Cijena nafte

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Da li vas je obradovala vijest o povecanju cijene sirove nafte?

Da zato sto sam pun ko' brod
12
29%
Ne s obzirom da vozim auto preko 3000cc
8
20%
Bas me briga ionako vozim na loziku i ulje iz trafo stanica
3
7%
Ne vozim posto sam debeo pa mi doktor rekao da pjesacim
8
20%
Neka udare vozace po dzepu ionako zagadjuju okolinu
3
7%
Samo cetvrtkom
7
17%

Total votes: 41

kirby

#51 Re: Cijena nafte

Post by kirby »

slavkoimamodilera wrote:
kirby wrote:laik sam za ekonomiju ,pa bih zamolio nekog da mi objasni ovaj fenomen.

2000 godine 1 dolar=1.2 euro 1vat ciste nafte je bio 60dolara(72 eura)
2008 godine 1dolar=0.62 eura 1vat ciste nafte je 110dolara(71 euro)
2000 dizel je bio 0.82 eura a 2008 1.30 eura

znacu u eurima je sada jeftinija nego 2000 godine a na pumpi placamo skoro dupo skuplje

ne kontam sad ja tu ekonomiju i racunicu.molio bih nekog strucnjaka da mi ovo objasni
To i ja trunim cijelo vrijeme, al jedino objasnjenje koje dobivam je - ekstra profit... zivo njih zaboli sto preofirno neosnovano dizu cijene naftnih derivata...

ja bih shvatio da i dolar raste u odnosu na euro ali dolar pada tako da nama u evropi dodje isto.s tim sto nas jebu s poskupljenjenm goriva.ne kontam samo kako se niko ne buni.
panzer

#52 Re: Cijena nafte

Post by panzer »

Sve rafinerije prodaju u USD valuti.
I na to se obračunava PDV pri ulazu BIH. Koliki je njegov uticaj može se izračunati kada se vidi razlika između prodajne cijene od 850 USD/T (prema Avazu) prije par mjeseci i sada kada je 1200 USD/T

Veća nabavna cijena- veći iznos PDV-a i ostalih poreza a to direktno utiče na maloprodajnu cijenu
slavkoimamodilera

#53 Re: Cijena nafte

Post by slavkoimamodilera »

Ne buni se niko jer nema jaceg od naftnog lobija... uzmi samo primjer stanja zeljeznickog saobracaja u BiH... rek'o bi nidje veze sa naftom, a ima... itekako...
slavkoimamodilera

#54 Re: Cijena nafte

Post by slavkoimamodilera »

panzer wrote:Sve rafinerije prodaju u USD valuti.
I na to se obračunava PDV pri ulazu BIH. Koliki je njegov uticaj može se izračunati kada se vidi razlika između prodajne cijene od 850 USD/T (prema Avazu) prije par mjeseci i sada kada je 1200 USD/T

Veća nabavna cijena- veći iznos PDV-a i ostalih poreza a to direktno utiče na maloprodajnu cijenu
Kakve to ima veze, kad je opet osnovna cijena u dolarima koji je sada na pola svoje vrijednosti prema euru u odnosu na 2000. godinu? A nasa valuta jos vezana za euro... kud ce ljepse?
kirby

#55 Re: Cijena nafte

Post by kirby »

slavkoimamodilera wrote:
panzer wrote:Sve rafinerije prodaju u USD valuti.

Kakve to ima veze, kad je opet osnovna cijena u dolarima koji je sada na pola svoje vrijednosti prema euru u odnosu na 2000. godinu? A nasa valuta jos vezana za euro... kud ce ljepse?

evo sad citao na holandskom forumu, ni tamo ljudima nije jasno kakva je to matematika.samo je jedno jasno, da naftne kompanije imaju dobit vecu od ocekivane.i sve to po nasim ledjima.
nego nesto sam skontao,onda je bolje preci sa eura na dolar.ionako nikakve koristi od njega nemamo.samo stete.
Šeha

#56 Re: Cijena nafte

Post by Šeha »

kirby wrote:
evo sad citao na holandskom forumu, ni tamo ljudima nije jasno kakva je to matematika.samo je jedno jasno, da naftne kompanije imaju dobit vecu od ocekivane.i sve to po nasim ledjima.
nego nesto sam skontao,onda je bolje preci sa eura na dolar.ionako nikakve koristi od njega nemamo.samo stete.
Istina ali ako bi se koja zemlja usudila na takav korak bojim se da bi imali mnogo vise stete (od bombi.) Morala bi se napraviti medjunarodna koalicija da se to uradi. Nusprodukt bi bio totalno sjebana americka ekonomija i unisteno najvece trziste na svijetu... Nekima to ne bi smetalo, drugima opet bi...
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#57 Re: Cijena nafte

