Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post Reply
tech10

#51 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by tech10 »

Na Zapadu nista novo!
Maraschino

#52 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Maraschino »

tech10 wrote:Na Zapadu nista novo!
...a na istoku plasiraju stare price
nihoniho

#53 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by nihoniho »

joj kad ovo cuje haris, pa kad se namrgodi, pa kad zadevera nane i dede, ali,eto, on ce se boriti da sprijeci propast bosnjaka. a tek kad se ovoga dofati reis, pa pocne da tupi kako se, mi moramo drzati jedni drugih, jer smo okruzeni dusmanima.nije mozda ni pametno da se ide u tu evropu nego sami ili bliskoistocno.
zavrzlama

#54 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by zavrzlama »

ovo sto je Klinton izjavio nije nikakva novost za imalo politicki potkovane ljude...ono sto je poenta svega je potvrda snage BIH patriota koji su prevazisli ocekivanja svih i odbranili BIH, gotovo nenaoruzani u usposrdbi sa neprijateljima sa svih strana...BIH se nije podijelila u ratu kad su BIH patriotske snage bile najslabije....nece vise nikad biti dovedena njena cjelovitost u opasnost..dejton je napravljen da se tom ludackom kosuljom pokusaju u miru dokusuriti probosanske snage...medjutim dejton je neprijateljima BIH nanio vece stete nego BIH patriotama...vrijeme je da usrana evropa prizna gresku i poradi na izgradnji normalne BIH,jer njihovih sluga(BIH kvislinga ala Dodik) je sve manje u BIH...ukoliko evropa ne zeli da napravi muslimasku drzavu od BIH nek je urede kao i sve druge evropske drzave, jer gusenje bosnjaka i ostalih patriota se pokazalo kao pogresan recept..bumerang se opasno vratio u lice i evropi i njihovom slugama u BIH..

zna ta ista evropa da sutra pokusaj secesije rs-a bi znacilo potpun slom onih koji bi pokusali secesiju...OHR je u BIH da cuva rs a ne BIH...BIH ima ko da cuva..

medjutim jedini pravi put za BIH je drzava bez etnickih podjela,jer srbi,hrvati i bosnajci su vijekovima zivjeli zajedno u svojim vjerskim razlicitostima,miru i toleranciji...kako god ovakava BIH ne moze osigurati nikome mir i prosperitet...evropa mora birati izmedju sloma fasizma ili stvaranja palestine u evropi...samo sto bi palestinci bili jaci od onih drugih....
izzy131

#55 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by izzy131 »

Mozda je Clinton i najbolje pokazao koje smece od drzavnika nas je zastupalo. I koliko je Alija pridonio onome sto smo prosli.
zavrzlama

#56 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by zavrzlama »

izzy131 wrote:Mozda je Clinton i najbolje pokazao koje smece od drzavnik,a nas je zastupalo. I koliko je Alija pridonio onome sto smo prosli.
prije ce biti dokaz da Alija znajuci da evropa namjerno ide na unistenje bosnjaka i BIH,nije imao nikaklav drugi izbor nego pocevsi da pretvra ARBIH u muslimansku vojsku i trazi pomoc dobrovoljca iz arapskih zemalja,sto je primoralo zapad da pomogne BIH i promijeni politiku....

medjutim tema je Klintonova izjava..
izzy131

#57 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by izzy131 »

Prije ce biti da ALija nije mogao da pokaze da je u stanju vodit modernu evropsku republiku. Tema je Clintonova izjava, da! Ona govori koje smece od drzavnika nas je vodilo.
dallton

#58 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by dallton »

izzy131 wrote:Prije ce biti da ALija nije mogao da pokaze da je u stanju vodit modernu evropsku republiku. Tema je Clintonova izjava, da! Ona govori koje smece od drzavnika nas je vodilo.
nije nego ovo sto ti je zavrzlama rekao, a sto je i jedan jedini razlog sto mz sjedi u bosni ...ali tema je klinton
fosil

#59 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by fosil »

Sami smo sebi krivi. Prvo smo Evropi predstavili demokratsku, jedinstvenu, multietnicku, sekularnu, nedjeljivu, jednistvenu RBiH sa visenacionalnim predjsjednistvom i visenacionalnim vojnim vrhom i onda kad su nas priznali rastjerali te ljude i doveli nacionalno podobne.
Prozor

#60 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Prozor »

Malo se baca imenom "evropa"..... Koliko ja vidim radi se o nekoliko pro-srpskih dinosaurusa kao Engleska i Francuska, i naravno Ruje, za druge nista nisam procitao a Njemacka je jos bila uz nas....nije evropa dvije drzave, i neka se onda odatle isele silni mudzahidi sto im sada nista ne valja a kupe njihovu socijalu i mars u BiH.....

