Crveni nacisti

Maksim

Post by Maksim »

Fair Life wrote:
Maksim wrote:Nije to bas neka nova pojava. Pogotovo u Rusiji, Ukrajini i Poljskoj. Ljudska glupost nema granica, pa tako izgleda ni oni nisu skontali sto je brko planirao.
Nismo li mi (na prostorima ex-Yu) doskora (a i sad u povelikoj mjeri) imali nasu verziju fasitickih obiljezja??

Ni priblizno nismo pocistili, a istezemo vratove preko nase zivice u tudje avlije...
To je slicno kao s Amerikancima, koji npr. imaju pravo svakog nazivati fasistom ili nacistom dok se istovremeno sluze istim metodama, ali sto ocekivati kad su to elementi njihove drustvene sinteze. Evo ja slusam Metal, mahom Death i Thrash kad je u pitanju ekstremni Metal u glazbenom smislu naravno, ali vidim sto se desava u pojedinim sub-formama Black Metala. Naime, sa Burzumom (band iz Norveske) se pojavio tzv. NSBM (Nacionalsocijalisticki Black Metal) mada se one vole kreditirati kao Pagan Black Metal. Zelim s time da kazem da je danas veoma dobar broj pa cak mozda i vecina tih bandova iz Poljske, Ukrajine i Rusije.

Jeste kako kazes, ni nismo pocistili ni u svom dvoristu a vodimo analize o drugima. Tocno, mi posjedujemo istu dozu fasizma u nasem drustvu sa samo drugim oblikom. Kod nas nisu neki NSBM bandovi u pitanju koji to npr. "kulturno" promovisu, ali zato je tu krkan Thompson, zato je to Skoro, Lepi Mica, Bora Corba itd....... i uopce svakodnevno u svom okolisu ces cuti od ljudi kako mrze Bosnjake, Srbe, Hrvate, Zidove, Rome, crnce, Arape, Grke, Ruse itd..... sve je to fasizam i rasizam, mozda ne isti u djelu ali na jeziku sa onim grupacijama koje to "zive".

Ali znas sto to prouzrokuje? Ja ne znam sto je kod nas u pitanju, jer mi nismo bili na tom nivou, ali bijeda je uvijek glavni uzrok toga. To je rezultat kapitalizma ili zakona jaceg, koji je bio i u pseudo-socijalistickim drzavama Istocnog blokam kakve su Poljska, Ukrajina ili Rusija.
ja71

Post by ja71 »

Maksim wrote: Evo ja slusam Metal, mahom Death i Thrash kad je u pitanju ekstremni Metal u glazbenom smislu naravno, ali vidim sto se desava u pojedinim sub-formama Black Metala. Naime, sa Burzumom (band iz Norveske) se pojavio tzv. NSBM (Nacionalsocijalisticki Black Metal) mada se one vole kreditirati kao Pagan Black Metal. Zelim s time da kazem da je danas veoma dobar broj pa cak mozda i vecina tih bandova iz Poljske, Ukrajine i Rusije.
sta je sa Laibach-om :D
Maksim

Post by Maksim »

Otkud Laibach?
ja71

Post by ja71 »

Maksim wrote:Otkud Laibach?
pa oni su se pojavili cini mi se sredinom 80-tih a na koncertima su bili obuceni u "uniforme" koje su podsjecale na naci-uniforme.

a brate i onaj mars-ritam sto ga u nekim pjesamama imaju mene asocira na nekakvu naci-muziku.

mada bi stvarno bilo pogresno prozvati ih naci-bendom
nedim_uk

Post by nedim_uk »

ja71 wrote:
pa oni su se pojavili cini mi se sredinom 80-tih a na koncertima su bili obuceni u "uniforme" koje su podsjecale na naci-uniforme.

a brate i onaj mars-ritam sto ga u nekim pjesamama imaju mene asocira na nekakvu naci-muziku.

