CRNA GORA

Locked
Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#1 CRNA GORA

Post by Haman2 »

U poslednje vrijeme puno poroblema u odnosima Crne GOre i Srbije. Naravno, sve nije od juce. Stari problemi i nepravde se potenciraju. Sad imamo i ovo upozorenje.
ĐUKANOVIĆ ŽESTOKO ZAPRIJETIO PROSRPSKIM SVEŠTENICIMA: Mantije će zamijeniti zatvorskim uniformama!

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović smislio je po njemu najbolji način da se prevaziđu podjele među pravoslavnim vjernicima u zemlji. Ukoliko se to ne sprovede neki će "mantije zamijeniti zatvorskim uniformama"

Image

To rješenje po Đukanoviću, je formiranje "pravoslavne crkve Crne Gore" koja će "otvoriti vrata svim vjernicima".

Đukanović tvrdi da je neupitno da je postojala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, i da je neupitno pravo aktuelne Crne Gore da, kako je rekao, krene u operaciju obnove te crkve.

On je za javni TV servis Crne Gore dodao da su Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenom sveštenstvu širom otvorena vrata da budu dio tog rješenja, a ne da, kako je naveo "tradicionalno ostanu dio problema".

On kaže da je Srpska paravoslavna crkva, kako navodi, važan faktor podeljenosti pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori.

Komentarišući pismo vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, Đukanović je rekao da ga je dobio nedelju dana nakon što ga je objavila Mitropolija crnogorsko-primorska i da ga sadržaj pisma upućuje na to da je pisano u Crnoj Gori.

On smatra da je država u slučajevima crkve na Rumiji i krstionice na Miholjskoj Prevlaci pokazala "višak tolerancije" i dodaje da ubuduće neće biti tako.

Pravni sistem će, kako navodi, morati da se poštuje.

"Svako mora da razumije da će biti lojalan građanin državi u kojoj živi i radi, ili će biti prestupnik. Prestupnici mogu biti i u odijelima i u mantijama i završiće u zatvorskim uniformama jer to je sudbina prestupnika", rekao je Đukanović.
Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#2 Re: CRNA GORA

Post by Haman2 »

[quote]OVO JEDINO ĐUKANOVIĆ MOŽE ZAUSTAVITI: Islamskoj zajednici u Beranama oduzeto groblje, džamije...
"Ovaj Medžlis je ranije značajnim sredstvima prikupljenim uglavnom dobrovoljnim prilozima, čvrstim materijalom ogradio čitavo groblje, a tada su uloženi troškovi prevazilazili samu tržišnu vrijednost zemljišta"

Image
Reis Rifat Fejzić (Foto: Arhiv)

Povodom odluke SO Berane da oduzme muslimansko groblje u Beranama Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori pruža punu podršku Medžlisu Islamske zajednice u Beranama i apeluje na lokalnu samoupravu da preispita ovu odluku.

“To iz razloga što se radi o manjinskoj vjerskoj zajednici kojoj je sva vakufska imovina, osim vakufske kuće, oduzeta. Oduzeto im je i groblje na čijem mjestu se sada nalazi autobuska stanica kao i brojni drugi vakufi u centru grada. Porušene su im sve gradske džamije”, kazao je reis Rifat Fejzić.

Kako je naglasio, sa ovakvim odlukama treba pričekati dok se ne donese Zakon o resitituciji vakufske imovine kada bi se Islamskoj zajednici vratila oduzeta imovina i kada bi mogla nastupiti implementacija Zakona o komunalnim djelatnostima.

“Uprotivnom, doći ćemo u situaciju da i ono malo vakufske imovine koja je ostala prepustimo nacionalizaciji, a Medžlis Islamske zajednice Berane prepustimo gašenju.

Inače, ovaj Medžlis je ranije značajnim sredstvima prikupljenim uglavnom dobrovoljnim prilozima, čvrstim materijalom ogradio čitavo groblje, a tada su uloženi troškovi prevazilazili samu tržišnu vrijednost zemljišta, i u skladu šerijatskih odredbi donio Pravnilnik o ukopu umrlih i na taj način pružao vjerske usluge muslimanima”, kazao je Fejzić.

On ne želi da vjeruje da donošenje ovakve odluke ima za cilj slabljenje i u krajnjem slučaju asimilaciju muslimana Berana i Bihora koji su dio svih pozitivnih procesa kako na lokalnom tako i državnom nivou.