Mi imamo saveznike u Arapima, Turcima i Amerima koliko god neki to smatrali naivnim i sto se mene tice to je bolje nego kolonijalne dinosauruse.....

ps
za one teoreticare zavjere raspada rahmetli juge, imate podrsku iz holandije!
RADOVAN Karadžić zatražio je suđenje zapadnim silama koje su izazvale raspad Jugoslavije i odugovlačile s uvođenjem mira. Dio je to njegove obrane u kojoj će pokušati dokazati da je rat protiv BiH bio "nepotrebna vježba". U pisanom intervju kojega je poslao Financial Timesu Karadžić je naveo kako je od Njemačke, Francuske, Velike Britanije i SAD-a zatražio informacije kojima će dokazati tezu da su te zemlje zbog svojih strateških interesa odugovlačile s ratom na Balkanu, umjesto da se bore za mir.

"Nadam se da će kroz moje suđenje narodi Bosne vidjeti šta su nam učinile članice međunarodne zajednice i kako smo bili izmanipulirani", izjavio je Karadžić koji je, također, od Italije i Malte zatražio podatke o isporukama oružja Armiji BiH protiv koje su se srpske snage borile. Karadžićevi upiti bi mogli odužiti suđenje za genocid i ratne zločine u razdoblju između 1992. i 1995. godine u kojima je živote izgubilo 100 tisuća ljudi.

Rat u Bosni je bio beskorisna vježba

Karadžić je odbio odgovoriti kako bi okarakterizirao masakr nekoliko tisuća Muslimana u Srebrenici u srpnju 1995. godine, koje su izvršile snage Republike Srpske, kao ni troipolgodišnju srpsku opsadu Sarajeva.

Prema Karadžićevim riječima, raspad Jugoslavije nije bio u interesu naroda Jugoslavije, već nekih zapadnih sila, poslije smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. Karadžić je izrazio žaljenje zbog rata u BiH, ali nije prihvatio osobnu odgovornost, već je ustrajao na ideji da su lideri Muslimana u Bosni trebali poštovati sporazum o podjeli zemlje na tri "nacionalne" jedinice. "Rat u Bosni je bio beskorisna vježba. Poslije odbijanja Lisabonskog sporazuma 1992. godine, Muslimani su 1995. završili sa istim teritorijem", napisao je Karadžić u intervju.

Karadžić je ocijenio da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH uspio dekretom izmijeniti odredbe i duh Daytonskog mirovnog sporazuma, ali je "izrazio optimizam da pozitivne promjene mogu biti ostvarene kada se demokraciji, umjesto diktature, dozvoli povratak u Bosnu".
http://www.index.hr/vijesti/clanak/kara ... 46904.aspx
Agic Nurija

#61 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Agic Nurija »

jefferson wrote:
mapex wrote:ne znam cemu strah od muslimanske drzave BiH na evropskom tlu
tu odavno postoji muslimanska drzava albanija koja nije nikome problem...
sada je tu i kosovo ... kao i turska
Istorija majka, hajde malo knjige u ruke pa ces vidjeti sto je BiH problem.
Moja malenkost je počela, prije otprilike četiri decenije, da kopka po (dostupnoj) historiji, dok nisam došao i do one nedostupne, skrivene, zabranjene, heretičke. I onda, kada je pokrenut pokolj, opet Dobrih Bošnjana, sada "muslimana" 92, sam sebi sam postavio jedno pitanje: Zašto nas je, Dobre Bošnjane, srednjevijekovna evropska krstaška koalicija (inkvizicija) progonila u vlastitoj zemlji, palila, žarila, robila i vijekom prijetila uništenjem, kada se zna da su tada u Bosni živili i vladali oni koji su za sebe govorili da su "krstjani" ?! (Uostalom, "Bogumili" nikada i nigdje na ovom svijetu nisu postojali kao bilo kakva trajna i ozbiljna organizacija, a u Bosni su svjesno izmišljeni od katoličkog popa Franje Račkog, kako se savremeni Bosanci ne bi dosjetili...) U međuvremenu sam isčačkao mnogo toga neobičnog i u prvi mah neshvatljivog, ali mozaik se pomalo slagao i počeo da predstavlja stvarnu sliku stanja, koju je, ovaj put Miteran, između mnogih "nehotice" svojim pokvarenim lažima samo potvrdio, a Englezi potpisali. Naime, ne boji se Francuska "muslimana", njih u toj zemlji ima tri puta više nego u Bosni i šest puta su bolje organizovaniji od nas, a o Engleskoj da i ne govorim, kao tradicionalnoj kolonijalnoj sili diljem islamskih zemalja. Ljiljani u Bosni su preko noći "nestali" kao simboli države i naroda...zašto, eh, to pitajte francuske i engleske historičare, ja odgovor znam i neka tako za sada i ostane.
P. S.
Evropa bi rado bila ono što je Bosna, danas muslimanska, a vječno heretička od vajkada - zemlja ljudi sa dušom, srcem i nadasve, zemlja ljudi čiste savjesti!
nosara