Post by karabaja-x »

ovdje treba uzeti u obzir nominal vs real value valute...iako je dolar oslabio prema euru (nominal value), stvarna vrijednost mu je ostala skoro ista (real value=npr koliko kila brasna mozes kupit za 1 dolar u usa a koliko za 1 euro u eu)...to je razlog zasto je gorivo poskupilo u evropi iako je dolar oslabio a cijena nafte je vezana za dollar...inflacija je problem kako u americi tako i u evropi....a gorivo u evropi je inace skuplje zbog poreza (oko 70% u nekim zemljama eu vs 20% u americi)...znaci temeljni razlog zasto je nafta generalno skuplja je u principu supply vs demand...spekulacije strahovi uticu na tradere i tako cijene rastu
kirby

#58 Re: Cijena nafte

Post by kirby »

ne kontam.ako je cijena prije 8 godina je vat sirove nafte bio 70 eura a i sada je 70.zasto je onda benzin skocio toliko na pumpama.ja kontam da je benzin poskupio u americi ali zasto u evropi ako mi kupujemo u eurima.ali zato su kompanije povecale dobit nenadano.
i na kraju da je odnos eura i dolara isti kao prije 8 godina skontao bih i poskupljenje nafte.
evo npr. iphone je je u americi prije 8 godina bio 300 dolara.ti si ga tad platio 350 eura.danas je cijena iphone-a 400 dolara ali posto je dolar pao ti bi ga i dalje trebao placati 350 eura (mozda i jeftinije) a ne 600 eura.
omar little

#59 Re: Cijena nafte

Post by omar little »

kirby wrote:ne kontam.ako je cijena prije 8 godina je vat sirove nafte bio 70 eura a i sada je 70.zasto je onda benzin skocio toliko na pumpama.ja kontam da je benzin poskupio u americi ali zasto u evropi ako mi kupujemo u eurima.ali zato su kompanije povecale dobit nenadano.
i na kraju da je odnos eura i dolara isti kao prije 8 godina skontao bih i poskupljenje nafte.
evo npr. iphone je je u americi prije 8 godina bio 300 dolara.ti si ga tad platio 350 eura.danas je cijena iphone-a 400 dolara ali posto je dolar pao ti bi ga i dalje trebao placati 350 eura (mozda i jeftinije) a ne 600 eura.
Ekonomski govoreci, ne mogu se cijene i odnos valuta porediti i gledati, u razlicitim vremenskim periodima, kroz apsolutne brojeve (5 onda 5 sad). Vrijednost dolara u 1998 se ne moze porediti sa vrijednoscu dolara u 2008 bez prilagodjivanja inflaciji. Znaci ako je nafta 1998 bila 70 eura, tih 70 eura ne predstvalja istu, jednaku vrijednost i u 2008 godini. Dobro je karabaja objasnio, mozda ga samo nisi dobro razumio. 1998 se za 70 eura, recimo, moglo kupiti 10 gajbi piva (lupam primjera radi) a sad za tih istih 70 eura (ako ih ne prilagodis inflaciji) mozes kupiti puno manje. Drugo, potraznja i ponuda nafte 1998 je druga prica od danasnje. Danas, pored ostalih zemalja, i Kina i Indija (ekonomske sile) trose vise nafte nego sto su 1998 znaci da je potraznja za naftom veca a to ti automatski znaci da ce i cijena bit visa. Pa onda dodaj nestabilnu ponudu (Irak, kriza itd), naftne oligarhije, naftne kompanije, sve ti to doprinosi vecoj cijeni na pumpama i nema veze sa apsolutnom vrijednoscu uura '98 i '08.
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#60 Re: Cijena nafte

