Cijene tehnike u BiH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Tensai
Posts: 131
Joined: 07/02/2011 16:28

#1 Cijene tehnike u BiH

Post by Tensai »

Mislim da je bilo rasprave ovdje prije o tome ali treba posvetiti temu tome.Znači cijene tehnike u BIH su najveće u Evropi.Iako su nam porezi manji od većine Evropskih zemalja cijene su enormno visoke.Da li neko zna do čega je to?
Da li je do dobavljača,prodavača ili nekoga drugog?Ima li rješenja za ovakvu situaciju?
User avatar
Kiki_Musampa
Posts: 1605
Joined: 11/06/2011 07:36

#2 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by Kiki_Musampa »

Radnje rade sa najmanje 20% marže,a u onima u kojim a sam ja radio radili su i na 35-50%....
Tensai
Posts: 131
Joined: 07/02/2011 16:28

#3 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by Tensai »

Rade i sa 80%.Recimo u švedskoj su cijene niže za više od 30% a PDV im je 30%.Imaju li neki zakoni koji reguliraju visinu marži?Jer ako je samo do marži,onda bi jedna prodavnica koja posluje sa nižim maržama mogla cijenam pomesti sve ostale prodavnice.
User avatar
febo_acm
Posts: 10238
Joined: 10/02/2009 17:00
Location: SARAJEVO

#4 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by febo_acm »

Država neće da reguliše maržu na osnovne namirnice, a da ne pričamo o tehnici... Firma u Njemačkoj naruči 1 000 000 laptopa, a kod nas 500 komada, rijetko koja firma je prva ruka itd. To mnogo utiče na cijenu. Marže idu i do 100%, a nekad i više. Ukratko : L-O-P-O-V-I :D

@edit
ja sam u Njemačkoj prije šest mjeseci uzeo hp laptop za 430€, a takav sličan model u Sarajevu je bio oko 1800 KM.
Tensai
Posts: 131
Joined: 07/02/2011 16:28

#5 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by Tensai »

AMD wrote:Država neće da reguliše maržu na osnovne namirnice, a da ne pričamo o tehnici... Firma u Njemačkoj naruči 1 000 000 laptopa, a kod nas 500 komada, rijetko koja firma je prva ruka itd. To mnogo utiče na cijenu. Marže idu i do 100%, a nekad i više. Ukratko : L-O-P-O-V-I :D

@edit
ja sam u Njemačkoj prije šest mjeseci uzeo hp laptop za 430€, a takav sličan model u Sarajevu je bio oko 1800 KM.
A takav isti u americi je 400$.Ne može ni broj uređaja u tolikoj mjeri utjecat na cijenu.Ja sad da taj isti laptop naručim jedan komad iz amerike čak i da je shiping još 400$ došlo bi mi mnogo jeftinijie nego ovdje.Kad bi bili složan narod,mogi bi bojkotovati lopove,i prestat kupovat tehniku dok ne snize cijene.
sarajev_o
Posts: 525
Joined: 22/03/2011 23:20

#6 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by sarajev_o »

Samo zelim ovo da kazem evo dokaza u mom slucaju
uredjaj+dostava+17%pdv+10%carina opet odprilike bude jeftinije od 30-40%
jedini minus je sto se nekada mora cekati malo vise ili sto je dostava skupa ako je nesto tesko.

Uglavnom ja narucujem sto je moguce vise iz vana.
User avatar
febo_acm
Posts: 10238
Joined: 10/02/2009 17:00
Location: SARAJEVO

#7 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by febo_acm »

sarajev_o wrote:Samo zelim ovo da kazem evo dokaza u mom slucaju
uredjaj+dostava+17%pdv+10%carina opet odprilike bude jeftinije od 30-40%
jedini minus je sto se nekada mora cekati malo vise ili sto je dostava skupa ako je nesto tesko.