#62 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by nosara »

Agic Nurija wrote: Moja malenkost je počela, prije otprilike četiri decenije, da kopka po (dostupnoj) historiji, dok nisam došao i do one nedostupne, skrivene, zabranjene, heretičke. I onda, kada je pokrenut pokolj, opet Dobrih Bošnjana, sada "muslimana" 92, sam sebi sam postavio jedno pitanje: Zašto nas je, Dobre Bošnjane, srednjevijekovna evropska krstaška koalicija (inkvizicija) progonila u vlastitoj zemlji, palila, žarila, robila i vijekom prijetila uništenjem, kada se zna da su tada u Bosni živili i vladali oni koji su za sebe govorili da su "krstjani" ?! (Uostalom, "Bogumili" nikada i nigdje na ovom svijetu nisu postojali kao bilo kakva trajna i ozbiljna organizacija, a u Bosni su svjesno izmišljeni od katoličkog popa Franje Račkog, kako se savremeni Bosanci ne bi dosjetili...) U međuvremenu sam isčačkao mnogo toga neobičnog i u prvi mah neshvatljivog, ali mozaik se pomalo slagao i počeo da predstavlja stvarnu sliku stanja, koju je, ovaj put Miteran, između mnogih "nehotice" svojim pokvarenim lažima samo potvrdio, a Englezi potpisali. Naime, ne boji se Francuska "muslimana", njih u toj zemlji ima tri puta više nego u Bosni i šest puta su bolje organizovaniji od nas, a o Engleskoj da i ne govorim, kao tradicionalnoj kolonijalnoj sili diljem islamskih zemalja. Ljiljani u Bosni su preko noći "nestali" kao simboli države i naroda...zašto, eh, to pitajte francuske i engleske historičare, ja odgovor znam i neka tako za sada i ostane.
P. S.
Evropa bi rado bila ono što je Bosna, danas muslimanska, a vječno heretička od vajkada - zemlja ljudi sa dušom, srcem i nadasve, zemlja ljudi čiste savjesti!
:lol:

Nurija, Nurija... KOMUNISTICKA... zapamti prijatelju, KOMUNISTICKA... :D

Usput, da sam ja birao kao vecina ovih mojih zemljaka, daleko od toga da bi mi savjest bila cista... :-) Ovdje je svak sebi najveci dusmanin...
Hrvoje_Hrvatinic

#63 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

U Europi postoje 3 većinski muslimanske države. To su Albanija, Kosovo i Turska. BiH je država sa tek relativnom muslimanskom većinom za razliku od tih drugih država. Stoga svo ovo trabunjanje Clintona jeste potpuno besmisleno. BiH nije jedina niti je uopće većinska muslimanska država u Europi.
Budalaštine tipa- nikad neće udariti križna križ (iliti krst na krst) su nebuloze povijesnih analfabeta koji ne znaju da su se najveći svjetski ratovi u suvremenoj povijesti vodili između kršćanskih država. I Hrvatska je imala embargo na uvoz naoružanja a to nije muslimanska država i jedina prednost Hrvatske po tom pitranjuu jeste da je imala više rupa na granicama i novaca da kupuje na crnom tržištu oružje po desetorostrukim cijenama.
Izjave takvog tipa su prvenstveno rezultat tihe polemike USA icEuropskih političara kojima su ameri davali atribute šovinista i ksenofoba uvijek onda kada se nisu slagali po nekim bitnim političkim pitanjima, kao što je to 1993-e bio slučaj sa Bosnom, gdje je činjenica da su npr britanci iz političkih razloga podupirali srbe a nijemci muslimane stavljana u takav kontekst da britanci ispadaju antiislamisti a nijemci demokrate. To što govori danas Clinton govorio je (jasno se sjećam) još 1993-e tadašnji Državni Tajnik USA Warren Christopher iz svojih nekih dnevnopolitičkih razloga, i pitanje je komu sada trebaju ovakve izjave koje se već slušaju decenijama? Zašto one sad imaju toliku političku težinu baš sada? Zašto su stvari koje su rečene bezbroj puta sada zapravo na naslovnicama novina i zašto je to u TELETEXT-u TV FBiH označeno treperavim crvenim slovima kao da se radi o nekoj izvanrednoj i neopisivoj senzaciji iako nikakve senzacije tu nema i riječ je o 100x prožvakanoj temi?! Komu odgovara nametanje osjećaja ugroženosti, odbačenosti, besperkspektivnosti i straha jednog od 3 konstitutivna BiH naroda (a to se pokušava ovakvim člancima), iz kojih razloga i zašto baš sada?
1gorstak

#64 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by 1gorstak »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:pitanje je komu sada trebaju ovakve izjave koje se već slušaju decenijama? Zašto one sad imaju toliku političku težinu baš sada?
Nemaju "bas sada" nego su konstantno aktuelne. Ni na opasnost od raka dojke se ne upozorava samo jednom. Zivoti su u pitanju.

