Ciscenje alu felgi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: anex, _BataZiv_0809

Post Reply
User avatar
vukojebina
Posts: 1609
Joined: 11/08/2009 20:02

#1 Ciscenje alu felgi

Post by vukojebina »

Pozdrav,

Zanima me da li neko zna cime se naj efikasnije ciste alu felge od prasine koja se stvara prilikom kocenja... Odma da naglasim da sam pokuso kojekavim "sredstvima" za ciscenje, i nesto malo je pomoglo ali fleke su jos uvjek tu...
User avatar
dinaraaa
Posts: 253
Joined: 24/06/2009 13:52

#2 Re: Ciscenje alu felgi

Post by dinaraaa »

vukojebina wrote:Pozdrav,

Zanima me da li neko zna cime se naj efikasnije ciste alu felge od prasine koja se stvara prilikom kocenja... Odma da naglasim da sam pokuso kojekavim "sredstvima" za ciscenje, i nesto malo je pomoglo ali fleke su jos uvjek tu...
Postoje specijalna sredstva za čišćenje alu felgi npr Sonax, Nigrin, i slični .
Kočiona prašina je smrt za alu felge , jer ih nagriza i utapa se u njih. Ovim sredstvima je potrebno često čistiti felge i poslije pranja i sušenja potrebno je našpricati drugim sprejem, koji služi da se sledeća prašina ne lijepi za felge.
Znači često čišćenje naročito nakon dugih i brzih vožnji , + zaštita i to bi trebalo biti OK. :)
User avatar
corolla02
Posts: 10389
Joined: 18/02/2009 22:12
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#3 Re: Ciscenje alu felgi

Post by corolla02 »

Ne znam upste zasto te ta prasina iritira, pa to su kocnice i ako su ispravne onda dolazi do trenja tj. trose se i prasenja. Mislim da ces cescim ciscenjem i odrzavanjem postici zeljeni rezultat.
Ali ukoliko bas zelis da eliminises prasinu onda bi trebao da zamjenis te originalne rotore sa ventiliranim i te regularne kocnice onim sa keramicnim mesom. U to slucaju bi skros minimazirao emotovanje prasine. Takodjer, Kromirane/emajlirane aluminijske felge su najlakse za odrzavanje, bukvalno opusi je i prasina je nestala.
_Astra_
Posts: 841
Joined: 29/08/2005 22:39

#4 Re: Ciscenje alu felgi

Post by _Astra_ »

krasna 3M-ova pasta sa plavim cepom...
User avatar
VR6
Posts: 1215
Joined: 28/12/2002 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

#5 Re: Ciscenje alu felgi

Post by VR6 »

Ja imam neko Sonax sredstvo, siva "bocica" sa prskalicom, naprskam felge, ostavim 5 minuta i nakon toga jos spuzvom predjem - al ona prljavstina se skida bez problema tad. Ne moras nesto strugati i tome slicno. Ja operem felge svakih par dana, ako ne perem, iako su bijele, nakon sedmicu pocrne od kocenja, posebno prednje. Vidim ovaj iznad preporucuje kocnice sa keramikom, ak to stavljas, stavljaj u kompletu, stavis li samo karbon-keramicke plocice, obicni disk ce ti potrositi za 2000 km. Jest da super koce, a i show je, jer sve varnici iz tockova, kao da brusis nesto :mrgreen:
cikavelja
Posts: 292
Joined: 07/03/2007 21:30
Location: Dje se koza muze! A nije sisa.

#6 Re: Ciscenje alu felgi

Post by cikavelja »

Kakve celicne vune, ostetices plastificiranu zastitu na felgi i sranje koje prodaju po 20 KM za 2 deca. Uzmi obicne solne kiseline ili neko sredstvo za skidanje naslaga masnoce ili kamenca, ono sto za halu koristi ti vec neki clan zenske obitelji u kuci, naspricaj, pusti da odstoji, oribaj jacom plasticnom cetkicom (stara zubna je extra za mjesta koje nemozes dokuciti) ili spuzvom, isperi sa dosta vode.
Po potrebi ponovi.
Ima da se sjaji ko ....... :thumbup:
Post Reply