Čović upozorio na težak položaj Hrvata u BiH?

voajer

Post by voajer »

Hrvat koji zivi od obradjivanja zemlje u BiH ima puno vise zajednickih politickih interesa sa Bosnjakom ili Srbinom koji se bavi istim zanimanjem nego sa, recimo Hrvatom profesorom na univerzitetu ili vlasnikom benzinske pumpe iste nacionalne pripadnosti.
Njima je vazno da se uspostave poreske ovlastice, da se domace trziste na neki nacin zastiti od prejeftinih proizvoda iz inozemstva i da se stvore povoljni zakonski okviri za poslovanje sa firmama u oblasti prehrambene industrije.

Medjutim kod nas iz nekog razloga ljudi jos uvjek vjeruju da su ti interesi sekundarni i da je primarni interes uspostavljanje politickih teritorijalnih jedinica sa jednonacionalnim predznacima. I posto onda takva drzava naravno funkcionise slabo to se odrazava na los kvalitet zivota I nedostatak mogucnosti za zadovoljavanje osnovnih egzistencijalnih potreba (za koje su odlucili da I nisu tako vazne), te na proces izseljavana u potrazi za boljim.
Ako se nastavi ovim putem, svi cemo u buducnosti glasati iz inostranstva (naravno kako vrijeme bude odmicalo sve rjedje i rjedje) a posljednji koji ostane jer nije imao kud ni sa cim ce morati da izvrsava funkciju sva tri predsjednika + ce morati sam da usaglasava nesuglasice praznih entiteta.
Na kraju ce izborna lista i rezultati glasanja u BiH izgledati otprilike ovako:
Mirnes Nemamkud odnio 100% pobjedu na izborima osvojivsi sva cetiri glasa nakon prebrojavanja glasackih listica iz inozemstva.

E sad, ni po jada ako nam svima bude lijepo nakon sto smo proveli citav zivot u pokusaju da se integrisemo u drustvo u koje smo dosli (kupovina nekretnina, sticanje ustedjevine jer za pristojnu mirovinu nemamo dovoljan staz u doticnoj zemlji, ali bojim se da ce vecina ostat’ gologuza.
Alternativa je da napravimo drzavu koja nam odgovara I u kojoj cemo se osjecati zadovoljni i na svom.

I jos bih dodao da narodi sebe nigdje ne vode, jer nisu monolitne inteligentne jedinice, vec pojedinci (veliki broj pojedinaca) vode sebe u propast ne razmisljajuci o svojim licnim interesima i ko ih eventualno moze najbolje zastupati na izborima. Odluke oko izbora politickih predstavnika se donose na osnovu deformisane ideje o “zajednickom nacionalnom interesu” umjesto na osnovu pragmaticnog pristupa licnom interesu i zelji da se oni rjese u korist pojedinca.
I tako smo dobili gomile “pojedinaca” koji su ugrozeni, sto i nije cudo jer ljudi o sebi ne vode racuna ima vec skoro dvadeset godina.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

meni je od svega najveći problem što je bio jedini kandidat :roll:
voajer

Post by voajer »

Onda napravi humanitarni fond da omogucis i tom posljednjem nesretniku da se ispali, pa ces tako efikasno rjesit svoj najveci problem i bit sretan i zadovoljan.
A UN moze onda proglasiti cjelokupan teritori (ukljucujuci nacionalne entitete bez nacija) u za Europu rjedak zasticeni park divlje prirode gdje se slobodno i bez ljudskog negativnog utjecaja krecu vuci i medjedi.

Ako nista, svi cemo imat vikendice na lijepom mjestu i svjezem zraku :music2:
mr.nice

Post by mr.nice »

komi wrote:meni je od svega najveći problem što je bio jedini kandidat :roll:
Mislis da bi neko drugi vodio bolju politiku. Mozda zvuci bezveze ali dok u programu stranaka koje pobjede ne bude osnova ekonomija nema nama boljeg zivota. Nacionalne stranke se jos drze onoga da su one "odbranile" svoj narod od drugih. Ali jesu li ista ucinile da razviju ovu drzavu e tu je 0 poena. Narod je kod nas izuzetno glup i jos uvijek pada na onakvo dizanje tenzija na relaciji Slajdzic - Dodik ili pada na ideje o trecem entitetu i sl. Mislim da nam treba bar jos 20 godina da bi bili neka normalna drzava, a ja stvarno nema toliko vremena pa... zapadne drzave treba li kome radnik :-?
zlata

Post by zlata »

Marco-x wrote:
pofalicki wrote:Propagiraju Hrvatsku politiku u BiH a zauzvrat nisu dobro dosli cak ni kao turisti u Hrvatsku...dodju vikendom na more ostave smece na plazama, ponesu hranu i pice, ne potrose jedne kune... Hercegovaki tajkuni su pokupovali hotele na jadranu i mrze ih zbog toga...
Nije mi jasno sta ocekuju u drugim gradovima BiH gdje nisu vecina... u zapadnoj Herc. su ocistili sve sto nije Hrvatsko... u svaki kamen su zakucali Hrvatsku zastavu... propagiraju politiku protiv Bosnjaka...o ratnim zlocinima koje su pocinili da i ne pricamo... mrze Bosnu kao drzavu samo zbog toga sto misle da je Bosna Muslimanska drzava, a nije tako...
Kao npr.
ili ja sa zemljopisom nisam na ti...
Područja, koja su i prije rata etnički bila skoro 99% naseljena Hrvatima - očišćena? Tako da mi nije jasna ova izjava...
Ja znam puno Bosnjaka....koji bi se rado SAMI "ocistili" i presel'li u Zagreb, Split, Slavoniju, Istru..itd. Upitno je koliko je to de facto "ciscenje" a koliko je borba za bolji zivot. K'o sto vidis....i Bosnjaci se rado "ciste" iz BiH...i mole Boga...kako bi do SAD-a, Svedske, Njemacke...itd. A Hrvati imaju jos veci izbor...mogu lahko i u Hrvatsku....a isto tako vanka...k'o i svi ostali.