Gdje ima dima tu ima i vatre.
Maksim

Post by Maksim »

ja71 wrote:

Laibach nije moj band, nikad mi nije prijala njihova glazba, no ti izgleda nisi shvatio njihovu poruku i njihov cinizam. Laibach je po mom misljenju drustveno-kriticni band koji "provocira". Oni ne furaju nacizam, nego kroz njihovu provokaciju nadjes naciste u masi.
borat

#32 Re: Crveni nacisti

Post by borat »

nedim_uk wrote:Molim vas da li mi neko moze objasniti ovu pojavu na fotografijama.Nije mi jasno kako se nesto ovakvo desiti u zemlji koja je zgazila naciste.Znam da ima mnogo pristalica nacizma u ukrajini ali ovo je fotografisano u Moskvi.Cudi me kako su im uopste dozvolili i nije mi jasno kako moze jedan rus biti nacista kada su SS jedinice imale jasnu naredbu da se svi rusi ubijaju jer ih mali brkati djavo nije smatrao ljudima.

Image

Image

Ovi su mi vec poznati..

Image

Ovo je vec bolesno....

Image

Odgovor na bolesno....
Image
Nista to nije bolesno, vec je realno!

Nisu crveni pbijedili naciste, oni su i sami nacisti a poraz je dozivila fasisticka vojska, mada ne i rezim. Slike govore vrlo jasno.
I jedna i druga strana imaju svoj ogrtac koji zovemno ideologija tj, komuizam, fasizam itd ali u sustini bice koje lezi ispod ima iste namjere.
Kontrola populacije uz lagodan zivot vladajuce klase.
Prpa.ba

#33 Re: Crveni nacisti

Post by Prpa.ba »

borat wrote: I jedna i druga strana imaju svoj ogrtac koji zovemno ideologija tj, komuizam, fasizam itd ali u sustini bice koje lezi ispod ima iste namjere.

Pa ti nisi ni osnovnu zavrsio borate. :sad: Progooglaj malo o definiciji komunizma, nemoj bubati gluposti kojima te neko filuje :)
uozo

Post by uozo »

I mi imamo istaknute clanove nacistickih partija. Nikad culi za Safeta Babica? :? :shock:
E sad cujte!
http://de.wikipedia.org/wiki/Safet_Babic
uozo

Post by uozo »

Lonsdale maja, Thor Steinar jakna, Springer Cizme sa bijelim pertlama ili New balance tene su u zadnje vrijeme veoma popularne u svijetu razocaranih bezperspektivih sredina, koje sve svoje frustracije i neuspjehe pokusavaju da pripisu onima drugima koje uopse i ne poznaju. Nista novo! :roll: I naravno uvijek ce postojati i ljudi koji ce takvo stanje pokusati na ovaj ili onaj nacin iskoristiti.
Maksim

Post by Maksim »

uozo wrote:Lonsdale maja, Thor Steinar jakna, Springer Cizme sa bijelim pertlama ili New balance tene su u zadnje vrijeme veoma popularne u svijetu razocaranih bezperspektivih sredina, koje sve svoje frustracije i neuspjehe pokusavaju da pripisu onima drugima koje uopse i ne poznaju. Nista novo! :roll: I naravno uvijek ce postojati i ljudi koji ce takvo stanje pokusati na ovaj ili onaj nacin iskoristiti.
Da.... jos su pokrali svu skin scenu koju su crnci pokrenuli u vrijeme dok je glazba skinsa bila Ska. Lonsdale je osnovan od boksera crnca..... no valja to dokazat nekome tko ceka kad ce mu mozak doci postom.
rashomon

#37 Re: Crveni nacisti

Post by rashomon »

borat wrote:
nedim_uk wrote:Molim vas da li mi neko moze objasniti ovu pojavu na fotografijama.Nije mi jasno kako se nesto ovakvo desiti u zemlji koja je zgazila naciste.Znam da ima mnogo pristalica nacizma u ukrajini ali ovo je fotografisano u Moskvi.Cudi me kako su im uopste dozvolili i nije mi jasno kako moze jedan rus biti nacista kada su SS jedinice imale jasnu naredbu da se svi rusi ubijaju jer ih mali brkati djavo nije smatrao ljudima.

