To je slicno kao s Amerikancima, koji npr. imaju pravo svakog nazivati fasistom ili nacistom dok se istovremeno sluze istim metodama, ali sto ocekivati kad su to elementi njihove drustvene sinteze. Evo ja slusam Metal, mahom Death i Thrash kad je u pitanju ekstremni Metal u glazbenom smislu naravno, ali vidim sto se desava u pojedinim sub-formama Black Metala. Naime, sa Burzumom (band iz Norveske) se pojavio tzv. NSBM (Nacionalsocijalisticki Black Metal) mada se one vole kreditirati kao Pagan Black Metal. Zelim s time da kazem da je danas veoma dobar broj pa cak mozda i vecina tih bandova iz Poljske, Ukrajine i Rusije.Fair Life wrote:Nismo li mi (na prostorima ex-Yu) doskora (a i sad u povelikoj mjeri) imali nasu verziju fasitickih obiljezja??Maksim wrote:Nije to bas neka nova pojava. Pogotovo u Rusiji, Ukrajini i Poljskoj. Ljudska glupost nema granica, pa tako izgleda ni oni nisu skontali sto je brko planirao.
Ni priblizno nismo pocistili, a istezemo vratove preko nase zivice u tudje avlije...
Jeste kako kazes, ni nismo pocistili ni u svom dvoristu a vodimo analize o drugima. Tocno, mi posjedujemo istu dozu fasizma u nasem drustvu sa samo drugim oblikom. Kod nas nisu neki NSBM bandovi u pitanju koji to npr. "kulturno" promovisu, ali zato je tu krkan Thompson, zato je to Skoro, Lepi Mica, Bora Corba itd....... i uopce svakodnevno u svom okolisu ces cuti od ljudi kako mrze Bosnjake, Srbe, Hrvate, Zidove, Rome, crnce, Arape, Grke, Ruse itd..... sve je to fasizam i rasizam, mozda ne isti u djelu ali na jeziku sa onim grupacijama koje to "zive".
Ali znas sto to prouzrokuje? Ja ne znam sto je kod nas u pitanju, jer mi nismo bili na tom nivou, ali bijeda je uvijek glavni uzrok toga. To je rezultat kapitalizma ili zakona jaceg, koji je bio i u pseudo-socijalistickim drzavama Istocnog blokam kakve su Poljska, Ukrajina ili Rusija.