Covid-19 je ispit

Moderator: O'zone

Locked
jjww
Posts: 119
Joined: 07/02/2021 17:59

#1 Covid-19 je ispit

Post by jjww »

Od pocetka, pojave, prvog slucaja, pokazale su se sve, vrlo cesto, lose strane civilizacije. Na zalost.

U momentima kad se u nasim novinama i na portalima vrtila vijest kako Kina pravi dvije bolnice ogromnih kapaciteta; govorilo se o tehnickoj, graditeljskoj moci Kine, a malo o tome sta je to Kinu natjeralo na takve graditeljske poduhvate. Kakva je to katastrofa?

Pocetkom februara 2020. na nekim granicama Evrope, pa i na Sengenskim slobodnim prelazima, vec su bili medicinari sa brzim toplomjerima, izmedju ostalog.

Kasnije rasprave: ima li ili nema virusa, kakva je to zavjera, zasto nas i ko laze, potvrdile su, da ce posljedice ovog virusa biti - veoma siroke, da ne kazem nesto grublje.

Virus, koji prakticno nije zivo bice, koji ne ugiba, nego se deaktivira, pokazao se mudriji, inteligentniji od birokratizovanog, lazno samouvjerenog, neorganizovanog, na momente konfliktnog ("rat" oko upotrebe pojedinih lijekova, pitanje profita) sistema danasnje civilizacije, koji kao da je cijelo vrijeme htio (sistem) da se dokaze kao neupotrebljiv.

Sta god neko rekao o onoj Jugi, onovremeni odgovor na epidemiju Variola Vera, pokazao je kako se rjesava takva katastrofa. Nedavno su objavljivani tekstovi u novinama, reprinti, na tu temu. Skolski primjer.

Zasto ne postaviti pitanje, ako je ovaj virus, bez pameti, sa kasnjenjem simptoma od nekoliko dana, uspio napraviti ovakvu pometnju i svjetsku krizu, sta bi tek bilo da je - inteligentan? Milion puta manji od nas, koji samouvjereno tvrdimo kako neprikosnoveno vladamo svijetom, a pobjedjuje nas, kao da zna sve nase slabe tacke, kao da predvidja nase odgovore.

Ovo je ispit. Tezak ispit.

"The single biggest threat to man's continued dominance on the planet is the virus." — Joshua Lederberg, Ph.D.
megaribi1
Posts: 763
Joined: 21/09/2016 21:51

#2 Re: Covid-19 je ispit

Post by megaribi1 »

Ovim citatom počinje i knjiga Borislava Pekića "Besnilo"

Prodirući u živu ćeliju stranog tela, virus njenu sadržinu zamenjuje svojom i pretvara je u fabriku za proizvodnju novih virusa. Promene koje na taj način izaziva u životnoj sredini ćelije neuporedivo su dublje i dramatičnije nego što se čovek srne nadati ikad da postigne u svojoj.

Virus je najsavršenije stvorenje u kosmosu. Njegova biološka organizacija nije ništa drugo nego mašina
za proizvodnju života u njegovom najčistijem smislu.

Virus je vrhunac prirodne stvaralačke evolucije. Vrhunac veštačke je — inteligentan virus. Tvorevina koja ima formu čoveka a prirodu virusa, vitalnost virusa i inteligenciju čoveka. Simbioza virusa lišenog besciljnosti i čoveka oslobođenog ograničenja vladala bi prirodom, kojoj oboje služe samo kao đubrivo.

PROFESOR DR FREDERICK LIEBERMAN
User avatar
pizarro
Posts: 4193
Joined: 11/01/2018 21:33
Location: Ruhrgebiet

#3 Re: Covid-19 je ispit

Post by pizarro »

ja se samo pitam, osjecaju li se i na mikro sekundu glupo oni sto su pretjerano kupovali zalihe :D
megaribi1
Posts: 763
Joined: 21/09/2016 21:51

#4 Re: Covid-19 je ispit

Post by megaribi1 »

pizarro wrote: 13/02/2021 12:43 ja se samo pitam, osjecaju li se i na mikro sekundu glupo oni sto su pretjerano kupovali zalihe :D
Pa ako se sjećate marta i aprila kada je bilo zabranjen izazak iz kuće mlađim od 18 i starijim od 65, priprema zaliha je bila logična za slučaj da neko proširi odluku na sve stanovnike ili granice zatvore i za prelazak robe. U Wuhanu i dijelu Italije su to uradili.
User avatar
cyprus
Posts: 39272
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#5 Re: Covid-19 je ispit

Post by cyprus »

Bojim se da je to bilo sve osim logičnog...
jjww
Posts: 119
Joined: 07/02/2021 17:59

#6 Re: Covid-19 je ispit

Post by jjww »

Oko 320 000 Kineza zivi u Italiji, zvanicno, iako se smatra da je broj veci. Veliki dio od pomenutog broja zivi u sjevernom dijelu Italije, koja je u startu bila najvise pogodjena koronom. Da li je virus iz Kine dosao u vrijeme putovanja vezanih za neke kineske praznike, ima novinskih tekstova ali ne (dovoljno) i egzaktnih studija.

Kad je korona virus u pitanju, mnogi se zaklinju u vakcinu kao definitivno rjesenje.

Mozda. Mozda rjesenje ali ne definitivno.

Bolje, preciznije, mnogo usmjerenije bi bilo rjesenje antivirusnim lijekom nego vakcinom. Najbolje bi bilo i lijekom i vakcinom.

U Izraelu oko sedam naucnih timova radi nezavisno na istrazivanju potencijalnog lijeka (vec postoje obecavajuci rezultati). Lijek bi se davao pacijentima koji su vec oboljeli i simptomaticni.

U danasnjem svijetu problem je relacija, najgrublje receno: kvar - profit.

Ako se nesto, neki uredjaj, pokvari, profitabilno je raditi popravke, uz napomenu, pogotovo nakon isteka garancije. Postoje proizvodi koji se nekim cudom (bolje receno, projektovano) kvare odmah po isteku garancije. Par sedmica. Mjesec dana. Proteklih godina dokazano je da tu nema nikakvog cuda, zavjere, teorije zavjere ili bilo cega slicnog. To je projektovano, ugradjeno. Zemlje EU pripremaju zakone (neki su vec u fazi primjene) zastite kupaca od ugradjenih kvarova.

Farmaceutska industrija je industrija. Ta industrija nije (kao sto nisu ni ostale industrije) sretna kad nema kvarova. Potpuna katastrofa bi bila da svi konstantno budu zdravi. Za tu industriju kvarovi su izvor prihoda, a najbolji kvarovi su sezonski (alergije, gripe). I dakako, "najbolje" je da korona virus takodje bude sezonski virus, pa da se svake godine od svjetskih vlada dobije novac za vakcine. Redovno. Uhodano.

Zato se mnogo radi i ulaze u umanjivanje vrijednosti, omalovazavanje antivirusnih lijekova, onih jeftinijih, generickih, za koje su patenti istekli. Neki drugi lijekovi, skupi, patentirani, itekako dolaze u obzir. Ali, ovi jeftini, nikako.

Profit.
Locked