Image

Image

Ovi su mi vec poznati..

Image

Ovo je vec bolesno....

Image

Odgovor na bolesno....
Image
Nista to nije bolesno, vec je realno!

Nisu crveni pbijedili naciste, oni su i sami nacisti a poraz je dozivila fasisticka vojska, mada ne i rezim. Slike govore vrlo jasno.
I jedna i druga strana imaju svoj ogrtac koji zovemno ideologija tj, komuizam, fasizam itd ali u sustini bice koje lezi ispod ima iste namjere.
Moj čovjek! Svaka ti dalal!
Ergot

Post by Ergot »

Ljudi koji su u stanju izjednacavati komunizam sa nacizmom su u 99.9% slucajeva skloniji nacizmu. Chroo fackt.
zlata

Post by zlata »

uozo wrote:I mi imamo istaknute clanove nacistickih partija. Nikad culi za Safeta Babica? :? :shock:
E sad cujte!
Joj....zamalo sto ne'kupi NB tene. Dobro je da nisam.

Nego...ja ne spreham dobro svapski....k'o je ovaj Babic? *ebo majku...da nije kakav rodjak! Ne vidim nik've slike....a slabo razumim o cemu pise! Da nije slucajno Krajisnik...u'nas ima svak'vih "unikatnih" blentonja...a imamo i zutih...vise nalik na Hitler Jugend...od samog Hitlera!

Hilfen....Bitte!
uozo

Post by uozo »

zlata wrote:
uozo wrote:I mi imamo istaknute clanove nacistickih partija. Nikad culi za Safeta Babica? :? :shock:
E sad cujte!
Joj....zamalo sto ne'kupi NB tene. Dobro je da nisam.

Nego...ja ne spreham dobro svapski....k'o je ovaj Babic? *ebo majku...da nije kakav rodjak! Ne vidim nik've slike....a slabo razumim o cemu pise! Da nije slucajno Krajisnik...u'nas ima svak'vih "unikatnih" blentonja...a imamo i zutih...vise nalik na Hitler Jugend...od samog Hitlera!

Hilfen....Bitte!
Interesantan tip! Mislim da je porijeklom krajisnik mada nisam siguran. Uglavnom je jedan od vodecih ljudi u NPD. A NPD je otprilike partija koja spaja sve Skinse, Blood and Honourovce i ostalu zgadiju. I drug kamarad je dogurao svojim zaslugama u stvaranju arijevske nacije cak do zamjenika precjednika NPD za drzavu Rheinland Pfalz, koja broji 4 000 000 stanovnika. IMpresivan uspjeh u karijeri tako mladog arijevca!!! :roll:
borat

Post by borat »

Ergot wrote:Ljudi koji su u stanju izjednacavati komunizam sa nacizmom su u 99.9% slucajeva skloniji nacizmu. Chroo fackt.
Ja prezirem oba i nevidim razliku izmedju njih.
Ako cemo iskreno, vise je ljudi platilo glavom (unutar SSSRa) nakon brke nego za njegova "mandata"...
Smrt od natzija ili Smrt od crvenog ? Gdje je razlika ?
Maksim

