Covjek i Bog

Rasprave o vjerskim temama.
Cyber-harambashica

#51 Re: Covjek i Bog

Post by Cyber-harambashica »

laku noc i nadam se da ce neko da odgovori probushenom dolaru i da mu se odgovor svidja :)
travar

#52 Re: Covjek i Bog

Post by travar »

Cyber-harambashica wrote:laku noc i nadam se da ce neko da odgovori probushenom dolaru i da mu se odgovor svidja :)
Taj se još nije rodio :mrgreen:
bijela

#53 Re: Covjek i Bog

Post by bijela »

probuseni $ wrote:
idealnaM wrote:
probuseni $ wrote:Pliiiizz, moze te li licne stvari prebaciti na vas PP ? Ova tema je o covjeku i bogu.
hej , neka si im reko....pliiizzzz...probuseni je gladan dubokoumnog razglabanja...a vi tako...uozbiljite se... :lol: :oops:
Sta ti je bolan ? Pa ovo je vrhunac vjerovanja u boga ! On je stvorio covjeka, ali ko stvori ostale vrste ljudi ? Ako se to pokaze tacnim , religiozne teorije o nastanku covjeka padaju u vodu. ... :|
teorija ne može biti religiozna.
po svim monoteističkim religijama Bog je SVE stvorio (nadam se da nećeš potegnuti pitanje teodiceje sad), no to si, vjerujem, znao i dok si pisao prvi post.
idealnaM

#54 Re: Covjek i Bog

Post by idealnaM »

probuseni $ wrote:
idealnaM wrote:
probuseni $ wrote:Pliiiizz, moze te li licne stvari prebaciti na vas PP ? Ova tema je o covjeku i bogu.
hej , neka si im reko....pliiizzzz...probuseni je gladan dubokoumnog razglabanja...a vi tako...uozbiljite se... :lol: :oops:
Sta ti je bolan ? Pa ovo je vrhunac vjerovanja u boga ! On je stvorio covjeka, ali ko stvori ostale vrste ljudi ? Ako se to pokaze tacnim , religiozne teorije o nastanku covjeka padaju u vodu. ... :|
Vratite mi ljubav_aha :(
beautyfool

#55 Re: Covjek i Bog

Post by beautyfool »

idealnaM wrote: Vratite mi ljubav_aha :(
A gdje to ona otisla, jel to na odmoru nekom :?
ljubav_aha

#56 Re: Covjek i Bog

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote: @Lillo, ne ulazim u razloge vec analiziram cinjenice, a kad neko tek tako upadne sa "ja ne vjerujem i mani te me se,ne ubjedjujte me" te pocne polagano podbadati, onda sutnje nema, ko zeli nek izvoli...Tako je bilo i sa Ljubav_aha, pa opet ja na raju doni ispadnem i levat a ljudi koji napdaju, vrijedjaju, ismijavaju vjeru su savim ok, treba ih satro razumjeti...
:-?
beautyfool wrote:
idealnaM wrote: Vratite mi ljubav_aha :(
A gdje to ona otisla, jel to na odmoru nekom :?
:?

P.S. nisma uopste prisutna na ovoj temi :|
murat arslan

#57 Re: Covjek i Bog

Post by murat arslan »

probuseni $ wrote:Po religijama bog je stvorio covjeka. Ko je stvorio ostale ljudske vrste ? Ima li objasnjenja u religijama za ovo ?
A što se ti toliko interesuješ o vjeri u zadnje vrijeme? Da nećeš možda "tobe" doći?
murat arslan

#58 Re: Covjek i Bog

Post by murat arslan »

murat arslan wrote:
probuseni $ wrote:Po religijama bog je stvorio covjeka. Ko je stvorio ostale ljudske vrste ? Ima li objasnjenja u religijama za ovo ?
A što se ti toliko interesuješ o vjeri u zadnje vrijeme? Da nećeš možda "tobe" doći?
Uuuuuuuuups, mene budale, pa ti se interesuješ o religiji. Men' s' čini da ti je najbolje da o tome pitaš Cerića, vidim da ti je pravo drag, ono, jarani ste.
murat arslan

#59 Re: Covjek i Bog

Post by murat arslan »

statix wrote:Pa stvoritelj je jedan jedini, a pravo je pitanje zasto je svarao tolike hominide? :D Meni to djeluje ko eksperimentisanje sa svojim mocima, il' da nas malo zeza. :D Podmetao fosile ne bi li ateisti nasjeli na foru... :lol:
Pa mogu nasjest na šta hoćeš kad im je razum nepouzdan, kako ti ono reče.
citroen

#60 Re: Covjek i Bog

Post by citroen »

Cyber-harambashica wrote:
Cyber-harambashica wrote:ja mogu da razumem religiozne ljude, koji zive kako u knjigama pise itd..ali da zaista postoje ljudi koji misle da je Bog stvorio sve ovo, da postoji...to ne mogu da shvatim nikako. To su samo moje misli, ne mislim nikog da vredjam

evo mog posta

a evo tvog:

nam ja dobro sta si ti mislila i kontala napisati, mojne politike "okolo okolo pa na cose" molim te!