Uglavnom ja narucujem sto je moguce vise iz vana.
Bude jeftnije, ali moli Boga da se nešto ne desi :D Meni za jedan paketić do Mačestera DHL tražio oko 100 KM(do 1kg ili 1.5kg), sad laptop ima 3,4 kg najmanje :-D

Najbolje je ako imaš nekoga vani ili ideš ti i usput poneseš. Ja sam sada u paketu donio PS3 i laptop bez ikakvih problema, uštedio oko 1000 KM na dvije stvari, plus izvrše mi povrat PDV u Sloveniji :D :D I naravno kao uzoran građanin ja to nisam prijavio na našoj granici :mrgreen:
dragan.s
Posts: 2042
Joined: 04/07/2009 00:34

#8 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by dragan.s »

Ovako je to prokomentarisao kolega iz Hrvatske quark:
Zabluda 4 – veliki dućan

E sad, ove prve tri zablude su bile standardne zablude za outsidere. Dakle civilne ličnosti koje žive svoj jadni i bezvrijedni život unutar svoja 4 zida dodatno ojačana okovima od švicarskog papira. Ova zabluda je zabluda u koju viruju svi mlađi informatičari starog kova i još poneki informatičar mladog kova. Ostali već odavno znaju koliko bolna može biti ova zabluda.
Enivej, sam sebi san više dopizdija govoreći vama čobanima kako je informatika u dosta segmenata vrlo specifična i zajebana djelatnost ljudskog roda.

Veliki informatički dućan ne može postojati.Ovo je zakon prirode isto ki zakon gravitacije i kako god skočiš u zrak i letiš po sekunde a onda te gravitacija podsjeti "hu rulez" isto tako svaka budala koja je otvorila informatički dućan na 3000 kvadrata vrlo brzo skuži da se prijeba u inače svojoj savršenoj kalkulaciji koju mu je složija neki bankar ili broker u fušu.

Bez obzira koliko to vama outsiderima lipo izgledalo, šareno, sve svitli, posloženo 50 notebooka, upaljeno 50 monitora, 20 vrsta bežičnih miševa, sve je to kurac od istarske ovce.Taj dućan ima toliko velik hladni pogon da svaki put kad neki prdne u potok začudin se kako je i dotad izdrža. Onda ispliva koliko su dužni bankama, dobavljačima.

Zašto je to tako? Zato jer je generalno politika velikog dućana mala marža kako bi pomeli konkurenciju što u konačnici rezultira pilanjem grane na kojoj sjede.Pa onda rade sa maržama od 2%, a najam prostora je 50.000 kn mjesečno.Iz čega proizilazi da samo za najam moraju prodat 500 notebook-ova mjesečno, a znamo i sami da taj prodajni rezultat jedva ima i Media Markt u Dusseldorfu.

Lekcija koju nikako ne mogu naučit vlasnici velikih dućana glasi: nemoš radit ispod 10-15% marže, a i to je na granici.Zbog neznanja ovog osnovnog zakona padaju ki muve.

Da, zbog ove zablude i krajnji kupci imaju problema.Uređaji koji su tu kupljeni mahom imaju 2 ili 3 godine jamstva, a vrlo nezgodno je kad propadne biznis di si nešto kupija.Još je gore kad kupiš notebook od 7000 kn i daš ga na reklamaciju a nakon 4 dana dućan – ćuć.A na telefon i mail se niko ne javlja.Newsi i forumi su puni ovih tužnih priča...
Ako hoćete u IT sektoru preživjeti u ovoj državi marže ne mogu biti ispod 20%. Apsurd jeste da je na sitnariju (USB stick-ovi, mem.kartice, slušalice) marža preko 50%, a na laptope oko 20% s tim da na gotovinsko ili avansno plaćanje žrtvujemo 10%. Čitav problem je u ulaznim cijenama i velikim troškovima "hladnog pogona".
Radili smo sa jednom firmom iz Srbije koja u BiH ima veleprodaju. Isti laptop u Srbiji košta u njihovoj maloprodaji manje nego što je naša ulazna cijena u BiH.
Privlačno djeluje ovo naručivanje iz inostranstva, ali morate znati (sem rijetkih izuzetaka) da na taj uređaj u BiH ne možete ostvariti garanciju. Niti ga nekome možete prodati po cijeni novog uređaja upravo zato jer nema garanciju.
kojeime
Posts: 3624
Joined: 11/11/2010 13:03

#9 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by kojeime »

Cijena transporta i ne mora biti tako visoka. Ja sam placao transport oko 20kg teskog paketa nesto manje od 100 maraka, laptop od oko 4 kg bi bilo mozda 40ak maraka transport. Stvar je u tome sto sam trazio da mi transport robe ide obicnom postom, ne DHL-om, UPS-om, FEDEX-om i slicno. Ne ceka se ni previse dugo, ako narucujete iz EU ima jedno pravilo da vam roba mora stici za 15 dana, ako ne stigne imate pravo na nadoknadu troskova. Pa poste zemalja iz EU paze da transport ne traje duze od 15 dana. Meni se nije desilo da cekam nesto duze od 20ak dana (a i to samo jednom kada je paket otisao u Bugarsku umjesto BiH, pa dok je pronadjen i dopremljen u BiH), inace dodje u rasopnu od 5 do 10 dana. I tako vec 10ak godina.

