Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

JOINT_1921
Vozim: odlično

#23851 Re: Cijene stanova All about

Post by JOINT_1921 »

black wrote: 01/09/2026 11:25
JOINT_1921 wrote: 01/09/2026 08:41 Licno kupili stan u Grbavickoj za 1950 KM po m2 2013. godine. Doduse nije renoviran, ali jeste trosoban, nesto malo preko 60 m2 i to u neboderima pored Wilsa, nisu one starije zgrade.

Edit, ipak je bio malo jeftiniji 113.000 za 62,3 kvadrata
to neboderi kod mosta Renzo ili oni nize kod skole ?

sve do sredine 2019. po Grbavici se dvosoban stan mogao uzeti do 115 milja a nakon toga je otislo sve u helac :mrgreen:
Kod skole.
nepass1

#23852 Re: Cijene stanova All about

Post by nepass1 »

last mohicans wrote: 01/09/2026 10:59
Chmoljo wrote: 01/09/2026 10:25
klaki wrote: 01/09/2026 08:34

Ja isto nesto sumnjam da je 2013 na grbavici kvadrat bio 2000? :-) Pa po ilidzi je toliko bio kvadrat 2019. U pejtonu se moglo naci 45-55m2 po 90-120k km npr

a 2013 se stanovi 70-80 m2 prodavali po 70-80k. slabo se sjecam mlad sam bio
jesu po alipašinu kad ih niko nije htio. prvo su cijene skočile na grbavici, pa u hrasnom, malta, pa onda je dobrinja postala interesantna, olimpijsko zbog "kvalitetne gradnje", a onda kada je na alipašinu počelo skakati onda je sve u kurac otišlo već :D
Malta, cvila je bila od 1500-1700, 2010. Ne vjerujem da je Grbavica bila 5 stoja skuplja. Mozda 100, gore, dolje.
Mooozda oko 2016 da je bilo 2k ili malo jace? Mozda grijesim.
moimoi

#23853 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Chmoljo wrote: 01/09/2026 11:14
moimoi wrote: 01/09/2026 10:49
Chmoljo wrote: 01/09/2026 10:25

jesu po alipašinu kad ih niko nije htio. prvo su cijene skočile na grbavici, pa u hrasnom, malta, pa onda je dobrinja postala interesantna, olimpijsko zbog "kvalitetne gradnje", a onda kada je na alipašinu počelo skakati onda je sve u kurac otišlo već :D
Vala kada se usporedi kvaliteta gradnje, raspored soba… npr aleja lipa i stanovi na alipasinom… birala bih alipasino bez razmisljanja.
Da ne budem pogresno shvacen, ja sam alipasinac, i znam da takvo naselje ima i brojne prednosti jer je plansko naselje. Ima dosta finih stanova tu, ali uvijek ga je bio glas klosarskog naselja.

Jedino ne bih zivio dole u A fazi. Ono je haos cisti dole. C je najmirnija i najljepsa za zivot, iako je moja mahala B faza.
Dovoljna je jedna budala u zgradi da svima zagorca zivot.

Spomenuh aleju l jer sam bila u tim zgradama. Horor… a grbavica. Ko biva “elitno naselje”.
black

#23854 Re: Cijene stanova All about

Post by black »

JOINT_1921 wrote: 01/09/2026 11:29
Kod skole.
fini su to stanovi
a vjerovatno sjedis u Papagaju :mrgreen:
Thorgerson

#23855 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

zposao wrote: 30/08/2026 22:26
Ci-Nick wrote: 30/08/2026 19:49 Zivot nije ravna linija, mora imati i uspone i padove
Ne smije čovjek uvijek biti racionalan.
Što reče moj rođak, ako dovoljno dugo razmišljaš o nečemu uvijek ćeš naći razlog za odustajanje.
Meni je 60 godina pa vam iz ove tačke mogu reći da od 25. do 45. imate najviše energije, hrabrosti, samopouzdanja da nesto napravite. Poslije 45. sve je teže.
Ne mora to biti zalijetanje u kredit od 300.000 posebno ne ako neko ne plaća skupu stanarinu, može to biti pokretanje biznisa, ulaganje u tuđi biznis, investiranje.
Uglavnom to je period kad je najlakše ekonomski "stati na noge". Onaj ko će nesto naslijediti njemu je mnogo lakše, ali neće doživjeti taj osjećaj da je sam stvorio svoj krov nad glavom.
Budite aktivni, bolje je pasti pa ustati nego nikad ne pokušati.
Umjereni rizik je uslov za uspjeh, ali ne više od onog sto zdravlje i san mogu podnijeti.

