Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

User avatar
mO k3
Posts: 31639
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#1 Corona cjepivo/vakcina - News

Post by mO k3 »

https://www.finanzen.ch/nachrichten/akt ... 1029395452

Studija konkurenta BioNTech i Pfizer Moderna: Dobri rezultati nakon početnih testova Corona cjepiva


Eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa američke biotehničke kompanije Moderna pokazuje ohrabrujuće rezultate nakon početnih testova, navodi se u studiji.

U prvoj fazi kliničkih ispitivanja ispitanici su razvili antitijela protiv patogena Sars-CoV-2, saopćio je Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID) uključen u studiju. 45 sudionika u dobi između 18 i 55 godina nije imalo ozbiljnih nuspojava, navodi se.

Subjekti koji su primili dvije injekcije cjepiva u roku od dva mjeseca razvili su više neutralizirajućih antitijela od ljudi kojima je dijagnosticirana koronavirusna infekcija, navodi u utorak lokalno vrijeme. Uključeni istraživači također su predstavili rezultate u studiji u "New England Journal of Medicine". Proizvođač Moderna oglasio se u poruci "snažnog imunološkog odgovora", što sada utrčava put mnogo većim studijama o učinkovitosti.

Vakcina mRNA-1273 treba testirati na oko 30 000 ispitanika već krajem srpnja - u takozvanoj studiji faze 3. U testovima u prvoj fazi cjepiva se ikad testiraju na nekolicini volontera, jer je primarni fokus na testiranju tolerancija ide. Nakon prvih pozitivnih rezultata, prva faza je proširena na 120 ispitanika kako bi se također ispitala sigurnost cjepiva u starijih osoba. Međutim, rezultati proširene studije još nisu dostupni.

Zbog kratkog razdoblja ispitivanja, također nije bilo jasno mogu li i koliko dugo antitijela zapravo zaštititi ispitanike od infekcije koronavirusom. Krv učesnika stoga bi trebalo redovno provjeravati količinu antitijela za godinu dana, navodi studija.

Brojni su kandidati za cjepivo u različitim fazama širom svijeta. Testirani aktivni sastojci imaju različite funkcije. Preparat Modernas je takozvana RNA vakcina. Za sada ne postoje humane vakcine širom sveta koje se koriste ovom metodom.

Biofarmaceutska kompanija sa sjedištem u Mainzu, BioNTech, i američka kompanija Pfizer također rade na takvoj vakcini. Početkom jula su izjavili da su ispitanici u testiranju faze 1 u Sjedinjenim Državama razvili efikasna antitijela nakon injekcije eksperimentalne vakcine BNT 162b1. Sada slijede veći testovi.
User avatar
mO k3
Posts: 31639
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#2 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by mO k3 »

https://www.pharma-food.de/impfstoffe-v ... ck-status/

Vakcine Pfizer i Biontech dobivaju status brzog praćenja

15.07.2020. Uspjeh za dva partnera Pfizer i Biontech: Dva od četiri kandidata za cjepivo koja se temelje na mRNA, virus Corona dobila su status Fast Track od američke agencije za lijekove FDA - posebno priznanje.

Brzi postupak ima za cilj podržati razvoj novih lijekova i cjepiva koji će se koristiti za liječenje ili sprječavanje ozbiljnih bolesti i koji imaju potencijal rješavanja visokih medicinskih potreba. Pored toga, postupak brzog praćenja trebao bi ubrzati njihov pregled. Ovo se sada odnosi na kandidate za vakcinaciju Pfizer i Biontech pod imenima BNT162b1 i BNT162b2. Trenutno se istražuju u tekućim studijama faze 1/2 u SAD-u i Nemačkoj.

Pozitivni početni podaci su prepoznati
Koronavirusni mikroskopski pregled. Plivajuće ćelije virusa gripa. Opasni azijski virus corona ncov, koncept rizika od pandemije SARS. 3d renderiranje

Vakcina bi mogla značajno unaprijediti globalnu borbu protiv corona virusa.
Status brzog praćenja dan je na osnovu preliminarnih podataka ovih studija i na studijama imunogenosti na životinjama. Dvije kompanije su već početkom jula objavile početne podatke za kandidata za cjepivo BNT162b1 iz američke studije faze 1/2. Prvi podaci njemačke studije o BNT162b1 očekuje se da će biti objavljeni u srpnju 2020. godine.

"Odluka FDA da ovom dvojcu kandidata za cjepivo COVID-19 daje status Fast Track važna je prekretnica u našim naporima da razvijemo sigurno i efikasno cjepivo protiv Sars-CoV-2", rekao je Peter Honig, stariji Potpredsjednik Globalnih regulatornih poslova na Pfizeru. „Radujemo se što ćemo nastaviti bliski rad sa FDA-om tokom čitavog kliničkog razvoja ovog programa, koji se zove projekt Lightspeed, kako bi se procijenila sigurnost i efikasnost ovih kandidata za cjepivo. Özlem Türeci, glavni ljekar kompanije Biontech, rekao je slično: „Oduševljeni smo što smo dobili status FDA Fast Track za dva naša kandidata za cjepivo. Zajedno s našim partnerom Pfizer-om blisko ćemo surađivati ​​s FDA-om kako bismo ubrzali naš klinički razvoj. “
Preko milijardu limenki do kraja 2021. godine

