Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post Reply
Mihaelj

#376 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mihaelj »

jarancuga wrote:daj ba osa mani bajki...
neg de ti nam kao bivsi redarstvenik objasni sljedecu cinjenicu...
kako to da se koridor kod brckog koji je sirok samo 4 km nije ama bas ni jednom pokusao presjeci, iako se tim koridorom neprestano snabdijevala cetnicka armada u RSK?
zar nije bilo logicnije i jednostavnije za tadasnju vlast hrvatske, koridor presjeci u pomoc ARBiH, nego se cijelo vrijeme ganjati sa cetnicima duboko u teritoriji hrvatske?
Nije ni ABiH probala pa jesu li oni izdajice? Nisu

Moraš shvatiti da u to doba HV, HVO i ABiH nisu bile ni izbliza jake kao što su to bile npr. '95. godine. Niti su imali ljudstvo niti naoroužanje potrebno da bi izvodili neke velike akcije, a svi znamo da su Srbi na tom koridoru stavili sve što imaju. Plus nisu ni imali do kraja suglasnost od Alije da šalju vojsku tamo. Više stvari se poklopilo. Uostalom Stipetić ti kaže da se 2 puta probalo, a drugi put mu Tuzlanski korpus ABiH nije asistirala iako je imao dogovor s njima. Možda ti misliš da je u redu da Hrvati dignu sve najbolje što imaju i da ih par tisuća izgine, a ABiH ne digne ni prstom za taj kraj?
zemo_online

#377 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by zemo_online »

osa wrote:
test01 wrote:a ovo ti je biser,"zagreb bih nije interesovala".

tudjman se odlucio na rat protiv vrs kada mu je obecano da ce dobiri rsk nazad i tada je ostao kod opcije da se federacija treba pripojiti hrvatskoj. hrvatska se oslobodila u jednom veliko dealu na racun bih,a o tome je ovde vec pisano.

znaci,da bio je rat i na livaanjskoj bojisnici kada je tudjmanu obecan povratak rsk. i na kupreskoj isto.
šta mu je tek milošević obećao u karađorđevu, kad ga je tuđman, po dogovoru pustio da sruši i okupira 30% hrvatske, čudni neki dogovori, meni neobjašnjivi, imaš li neku teoriju, makar urote..

balkan je ovo. zloba je zajebo tudjmana kako bi imao bolju odskocnu dasku ili kako se kaze bolju poziciju u pregovorima.
suvisno je pisati o tudjmanovom odnosu prema bih. on je jos 60-ih pisao o podjeli bih.
zlobu srbi u hrvatskoj nimalo nisu zanimali sto je na kraju,ali kasno shvatio i milan martic koji se zestoko zakacio protiv zlobe zbog toga.
ne znam dali je i svjedocio protiv zlobe,on ili onaj zubar.
zloba je predao rsk tudjmanu tj. bojovnicima kao sto si ti tako sto je digao ruke od njih. posijana je panika u rsk da dolaze ustase i doslo je do masovnog bijega vojske i civila ,sto vi nazivate oslododjenje.
jarancuga

#378 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by jarancuga »

Mihaelj wrote:
jarancuga wrote:daj ba osa mani bajki...
neg de ti nam kao bivsi redarstvenik objasni sljedecu cinjenicu...
kako to da se koridor kod brckog koji je sirok samo 4 km nije ama bas ni jednom pokusao presjeci, iako se tim koridorom neprestano snabdijevala cetnicka armada u RSK?
zar nije bilo logicnije i jednostavnije za tadasnju vlast hrvatske, koridor presjeci u pomoc ARBiH, nego se cijelo vrijeme ganjati sa cetnicima duboko u teritoriji hrvatske?
Nije ni ABiH probala pa jesu li oni izdajice? Nisu