Post by Maksim »

borat wrote:
Ergot wrote:Ljudi koji su u stanju izjednacavati komunizam sa nacizmom su u 99.9% slucajeva skloniji nacizmu. Chroo fackt.
Ako cemo iskreno, vise je ljudi platilo glavom (unutar SSSRa) nakon brke nego za njegova "mandata"...
Ili smrt od tvrde vojne turske sake za one Kurde tamo? U cije li to ime ide? U ime "patriotizma" sto je predstadij fasizma, jer poznato je koliki su Turci koje ti glorificiras nacionalisti i jos negiraju danas dan zlocin nad Armenima. Kako je rekao Ergot, ljudi koji danas pokusaju demonizirati komunizam sa positovjecavanjem s fasizmom su mahom upravo oni koje teze neo-liberalizmu koji je stari koncept konzervatizma. A zna se, fasisti su uvijek bili oni koji su bili odgovorni za prljavi posao u sluzbi konzervativaca - kapitalista kada bi se narod pobunio ciji je vodeci zastupnik bio socijalizam/komunizam. Ti gore spominjes preokret kalsnog vladanja, navodno da radnici vladaju kapitalistima..... tako ispadne u tvom tumacenju....???? Cilj komunizma je razbijanja klasnih razlika a ne da jedna klasa vlada drugom, i opet kako bi to izgledalo da siromahi vladaju bogatima i diskriminiraju ih bogacenjem :?

To sto je paranoicni "brko" cinio u Sovjetskom savezu je najbolje sto se kapitalistima - toboznjim demokratima moglo desiti: on je ucinio sve da opravda njihovo blacenje komunizma. Ne moram kao papagaj ni ja ponavljati da je komunizam zloupotrijebljen. Slabo se sto mijenjalo..... uvijek su se samo zastave i ostali simbol mijenjali dok su carevi i princevi dalje vladai, samo sa drukcijim titulama kao i danas u svim zapadnjackim pseudo-republikama gdje su kraljevi postali predsjednici i premijeri a knezovi ministri i direktori raznovrsnih korporacija koji prvo iscrpe narod pa kad se narod pobuni, malo popuste i opet tako. Sve se vrti u krugu i to jos imas muda da dolazis ovamo i siris svoju imperijalisticku "viziju" koja pak nije tvoja nego te netko mozda placa za to. Oteo si Boratu show.
Sogan

Post by Sogan »

Globalizacija je slicnost izmedju komunizma i naci(onali)zma konacno svela sa suptilne i akademske na prakticnu razinu. Kontekst u kojem su nastajali i konsolidirali svoje ideje sve je manje aktuelan, za razliku od konfuznosti njihovih pristalica. I jedni i drugi develvaciju znacaja nacionalnih drzava dozivljavaju kao prijetnju kontrolnim mehanizmima nad pojmom pravde kako je isti utemeljen u njihovim ideologijama. Stoga se i identicnim argumentima/metodama a razlicitom simbolikom bore protiv globalizacije iako saveznistvo nikad nece priznati. Srecom, hegelijanska dijalektika razvoja ovog naseg vilajeta od kad smo izvirili iz pecina pa sve do Interneta, jednako je nemilosrdna kao i dobrovoljacke snage doticnih ideologija :D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

potpuno je apsurdno i bez ikakvog znanja nazivati globalizaciju nametanjem necega. Globalizacija nikako ne znaci da ce doci jedni i nametnuti drugima nesto.

U tom okviru, svi pa i najmanji, mogu kreirati (ako hoce, znaju i ako nisu korumpirani) svoj sistem za koji misle da im najbolje odgovara. Naravno, svijet trazi liberalizaciju ekonomije i protoka robe, kapitala sto isto znaci da je proslo vrijeme zatvorenih protekcionistickih ekonomija.

Medjutim, liberalizacija nikako ne znaci da se mora prihvatiti samo jedan sistem kao sveto pismo i da je taj jedan sistem najbolji za sve. Nekim ce taj sistem biti dobar a nekima nece iz, odnosno nece funkcionirati iz razlicitih razloga.

Zato svaka zemlja ima slobodu da napravi svoj sistem, izmisli nove institucije, nove nacine regulisanja i slicno koje ce joj donijeti dobro - naravno uz uslov da se ne radi o potpuno zatvorenoj privredi.

