Cuj stanove za mlade

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Better Man

#76 Re: Cuj stanove za mlade

Post by Better Man »

Gkedam oglas u novinama prošle ili je pretprošle sedmice. prodaje se stan u centru sarajeva od 48 kvadrata. Stan je devastiran i treba ga potpuno renovirati. Cijena tog stana je prava katastrofa, tj. pljačka. Za stan se traži čak 250 hiljada KM. Koja će budala istresti za devastirani stan od minijaturnih 48 kvadrata te novce?
uvjek dobar gost

#77 Re: Cuj stanove za mlade

Post by uvjek dobar gost »

Ovaj sistem stvoren po volji svjetske politike i po mjeri lokalnih moćnika i vjerskih mešetara.... ničim, ali ničim ne motiviše mladog čovjeka da ostane u Bosni i Hercegovini.... nema adekvatnih programa zapošljavanja ili samozapošljavanja... nema adekvatnih programa izgradnje stvarnih stanova za mlade.. , ukoliko nemate (mislim na mlade) adekvatnu podršku oca i majke, odnosno familije... ukoliko nemate štelu možete sjesti i plakati...

Sve u svemu ovaj sistem će urušiti upravo to, na svim mjestima su njihovi ljudi... nesposobni, nestručni, neadekvatni... šuplji, potkupljivi, kriminogeni... zadrti, nedorečeni.... i ovo još dugo ovako neće moći... jer upravo je ovaj sistem pod zemlju ili preko granic otjerao najbolje ljude....

Ja im tu činjenicu nikada halaliti neću.... nikada....
van Basten

#78 Re: Cuj stanove za mlade

Post by van Basten »

sulesavic wrote:
Chairman wrote:Ne kontam... :roll:
Eto na Zapadu ljudi kesiraju po 400 hiljada.Ne,nego rade po 10-15 godina i otplacuju kredite.
Kad vidim komentare tipa "Gdje cu najbolje godine zivota potrositi rintajuci i vracajuci kredit" smuci mi se.Svi bi stanove ali ikako ako moze da se kako poklone.
Uostalom,prosetajte Strosmajerovom u bilo koje doba dana i vidjet cete zasto nam omladina ovako razmislja.Puni kafici besposlicara koji cekaju da im neko pridje i da kljuceve od stana u ruke.
Na kraju krajeva neces na kraju zivota taj stan baciti u smece vec ostaviti svom djetetu!
Glavni je problem, moj Chairman, što nema razlike između ovih maksuz stanova za mlade i bilo kojih drugih stanova što se po oglasima prodaju. I jedni i drugi su po 2000 KM, i za jedne i za druge trebaš stalni posao, i za jedne i druge će te banke isto oderati.
e to je poenta cijele ove rasprave... sve ostale činjenice kojima se baratalo u ovom topicu su ipak sporedne, glavna je ta da "stanovi u akciji vlasti pod parolom pomoći mladima da riješe stambeno pitanje" koštaju isto kao i bilo koji drugi stanovi koji nisu tu za pomoć mladima nego su jednostavno na tržištu.
zgembo_sa

#79 Re: Cuj stanove za mlade

Post by zgembo_sa »

Joj kad vidim postove tipa "sjede u strosi i ispijaju kafe, a hoce stan" dodje mi muka. Eto mi svi ispijamo kafe i nista ne radimo. Pa yebote uzmi prosjecnu platu, pa je onda smanji za koju stotinu maraka kako to obicno biva za mlade pa onda izracunaj da mozes kupiti na kredit na 30 godina jedno 15 kvadrata. E to je problem. Nisu tu mladi krivi. Mogu oni ginut od posla, ali kad cijene nisu uopste realne, nisu u skladu sa kupovnom moci stanovnistva, sa kreditnom sposobnoscu. Ne mozete vi sad pricat kako na zapadu ljudi eto rade, ubise se od posla, a mi kao samo ispijamo kafe pa zato ne mozemo uzet stan. Na zapadu ste za svoj rad adekvatno placeni, a cijene stanova su realne, u skladu sa situacijom na trzistu, a ne vodjene politikom "hoces, neces, sutra cu dic cijenu za jos 100 KM po kvadratu" i tako u nedogled. Svugdje u svijetu su cijene nekretnina pale, osim kod nas. Nema tu zakona ponude i potraznje, ovdje ti je sistem "cijene rastu svakodnevno i konstantno, ako ti ne kupis, kupice neki dijasporac ili neka strana organizacija". Mislim pustite se suplje, ko se to na zapadu zavaljuje u kredit na 30 godina toliko da tih 30 godina nema dovoljno ni da jede, a kamo li kupi namjestaj, a da na prosirenje porodice ne smije ni da pomisli? Treba cijeli zivot da si sjebes radi tih 40tak kvadrata...

