Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
SinjaD wrote:Šta im uopšte znači - stanovi za mlade? Do kad si kao mlad?
I ako je formulacija ustvari - Stanovi za mlade parove - jel misle na taze vjenčane ili na mlade ljude po godištu?
Negdje sam pročitala da onaj ko po prvi put u životu stiče neku imovinu biva oslobođen PDVa. Al čitajući ostale postove čini mi se da sam ja to čitala neku bajku
Pogledala sam tlocrte stanova i fakat su grozni. Ogromni hodnici, sa vratima postavljenim dijagonalno što znači da se ne mogu zidovi iskoristiti za postavljanje nekog dobrog plakara, nego 10 kvadrata mora zjapit prazno
Pa špajz kraj hale, umjesto uz kuhinju!
Ma fuj
Semmy kaže jeftinije je pravit kuću. I jeste, zaista. Ali i kuća je vječiti trošak kao što je to kredit za stan na drugoj strani. Jer kad imaš kuću to apsolutno tvoja odgovornost. U, na i oko kuće uvjek nešto moraš raditi, ulagati...
Iako bi kupnja kuće bila jeftinija solucija ja se ne bih usudila krenuti s tim jer vjerujem da bi me ti troškovi pojeli gore nego kredit.
nisi oslobođen pdv-a kada prvi put kupujes nekretninu. pdv-a je oslobodjen promet nekretninama, osim novogradnje. u nasem kantonu postoji jos i porez na promet prava i nepokretnosti koji je 5%. e tog poreza su oslobodjeni neki koji prvi put rjesavaju stambeno pitanje (pripadnici Armije koji su proveli u istoj najmanje 24 mjeseca), a oni koji kupuju novogradnju oslobodjeni su tog poreza u roku od 1 godine od primopredaje objekta.
jutros sam cua da navodno upi banka ima povoljne stambene kredite, navodno kamata 6%, a iznos nije veza za euro. jos jednom navodno, neprovjereno.
Ma ovo je katastrofa, al su i pomogli mladima s ovim
Za stan od 43 kvadrata (koji je najmanji) moras dati 86.000 KM s tim ako dignes kredit u recimo UPI banci, gdje je kamata najniza, trebas placati ratu oko 500 KM narednih 25 godina taman kad fino otplatim stan, mogu i u penziju
Kao sto jedan moj kolega rece, jedino nam preostaje da iznajmljujemo stan do penzije, i onda od penzije platiti staracki dom
I ako je formulacija ustvari - Stanovi za mlade parove - jel misle na taze vjenčane ili na mlade ljude po godištu?
Negdje sam pročitala da onaj ko po prvi put u životu stiče neku imovinu biva oslobođen PDVa. Al čitajući ostale postove čini mi se da sam ja to čitala neku bajku
Pogledala sam tlocrte stanova i fakat su grozni. Ogromni hodnici, sa vratima postavljenim dijagonalno što znači da se ne mogu zidovi iskoristiti za postavljanje nekog dobrog plakara, nego 10 kvadrata mora zjapit prazno
Ma fuj
Semmy kaže jeftinije je pravit kuću. I jeste, zaista. Ali i kuća je vječiti trošak kao što je to kredit za stan na drugoj strani. Jer kad imaš kuću to apsolutno tvoja odgovornost. U, na i oko kuće uvjek nešto moraš raditi, ulagati...