“U tom slučaju očekivali smo da SO Berane zaštiti muslimansku zajednicu a ne da podrijeva multikonfesionalnost Berana”, istakao je Fejzić.

Islamska zajednica će, poručuje, inicirati sjednicu Komisije za implementaciju Ugovora od zajedničkog interesa između Vlade i Islamske zajednice u Crnoj Gori na kojoj će se raspravljati o problemu koji predstavlja implementacija spornog zakona[/quote]
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/127 ... amije.html

NAPOMENA: To je stara i dobro uhodana parksa. Otimalo se sve od privatne imovie, zemlja,kuce, ducani, pa do vakufa. To je samo nastavak davno zapocetog procesa.
Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#3 Re: CRNA GORA

Post by Haman2 »

SVADBA U CRNOJ GORI SE PRETVORILA U PAKAO ZBOG SRPSKE PJESME: Svekar napravio haos kakav se ne viđa!
Nešto kasnije, nesuđeni svekar, iščupao je muzičarima kablove iz utičnica, govoreći: "Vi ste za sve krivi!".

Image

Naime, dvije porodice, čiju djecu je ljubav spojila, neočekivano su zaratile samo zbog naručene pjesme "Srpkinja je mene majka rodila"!

A sve se dešavalo u Parohijskom domu u Nikšiću, nakon obavljenog vjenčanja, gdje je mladence čekala svadbena torta, koja je, nažalost, ostala netaknuta.

Priča se da je dogovor bio da veselje prođe bez "nacionalističkih" pjesama, ali je domaćinu svadbe, svekru, prekipilo kada je prija dva ili tri puta naručivala istu pjesmu.

On je navodno upozorio prisutne da je "dosta tih pjesama, jer je ovo Crna Gora". Nastalo je komešanje rodbine i prijatelja, a revolt je kulminirao kada je brat mlade ustao, uzeo sestru za ruke i izveo je sa veselja uz poruku - "hvala prijatelji".

Nešto kasnije, nesuđeni svekar, iščupao je muzičarima kablove iz utičnica, govoreći: "Vi ste za sve krivi!".

Venčanje
- Ja pjevam ono što mi se naruči - odgovorila je kratko pjevačica.

Drama dvoje mladenaca imala je nastavak. Nesrećna djevojka pobjegla je do obližnje crkve Svetog Vasilija Ostroškog, sjela na stepenište i dugo oplakivala propali svadbevni dan kom se samo nekoliko sati prije radovala.
SB
Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#4 Re: CRNA GORA

Post by Haman2 »

ZGOG „OSMANLIJA“ SE OPASNO ZAKUHALO U CRNOJ GORI: Zbog ovoga traže zabranu ulaska patrijarha Srpske pravoslavne crkve…

Crnogorski pokret podnijeće danas Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC-a, na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem zbog, kako navode, više krivičnih djela, od djelovanja protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra

Image
Foto: Antena MFoto: Marina Lopičić

Ovaj pokret zahtijeva od Tužilaštva i da zabrani patrijarhu srpskom Irineju, koji je najavljen kao učesnik ove manifestacije, dolazak u Crnu Goru, jer je 24. jula prošle godine izjavio da je "u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj".

"Zloupotrebom pontifikalnoga autoriteta u srpskome narodu, tom neutemeljenom izjavom, raspirio je anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba s ciljem da ih naoruža mržnjom protiv sopstvene domovine i naoružao ih je", navodi se u prijavi.

Crnogorski pokret smatra da je mitropolit Amfilohije "i riječju i djelom inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i aneksija Crne Gore Srbiji", piše podgorička "Pobjeda".

Skup u Budvi, kome bi trebalo da prisustvuje srpski patrijah Irinej, planiran je za 27. i 28. septembar, u manastiru Podlastva u Grblju, kao centralna proslava obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i Boki.

Crnogorski pokret i prošle sedmice podnio je krivičnu prijavu protiv vlasnika bilborda u Budvi zbog toga što su dozvolili postavljanje plakata čiji sadržaj, kako ocjenjuju, eksplicitno poziva na protivustavno otcjepljenje dijela Crne Gore.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/127 ... crkve.html
Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#5 Re: CRNA GORA

Post by Haman2 »

ĐUKANOVIĆ DUGO NIJE BIO OŠTRIJI, AMFILOHIJU SADA PORUČIO: "Ko prijeti spaljivanjem dobiće..." (VIDEO)
"... jasan odgovor - ne zaliječite se

Image

"Vara se svako pojedinačno ili bilo koja institucija da može pobijediti državu Crnu Goru", poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, gostujući u "Živoj istini" koja će biti emitovana večeras na tamošnjem javnom servisu.