Moraš shvatiti da u to doba HV, HVO i ABiH nisu bile ni izbliza jake kao što su to bile npr. '95. godine. Niti su imali ljudstvo niti naoroužanje potrebno da bi izvodili neke velike akcije, a svi znamo da su Srbi na tom koridoru stavili sve što imaju. Plus nisu ni imali do kraja suglasnost od Alije da šalju vojsku tamo. Više stvari se poklopilo. Uostalom Stipetić ti kaže da se 2 puta probalo, a drugi put mu Tuzlanski korpus ABiH nije asistirala iako je imao dogovor s njima. Možda ti misliš da je u redu da Hrvati dignu sve najbolje što imaju i da ih par tisuća izgine, a ABiH ne digne ni prstom za taj kraj?
tacno za stipetica...
ali daj navedi i njegovu izjavu gdje kaze da je koridor trebao pasti 3 decembra 92...treca gardijska brigada i drugi tuzlanski korpus...medjutim, kod mjesta cerna, stipetica zaustavlja general basarac i izdaje naredbu da se nikuda ne ide...istog dana stpetic biva smijenjen i ide za zagreb..slucajnost, zar ne?
zemo_online

#379 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by zemo_online »

osa wrote:
test01 wrote:
jarancuga wrote:osa, otkuda onda 108 slavonsk-brodska brigada u bosanskom brodu. zasto se ta ista brigada bez razloga povukla u slavonski brod 5 i 6 oktobra, i ko razvali most na savi koji je spajao ta dva grada?
koridor je trebao pasti, dok nije doletio slobodan praljak i zajebo stvar...

stvar je u dvostrukoj zapovjednoj liniji o cemu je i mesic svjedocio. jedna je bila iz glavnog staba ,a druga je bila suskova.
suskova zap. linija je izvrsavala sve dealove izmedju zagreba i beograda na racun bih,pa tako i u posavini su digli most u zrak,pa su posavski ratnici morali plivat preko save u oktobru.
inace je susak bio vrlo pedantan i tacan sto se tice izvrsavanja svojih obaveza prema srbima u bih. sta god je obecao to je i izvrsio.
tako svjedoce i srpski oficiri.
ne odgovori ti meni, šta je armija tada radila dok je hv ratovala u bih, pa makar i s dvostrukom linijom zapovjedanja, nego ako je postojao dogovor, zašto je uopće i jedan vojnik hv ušao u bosansku posavinu, zašto je i jedna puška i metak prešao savu, zašto je s motajice razaran slavonski brod, zašto je razarana n. gradiška, županja, čudni neki dogovori, mogli smo "pomoći nečinjenjem", ne miješati se, kao neki 1991/92. zar ne bi bilo logičnije.

hv je ratovala u bih najvise protiv armije bih kada je godinu dana ravnala istocni mostar i jablanicu na primjer i nije pomakela liniju ni za metar.
-hv je usao u posavinu na samom pocetku rata ,a zasto? mogu samo da nagadjam.
zasto je slano oruzje u posavinu iz rh? pa valjda dok nije doslo do deala izmedju zg-bg. jer dok su ratnici ginuli na frontu ,tudjman i sarinic,ovaj drugi posebno ,su imali nekoliko desetaka sastanaka sa zlobinim izaslanicima.
imas sarinicevu knjigu o tome.
Mihaelj

#380 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mihaelj »

test01 wrote:balkan je ovo. zloba je zajebo tudjmana kako bi imao bolju odskocnu dasku ili kako se kaze bolju poziciju u pregovorima.
suvisno je pisati o tudjmanovom odnosu prema bih. on je jos 60-ih pisao o podjeli bih.
zlobu srbi u hrvatskoj nimalo nisu zanimali sto je na kraju,ali kasno shvatio i milan martic koji se zestoko zakacio protiv zlobe zbog toga.
ne znam dali je i svjedocio protiv zlobe,on ili onaj zubar.
zloba je predao rsk tudjmanu tj. bojovnicima kao sto si ti tako sto je digao ruke od njih. posijana je panika u rsk da dolaze ustase i doslo je do masovnog bijega vojske i civila ,sto vi nazivate oslododjenje.
Da je Zloba zajebo Tuđmana danas bismo svi mi živjeli u zemlji koja se zove Srbija. I mi i vi i Kosovari i Crnogorci.

Slažem se da je suvišno pisati o odnosu Tuđmana prema BiH jer ju je čovjek oslobodio od velikosrpskih kandži. Pusti ti njegova mudrovanja po knjigama 1960-ih. Pogledajmo kakva su mu djela bila. Prvi je priznao BiH, zbrinuo je pola milijuna Bošnjaka u Hrvatskoj iako je tad Hrvatska bila teška sirotinja, prvi je branio tu BiH sa HVO-om i HV-om i na kraju je doveo do toga da se Srbi već polagano pakirali iz Bosne, ali su Ameri to zaustavili. Njegova politika je dovela do sloma velikosrpskih težnji.

