Za tvoju tetku mozda postoji rjesenje,ako se uopste moze nazvati rjesenjem.Kazes da tvoja tetke otplacuje kredit za neku drugu zenu,a nju kreditni sluzbenici uopste ne ganjaju,nego dolaze tvojoj tetki.Tako sam ja shvatio.aida.s wrote:Ok, Snježo slažem se s tobom da su žiranti potpisali da će vraćati kredit. A problem je u tome što se u većini MKO ne glada na kreditnu sposobnost jamca. Evo npr moja tetka je bila jedini jamac po kreditu svojoj prijateljici po kreditu u MKO na iznos od 5.000,00 KM. Overila je AZ gdje stoji da je njena plata 430,00 KM i da ima ratu kredita od 211,50 KM. Prijateljica ne vraća kredit, i mojoj tetki svaki dan dolazi kreditni službenik iz te MKO i traži da uplati ratu u iznosu od cca 510,00 KM. Ja kako znam u bankama se kreditna sposobnost jamca određuje na 1/2 ili 1/3 minus obaveze u drugim bankama. 510,00 KM premašuje ne samo 1/2 ili 1/3 njene plate nego i iznos cijele plate. Za te dolaske kući kreditnog službenika, ja sam je lično savjetovala da sledeći put nazove policiju zbog uznemiravanja na privatnom posjedu a taj kreditni služenik neka kao što to rade u bankama pošalje poštom opomene i neka na taj način radi svoj posao.
Problem je i u tome što oni uopšte ne ganjaju tu ženu koja je podigla kredit jer znaju da se prezadužila već samo moju tetku koja je i srčani bolesnik.
Eh sad,posto glavnog duznika ne ganjaju,nego tvoju tetku,jedino rjesenje za nju je sljedece:da podigne ona sebi neki kredit u visini toj,da ne moze otplacivati kredit od te zene.Samim tim bi se rijesila kredita te zene,ali bi zato sama sebi natovarila bezveze jedan kredit,tacnije kamate tog kredita.To joj je jedino rjesenje,pa da makar vraca svoj kredit,a ne tudji.Sad je sve do nje i da razluci sta je bolje za nju;da li da vraca tudji kredit i ko zna kad ce uspjeti naplatiti pare od te zene ili da sama sebe bezveze uvali u placanje bespotrebnog kredita,tacnije kamata tog kredita.Znaci sad je do nje