"Ja nerado odgovoram logikom snage i logikom sile, ali mislim da o svim pitanjima, pa i onim važnim oko kojih se drastično razlikujemo da je moguće tolerantno razgovarati. Ali, kada vas dovedu u situaciju da morate odgovoriti na njihove argumente onda želim da kažem da se vara svako pojedinačno ili bilo koja institucija da može pobijediti bilo koju državu, ukljućujući i državu Crnu Goru", poručio je Đukanović.

A, bilo je mnogo takvih pokušaja, podsjeća Đukanović i poručuje:

"Najsvježija su nam takva sjećanja iz 2015. i 2016. godine. Vidjeli ste kako je to završeno i vidjeli ste da su polomili zube oni koji su mislili da ruše državu. Ko god nam sada prijeti svojom spremnošću da će da se spali, da se žrtvuje, da nema boljeg momenta da se postane svetac nego sada da se napravi neko samoubistvo, dobiće jasan odgovor da nas je mnogo više na ovoj strani, koji smo sve u životu do sada dali da ispravimo jednu istorijsku nepravdu i da obnovimo crnogorsku državu.

Na to svoje ostvarenje smo vrlo ponosni, i spremni smo da svim mogućim sredstvima branimo taj državni krov nad glavom", poručio je Đukanović komentarišući prijetnje povodom usvajanja Prijedloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Moralo bi biti jasno ne samo iz našeg iskustva, nego uz univerzalnog da će uvijek naći manje pristalica, pa i manje motiva za rušenje nego za odbranu nečeg što je mukotrpno i pravedno stečeno i obnovljeno, prema tome nemojte nam se zalijetati, najljubaznije vas molimo", poručio je Đukanović.
Napomena: Kliknite na lin da pogledate VIDEO

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/137 ... video.html
Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#6 Re: CRNA GORA

Post by Haman2 »

LIDER PROSRPSKE DEMOKRATSKE FRONTE ZAPRIJETIO: "Crna Gora na ivici građanskog rata ako režim nastavi..."

Crna Gora je u ovom trenutku bure baruta, a u takvo stanje ju je dovela crnogorska vlast, kaže lider Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Image

Komentarišući Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, Mandić je za RTS rekao da je narod spreman da ide do kraja u odbrani svojih svetinja.

"Mislim da je Crna Gora na ivici građanskog rata ako režim nastavi u ovom pravcu da otima hramove Srpske pravoslavne crkve. Mnogo je bolje da mi sada u Skupštini Crne Gore i na svakom drugom mjestu upozorimo vlast da ne ide tim putem, nego da se pređe granica sa koje povratka više nema", smatra Mandić.

Skupština Crne Gore danas će na sjednici raspravljati o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti za koji su iz SPC naveli da predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/137 ... stavi.html
Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#7 Re: CRNA GORA

Post by Haman2 »

[quote]ĐUKANOVIĆ PORUČIO VUČIĆU I AMFILOHIJU: "Naravno da nećemo povući zakon, našu stabilnost niko ne može ugroziti" (VIDEO)
Na pitanje dokle mogu da odu tenzije ako se Zakon usvoji, Đukanović tvrdi da ne mogu da odu toliko da ugroze ono što je ključna tekovina savremene

Image
Milo Đukanović (Foto: Arhiv)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je danas odgovarajući na pitanje da li bi povukao Prijedlog zakona o slobodi vjerosipovijesti, o kome će sutra raspravljati poslanici crnogorskog parlamenta, kratko odgovorio:

"Ne, naravno, zašto bi ga povlačili."

“Riječ je o aktu vrlo pažljivo osmišljenom. Ne mogu da kažem hoće li biti amndmana na zakon ili ne. DPS nikada nije bio zatvoren za inicijative koje znače poboljšanje.

Što se tiče evropskih partnera oni prate da li vlast radi u poželjnom smjeru”, kazao je danas Đukanović novinarima, na svečanosti upriličenoj povodom 47. godišnjice Pravnog fakulteta u Podgorici.

Na pitanje dokle mogu da odu tenzije ako se Zakon usvoji, Đukanović tvrdi da ne mogu da odu toliko da ugroze ono što je ključna tekovina savremene Crne Gore.

“To je stabilnost koju, kao što ste vidjeli, u svim prethodnim pokušajima ugrožavanja, država garantuje”, jasan je Đukanović.