Te priče da je Zloba nešto nekome predao su naknadna srpska mudrovanja. Zloba je sve to izgubio tj. Tuđman ga je pobijedio.
zlajaBHF

#381 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by zlajaBHF »

Mihaelj wrote: Nije ni ABiH probala pa jesu li oni izdajice? Nisu

Da li si svjestan da je HVO u isto vrijeme oslobodio Mostar, Stolac i ogromno podrucje u dolini Neretve....
Akcija koja jednostavno nije mogla uspjeti da su Srbi htjeli da se suprostave...

To je bila zamjena teritorija.
Nadam se da ovdje ima i Hrvata iz Hercegovine koji ce ovo potvrditi...
Mihaelj

#382 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mihaelj »

jarancuga wrote:tacno za stipetica...
ali daj navedi i njegovu izjavu gdje kaze da je koridor trebao pasti 3 decembra 92...treca gardijska brigada i drugi tuzlanski korpus...medjutim, kod mjesta cerna, stipetica zaustavlja general basarac i izdaje naredbu da se nikuda ne ide...istog dana stpetic biva smijenjen i ide za zagreb..slucajnost, zar ne?
Pa to je ta izjava. On je krenuo, a ABiH nije iako se dogovorio s Tuzlanskim korpusom. Onda su i njega zaustavili i dobro su napravili. Ajde da su HV i ABiH zajedno krenuli, ali sam HV to je malo suludo. Pogotovo u onom omjeru snaga. Imali bi na stotine mrtvih, a ne bi se metra maknuli. Možda bi se nakon toga Srbi osilili i krenuli na Slavonski Brod? I šta si onda dobio? U ratu nikad ne napadaš ako nemaš s čime.

Lako je sad imati naknadnu pamet i reći pa vi ste mogli ovo i ono. Da smo mogli onda bi to i učinili.
Mihaelj

#383 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mihaelj »

zlajaBHF wrote:Da li si svjestan da je HVO u isto vrijeme oslobodio Mostar, Stolac i ogromno podrucje u dolini Neretve....
Akcija koja jednostavno nije mogla uspjeti da su Srbi htjeli da se suprostave...

Jesam, svjestan sam. Jesi li ti svjestan koliko Srba je živjelo u tim područjima i koliko su naoružanja imali? Daj to usporedi s brojem Srba koji su živjeli na liniji Banja Luka-Bijeljina-Srbija i naravno s naoružanje tih Srba. Također i činjenicu da su oni sve što su imali bacili na taj koridor. Jel ti znaš da je VRS imala tada više naoružanja nego HV,HVO i ABIH zajedno?
zlajaBHF

#384 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by zlajaBHF »

Mihaelj wrote:
zlajaBHF wrote:Da li si svjestan da je HVO u isto vrijeme oslobodio Mostar, Stolac i ogromno podrucje u dolini Neretve....

Jesam, svjestan sam. Jesi li ti svjestan koliko Srba je živjelo u tim područjima i koliko su naoružanja imali? Daj to usporedi s brojem Srba koji su živjeli na liniji Banja Luka-Bijeljina-Srbija i naravno s naoružanje tih Srba. Također i činjenicu da su oni sve što su imali bacili na taj koridor. Jel ti znaš da je VRS imala tada više naoružanja nego HV,HVO i ABIH zajedno?
Ti mislis da je slucajno oslobodjeno ovo podrucje u vrijeme kada su Srbi zauzeli posavinu ? :roll:

Ti si rekao gore da su u to vrijeme HVO i ABiH bile slabe i da nisu mogli nista srpskoj vojsci. Pa sma ti samo ukazao
na ovu akciju.