Program razvitka cjepiva Lightspeed zasnovan je na vlastitim tehnološkim platformama temeljenim na mRNA baziranim na Biontech-u i podržan je Pfizerovom ekspertizom u globalnom razvoju cjepiva. Podložno regulatornom odobrenju, kompanije planiraju započeti ispitivanje faze 2b / 3 do kraja ovog mjeseca s do 30 000 ispitanika. Ako je ispitivanje uspješno i cjepivo dobije regulatorno odobrenje, dvije kompanije planiraju proizvesti do 100 milijuna doza cjepiva do kraja 2020. i možda više od 1,2 milijarde doza cjepiva do kraja 2021. godine. (jg)
Last edited by mO k3 on 15/07/2020 08:34, edited 1 time in total.
Mogy87
Posts: 5966
Joined: 27/05/2013 10:49

#3 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Jedna od stvari koju najviše očekujemo jeste efikasna i sigurna vakcina protiv nove koronavirusne infekcije, COVID-19. Broj vakcina – kandidata se povećava, kao i broj vakcina koje se nalaze u visokim stadijima kliničkih ispitivanja.

Opširan tekst o razvoju vakcina i potencijalnim novim tehnikama koje će ove vakcine koristiti objavili smo u maju te je potrebna ažurirana slika trenutnih dešavanja u ovoj oblasti istraživanja, koju redovno dopunuje i osvježava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Krajem aprila 2020 postojalo je 115 vakcina – kandidata, a na datum 6. juli 2020. imamo čak 160 kandidata za vakcinu. U aprilu je 11 vakcina bilo u nekoj fazi kliničkih ispitivanja, a ostale se bile na pretkliničkim ispitivanjima, dok u julu imamo 21 vakcinu koja je u nekoj fazi kliničkih ispitivanja, odnosno, ispitivanja na zdravim dobrovoljcima. Pretklinička ispitivanja podrazumijevaju istraživanja na životinjama, a klinička istraživanja na ljudima.

Faza 1 podrazumijeva ispitivanje sigurnosti, Faza 2 su ispitivanja sigurnosti na većim kohortama ispitanika, Faza 3 su ispitivanja efikasnosti na većim grupama s placebo kontrolama i nakon prolaska kroz tu fazu, ako je sve kako treba, slijedi proces odobravanja.

Najveći pomak je učinjen s vakcinom koju zajedno razvijaju Univerzitet Oxford i farmaceutski gigant AstraZeneca. Radi se o vakcini ChAdOx1-S (AZD1222 SARS-CoV-2), koja funkcioniše po principu nereplicirajućeg virusnog vektora i trenutno je u Fazi 3 ispitavanja, dok se paralelno rade i Faza 2b/3 te Faza 1/2. Ispituje se u Engleskoj i Brazilu, a osnovu čini jedan tip adenovirusa, koji nije opasan za ljude, a kojem je dodat genetički materijal koji kodira „spike“ protein novog koronavirusa. Za nju se u pretkliničkim studijama već pokazalo kako jedna doza pruža imunost.

U visokoj fazi istraživanja je i kineska inaktivna vakcina kompanije Sinovac, koja sadrži mrtvi virus SARS-CoV-2.

Još jedna vakcina bazirana na adenovirusnom nereplicirajućem vektoru, kineske kompanije CanSino Biological u saradnji s Beijing Institute of Biotechnology je u Fazi 2 kliničkih ispitivanja.

Američka vakcina koju razvija kompanija Moderna s NIAID, bazirana na tehnologiji informacione RNK, nalazi se u Fazi 2, a vakcina bazirana na sličnom principu koju razvija njemačka kompanije BioNtech u saradnji s Pfizerom je u Fazi 1/2 kliničkih ispitivanja. Za ovu potonju vakcinu se nedavno pokazalo kako se kod vakcinisanih razvija i do oko tri puta više antitijela nego kao kod osoba koje su preboljele COVID-19, što je veoma ohrabrujuće.

Postoje tvrdnje da bi se prve vakcine protiv COVID-19 mogle naći dostupne već u septembru, međutim, stručnjaci za proizvodnju vakcina smatraju kako je to nerealno.
https://ba.voanews.com/a/5500456.html?f ... 420iXsKDU4
aldinjo
Posts: 3874
Joined: 03/07/2011 02:49

#4 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by aldinjo »

Prvo maske/brnjice, pa onda vakcine i onda vjerovatno čipovanje ljudi. :run:
Tambure
Posts: 838
Joined: 12/12/2019 16:50

#5 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Tambure »

Cipovanje moze biti vrlo korisno .. svako bi imao id i lokacija bi se uvijek znala (otmice i sl).

U cipu bi bila vakcine za sve opasne bolesti i cim bi cip detektirao prisustvo virisa i sl. Vakcina bi se otpustala u krv. U slucaju korone npr. Na kcus epidemiologiji bi se upalio alarm da je hamo hamic iz otesa zarazen gdje bi sanitet dosao po njega i odveo ga u izolatorij
aldinjo
Posts: 3874
Joined: 03/07/2011 02:49

#6 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by aldinjo »

Tambure wrote: 15/07/2020 20:19 Cipovanje moze biti vrlo korisno .. svako bi imao id i lokacija bi se uvijek znala (otmice i sl).