Ovo je koristan savjet :thumbup:
I ja sam mišljenja da je bolje uložiti u nekakav biznis pa pokušati oploditi parušćine nego se zavaliti do penzije i stenjati pod teretom. Ali naravno da nije lako pokrenuti neki biznis i uspjeti. Velika većina biznisa propadnu. Treba imati pored znanja i pocetnog kapitala također i zrno sreće
Pokretanje biznisa ne ide na nacin da imas 300.000 i pokrenes biznis. Odakle ti 300k. Evo i da je to 100k. Ma nebitno, evo 20.000.

Recimo da si naslijedio neke vece pare. Kakav biznis ces pokrenuti. Nije ono da ces sjest i dumat, eh mogao bih ovo, mogao bih ono.

Iskustvo koje sam ja vidio kod drugih, prijatelja, bivsih kolega i generalno ljudi koje poznajem da imaju svoje biznise, nisu takva da su sjeli i skontali biznis. Kao u filmu.

Svi su vecinom taj posao radili. Krvavo. Godinama. I onda su krenuli samostalno. Sa svim iskustvom skupljenim kroz godine. I svaki i dan danas radi. Neko uspjesnije, neko manje uspjesnije. Neko se bas rasirio, neko ostao na pocetnom broju ljudi. Kako se ko snasao.

Al ti sad imas 200k i tipa haj odoh otvorit piceriju. A nikad se tim nisi bavio, nego eto istrazivao si i sl. Ne znam takve da su uspjeli. Il nebitno sta. Otvoris neku agenciju, zastupnistvo, stagod...ne ide to tako.

To sve dolazi kroz iskustvo. Radis neki posao i skontas, pa jbt ja ovdje sve radim i znam i sam ovo. Ili vidis sam u tom poslu da nesto fali, da se nesto moze unaprijediti i pokrenes to. Vidis vani nesto srodno tvom poslu, pa to dovedes ovdje. I sl.

Stoga, ja ne bih preporucio da ljudi tek tako uzmu i kredit i zavale se u nepoznato. Il da ustedjevinu bace tek tako. Pa cak i poznato, ali u smislu samo ako se istrazivalo i sl. Iskustvo je iskustvo. Za takve je bolje da kupe stan i to je opet sigurna investicija. Il nebitno ako nemaju za stan, ima garaza ima nesto. Al ja nikad ne bih ulazio u neki.biznis da nisam u onoj gore kategoriji ljudi, da sam nesto radio i onda samo se presaltam da to radim za sebe.
moimoi

#23856 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Nas svijet se zeli prekonoci obogatiti. To ne ide tako.

Sjetite se samo kupina, malina, smilja.. evo sad su poceli sa maslinama :D

U znanje se ulaze minimalno ili nimalo.

Kafici i restorani? Bez da znas sve kabadahije u gradu i da neces placati reket. Nema sanse.

Kojekakvi no name butici, saloni za nokte i sl :run:

Jedino da ulozis u neko dijete koje ima ideju i znanje da razvoje njaku Haplikaciju. Al tu ne racunaj da ces se obogatiti.

Svako ko ima zanat u rukama je svakako samostalan.
Apoll0

#23857 Re: Cijene stanova All about

Post by Apoll0 »

moimoi wrote: 01/09/2026 12:24 Sjetite se samo kupina, malina, smilja.. evo sad su poceli sa maslinama
Samo mala digresija. Maline su dokaz da i ako imas sve uslove, doci ce neko i sjebati ti biznis plan. Kao i pelet, maline su unistene zeljom pojedinaca i samovoljom otkupljivaca. BIH je mogla biti no1 u Evropi, no jebi ga.
azdralovic

#23858 Re: Cijene stanova All about

Post by azdralovic »

