CRASH
Moderator: _BataZiv_0809
- J.P.Montoya
Ja ču samo reči da Oskar nikad nije bio tanji, što pokazuju i dobitnici.
-
Zadig
Jest, nezahvalan sam, jbgI nema to veze sa filmom kao sredstvom zarade, nego jednostavno o varijaciji umjetničkog dojma koji film ostavlja na ljude kada se gleda u kinu i na nekom drugom izvoru.
Elem, ovo gore je tacno sto pises. pogotovo za filmova a la king kong i tako dalje. Za ostale drame i to, mozda je manja razlika izmedju platna i mog monitora.
E posto je onda halal, ok evo mog verdikta za crash:
Crash je odlicna provokativna drama cija centralna tema nije samo rasizam, nego dualnost loseg i dobrog u covjeku, i smjenjivanje istih podstaknuto externim dogadjajima u zivotu glavnih likova ovog filma.
Odlican cast, vrlo jak dijalog, ima dosta dobrih i jakih scena. Po meni licno, film je odlican i vrijedi ga pogledati. Nije bas ni predvidiv ako ce mo posteno. Ja licno mislim da je film zausluzio nagradu.
Sto se tice naj glumice. Rene W. jeste balavica, danas zna sta prica, (ovo je joj malte ne prva ozbiljna uloga) ali ona je trenutno najplacenija glumica u Zacaranoj Sumi, to mozda nije slucajno da je ona dobila oskara. Ako mene licno pitate, ja joj ga ne bih dao.
KOliko se sjecam, mozda je Julia Roberts bila slicno (ali sigurno manje) placena, dal za Erin Brokovich, ili za MOna Lisa smile (ne sjecam se tacno).
Rene nije lose odlgumila, i potrudila se nauciti pjevat i to.
Ali, nije mi to za oskara ipak.
Clooney dobio za Syrianu. Hm, nije bio los, ali opet ovo je njegov prvi put da se pojavio na ceremoniji dodjele oskara, i dobio ga. Cudno..
Seymor...licno misljenje je da ga zasluzio, ali vrlo sam subjetkivan jer zaista mislim da je on dobar glumac, i drgo mi je sto je neko njegovog kalibra dobio nagradu. Ali opet, tu sam malo subjektivan.
Brokeback M. je po meni jedna zaista preljepa ljubavna prica. Ne smatram bas kao toliko provokativan film (to je samo jednom dijelu amerikanaca provokativan). Preljepa "scenary" tj "imaging" u filmu, boje su na mom monitoru bile super, mogu zamisliti kakve su bile na platnu. Film je pokupio nagrada prije oskara i nekako osjecam da mu je to i dovoljno. Preslusao sam i soundtrack (hvala victory i fluidu), odlican je, cista desetka.
toliko od mene, skormno, da ne kakim vise.
-
Max.Cherry
Ja vala bih...Zadig wrote:ja joj GA ne bih dao.
- harač
Crash sam gledao na Sarajevo film festivalu i bio sam iznenađen koliko ne bio neoriginalan. Zato je moje iznenađenje pobjedom na oskarima bilo još veće. Gledao sam svih 5 filmova. Logički se postavlja pitanje: zašto je film koji je osvojio sve nagrade kritičara, film koji je ušao u pop kulturu, film koji je od svih 5 imao najveći box office izgubio? ili ako je već homofobično morao izgubiti zašto oskar dati tako prosječnom filmu.
Dobro crash ima ogromnu plejadu poznatih glumaca koji će glasati za sebe pa će i njihovi prijatelji glasati za njih, pa se film događa u LA-u a statistički večina članova akademije je iz LA-a, ali stvarno... kako su mogli ignorisati tako veliki film? o brokeback planini će se govoriti još dugo, a mnogi su se vjerovatno juče zapitali: crash? ili pak debilniji hrvatski prijevod "fatalna nesreća"? (vjerovatno najgori prijevod od svih njihovih debilnih prijevoda).
Toliko
Dobro crash ima ogromnu plejadu poznatih glumaca koji će glasati za sebe pa će i njihovi prijatelji glasati za njih, pa se film događa u LA-u a statistički večina članova akademije je iz LA-a, ali stvarno... kako su mogli ignorisati tako veliki film? o brokeback planini će se govoriti još dugo, a mnogi su se vjerovatno juče zapitali: crash? ili pak debilniji hrvatski prijevod "fatalna nesreća"? (vjerovatno najgori prijevod od svih njihovih debilnih prijevoda).