Cak i DHL ili UPS ne mora biti skup. Veliki broj ozbiljnih prodavnica i prodavnice koje cesto i veliku kolicinu robe prodaju van svoje zemlje ima posebne ugovore sa DHL-om, UPS-om itd, tako da imaju povlastenu cijenu transporta, osjetno nizu nego sto je standardna cijena transporta DHL-a ili UPS-a.

Jedino sto bi mogao biti ozbiljan problem je garancija, to jeste situacija ako se laptop kupljen u inostranstvu pokvari. Dakle ili nemate granciju ili ako kupite laptop i garancija vazi i u BiH, standardni uslovi su slijedeci: U slucaju kvara vi placate transport do servisa (prodavnice), dok transport od servisa nazad vama placa servis (prodavnica). I naravno vrijeme cekanja na popravak, to jeste jedno 10ak dana od vas do servisa, pa popravak, pa do 15 dana od servisa nazad vama. Sto moze u najboljem slucaju biti 30ak dana pa do par mjesesci.
kojeime
Posts: 3624
Joined: 11/11/2010 13:03

#10 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by kojeime »

dragan.s wrote:...Privlačno djeluje ovo naručivanje iz inostranstva, ali morate znati (sem rijetkih izuzetaka) da na taj uređaj u BiH ne možete ostvariti garanciju. Niti ga nekome možete prodati po cijeni novog uređaja upravo zato jer nema garanciju.
Imam nekoliko razlicitih elektronskih uredjaja koji imaju world wide garanciju i koliko vidim iz godine u godinu broj uredjaja sa tom garancijom raste. Danas je cijela planeta trziste, pa se jednoj firmi iz Njemacke ili Amerike isplati dati garanciju koja vrijedi na cijeloj planeti pa prodati par stotina komada u BiH, Turkmenistan, Banglades... tako unistiti lokalne prodavace i osigurati to trziste i u buducnosti, nego imati garanciju samo za "odabrane" zemlje. Danas u BIH prodaju par komada, sutra par stotina, pa mozda ce jednog dana i par hiljada. BiH mozda jeste mala da bi prodavnice/proizvodjaci samo nama dali garanciju kakava vrijedi u njihovim zemljama, ali nekoliko takvih malih zemalja u regionu je vec pristojno trziste pa im se to mozda i isplati.
dragan.s
Posts: 2042
Joined: 04/07/2009 00:34

#11 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by dragan.s »

Garanciju ovdje (a i vani) daje proizvođač ili uvoznik. Pošto kod nas nema proizvođača krajnja instanca za garanciju je uvoznik robe. Garancija se ostvaruje preko prodavca koji onda šalje uvozniku, a on ovlaštenom servisu ako ga nema u svom sastavu. Nakon što servis odradi svoje uvoznik šalje novi ili popravljeni uređaj prodavcu koji ga onda isporučuje kupcu. Naravno i naplaćuje ako kvar nije u garanciji. Ukoliko prodavac u međuvremenu zatvori kupac može direktno kontaktirati uvoznika, ali to je već teža stvar kod nas.
Imali smo nekolika slučaja robe koju ovlašteni servis uvoznika nije htio da primi jer nije prodata preko njih. U jednom slučaju HP Pavillion kupljen u Kanadi nisu htjeli primiti jer nemaju dijelova, a u drugom slučaju za dva MSI laptopa kupljena u Srbiji (pokvarene kamere) nisu priznavali garanciju već su tražili po 100KM za popravku.
Možda će doći vrijeme da world-wide garancija počne vrijediti i kod nas, ali bi svaka od tih firmi morala otvoriti ovdje predstavništvo (ili servis koji oni plaćaju za rad u g.r.) što im baš i nije isplativo.
Ovi ovlašteni servisi kod nas su u stvari servisi uvoznika, a ne proizvođača.
I nisu ni dužni servisirati (a posebno besplatno) nešto što nije kupljeno preko njih.
Nešto je Fujitsu-Siemens pokušavao, ali im je servis (a i laptopi) bio očajan pa smo ih prestali radili davno.
mahalik
Posts: 1918
Joined: 12/09/2009 16:48