Srbi su u to vrijeme na podrucju Mostara imali dovoljno ljudstva i oruzja, a pored toga su imali geografski polozaj koji je perfektan za odbranu. Nakon te akcije, linije na hercegovackom ratistu se nisu pomjerale :D
Mihaelj

#385 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mihaelj »

japijem wrote:O svemu mogu nagađati, ali o bihaću mogu svjedočiti, ne znam da li je tuđman šta dogovarao s miloševićem, ali nas je pomagao, koristilo je to i hrvatskoj a i nama, jer ruku na srce, treba priznati bez pomoći hv i hrvatske bihać vjerovatno ne bi izdržao.
:thumbup:

Napisao sam dugi post i onda me izbacilo pa se sve obrisalo. Sad mi se ne da sve pisati ponovo.
zemo_online

#386 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by zemo_online »

Mihaelj wrote:
japijem wrote:O svemu mogu nagađati, ali o bihaću mogu svjedočiti, ne znam da li je tuđman šta dogovarao s miloševićem, ali nas je pomagao, koristilo je to i hrvatskoj a i nama, jer ruku na srce, treba priznati bez pomoći hv i hrvatske bihać vjerovatno ne bi izdržao.
:thumbup:

Napisao sam dugi post i onda me izbacilo pa se sve obrisalo. Sad mi se ne da sve pisati ponovo.

normalno da je pomagao zato sto mu je bio interes i sto se plasio da se srbi ne spoje i tada bi mu bilo mnogo teze oslobodit rsk.
Mihaelj

#387 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mihaelj »

japijem wrote:To je bila najvažnija srspka bitka u prošlom ratu, kako li smo se samo veselili kad nisu imali koridor, kad su kukali, da nemaju ništa, a mi smo znali kako to izgleda, kratko ali slatko
Da...

zlajaBHF wrote:Ti mislis da je slucajno oslobodjeno ovo podrucje u vrijeme kada su Srbi zauzeli posavinu ? :roll:

Ti si rekao gore da su u to vrijeme HVO i ABiH bile slabe i da nisu mogli nista srpskoj vojsci. Pa sma ti samo ukazao
na ovu akciju.

Srbi su u to vrijeme na podrucju Mostara imali dovoljno ljudstva i oruzja, a pored toga su imali geografski polozaj koji je perfektan za odbranu. Nakon te akcije, linije na hercegovackom ratistu se nisu pomjerale :D
Samo pogledaj odnos snaga kod Mostara i odnos u B. Posavini.

Gle, da je bilo dogovora ne bi par tisuća Hrvata tamo izginulo među kojima je veliki broj iz Hrvatske. Malo je nelogično da nakon navodnog dogovora pošalješ par tisuća dečki iz Hrvatske da ostave kosti za to područje. Jel tak?

Te priče o izdaji i dogovoru se događaju oko svakog mjesta na kojem smo izgubili. Da li Vukovar ili B. Posavina ili neko drugo mjesto. Ajde kad to kaže netko iz tih područja tko je izgubio svoje najmilije, kome su spalili kuću, kome su ubili grad i njegov život ili njegovo dijete...On ima puno pravo na takvu retoriku i kad netko tko je sve izgubio i tko je izgnan iz tog područja to kaže onda pognemo glavu i kažemo: Da, u pravu ste.
Taj čovjek ima potpuno pravo tako govoriti, ne samo tako nego i puno gore. Ima pravo i psovati i biti bijesan na Tuđmana, Šuška, Bobetka, Stipetića i sve ljude koji su tada bili na čelu države. I biti će u pravu. Uvijek.

Ali kad netko drugi potegne takvu priču onda se ne mogu složiti s njime. Izgubili smo i zdravo. Bili su jači.
Te priče o izdaji i zamjeni su srpske spike. Kao oni su zamijenili Krajinu za B. Posavinu iako su držali oba ta teritorija. Znači mijenjali su svoje za svoje. Oni su poznati kao filantropi. :-)
zemo_online

#388 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by zemo_online »

ja smatram da je oluja kao i dogadjaji u bih nakon oluje kada su se srbi povukli bio dogovor.
klasican primjer dogovora ti je dubrovacko zaledje. svako ko malo vise cita zna da se jna povukla.
ali je pitanje sta su dobili zauzvrat? nisu se valjda ni zasta povukli?
nema djabe ni u stare babe. pogotovo u ratu.
kada je pala posavina,kada se jna povukla iz mostara ,a kada se jna povukla iz zaledja dubrovnika? 1992.

-oluja i sve oslobodilacke akcije u bih do banja luke su dio dogovora?
ako nisu onda pitam sve : kako je vukovar izdrzao 3 mjeseca protiv silne jna,a knin je pao za 12 sati?
zlajaBHF

#389 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by zlajaBHF »

Mihaelj wrote: Samo pogledaj odnos snaga kod Mostara i odnos u B. Posavini.