Toliko
- danas
pa meni se oskar smucio otkad je titanic pokupio sve nagrade
a crash, mislim da ne moze da razumije neko ko nije zivio u USA dovoljno dugo da shvati nepisane odnose, te rasne i poiticke tenzije. iz tog razloga, film je vrlo zanimljiv amerikancima, jer ih pogadja u sridu sto bi se reklo. da se to moglo uciniti bolje; da svakako da je moglo. ali film o dvojici vikend gay likova ne znam zasto bi bio bolji ili zasluzniji da osvoji oskara. a i ona dvojica me nerviraju sto su igrali (kao glumci inace), a dan cheadle je isao sa mojim cojekom u srednju pa sam pristrasna
a crash, mislim da ne moze da razumije neko ko nije zivio u USA dovoljno dugo da shvati nepisane odnose, te rasne i poiticke tenzije. iz tog razloga, film je vrlo zanimljiv amerikancima, jer ih pogadja u sridu sto bi se reklo. da se to moglo uciniti bolje; da svakako da je moglo. ali film o dvojici vikend gay likova ne znam zasto bi bio bolji ili zasluzniji da osvoji oskara. a i ona dvojica me nerviraju sto su igrali (kao glumci inace), a dan cheadle je isao sa mojim cojekom u srednju pa sam pristrasna
- NIN
Crash je fantastican film! Kada sam jutro nakon dodjele uz kafu sjeo na net da vidim ishod dodjele prijatno sam se iznenadio! Bas kako treba! Gledao sam sve nominirane filmove, samim tim i glumce (malo sam zakazao sa zenskom stranom) i mogu reci da je sve dodjeljeno kako bi i trebalo. Lee je dobio za reziju ali nije i za film, Hofman je dobio za Capotea i sasvim ga je zasluzio, Crash!!!, George i nije bas nesto pokazao osim sto se udebljao desetak kilograma, al' hajde (meni licno on lezi kao pojava), Reese W. i nije nesto bas zasluzila oskara za najbolju zensku za razliku od partnera joj u filmu Phoenixa, koji je odradio ulogu izvanredno, ali ne mogu pricati o zenskim nominacijama posto ih nisam sve odgledao. Sve u svemu, moj utisak je jedan plus! Ne znam kako vi...
-
Zadig
e jebiga, dobar je bio sto jes jes.pirmin wrote:Ja sam upravo na ilegalan nacin dosao do "Walk the line"-a i pogledao ga.Joaquin je zasluzio najmanje Bambija.
Ali sjeti se da je prosli oskar otisao istom jednom lgumcu koji je glumio muzicku legendu. Garant su ga odma iskljucili iz konkurencije zbog toga.
Ali Seymor je bio ipak bolji (iako mi je i Joaqin isto drag)
-
Zadig
NIN wrote:Crash je fantastican film! Kada sam jutro nakon dodjele uz kafu sjeo na net da vidim ishod dodjele prijatno sam se iznenadio! Bas kako treba! Gledao sam sve nominirane filmove, samim tim i glumce (malo sam zakazao sa zenskom stranom) i mogu reci da je sve dodjeljeno kako bi i trebalo. Lee je dobio za reziju ali nije i za film, Hofman je dobio za Capotea i sasvim ga je zasluzio, Crash!!!, George i nije bas nesto pokazao osim sto se udebljao desetak kilograma, al' hajde (meni licno on lezi kao pojava), Reese W. i nije nesto bas zasluzila oskara za najbolju zensku za razliku od partnera joj u filmu Phoenixa, koji je odradio ulogu izvanredno, ali ne mogu pricati o zenskim nominacijama posto ih nisam sve odgledao. Sve u svemu, moj utisak je jedan plus! Ne znam kako vi...
- danas
kako ide onaj vic, "walk the line" is just like "ray" but with white peopleZadig wrote:e jebiga, dobar je bio sto jes jes.pirmin wrote:Ja sam upravo na ilegalan nacin dosao do "Walk the line"-a i pogledao ga.Joaquin je zasluzio najmanje Bambija.
Ali sjeti se da je prosli oskar otisao istom jednom lgumcu koji je glumio muzicku legendu. Garant su ga odma iskljucili iz konkurencije zbog toga.
Ali Seymor je bio ipak bolji (iako mi je i Joaqin isto drag)
joaqin jos nije zreo za oskara, mada je odglumio OK. seymor je genije. a jos se oporavljam od cinjenice da su reese i rachel uzele oskara za bezze uloge skroz. nista posebno -- nisu lose, ali nisu za oskara. no, kao sto rekoh, poslije titanika, sve je moguce
PS a nesto najgore je bila ona "spontana" diskusija izmedju meryl i lily... kad su najavljivale altmana. to je bila muka ziva za gledat, ne znam koja je pamet ono smislila...
- danas
bez obzira, ovo mu je prva znacajna uloga koliko ja mogu da skontam. a seymor je uradio svoj posao daleko bolje, sa mnogo tezim likom. znaci, ide njemu zasluzeno. bar ja tako mislim. hvala bogu da je neko najzad prepoznao da je on odlican glumac; daleko najbolji u svojoj generaciji smatram.pirmin wrote:Sa ovim se nikako ne slazem.danas wrote:
joaqin jos nije zreo za oskara, mada je odglumio OK.
Perfektno odradjena uloga samo sto su,po mom misljenju,neke druge okolnosti uticale na razvoj situacije.
- repeater
it makes them feel good being in a position to judge who's good and who's bad. as for themselves, it none of your business.repeater wrote:ma daaaaaaj. pekmez.danas wrote: crash, ... je vrlo zanimljiv amerikancima, jer ih pogadja u sridu sto bi se reklo
- danas
pa bio tebi pekmez ili ne, mislim da je cinjenica da je prosjecni amerikanac vise zainteresovan za taj film nego za bilo koji drugi koji je bio u konkurenciji ove godine. capote oni ne kontaju, munich ih ne zanima previse, brokeback mountain isto tako, good night and good luck isto nece skontati pa jos crno-bijelo, djes' to gledat... ostaje crash, koji ih makar malo trza. iako licno smatram je capote bio najbolji, za prosjecnog amerikanca je crash bio najlogicniji izbor za pobjednika od ponudjenih. a akademija tako glasa. bolje i to nego titanicrepeater wrote:ma daaaaaaj. pekmez.danas wrote:pa meni se oskar smucio otkad je titanic pokupio sve nagrade![]()
a crash, ... je vrlo zanimljiv amerikancima, jer ih pogadja u sridu sto bi se reklo