#12 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by mahalik »

Interesuje me koliko bi u Sarajevu ovaj komplet racunar kostao jer sam isti u Njemackoj kupio za 600eura
HP pavilion i5
2TB memorije
1GB grafcka NVidia
4GB RAM
ekran Led 21,5 inca Full HD
Tensai
Posts: 131
Joined: 07/02/2011 16:28

#13 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by Tensai »

Kako god okreneš izađe jeftinije.Čak i bez garancije ako nekome platiš popravak tu i tamo opet si u plusu.
Ipak ja mislim da tu ima dosta krađe.Da nema ne bi nicale prodavnice tehnike svakih 50 metara.
Vidi se samo kako levate ljude kad recimo prodaju neku konfiguraciju za 800 a komponente koje je čine vrijede 600-650.Nego raja se ne razumije i puši foru.Treba što više naručivati iz vana,kupovati polovno i preko firmi.
dragan.s
Posts: 2042
Joined: 04/07/2009 00:34

#14 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by dragan.s »

mahalik wrote:Interesuje me koliko bi u Sarajevu ovaj komplet racunar kostao jer sam isti u Njemackoj kupio za 600eura
HP pavilion i5
2TB memorije
1GB grafcka NVidia
4GB RAM
ekran Led 21,5 inca Full HD
To je desktop računar? Valjda je 2TB veličina hard diska.
Ne znam koja je tačno grafika, ali ovdje taj komp ne bi bio ispod 1600-1800 KM.
Tensai
Posts: 131
Joined: 07/02/2011 16:28

#15 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by Tensai »

mahalik wrote:Interesuje me koliko bi u Sarajevu ovaj komplet racunar kostao jer sam isti u Njemackoj kupio za 600eura
HP pavilion i5
2TB memorije
1GB grafcka NVidia
4GB RAM
ekran Led 21,5 inca Full HD
Nemoguće je odrediti cijenu na osnovu tih podataka koje si dao.Ili daj detaljnu konfiguraciju ili tačan naziv računara.
dragan.s
Posts: 2042
Joined: 04/07/2009 00:34

#16 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by dragan.s »

Tensai wrote:Kako god okreneš izađe jeftinije.Čak i bez garancije ako nekome platiš popravak tu i tamo opet si u plusu.
Ipak ja mislim da tu ima dosta krađe.Da nema ne bi nicale prodavnice tehnike svakih 50 metara.
Vidi se samo kako levate ljude kad recimo prodaju neku konfiguraciju za 800 a komponente koje je čine vrijede 600-650.Nego raja se ne razumije i puši foru.Treba što više naručivati iz vana,kupovati polovno i preko firmi.
Pa ne znam izađe li jeftinije. Cijena matične ploče za laptop je puno više od "tu i tamo", a novi hard disk je oko 100KM.

Ne znam zašto je krađa. Marže nisu ograničene i ako neko hoće može prodavati i sa 0 i sa 100% marže. U oba slučaja će propasti samo iz različitih razloga. A i da radimo sa 0% marže opet bi cijene bile veće nego vani.

Ne znam ko tako prodaje, ali kod nas kad kupuješ dobiješ račun na kome je za svaku komponentu navedena cijena i dužina garancije. I ista je cijena (i garancija) ako ćeš ti sam sastavljati i instalirati ili ćemo mi to odraditi i isporučiti. Markice nismo nikad lijepili pozadi.

Ali neka svako odluči šta će raditi sa svojim novcem.
udrch
Posts: 8472
Joined: 14/10/2008 10:08

#17 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by udrch »

Ako su marže kod nas tako velike, zašto su onda sve ove računarske firme propale..
Objektivno ja znam da je IT Computers radio sa 30 - 50% marže, zavisi šta je bilo u pitanju..
Ostali su radili na oko 10 do 20% marže..
Danas koliko sam ja imam informacije marže se kreću u istim okvirima..
Naš problem je malo tržište, koje se osim toga snadbjeva preko Hrvatske i Srbije koje imaju 5 puta veće tržište..
Najmanje 10% cijenu nabije reuvoz robe iz Hrvatske i Srbije..
Pavilion laptopi vam nisu pravi omjer, jer oni nisu namjenjeni za naše tržište i niko od HP distributera nema distribuciju za tu seriju laptopa..isto se odnosi i na Presario, iako i jednih i drugih ima za kupiti kod nas i to preko ovih što su ovlašteni..
Stanje nije dobro, ali neće nam pomoći kupovina preko interneta..
Nama jedino može pomoći pojava 2,3 jaka domaća distributera..
TRANCE
Posts: 1360
Joined: 09/05/2011 20:40

