Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

madner

#26 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by madner »

oldschool wrote:
madner wrote:Ima jedna jako jeftina i cista alternativa. Nuklerna energija. :D
Odakle da uvezemo inžinjere i tehnologiju, odmah će Slavuj i Dodik reći da pravimo atomsku da majoriziramo Srbe i Hrvate. :mrgreen:

Heckler, nema alternative, ne možeš samo Sarajevo grijati. Ustvari ima, da sagradimo terminal za ukapljeni/tekući plin, te da ga uvozimo i sami distribuiramo. :D Ne znam koliko bi to sve koštalo, da li bi se isplatilo, eto prilike za studiju.
Alternativa je ovo

Image

Nusprodukt drvne industrije, domaci proizvod.
heckler

#27 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by heckler »

beco wrote:Sto opet da izmisljamo toplu vodu pored TE Kakanj, projekat postoji, otplatio bi se za 5 godina, a zagadenje bi se drasticno smanjilo :D
Gdje je taj projekat? Prevertih internet trazeci ga.
beco

#28 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by beco »

madner wrote:
beco wrote:
madner wrote:Jah, pa jednostavno pitanje, gdje su ogromna naftna/plinska nalazista koja su pronadjena u zadnjih 5-10 godina?
Evo ti pod pitanje dokazi da postoji realni nedostak energenata, ali od nezavisne intitucije. Nemoj Boga ti da bude kao sto sam ti rekao u proslom postu, Shell mi govori da nema nafte a istu mi prodaje.
Dobro cim napravim ovaj ljek protiv AIDS i sredim malo ovu glad u Africi. :D
Vazi ali pokusak Boga ti zavrsiti do ponedeljka. :D

P.S. Mislim da previse vjerujemo korporacijama, treba sve to precesljati, regulariti i nabiti poreze po 30% na profit :mrgreen:
oldschool

#29 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by oldschool »

madner wrote:
oldschool wrote:
madner wrote:Ima jedna jako jeftina i cista alternativa. Nuklerna energija. :D
Odakle da uvezemo inžinjere i tehnologiju, odmah će Slavuj i Dodik reći da pravimo atomsku da majoriziramo Srbe i Hrvate. :mrgreen:

Heckler, nema alternative, ne možeš samo Sarajevo grijati. Ustvari ima, da sagradimo terminal za ukapljeni/tekući plin, te da ga uvozimo i sami distribuiramo. :D Ne znam koliko bi to sve koštalo, da li bi se isplatilo, eto prilike za studiju.
Alternativa je ovo

Image

Nusprodukt drvne industrije, domaci proizvod.
Teško, kotlovi za brikete su ekstremno skupi, to većinom kupuju vlasnici kuće, a izađe skupo, kako to riješiti sa ljudima u zgradama?
sanaman

#30 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by sanaman »

A za pocetak da se pokusa smanjiti potrosnja, u kontekstu bolje izolacije objekata...itd. Ovje se sigurno moze ustedjeti, naravno da i to kosta kao investicija ali se isplati.

Ne znam kakva je situcija u zgradama koje pausalo placaju, vjerujem da bi se postigao i efekt ustede tj. nacin potrosnje kada bi se placalo po utrosku konkretno za svaki stan.

Po meni treba dosta stvari da se pripremi za samo koristenje (bilo kojeg energenta) kako sto efektivnije se grijati.
madner

#31 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by madner »

Pa govorimo za toplane, u Seatlu to radi bez ikakvih problema.

Sto se tice vlasnika kuca, ubrzo ce se za njih isplatiti.
heckler

#32 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by heckler »

sanaman wrote:A za pocetak da se pokusa smanjiti potrosnja, u kontekstu bolje izolacije objekata...itd. Ovje se sigurno moze ustedjeti, naravno da i to kosta kao investicija ali se isplati.

Ne znam kakva je situcija u zgradama koje pausalo placaju, vjerujem da bi se postigao i efekt ustede tj. nacin potrosnje kada bi se placalo po utrosku konkretno za svaki stan.