U cipu bi bila vakcine za sve opasne bolesti i cim bi cip detektirao prisustvo virisa i sl. Vakcina bi se otpustala u krv. U slucaju korone npr. Na kcus epidemiologiji bi se upalio alarm da je hamo hamic iz otesa zarazen gdje bi sanitet dosao po njega i odveo ga u izolatorij
Vrlo korisno, ali u filmovima. Krenuli sa cukama pa bi malo i ljude. :run:
User avatar
banjaluka078
Posts: 4613
Joined: 16/01/2007 23:38

#7 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

This tracker lists COVID-19 vaccine candidates currently in Phase 1-3 trials, as well as major candidates in pre-clinical stages of development and research. Information will be updated weekly.
Pregled svih proba:
https://www.raps.org/news-and-articles/ ... ne-tracker
User avatar
Edin H.
Posts: 40822
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana

#8 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Edin H. »

Znaju li forumasi kako da se prijavim za kinesku vojsku?

Kinezi vec daju vakcinu svojim vojnicima.
User avatar
DEMONIKA
Posts: 2706
Joined: 06/03/2016 02:35

#9 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by DEMONIKA »

ja ću sačekati da daddy vakcinira svoju djecu
rekao je da ih neće pustiti nigdje van doma ako ne mora, samo online, dok ne stigne vakcina
:run:
high_volume
Posts: 5307
Joined: 09/06/2010 22:51

#10 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by high_volume »

Rusija će u avgustu započeti masovnu proizvodnju u svijetu prve vakcine protiv virusa korona, objavio je "Sputnjik".
Tempo
Posts: 3418
Joined: 07/12/2003 00:00

#11 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Tempo »

aldinjo wrote: 15/07/2020 17:51 Prvo maske/brnjice, pa onda vakcine i onda vjerovatno čipovanje ljudi. :run:

eno ceca na pinku.
User avatar
Bobi
Forum administrator
Posts: 18709
Joined: 30/10/2002 00:00
Location: http://www.klix.ba
Contact:

#12 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Bobi »

Tempo wrote: 16/07/2020 00:46
aldinjo wrote: 15/07/2020 17:51 Prvo maske/brnjice, pa onda vakcine i onda vjerovatno čipovanje ljudi. :run:

eno ceca na pinku.
Lažeš, gledam ja cijelo vece...Luna i Anabela su :lol:
User avatar
DEMONIKA
Posts: 2706
Joined: 06/03/2016 02:35

#13 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by DEMONIKA »

:lol:
Tempo
Posts: 3418
Joined: 07/12/2003 00:00

#14 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Tempo »

sve je to ceca, samo drugacije nafrizira vaginu pa ljudi misle da je anabela.
winpin
Posts: 849
Joined: 16/05/2020 17:08

#15 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by winpin »

Jos malo pa smo bezbjedni ...vakcina ko u bajci :-D
BRITANSKI MEDIJI JAVLJAJU Imamo vakcinu za koronavirus!

Univerzitet Oxford i Imperial College u Londonu počeli su testiranje na ljudima, te prema prvim rezultatima imaju čak 80 posto uspješnosti liječenja od korona virusa.
Rusija objavila da je završila testiranje vakcine, proizvodnja od avgusta

Rusija će prva u svetu u avgustu započeti masovnu proizvodnju prve vakcine protiv koronavirusa.. Prva ispitivanja su obavljena i, prema najavama, do kraja ove godine moglo bi biti proizvedeno 200 miliona doza vakcine koju je napravio Institut "Gamalej".
Mogy87
Posts: 5966
Joined: 27/05/2013 10:49

#16 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

The University of Oxford candidate, led by Sarah Gilbert, might be through human trials in September.

AstraZeneca has lined up agreements to produce 2 billion doses. Could this be the one?


In April, Sarah Gilbert’s three children, 21-year-old triplets all studying biochemistry, decided to take part in a trial for an experimental vaccine against Covid-19.

It was their mother’s vaccine—she leads the University of Oxford team that developed it—but there wasn’t a big family talk. “We didn’t really discuss it as I wasn’t home much at the time,” Gilbert told me recently. She’d been working around the clock, as one does while trying to end a pandemic, and at any rate wasn’t worried for her kids. “We know the adverse event profile and we know the dose to use, because we’ve done this so many times before,” she says. “Obviously we’re doing safety testing, but we’re not concerned.”

With safety low on her list of worries (her triplets are fine), Gilbert is focused on quickly determining how effective the vaccine will be and how it will be made. In April, Oxford struck a deal with British pharmaceutical giant AstraZeneca Plc to spearhead global manufacturing and distribution and help run more trials around the world. AstraZeneca has agreed to sell the vaccine on a not-for-profit basis during the crisis if it proves effective and has lined up deals with multiple manufacturers to produce more than 2 billion doses.

Gilbert has been all over the British press, but she appears to regard public attention as a distraction. For more than two decades she worked anonymously, developing vaccines while also, of necessity, churning out endless grant applications. Her research was rarely discussed outside scientific circles. Now she’s leading one of the most high-profile and advanced vaccine candidates against Covid-19, with Phase III, or final-stage, trials under way involving thousands of people in Brazil, South Africa, the U.K., and, soon, the U.S. Money is no longer a struggle.