#18 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by TRANCE »

Evo npr. cijena za Core i5-2500K procesor u raznim državama:

SAD: 302 KM (Newegg i Amazon)
Kanada: 306 KM (Newegg i Amazon)
Japan: 322 KM (Amazon)
Srbija: 343 KM (WinWin)
Francuska: 347 KM (Amazon)
Njemačka: 353 KM (Amazon)
Velika Britanija: 357 KM (Amazon)
Kina: 365 KM (Newegg)
Hrvatska: 407 KM (HGspot)
BiH: 450 KM (Imtec)

Koliko se sjećam, Srbija ima sniženu stopu PDV-a na kompjutersku opremu, što im omogućava niže cijene.

Glavni razlozi za najveću cijenu u BiH su:
- Visoka carina. Carina iznosi između 10 i 15 % na robu proizvedenu izvan EU, što se odnosi na 99% tehnike, jer se skoro sva tehnika proizvodi izvan EU u SAD-u, Tajvanu, Kini, Singapuru, Južnoj Koreji, Maleziji i sl.
- Malo i siromašno tržište. GDP BiH iznosi svega 18 milijardi dolara. Srbija ima GDP od 46 milijardi, Hrvatska 65, Njemačka 3519, SAD 15227... To uvjetuje manje prodanih proizvoda, a time i veće marže, te naručivanje proizvoda od distributera umjesto direktno od proizvođača, jer se proizvođačima neda gnjaviti da prodaju direktno zbog minimalne zarade na tržištu BiH.

Jedino rješenje za ovaj problem je ulazak u EU, jer bi tada kupci mogli naručivati npr. sa Njemačkog ili Britanskog Amazona uz besplatnu poštarinu, s tim da ne bi bilo zaračunavanja carine i PDV-a od bosanske carine, jer je EU jedinstveno tržište. Do tada nam preostaje da kupujemo tehniku, odjeću, namještaj, te brojne prehrambene proizvode po najvišim cijenama u Evropi.
Hendrix
Posts: 4111
Joined: 27/02/2004 00:00

#19 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by Hendrix »

Smiješno je porediti cijene sa zapadom, jer recimo švabi je 300 Eura ko nama 300 maraka, znači i pored toga što je kod nas puno skuplje kada porediš samo brojeve realno je njemu sve duplo jeftinije nego ovde zbog odnosa eura i KM.

E sad zamislite uzmete boli glava laptop za 300-400KM nov, taj film ovde nećete gledati.
User avatar
iPod
Posts: 1801
Joined: 20/11/2006 17:20

#20 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by iPod »

Možda je OT, ali evo dovoljno je pogledati primjer TechnoMarketa, oni so do prošle godine bili zastupnici za Samsung, ali im je oduzeto zastupništvo i sada to zastupništvo ima Kim-Tec na cijeli program "Consumer" elektronike, a TM pred gašenjem, jer imam prijatelja koji nije dobio platu od februara!!!

To dovoljno govori i kako posluju ove firme, sve gazde uzimaju sebi a radnike ko j**e a imamo preskupe proizvode.
Tensai
Posts: 131
Joined: 07/02/2011 16:28

#21 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by Tensai »

TRANCE wrote:Evo npr. cijena za Core i5-2500K procesor u raznim državama:

SAD: 302 KM (Newegg i Amazon)
Kanada: 306 KM (Newegg i Amazon)
Japan: 322 KM (Amazon)
Srbija: 343 KM (WinWin)
Francuska: 347 KM (Amazon)
Njemačka: 353 KM (Amazon)
Velika Britanija: 357 KM (Amazon)
Kina: 365 KM (Newegg)
Hrvatska: 407 KM (HGspot)
BiH: 450 KM (Imtec)

Koliko se sjećam, Srbija ima sniženu stopu PDV-a na kompjutersku opremu, što im omogućava niže cijene.