#65 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by avatar512 »

nosara wrote:
Agic Nurija wrote: Moja malenkost je počela, prije otprilike četiri decenije, da kopka po (dostupnoj) historiji, dok nisam došao i do one nedostupne, skrivene, zabranjene, heretičke. I onda, kada je pokrenut pokolj, opet Dobrih Bošnjana, sada "muslimana" 92, sam sebi sam postavio jedno pitanje: Zašto nas je, Dobre Bošnjane, srednjevijekovna evropska krstaška koalicija (inkvizicija) progonila u vlastitoj zemlji, palila, žarila, robila i vijekom prijetila uništenjem, kada se zna da su tada u Bosni živili i vladali oni koji su za sebe govorili da su "krstjani" ?! (Uostalom, "Bogumili" nikada i nigdje na ovom svijetu nisu postojali kao bilo kakva trajna i ozbiljna organizacija, a u Bosni su svjesno izmišljeni od katoličkog popa Franje Račkog, kako se savremeni Bosanci ne bi dosjetili...) U međuvremenu sam isčačkao mnogo toga neobičnog i u prvi mah neshvatljivog, ali mozaik se pomalo slagao i počeo da predstavlja stvarnu sliku stanja, koju je, ovaj put Miteran, između mnogih "nehotice" svojim pokvarenim lažima samo potvrdio, a Englezi potpisali. Naime, ne boji se Francuska "muslimana", njih u toj zemlji ima tri puta više nego u Bosni i šest puta su bolje organizovaniji od nas, a o Engleskoj da i ne govorim, kao tradicionalnoj kolonijalnoj sili diljem islamskih zemalja. Ljiljani u Bosni su preko noći "nestali" kao simboli države i naroda...zašto, eh, to pitajte francuske i engleske historičare, ja odgovor znam--i bas nisi spreman/a s nama podijeliti nakon ovakvog uvoda?!i neka tako za sada i ostane.
P. S.
:lol:

Nurija, Nurija... KOMUNISTICKA... zapamti prijatelju, KOMUNISTICKA... :D

Usput, da sam ja birao kao vecina ovih mojih zemljaka, daleko od toga da bi mi savjest bila cista... :-) Ovdje je svak sebi najveci dusmanin...
dallton

#66 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by dallton »

1gorstak wrote:
Hrvoje_Hrvatinic wrote:pitanje je komu sada trebaju ovakve izjave koje se već slušaju decenijama? Zašto one sad imaju toliku političku težinu baš sada?
Nemaju "bas sada" nego su konstantno aktuelne. Ni na opasnost od raka dojke se ne upozorava samo jednom. Zivoti su u pitanju.
upravo tako ..@hrvoje mislim da pises kao da smo imali 15 godina savrsenog mira harmonije i ljepote, al eto dodje klinton, nesto rece i sva se idila pokvari
dallton

#67 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by dallton »

dallton wrote:
nihoniho wrote:joj, evo opet fatalistickih teorija kako je neko nas izdao jer smo muslimani i to je jedini razlog i sada je to, eto, dokaz da nas nikada nece primiti.
popusili smo jer smo bili najslabiji i preko nasih ledja se problem mogao najlakse rijesiti.srbi su imali diplomatiju, imali 100 godisnje lobije po frncuskoj i engleskoj, imali dogovor sa hrvatima i logicno je da je pragmaticna evropa izabrala liniju manjeg otpora.
sto je evropa dozvolila proruskim srbima da 4 godine orgijaju po katolickoj hrvatskoj? i da se stvari u bih nisu otegle i odvijale mimo plana vjerovatno bi srbi ucarili i komad hrvatske, uprkos kriscanskom klubu.
naravno da je ,u tom obmanjivanju i samoobmanjivanju , cinjenica su u pitanju muslimani dodatno olaksala evropljanima da ignorisu situaciju ali ne mislim da je to osnovcni problem.
sto se tice muslimanskog vodjstva, retorike, folklora, backgrounda nije im bio problem razviti teoriju o islamskoj opasnosti.
nije ti nikakav dokaz da te nece primiti, ali da se razumijemo bas te nece primiti iz prostog razloga nece ljudi sebi problema - ne bi ni ja da sam na njihovom mjestu...

