Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: anex, _BataZiv_0809

Post Reply
darius_maximus

#16326 Re: Crna hronika BH cesta

Post by darius_maximus »

nepass1 wrote: 13/08/2024 11:46
drug_profi wrote: 13/08/2024 08:49 Talijani neće da govore strane jezike. Ni taksisti, ni aerodromsko osoblje, ni recepcioneri.
Ja ono nisam nigdje vidio onako da neće ili da ne znaju..
Ja u turskoj trazio water zvali prevodioca. Nece nimo ni da se potrudi, ne zanima ih uopste
Ja uglavnom imam jako pozitivna iskustva u drugim državama, ali i ja obično pokušavam malo da nabadam njihov jezik, pa im valjda bude simpatično i hoće svi pomoći. Najgora iskustva su mi Švica i Francuska, gdje su se ljudi baš pravili da ništa ne kontaju, a ja stojim kao duduk.

Što se Turske tiče, tamo smo se bili jednom negdje zavukli u Stambolu i tražimo bus za Taksim.
Zaustavimo neku curu da pitamo, ne zna ona engleski, ne može da objasni, džaba.
Mahnu cura rukom da je pratimo i tako dođosmo do neke ulice.
I sad mi stojimo u tišini s njom, kad pojavi se neki bus, ona mahnu, čovjek stade i ona mu na turskom objasni gdje trebamo.
Čovjek mahnu da uđemo, platismo kartu i dovede nas do Taksima.

Kažem, uglavnom se svi potrude pomoći.
Neki jednostavno slabije pričaju, kao Talijani, ali i oni su pokušavali pomoći koliko im lingvistika dozvoljava. :D
Ateista

#16327 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 13/08/2024 15:12
drug_profi wrote: 13/08/2024 08:49 Talijani neće da govore strane jezike. Ni taksisti, ni aerodromsko osoblje, ni recepcioneri.
Ja ono nisam nigdje vidio onako da neće ili da ne znaju..
Ja u turskoj trazio water zvali prevodioca. Nece nimo ni da se potrudi, ne zanima ih uopste
Ja uglavnom imam jako pozitivna iskustva u drugim državama, ali i ja obično pokušavam malo da nabadam njihov jezik, pa im valjda bude simpatično i hoće svi pomoći. Najgora iskustva su mi Švica i Francuska, gdje su se ljudi baš pravili da ništa ne kontaju, a ja stojim kao duduk.
Meni bude ofirno da koristim izraze i fraze nekog jezika ako ne znam neki minimum da se mogu sporazumjeti, a od stranih jedino engleski znam, ni jedan drugi mi nije ni blizu mogucnosti sporazumjevanja, samo po koja pojedinacna rijec. Tipa ako znam pozdrav na tom jeziku, hvala i slicno, necu ni to koristiti, da ne bude pravim se vazan i neko pocne da mi prica na tom jeziku i onda se izofiram jer u stvari nista ne kontam. :D
Moguce da ne bi tako reagovali, ako vec kazes da ljudi pozitivno gledaju na to, ali meni nesto ofirno pa se drzim engleskog. :D

Sve u svemu, ne mogu se sjetiti nekog loseg iskustva bilo gdje da sam imao utisak da neko nece da prica engleski, i oni koji ne znaju su se dovoljno trudili da se sporazumiju na neki nacin.

Najbolje mi je bilo u madjarskoj davno jednom, krenuli taman nazad i stali na parking da nesto kupimo, neki stariji covjek nam nesto mase i objasnjava, nista ga ne kontamo, u neka doba odustade ali bas se trudio da nam nesto kaze. Malo pregledamo auto kad zapela tablica za ivicnjak i spala, da nam nije on skrenuo paznju vjerovatno do granice ne bismo skontali, ko zna da li bi nas pustili da predjemo i u kakve probleme bi se uvalili. :-)
darius_maximus

#16328 Re: Crna hronika BH cesta

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 14/08/2024 12:20

Meni bude ofirno da koristim izraze i fraze nekog jezika ako ne znam neki minimum da se mogu sporazumjeti, a od stranih jedino engleski znam, ni jedan drugi mi nije ni blizu mogucnosti sporazumjevanja, samo po koja pojedinacna rijec. Tipa ako znam pozdrav na tom jeziku, hvala i slicno, necu ni to koristiti, da ne bude pravim se vazan i neko pocne da mi prica na tom jeziku i onda se izofiram jer u stvari nista ne kontam. :D
Moguce da ne bi tako reagovali, ako vec kazes da ljudi pozitivno gledaju na to, ali meni nesto ofirno pa se drzim engleskog. :D

Sve u svemu, ne mogu se sjetiti nekog loseg iskustva bilo gdje da sam imao utisak da neko nece da prica engleski, i oni koji ne znaju su se dovoljno trudili da se sporazumiju na neki nacin.