Gle, da je bilo dogovora ne bi par tisuća Hrvata tamo izginulo među kojima je veliki broj iz Hrvatske. Malo je nelogično da nakon navodnog dogovora pošalješ par tisuća dečki iz Hrvatske da ostave kosti za to područje. Jel tak?

Te priče o izdaji i dogovoru se događaju oko svakog mjesta na kojem smo izgubili. Da li Vukovar ili B. Posavina ili neko drugo mjesto. Ajde kad to kaže netko iz tih područja tko je izgubio svoje najmilije, kome su spalili kuću, kome su ubili grad i njegov život ili njegovo dijete...On ima puno pravo na takvu retoriku i kad netko tko je sve izgubio i tko je izgnan iz tog područja to kaže onda pognemo glavu i kažemo: Da, u pravu ste.
Taj čovjek ima potpuno pravo tako govoriti, ne samo tako nego i puno gore. Ima pravo i psovati i biti bijesan na Tuđmana, Šuška, Bobetka, Stipetića i sve ljude koji su tada bili na čelu države. I biti će u pravu. Uvijek.

Ali kad netko drugi potegne takvu priču onda se ne mogu složiti s njime. Izgubili smo i zdravo. Bili su jači.
Te priče o izdaji i zamjeni su srpske spike. Kao oni su zamijenili Krajinu za B. Posavinu iako su držali oba ta teritorija. Znači mijenjali su svoje za svoje. Oni su poznati kao filantropi. :-)
Pa jesi li ti slusao sta govore vasi generali i hrvatsko vodstvo u Posavini?
Jesi li gledao emisiju Latinica na tu temu?
Mislim da nije tesko zakljuciti o cemu se tu radilo.

Sto se tice rata HVO-ARBiH mislim da je neko vec postavio pravi redosljed dogadjanja.
HVO je htjeo rat i mi koji smo bili ocevidci mozemo svjedociti o tome.

Da mi je neko 1993. godine rekao da cu danas razgovarati sa Hrvatima koji tvrde drugacije, nebi mu vjerovao
Mihaelj

#390 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mihaelj »

test01 wrote:ja smatram da je oluja kao i dogadjaji u bih nakon oluje kada su se srbi povukli bio dogovor.
klasican primjer dogovora ti je dubrovacko zaledje. svako ko malo vise cita zna da se jna povukla.
kada je pala posavina,kada se jna povukla iz mostara ,a kada se jna povukla iz zaledja dubrovnika? 1992.

ako nisu onda pitam sve : kako je vukovar izdrzao 3 mjeseca protiv silne jna,a knin je pao za 12 sati?
Padaš na klasičnu srpsku propagandu. U Oluji su izgubili, a budući da se zna da su Srbi najveće vojničine koje je svijet vidio to mora biti zbog neke izdaje ili dogovora. Ne može biti da su Srbi junačine izgubili neku bitku. Eeej. :D

U Dubrovačkom zaleđu su Srbi dobili po glavi i zato su se povukli. Pitaj ljude upletene u tadašnje događaje. JNA se povukla tek nakon što su izgubili bitku.

Knin je 1991. imao 90% Srba u općini. Vukovar je imao 47% Hrvata, 32% Srba i 18% Jugoslavena. Vukovarski kraj je bio većinski hrvatski, a kninski skoro 90% srpski. Valjda ti te brojke govore nešto.
Mihaelj

#391 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mihaelj »

Pardon dupli.
Bosnolog

#392 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Bosnolog »

Mihaelj wrote:
test01 wrote:ja smatram da je oluja kao i dogadjaji u bih nakon oluje kada su se srbi povukli bio dogovor.

Padaš na klasičnu srpsku propagandu. U Oluji su izgubili, a budući da se zna da su Srbi najveće vojničine koje je svijet vidio to mora biti zbog neke izdaje ili dogovora. Ne može biti da su Srbi junačine izgubili neku bitku. Eeej. :D

U Dubrovačkom zaleđu su Srbi dobili po glavi i zato su se povukli. Pitaj ljude upletene u tadašnje događaje. JNA se povukla tek nakon što su izgubili bitku.