Po meni treba dosta stvari da se pripremi za samo koristenje (bilo kojeg energenta) kako sto efektivnije se grijati.
Da, nama je energetska efikasnost vjerovatno ponajgora u evropi. Cure nam pare na svakom koraku.
beco

#33 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by beco »

heckler wrote:
sanaman wrote:A za pocetak da se pokusa smanjiti potrosnja, u kontekstu bolje izolacije objekata...itd. Ovje se sigurno moze ustedjeti, naravno da i to kosta kao investicija ali se isplati.

Da, nama je energetska efikasnost vjerovatno ponajgora u evropi. Cure nam pare na svakom koraku.
+1 Recimo u mojoj zgradi nema ni zvucne izolacije a da ne govorimo o termo :sad:
oldschool

#34 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by oldschool »

Nije loše, ali imamo li mi dovoljno tih briketa, ima li kakva studija? Opet ostaje situacija s plinom, manipulira se javnošću s cijenama, cijena zavisi i od kvaliteta. Prvo nama nije ista cijena plina kao Njemačkoj, a ni kvaliteta, sve imamo lošiji plin, pun zraka.
Last edited by oldschool on 27/10/2011 22:46, edited 1 time in total.
beco

#35 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by beco »

Mislim da se sa kvalitetom ne smiju igrati. To je ipak regulirano standardima :D
madner

#36 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by madner »

oldschool wrote:Nije loše, ali imamo li mi dovoljno tih briketa, ima li kakva studija? Opet ostaje situacija s plinom, manipulira se s javnošću s cijenama, cijena zavisi i od kvaliteta. Prvo nama nije ista cijena plina kao Njemačkoj, a ni kvaliteta, sve imamo lošiji plin, pun zraka.
Ako i nemamo, bilo bi.

Mogla bi se uvezati i zeljeznicom i to bi savrseno ferceralo i osiguralo par stotina radnih mjesta.
oldschool

#37 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by oldschool »

madner wrote:
oldschool wrote:Nije loše, ali imamo li mi dovoljno tih briketa, ima li kakva studija? Opet ostaje situacija s plinom, manipulira se s javnošću s cijenama, cijena zavisi i od kvaliteta. Prvo nama nije ista cijena plina kao Njemačkoj, a ni kvaliteta, sve imamo lošiji plin, pun zraka.
Ako i nemamo, bilo bi.

Mogla bi se uvezati i zeljeznicom i to bi savrseno ferceralo i osiguralo par stotina radnih mjesta.
Sve to stoji, ali imamo li mi toplane koje rade na drvnu masu, moramo li nove praviti, koliko košta ta tehnologija?? Je li iko radio studiju da se vide ikakvi podaci???
beco wrote:Mislim da se sa kvalitetom ne smiju igrati. To je ipak regulirano standardima :D
Jao, ko to kontroliše, stavi ti cijenu ulaznog plina prve klase a isporučuju ti treće, i nama prodaju šuplju da uvozimo plin prve klase i poskupljenja pravdaju. Svi se žale na plin, da je sve manje kvalitetan, da mu treba više vremena da zagrije itd.
Penicilin

#38 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by Penicilin »

oldschool wrote:
madner wrote:
Ako i nemamo, bilo bi.