Iako bi kupnja kuće bila jeftinija solucija ja se ne bih usudila krenuti s tim jer vjerujem da bi me ti troškovi pojeli gore nego kredit.
meni je opet bolje placati i raditi oko i uikuce po svom ceifu nego se za duplo vece pare zabit u 50m2 i razmisljati da li mogu i gdje postaviti ormar ili razmisljati da li se usuditi planirati porodicu...
nebojeplavo wrote:Ma ovo je katastrofa, al su i pomogli mladima s ovim
Za stan od 43 kvadrata (koji je najmanji) moras dati 86.000 KM s tim ako dignes kredit u recimo UPI banci, gdje je kamata najniza, trebas placati ratu oko 500 KM narednih 25 godina taman kad fino otplatim stan, mogu i u penziju
Kao sto jedan moj kolega rece, jedino nam preostaje da iznajmljujemo stan do penzije, i onda od penzije platiti staracki dom
Kandiduj se za parlament, pa ako ti se posreci, par mandata i eto i penzije i stana od plate
nebojeplavo wrote:Ma ovo je katastrofa, al su i pomogli mladima s ovim
Kandiduj se za parlament, pa ako ti se posreci, par mandata i eto i penzije i stana od plate
eh prosle godine me zvali da se kandidujem, kud ne pristadoh
Ne kontam ovu kategorizaciju stanova, cuj jednosoban a nema sobe ili dvosoban sa jednom sobom, to je izgleda po americkom, pogledajte stanove u Capljini, jednosoban i dvosoban http://www.iliosgroup.ba/
Doda37 wrote:Ne kontam ovu kategorizaciju stanova, cuj jednosoban a nema sobe ili dvosoban sa jednom sobom, to je izgleda po americkom, pogledajte stanove u Capljini, jednosoban i dvosoban http://www.iliosgroup.ba/
meni se ni ovo ne svidja...dnevne sobe su pravo male od 13m2 a moras i sto za rucavanje strpat u tu kvadraturu, ili 16m2 isti slucaj a hodnik 7m2
Doda37 wrote:Ne kontam ovu kategorizaciju stanova, cuj jednosoban a nema sobe ili dvosoban sa jednom sobom, to je izgleda po americkom, pogledajte stanove u Capljini, jednosoban i dvosoban http://www.iliosgroup.ba/
meni se ni ovo ne svidja...dnevne sobe su pravo male od 13m2 a moras i sto za rucavanje strpat u tu kvadraturu, ili 16m2 isti slucaj...
Nisam rekao da je nesto posebno, ali ipak soba vise, pa nek je mala, ali sta ce mu hodnik od 12m2 u stanu od 60m2 !!
Ma fuj
Ma kod kuće je najveći problem ogromna papirologija/dozvole ako želiš da sve bude po Zakonu.
A što se oslobađanja od PDV-a tiče, bojim se da je stanje upravo suprotno
Zakon o PDV wrote:
... Član 25.
Finansijske i novčane usluge
Sljedeće se oslobađa od plaćanja PDV-a:
1. usluge osiguranja i reosiguranja, uključujući i prateće usluge posrednika i agenata
(zastupnika) u osiguranju;
2. promet nepokretne imovine, izuzev prvog prijenosa prava svojine ili prava
raspolaganja novoizgrađenom nepokretnom imovinom;
...
[quote="Kruler"]
Ma kod kuće je najveći problem ogromna papirologija/dozvole ako želiš da sve bude po Zakonu.
[quote="Zakon o PDV"]
Pa da, toga me i jeste strah. Na to sam i mislila kad sam napisala Iako bi kupnja kuće bila jeftinija solucija ja se ne bih usudila krenuti s tim jer vjerujem da bi me ti troškovi pojeli gore nego kredit.
A voljela bih imati kući pravo. Cijeli život sam haustorče al sanjam o kući, avliji i bar 5 cuka
Kruler wrote:
Zakon o PDV wrote:
Pa da, toga me i jeste strah. Na to sam i mislila kad sam napisala Iako bi kupnja kuće bila jeftinija solucija ja se ne bih usudila krenuti s tim jer vjerujem da bi me ti troškovi pojeli gore nego kredit.
A voljela bih imati kući pravo. Cijeli život sam haustorče al sanjam o kući, avliji i bar 5 cuka
Što sam matoriji to mi se sve više ide iz grada. Volio bih neku bašticu, roštilj i potok da pecam kad nisam na poslu. Dosta mi betona za cjeli život.