Apoll0 wrote: 01/09/2026 15:02
moimoi wrote: 01/09/2026 12:24 Sjetite se samo kupina, malina, smilja.. evo sad su poceli sa maslinama
Samo mala digresija. Maline su dokaz da i ako imas sve uslove, doci ce neko i sjebati ti biznis plan. Kao i pelet, maline su unistene zeljom pojedinaca i samovoljom otkupljivaca. BIH je mogla biti no1 u Evropi, no jebi ga.
maline nisu imale biznis plan, nego je svako ko je imao kvadrat zemlje posadio iste, jer su cijene bile dobre
godina kasnije surprise cijena pala
moimoi

#23859 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Krenes u posao a ne razmisljas o hladnjacama? Voce koje, cim ga pogledas, pocne propdati. A svi se jeze na pomen “zadruga” .. socializam.. gluho i daleko bilo.
Iskreno, meni drago. Voce koje se u enormnim kolicinama tretira insekticidima i pesticidima. Pobije sve zivo. Mislis da su zapadnjaci glupi sto ne uzgajaju?
Apoll0

#23860 Re: Cijene stanova All about

Post by Apoll0 »

moimoi wrote: 01/09/2026 15:31
Krenes u posao a ne razmisljas o hladnjacama? Voce koje, cim ga pogledas, pocne propdati. A svi se jeze na pomen “zadruga” .. socializam.. gluho i daleko bilo.
Iskreno, meni drago. Voce koje se u enormnim kolicinama tretira insekticidima i pesticidima. Pobije sve zivo. Mislis da su zapadnjaci glupi sto ne uzgajaju?
Heheh, evo ih teoreticari. Pricam vam neko iz prve ruke. Toliko radnih mjesta je bilo i toliko je ljudi moglo da zivi od toga da nije bilo pohlepe i kriminalnih radnji. Ne jebenog seljanina, vec otkupljivaca i ostalih.

Svoju pricu ste upregli u obicnog covjeka. Znaci svaka porodica u BIH je mogla imati zasad malina i opet ne bi bila hiperinflacija prozivodnje.

Hladnjace su postojale, otkup je postojao, dok nisu pocele ucjene. AKo imas 5 hladnjaca u kooperaciji sa cijenom, sta ces? Gdje ces?

Sve dok nema alternative, meni je ta malina bila dobra. Sada nemas ni maline, ni nista drugo pa se koletktivno mozemo jebati disuci zdrav zrak. Samo sto se od zraka ne moze zivjeti.
azdralovic wrote: 01/09/2026 15:21 maline nisu imale biznis plan, nego je svako ko je imao kvadrat zemlje posadio iste, jer su cijene bile dobre
Nije tacno. Plan je postojao, posebno dok su ti davali opremu i govorili o otplati. Kada je to proslo, onda si bio pod ucjenom i monopolom.
azdralovic wrote: 01/09/2026 15:21 godina kasnije surprise cijena pala
Surprise ili ne, cijena nije pala zbog kolicine, vec nacina rada otkupljivaca. Kada ti 5 hladnjaca kaze otkupna 3KM, sta ces ti? On ga proda za 23...
azdralovic

#23861 Re: Cijene stanova All about

Post by azdralovic »

i gdje je tu plan? idemo svi zasaditi jer ovo sada ide po dobroj cijeni i nadati se najboljem nije biznis plan ako mene pitas; uostalom vidimo to i na drugim primjerima sto neko gore vec spomenu
cijena itekako jeste varirala zbog kolicine, one godine kad su otkupljivali po marku, marku i po je tacno ta godina kad je svako ziv posadio maline
dogodine ih vec nije bilo toliko, opet cijena 3-4 marke kao i godinu prije
Apoll0

#23862 Re: Cijene stanova All about

Post by Apoll0 »

azdralovic wrote: 01/09/2026 15:54 cijena itekako jeste varirala zbog kolicine, one godine kad su otkupljivali po marku, marku i po je tacno ta godina kad je svako ziv posadio maline
Ama covjece bavio se time, hladnjaca kraj kuce, malinjaci kraj rijeke. Raj na zemlji. Palo je radi otkupljivaca i nista vise. Isplata u septembru, oktobru, martu....pa ti se yebi.