Sve to stoji, ali imamo li mi toplane koje rade na drvnu masu, moramo li nove praviti, koliko košta ta tehnologija?? Je li iko radio studiju da se vide ikakvi podaci???
beco wrote:Mislim da se sa kvalitetom ne smiju igrati. To je ipak regulirano standardima :D
Jao, ko to kontroliše, stavi ti cijenu ulaznog plina prve klase a isporučuju ti treće, i nama prodaju šuplju da uvozimo plin prve klase i poskupljenja pravdaju. Svi se žale na plin, da je sve manje kvalitetan, da mu treba više vremena da zagrije itd.
Individualno grijanje na pelete se isplati više od grijanja na plin. Inicijalna investicija u sistem jeste skuplja ali se investicija isplati zbog niže cijene energenta. U Hrvatskoj su peleti posljednjih godina jako popularni i kažu da se investicija u kotao na pelete isplati već poslije prve godine http://www.forum.hr/showthread.php?t=452407&page=4
Ono što je dobro sa peletima za individualno grijanje je to što novi sistemi uključuju automatizovano punjenje peleta u peć tako da ako u podrumu imate dovoljno prostora napravi se spremište za pelete koje se napuni peletima na početku zime a automatika radi sve ostalo. Sve što je potrebno je jednom sedmično izbaciti pepeo. Kao što rekoh ovakvi sistemi jesu nešto skuplji ali se kroz nekoliko godina isplate u odnosu na plin koji je svake godie sve skuplji dok je cjena peleta dosta stabilnija. Međutim gledano iz perspektive BiH koja je izuzetno bogata šumom za razliku od npr Hrvatske drvo kao energent se višestruko isplati jer smanjuje potrebu za uvozom stranog energenta, smanjuje dakle ekonomsku i političku ovisnost o bilo kome i na kraju pare koje sada idu za uvoz plina ostaju u zemlji. Trenutno se peleti koji se proizvode u BiH uglavnom izvoze i proizvedena količina jer relativno mala. Međutim potencijal za proizvodnju je enorman jer peleti se mogu proizvoditi od okoraka granja piljevine dakle svih onih djelova drveta koji ničemu drugom ne mogu poslužiti. Međutim da bi se obezbijedia dovoljan količina biomase za masovnije korištenje potrebno je prilagoditi sistem rada šumarstava koja u BiH trenutno nisu prilagađena za podrezivanje i prikupljanje šiblja i grnja te otpadaka od rezanja trupaca. Također svi prerađivači drveta trebali bi prikupljati i prodavati piljevinu i okorke itd. Dakle za ozbiljnije korištenje biomase potrebno je da se cijeli sistem prilagodi tome. Na moj prvi komentar čovjek me lijepo popljuva kao čuj da se na drvo grijemo u 21. vijeku neznajući naravno da 45% toplana u Švedskoj koristi biomasu kao gorivo. http://www.miljo.lth.se/svenska/internt ... ansson.pdf
Individualno grijanje na pelete u Kanadi npr je toliko razvijeno da imate firme koje vam besplatno ugrade kotao i cjelu automatiku, cisternama dovoze pelete i natankavaju vam spremnike pred zimu i vi im samo plaćate pelete mjesečno i kroz to otplačujete i kotao i cijelu uslugu... :roll:
Filter

#39 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by Filter »

Penicilin wrote:
oldschool wrote:
madner wrote:
Individualno grijanje na pelete se isplati više od grijanja na plin. Inicijalna investicija u sistem jeste skuplja ali se investicija isplati zbog niže cijene energenta. U Hrvatskoj su peleti posljednjih godina jako popularni i kažu da se investicija u kotao na pelete isplati već poslije prve godine http://www.forum.hr/showthread.php?t=452407&page=4
Ono što je dobro sa peletima za individualno grijanje je to što novi sistemi uključuju automatizovano punjenje peleta u peć tako da ako u podrumu imate dovoljno prostora napravi se spremište za pelete koje se napuni peletima na početku zime a automatika radi sve ostalo. Sve što je potrebno je jednom sedmično izbaciti pepeo. Kao što rekoh ovakvi sistemi jesu nešto skuplji ali se kroz nekoliko godina isplate u odnosu na plin koji je svake godie sve skuplji dok je cjena peleta dosta stabilnija. Međutim gledano iz perspektive BiH koja je izuzetno bogata šumom za razliku od npr Hrvatske drvo kao energent se višestruko isplati jer smanjuje potrebu za uvozom stranog energenta, smanjuje dakle ekonomsku i političku ovisnost o bilo kome i na kraju pare koje sada idu za uvoz plina ostaju u zemlji. Trenutno se peleti koji se proizvode u BiH uglavnom izvoze i proizvedena količina jer relativno mala. Međutim potencijal za proizvodnju je enorman jer peleti se mogu proizvoditi od okoraka granja piljevine dakle svih onih djelova drveta koji ničemu drugom ne mogu poslužiti. Međutim da bi se obezbijedia dovoljan količina biomase za masovnije korištenje potrebno je prilagoditi sistem rada šumarstava koja u BiH trenutno nisu prilagađena za podrezivanje i prikupljanje šiblja i grnja te otpadaka od rezanja trupaca. Također svi prerađivači drveta trebali bi prikupljati i prodavati piljevinu i okorke itd. Dakle za ozbiljnije korištenje biomase potrebno je da se cijeli sistem prilagodi tome. Na moj prvi komentar čovjek me lijepo popljuva kao čuj da se na drvo grijemo u 21. vijeku neznajući naravno da 45% toplana u Švedskoj koristi biomasu kao gorivo. http://www.miljo.lth.se/svenska/internt ... ansson.pdf
Individualno grijanje na pelete u Kanadi npr je toliko razvijeno da imate firme koje vam besplatno ugrade kotao i cjelu automatiku, cisternama dovoze pelete i natankavaju vam spremnike pred zimu i vi im samo plaćate pelete mjesečno i kroz to otplačujete i kotao i cijelu uslugu... :roll:

daleko smo mi od kanade :-) ,

ovdje gospoda zive jbte... cuj drva loziti ... u 21 vijeku...
žuta

#40 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by žuta »

u nekim zemljama postoje zakoni o čišćenju šuma i čitava dalja industrija proizvodnje peleta se temelji na tom zakonu jer iskorištavaju sve što pokupe u šumama i prave pelete
samo je kod nas malo sistem skup al mislim da onaj ko ima kuču da mu se to isplati
Filter

#41 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by Filter »

žuta wrote:u nekim zemljama postoje zakoni o čišćenju šuma i čitava dalja industrija proizvodnje peleta se temelji na tom zakonu jer iskorištavaju sve što pokupe u šumama i prave pelete
samo je kod nas malo sistem skup al mislim da onaj ko ima kuču da mu se to isplati

malo se zna da bosna vecinu peleta izvozi u EU ali i to su neke smijesne kolicine u odnosu na potencijal koji imamo.
kad zelis da kupis pelet, kao domaci kupac ga placas skuplje nego italijan koji ga je uvezao iz bosne :-) , ludi smo totalno. sami sebi podmecemo nogu.
sumirprimus

#42 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by sumirprimus »

heckler wrote:
beco wrote:Sto opet da izmisljamo toplu vodu pored TE Kakanj, projekat postoji, otplatio bi se za 5 godina, a zagadenje bi se drasticno smanjilo :D
postoje planovi,ustvari,to je valjda i trebalo biti zamjena za taj plin.
medjutim,u kakvom je stanju te kakanj?treba li za to novi blok?koliko su stari postojeci,koliko su oni ekoloski prihvaltjivi(koliki bi bio dodatni uticaj na okolinu?,kolika je cijena svega toga,pa onda koliko bi se isplatilo?

ispravka nije parovod nego vrelovod, :)
heckler

#43 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by heckler »

sumirprimus wrote:
heckler wrote:
postoje planovi,ustvari,to je valjda i trebalo biti zamjena za taj plin.
medjutim,u kakvom je stanju te kakanj?treba li za to novi blok?koliko su stari postojeci,koliko su oni ekoloski prihvaltjivi(koliki bi bio dodatni uticaj na okolinu?,kolika je cijena svega toga,pa onda koliko bi se isplatilo?

ispravka nije parovod nego vrelovod, :)
Ja koliko se sjecam prica mislim da novi blok nebi bio potreban. Bez studije nebih znao vise reci, ali imajuci u vidu da ce samo Sarajevo u sljedecih 10 godina potrositi uz postojece cijene preko milijardu maraka a bog zna koliko ako cijene nastave da rastu sto je vjerovatnija opcija mislim da ovo nemoze da se ne isplati.
Dodatnog zagadjenja ne bi bilo jer bi se koristila vec postojeca voda iz vec postojece TE. Cak stavise zagadjenost bi se znacajno smanjila jer se toliki plin ne bi transportovao i sagorijevao u toplani.
dibidus

#44 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by dibidus »

Najbolju analizu stanja u energetici cete dobiti ako poredite svoju kucu i drzavu.

Kad treba rijesiti grijanje, hladjenje, rasvjetu...jednom rijecju energiju, uzmete sve parametre pa nadjete neki kompromis: ringle na plin, rerna na struju, grijanje na drva, plin ili struju - sta vam se najbolje isplati prema vasem konkretnom slucaju (velika kuca, mali stan, stalno u kuci, rijetko kuci, mala djeca...)