Medjutim, mnoge male zemlje se suocavaju sa tri osnovna problema - korupcija, neznanje i nizak stupanj samopouzdanja (odnosno neka vrsta kolonijalnog mentaliteta).

Korupcija je problem jer lideri ne prihvataju i ne kreiraju sistem koji je najbolji za sve nego iz licnih interesa prihvataju ono sto im traze oni koji ih sponzorisu.

Neznanje je ocigledan problem jer oni koji ne znaju ne mogu napraviti ono sto im odgovara taman da imaju maksimalnu slobodu.

I trece je taj kolonijalni mentalitet. Male zemlje misle da je dobro samo ono sto im se servira od drugih i da su drugi pametniji od njih i ne vjeruju da oni mogu smisliti nesto bolje. Pogresno. I najmanje i najbeznacajnije zemlje na svijetu imaju neku slobodu i mogucnost da naprave sistem za sebe, sistem koji njima odgovara. Ali iz navedenog razloga jednostavno ne vjeruju da oni to mogu bolje uraditi nego slijepo prepisuju ono sto im da neko sa strane.

I onda se stvara slika da neko nekome nesto namece - sto nije bas tacno - namecu im utoliko sto se ovi ne bune i ne traze svoje mjesto pod suncem i rjesenje koje njima najbolje odgovara.

Ovdje prije svega mislim ISKLJUCIVO na ekonomiju - nikako na politcki sistem, jer demokratija nema alternative i uprkos slabostima jeste najbolji sistem.
Sogan

Post by Sogan »

@The S_J pretpostavljam da si se osvrnuo na moj post pa bujrum mala opaska :D

Daleko od toga da tvrdim kako globalizacija determinise odredjeni univerzalni institucionalni sistem, bio on ekonomski ili politicki pa samim tim niti socijalni. Bilo bi to apsurdno sa obzirom da dvije najvece arene tog procesa, USA i Kina, reprezentuju apsolutno razlicite sisteme unatoc stalnoj i rapidnoj adaptaciji ciji krajnji ishod ni najpretencionzniji analiticari ne pokusavaju pretpostaviti.

Globalizaciju sam pomenuo povodom ove teme, dakle kao novonastali okvirni kontekst komunizma i naci(onali)zma. Poenta je dakle da se obje ideologije i njihovi protagonisti, suoceni sa neminovnoscu globalizacije, zaticu na istoj strani barikade. Apsurd je tu samo prividan jer klica te alijanse je vec integrisana u njihovom svjetonazorima, sadrzajno razlicitim ali po formi identicnim. Kako liberalizacija modifikuje formu nacionalnih drzava tako se naci(onali)sti suocavaju sa popratnim socio-kulturnim a komunisti sa socio-ekonomskim pluralizmom sto je nespojivo sa njihovim ideologijama, odnosno politickim ambicijama i metodologijama u njihovom ostvarivanju.

I na kraju, sto se tice tvog izlaganja o odnosu globalizacije i institucionalno-sistemskih procesa, malih i velikih naroda, samopouzdanju i radnim navikama... :D izuzev malih primjedbi mogao bih ga potpisati, a imalo bi se jos stosta reci o na temu, medjutim, ja se ne upustam u te diskusije, posebno ne na forumima jer se tu ne sluzi alkohol ili druga opojna sredstva.