Knin je 1991. imao 90% Srba u općini. Vukovar je imao 47% Hrvata, 32% Srba i 18% Jugoslavena. Vukovarski kraj je bio većinski hrvatski, a kninski skoro 90% srpski. Valjda ti te brojke govore nešto.

Marticevi Srbi nisu pruzili naikakv organizovani otpor za vrijeme Oluje vec je to bila opsta bjezanija,Cijela ta velikosrpska tvorevina tzv RSK je pala za cetiri dana,......To je bila rekordna i opsta junacka bjezanija jer Srbi jedino ratuju protiv golorukih komsija,kada komsije dodu do oruzja onda junaci nastaje bjezanija,....

Dalje objasnjenej je suvisno,.....Ovo je bilo dogovoreno iseljavanje kao dio dogovora(Izdaje-zrtvovanja hrvatskih Srba na ustrb Bosne dogovorenog u Karadordevu ) Milosevica sa Tudmanom a ti protjerani Srbi su trebali zavrsiti djelimicno u BiH a vecina na Kosovu nakon sto je Milosevic planirao etnicki ocisti Kosovo od kosovskih Albanaca,........Ali mu se izjalovilo,jer su ih Ameri cekali dole zanjuci da ce pokusati uraditi ono sto su radili u Bosni ali vise nisu mogli da lazu kako s tim ratom nemaju nista,......

Stoga je uslijedio Nemilosrdni Andeo,.. ;-)
jarancuga

#393 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by jarancuga »

ok mihaelj...
ali kako tumaciti izjave hrvatskih generala, vojnika, politicara...koji su bili ocevici pada posavine?
kako ti tumacis njihove izjave o prodaji posavine?
procitaj tekst hrvatskih branitelja posavine odnosno pismo upuceno tudjmanu pod naslovom posavina kao roba...kako tumacis sadrzaj tog pisma?
nije valjda da svi ti ljudi pojma nemaju...
Mihaelj

#394 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mihaelj »

zlajaBHF wrote:Pa jesi li ti slusao sta govore vasi generali i hrvatsko vodstvo u Posavini?
Jesi li gledao emisiju Latinica na tu temu?
Mislim da nije tesko zakljuciti o cemu se tu radilo.

Sto se tice rata HVO-ARBiH mislim da je neko vec postavio pravi redosljed dogadjanja.
HVO je htjeo rat i mi koji smo bili ocevidci mozemo svjedociti o tome.

Da mi je neko 1993. godine rekao da cu danas razgovarati sa Hrvatima koji tvrde drugacije, nebi mu vjerovao
Bila je i Latinica o izdaji Vukovara isto. Nekad sam i ja smatrao da se izdao Vukovar i Posavina zbog manjka informacija i navale emocija tj. zbog naknadne pameti. Čak je u toj emisiji o izdaji Vukovara kao ključni svjedok bio Mile Dedaković-Jastreb (vjerujem da si čuo za njega) koji je potvrdio te teze. Čovjek danas govori da shvaća kako nije bilo nikakve izdaje nego da se Vukovar jednostavno nije mogao obraniti.
Been

#395 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Been »

Čekajte malo.. Nema potrebe da raspravljamo o fašizmu kad znamo da je jugosloven Čović, mišurica Krišto i kriminalac ( sa presudom ) Lozančić dokazani fanovi bjelosvjetskog fašiste i Hitlerovca, Darija Kordića !
Mihaelj

#396 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mihaelj »

Bosnolog wrote:Marticevi Srbi nisu pruzili naikakv organizovani otpor za vrijeme Oluje vec je to bila opsta bjezanija,Cijela ta velikosrpska tvorevina tzv RSK je pala za cetiri dana,......To je bila rekordna i opsta junacka bjezanija jer Srbi jedino ratuju protiv golorukih komsija,kada komsije dodu do oruzja onda junaci nastaje bjezanija,....

Dalje objasnjenej je suvisno,.....Ovo je bilo dogovoreno iseljavanje kao dio dogovora(Izdaje-zrtvovanja hrvatskih Srba na ustrb Bosne dogovorenog u Karadordevu ) Milosevica sa Tudmanom a ti protjerani Srbi su trebali zavrsiti djelimicno u BiH a vecina na Kosovu nakon sto je Milosevic planirao etnicki ocisti Kosovo od kosovskih Albanaca,........Ali mu se izjalovilo,jer su ih Ameri cekali dole zanjuci da ce pokusati uraditi ono sto su radili u Bosni ali vise nisu mogli da lazu kako s tim ratom nemaju nista,......