At the end of April, crunching a process that normally takes about five years into less than four months, Gilbert and her colleagues at Oxford’s Jenner Institute started a human trial on 1,100 people. When Gilbert testified before a parliamentary committee in early July, one member compared her effort to going into a shed and coming out with a jet engine. Gilbert’s team has leapfrogged other vaccine contenders to the point where it will likely finish vaccinating subjects in its big 10,000-person efficacy trial before other candidates even start testing on that scale, Kate Bingham, chair of the U.K. government’s Vaccine Taskforce, told the parliamentary committee in early July. “She’s well ahead of the world,” Bingham said. “It’s the most advanced vaccine anywhere.”

Anthony Fauci, director of the U.S. National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), has sounded a note of caution about Oxford’s front-runner status. “You’ve got to be careful if you’re temporarily leading the way vs. having a vaccine that’s actually going to work,” he told the BBC recently. Most vaccines in development fail to get licensed. Unlike drugs to treat diseases, vaccines are given to healthy people to prevent illness, which means regulators set a high bar for approval and usually want to see years’ worth of safety data. In the Covid-19 pandemic, it’s not yet clear what regulators will accept as proof of a successful and safe vaccine. The U.S. Food and Drug Administration has said a vaccine would need to be 50% more effective than a placebo to be approved and would need to show more evidence than blood tests indicating an immune response. Regulators in other countries haven’t spelled out what would be acceptable.

Gilbert has voiced remarkable confidence in her chances, saying the Oxford vaccine has an 80% probability of being effective in stopping people who are exposed to the novel coronavirus from developing Covid-19. She has said she could know by September. Asked by MPs in early July whether the world would have to struggle through the winter without a vaccine, Gilbert said, “I hope we can improve on those timelines and come to your rescue.”

“We could say, ‘OK, we can start tomorrow.’ We don’t have to make 10 different varieties of this. We knew it could be manufactured”

Gilbert, who is 58, has the hyperefficient, serious demeanor you’d expect from someone who might be on the cusp of a breakthrough and hasn’t a minute to spare. When I first called her in early March, she abruptly ended the conversation after 10 minutes to speak to someone about the technical process of manufacturing the vaccine. It would have been crazy to take offense. Gilbert says she wakes up at around 4 a.m. most days “with lots of questions in my head,” works from home for a few hours, then rides her bicycle to the institute, where she works into the evening. The Oxford team, just a handful of people in January, now comprises roughly 250.

The vaccine is a so-called viral vector type based on years of research by Gilbert and Adrian Hill, the head of the Jenner Institute. Traditional vaccines are made with a weakened or inactivated form of the germ that causes infection to stimulate an immune response. Those vaccines aren’t easy to develop and produce quickly. The Oxford team has developed a technology that can speed up the process by using a harmless virus as a kind of Trojan horse to carry the genetic material of a pathogen into cells to generate an immune response. In the case of Covid-19, Gilbert has taken a chimpanzee adenovirus (a common cold virus) and inserted genetic material from the surface spike protein of the SARS-CoV-2 virus as a way of tricking the immune system to fight back. The chimp adenovirus platform stimulates both antibodies and high levels of killer T-cells, a type of white blood cell that helps the immune system destroy infection.

Gilbert’s approach is similar to a viral vector vaccine developed by the Chinese company CanSino Biologics Inc. That one is in Phase II human trials. The difference between the two is small but may be crucial: CanSino uses a vector based on a human adenovirus that many people have already been infected with. Early tests showed that people with preexisting antibodies to the adenovirus neutralized the vaccine before it could elicit a strong immune response to SARS CoV-2—the Trojan horse is destroyed before the troops can get out. Johnson & Johnson is developing a similar vaccine based on a human adenovirus; it will begin human trials in the second half of July. All these adenovirus-based vaccines have an advantage over other candidates: They only need to be kept chilled rather than frozen, making them easier to distribute worldwide.

A successful vaccine likely won’t be 100% effective, no matter who wins the race, and success might have different definitions. Not all vaccines produce what’s called sterilizing immunity, in which the body produces neutralizing antibodies that block a virus from getting into cells. Some vaccines don’t prevent infection but trigger the immune system to protect against illness. Jonas Salk’s polio vaccine doesn’t stop infection but prevents the disease that crippled millions. I asked Gilbert what her definition of a successful vaccine would be, but she wouldn’t be drawn out on specifics. “We need a vaccine with a high level of efficacy against disease, which also has a significant impact on virus transmission,” she said.

The Oxford team probably wouldn’t be so far along with its Covid vaccine had it not been for another deadly pathogen that threatened to cause a pandemic: Ebola. In 2014 the Jenner Institute led the first trial of an Ebola vaccine, devised by GlaxoSmithKline Plc, as part of a rapid response to an outbreak spreading through Guinea, Liberia, and Sierra Leone. The outbreak ended before they were able to finish. (Merck & Co. got there first to test its experimental vaccine while cases were still spreading in Guinea in 2015 and won regulatory approvals in the U.S. and Europe at the end of last year.) That experience taught the Oxford team about the importance of speed. “We were horribly conscious the whole way through, that one week, one way or the other, might make a difference,” says Hill. “It still might.”