Vjerovatno mi ovakve rasprave nisu interesantne jer sam vec zavrsio fax i popustio me angazirajuci intelektualni zanos :-) cinizam mi definitivno bolje odgovara mentalnom sklopu i poimanju smisla zivota :D I onaj kratki post sto sam napisao je potaknut viskom vremena i viskom simpaticno rezigniranih ali samouvjerenih komunista na ovom forumu. Mogu ti za kraj pomenuti izjavu jednog mog profesora nakon seminara na srodnu temu. Kaze, kad prestanete osjecati potrebu da beskonacno diskutujete o ovakvim stvarima znacete da su vase studije imale smisla :D :D
nedim_uk

Post by nedim_uk »

Maksim wrote:
borat wrote:
Ili smrt od tvrde vojne turske sake za one Kurde tamo? U cije li to ime ide? U ime "patriotizma" sto je predstadij fasizma, jer poznato je koliki su Turci koje ti glorificiras nacionalisti i jos negiraju danas dan zlocin nad Armenima. Kako je rekao Ergot, ljudi koji danas pokusaju demonizirati komunizam sa positovjecavanjem s fasizmom su mahom upravo oni koje teze neo-liberalizmu koji je stari koncept konzervatizma. A zna se, fasisti su uvijek bili oni koji su bili odgovorni za prljavi posao u sluzbi konzervativaca - kapitalista kada bi se narod pobunio ciji je vodeci zastupnik bio socijalizam/komunizam. Ti gore spominjes preokret kalsnog vladanja, navodno da radnici vladaju kapitalistima..... tako ispadne u tvom tumacenju....???? Cilj komunizma je razbijanja klasnih razlika a ne da jedna klasa vlada drugom, i opet kako bi to izgledalo da siromahi vladaju bogatima i diskriminiraju ih bogacenjem :?

To sto je paranoicni "brko" cinio u Sovjetskom savezu je najbolje sto se kapitalistima - toboznjim demokratima moglo desiti: on je ucinio sve da opravda njihovo blacenje komunizma. Ne moram kao papagaj ni ja ponavljati da je komunizam zloupotrijebljen. Slabo se sto mijenjalo..... uvijek su se samo zastave i ostali simbol mijenjali dok su carevi i princevi dalje vladai, samo sa drukcijim titulama kao i danas u svim zapadnjackim pseudo-republikama gdje su kraljevi postali predsjednici i premijeri a knezovi ministri i direktori raznovrsnih korporacija koji prvo iscrpe narod pa kad se narod pobuni, malo popuste i opet tako. Sve se vrti u krugu i to jos imas muda da dolazis ovamo i siris svoju imperijalisticku "viziju" koja pak nije tvoja nego te netko mozda placa za to. Oteo si Boratu show.
Boze sacuvaj...
borat

Post by borat »

Maksim wrote:
borat wrote:

? Otkud Turke umjesa ovdje ? off-topic

Ja placen da sirim vizije OMG Yakshamash :)
Molim sve donatore da me plate, preko pp sam otvoren za dogovor oko preuzimanja novca ( volim ovaj dio ) jer radim temeljno i neumorno.

Dakle sistem tj ideologija koja "potrosi" 20-30 miliona ljudi samo zato sto misle vlastitom glavom ti opravdavas tj smatras ga zloupotrebljenim ??? Pa sta je onda Hitler uradio sa njemackom vojskom - Zloupotrijebio je!? Samo to? hmm taj zli kapitalisticki Hitler elem Brko.
Ako sam pofresno shvatio onda me ispravi, ali kako ti poznajes sustinu neke ideologije ako ona nikad nije imala svoj manifest u realnom zivotu?
Gdje je primjenjen komunizam, navedi drzavu ali bez zloupotrebe na terenu?
(Mozda u Kazahstanu pa sam ja ovako tolerantan) :)
Nadam se da neces pokazati opet na Tursku jer ima ona crvenu zastavu ali ipak zvjezdica nije ni blizu cekica, a o srpu da ne govorimo...
Maksim

Post by Maksim »

Nista ti nisi razumio.....
Sogan

Post by Sogan »

Maksim wrote:Nista ti nisi razumio.....
... jes' vala, a Komunisticki manifest onako tanka knjiga :roll: mozda kad bi neko film snimio... :-)
borat

Post by borat »

Manifest... heh jos sam ga polagao na Svetom Ruskom svojevremeno.
Post Reply