Nije bilo kile koja se nije otkupila, ma sta kile, gajbe. Da si imao jos 10x sve bi se uzelo i otkupilo, jer su mogli raditi zamrzavanje, pa prodavati u januaru. Sto su i radili, samo za sto vise profita.

Kako da ja tebi objasnim ono sto sam napisao, da je apsolutno svaka porodica u ovoj drzavi mogla imati jedan malinjak i opet bi se sve moglo otkupiti i dalje prodati?

No NE MOZE kad se hoce preko ledja seljaka zaraditi za bukvalno 2 godine.
kakabanja213

#23863 Re: Cijene stanova All about

Post by kakabanja213 »

Apoll0 wrote: 01/09/2026 15:57
azdralovic wrote: 01/09/2026 15:54 cijena itekako jeste varirala zbog kolicine, one godine kad su otkupljivali po marku, marku i po je tacno ta godina kad je svako ziv posadio maline
Ama covjece bavio se time, hladnjaca kraj kuce, malinjaci kraj rijeke. Raj na zemlji. Palo je radi otkupljivaca i nista vise. Isplata u septembru, oktobru, martu....pa ti se yebi.

Nije bilo kile koja se nije otkupila, ma sta kile, gajbe. Da si imao jos 10x sve bi se uzelo i otkupilo, jer su mogli raditi zamrzavanje, pa prodavati u januaru. Sto su i radili, samo za sto vise profita.

Kako da ja tebi objasnim ono sto sam napisao, da je apsolutno svaka porodica u ovoj drzavi mogla imati jedan malinjak i opet bi se sve moglo otkupiti i dalje prodati?

Ne znam nistq o malinama. Znam da su se masovno sadile po Bosni ali i da su od jednom
Iscezle, navodno zbog otkupljivaca. Mene je tu najvise interesovalo da li se od osnocasovnog mjesecmog rada na malinama mogla zaraditi prosjecna, mjesecna BiH placa, medjutim sa kim god sam pricao izbjegavao je taj odgovor. Uglavnom je bila otkupljivaci to prodaju za 3 4 puta vise nego sto placaju uzgajivacima.
moimoi

#23864 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Apoll0 wrote: 01/09/2026 15:57

Jeste imali zadrugu ili je svako za sebe politiku vodio?
Vrlo bitno.

Naravno da ce cijena biti niza ako je ima u izobilju. Jbiga.. tako to ide. Ponuda i potraznja.
Apoll0

#23865 Re: Cijene stanova All about

Post by Apoll0 »

kakabanja213 wrote: 01/09/2026 16:11 Mene je tu najvise interesovalo da li se od osnocasovnog mjesecmog rada na malinama mogla zaraditi prosjecna, mjesecna BiH placa
Mogao si zaraditi od svog rada i "svoj gazda" gdje ti preuzimas sav rizik. Ne da se moglo zaraditi, vec je 4oclana porodica mogla imati iznad prosjecna primanja za svakoga od njih.

problem je nastao kad su pocele ucjene i kooperacije hladnjaca i onda je sve palo.

Znaci da je bilo sistema, podrske drzave i kontrole, ova grana je mogla donositi hiljade radnih mjesta.
moimoi wrote: 01/09/2026 16:22 Jeste imali zadrugu ili je svako za sebe politiku vodio?
Morao si biti u zadruGi radi poticaja drzave i slicno. No to nista nije pomagalo kada nemas sistem koji te prati, stiti i podrzava.
moimoi wrote: 01/09/2026 16:22 Naravno da ce cijena biti niza ako je ima u izobilju. Jbiga.. tako to ide. Ponuda i potraznja.
Ne moze jedne godine biti 9KM, druge 2KM. Nema smisla, odnosno tada su hladnjace unistile sve. Da si rekao 4-5KM pa hajde.

Kako god ovo je prica za bilo sta da se pokrene. Evo daj jednu prozivodnju da se krene, ona ce propasti.