Usput, najmanja kamatna stopa koju sam našao je 5,70% (za mlade, do 40 godina) tj. 6,10% (za ostale, ali to nasd u ovom slučaju ne zanima) kod Upi Banke, makar tako piše na njihovom web sajtu (vezano za EUR).
ovo je tako depresivno
inace se jako brinem oko buducnosti ...ljudi su optimisti u ovoj situaciji za ne povjerovat
bar okruzenje u kome sam..ljudi se skoluju...sve dipl.ing....vrijedni..pa ima se i posla hvala bogu al uprkos svemu tesko da iko vidi neku sansu u kupovini stana..
pa stvarno ispade da mladi ako nisu u srodstvu sa Oprah mogu sanjati o stanu
kako neko rece..kad je shvatio da mu je nedostizno razrahatio se
da mi se konacno pomirit sa tom situacijom bilo bi lakse nego ovako...kontas mozda se i mogne ..pa kredit pa placat malo pomalo...al ovo je previse
i sto je gore...cijene rastu i rastu...bogu pod nebesa
akobogda, meni za dvadesetak dana dolazi bager na plac. krecu temelji, uselit cu se najdalje za godinu. a oni nek prave stanove za mlade kome hoce. u svemu u zivotu, pa tako0 i pri rjesavanju stambenog pitanja, treba imat m.. nema sanse da za 60 kvadrata dam 150 hiljada, u koje moram uvalit jos 10 za renoviranje. moja kuca moja sloboda, basta avlija, garaza...
dovidjenja i prijatno
Sarajevski wrote:akobogda, meni za dvadesetak dana dolazi bager na plac. krecu temelji, uselit cu se najdalje za godinu. a oni nek prave stanove za mlade kome hoce. u svemu u zivotu, pa tako0 i pri rjesavanju stambenog pitanja, treba imat m.. nema sanse da za 60 kvadrata dam 150 hiljada, u koje moram uvalit jos 10 za renoviranje. moja kuca moja sloboda, basta avlija, garaza...
dovidjenja i prijatno
svaka cast...sa srecom i samo lagano:thumbup:
ps.ne bi da te prepadam ali ipak se dobro pripremi na koju sijedu i nek ti se pri ruci uvijek nadje persen...nasi radnici su da ne lajem sada
sve znam, ali su kako god okrenes bolji od ostalih uhljupa. a te price za kamate sto imaju na svojim stranicama banke mogu okaciti macku o rep. nema kamate ispod 8,5 %, nema stana bez hipoteke i vozdra. ako nemas sta stavit pod hipoteku, materin i babin stan pa prebaci na svoj kad kupis. znam iz svog iskustva, banke lazu u reklamama i na stranicama. s druge strane, papirologija jest uzas, milion papira i guta para ti trebna da sev povadis, al navace legnes, prostes u mislima svojom avlijom i zaspis ko beba, s osmijehom na licu.
Ko zeli da robuje predrasudama i da moze reci da stanuje u stanu onda neka bude spreman citav zivot robijati bankama za 150-200 hiljada KM. Ti stanovi za mlade su najveca ubleha, izgradnja ili kupovina kuce je prostorno i finansijski neuporedivo bolja investicija. Ovo govorim iz vlastitog iskustva.
Sarajevski wrote:akobogda, meni za dvadesetak dana dolazi bager na plac. krecu temelji, uselit cu se najdalje za godinu. a oni nek prave stanove za mlade kome hoce. u svemu u zivotu, pa tako0 i pri rjesavanju stambenog pitanja, treba imat m.. nema sanse da za 60 kvadrata dam 150 hiljada, u koje moram uvalit jos 10 za renoviranje. moja kuca moja sloboda, basta avlija, garaza...
dovidjenja i prijatno
Znas onu , kada vidis covjeka da prica sam sa sobom, ili je lud ili pravi kucu , sretno
bio sam vec, raspitao se, uglavnom je sve tacno sto ste ranije napisali.......tesko je ista kupiti, a da vas niko ne pogura, ja sa svojom platom, nemogu pokriti citavu kupovinu.......smjesna je i situacija, kad odete u banku.....