Ogromna je razlika Manijak i manijak! Fino vi to sve u celofan i na masnicu upakujete!

Uporedi ko koga vredja....ja ako ne verujem u boga ne vredjam NIKOGA
Prvo sto ti je u samoj konstrukciji posta velika nejasnoca...Mozes da shvatis religiozne ljude koji zive po Knjizi od Boga poslanoj, a ne mozes da shvatis ljude koji vjeruju u Tog istog Boga?! :-? :roll: Apsurdno bi bilo slijediti tu Knjigu a ne vjeruvati u Njega...A cim ne mozes da shvatis neke ljude i njihove(po tebi vjerovatno nakaradne)navike znaci da oni po tebi nisu bas pri sebi, konzervativni su, zaostali u razmisljanju itd...Ali u sebi covjek moze da misli sta hoce, niko mu ne brani, dobro je dok ne postane rob svojih rijeci![/quote]

Greska! Ti predpostavljas iz , ja ne znam kojih razloga, da ja mislim da su vernici losi ljudi. Pa odkud ti to?
Imas pravo da zvuci konfuzno sta sam napisala, to je jedna moja mana, ne znam da se izrazim bas najbolje.

Ja svete knjige gledam kao neki....putokaz...neko je napisao knjigu jer je bila potrebna za red i mir. Ljudi koji zive tako nikad nece ni razmisljati o tome dal mozda ne postoji. Nece nista preispitati, (bojim se da me opet neces razumeti)

eto toliko, iste diskusije vodim i sa majkom koja je veliki vernik, i kako ja da mislim da ona ima nakaradne navike, kad je divna i skromna zena, koju neizmerno volim.[/quote]

Kako sad majka veliki vjernik a vec si napisala na ovoj temi da su roditelji komunjare,il sam se zahebo :? :D
Cyber-harambashica

#61 Re: Covjek i Bog

ne komuNJARE, vec komunisti
moj otac, ne majka, komunista i nacionalista i nije joj dozvoljavao da zivi svoju veru. Bio je samo vernik pred drugim ljudima, kad je morao da se dokazuje
probuseni $

#62 Re: Covjek i Bog

Post by probuseni $ »

murat arslan wrote:
Zar je zabranjeno iskazivati interesovanje o vjeri i religiji ?

Ja jednostavno imam dilemu ko je stvorio ostale ljudske vrste ako je bog stvorio samo covjeka, kako se tvrdi u vjerskim knjigama. Imas li mozda kakvo misljenje ili se slazes da se desila neka greska kad je bog to izjavio ?
bijela

#63 Re: Covjek i Bog

Post by bijela »

probuseni $ wrote:
murat arslan wrote:
Zar je zabranjeno iskazivati interesovanje o vjeri i religiji ?

Ja jednostavno imam dilemu ko je stvorio ostale ljudske vrste ako je bog stvorio samo covjeka, kako se tvrdi u vjerskim knjigama. Imas li mozda kakvo misljenje ili se slazes da se desila neka greska kad je bog to izjavio ?
u Božijim Knjigama se ne spominje da je Bog stvorio nilskog konja. treba li zbog toga vjernik sumnjati da je nilski konj Božije stvorenje?
dakle, ponavljam što sam već napisala - u Knjigama piše da je Bog sve stvorio. nisu objavljenje Knjige enciklopedije biljno-životinjskih vrsta pa da svaku treba nabrojati.
arzuhal

#64 Re: Covjek i Bog

Post by arzuhal »

Ovo je ba ''Čovjek i Šeki'' tema ;-)

Šeki is again, Šeki is again...Šeki'z on the roaaaaad agaaaaaiiiin...
Cyber-harambashica

#65 Re: Covjek i Bog

Ljudi koji postavljaju pitanja, nisu vise vernici. Ako si vernik, onda prihvatas SVE kako je zapisano, ne pitas, ko , gde i zasto. Ja to nazivam dogmatizmom. Samo moje misljenje.
idealnaM

#66 Re: Covjek i Bog

Post by idealnaM »

:cry:
ja ti do sad nick čitala kao cyber-hurmashica...
Zabrinjavajuće...
Image
PRO testant

#67 Re: Covjek i Bog

Post by PRO testant »

Cyber-harambashica wrote:Ljudi koji postavljaju pitanja, nisu vise vernici. Ako si vernik, onda prihvatas SVE kako je zapisano, ne pitas, ko , gde i zasto. Ja to nazivam dogmatizmom. Samo moje misljenje.
Apsolutno se ne slažem sa tom izjavom.
Zašto je tako rasprostranjeno mišljenje da ako neko vjeruje u posojanje Boga ispada da je odbacio razum i razmišljanje kroz prozor. Shvatam da neki ljudi ponekad tako nastupaju, ali to su neki, pojedini.
Ne znači da smo svi "bezumni", i ne znači da smo svi zatucani i neuki.