Jesi ti bio u Oluji pa znaš kakav su otpor pružili Srbi? Ako nisu pružili nikakav otpor kako to da je u toj akciji poginulo oko 200 hrvatskih vojnika, a njih preko 1.000 je ranjeno? Objasni molim te. Jesu li sami sebe ranjavali iz zezancije i ubijali? A tko je ubio oko 500 pripadnika srpske vojske, sami sebe?
Pružili su oni itekakav otpor, ali su naletili na stostruko jaču vojsku od sebe ukupno gledajući pa kad su to shvatili onda su i svoje civile gazili tenkovima koja je bežanija bila.

Za neki dogovor u Karađorđevu nam podastri dokaze.
zlajaBHF

#397 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by zlajaBHF »

Mihaelj wrote: Bila je i Latinica o izdaji Vukovara isto. Nekad sam i ja smatrao da se izdao Vukovar i Posavina zbog manjka informacija i navale emocija tj. zbog naknadne pameti. Čak je u toj emisiji o izdaji Vukovara kao ključni svjedok bio Mile Dedaković-Jastreb (vjerujem da si čuo za njega) koji je potvrdio te teze. Čovjek danas govori da shvaća kako nije bilo nikakve izdaje nego da se Vukovar jednostavno nije mogao obraniti.
Bezveze diskutujemo na ovu temu, jer nikad se necemo sloziti, jer sve zavisi od toga u sta ko vjeruje.
Ja mislim d aima previse dokaza da se radilo o izdaji, medjutim to danas nije ni bitno.

Ono sto je bitno je to da su Srbi i Hrvati u BiH imali dogovor od 1992. do danas.
I dan danas su saveznici u BiH, i imaju skoro isti cilj.

Taj cilj zele da ostvare preko ledja Bosnjaka i drzave BiH....
Bosnolog

#398 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Bosnolog »

Mihaelj wrote:
Bosnolog wrote:Marticevi Srbi nisu pruzili naikakv organizovani otpor za vrijeme Oluje vec je to bila opsta bjezanija,Cijela ta velikosrpska tvorevina tzv RSK je pala za cetiri dana,......To je bila rekordna i opsta junacka bjezanija jer Srbi jedino ratuju protiv golorukih komsija,kada komsije dodu do oruzja onda junaci nastaje bjezanija,....

Jesi ti bio u Oluji pa znaš kakav su otpor pružili Srbi? Ako nisu pružili nikakav otpor kako to da je u toj akciji poginulo oko 200 hrvatskih vojnika, a njih preko 1.000 je ranjeno? Objasni molim te. Jesu li sami sebe ranjavali iz zezancije i ubijali? A tko je ubio oko 500 pripadnika srpske vojske, sami sebe?
Pružili su oni itekakav otpor, ali su naletili na stostruko jaču vojsku od sebe ukupno gledajući pa kad su to shvatili onda su i svoje civile gazili tenkovima koja je bežanija bila.

Za neki dogovor u Karađorđevu nam podastri dokaze.

Cetiri dana je trajala bjezanija Marticevaca,to samo od sebe govori da nije bilo gotovo nikakvog otpora,.....A zrtve bi bile manje da se taj proces oduzio na petnestak dana,ovako su se morale postavljati zasjede i odbrana da bi se drzala odstupnica i omogucilo izvlacenje civila,.....Neki su bjezali i gazili vlastite civile tenkovski gusjenicama zbog opste panike i neorganizovanosti odbrane http://www.youtube.com/watch?v=9K_P5cVbraA

A vezano za Karadordevo i agresiju Hrvatske an BiH kao i Srbije imas izvore i dokaze kao i svjedoke ne sve strane,....Ti kao da si s marsa pao ili si prespavao sve to,tvoje ublehe niko ko je upucen u te dogadaje i bio ocevidac dogadaja nece uzeti za ozbiljno........ http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... f=3&t=4363
Mihaelj

#399 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mihaelj »

jarancuga wrote:ok mihaelj...
ali kako tumaciti izjave hrvatskih generala, vojnika, politicara...koji su bili ocevici pada posavine?
kako ti tumacis njihove izjave o prodaji posavine?
procitaj tekst hrvatskih branitelja posavine odnosno pismo upuceno tudjmanu pod naslovom posavina kao roba...kako tumacis sadrzaj tog pisma?
nije valjda da svi ti ljudi pojma nemaju...