Najbolje mi je bilo u madjarskoj davno jednom, krenuli taman nazad i stali na parking da nesto kupimo, neki stariji covjek nam nesto mase i objasnjava, nista ga ne kontamo, u neka doba odustade ali bas se trudio da nam nesto kaze. Malo pregledamo auto kad zapela tablica za ivicnjak i spala, da nam nije on skrenuo paznju vjerovatno do granice ne bismo skontali, ko zna da li bi nas pustili da predjemo i u kakve probleme bi se uvalili. :-)
Ma ima zgoda. :D
Ja sam se u Italiji npr. izofirao s osnovama.
Meni je u glavi naravno bilo da je "prego" - "molim" i da je "grazie" - "hvala".
I ja sam heftu u hotelu naručivao tako kafu u hotelu na šanku i svaki put kad bi mi čovjek donio kafu ja sam njemu govorio "prego", jer me nešto bilo prenijelo i nikako nisam kontao da to nije "hvala". Jednostavno neki svič u glavi, jebi ga. Tek sam zadnji dan to skontao i onda mi bilo ofirno ispraviti. :D

U Mađarskoj je nekad 1998. godine stari pokušavao da se sporazumije s njima na ruskom, jer je hvala Bogu učio u Jugi.
Niko nije htio da mu odgovori, iako se vidjelo da razumiju. :D
A eto danas najveći rusofili u Evropi ispadoše, što ti je život. :D
Better Man

#16329 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Better Man »

darius_maximus wrote: 14/08/2024 13:38

Meni je u glavi naravno bilo da je "prego" - "molim" i da je "grazie" - "hvala".
I ja sam heftu u hotelu naručivao tako kafu u hotelu na šanku i svaki put kad bi mi čovjek donio kafu ja sam njemu govorio "prego", jer me nešto bilo prenijelo i nikako nisam kontao da to nije "hvala". Jednostavno neki svič u glavi, jebi ga. Tek sam zadnji dan to skontao i onda mi bilo ofirno ispraviti. :D

U Mađarskoj je nekad 1998. godine stari pokušavao da se sporazumije s njima na ruskom, jer je hvala Bogu učio u Jugi.
Mađari znaju strane jezike, ali ne žele ti odgovarati ni na kojem osim Mađarskom. 1990. godine bili u obilasku Budimpešte nakon koncerta The Rolling Stonesa u Beču i sad koga god smo pitali da li govori Engleski,, jer smo tražili mjenjačnicu, svi su odgovarali kao ono ne govorimo.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#16330 Re: Crna hronika BH cesta

Post by konektovan »

Jah,..eto nece da pricaju Engleski, a znaju ga... :-)
NediM17

#16331 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

:lol:
Evolution_IV

#16332 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Evolution_IV »

konektovan wrote: 14/08/2024 15:09 Jah,..eto nece da pricaju Engleski, a znaju ga... :-)
pa nece ko ni spanci, francuzi, fasisti sve :run:

njemac isto samo sto mora, i mi bi trebali takvi bit al nismo jer smo budale, pa njima ugadjamo :-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#16333 Re: Crna hronika BH cesta

Post by konektovan »

Onaj koji znaju ce pricati rado,..oni koji ne znaju, logicno, nece ga pricati.
citroen xm

#16334 Re: Crna hronika BH cesta

Post by citroen xm »

Očigledno ne poznaješ dobro Francuze. Neće, drže se svog jezika i očekuju da ga znaš kada dođeš kod njih. Naravno da ima izuzetaka i da će hotelijeri pričati, ali obični ljudi jok. A zna ih većina.
suspect_zero

#16335 Re: Crna hronika BH cesta

Post by suspect_zero »

konektovan wrote: 14/08/2024 18:10 Onaj koji znaju ce pricati rado,..oni koji ne znaju, logicno, nece ga pricati.
Ih kad im guzici zapne pričaju ako znaju, ništa dojč bite....u švabiji, na svom, se malo okuraže pa neće...onda raja počne na našem i vazda se nađe neko od balkanaca
drug_profi

#16336 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

Kad imas interes da ti neko ostavi pare, onda bi ti trebao da mu izlazis u susret, a ne da se osjeca nepoželjno.
nepass1

#16337 Re: Crna hronika BH cesta

Post by nepass1 »

drug_profi wrote: 14/08/2024 19:20 Kad imas interes da ti neko ostavi pare, onda bi ti trebao da mu izlazis u susret, a ne da se osjeca nepoželjno.
1998 u cavtatu ja trazio hljeb u prodavnici, nisu me razumjeli oni ostali bez para a ja bez hljeba
Ateista

#16338 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

Kod obicnih ljudi ima svega, vjerujem da ih ima koji nece da pricaju jezik koji znaju, ali to i nije toliko bitno, nemam ni ja potrebu komunicirati sa nekim ako njemu smeta sto ne znam njegov jezik, zaboli me.
Puno je bitnije kad je posao u pitanju i tu bas mora biti budala da ganja neke principe, posao je posao, ukljucujuci i tog sto prodaje kruh i pravi se da ne razumije sta je hljeb.
darius_maximus

#16339 Re: Crna hronika BH cesta

Post by darius_maximus »

Evolution_IV wrote: 14/08/2024 18:05
konektovan wrote: 14/08/2024 15:09 Jah,..eto nece da pricaju Engleski, a znaju ga... :-)

njemac isto samo sto mora, i mi bi trebali takvi bit al nismo jer smo budale, pa njima ugadjamo :-)
Ja nemam pojma gdje ste vi svi imali posla s tolikim mrgudima. :D
Jedino se za Francuze mogu djelimično složiti, ali Švabe, Španci, itd. ne.
Malo engleski, malo jezik domaćina, malo se išareti, ali se sve skonta i dogovori, naravno ako čovjek hoće malo ruke i noge koristiti nekad.
canvra888

#16340 Re: Crna hronika BH cesta

Post by canvra888 »

Meni je jedino s Turcima bila frka, kao što neko već prethodno navede.

