CIRILICA NA NARODNOM POZORISTU !
-
Hableschina
Opet ne kontam! Ako vec svugdje moze pisti :opstina-opcina i.t.d. sto i ovde to nije moguce? Izraz "pozoriste upotrebljavaju srbi i jedan dio muslimana, a sta je s onim drugim dijelom i hrvatima? 
- manijak1
Đe je Telefon

-
Orbini
A otkad je to cirilica " srpsko pismo" ili pismo samo pravoslavnih?
Ko je kad to slagao, ko je kad to skontao i na osnovu cega?
Ko imalo poznaje historiju Bosne i Bosnjaka - znao bi da je cirilica takodjer dio bosanskog kulturnog naslijedja - i da se nekada pisala sve do Ceske. Cirilica, kao i latinica nikada nije imala samo vjerski ioli nacionalni prefiks, niti je ikada bila nicije autorsko pravo.
To sto nam je omrznuta zbog Srba je sasvim druga stvar. T use radi o necemu st oje nepopularno i sto asocira na nesto - a to je daleko od prave istine.
Ponavljam - cirilica je dio bosanskog kulturnog naslijedja - i misli drugacije neka mi to objasni - neka mi objasni sta je bila bosancica Bosnjana i begovica u Bosnjaka. Do tada moze cirilica stojati sasvim fino na narodnom pozoristu - jer je barem to mjesto postedjeno od glupih, primitvnih, komercijalnih i fabrikovanih stereotipa.
Nasem narodu treba malo vise prosvjecenja i malo vise poznavanja cinjenica a manje glupe i netacne popularne ili nepopularne simbolike.
Dakle vi koji se bunite protiv cirilice na ovakav nacin - da vas cujem - sta znate uopste o kulturnoj historiji Bosnjaka i porijeklu pisma.
Cekam.
Ko je kad to slagao, ko je kad to skontao i na osnovu cega?
Ko imalo poznaje historiju Bosne i Bosnjaka - znao bi da je cirilica takodjer dio bosanskog kulturnog naslijedja - i da se nekada pisala sve do Ceske. Cirilica, kao i latinica nikada nije imala samo vjerski ioli nacionalni prefiks, niti je ikada bila nicije autorsko pravo.
To sto nam je omrznuta zbog Srba je sasvim druga stvar. T use radi o necemu st oje nepopularno i sto asocira na nesto - a to je daleko od prave istine.
Ponavljam - cirilica je dio bosanskog kulturnog naslijedja - i misli drugacije neka mi to objasni - neka mi objasni sta je bila bosancica Bosnjana i begovica u Bosnjaka. Do tada moze cirilica stojati sasvim fino na narodnom pozoristu - jer je barem to mjesto postedjeno od glupih, primitvnih, komercijalnih i fabrikovanih stereotipa.
Nasem narodu treba malo vise prosvjecenja i malo vise poznavanja cinjenica a manje glupe i netacne popularne ili nepopularne simbolike.
Dakle vi koji se bunite protiv cirilice na ovakav nacin - da vas cujem - sta znate uopste o kulturnoj historiji Bosnjaka i porijeklu pisma.
Cekam.
-
mrmot
Pa jest i ne kontaš. Ti ga u sebi možeš zvati i teatar. Ali naziv neke istorijske institucije se ne mijenja kako nekome padne na pamet. (sem u vrijeme fašističkih diktatura gdje je sve proizvoljno) Npr. Kamerni teatar 55 ne može biti Uskoprostorno kazalište 95, jer to onda više nije isto.Hableschina wrote:Opet ne kontam! Ako vec svugdje moze pisti :opstina-opcina i.t.d. sto i ovde to nije moguce? Izraz "pozoriste upotrebljavaju srbi i jedan dio muslimana, a sta je s onim drugim dijelom i hrvatima?
Sama zgrada pozorišta je starija od njega. Narodno pozorište Sarajevo otvoreno je u novembru 1921. godine, a svečani čin otvaranja pripao je Branislavu Nušiću, tadašnjem načelniku Umjetničkog odjeljenja Ministarstva prosvjete. Tri večeri za redom izvođeni su muzičko-dramski programi i tako je ozvaničen početak rada kuće. Dakle Nušić je otvorio Narodno pozorište u Sarajevu, a ne Muradbegović, ili Pavelić... I to je to.
-
BigusDickus
Ionako tvrde da ce se cirilicom pisati u CELOM SVETU. 
-
privremeni
Provjerava natpise po gradumanijak1 wrote:Đe je Telefon![]()
![]()
![]()
- CiCiban
Hableschina wrote:Opet ne kontam! Ako vec svugdje moze pisti :opstina-opcina i.t.d. sto i ovde to nije moguce? Izraz "pozoriste upotrebljavaju srbi i jedan dio muslimana, a sta je s onim drugim dijelom i hrvatima?
da.. opcina , opstina, kazaliste ..pozoriste pa onda sve to na cirilicnoj i latinicnoj verziji = cirkus zvani toLLerancije bez granica
kao sto nam recimo ..izgledaju pasosi
po meni ... to je najsramniji oblik malogradjanstine
-
BigusDickus
Ta cirilica na putovnicama je stvarno malogradjanstina 
- CiCiban
nazalost.. to nije slucaj samo sa jezikom i pismom... vec u svim drugim oblastima postoji isti kic
na jednoj strani nema kriterija.. na drugoj ima samo kukanja i podsmjeha
u biti su isti .. dok se caSte sjedeci na istoj klackalici
hrane se jedni drugima, jer vide samo jedni druge..
na jednoj strani nema kriterija.. na drugoj ima samo kukanja i podsmjeha
u biti su isti .. dok se caSte sjedeci na istoj klackalici
hrane se jedni drugima, jer vide samo jedni druge..
- manijak1
Šeha šta si napisao ?

- manijak1
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
- manijak1
banirajte me !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Upali su na site

Upali su na site
- manijak1
Uspio sam - piše supersportski megane 
- horns&drums
Kakav Meganne? Lada Brazoo, Lada

- manijak1
Nije lada nego megana
i ima još objavljena snimka kako otmičari prolaze ????????????
kontrolu .
-
BigusDickus
Ja sam mislio da je to zabranjeno Zenevskom konvencijomstochar wrote:Nijesam je ja zaboravijo, prika. Zaboravijo je automacki cirilizator...
De sad verziju na hebrejskom
- horns&drums
Ja imam na staroslavenskom ali dok se ne dogovore ko je najstariji narod s ovih prostora - nista od toga