Pelet. Zasto je skocila cijena peleta? Zato sto su benzinske kupovale pelet i drzale ga dok ne dodje do "nestasice". Javna tajna.
last mohicans

#23866 Re: Cijene stanova All about

Post by last mohicans »

Jeste dosadni i vi i maline.
moimoi

#23867 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Apoll0 wrote: 01/09/2026 17:14
kakabanja213 wrote: 01/09/2026 16:11 Mene je tu najvise interesovalo da li se od osnocasovnog mjesecmog rada na malinama mogla zaraditi prosjecna, mjesecna BiH placa
Mogao si zaraditi od svog rada i "svoj gazda" gdje ti preuzimas sav rizik. Ne da se moglo zaraditi, vec je 4oclana porodica mogla imati iznad prosjecna primanja za svakoga od njih.

problem je nastao kad su pocele ucjene i kooperacije hladnjaca i onda je sve palo.

Znaci da je bilo sistema, podrske drzave i kontrole, ova grana je mogla donositi hiljade radnih mjesta.
moimoi wrote: 01/09/2026 16:22 Jeste imali zadrugu ili je svako za sebe politiku vodio?
Morao si biti u zadruGi radi poticaja drzave i slicno. No to nista nije pomagalo kada nemas sistem koji te prati, stiti i podrzava.
moimoi wrote: 01/09/2026 16:22 Naravno da ce cijena biti niza ako je ima u izobilju. Jbiga.. tako to ide. Ponuda i potraznja.
Ne moze jedne godine biti 9KM, druge 2KM. Nema smisla, odnosno tada su hladnjace unistile sve. Da si rekao 4-5KM pa hajde.

Kako god ovo je prica za bilo sta da se pokrene. Evo daj jednu prozivodnju da se krene, ona ce propasti.

Pelet. Zasto je skocila cijena peleta? Zato sto su benzinske kupovale pelet i drzale ga dok ne dodje do "nestasice". Javna tajna.
Ne mozes porediti to dvoje. Pelet mozes skladistiti dok se boje ne rastope.
Naravno da cijena moze biti jedne god 2, druge 10. Sve ovisi koliko je rodna godina bila. Druga je stvar sto ste racunali na istu ili vecu lovu.
kakabanja213

#23868 Re: Cijene stanova All about

Post by kakabanja213 »

moimoi wrote: 01/09/2026 17:24
Apoll0 wrote: 01/09/2026 17:14

Ne mozes porediti to dvoje. Pelet mozes skladistiti dok se boje ne rastope.
Naravno da cijena moze biti jedne god 2, druge 10. Sve ovisi koliko je rodna godina bila. Druga je stvar sto ste racunali na istu ili vecu lovu.
Meni tu nisu jasni ni uzgajivaci ni otkupljivaci. Jedni sto nece da rade za platu i sada nemaju prihod, a drugi sto su tim mahinacijama i sebi sjebali posao. Tu ima jos nesto hiljadu posto.
Haris.ba

#23869 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Maline su bosanska verzija nizozemskih tulipana iz 17st.

Mislim da kad bi povukao venov dijagram da bi se slozili oni sto nisu imali hladnjace i oni sto pricaju kako ce cijena stanova pasti.
Isner

#23870 Re: Cijene stanova All about

Post by Isner »

To ti je naš poljoprivrednik... Hocu visoku i zagarantovanu cijenu od sada do zavijek, malinar iz Amerike nema zagarantovan otkup po dobrim cijenama al naš ima da ima! To što sa strane ima upola cijene, država duradi nešto..

Al tema su stanovi, moRemo o malini na temi poljoprivreda....
Apoll0

#23871 Re: Cijene stanova All about

Post by Apoll0 »

moimoi wrote: 01/09/2026 17:24 Ne mozes porediti to dvoje. Pelet mozes skladistiti dok se boje ne rastope.
Isto su radili s malinama. Skladistili i cekali cijenu od 25KM umjesto 20KM dok su placali malinarima 4KM.
Isner wrote: 01/09/2026 17:53 To ti je naš poljoprivrednik... Hocu visoku i zagarantovanu cijenu od sada do zavijek, malinar iz Amerike nema zagarantovan otkup po dobrim cijenama al naš ima da ima! To što sa strane ima upola cijene, država duradi nešto..
Ovakve komentare pise vecinom osoba koja ne zna razliku izmedju motike i trnokopa. Sta da ti kazem vise?

