega biciklom...
I onda mu oduzmu telefon na 5 dana.![]()
- pojedinac
#47 Re: Curling parents
Svi smo mi, bez razlike i mladi i stari, otišli u 3pm. 95 % ljudi, ne samo kod nas, se ponaša kao da su jedini na ovom svijetu. Niko ne konta na onog pokraj sebe. 
-
Hakiz
- Bloo
- Globalna šefica
#49 Re: Curling parents
Da, curling/helicoptering je nesto drugo.
Tipa dijete ima 10 godina i mama mu ne da koristiti onaj tupi noz da prereze tost vec to ona uradi, ona skloni njegovo sude, ona ga vodi za ruku do skole koja je prekoputa, ona se svada sa drugom djecom, ona mu radi zadacu, ona sklanja sve prepreke i probleme male na koje ono naide.
Dijete ima 17 godina i mama mu pakuje stvari za eskurziju da ne bi nesto zaboravio.. ide s njim/njom na fakultet na upis ili prijemni...
-
no_sikiriki
#50 Re: Curling parents
Imam kolegice koje čujem dok pričaju sa svojom djecom svakodnevno.
Djeca od 10-15 godina...
Ova što ima desetogodišnjaka histeriše i provjerava sa starijim mu bratom je li ovaj od 10 uspješno prešao ulicu.
Ova što ima petnaestogodišnjakinju zivka da pita "malu" je li doručkovala i uradila zadaću iz geografije.
Ne znam, fakat, jesam li ja bezosjećajna, ali meni je to tragikomično.
Djeca od 10-15 godina...
Ova što ima desetogodišnjaka histeriše i provjerava sa starijim mu bratom je li ovaj od 10 uspješno prešao ulicu.
Ova što ima petnaestogodišnjakinju zivka da pita "malu" je li doručkovala i uradila zadaću iz geografije.
Ne znam, fakat, jesam li ja bezosjećajna, ali meni je to tragikomično.