Ciste na jajniku

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

putujucidzindas

#51 Re: Ciste na jajniku

Post by putujucidzindas »

nisam bas neki strucnjak, osim sto sam dosta citala i cackala , trazeci nesto o ovoj svojoj cisti :)
ja je imam vec 8 godina, uvijek sam isla kod istog doktora, koji je pregleda, vidi da li se nesto znacajno promijenilo, i to je to. tek prosle godine odlucih da odem i do nekog drugog, da pogleda. elem, jedan od tih doktora mi odmah rece da je cista cokoladna, velicine 5 cm i da odmah moram na operaciju. kad sam nazvala kliniku gdje rade operacije, gospodja mi na moje pitanje kad bih mogla operaciju uraditi, rece, mozete odmah, samo da znate da u vecini (99%) slucajeva ide van i citav jajnik. ja sma se totalno izbezumila - mislim, niko ni da me pogleda, vec onako telefonski kao, eto izvadicemo vam jajnik.
uglavnom, kad sam se vratila ponovo svom doktoru i pitala koja je kod mene uopste vrsta ciste, covjek mi rece da u to niko ne moze biti 100 % siguran dok se ne uradi laparoskopija , a laparoskopsko utvrdjivanje se ne radi, to je vec operacija. e sad , kad sam ga pitala sta on misli o operaciji, o odstranjivanju ciste, isto tako mi je rekao da on nije za to, dok bar 1 dijete ne budem imala, jer je moj organizam ocito sklon cistama i ako bih sad odlucila da je odstranim s lijevog jajnika (a buduci da je tako velika, malo sta bi ostalo do samog jajnika), velika je vjerovatnoca da ce se kroz neko vrijeme cista javiti i na desnom jajniku. tako sam ja odustala od operacije, idem redovno (svaka 3 mjeseca) na kontrole, pratimo je i ao sto akze doktor- ona je sad konzervirana , stoji kako stoji i ne smete nicemu. ukoliko bi se pojavile bilo kakve promjene, odmah bi bila operacija.
sama laparoskopija nije nista posebno, koliko sam do sad cula i procitala. u biti, nema klasicnog reza, nema dugotrajnog lezanja u bolnici niti dugotrajnog oporavka. napravio se par malih rezova oko pupka, uvuku se instrumenti, odstrani se sto se treba odstraniti i nakon dva dana ides kuci, nakon 5 dana si OK i ides radis, nastavis normalno sve. uglavnom se radi u lokalnoj anesteziji.

u svakom slucaju, mislim da bi bilo najbolje da ode kod jos par doktora, suludo je otici na operaciju samo zbog tog sto jedan doktor tako misli. sasvim razumijem i vasu brigu i strah.
muftija

#52 Re: Ciste na jajniku

Post by muftija »

Iskreno nas najvise brine to sto su vrijednosti tumor markera poviseni.
Pa onda jos i ta čokoladna cista. Nikad prije nisam ni cuo da postoji.
Neki kazu da se ne mora izvaditi cijeli jajnik kao moze samo dio jajnika, kako to jeli taj dio koji ostane moze obavljati funkciju kako treba, jeli zena poslije operacije osjeti nedostatak tog jajnika, moze li vise radjati, Sta ako je maligno?
Poludit cu od brige.
Snowman

#53 Re: Ciste na jajniku

Post by Snowman »

E, da se i ja javim. Ja sam vec pricala o svojoj cisti tu ali mi je ovo zadnje sto je napisala putujucidzindas jako poznato. Meni niko nije rekao da je cokoladna cista- vec vodena,imam je skoro 2g. Stoji kako stoji. Ovih dana trebam na pregled na koji idem svaka 3-4mj. Moj ginekolog ne bi to dirao ni odstranjivao, kaze da nije nista strasno jer mi ne pravi nikakve probleme. Porodjena sam jednom,carski rez. I mene su drugi ginekolozi uglavnom privatnici slali da uradim marekere na tumor ali ja nisam. Nekad me uhvati strah i pocne ono:'Joj sta cu ako samo odjednom pukne, ili ako je vodena i bezazlena zasto stoji tu 2g...' Iskreno receno, ne znam ni ja sta da radim! Odem tako kod svog ginekologa koji me nafiluje rijecima-pusti kraju nista strasno, ja to ne bih odstranjivao bla, bla, bla. Opet 'ovi' privatnici samo cekaju pa makar i bubuljicu na licu samo da te salju na kakve pretrage ,a tek operacije .E, sada da imam viska para isla bih kod privatnika raznih (najvise zbog higjene i uslova, barem kad platis i znas sta si platio)ali gdje bi tu kraj bio. Barem je kod nas ovdje rat izmedju privatnika i bolnice, doma zdravlja...Sto god da se desi normalno prvo cu otici u hitnu ili bolnicu, a oni k'o da jedva cekaju da te naljepe sa poznatom recenicom: ' Idi onom ko te je i vodio do sad!'Sta vise napisati. Moliti Boga dragog da sve bude uredu i da nekako samo od sebe prodje. U svakom slucaju sretno i vama i meni :)
smillingpuppet