A gdje je tu drzava? Ako vec hoce pomoci mladima zasto se ne odreknu pdv-a? Zasto se firme koje grade stanove za mlade ne oslobode svih nameta, zasto drzava ne bi i finansijski ucestvovala djelimicno u cijeni stana? Ovom politikom, tj. njenim nepostojanjem samo tjeraju mlade ljude da idu iz drzave. Sve ove mjere su jako jednostavne, a cijenu stana bi mogle gotovo prepoloviti.
ledeny

#80 Re: Cuj stanove za mlade

Post by ledeny »

iskren da budem, izgleda da nekih "povoljnih" stanova za mlade još dugo, dugo vremena neće biti. do tada mladi više neće biti mladi...

ova vlast jednostavno niti ima osjećaja niti ih je briga za omladinu, jer su oni svoju vlastitu već odavno podmirili. u stvari, nekako je suludo bilo šta očekivati od onih koji, od rata pa na ovamo, ništa nisu uradili da se poboljša standard života običnog čovjeka. umjesto da donesu zakon da mladima ukinu bar 17% pdv-a na kupovinu prvog stana, oni donose zakon kojim sebi obezbjeđuju penzije od 3.500 KM... fuj!

drugim riječima omladino, u se i u svoje kljuse. druge nam nema.
sparky

#81 Re: Cuj stanove za mlade

Post by sparky »

a je li neko aplicirao ljetos za stanove na dobrinji? cijene su 1610,00 s pdv-om. i sve divno krasno, ja lijepo na trudnickom sa stomakom do zuba, te potrci do suda, te potrci do opcine da bih pribavila silne papire da ni suprug ni ja nemamo nista na sebi, izadjemo na konacnoj listi da smo prosli za stan. i onako s osmijehom izaberemo krasan stan od 67m2 i ja upitah kako ce se odvijati kreditiranje.... kad ono :? faca, pa znate vi se sami morate pobrinuti za to. ma ko da me neko zveknuo sakom pravo medju rogove :-? i ja opet po bankama, kamate do 12%, najnize su ponudili u Zagrebackoj banci 9,49%, ali maksimalno 60000,00 s obzirom na nase place. e to lijepo na 25 godina, s ratom 524,00 izadje oko 160 000,00 :evil:
i ja zovem fond da vidim mogu li se ipak odluciti za nesto manje, pa mi kazu pozovite za par dana, mozda ipak bude neko kreditiranje preko njih :roll: :-D
van Basten

#82 Re: Cuj stanove za mlade

Post by van Basten »

porodi li se u međuvremenu? :D
budala_mahnita

#83 Re: Cuj stanove za mlade

Post by budala_mahnita »

Nisam imala stelu, ne'am para, i evo sta bi (preneseno s druge teme).
I tako ja aplicirala, prosla i potpisala predugovor (koji nije obavezujuci).
Cak i dok vam ovo pisem jos ne mogu da vjerujem da je neko imao obraza sastaviti i nekome na potpis staviti ovo sta sam ja potpisala???!!!
1. U ugovoru nema naznacenog roka za zavrsetak izgradnje stanova (morebit bidne 2010 - a morebit i nebidne)
2. U ugovoru nema konkretne cijene stana!!!!??? - kazu bezobraznici da je cijena 1640 po kvadratu, ali isto tako da nije konacna. E, ako se bude mijenjala +- 5% ko biva nece nas ni obavijestit, samo ce povisiti ratu, a ako bude preko toga, onda ce nam poslati aneks ugovoa na potpis!!!!!!!!!!!!
3. Obavezuju nas da stan ne smijemo prodati u narednih pet godina nikome osim njima (Fondu), i to po cijeni od 1640 po kvadratu (a za nas u ugovoru cijena nije konacna!!!!)
4. Imovinsko pravo sticemo tek nakon konacne isplate stana, sto znaci da i nije kredit (zaboravih napisati da su uslovi da se 50% cijene odmah uplati, a ostatak da se placa naredne tri godine bez kamata) i da svojim vlastitim stanom ne mozes raspolagati NIKAKO najmanje tri godine.
E pa ja bih samo da meni neko 'vakoj mahnitoj pojasni sta je ovdje povoljniji uslov, mamu im milu...
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Post Reply