uostalom, poenta je jednostavna - nece se uci u eu, jer to drugima ne godi, a ne vidim ni zasto bi nama godilo s obzirom sta ti ljudi misle (pogledaj pod klinton misljenje gore)...sta fali privilegiranom partnerstvu? nista
da potvrdim svoje postove od sinoc citirajuci nezavisne izvore, i da nastavimo utrkivanje u pljuvanju u dalj po evropi bez prepona....
BiH nije zanimljiva Evropi

Bodo Weber - ekspert za Balkan, vrlo kritično gleda na ulogu EU u BiH.
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Bodo Weber - ekspert za Balkan, vrlo kritično gleda na ulogu EU u BiH.
Četvorogodišnja politika koju je Evropska unija vodila prema Bosni i Hercegovini najodgovornija je za eskalaciju političkih događaja u zemlji, tvrdi Bodo Weber (Bodo Veber), međunarodni stručnjak za Balkan.

Međunarodna zajednica nije koristila bonska ovlašćenja, jer se vremenom planirala povući iz zemlje, a politiku je prepustila domaćoj eliti. To je mišljenje Bode Webera (Bodo Veber), međunarodnog eksperta za balkan. On navodi da su posljednji, propali Butmirski pregovori, dokaz su da se u zemlji politički i dalje ništa ne mijenja.

„Balkan više nije na top listi svjetskih političkih problema. Kada su Sjedinjene Države rješavanje krize na Balkanu prepustile Evropskoj uniji, Evropljani su izabrali pogrešan koncept. Taj koncept ”evropske integracije Balkana”, do sada bar, nije urodio plodom, tvrdi Weber. ”To nije neka namjerna politika Evrospke unije, a nije ni namjerno izazivanje krize. Ispostavilo se da ponuda evrospke integracije i članstvo u EU nije dovoljno u tim specifičnim okolnostima da riješi problem etničkih konflikata i zaostale demokratske transformacije.”

Pat pozicija

„Niti povjerenik EU za proširenje Oli Ren, a ni visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Havijer Solana, u Briselu nisu zagovarali vođenje odlučnije politike u Bosni i Herecegovini. Bildunterschrift: "Olli Rehn ne zagovara vođenje odlučne politike prema BiH"Jedna grupa zemalja u Evropskoj uniji, predvođena Švedskom, zagovarala je mekši politički pristup, koji je vremenom trebalo da rezultira zatvaranjem kancelarije visokog predstavnika. Dok su se Velika Britanija, Holandija i Belgija protivile ovom pristupu, većina zemalja pri Uniji nije pokazivala nikakav interes“, ocjenjuje Weber. ”Imate na jednoj strani situaciju gdje je Evropska unija podijeljena, a u isto vrijeme niko u ovom trenutku ne bi se htio više angažovati, čak i oni koji misle da je to potrebno. Dakle, sada imamo pat poziciju, što je sa jedne strane i dobro, jer je ta mekana strana propala konačno poslije Butmira.”

Evropska unija mora ponovo pokazati interes za situaciju u Bosni i Hercegovini. U saradnji sa Sjedinjenim Državama treba da pronađeno institucionalno rješenje i dugoročni plan kojim bi svaka odluka domaćih političara, koja bi eventualno vodila ka eskalaciji ili raspadu zemlje, bila onemogućena, kaže stručnjak za Balkan.

I Njemačka odgovorna za stanje u BiH

„Njemačka ima odgovornost prema Bosni i Hercegovini jer je za visokog predstavnika kandidovala Christiana Schwarz-Schillinga (Kristijan Švarc- Šiling) koji je u Bosni doživio debakel i izgubio ugled. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Njemački dipolmata Christian Schwarz-Schilling u BiH je izgubio ugled" Zato sada treba da preuzme inicijativu i ubijedi Francusku da podrži tvrđu političku liniju prema Bosni i Hercegovini“, smatra Weber. ”Plašim se da, pošto kreće izborna kampanja, do formiranja nove vlasti u proljeće 2011. u Bosni i Hercegovini, u narednih godinu i po, nećemo imati nikakve mogućnosti da napravimo pomak, a sigurno ćemo imati eskalaciju nacionalističke retorike u toku izborne kampanje.”