Radnici na pultovima lanaca fast foodova ne znaju engleski, znači ne da neće, nego jednostavno ne znaju. Po meni veliki hendikep, znaš da ćeš usluživati turiste.

Bolje mi je iskustvo glede toga na zapadh bilo.
nepass1

#16341 Re: Crna hronika BH cesta

Post by nepass1 »

canvra888 wrote: 15/08/2024 02:27 Meni je jedino s Turcima bila frka, kao što neko već prethodno navede.

Radnici na pultovima lanaca fast foodova ne znaju engleski, znači ne da neće, nego jednostavno ne znaju. Po meni veliki hendikep, znaš da ćeš usluživati turiste.

Bolje mi je iskustvo glede toga na zapadh bilo.
Ma nece turci ni da pokusaju. Kontrola na aerodromu on turski parla ti ko tele u sarena vrata. Kafici jbt konobaru kazem wi-fi password. Lik ne razumije ili nece da razumije. Dolazi drugi. Sa njima dvojicom naglabanje. Ne moze biti da ne znas sta je wi-fi.
Djete u bolnici sestri pokazem na djete kazem water i uradim gestikulaciju kao da pijem vode. Ode negdje dodje sa prevoditeljem.
izvrsni direktor

#16342 Re: Crna hronika BH cesta

Post by izvrsni direktor »

Evolution_IV wrote: 14/08/2024 18:05

Lupas
Bukvalno visim u spaniji, nikad problem nije bio sa jezikom. U tiristickim mjestima i na lokacijama gdje se turisti ocekuju. Svi se trude na engleskom ili njemackom da objasne.
A imao sam i situaciju da udjem u pekaru u selu nekom gdje turist krocio nije...naravno da ne zna engleski. Ali sumnjam da je fasist koji nece da prica, vec ne ocekujem opce da obicni trgovac u seoskoj pekari zna strane jezike..

U njemackoj isto, trpaju engleski stalno da se pohvale kako su naucili strani jezik...ko je nacio
Laplace

#16343 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

darius_maximus wrote: 14/08/2024 13:38

Ja prošle godine u Sirmioneu kupio suvenir, žurio da stignem na vrijeme za okupljanje, i kad sam platio i krenuo pozdravim sa "Buongiorno". :skoljka: Skontam i ispravim se "Arrivederci".

A otac tije u Mađarskoj još dobro prošao. Moji su osamdeset i neke išli u Mađarsku i tu kolega (nastavnik ruskog) počeo sa njima na ruskom - jedva ga spasili da ne dobije batine.
izvrsni direktor

#16344 Re: Crna hronika BH cesta

Post by izvrsni direktor »

Svi u europi znaju engleski ali nece da pricaju, dok se istovremeno l smijemo kad u bosni nego pokusava nabadat engleski, i ljutimo sto policajci, sluzbenici, trgovci,...ne znaju engleski. Ispade da samo u bosni ne zna narod engleski
nineinchnails

#16345 Re: Crna hronika BH cesta

Post by nineinchnails »

Temu "Crna hronika BH cesta" zaposjeli lingvisticari. :D
ZoomZoomKiwi

#16346 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

Samo lagano, ne brže od 50km/h od Zenice do Doboja. Sigurnost na prvom mjestu.

Image

Treba povući punu liniju od Zenice do Doboja, ma cijelom dužinom M17
ZoomZoomKiwi

#16347 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

I opet skretanje lijevo M17 Papratnica.

Image

Ceste FBiH

Nabijem vas

Lagano tri vozila redaljka, Passat na Pug, Pug na Golfa.

A ovaj što je skretao, nigdje ga
ZoomZoomKiwi

#16348 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

Sad malo pauze - kružni tok Nemila M17 - sve stoji :mrgreen:

Image

Image

Samo nek ne puca
jasko_ba

#16349 Re: Crna hronika BH cesta

Post by jasko_ba »

Mamu im jebem. Ovo je trebalo biti prioritet prioriteta, najprometnija dionica u drzavi, ali jok, trpi jos 2-3 godine ovako. :roll:
ZoomZoomKiwi

#16350 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

I da, udes i kod KT Nemila.

Kolona od Nemile do tunela Vranduk, i do Topčić polja u drugom smjeru.

Image

Kolona od Papratnice do Begovog Hana i do Žepča u drugom smjeru.

Sve su prilike da će za pola sata svezati od Vranduka do Žepča.

Sretan put svima i ugodan dan želim.
Post Reply