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je kazao da Srbije nije sretna zbog tog zakona, ali da nisu nadležni za crnogorske zakone, Đukanović je rekao da je njegov srpski kolega pokušao da interpretira nešto što su činjenice.

On je saopštio da je na “pristojan način tu temu pokrenuo sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem”, i dodao da je Crnogorska pravoslavna crkva postojala prije nezavisnosti.

“Valjda to nijesu stvari o kojima treba polemisati. Vjerujem da zakon iz 1977. treba da bude zamijenjen novim”, naglasio je Đukanović.

A na pitanje o čemu je sa Vučićem nedavno razgovarao u Tirani Đukanović je kazao:” Ništa posebno, pričali smo o aktuelnim pitanjima.”

“Nije bilo prilike da se detaljnije razmijene argumenti. Nijesmo vodili nikakvu polemiku”, zaključio je on.[/quote]

Napomena: Kliknite na link da pogledate VIDEO http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/138 ... video.html
User avatar
Challenger_
Posts: 13551
Joined: 05/03/2013 21:09
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
Contact:

#8 Re: CRNA GORA

Post by Challenger_ »

Mislim da postoje već dvije teme o CG.
Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#9 Re: CRNA GORA

Post by Haman2 »

Da, ali jedan na strani broj 2 ili br. 3. Dakle, jedna odlazi polako odlazi u zaborav a druga ostaje.
User avatar
apsidejzi
Posts: 8235
Joined: 25/05/2013 23:49

#10 Re: CRNA GORA

Post by apsidejzi »

CG otjera Srbiju tamo gdje joj je mjesto!!! SPC vise nema toliki uticaj u CG. Nadat se da ce i u BiH to doci jednog dana.
Milenkov buraz
Posts: 6956
Joined: 27/11/2018 13:02

#11 Re: CRNA GORA

Post by Milenkov buraz »

apsidejzi wrote: 27/12/2019 08:56 CG otjera Srbiju tamo gdje joj je mjesto!!! SPC vise nema toliki uticaj u CG. Nadat se da ce i u BiH to doci jednog dana.
Hoće, BOkir i Žveljko će to završiti.
User avatar
SmokingMan
Posts: 18642
Joined: 08/07/2012 18:11
Location: I am back!

#12 Re: CRNA GORA

Post by SmokingMan »

Bilo je i vrejeme da se skine taj paravan koji je jedva dijelio politiku od SPC, i stekne dojam da su oni bili zapravo jedna cijelina. Da se ovo desilo početkom devedesetih, Beogread bi u vidu odgovora poslao tenkove i hiljade vojnika. :thumbup:
User avatar
Challenger_
Posts: 13551
Joined: 05/03/2013 21:09
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
Contact:

#13 Re: CRNA GORA

Post by Challenger_ »

User avatar
asurbanipal
Posts: 6702
Joined: 28/06/2010 15:54
Location: opet sam ti u kafani

#14 Re: CRNA GORA

Post by asurbanipal »

Stalo srpstvo u dvije marice. :lol:
sumirprimus
Posts: 81495
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D Saj ops

#15 Re: CRNA GORA

Post by sumirprimus »

pušti me veljo pušti me..
sve je ovo iz kuhinje globalista i natovaca :zzzz:
sumirprimus
Posts: 81495
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D Saj ops

#16 Re: CRNA GORA

Post by sumirprimus »

opet nako bacanje lavovima, ovaploćenje, privatne sodome i gomore, o more o tempero :zzzz:
User avatar
mO k3
Posts: 34082
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#17 Re: CRNA GORA

Post by mO k3 »

asurbanipal wrote: 27/12/2019 10:51 Stalo srpstvo u dvije marice. :lol:
:mrgreen: :lol:


Samo će Srbija negdje debelo da naplati .... Bosna ?
User avatar
Point.
Posts: 27752
Joined: 28/10/2008 00:24
Location: Castra

#18 Re: CRNA GORA

Post by Point. »

Gdje god su Srbi, neki belaj sa njima.
User avatar
KatarinaKosaca
Posts: 20066
Joined: 30/08/2008 17:28
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#19 Re: CRNA GORA

Post by KatarinaKosaca »

User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109749
Joined: 14/08/2009 14:51

#20 Re: CRNA GORA

Post by Tomahawk11 »

asurbanipal wrote: 27/12/2019 10:51 Stalo srpstvo u dvije marice. :lol:
Taj rad

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 9886
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#21 Re: CRNA GORA