#54 Re: Ciste na jajniku

Post by smillingpuppet »

Pozdrav svima! meni je prije tri godine odstranjen desni jajnik. imala sam cistu od 9 cm. :( nakon toga dugo nisam imala problema,
osim par upalica, nista strasno..sve do prije 3 mjeseca. stvorila mi se mala cista na lijevom jajniku, doktorica mi je dala utrogestan, međutim danas kad sam otisla na kotrolu ispostavilo se da cista nije pukla nego se povecala i nije samo jedna u pitanju: jedna je 3,4cm, druga 2 cm i imam par malih.
doktorica kaze da nije nista strasno, cak mi nije dala nikakvu terapiju. pretpostavlja da ce ciste puci kad dobijem menstruaciju. ja nemam nikakve bolove, ali me uzasno pogodila ova vijest, pogotovo sto je rekla da u slucaju da ciste ne puknu i jos porastu da cu vjerovatno morati raditi laparoskopiju.. :(
uglavnom, odlučila sam da žalim nad sobom nego da se okrenem fitoterapiji. do sad sam pila caj od nevena, ali ne bas regularno. upravo sam na nekom drugom forumu procitala ovaj recept: 1l bijelog vina, 3 kašike kantariona, 3 kašike presilice, 3 kašike kunice. Da li neko ima iskustva sa ovim?
Može li mi neko preporučiti neke čajeve?
Hvala!
jedna

#55 Re: Ciste na jajniku

Post by jedna »

meni je doktorica preporučila da uzmem švedsku grančicu. ali mislim i da ne bi smjela u isto vrijeme konzumirati lijekove i čajeve.
smillingpuppet

#56 Re: Ciste na jajniku

Post by smillingpuppet »

ne pijem nikakve tablete trenutno. i jel ti pomoglo?
SuperMama

#57 Re: Ciste na jajniku

Post by SuperMama »

Drage moje,ja sam se vec javljala pod 'Snowman' (zaboravila da je muz registrovan:)) i zelim samo da vam kazem da sam pila milion razlicitih cajeva i nista.Nit je cista manja nit je nestala.Eto.
jedna

#58 Re: Ciste na jajniku

Post by jedna »

smillingpuppet wrote:ne pijem nikakve tablete trenutno. i jel ti pomoglo?
primolut-nor tablete ja sam pila i pukla mi je cista od 6 cm, vodena. a ovaj lijek nisam ni probala. oko 30 km košta i navodno je dobar za sve i svašta :D
kad dobjem platu, uzet ću ga - prevencije radi
SuperMama

#59 Re: Ciste na jajniku

Post by SuperMama »

jedna wrote:
primolut-nor tablete ja sam pila i pukla mi je cista od 6 cm, vodena. a ovaj lijek nisam ni probala. oko 30 km košta i navodno je dobar za sve i svašta :D

Ja sam pila takodjer Primolut-Nor ali meni nije pomoglo nista...Imaju li neke bolje?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#60 Re: Ciste na jajniku

Post by Pera Trta »

muftija wrote:Iskreno nas najvise brine to sto su vrijednosti tumor markera poviseni.
Pa onda jos i ta čokoladna cista. Nikad prije nisam ni cuo da postoji.
Neki kazu da se ne mora izvaditi cijeli jajnik kao moze samo dio jajnika, kako to jeli taj dio koji ostane moze obavljati funkciju kako treba, jeli zena poslije operacije osjeti nedostatak tog jajnika, moze li vise radjati, Sta ako je maligno?
Poludit cu od brige.
To se stručno zove endometrioidna cista. Odgovor na sva tvoja pitanja je: MOŽE, ako cista nije previše velika da se ne bi mogla ukloniti bez odstranjenja jajnika. Za začeće i trudnoću dovoljan je jedan zdrav jajnik i jajovod.
Tumor markeri (CA-125) su povišeni kod na desetine bolesti na jajniku (upala, endometrioza, cista i sl.), ne samo kod malignih, tako da nemaju nikakvu vrijednost u smislu rane dijagnoze.
Endometrioza je dobroćudna bolest, ali nevolja kod nje je što se često ponavlja, čak i nakon operacije (na drugom jajniku, jajovodu, materici, Duglasovoj šupljini itd).
jedna

#61 Re: Ciste na jajniku

Post by jedna »

SuperMama wrote:
jedna wrote:

Ja sam pila takodjer Primolut-Nor ali meni nije pomoglo nista...Imaju li neke bolje?
pa probaj sa tom švedskom grančicom. meni primolut iz prve pomogao
smillingpuppet

#62 Re: Ciste na jajniku

Post by smillingpuppet »

Počela sam piti ovo sa vinom, pa kad završim probat ću sa švedskom grančicom. Hvala puno! :)
narcisaa

#63 Re: Ciste na jajniku

Post by narcisaa »

Evo iskustva moje rodice (od tetke kćerka) iz Njemačke. Neudata je i slučajno kod magnetne rezonance kuka (ima problema sa zglobom) otkrivena joj cista veličine oko 4cm. Uputili je hitno kod ginekologa i žena joj savjetovala odmah operaciju ali nije znala reći radi li se o običnoj ili čokoladnoj cisti ili možda endometriozi bez histološkog nalaza koji je jedini mjerodavan i 100% siguran. Ona odugovlačila , od straha, mjesec dana i kada se ponovo javila da je uputi u bolnicu ova joj izmjerila uvećanje ciste za oko 1cm. Rodica otišla u bolnicu , endoskopski joj odstranili cistu iz koje su izvukli oko 80ml. tekućine. Navodno bilo na granici da je moraju otvarati i tako cistu odstraniti ali su ipak ovako uspjeli, ali joj zato na lijevom jajniku našli drugu koja se tek počela razvijati jer ima cistične jajnike što je opet "normalno" jer ih velika većina žena ima. Nakon ove operacije nestali joj i misteriozni bolovi u kičmi(donjem dijelu leđa) koji su kako se ispostavilo bili od ove ciste. Sada nakon nekoliko godina poslije te operacije ona ima onu cistu na drugom jajniku ali sve dok joj ne počne praviti probleme neće je dirati.

Ovo napisah čisto informacije radi za one koje ih imaju (imam je i ja kao genetski poklon izgleda) i da ciste nikakav bauk nisu niti se, ako su veličinom male ,jajnik vadi.
jedna

#64 Re: Ciste na jajniku

Post by jedna »

babyline wrote:
jedna wrote:meni je doktorica preporučila da uzmem švedsku grančicu. ali mislim i da ne bi smjela u isto vrijeme konzumirati lijekove i čajeve.
kako se koristi svedska grencica :)
to je kao neki tonik. pije se
MajkoStoMeRodi

#66 Re: Ciste na jajniku

Post by MajkoStoMeRodi »

Da li neko zna koji doktor najbolje obavlja laparoskopiju u Drzavnoj bolnici (Abdulah Nakas) kada su u pitanju cokoladne ciste? Imam cokoladne ciste na oba jajnika, i jako mi je vazno da mi se jave djevojke, zene koje su prosle kroz ono sto me tek ceka, molim vas...Vec godinama vucaram te ciste. Bila sam kod bezbroj ljekara : Spahovic,Hadziomerovic, Kapic, Jasna Gutic...svi su isto otkrili, preporucen mi je operativni zahvat. Jako sam tuzna :sad:
MajkoStoMeRodi

#67 Re: Ciste na jajniku

Post by MajkoStoMeRodi »

Plssssss, anyone?!
putujucidzindas

#68 Re: Ciste na jajniku

eto, sad vise ni alternativa ne moze nista.. danas bila na kontroli svoje ciste, nije narasla, oko 4,5x3 cm je velika, ali ima neke promjene zbog kojih mora van... doktor savjetuje privatnu polikliniku u jelahu, ja se vec narucila...u utorak ide komplet jajnik van, ne samo cista :( sta je tu je, cuvacemo desni koliko god moze..prpaa, hihihih
jedna

#69 Re: Ciste na jajniku

Post by jedna »

putujucidzindas wrote:eto, sad vise ni alternativa ne moze nista.. danas bila na kontroli svoje ciste, nije narasla, oko 4,5x3 cm je velika, ali ima neke promjene zbog kojih mora van... doktor savjetuje privatnu polikliniku u jelahu, ja se vec narucila...u utorak ide komplet jajnik van, ne samo cista :( sta je tu je, cuvacemo desni koliko god moze..prpaa, hihihih

a kakva ti je cista? moja vodena je bila veća od 6 cm i pukla je nakon prve terapije primolutom
putujucidzindas

#70 Re: Ciste na jajniku

ma nije vodena, nisu sigurni koja je dok ne otvore i vide... nosim je vec 7-8-9 ni ne znam tacno koliko godina, nista nije pomoglo
jedna