In the wake of the Ebola outbreak, Gilbert responded to a call from the World Health Organization for researchers to come up with methods to rapidly respond to a clutch of emerging pathogens. It meant having a plan for “Disease X”—that unknown yet inevitable pathogen lurking around the corner. Before Covid-19 presented as the nightmare Disease X scenario, Gilbert began working on Middle East respiratory syndrome, or MERS—another coronavirus that causes pneumonia and had threatened to spark a global health crisis. It first emerged in 2012 in Saudi Arabia, but an outbreak didn’t occur until 2014. MERS is much more deadly than Covid-19, killing about a third of those infected.

Gilbert worked on a MERS vaccine using the chimp adenovirus, in this case fused with the genetic material of the MERS virus. She traveled to Saudi Arabia in November 2015 for a conference with leading vaccinologists, hoping it would result in funding. It didn’t. She and Hill had government grants to develop a number of vaccines, but that could take them only so far, and in 2016 they created a private company called Vaccitech. It went on to raise more than £30 million ($37.8 million) from Google Ventures (now GV), Sequoia Capital China, and Oxford Sciences Innovation, a venture capital fund set up to commercialize scientific research coming out of Oxford. The company holds the rights to several vaccines Gilbert and Hill are developing using the chimp adenovirus platform, including a promising prostate cancer therapy.

The VC funding, along with some government money, helped them fine-tune the viral vector program and push the MERS vaccine into a small safety trial with 24 people in 2018. The subjects were divided into three groups getting low, intermediate, and high doses. The results, published in April 2020, showed the vaccine was safe and produced an immune response that persisted for a year. It produced high levels of T-cells, but only 44% of people receiving the highest dose generated neutralizing antibodies. That raised the question of whether two doses might be needed. The MERS safety study couldn’t prove whether the combination of T-cells and neutralizing antibodies induced by the vaccine worked to prevent disease, because it was too small and took place in the U.K., which has had only a handful of MERS cases since 2012. In December 2019, just a few weeks before the novel coronavirus emerged in Wuhan, China, Gilbert’s team began a second trial for the MERS vaccine in Saudi Arabia, where most of the world’s cases have been reported. Even there, only about 200 cases of MERS are reported annually, so proving the vaccine works could take many months.

The work gave Gilbert a running start when Covid-19 emerged. “The spike protein of MERS shares a 40% to 50% similarity to the spike of SARS-CoV-2,” says Naif Alharbi, a Saudi scientist who studied under Gilbert at Oxford and is running the trials of the MERS vaccine in Riyadh. “We know the chimp adenovirus is safe in humans, and it’s been tested in humans with the MERS spike. Given the similarities, the only question with the Covid-19 vaccine is whether it’s going to be protective or not.”

“The MERS study was absolutely critical,” says Tom Evans, chief scientific officer of Vaccitech. “We could say, ‘OK, we can start tomorrow.’ We don’t have to make 10 different varieties of this. We knew it could be manufactured. We knew it was immunogenic in humans.”

When she first heard about the cases of pneumonia in China over the New Year, Gilbert was unsure how quickly it would spread. “We didn’t know what it was early on,” she says. “I was talking to colleagues thinking, yeah, as soon as the sequence comes out, we’ll make something; we’ll test it in mice; we’ll show what we can do.” As soon as Chinese scientists published the genetic sequence of the novel coronavirus on Jan. 10, Gilbert got to work.

Oxford had an advantage unusual for an academic institution: its own vaccine manufacturing facility, at which it was able to quickly manufacture the shot for the first phase of human trials. Gilbert arranged for the next, larger batch to come from Italian pharma company Advent, and persuaded the university to underwrite the contract until she could secure further funding. On Feb. 17 her team began injecting mice with the vaccine. To accelerate a process that normally takes months, she was performing several steps at once—testing in animals, applying to regulators for human trials, and talking to manufacturers.

“It doesn’t need to cure you. … We want a vaccine to stop people from going to hospital and dying. If you can do that, I think people will be pretty happy”

“Her level of knowledge of the detail is extraordinary,” says Andrew McLean, who worked with her for years as an investor and board member at Vaccitech. “It’s very unusual for a scientist to know the practical parts of getting a drug made and be able to talk to manufacturers on a toe-to-toe basis.”

But in early March, Gilbert was still scrounging for money. “If we don’t have the money now, we can’t get the vaccine manufactured now and we can’t get the trials done,” she told me at the time. “We needed the money a month ago.” She got a small grant from the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, or CEPI, a foundation set up in 2017 with funding from the Bill & Melinda Gates Foundation, the governments of Norway and India, and the Wellcome Trust Ltd., a London-based research charity. It was enough to keep them going.

Around this time, there was a debate within the Jenner Institute about whether to go straight into human trials or wait until they got results from a study of their vaccine in nine rhesus monkeys at the Rocky Mountain Laboratories in Montana, part of the NIAID. They knew that in tests for a vaccine against the first SARS virus, which caused an epidemic in Asia in 2002-03, some vaccinated animals became more severely ill after they were challenged with the virus than unvaccinated ones did. The phenomenon is known as antibody dependent enhancement, or ADE. Scientists around the world were worried that might happen again with a SARS-CoV-2 vaccine, and the Oxford team wanted to test it in monkeys to rule it out. But time was of the essence: People were dying from Covid-19, and waiting for the monkey results would mean losing crucial weeks.