Weber ocjenjuje da su nacionalističke snage danas manje u odnosu na prethodne godine. Grešku je opet, kaže, napravila Evrospka unija koja je svojom politikom pojedincima ostavila vakum političke moći. „Nisu stvorene državne institucije koje bi mogle da spriječe nasilne konflikte, pa tako svaki banalni, lokalni konflikt može da preraste u regionalni etnički konflikt“, poručuje Weber.
ovo su kao rijetki momenti samokritiicnosti, doduse ovaj frajer je placen da bude kritican

evo jos jedan clanak koji potvrdjuje moje ranije teze, jutros se novine bas utrkuju u opisima "americkog odnosa prema evropi"
The Guardian
Američka rezerviranost prema Evropi
Rezerviranost američkog predsjednika Baracka Obame prema Evropi zabrinjava američke partnere u NATO-u, piše u utorak The Guardian.
Foto: AP
Foto: AP
Sastanci na vrhu s američkim dužnosnicima veoma su važni za evropske čelnike, međutim, bar se tako čini, to nije slučaj i s predsjednikom Obamom.

Kada predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i još nekoliko visokih evropskih funkcionera danas sjednu da ručaju u Bijeloj kući, njihov glavni domaćin bit će potpredsjednik Joseph Biden, što će za njih biti popriličan udarac.

Obamin nedostatak interesa za evropske saveznike – neki tvrde da je riječ o potpunoj nezainteresiranosti ili čak preziru, izaziva sve veću nelagodu s ove strane Atlantika.

Razlike u politici između Amerike i Evrope su mnogobrojne.

Kada je riječ o klimatskim promjenama, glavnoj temi današnjeg samita, Washingon smatra da Evropljani gaje nerealna očekivanja u pogledu šansi da se usvoji globalni sporazum koji bi zamijenio Protokol iz Kyota.

Istočna Evropa još nije prežalila Obaminu oluku da izmijeni dijelove plana o podizanju raketnog štita koji se nisu dopadali Rusiji.

Sjedinjene Države, sa svoje strane, i dalje su razočarane, kako smatraju, nesposobnošću Evrope da rješava goruće probleme u svome dvorištu.

Edward Joseph, profesor univerziteta Johns Hopkins, ističe da je Bruxelles u pogledu aktuelnih problema na Balkanu u najboljem slučaju indiferentan, a u najgoremu potpuno podijeljen.

Pet članica Evropske unije još nije priznalo Kosovo, a Bruxelles nema ni koherentnu politiku prema Bosni i Hercegovini, napominje ovaj američki stručnjak za vanjsku politiku čije mišljenje navodi Guardian.
ode americki brod na istok preko istanbula, a izgleda i mi s njim
Goran_35

#68 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Goran_35 »

Moje skromno misljenje...

Cinjenica da u BiH,50% populacije cine muslimani u odnosu na krscane,je bila samo dodatna otezavajuca okolnost ali ne i presudna.Naime u procesu raspada jugoslavije da su se zemlje a pogotovo BiH osamostalile na miran nacin onda bi BiH zasigurno bila regionalna (a mozda i u sirim razmjerima) super vojna sila.Strategija odbrane Titove SFRJ zasnivala se na vojnoj i namjenskoj industriji baziranoj u BiH.Ukljucujuci i podzemne vojne baze koje trpe atomske udare do podzemnih aerodroma sa MIG avionima.U BiH Soko Mostar je proizvodio borbene avione i helikoptere (ORAO;GALEB;GAZELA),proizvodio se visecjevni raketni bacac "OGANJ" dometa 45 km.Takvav raketni sustav danas proizvode jos samo tri zemlje u Europi.Etc ,da ne duzim...Zamislite da je sve to ostalo Bosni?prvo to nije pasalo novim drzavama- susjedima,pa zatim engleskoj,Francuskoj Rusiji i Europi i dalje.Dakle to nije nikome odgovaralo i svi su bili slozni da to treba i unistiti,sto je i ucinjeno.Balkanski kasapin je imao prvih godina rata zeleno svjetlo da radi sta hoce.Svi su zmirili...

U prilog ovome mome komentaru i razmisljanju,postavljam klip sa youtuba gdje se vidi snimak iz sedamdesetih godina proslog vijeka a na snimku je podzemni aerodrom "Zeljava" kod Bihaca sa borbenim avionima MIG 21-u to doba prilicno dobri i moderni avioni,jedni od najboljih 2lovaca" u svijetu...

dallton

#69 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by dallton »

slazem se s gore napisanim, dijelovi objasnjenja sigurno leze u tome

evo jos jedan tekst nevezan direktno za Clintonovu izjavu, ali blizak ovom jutarnjem trendu "okrecemo ledja evropi i daj da se razracunamo ko je u stvari sta htjeo u bosni"

e-novine
Protiv "Haške teze"
Sudi li Evropa Karadžiću ili sebi?