Inace...kad bi redovno citala Babu Filipovica...i juniora mu Nenada....i ja bi se pocela osjecati ugrozena. Bolesni tipovi...poltronasi-guzonje...nekad klasicne komunjare....srbofili....sad preporodjeni Bosnjaci...i opsjednuti s'Hrvatima....Ne'znam je'l' bi ih prozvala "hrvatomrzce" jer su i sami rodom Hrvatine...al'brate mili....ono je sramota....da se nakva sranja ikako citaju u listu kao Dani. Jos mi je gora muka kad znam da su rodom iz mog kraja...i da kod nas narod nije mrzio ni Srbe...a kamo li Hrvate. Oni su se izgleda tol'ko dugo ulizivali SrboCetnickim komunjarama...da sad valja kaljati Hrvate...da bi sebe opravdali. Fuuuuuuuj.

Ne mogu reci..."Ne uzbijajte ih"....jer su se uval'li u sve moguce vazne institucije ove drzave...ali se nadam...da su oni i njihov odnos prema Hrvatima...prolazno zlo. :-? Sve se bojim...da su "opasniji" neg'sto zelim priznat!
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

zlata wrote:
Marco-x wrote:
pofalicki wrote:Propagiraju Hrvatsku politiku u BiH a zauzvrat nisu dobro dosli cak ni kao turisti u Hrvatsku...dodju vikendom na more ostave smece na plazama, ponesu hranu i pice, ne potrose jedne kune... Hercegovaki tajkuni su pokupovali hotele na jadranu i mrze ih zbog toga...
Nije mi jasno sta ocekuju u drugim gradovima BiH gdje nisu vecina... u zapadnoj Herc. su ocistili sve sto nije Hrvatsko... u svaki kamen su zakucali Hrvatsku zastavu... propagiraju politiku protiv Bosnjaka...o ratnim zlocinima koje su pocinili da i ne pricamo... mrze Bosnu kao drzavu samo zbog toga sto misle da je Bosna Muslimanska drzava, a nije tako...
Kao npr.
ili ja sa zemljopisom nisam na ti...
Područja, koja su i prije rata etnički bila skoro 99% naseljena Hrvatima - očišćena? Tako da mi nije jasna ova izjava...
Ja znam puno Bosnjaka....koji bi se rado SAMI "ocistili" i presel'li u Zagreb, Split, Slavoniju, Istru..itd. Upitno je koliko je to de facto "ciscenje" a koliko je borba za bolji zivot. K'o sto vidis....i Bosnjaci se rado "ciste" iz BiH...i mole Boga...kako bi do SAD-a, Svedske, Njemacke...itd. A Hrvati imaju jos veci izbor...mogu lahko i u Hrvatsku....a isto tako vanka...k'o i svi ostali.
Inace...kad bi redovno citala Babu Filipovica...i juniora mu Nenada....i ja bi se pocela osjecati ugrozena. Bolesni tipovi...poltronasi-guzonje...nekad klasicne komunjare....srbofili....sad preporodjeni Bosnjaci...i opsjednuti s'Hrvatima....Ne'znam je'l' bi ih prozvala "hrvatomrzce" jer su i sami rodom Hrvatine...al'brate mili....ono je sramota....da se nakva sranja ikako citaju u listu kao Dani. Jos mi je gora muka kad znam da su rodom iz mog kraja...i da kod nas narod nije mrzio ni Srbe...a kamo li Hrvate. Oni su se izgleda tol'ko dugo ulizivali SrboCetnickim komunjarama...da sad valja kaljati Hrvate...da bi sebe opravdali. Fuuuuuuuj.

Ne mogu reci..."Ne uzbijajte ih"....jer su se uval'li u sve moguce vazne institucije ove drzave...ali se nadam...da su oni i njihov odnos prema Hrvatima...prolazno zlo. :-? Sve se bojim...da su "opasniji" neg'sto zelim priznat!
Bas tako...
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

a sto se zbog njega promijenio statut, pa je jedan mandat kao prije dva? meni je najveci problem sto ga ljudi i dalje guraju mada je totalno zaglibio u sve vrste kriminala. Zar je 400 i nesto ljudi toliko glupo?
mr.nice

Post by mr.nice »

basta sljezove boje wrote:
a sto se zbog njega promijenio statut, pa je jedan mandat kao prije dva? meni je najveci problem sto ga ljudi i dalje guraju mada je totalno zaglibio u sve vrste kriminala. Zar je 400 i nesto ljudi toliko glupo?
Jok ba glupo, kriminogeno 8)
Post Reply