Prvo su tu emocije zbog gubitka rodne grude, kao što sam već gore pisao. Možeš pogledati i pismo Siniše Glavaševića koje je uputio Tuđmanu, Saboru i Hrvatima prije pada Vukovara. Jel to pismo isto kao i ovo? Je. Jeli bio u pravu kad je sve to izgovorio? Naravno da je. Pogledaj si snimke Vukovara i koliko je ljudi tamo poginulo. Ja bi napisao 100 puta gore pismo u takvim uvjetima. Ali pogledaj koliko je ljudi koji nisu iz Vukovara ostavilo tamo kosti? Od Zagreba, preko Dalmacije i Slavonije, Istre i BiH. Svi su poslani od generala tamo.

Drugo, tu su činjenice da im nije stizala adekvatna pomoć. Svi ti ljudi koji su iz tih krajeva ne mogu shvatiti da Hrvatska tada nije imala ni 5% naoružanja koliko je imala JNA i da je jedino imala srčane ljude koji su bili spremni sve napraviti za svoj kraj. Ljudi su bili slani, ali naoružanje ne jer ga nije bilo.
Lako je sad reći: Aha, niste im slali pomoć, a oni su je tražili. Izdali ste ih, to je očito. Ali nitko se ne pita otkud da im se pošalje pomoć kad u to vrijeme nije bilo 500.000 branitelja kao što ih sad ima pa svaki drugi Hrvat ima neku mirovinu zato jer je bio u ratu. Sad se svi busaju, a bili su kod rodbine po inozemstvu. Onda je bilo u vrh glave 100.000 ljudi koji su bili rastegnuti po 1.000 i nešto kilometara dugoj bojišnici. Naoružanje je bilo nikakvo. Sama VRS, kao što sam negdje rekao, je bila naoružanija od HV-a, HVO-a i ABiH zajedno. Pa nisu Srbi samo tako držali 70% BiH, a činili su 33% stanovništva u BiH.

Koliko vidim ti svi ljudi koje govore o izdaju najviše to zamjeraju. Nedostatak pomoći i naredbe o povlačenju iako se činilo da kontroliramo situaciju. Pomoć je svakako bila neadekvatna, ali činjenica je da pomoć dolazila i da je puno ljudi iz Hrvatske ostavilo kosti preko Save da bi spasilo B. Posavinu.
Mihaelj

#400 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mihaelj »

Bosnolog wrote:Cetiri dana je trajala bjezanija Marticevaca,to samo od sebe govori da nije bilo gotovo nikakvog otpora,.....A zrtve bi bile manje da se taj proces oduzio na petnestak dana,ovako su se morale postavljati zasjede i odbrana da bi se drzala odstupnica i omogucilo izvlacenje civila,.....Neki su bjezali i gazili vlastite civile tenkovski gusjenicama zbog opste panike i neorganizovanosti odbrane http://www.youtube.com/watch?v=9K_P5cVbraA

A vezano za Karadordevo i agresiju Hrvatske an BiH kao i Srbije imas izvore i dokaze kao i svjedoke ne sve strane,....Ti kao da si s marsa pao ili si prespavao sve to,tvoje ublehe niko ko je upucen u te dogadaje i bio ocevidac dogadaja nece uzeti za ozbiljno........ http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... f=3&t=4363
Meni brojke poginulih govore o količini otpora. Ti ih zanemaruješ i samo dalje pičiš po svome. Ali nek ti bude, ja neću nikoga uvjeravati da se makne od držanja linije srpskoj propagandi. Samo mi reci zašto su bježali i zašto su u tom bježanju vojnici gazili civile? Da je bio dogovor onda bi laganini otišli i to je to. Jesu to zbog dramaturgije napravili? :lol:

Dakle, nemaš nikakvog dokaza oko Karađorđeva i dogovora. Pričaš u prazno i širiš propagandu protivničke strane. Kad podastriješ dokaze ili neke naznake oko toga o čemu pričaš onda ćemo nastaviti diskusiju. :wink:
Post Reply