i ja sam za kucu, ali kod nas je to daleko od idealnog. cuj potok, pecanje...ne moze covjek od kesa i smeca da gleda u ono, kamoli da brizlu na rostilj baci pored.jedino, negdje daleko od grada, ali to mozda kad se ode u penziju. da ne govorim o nasim kucama po brdima,bez ikakve dozvole, cesto na klizistu. ili u ravnici, pa svako malo nakon kise civilna ih izvlaci camicima sa stupa i dogloda.i nikad ne znas hoce li na placu pored da nikne cementara, folkoteka ili neki klinac. ko ima pare za ovu lafo pomoc mladima isplati se. kvadrat starog stana na dobrinji je vec 2000km(cak i preko i jos ce malo narasti) ovdje se ipak novi stan dobija za te pare.
ma kakavav stan ja ga prodo i sad i ja i brat i starci kucu pravit,za iste pare a zive 3 familije ,pa nek puknem jos 50 hiljada to je jos ali bez zurbe i kredita,trebali bi me usrani nasmjeseni magistri ekonomije iz austrije derati po guzovima,jasta ce sve povoljniji .Nemojte niko kupovat stan pa ce se vratiti cijene na normalu za godinu a krediti ce biti kao mjesecna karta
Ne kontam...
Eto na Zapadu ljudi kesiraju po 400 hiljada.Ne,nego rade po 10-15 godina i otplacuju kredite.
Kad vidim komentare tipa "Gdje cu najbolje godine zivota potrositi rintajuci i vracajuci kredit" smuci mi se.Svi bi stanove ali ikako ako moze da se kako poklone.
Uostalom,prosetajte Strosmajerovom u bilo koje doba dana i vidjet cete zasto nam omladina ovako razmislja.Puni kafici besposlicara koji cekaju da im neko pridje i da kljuceve od stana u ruke.
Na kraju krajeva neces na kraju zivota taj stan baciti u smece vec ostaviti svom djetetu!
Chairman wrote:Ne kontam...
Eto na Zapadu ljudi kesiraju po 400 hiljada.Ne,nego rade po 10-15 godina i otplacuju kredite.
Kad vidim komentare tipa "Gdje cu najbolje godine zivota potrositi rintajuci i vracajuci kredit" smuci mi se.Svi bi stanove ali ikako ako moze da se kako poklone.
Uostalom,prosetajte Strosmajerovom u bilo koje doba dana i vidjet cete zasto nam omladina ovako razmislja.Puni kafici besposlicara koji cekaju da im neko pridje i da kljuceve od stana u ruke.
Na kraju krajeva neces na kraju zivota taj stan baciti u smece vec ostaviti svom djetetu!
Nemoj nas usporedjivati sa zapadom, to znamo da nismo ni po mentalitetu niti po uredjenu. A ovi mladi sto kazes, upravu si, medjutim, ako pokusas pruziti zaposljenje, zasigurno velika vecina ce pristati. Ali nema posla koji odgovara profilu VSS. to govorim globalno. A ako radis, onda ti je mala plata, ili nisi prijavljen ili si na odredjeno. Eh, kako bi mlada osoba otplacivala kredit sa platom od 700 KM, kada nemoze podic veliki kredit od 100.000KM, posto banke to nedaju, ili da uzmes krediti a radis vec nekoliko godina na odredjeno. A da ne pricam ako imas djece. Zato, najvise krivim ovu vlast.
Chairman wrote:Ne kontam...
Glavni je problem, moj Chairman, što nema razlike između ovih maksuz stanova za mlade i bilo kojih drugih stanova što se po oglasima prodaju. I jedni i drugi su po 2000 KM, i za jedne i za druge trebaš stalni posao, i za jedne i druge će te banke isto oderati.