Nas problem je dakle sto ovu drzavu niko ne tretira ko svoju kucu. Kad bi imali nekoga takvog (ministre, premijere, vlade...) taj bi neko veoma brzo dosao do nekog kompromisa, odnosno strategije.

Imamo ugalj i TE Kakanj, tamo se baca topla voda u Bosnu, Nacelnik Zenice dovodi nake hohstaplere da mu prave gasnu termoelektranu jer NE ZELI da mu Kakanj grije Zenicu !!!!
Ista stvar i sa Sarajevom, mada je tu malo slozenija situacija, ali svejedno, ovdje treba neko ko ce se DOMACINSKI odnositi prema drzavi i donijeti najbolja rjesenja za narod a ne samo za sebe.

Evo vidi sad ovo najnovije sa strujom - Prodajes struju trgovcu da bi je kupio od njega po vecoj cijeni. U tih 50 miliona razlike mogu se fino ugraditi svi i oni sto prodaju i oni sto trguju i oni sto kupuju.

Samo smo ga mi najebali!
VjecitiStudent

#45 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by VjecitiStudent »

Naravno da je plin moguce zamijeniti, ili barem reducirati njegovu upotrebu u Sarajevu, moguca rjesenja su brojna od spalionica smeca preko kakanjskog toplovoda do, u najgorem slucaju, biomase, ali pitanje svih pitanja je, ko ce to da napravi????
Jer ovi jedva krpaju i izlaze na kraj sa postojecim sistemima ...
hercegovac_pravi

#46 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by hercegovac_pravi »

dibidus wrote:Najbolju analizu stanja u energetici cete dobiti ako poredite svoju kucu i drzavu.

Kad treba rijesiti grijanje, hladjenje, rasvjetu...jednom rijecju energiju, uzmete sve parametre pa nadjete neki kompromis: ringle na plin, rerna na struju, grijanje na drva, plin ili struju - sta vam se najbolje isplati prema vasem konkretnom slucaju (velika kuca, mali stan, stalno u kuci, rijetko kuci, mala djeca...)

Nas problem je dakle sto ovu drzavu niko ne tretira ko svoju kucu. Kad bi imali nekoga takvog (ministre, premijere, vlade...) taj bi neko veoma brzo dosao do nekog kompromisa, odnosno strategije.

Imamo ugalj i TE Kakanj, tamo se baca topla voda u Bosnu, Nacelnik Zenice dovodi nake hohstaplere da mu prave gasnu termoelektranu jer NE ZELI da mu Kakanj grije Zenicu !!!!
Ista stvar i sa Sarajevom, mada je tu malo slozenija situacija, ali svejedno, ovdje treba neko ko ce se DOMACINSKI odnositi prema drzavi i donijeti najbolja rjesenja za narod a ne samo za sebe.

Evo vidi sad ovo najnovije sa strujom - Prodajes struju trgovcu da bi je kupio od njega po vecoj cijeni. U tih 50 miliona razlike mogu se fino ugraditi svi i oni sto prodaju i oni sto trguju i oni sto kupuju.

Samo smo ga mi najebali!
Ovo boldano nije tačno zbog postojanja rashladnog sistema koji paru-vodu nakon prolaska kroz turbine rashlađuje na određenu temperaturu i ponovo je vraća u dovodni sistem bojlera, ne ispušta je u rijeku Bosnu (u Bosnu se ispuštaju samo otpadne vode koje su prerađene). Time se produktivnost TE-a povećava za preko 30% (smanjuje se upotreba uglja čime se direktno utiče na zaštitu okoliša. Dodaj tome i ugradnju elektrostatičkih filtera i sistema za "sapiranje" sumpornog dioksida i kompletna slika je više već jasna).
dibidus

#47 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by dibidus »

hercegovac_pravi wrote:
dibidus wrote:Najbolju analizu stanja u energetici cete dobiti ako poredite svoju kucu i drzavu.