A ako misliš da je "ne postojanje" dokazano .... onda ....... i ti si vjernik ;-) jer nije dokazano.
Ti vjeruješ da on ne postoji (ili ne vjeruješ da postoji).
Jer, definicija vjere (barem po Bibliji)
CRO - "Easy to read" (iz E-sworda su svi prevodi)
"Heb 11:1 Vjera je čvrsto pouzdanje da će se dogoditi ono čemu se nadamo; ona je dokaz stvarnosti koju ne vidimo.
Heb 11:2 Vjerom su naši praoci postignuli da ih Bog pohvali.
Heb 11:3 Vjerom znamo da je sve što postoji stvoreno Božjom zapovijedi, da je stvoreno iz nevidljivoga."

CRO - Ivan Šarić
"Heb 11:1 A vjera je tvrdo pouzdanje u ono, čemu se nadamo, osvjedočenje o onom, što ne vidimo.
Heb 11:2 Jer u njoj stari postigoše sjajno svjedočanstvo.
Heb 11:3 Vjerom poznajemo, da je svijet riječju Božjom zgotovljen, tako da iz nevidljiva postade vidljivo."

CRO - K. Stvarnost/Sadašnjost
"Heb 11:1 A vjera je već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo.
Heb 11:2 Zbog nje stari primiše svjedočanstvo.
Heb 11:3 Vjerom spoznajemo da su svjetovi uređeni riječju Božjom tako te ovo vidljivo ne posta od nečega pojavnoga."

SRB - Daničić/Karađić
"Heb 11:1 Vera je, pak, tvrdo čekanje onog čemu se nadamo, i dokazivanje onog što ne vidimo.
Heb 11:2 Jer u njoj stari dobiše svedočanstvo.
Heb 11:3 Verom poznajemo da je svet rečju Božjom svršen, da je sve što vidimo iz ništa postalo. "
probuseni $

#68 Re: Covjek i Bog

Post by probuseni $ »

Ovo uvezi stvaranja covjeka u vjerskim knjigama je iznimka u odnosu na sve ostalo sto je bog stvorio. Tamo je tacno opisan postupak, tehnologija i kazano je da je bog napravio covjeka od blata i udahnuo mu zivot. Medjutim nema objasnjenja za druge vrste ljudi i cak se i ne pominju. Jasno mi je da bog nema vremena da objasnjava kako je stvorio svaku pojedinu vrstu, ali je postupak stvaranja covjeka precizan objasnjen i najznacajniji dogadja i za samog boga. Jer da nije stvorio covjeka , danas nebi imao svoje pristalice i sljedbenike.
U to vrijeme kad je bog stvorio covjeka i ostali humanoidi su bili isto tako vrijedni i nisu se razlikovali od covjeka u mnogocemu, gotovo nikako. Prosto je nemoguce da bog propusti da o njima napise barem jedno slovo. A to je i poenta ove teme. Otkud druge vrste ako ih bog nije stvorio ?
BHF_Manijak

#69 Re: Covjek i Bog

Post by BHF_Manijak »

probuseni $ wrote:Ovo uvezi stvaranja covjeka u vjerskim knjigama je iznimka u odnosu na sve ostalo sto je bog stvorio. Tamo je tacno opisan postupak, tehnologija i kazano je da je bog napravio covjeka od blata i udahnuo mu zivot. Medjutim nema objasnjenja za druge vrste ljudi i cak se i ne pominju. Jasno mi je da bog nema vremena da objasnjava kako je stvorio svaku pojedinu vrstu, ali je postupak stvaranja covjeka precizan objasnjen i najznacajniji dogadja i za samog boga. Jer da nije stvorio covjeka , danas nebi imao svoje pristalice i sljedbenike.
U to vrijeme kad je bog stvorio covjeka i ostali humanoidi su bili isto tako vrijedni i nisu se razlikovali od covjeka u mnogocemu, gotovo nikako. Prosto je nemoguce da bog propusti da o njima napise barem jedno slovo. A to je i poenta ove teme. Otkud druge vrste ako ih bog nije stvorio ?
Pa taj PRVI covjek(ne koristi rijec "covjek" za ovu modernu vrstu ljudi,nemoj biti dijete, vec za ljudski rod u kompletu) je stariji od svih tih tvojih nabrojanih, pa logicno ako je njega kao prvog covjeka Bog stvorio, onda je i ostale... :oops:
probuseni $