“We were doing that monkey experiment for safety and to convince the pessimists that the vaccine was going to be safe after infection,” Hill says. “The big question was, when you have a vaccine available and you have people lined up ready to go, do you wait for the monkey results to vaccinate them?”

They decided to play it safe and wait while pressing ahead with planning the trials, setting up manufacturing, and looking for more money. On March 23, the same day U.K. Prime Minister Boris Johnson ordered the country into lockdown, the government announced a £2.2 million grant to Gilbert’s team to support testing and manufacturing. Her colleague Sandy Douglas got £400,000 to figure out how to ramp up the manufacturing process to a million-dose scale.

During the search for money, Bill Gates pushed Gilbert and Hill to partner with a big pharmaceutical company, and as a CEPI founder he had leverage. “We went to Oxford and said, you are doing brilliant work,” Gates recalled in a call with reporters in early June. “You really need to team up, and we told them a list of people to go and talk to.”

The Oxford team was initially reluctant, Hill says, because they’d run plenty of trials on their own. “What we struggle against all the time is the perception from funders that we can’t do this,” he says. They held talks with several potential partners, whom he declined to name, asking them two questions: How much can you manufacture, and by when? “They didn’t answer either of those questions no matter how many times we asked,” Hill recalls.

AstraZeneca was different. In early April, Mene Pangalos, the company’s head of research and development for biopharmaceuticals, had been hearing positive things about Oxford’s work. Although AstraZeneca isn’t a big player in vaccines—it produces a nasal flu spray vaccine but nothing else—he thought it was worth calling John Bell, an immunologist and professor who directs the university’s medical research strategy, to find out more. “It seemed like they needed a partner,” Pangalos recalls. “I called John up and said, ‘Are you interested in working with us on this? Because we think we can help.’ ”

Pangalos negotiated the partnership agreement with Bell and the rest of the Oxford team in about 10 days through a flurry of Zoom calls, with Gilbert walking everyone through the data. AstraZeneca agreed to be responsible for worldwide distribution and manufacturing.

After the deal was announced at the end of April, big money followed as Pascal Soriot, AstraZeneca’s chief executive officer, pledged to make the vaccine available at only a “few dollars” per dose. The British government gave £65 million to accelerate the work and secure 30 million doses for the U.K. by September as part of a deal to make 100 million in total, with some reserved for developing countries. Days later, AstraZeneca announced a $1.2 billion deal with the U.S. Biomedical Advanced Research and Development Authority (Barda) to develop and produce 300 million doses, one of the largest deals the agency has announced. AstraZeneca will work with the National Institutes of Health to test it in 30,000 people in the U.S., scheduled to start in August. The company later struck a licensing deal with the Serum Institute of India to produce a billion doses for developing and middle-income countries. Because of expected political pressure—any country with a role in the production of a vaccine might act to secure doses for its own people—AstraZeneca is setting up independent supply chains within countries to prevent delays at national borders.

As the AstraZeneca deal was being finalized in mid-April, the results of the monkey study came through from Montana. “It wasn’t promising—it was fantastic,” Hill says. “Not only were the monkeys fine, but as a bonus we saw some protection.” They’d vaccinated six monkeys and then 28 days later exposed them to a massive dose of SARS-CoV-2 via multiple routes—eyes, mouth, nose, and trachea, to expose the lungs. It was much more than a person might encounter on public transportation or even in a Covid ward. After exposure, the animals showed no signs of pneumonia in their lungs. By all indications, they felt fine. Nasal swabs, however, showed they still had the virus, meaning they might be able to infect others. The study’s aim was to determine safety, not efficacy, so the Jenner team was encouraged to see it provided some protection in the face of an overwhelming dose of the virus. The day after the preliminary results came in, a team headed by Andrew Pollard, a colleague of Gilbert’s running the clinical trials, started injecting people.

When the full results of the monkey trials were published in mid-May, critics pounced, seeing the results as weak. William Haseltine, a former professor at Harvard Medical School who spent years researching HIV, wrote a piece in Forbes arguing that the Oxford vaccine looked like it would be only partially protective, because it didn’t generate high levels of neutralizing antibodies, which defend cells against infection.

“What happens when you have a vaccine with people running around with virus spewing out of their nose? Anyone who is not vaccinated or not vaccinated well is going to get infected,” Haseltine told me on a Zoom call. “My guess is the Oxford vaccine isn’t going to be powerful enough for older people, so they will have to boost it up, and boosting it up can have side effects.”

On July 14 the U.S. government released results from the safety trial of another vaccine candidate, from Moderna Inc. The company's stock rose sharply on news that the vaccine produced neutralizing antibodies in all patients. (It also produced side effects in some.) Moderna's vaccine, produced using a technique called messenger RNA, will go into late-stage trials by the end of July.