Post by Bosanac sa dna kace »

Zakon nije bas najbolji, da nisu prijetili paljenjem kuca drugog i drugacijeg, mozda bi se i uvazili neki njihovi prijedlozi.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/reg ... uce-517836
Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#22 Re: CRNA GORA

Post by Haman2 »

ĐUKANOVIĆ OBJAVIO: "Poražen je velikosrpski nacionalizam"

Demokratska partija socijalista (DPS) najoštrije osuđuje nasilničko i huligansko ponašanje poslanika Demokratskog fronta (DF) koji su sinoć u Parlamentu izazvali vandalski incident nezapamćen u crnogorskoj istoriji, saopšteno je jutros iz DPS

Image
Milo Đukanović (Foto: Vijesti.ba)Scena sinoćnjeg haosa u Skupštini Crne Gore, kojeg su izazvali predstavnici prosrpskog DF-a (Screenshot)Foto: Arhiv

"Oni su pod izgovorom odbrane Srpske pravoslavne crkve (SPC) i interesa srpskog naroda u Crnoj Gori, još jednom prikazali svoje pravo lice, birajući ucjene i nasilje za postizanje ciljeva svoje nazadne politike, u pokušaju da primitivizmom, agresijom, mržnjom i ratničkom retorikom unize crnogorske institucije, i blokiraju donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Ustvari, zajedno sa SPC u Crnoj Gori, kao mnogo puta do sada, pokazali su se kao istorijski prevaziđeni restlovi retrogradnog, agresivnog velikosrpskog nacionalizma", istakli su iz DPS.

Iz te partije su dodali da uprkos tolerantnom stavu i konstruktivnom ponašanju vladajuće koalicije, u nastojanju da omogući predstavnicima te političke manjine da prepozna šansu da u svojoj državi djeluje kao odgovoran politički subjekt, poslanici DF se redovno identifikuju sa ulogama nekih kvazi-nacionalnih heroja na barikadama tuđih interesa.

"Na kraju se to 'herojstvo' i proklamovana spremnost na žrtvu, svede na lošu imitaciju nacionalističkog vandalizma iz devedesetih, gde je mjera junaštva iživljavanje nad mikrofonima u Parlamentu. Poslovično ovi nesuđeni junaci brzo pređu put od umišljenih heroja, preko primitivnih prostaka agresivnih u masi, do nezaobilazne, ali sada već tragikomične uloge neshvaćenih žrtava", kazali su iz DPS.

Navode da uprkos pokušajima izazivanja destabilizacije, institucije države Crne Gore juče su još jednom pokazale svoju zrelost i toleranciju.

"Usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji će na demokratski način urediti jednu važnu oblast na dobro svih građana. Manipulacije i namjerne pogrešne interpretacije Zakona, ucjene i nasilje, nijesu spriječili predstavnike većinske Crne Gore da obave svoju Ustavom propisanu ulogu i izglasaju zakon koji je usklađen sa demokratskom praksom i načelima evropskog zakonodavstva.

Ucjene i prijetnje, nikad nijesu prolazile u Crnoj Gori. Pozivamo građane da budu spokojni i da ne nasijedaju na provokacije onih koji su vazda bili spremni da na oltar velikosrpskog nacionalizma prinose tuđe žrtve, pokušavajući licemjerno i neuspješno da sebe prikažu kao heroje", zaključuje se u saopštenju DPS.

(Vijesti.ba)
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/138 ... lizam.html
User avatar
512MB
Posts: 10551
Joined: 03/01/2014 22:39
Location: ¯\_(ツ)_/

#23 Re: CRNA GORA

Post by 512MB »

Milo jebe i ne pomišlja da vadi :izet:
User avatar
KatarinaKosaca
Posts: 20066
Joined: 30/08/2008 17:28
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#24 Re: CRNA GORA

Post by KatarinaKosaca »

KatarinaKosaca wrote: 27/12/2019 13:21
User avatar
tvojkomsija
Posts: 1478
Joined: 21/04/2014 17:59

#25 Re: CRNA GORA

Post by tvojkomsija »

KatarinaKosaca wrote: 27/12/2019 14:12
KatarinaKosaca wrote: 27/12/2019 13:21
Strasno.. zamisli Bosnjaci u skupstini Srbije govore "Allahovi ratnici, spremite se za gradjanski rat.."

Srbi su, nakon 30 god. opet poceli luditi.. ocekujem nove Nato intervencije u blizoj buducnosti, to je neizbjezno
Locked