Piše: Mirnes Kovač
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA/Jerry Lampen

Ukrao je već 14 godina svoje kazne! Danas mu je 64 godine i već, dodatno, krade još koji dan svog suđenja. Prvo se njegovo hvatanje čekalo, a sada i suđenje… Čeka se i nastoji izbjeći svaka greškica kako mu se slučajno ne bi povrijedilo njegovo "pravo"!? Dakako, njegov je slučaj poput pijedestala na koji se stavlja "zvjerka", kako bi se cijelom selu pokazalo da se, eto, i zlom vuku koji je stada sakatio došlo glave.

Evropa neće da shvati da je suđenje Karadžiću jedna vrsta suđenja sebi. Evropi je teško izgovoriti genocid u Srebrenici, jednako kao što joj nije drago izgovoriti riječ holokaust. Jer, da nije bilo njenog indolentnog pa i pristrasnog odnosa, nje, koja je sve to promatrala i očekivala da će Karadžić Bosnu i Hercegovinu slistiti i očistiti od muslimana za par sedmica, Zlikovac u ovom formatu i obliku ne bi bio moguć. Na kraju krajeva, to se nije dešavalo na Sjevernom polu (kažem ovo samo u smislu daljine), već u samom dvorištu te iste Evrope!

Naime, Evropa i njen establišment su svojim odnosom ako ne proizveli, onda omogućili Zlotvora i ovo suđenje je njemu, njegovom (ne)djelu i njima – Evropi ma koliko ona toga bila (ne)svjesna! I niko ne očekuje pravdu! Ljudske i ovosvjetske dimenzije ne mogu "izvagati" ni njegov zločin, niti utezi pravde mogu ponijeti njegovu težinu! Zlotvor je samo eksponent onih koji su mu omogućili da bude to što jeste.

Kada je jedan od najčuvenijih britanskih historičara svog doba A. J. P. Taylor (Alan John Percival Taylor, 1906-1990), nakon dvadeset od početka i petnaest godina od završetka Drugog svjetskog rata, napisao knjigu Porijeklo Drugog svjetskog rata u kojoj je osporio općeprihvaćenu "Ninberšku dogmu" - po kojoj je, ukratko, za sva zla ovog najvećeg svjetskog konflikta kriv Hitler i njegova klika - optužen je za revizionizam, pogrešnu interpretaciju događaja i još mnogo toga, a njegova knjiga otvorila je ogromnu lavinu kontroverzi i godinama dugu debatu (desetine knjiga kao odgovor Tayloru). Međutim, problem je ostao u tome što Taylor nije bio neki ludi fanatik, već izgrađen učenjak sa stotinama članaka i desetinama knjiga iza sebe, zavidnom naučnom karijerom. A. J. P. Taylor je bio radikalan utoliko što je odudarao od općeprihvaćene dogme, što je udarao na savjest i prozivao na odgovornost. Ukratko, što je razbio mit s kojim su se svi zadovoljili i na kome se izgrađivala post-ratna Evropa.

Ko mu je dozvolio da se igra životima: Radovan Karadžić u inkarnaciji zločinca
Photo: Stock

U osnovi A. J. P. Taylor je u svom djelu osporio općeprihvaćenu "Ninberšku tezu" koja je od krivice za rat štitila svjetske vođe i druge države. "Postojalo je jedno objašnjenje koje je zadovoljilo sve i izgledalo je kao da je iscrpilo sva sporenja. To objašnjenje je bilo: Hitler. On je planirao Drugi svjetski rat. Samo njegova volja ga je prouzrokovala. Ovo objašnjenje očigledno je zadovoljilo 'pobornike otpora', od Churchilla do Nameira. Oni ga cijelo vrijeme bijahu nudili, i već ga bijahu davali prije nego što je rat izbio. Mogli su reći: 'Jesmo li vam rekli. Nije bilo alternative odupiranju Hitleru od prvog časa.' Objašnjenje je također zadovoljilo 'popustljivce'. Oni su mogli ustvrditi da je popuštanje ili smirivanje bilo mudra, i bila bi čak uspješna, politika, da nije bilo te nepredvidive činjenice da je Njemačka bila u rukama jednog ludaka. Nadasve, ovo objašnjenje je zadovoljilo Njemce, osim jednog malog broja nepokajničkih nacista. Nakon Prvog svjetskog rata, Njemci su pokušali da krivicu prebace sa sebe na Saveznike, ili da postignu da niko nije kriv. Jednostavnija je operacija prebaciti krivicu sa Njemaca na Hitlera. On je bio sretno mrtav. Možda je Hitler i načinio mnogo više štete Njemačkoj dok je bio živ. Ali, nadoknadio je to svojim konačnim žrtvovanjem u Bunkeru. Nema te količine posthumne krivnje koja bi njemu naštetila. Krivica za sve – Drugi svjetski rat, koncentracione logore, gasne komore – mogla se natovariti na njegova nimalo opiruća ramena. Sa Hitlerom krivim, svaki drugi Njemac mogao je tvrditi svoju nevinost; a Njemci, prije toga najenergičniji protivnici utvrđivanja krivaca za rat, sada su postali njeni najčvršći zagovornici." (A. J. P. Taylor, The Origins of the Second World War, Touchsone, New York, 1961, str. 11-12)