Team Oxford-AstraZeneca argues it’s not realistic to expect clear nasal swabs from monkeys after they got a whopping dose straight up their noses. “It doesn’t need to cure you of SARS-CoV-2,” AstraZeneca’s Pangalos says. “I don’t know if we will completely knock out shedding or people being infectious, whether we’re going to cure people completely or whether we will just dampen down the illness. We want a vaccine to stop people from going to hospital and dying. If you can do that, I think people will be pretty happy. Neutralizing antibodies is one of the things you’ll look at, but the T-cell response is going to be important.”

Hill says the same thing: Haseltine’s focus on neutralizing antibodies is misplaced. Scientific debates aside, I was starting to sense a Harvard-Oxford, American-British rivalry playing out. “It’s simpler to measure antibodies. It’s less expensive, people do it all the time. But often the antibodies are a surrogate for the T-cell number,” Hill says. “Nobody knows in SARS, in MERS, and in Covid-19 the relative importance of those two.”

A flurry of recent research has shown that T-cells may play an important role in responses to SARS-CoV-2. But the only way to know the most effective levels, or titres, of antibodies and T-cells is to test the vaccine in people where the virus is circulating. “No one knows how strong the immune response needs to be to achieve protection in people of any age,” Gilbert says. “If we get a strong T-cell response, we don’t need such a high neutralizing antibody titre to achieve protection. The two arms of the immune response work together to give better protection.” The Jenner Institute team is taking blood samples of people in the trials that began in late April and May in the U.K. to measure antibodies and T-cell responses several weeks after vaccination, but blood results can’t prove it will prevent disease. It’s a numbers game: They’re looking for very few cases of Covid-19 in people who’ve received the vaccine, and a significantly higher number in a control group of people who haven’t. “The better the vaccine is, the quicker you get a result, and the smaller number you need,” Hill says. If they reach, say, 20 cases in the control group and 18 among the vaccinated cohort, that’s not a great vaccine, and they would need a lot of cases to show a difference. But if you have 20 in the control group and two among the vaccinated, “you’re home and dry,” he says.

Of course, a quicker way of figuring out if it works would be to stage human challenge trials like those done with the monkeys. So far no Covid-19 vaccine developers have used challenge trials because of ethical concerns and the lack of an effective treatment for the disease. That hasn’t stopped more than 30,000 people from more than 140 countries from registering to take part in a potential challenge trial through an organization called 1DaySooner.

When I asked Gilbert in April what was worrying her the most, she said it was going to be difficult to prove the vaccine works as the virus waxes and wanes around the world. “In order to determine vaccine efficacy for any novel coronavirus vaccine, the trial has to be set up in the right place at the right time, and that’s very hard to predict,” she said. “It’s why we’re planning to do multiple trials in multiple countries.” In early June, as U.K. cases began to drop, AstraZeneca set up trials of the vaccine in Brazil and South Africa, where the virus is surging.

Producing millions, if not billions, of doses of the vaccine may be the biggest challenge in the history of the pharmaceutical industry. AstraZeneca is signing production agreements with companies worldwide, including Oxford Biomedica Plc, a small gene and cell therapy company a 10-minute drive from the Jenner Institute. Oxford Biomedica has agreed to produce several million doses, with potential to scale up into the tens of millions if it works. James Miskin, the company’s chief technical officer, describes a multistep production process that sounds to my layperson’s ears like a cross between making a sourdough starter and boiling down sap to make maple syrup.

It begins with nurturing a few milliliters of human embryonic kidney cells, kept in a frozen vial that needs to be gradually defrosted. As the cells are fed a sugar solution, they multiply in a controlled atmosphere of oxygen and carbon dioxide. Over the course of a week, the mixture is moved into larger and larger vessels, and eventually into a 200-liter stainless-steel bioreactor. The master seed stock of the vaccine—which contains the adenovirus with the spike protein—is added to this soupy mixture, which is then stirred, purified, concentrated, and filtered down.

Scaling the process up to get to millions of doses is full of unknowns, says Matthew Duchars, CEO of the U.K. government-funded Vaccines Manufacturing and Innovation Centre (VMIC), which is helping coordinate British manufacturers. I ask him about the sourdough analogy. “It’s like trying to go from making a loaf of sourdough in your kitchen to making 100,000 sourdough pizzas,” he says. “Scale-up of any process is never as simple as you think it will be, especially with biological material.”

At the end of May, Gilbert’s team pressed ahead with more advanced trials on more than 10,000 people in the U.K. after getting the green light from an independent scientific panel that reviewed its progress so far. To be ready to go, the Oxford group had spent months working with Advent, the Italian manufacturer, to produce the vaccine for the large-scale trials. Under the eye of Stefania Di Marco, a biochemist and Advent’s scientific director, Advent staff worked into the evenings and over weekends to produce 13,000 doses of the vaccine, at a time when Italy was the epicenter of the Covid-19 pandemic. With the seed stock, they made 100 liters of unpurified product and reduced it down to about 3 liters of vaccine. On May 4, they’d finally reached the stage where they could start filling glass vials with the vaccine. Di Marco and about 15 people from her team of 25 gathered that evening as the filling began, with some tears and hugging. “We were excited,” she says. “This is precious material.”

Two weeks later, after extensive checks and documentation, the first shipment of the vaccine arrived in Oxford in temperature controlled boxes. At the end of May, Advent’s batch of vaccine started going into people over the age of 55 to find out if there’s a variation in immune responses to the shot in people of different ages.

