VjecitiStudent wrote:hercegovac_pravi wrote:
To što ti ne razumiješ termodinamički proces jedne TE nije moj problem. Tuzla je drugačija jer ima izgrađene tornjeve za hlađenje kondezata. Kakanj to nema. Zato i jesu izgradili sličan sistem za hlađenje pare-vode na izlazu iz turbina.
Produktivnost takvog sistema je manja od sistema koji imaju ugrađene tornjeve za hlađanje. Jednostavno, kapacitet tih tornjeva je veći od sistema kakav ima Kakanj. Zato Tuzla ima bolji faktor efektivnosti od npr. Kaknja. Ali to ni u kome slučaju ne znači da TE Kakanj može proizvesti dovoljno tople vode za grijanje u Zenici bez značajnog opada produktivnosti same elektrane.
No međutim, kao što ti reče..bitno je da si ti upravu..

Čuj "višak toplote" u termoelektrani

..
na šta sve živ čovjek neće nabasati po forumu bogo dragi..
Zaista, otkud termoelektrani visak toplote
"Strateski plan razvoja energetskog sektora FBiH"
2.4 Centralno grijanje u Kaknju
Javno preduzeće "Grijanje" Kakanj je osnovano 1986 godine. Sistemom CG se zagrijava oko
200.000 m2 površine sa oko 15.000 stanovnika. Sistem daljinskog grijanja grada Kaknja čine
slijedeći segmenti:
• Proizvodnja: vrelovodna stanica za pripremu vrele vode - primarnog nosioca toplotne
energije, locirana u sklopu termoelektrane Kakanj i koja se opskrbljuje energijom
oduzimanjem pare iz parnih turbina TE Kakanj;
• Transport: vrelovod od toplotne stanice u TE Kakanj do toplotnih podstanica u gradu;
• Distribucija: toplotne podstanice za pripremu tople vode - sekundarnog nosioca toplotne
energije i toplovodi (razvod tople vode) od toplotnih podstanica do potrošača toplotne
energije (stanovi, komercijalni i javni prostori).
Samo bogo dragi zna kako si ti uspio povezati
oduzimanje pare (snage) turbinama sa "viškom" toplote u TE Kakanj.
Koliko bi "vi" pare (snage)
oduzimali turbinama prije već što TE Kakanj pretvorite u običnu kotlovnicu? Jeli uopšte znaš koliki je faktor termalne učinkovitosti u TE Kakanj? Jeli uopšte znaš osnovu dizajna ove fosilne stanice i promjene koje su nastale ugradnjom sistema za obradu tzv. "sirovog" kondenzata i dodatnih sistema za zaštitu okoline? Jeli uopšte znaš koliki je faktor energetske učinkovitosti TE Kakanj u odnosu na faktor opterećenja i faktor ekonomske efektivnost ove fosilne stanice?
I na kraju, jeli "vi" stvarno mislite da ste prvi na svijetu što su se probudili jedno jutro pa onako bunovni probulaznili.."hajmo ba grijat Zenicu iz TE Kakanj?
Smiješno u kakve raspave upadaju ljudi koji se informišu iz novinskih pamfleta..Za ne povjerovat..
A sad guglaj pa se vrati po novu dozu...
p.s. moj ti je savjet kreni pretragu od jednistvenog elektro-sistema, kontrole i isporuke zahtjeva tržišta, sinhornizcije generatorskih stanica u jednistvenom sistemu i kontrole proizvodnje. Svi ovi pojmovi su u direktnoj korelaciji.
I onda opet upitaj "zaista, odkud
višak toplote u TE-u"
EDIT
Pošto znam da voliš plesati bolero i slušati proljetno zujanje bumbara, siguran sam da ti adekvatni odgovori neće izmaći