Samo smo ga mi najebali!
Ovo boldano nije tačno zbog postojanja rashladnog sistema koji paru-vodu nakon prolaska kroz turbine rashlađuje na određenu temperaturu i ponovo je vraća u dovodni sistem bojlera, ne ispušta je u rijeku Bosnu (u Bosnu se ispuštaju samo otpadne vode koje su prerađene). Time se produktivnost TE-a povećava za preko 30% (smanjuje se upotreba uglja čime se direktno utiče na zaštitu okoliša. Dodaj tome i ugradnju elektrostatičkih filtera i sistema za "sapiranje" sumpornog dioksida i kompletna slika je više već jasna).
Neka si ti nama ovde prosuo svog znanja, ali JA SAM U PRAVU, TE Kakanj ne iskoristava svu energiju na najbolji nacin (kao sto to radi TE Tuzla) jer joj nedostaje toplotni konzum. Raspitaj se malo oko ovoga da ne davim ostale.

Stoji dakle ono sto sam rekao - Kakanj ima visak toplote, a zenicani prave svoju kombinovanu TE na gas, umjesto da razvedu gas po gradu i dovedu vrelu vodu iz Kaknja.
To se zove dobra energetska politika - mogucnost izbora. Plin, ugalj, geotermalna, solarna...pa nek svako izabere sta mu odgovara.
hercegovac_pravi

#48 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

dibidus wrote:
hercegovac_pravi wrote:

Samo smo ga mi najebali!
Neka si ti nama ovde prosuo svog znanja, ali JA SAM U PRAVU, TE Kakanj ne iskoristava svu energiju na najbolji nacin (kao sto to radi TE Tuzla) jer joj nedostaje toplotni konzum. Raspitaj se malo oko ovoga da ne davim ostale.

Stoji dakle ono sto sam rekao - Kakanj ima visak toplote, a zenicani prave svoju kombinovanu TE na gas, umjesto da razvedu gas po gradu i dovedu vrelu vodu iz Kaknja.
To se zove dobra energetska politika - mogucnost izbora. Plin, ugalj, geotermalna, solarna...pa nek svako izabere sta mu odgovara.
A "gde ovde". :lol:
To što ti ne razumiješ termodinamički proces jedne TE nije moj problem. Tuzla je drugačija jer ima izgrađene tornjeve za hlađenje kondezata. Kakanj to nema. Zato i jesu izgradili sličan sistem za hlađenje pare-vode na izlazu iz turbina.
Produktivnost takvog sistema je manja od sistema koji imaju ugrađene tornjeve za hlađanje. Jednostavno, kapacitet tih tornjeva je veći od sistema kakav ima Kakanj. Zato Tuzla ima bolji faktor efektivnosti od npr. Kaknja. Ali to ni u kome slučaju ne znači da TE Kakanj može proizvesti dovoljno tople vode za grijanje u Zenici bez značajnog opada produktivnosti same elektrane.
No međutim, kao što ti reče..bitno je da si ti upravu.. :D Čuj "višak toplote" u termoelektrani :lol: ..na šta sve živ čovjek neće nabasati po forumu bogo dragi..
VjecitiStudent

#49 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by VjecitiStudent »

hercegovac_pravi wrote: To što ti ne razumiješ termodinamički proces jedne TE nije moj problem. Tuzla je drugačija jer ima izgrađene tornjeve za hlađenje kondezata. Kakanj to nema. Zato i jesu izgradili sličan sistem za hlađenje pare-vode na izlazu iz turbina.
Produktivnost takvog sistema je manja od sistema koji imaju ugrađene tornjeve za hlađanje. Jednostavno, kapacitet tih tornjeva je veći od sistema kakav ima Kakanj. Zato Tuzla ima bolji faktor efektivnosti od npr. Kaknja. Ali to ni u kome slučaju ne znači da TE Kakanj može proizvesti dovoljno tople vode za grijanje u Zenici bez značajnog opada produktivnosti same elektrane.
No međutim, kao što ti reče..bitno je da si ti upravu.. :D Čuj "višak toplote" u termoelektrani :lol: ..na šta sve živ čovjek neće nabasati po forumu bogo dragi..
Zaista, otkud termoelektrani visak toplote
"Strateski plan razvoja energetskog sektora FBiH"