#70 Re: Covjek i Bog

Post by probuseni $ »

BHF_Manijak wrote:
probuseni $ wrote:Ovo uvezi stvaranja covjeka u vjerskim knjigama je iznimka u odnosu na sve ostalo sto je bog stvorio. Tamo je tacno opisan postupak, tehnologija i kazano je da je bog napravio covjeka od blata i udahnuo mu zivot. Medjutim nema objasnjenja za druge vrste ljudi i cak se i ne pominju. Jasno mi je da bog nema vremena da objasnjava kako je stvorio svaku pojedinu vrstu, ali je postupak stvaranja covjeka precizan objasnjen i najznacajniji dogadja i za samog boga. Jer da nije stvorio covjeka , danas nebi imao svoje pristalice i sljedbenike.
Pa taj PRVI covjek(ne koristi rijec "covjek" za ovu modernu vrstu ljudi,nemoj biti dijete, vec za ljudski rod u kompletu) je stariji od svih tih tvojih nabrojanih, pa logicno ako je njega kao prvog covjeka Bog stvorio, onda je i ostale... :oops:
To ti moj druskane nije tacno . Zna se precizno sta je covjek a sta neandertalac a sta florentin. To su ti odvojene vrste svaka za sebe. A upravo su ti zadnji koji su se pojavili ,ti moderni ljudi, za koje se kaze da ih je stvorio bog, covjecija vrsta. Ostali nisu. Tu je nauka neumoljiva i precizna.
BHF_Manijak

#71 Re: Covjek i Bog

Post by BHF_Manijak »

Ako se kaze da je sve stvorio, to ti se xx puta dosad govorilo, onda podrazumjeva da je i te ljude stvorio koji su kasnije evoluirali...To su generacije poslije Adema, Nuha itd...
statix

#72 Re: Covjek i Bog

Post by statix »

A kad i na kojem podrucju su stvoreni Adam i Eva? Procitah nedavno, od Kotromanicha na temi o gigantima, da je Adam mozda stvoren u mezozoiku. :D
probuseni $

#73 Re: Covjek i Bog

Post by probuseni $ »

BHF_Manijak wrote:Ako se kaze da je sve stvorio, to ti se xx puta dosad govorilo, onda podrazumjeva da je i te ljude stvorio koji su kasnije evoluirali...To su generacije poslije Adema, Nuha itd...
Nije tacno. Precizno je opisano kako je bog stvorio covjeka. Ostale vrste ljudi se ne spominju. Da ih je stvorio to bi bilo i opisano, jer je to najznacajnije bozje djelo. Bez covjeka nema ni vjere.

Isto tako covjek je zadnja vrsta od svih ljudskih vrsta. Ostale su izumrle.
idealnaM

#74 Re: Covjek i Bog

Post by idealnaM »

statix wrote:A kad i na kojem podrucju su stvoreni Adam i Eva? Procitah nedavno, od Kotromanicha na temi o gigantima, da je Adam mozda stvoren u mezozoiku. :D
Allahberum :D
BHF_Manijak

#75 Re: Covjek i Bog

Post by BHF_Manijak »

probuseni $ wrote:
BHF_Manijak wrote:Ako se kaze da je sve stvorio, to ti se xx puta dosad govorilo, onda podrazumjeva da je i te ljude stvorio koji su kasnije evoluirali...To su generacije poslije Adema, Nuha itd...
Nije tacno. Precizno je opisano kako je bog stvorio covjeka. Ostale vrste ljudi se ne spominju. Da ih je stvorio to bi bilo i opisano, jer je to najznacajnije bozje djelo. Bez covjeka nema ni vjere.

Isto tako covjek je zadnja vrsta od svih ljudskih vrsta. Ostale su izumrle.
Nisam znao da si sveme tome licno priustvova, pa nam iskustva prenos i sa sigurnoscu tvrdis "Nije tacno" :lol: :lol:

Ja bukvalnijeg lika od tebe nisam vidio, ali fakat, a vidjo sam razne sorte ljudi...I, sta je sad konacni zakljucak tvoje elaboracije teme "Covjek i Bog", kao eto stvorio je Bog covjeka ali one ostale prije nije jel?! :lol: :lol:

Bolan ne bio, veze nemas o materiji a pricas...A to su kao ovi raniji ljudi drugacije stvarani i krojeni nego li danasnji covjek?!Sta je to Neandertalac od pijeska pravljen ili cega vec?! :zzzz:
Locked