#71 Re: Ciste na jajniku

Post by jedna »

kako nisu sigurni? pa valjda se vidi na ultrazvuku?
putujucidzindas

#72 Re: Ciste na jajniku

na ultrazvuku se ne moze reci 100% koja je vrsta u pitanju. ginekolog moze na osnovu pojedinih slicnosti procijeniti koja bi mogla biti, medjutim, bez laparoskopije se ne zna. a laparoskopijom mi ne mogu raditi, zbog tih promjena koje mogu biti razlicitog karaktera... elem, svasta smo probali u ovih par godina, nema druge nego vaditi
SuperMama

#73 Re: Ciste na jajniku

Post by SuperMama »

Opet ja, ne znam ,sve ovo citam i sve sam vise zbunjena. Uglavnom svi imamo isti problem, meni npr. niko tacno od ginekologa nije rekao kakva je cista?! Imam je vec 2g. oko 4cm je, ne raste, ne mijenja se, nemam nikakve probleme osim sto mi je kosa pocela da se masti, bubuljice pred m. ciklus kao da mi je 15g. a ne 29g. Sve ono sto mi bas ide na zivce jer s tim apsolutno nikad u zivotu nisam imala problema:(. Bas slijedeci mjesec trebam na kontrolu da moj ginic vidi da li da cistu odstrani ili ne (on je do sad stalno govorio da ne bi nista dirao) dok sam recimo isla u Jelah na njihov kliniku gdje mi je ginekolog dao na pocetku kad sam je tek otkrila Primolut-Nor tablete i rekao-la ako ne pukne poslije njih odmah na sto jer to je strasno opasno i bla, bla, bla. E, sad. Operacija ce biti ili laparoskopska ili obicna-vezi me rezi me:) a nje me je bas strah jer sam vec jednom rezana-carski rez. Uglavnom zaboravim da je imam pa ne brinem, ali kad se sjetim da je jos uvijek tu i da se zbilja moze desiti ono najgore zlo mi dodje. U svakom slucaju sretno svima.
sms

#74 Re: Ciste na jajniku

Post by sms »

želim i ja nešto da napišem na ovu temu.Naime prije dva dana sam izašla iz bolnice- LAPAROSKOPSKI OPERISANA ENDOMETRIOZNA CISTA NA JAJNIKU. ODSTRANJEN DIO JAJNIKA, CISTA 5*6 cm.PORED OVE NAĐENO ŽARIŠTE U MALOJ KARLICI. SUPER SE OSJEČAM ŽELIM DA VAM KAŽEM DA SVE VI KOJE TREBATE NA SLIĆNU ILI ISTU OPERACIJU AKO JE IKAKO MOGUĆE ODABERETE OPŠTU BOLNICU A NE KOŠEVO. NEBOJTE SE........ AKO IMATE PITANJA . PIŠITE.
Mushu

#75 Re: Ciste na jajniku

Post by Mushu »

Sve vas pozdravljam.
Vec godinama imam policisticne jajnike i naravno neredovne menstruacije. Neredovne su od prvog dana kad sam dobila, a to je prije nekih 15 godina. Elem, svakih pola godine - godinu sam isla na kontrole i sve je bilo pod kontrolom. Pila sam 5 godina Diane, pa onda 2 godine Yasmin i na kraju su mi otkrili da mi iz nekog, nepoznatog razloga narastu trigliceridi i prestala sam piti. U zadnjih dvije godine imam koliko toliko redovne menstruacije - nekad dva mjeseca zaredom, pa onda nemam po dva mjeseca..Medjutim zadnji put sam imala u novembru prosle godine.
I tako odem ja prije dva dana na sistematski pregled i ginekolog mi kaze da imam cistu 5,1 x 3,8 mm na lijevom jajniku, da je desni uredan i nije vise ni policistican i da moram na operaciju!!! Uradim CA 125 i on je bio 13. Kaze da odem na kliniku i posavjetujem se sa jos jedim ginekologom ali da cu najvjerovatnije na operaciju..

Juce sam se narucila kod dr na pregled, ali vidi djavla, danas dobijem menstruaciju...nakon 4 mjeseca :x Tako da sad sjedim i cekam i cekam i mrzim to cekanje...

Malo sam googlala i eto svako nesto drugacije kaze...Neko da se jajnik vadi zajedno s cistom, neko da ne..Neko kaze da se na UZ vidi jel vodena ili ne, neko da se to vidi tek kad se radi laparaskopija :run:

Nego ako budem morala to da radim, moze li mi neko iz iskustva reci koji dr je najboji.Ja bih radje u Opću bolnicu zbog cistoce...ali ne znam gdje su dr. bolji?

I da li ce sve to zajedno meni stvarati problem da zatrudnim, kad budem htjela, obzirom da imam 32 godine i jos nisam radjala :sad: Jer mi stalno pune glavu tim da moram podhitno roditi, da je jedino beba lijek za policisticne jajnike, da sam u godinama itd.... :x

Hvala
Post Reply