Glavni razlozi za najveću cijenu u BiH su:
- Visoka carina. Carina iznosi između 10 i 15 % na robu proizvedenu izvan EU, što se odnosi na 99% tehnike, jer se skoro sva tehnika proizvodi izvan EU u SAD-u, Tajvanu, Kini, Singapuru, Južnoj Koreji, Maleziji i sl.
- Malo i siromašno tržište. GDP BiH iznosi svega 18 milijardi dolara. Srbija ima GDP od 46 milijardi, Hrvatska 65, Njemačka 3519, SAD 15227... To uvjetuje manje prodanih proizvoda, a time i veće marže, te naručivanje proizvoda od distributera umjesto direktno od proizvođača, jer se proizvođačima neda gnjaviti da prodaju direktno zbog minimalne zarade na tržištu BiH.

Jedino rješenje za ovaj problem je ulazak u EU, jer bi tada kupci mogli naručivati npr. sa Njemačkog ili Britanskog Amazona uz besplatnu poštarinu, s tim da ne bi bilo zaračunavanja carine i PDV-a od bosanske carine, jer je EU jedinstveno tržište. Do tada nam preostaje da kupujemo tehniku, odjeću, namještaj, te brojne prehrambene proizvode po najvišim cijenama u Evropi.
Prije ću ja u Europu nego Europa kod nas.
Hendrix
Posts: 4111
Joined: 27/02/2004 00:00

#22 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by Hendrix »

Evo recimo skupio naš čovjek 1000KM da kupi laptop i šta može uzeti...a švabo u isto vrijeme ima 1000 Eura, kad se uporede plate i standardi ....imaju isto novca za svoje okruženje.

Naš vrijedni radnik može kupiti recimo nov:
Acer Aspire 5742ZG LX.R570C.005, Intel Pentium P6100 2.0GHz, Display HD: 15.6“, RAM: 2048MB DDR3, HDD: 500GB, VGA: ATI Mobility Radeon HD 5470 512M DDR3, DVD RW DL, Card reader, Wireless LAN 3rd WiFi 2x2 b/g/n, Web Camera 1.3 Mpx,
970,00KM

A švabo dobije novu generaciju laptopa :
Acer TravelMate TimelineX 8572G-624G64MNK
Vorführware / Intel Core i7-620M mit 2 x 2,66 GHz und bis zu 3,33 GHz TurboBoost / 4096MB DDR3 / 640GB Festplatte / 39,6cm (15,6") HD LED Display mit 1366 x 768 / NVIDIA Geforce GT330M mit 1024MB / DVD-Brenner / WLAN / Bluetooth / 4 x USB 2.0 / Webcam / EasyPort 4 / Fingerprint / Windows 7 Home Premium 64Bit

929,00€
Tensai
Posts: 131
Joined: 07/02/2011 16:28

#23 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by Tensai »

Jest a švabo zaradi 1000€ za 5 dana a bosanac 1000KM za mjesec i po.
Ali opet kad skontaš oni imaju i veće troškove od nas.Pola njemačke živi po prikolicama i šatorima jer više od pola plate daš za stan.
User avatar
febo_acm
Posts: 10238
Joined: 10/02/2009 17:00
Location: SARAJEVO

#24 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by febo_acm »

U Njemačkoj je hrana u prodavnicama u rangu sa našim cijenama+ kozmetika i odjeća duplo jeftinije, skoro. Stan jeste skup,ali za oko 300-500 € mjesečno možeš naći pristojan stan(ne mora biti centar Minhena). Kad dvoje rade to je ništa. Kao da je kod nas bolje to sa stanom? Ja nešto nisam viđao ljude po prikolicama...

Kod nas živi 4 pod kirijom, a plata 800km....

Tehnika im je jeftinija nego kod nas. Uostalom, ima li ko da se vratio u BIH jer je Njemačka skupa?
User avatar
febo_acm
Posts: 10238
Joined: 10/02/2009 17:00
Location: SARAJEVO

#25 Re: Cijene tehnike u BiH

Post by febo_acm »

39.6 cm (15,6") Notebook mit Intel Core i5-460M Prozessor, 500 GB Festplatte, 4 GB Arbeitsspeicher und Betriebssystem Windows 7 Home Premium 64-Bit.
sofort lieferbar


EUR 549,00 *

Marke HP
Produktart Computer
Produkttyp Notebook
Display 39.6 cm (15,6") HD LED BrightView, 1.366 x 768 Pixel
Prozessor Intel Core i5
Prozessortyp 460M - 2,53 GHz
Arbeitsspeicher 4 GB DDR3
Grafikkarte ATI Mobility Radeon HD 5470
Grafikspeicher 512 MB DDR3 dediziert
Festplatte 500 GB SATA-Festplatte 5400 U/min

Toliko o cijenama...
Post Reply