Cijene stanova All about
Moderator: anex
- dzeko1
#22876 Re: Cijene stanova All about
Da, on želi da mu ostane na "ruke" 400km, a da tu razliku koje sad nema, pokrije podstanar. Čitao sam da se plaća 10% poreza na imovinu, i da je kao iznos od 30% na amortizaciju bez ikakvog dokazivanja, te da se plaća porez na imovinu u ks (4km po kvadratu godišnje?), ali nisam siguran je li to to. Lp
- Vegetastar
#22877 Re: Cijene stanova All about
dvije vrste poreza, jedan, na imovinu, se plaća godišnje 4-6 KM po m2 zavisi od općine u kojoj je nekretnina.
Drugi, na dohodak, se plaća mjesečno, 10% od kirije umanjene za 30% priznatih troškova. Znači ako je kirija 400 KM mjesečno se plaća poreza 28 KM.
Drugi, na dohodak, se plaća mjesečno, 10% od kirije umanjene za 30% priznatih troškova. Znači ako je kirija 400 KM mjesečno se plaća poreza 28 KM.
- LeonardoAC
#22878 Re: Cijene stanova All about
Kakva amortizacija ?Didier wrote: ↑28/04/2026 11:45Ne možeš nikako ti plaćati porez na njegovu dobit. Može ti povećati kiriju, ali i dalje ON mora plaćati porez, pa će mu doći na isto.dzeko1 wrote: ↑28/04/2026 11:37 Pozdrav. Moze li mi neko reći koliko je porez na rentanje stana u Kantonu Sarajevo? Plaćam kiriju od 400km mjesečno, i stanodavac hoće da zaključimo ugovor, ali da ja plaćam porez, tako da njemu kirija ostane ista, pa me zanima koliko je to na mjesečnom/godišnjem nivou? Hvala.![]()
Ako je kirija 400 KM, od toga se umanjuju troškovi amortizacije i eventualno režija, koje može prikazati ako su na njegovom imenu. Ako ti plaćaš režije, onda ne može ni to, zavisno šta piše u ugovoru.
Kad se oduzme amortizacija, onda na taj iznos se plaća 10%.
Ne znam za Kanton Sarajevo, ali u Istočnom Sarajevu otprilike prepolove kiriju, i onda bi platio 20 KM. Moguće da naši i ne računaju amortizaciju, pa samo ošinu 10% kako god.
- Didier
#22879 Re: Cijene stanova All about
Amortizacija stana, ima tačno tabela kako se to radi, ali nisam siguran kako se tačno računa.LeonardoAC wrote: ↑28/04/2026 16:36Kakva amortizacija ?Didier wrote: ↑28/04/2026 11:45Ne možeš nikako ti plaćati porez na njegovu dobit. Može ti povećati kiriju, ali i dalje ON mora plaćati porez, pa će mu doći na isto.dzeko1 wrote: ↑28/04/2026 11:37 Pozdrav. Moze li mi neko reći koliko je porez na rentanje stana u Kantonu Sarajevo? Plaćam kiriju od 400km mjesečno, i stanodavac hoće da zaključimo ugovor, ali da ja plaćam porez, tako da njemu kirija ostane ista, pa me zanima koliko je to na mjesečnom/godišnjem nivou? Hvala.![]()
Ako je kirija 400 KM, od toga se umanjuju troškovi amortizacije i eventualno režija, koje može prikazati ako su na njegovom imenu. Ako ti plaćaš režije, onda ne može ni to, zavisno šta piše u ugovoru.
Kad se oduzme amortizacija, onda na taj iznos se plaća 10%.
Ne znam za Kanton Sarajevo, ali u Istočnom Sarajevu otprilike prepolove kiriju, i onda bi platio 20 KM. Moguće da naši i ne računaju amortizaciju, pa samo ošinu 10% kako god.
-
Banana66
#22880 Re: Cijene stanova All about
Pozdrav , ako ima neko koje u skorije vrijeme kupovao stan u izgradnji. Trazio sam da mi posalju predugovor da procitam i konsultujem se sa drugim ljudima i advokatom.
Prije nego sto se konsultujem i sa drugim , zanima me da li je ovo neki standard kod ovih predugovora. Investitor je pouzdan ima iza sebe vise izgradenih objekata.
"U slučaju značajnih promjena na tržištu građevinskih materijala, energenata ili rada, kao i
porasta ostalih usluga, Investitor zadržava pravo da, uz dostavljanje dokaza o poskupljenju, izvrši
korekciju konačne cijene u okviru maksimalnog odstupanja do 15%."
Ova stavka mi najvise smeta , jer u slucaju poskupljenja od 15% to pravi ogromnu razliku od prvobitne cijene.
Zanima me da li generalno investitori zele mjenjat ovu stavku da cijena bude fiksna neovisno od poskupljenjima itd. Planiram pitat svakako , ali da provjerim sa vama da li je neko uspio dogovorit fiksnu cijenu bez mogucnosti promjene neovisno o razno raznim poskupljenjima.
(Ne znam jel moderator prebacio post na drugu temu ili sam ja na pogresnu temu postao.)
Prije nego sto se konsultujem i sa drugim , zanima me da li je ovo neki standard kod ovih predugovora. Investitor je pouzdan ima iza sebe vise izgradenih objekata.
"U slučaju značajnih promjena na tržištu građevinskih materijala, energenata ili rada, kao i
porasta ostalih usluga, Investitor zadržava pravo da, uz dostavljanje dokaza o poskupljenju, izvrši
korekciju konačne cijene u okviru maksimalnog odstupanja do 15%."
Ova stavka mi najvise smeta , jer u slucaju poskupljenja od 15% to pravi ogromnu razliku od prvobitne cijene.
Zanima me da li generalno investitori zele mjenjat ovu stavku da cijena bude fiksna neovisno od poskupljenjima itd. Planiram pitat svakako , ali da provjerim sa vama da li je neko uspio dogovorit fiksnu cijenu bez mogucnosti promjene neovisno o razno raznim poskupljenjima.
(Ne znam jel moderator prebacio post na drugu temu ili sam ja na pogresnu temu postao.)
- Haris.ba