How the vaccine performs in this much larger and more diverse group, particularly older people, could well determine whether the Oxford vaccine will help end the pandemic, or whether the world must continue to wait. ​—With Vernon Silver and James Paton

https://www.bloomberg.com/news/features ... ZQBLqQDmrc
User avatar
TESLA_EDISON
Posts: 5557
Joined: 08/05/2017 19:17

#17 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by TESLA_EDISON »

aldinjo wrote: 15/07/2020 21:28
Tambure wrote: 15/07/2020 20:19 Cipovanje moze biti vrlo korisno .. svako bi imao id i lokacija bi se uvijek znala (otmice i sl).

U cipu bi bila vakcine za sve opasne bolesti i cim bi cip detektirao prisustvo virisa i sl. Vakcina bi se otpustala u krv. U slucaju korone npr. Na kcus epidemiologiji bi se upalio alarm da je hamo hamic iz otesa zarazen gdje bi sanitet dosao po njega i odveo ga u izolatorij
Vrlo korisno, ali u filmovima. Krenuli sa cukama pa bi malo i ljude. :run:
Pa cuke su inteligentnije od nekih ljudi.
aldinjo
Posts: 3874
Joined: 03/07/2011 02:49

#18 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by aldinjo »

TESLA_EDISON wrote: 16/07/2020 10:11
aldinjo wrote: 15/07/2020 21:28
Tambure wrote: 15/07/2020 20:19 Cipovanje moze biti vrlo korisno .. svako bi imao id i lokacija bi se uvijek znala (otmice i sl).

U cipu bi bila vakcine za sve opasne bolesti i cim bi cip detektirao prisustvo virisa i sl. Vakcina bi se otpustala u krv. U slucaju korone npr. Na kcus epidemiologiji bi se upalio alarm da je hamo hamic iz otesa zarazen gdje bi sanitet dosao po njega i odveo ga u izolatorij
Vrlo korisno, ali u filmovima. Krenuli sa cukama pa bi malo i ljude. :run:
Pa cuke su inteligentnije od nekih ljudi.
Možda, ali to nije razlog da se izjednačavaju sa ljudima.
aldinjo
Posts: 3874
Joined: 03/07/2011 02:49

#19 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by aldinjo »

Tempo wrote: 16/07/2020 00:46
aldinjo wrote: 15/07/2020 17:51 Prvo maske/brnjice, pa onda vakcine i onda vjerovatno čipovanje ljudi. :run:

eno ceca na pinku.
I kakve veze ceca na pinku ima sa temom i mojim postom? Dosadno ti pa navratio da malo trolaš!?
Tempo
Posts: 3418
Joined: 07/12/2003 00:00

#20 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Tempo »

aldinjo wrote: 16/07/2020 13:02
Tempo wrote: 16/07/2020 00:46
aldinjo wrote: 15/07/2020 17:51 Prvo maske/brnjice, pa onda vakcine i onda vjerovatno čipovanje ljudi. :run:

eno ceca na pinku.
I kakve veze ceca na pinku ima sa temom i mojim postom? Dosadno ti pa navratio da malo trolaš!?
jok, sugerisem ti da se drzis estetike kojoj si dorastao.
User avatar
mO k3
Posts: 31639
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#21 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by mO k3 »

Zamolio bi pametne bosnje da ne trolaju ovu temu ...
aldinjo
Posts: 3874
Joined: 03/07/2011 02:49

#22 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by aldinjo »

Tempo wrote: 16/07/2020 14:47
aldinjo wrote: 16/07/2020 13:02
Tempo wrote: 16/07/2020 00:46


eno ceca na pinku.
I kakve veze ceca na pinku ima sa temom i mojim postom? Dosadno ti pa navratio da malo trolaš!?
jok, sugerisem ti da se drzis estetike kojoj si dorastao.
Nemoj mi ti ništa sugerisati. Taj ti bezobrazluk kod mene prolazi. "Sit" sam ja vaših uvreda i provokacija. Forumski mangupi i provokatori a u stvarnom životu manji od "makovog zrna".
Tempo
Posts: 3418
Joined: 07/12/2003 00:00

#23 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Tempo »

iš.
breba
Posts: 961
Joined: 19/01/2005 04:37

#24 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by breba »

Izgleda da ce Rusi prvi napraviti vakcinu :-D

https://www.marketwatch.com/story/us-br ... =home-page
User avatar
TESLA_EDISON
Posts: 5557
Joined: 08/05/2017 19:17

#25 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by TESLA_EDISON »

  breba wrote: 16/07/2020 17:10 Izgleda da ce Rusi prvi napraviti vakcinu :-D

  https://www.marketwatch.com/story/us-br ... =home-page
  Slabo vjerujem rusima.

  Ima onaj citat iz serije Černobil. Kaže:

  "Šta je to veliko pet spratova, troši 20 litara po satu, uz puno prašine i dima reže jabuku na 3 dijela? Ruski stroj za rezanje jabuke na 4 dijela." :D

  Bojim se da će ta vakcina spriječiti zarazu od korone a omogućiti zarazu sa još desetinama nepoznatih virusa.
  Post Reply