CPU in software? Help?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
User avatar
lala*
Posts: 255
Joined: 17/03/2010 17:05
Location: rajvoSa

CPU in software? Help?

Post by lala* » 13/07/2011 10:21

Vec nekoliko dana mi se u po' frke ugasi komp. i to ostane zelena lampica da gori. A uvijek kad ga palim pise mi CPU in software, i moram ici na F2 kako bi nastavio dalje sa radom. Zna li neko o cemu se radi? :(


User avatar
Vudu
Posts: 64
Joined: 24/01/2005 22:46

Re: CPU in software? Help?

Post by Vudu » 13/07/2011 10:32

lala* wrote:Vec nekoliko dana mi se u po' frke ugasi komp. i to ostane zelena lampica da gori. A uvijek kad ga palim pise mi CPU in software, i moram ici na F2 kako bi nastavio dalje sa radom. Zna li neko o cemu se radi? :(
Vrlo je vazno da zapises tacnu gresku koju racunar izbacuje. Sumnjam da je ova koju si ovdje napisala tacna ('CPU in software'). Bez tacne greske ne vjerujem da ce ti neko moci pomoci...

User avatar
lala*
Posts: 255
Joined: 17/03/2010 17:05
Location: rajvoSa

Re: CPU in software? Help?

Post by lala* » 13/07/2011 11:09

Vudu wrote:
lala* wrote:Vec nekoliko dana mi se u po' frke ugasi komp. i to ostane zelena lampica da gori. A uvijek kad ga palim pise mi CPU in software, i moram ici na F2 kako bi nastavio dalje sa radom. Zna li neko o cemu se radi? :(
Vrlo je vazno da zapises tacnu gresku koju racunar izbacuje. Sumnjam da je ova koju si ovdje napisala tacna ('CPU in software'). Bez tacne greske ne vjerujem da ce ti neko moci pomoci...
A ja sam smotana za te stvari. To je jedino sto sam mogla procitati i opisati kao problem. :/

kusur
Posts: 277
Joined: 05/10/2007 16:00

Re: CPU in software? Help?

Post by kusur » 13/07/2011 11:13

da ti nije trial verzija windowsa istekla pa se svakih sat vremena gasi? :)

User avatar
lala*
Posts: 255
Joined: 17/03/2010 17:05
Location: rajvoSa

Re: CPU in software? Help?

Post by lala* » 13/07/2011 11:49

kusur wrote:da ti nije trial verzija windowsa istekla pa se svakih sat vremena gasi? :)
Ne bih rekla da je to problem. Gasi se jednom na dan, otprilike.

User avatar
nellington
Posts: 10761
Joined: 11/03/2008 13:32
Location: navedeno lice se udaljilo u nepoznatom pravcu.

Re: CPU in software? Help?

Post by nellington » 13/07/2011 11:50

Koliko traje ta error message? Ako je već ne možeš prepisati, možeš li uslikati?

User avatar
lala*
Posts: 255
Joined: 17/03/2010 17:05
Location: rajvoSa

Re: CPU in software? Help?

Post by lala* » 13/07/2011 12:21

nellington wrote:Koliko traje ta error message? Ako je već ne možeš prepisati, možeš li uslikati?
To mi se pojavi cim ukljucim racunar, znaci ono crno na pocetku. I pise sljedece:
New CPU is inserted in your sistem!
Press F1 to Run SETUP
Press F2 to load default values and continue.

Ja uvijek odem na F2 i on nastavi dalje sa radom. A da ne uradim, stajao bi s tom porukom citav dan.

User avatar
Ghost_Rider_XXX
Posts: 2011
Joined: 26/03/2008 11:13

Re: CPU in software? Help?

Post by Ghost_Rider_XXX » 13/07/2011 12:37

Promjeni baKteriju na ploči, učitaj defaultne CMOS vrijednosti i 99% sam siguran da će raditi.

cuske
Posts: 220
Joined: 06/07/2011 15:48

Re: CPU in software? Help?

Post by cuske » 13/07/2011 12:55

Hehehe..... :lol:

Napise "CPU in software" i ocekujes da mijenja bateriju na ploci i ceprka po BIOS-u :-)
To se zove :dance:

User avatar
Ghost_Rider_XXX
Posts: 2011
Joined: 26/03/2008 11:13

Re: CPU in software? Help?

Post by Ghost_Rider_XXX » 13/07/2011 12:58

Pa nije brate to nikakva pamet, otvoriš kućište nafataš bateriju, izvadiš je staviš novu, pokreneš mašinu pritisneš F2 ili F12 za defaltne vrijednosti i gotovo. Nemojmo bespotrebno prepadat curu i mistificirati nešto što je sve skupa minut posla.

User avatar
lala*
Posts: 255
Joined: 17/03/2010 17:05
Location: rajvoSa

Re: CPU in software? Help?

Post by lala* » 13/07/2011 13:06

Ghost_Rider_XXX wrote:Pa nije brate to nikakva pamet, otvoriš kućište nafataš bateriju, izvadiš je staviš novu, pokreneš mašinu pritisneš F2 ili F12 za defaltne vrijednosti i gotovo. Nemojmo bespotrebno prepadat curu i mistificirati nešto što je sve skupa minut posla.
Haha, jest kad bih ja znala kako to promijeniti...Mislim znam otvoriti i ceprkati i ocistiti onaj vrag :D ali da mijenjam bateriju za novu, to vec teze. Gdje da nabavim novu, kako izgleda to uopce itd.? jbg, jesam glupa za te stvari, ali Boze moj :lol:


dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

Re: CPU in software? Help?

Post by dragan.s » 13/07/2011 13:19

Izgleda da tvoja matična ploča ne prepoznaje potpuno procesor.
Trajno riješenje bi bilo da flash-uješ ploču sa najnovijim BIOS-om. Pošto to nije baš jednostavna operacija najbolje da prepustiš nekome ko se u to razumije ili odneseš u neki servis.
Privremeno riješenje bi bilo da isključiš potpuno pojavljivanje poruka tog tipa. To se radi u BIOS-u. U njega se ulazi na način da se pritisne tačka na numeričkoj tastaturi (ili taster Del) kod većine ploča.
U BIOS-u nađeš gdje piše "Halt on any errors" i to promijeniš u "No halt on any error". Ako ti je i to komplikovano onda kompjuter u servis.

User avatar
lala*
Posts: 255
Joined: 17/03/2010 17:05
Location: rajvoSa

Re: CPU in software? Help?

Post by lala* » 13/07/2011 13:42

Ne izgleda komplikovano. Samo mi jos recite gdje da nabavim novu bateriju i koliko kosta? Hvala punoo

Post Reply