2.4 Centralno grijanje u Kaknju
Javno preduzeće "Grijanje" Kakanj je osnovano 1986 godine. Sistemom CG se zagrijava oko
200.000 m2 površine sa oko 15.000 stanovnika. Sistem daljinskog grijanja grada Kaknja čine
slijedeći segmenti:
Proizvodnja: vrelovodna stanica za pripremu vrele vode - primarnog nosioca toplotne
energije, locirana u sklopu termoelektrane Kakanj i koja se opskrbljuje energijom
oduzimanjem pare iz parnih turbina TE Kakanj;

• Transport: vrelovod od toplotne stanice u TE Kakanj do toplotnih podstanica u gradu;
• Distribucija: toplotne podstanice za pripremu tople vode - sekundarnog nosioca toplotne
energije i toplovodi (razvod tople vode) od toplotnih podstanica do potrošača toplotne
energije (stanovi, komercijalni i javni prostori).
hercegovac_pravi

#50 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

VjecitiStudent wrote:
hercegovac_pravi wrote: To što ti ne razumiješ termodinamički proces jedne TE nije moj problem. Tuzla je drugačija jer ima izgrađene tornjeve za hlađenje kondezata. Kakanj to nema. Zato i jesu izgradili sličan sistem za hlađenje pare-vode na izlazu iz turbina.
Zaista, otkud termoelektrani visak toplote
"Strateski plan razvoja energetskog sektora FBiH"

2.4 Centralno grijanje u Kaknju
Javno preduzeće "Grijanje" Kakanj je osnovano 1986 godine. Sistemom CG se zagrijava oko
200.000 m2 površine sa oko 15.000 stanovnika. Sistem daljinskog grijanja grada Kaknja čine
slijedeći segmenti:
Proizvodnja: vrelovodna stanica za pripremu vrele vode - primarnog nosioca toplotne
energije, locirana u sklopu termoelektrane Kakanj i koja se opskrbljuje energijom
oduzimanjem pare iz parnih turbina TE Kakanj;

• Transport: vrelovod od toplotne stanice u TE Kakanj do toplotnih podstanica u gradu;
• Distribucija: toplotne podstanice za pripremu tople vode - sekundarnog nosioca toplotne
energije i toplovodi (razvod tople vode) od toplotnih podstanica do potrošača toplotne
energije (stanovi, komercijalni i javni prostori).
Samo bogo dragi zna kako si ti uspio povezati oduzimanje pare (snage) turbinama sa "viškom" toplote u TE Kakanj.

Koliko bi "vi" pare (snage) oduzimali turbinama prije već što TE Kakanj pretvorite u običnu kotlovnicu? Jeli uopšte znaš koliki je faktor termalne učinkovitosti u TE Kakanj? Jeli uopšte znaš osnovu dizajna ove fosilne stanice i promjene koje su nastale ugradnjom sistema za obradu tzv. "sirovog" kondenzata i dodatnih sistema za zaštitu okoline? Jeli uopšte znaš koliki je faktor energetske učinkovitosti TE Kakanj u odnosu na faktor opterećenja i faktor ekonomske efektivnost ove fosilne stanice?
I na kraju, jeli "vi" stvarno mislite da ste prvi na svijetu što su se probudili jedno jutro pa onako bunovni probulaznili.."hajmo ba grijat Zenicu iz TE Kakanj? :?

Smiješno u kakve raspave upadaju ljudi koji se informišu iz novinskih pamfleta..Za ne povjerovat..
A sad guglaj pa se vrati po novu dozu... :mrgreen:
p.s. moj ti je savjet kreni pretragu od jednistvenog elektro-sistema, kontrole i isporuke zahtjeva tržišta, sinhornizcije generatorskih stanica u jednistvenom sistemu i kontrole proizvodnje. Svi ovi pojmovi su u direktnoj korelaciji.
I onda opet upitaj "zaista, odkud višak toplote u TE-u" :-)

EDIT

Pošto znam da voliš plesati bolero i slušati proljetno zujanje bumbara, siguran sam da ti adekvatni odgovori neće izmaći
Post Reply