Upravo A. J. P. Taylor i njegov diskurs mi se danima mota po glavi dok pratim početak "najvećeg" suđenja "najvećem" (je li on doista najveći?) zlikovcu Evrope nakon Drugog svjetskog rata – i dakako – ne da mi se da o tom događaju razmišljam ikako drugačije od načina na koji je to činio ugledni engleski historičar.

Da, jasno i precizno, suđenje je pozitivan pravni proces kojeg treba uraditi radi historije. K tome, Karadžić jeste predvodnik, ali nije sam odgovoran za neopisive zločine i genocid počinjene u Bosni i Hercegovini! Dakako, Evropa u Haagu, željela to ili ne, sudi i sebi, svojim promašajima i greškama. To je suđenje svom "establishmentu" (A. J. P. Taylor je među prvima popularizirao ovaj termin u engleskom jeziku da njime označi britansku elitu) koji je svojom politikom, upravo onakvom koja je omogućila Hitleru da pokrene i vodi najmasovnije svjetsko ubijanje, omogućio Karadžiću da vodi svoj krvavi pir u Bosni i Hercegovini. I ne samo to, Evropa to, nažalost, nastavlja činiti: Evropa je nakon Drugog svjetskog rata prihvatila Zapadnu Njemačku kao rješenje, sistematski provela denacifikaciju i danas ima ujedinjenu Njemačku kao svoju najjaču ekonomsku i političku predvodnicu. U Bosni i Hercegovini tako nije postupila: Nakon rata i genocida u Bosni i Hercegovini, Evropa je propustila od srpskog entiteta napraviti "Zapadnu Njemačku" barem po pitanju denacifikacije. Naprotiv, u bosanskoj verziji "Zapadne Njemačke" Hitler se otvoreno veliča na javnom servisu Republike Srpske! Premijer takve zloslutne tvorevine javno pruža podršku osuđenim ratnim zločincima (možda će i po Karadžića jednog dana poslati Vladin avion?). Sjeme zločina nije iskorijenjeno već je ono ovakvim odnosom Evrope samo privremeno uklonjeno, a bojimo se da je njegovo klijanje samo pitanje vremena!
osa

#70 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by osa »

i kod klintona se javlja tzv." naknadna pamet", bio je u situaciji utjecati, mjenjati, odlučivati, pa zašto nije.
kiky

#71 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kiky »

ova klinjina izjava je, u najmanju ruku, čudna ...
Geronimo81

#72 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Geronimo81 »

A klintona i izjava.Bas me onako interesuje zasto Hrvatskoj europa nije ukinula embargo na oruzje.Da je hrvatskoj bilo dozvoljeno ovo bi pilo vode a ovako ne pije i svodi se na srbijanske prijatelje i njihov lobi u ENG,FRA.RUSS.Klintoj ne legenda jos bolju ima izjavu za slovenacki i hrvatski spor :):)
zavrzlama

#73 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by zavrzlama »

kiky wrote:ova klinjina izjava je, u najmanju ruku, čudna ...
treba je znati prevesti citajuci izmedju redova... ;-)

Tip nam salje poruku, u slucaju ponovnog sukoba ne racunajte na evropu i znajte da nije nas Amerikanaca i vasih prijatelja,vecina evropskih drzava bi vas pustila pod cetnicki noz....drugu stvar koju Klinton porucuje, je da USA i EU nisu nikad bile na istoj talasnoj duzini sto se tice politike prema BIH...

zakljucak je "dragi moji Bosanci,manite se moralnosti EU, medjunarodnih prava i uzdanja u evropska nacela i organizujete se sami i budite spremni da se sami odbranite od neprijatelja" poruka je isto i Kosovu da znaju u slucaju povlacenja Amerikanaca sa Kosova sta slijedi ...

ja sam davno rekao da se trenutno kupuju saveznici,Klinton nam usput govori ko nam nisu saveznici a ko jesu...
nokia6170

#74 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by nokia6170 »

Pa ova vijest je objavljena na ovom forumu jos prije par godina :D
MAD

#75 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by MAD »

Ako su samo saveznici islamske zemlje, onda je BiH najebala.
Post Reply