Poljoprivrednik hoce samo sistem u kojem ce prozivoditi, plasirati i imati taj neki plasman prozivoda, a ne da robuje otkupljivacima kada izgradi sve i kada nema nazad.

Malinar iz amerike ima 10e (karikiram) subvenciju po kili, kod nas ima 10 feninga.

Poljoprivrednici se nisu htjeli obogatiti, vec da rade, proizvode i plasiraju. Znaci PROIZOVODE!
Isner wrote: 01/09/2026 17:53 Al tema su stanovi, moRemo o malini na temi poljoprivreda....
Ne mozemo. Prvo treba nesto zakopati, uzgojiti i vidjeti plod u ovoj drzavi i sistemu da bi mogli komentarisati
Last edited by Apoll0 on 01/09/2026 19:15, edited 1 time in total.
moimoi

#23872 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Apoll0 wrote: 01/09/2026 19:12
moimoi wrote: 01/09/2026 17:24 Ne mozes porediti to dvoje. Pelet mozes skladistiti dok se boje ne rastope.
Isto su radili s malinama. Skladistili i cekali cijenu od 25KM umjesto 20KM dok su placali malinarima 4KM.
Pa mozes jedino duboko zaledjene? Je li tako? Je li iko od poljoprivrednika imao takvu mogucnost?
Apoll0

#23873 Re: Cijene stanova All about

Post by Apoll0 »

moimoi wrote: 01/09/2026 19:15 Pa mozes jedino duboko zaledjene? Je li tako? Je li iko od poljoprivrednika imao takvu mogucnost?
Malinar prodaje otkupljivacu koji vrsi duboko zaledjivanje. Placa to 4KM, ceka cijenu tako zaledjenih 25KM. Dodje nareda godina, kaze puni smo, evo ti 1KM ove godine, iako su imali ugovore o otkupu i minimalne cijene, ali jbga.

Sta danas imas? Propali malinari, propale vecine hladnjaca i sve stoji prazno. Ko se obogatio? Pojedinci koji su nasankali sve u lancu.

PS: imas stotine malinara koji ni danas nisu isplaceni :D nasa posla, daj zavrni, brzo zaradi, zajebi i onda okrivi glupog seljaka. Samo sto taj seljak sada vise ne prozivodi, sverca i kupuje stanove :izet:

ko ce nam prozvoditi? FIlipinci?
moimoi

#23874 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Apoll0 wrote: 01/09/2026 19:16
moimoi wrote: 01/09/2026 19:15 Pa mozes jedino duboko zaledjene? Je li tako? Je li iko od poljoprivrednika imao takvu mogucnost?
Malinar prodaje otkupljivacu koji vrsi duboko zaledjivanje. Placa to 4KM, ceka cijenu tako zaledjenih 25KM. Dodje nareda godina, kaze puni smo, evo ti 1KM ove godine, iako su imali ugovore o otkupu i minimalne cijene, ali jbga.

Sta danas imas? Propali malinari, propale vecine hladnjaca i sve stoji prazno. Ko se obogatio? Pojedinci koji su nasankali sve u lancu.

PS: imas stotine malinara koji ni danas nisu isplaceni :D nasa posla, daj zavrni, brzo zaradi, zajebi i onda okrivi glupog seljaka. Samo sto taj seljak sada vise ne prozivodi, sverca i kupuje stanove :izet:

ko ce nam prozvoditi? FIlipinci?
Pa upravo zato sluze zadruge. Ako se vi izmedjusebe dogovorite da nema malina po toj cijeni koju trazi.. on ce mahati usima. Dace vam koliko trazite ili cete barem biti u boljoj pregovarackoj poziciji.
Apsolutno je logicno da ce on dati najmanju ponudu.. do vas je tj sitnih dusa koji vam spustaju cijenu.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#23875 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

Sad malo vjere da ubacimo. :oops:

Poslanik saws je govorio da je najveći bereket u trgovini.
Jevrejska poslovica: bolje prst u trgovini nego pune ruke posla.

U pamet sljedeci put. :D
Post Reply