Post by karabaja-x »

kirby wrote:ne kontam.ako je cijena prije 8 godina je vat sirove nafte bio 70 eura a i sada je 70.zasto je onda benzin skocio toliko na pumpama.ja kontam da je benzin poskupio u americi ali zasto u evropi ako mi kupujemo u eurima.ali zato su kompanije povecale dobit nenadano.
zato sto se s manjom cijenom povecava potrosnja...znaci povecan je demand, supply ostao isti=veca cijena...evo recimo evropljani danas manje trose na benzin, zbog cega ce ili trositi vise benzina ili imati visak para koji ce potrositi na druge stvari, npr otici ce na putovanje, ili kupit ce nesto iz amerike (posto je dolar slab), a roba se mora transportovat, znaci veci uvoz, vise transporta, veca potrosnja goriva....
kirby

#61 Re: Cijena nafte

Post by kirby »

omar little wrote:
Ekonomski govoreci, ne mogu se cijene i odnos valuta porediti i gledati, u razlicitim vremenskim periodima, kroz apsolutne brojeve (5 onda 5 sad). Vrijednost dolara u 1998 se ne moze porediti sa vrijednoscu dolara u 2008 bez prilagodjivanja inflaciji. Znaci ako je nafta 1998 bila 70 eura, tih 70 eura ne predstvalja istu, jednaku vrijednost i u 2008 godini. Dobro je karabaja objasnio, mozda ga samo nisi dobro razumio. 1998 se za 70 eura, recimo, moglo kupiti 10 gajbi piva (lupam primjera radi) a sad za tih istih 70 eura (ako ih ne prilagodis inflaciji) mozes kupiti puno manje. Drugo, potraznja i ponuda nafte 1998 je druga prica od danasnje. Danas, pored ostalih zemalja, i Kina i Indija (ekonomske sile) trose vise nafte nego sto su 1998 znaci da je potraznja za naftom veca a to ti automatski znaci da ce i cijena bit visa. Pa onda dodaj nestabilnu ponudu (Irak, kriza itd), naftne oligarhije, naftne kompanije, sve ti to doprinosi vecoj cijeni na pumpama i nema veze sa apsolutnom vrijednoscu uura '98 i '08.
ok skontao ali nisam skontao da cijena ne moze biti duplo veca.i sto se tice inflacije,ja je ovdje ne osjetim.ali osjetim kad cijena nafte skoci.ili ne kontam ekonomiju,ali npr 1 litar kole je sad skuplji u dolarima nego prije 8 godina.ali posto je dolar pao u odnosu na euro,ja za istu sumu eura kao i prije 8 godina kupim tu istu litru kole.samo s tim da je kasnije prodam za duplo vise.znaci nema tu nista sa inflacijom nego sa lopovlukom drzava i naftnih kompanija u evropi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#62 Re: Cijena nafte

Post by Truba »

ekonomija je đavolski posao i vodi planetu u propast
jeza u ledja

#63 Re: Cijena nafte

Post by jeza u ledja »

Citam neki clanak na CNNovoj stranici i nadjoh ovu listu:

Most expensive places to buy gas
Rank Country Price/gal
1. Sierra Leone $18.42
2. Aruba $12.03
3. Bosnia-Herzegovina $10.86
4. Eritrea $9.58
5. Norway $8.73
6. United Kingdom $8.38
7. Netherlands $8.37
8. Monaco $8.31
9. Iceland $8.28
10. Belgium $8.22
111. United States $3.45

BiH je treca po redu zemlja sa najskupljim benzinom na svijetu!!! :shock: :shock:

http://money.cnn.com/2008/05/01/news/in ... tm?cnn=yes
kendzo

#64 Re: Cijena nafte

Post by kendzo »

Mora da je neko od nasih politicara urgirao u CNN-u, pa sada vise nismo treci nego prvi. Svaka cast, jak ovaj bosanski lobi u USA.
Amko80

#65 Re: Cijena nafte

Post by Amko80 »

Treci smo na listi od 155 drzava...
http://money.aol.com/news/articles/_a/u ... 1200043254
omar little

#66 Re: Cijena nafte

Post by omar little »

Alaj neko mlati pare kod nas, mamu im jebem!!
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#67 Re: Cijena nafte

Post by Bobi »

kendzo wrote:Mora da je neko od nasih politicara urgirao u CNN-u, pa sada vise nismo treci nego prvi. Svaka cast, jak ovaj bosanski lobi u USA.
Ma CNN je osho u kiflu :lol:

Correction: Due to data errors, previous versions of these charts were incorrect. The charts have been updated.

...i opet ce praviti ispravke :mrgreen: .
don vito

#68 Re: Cijena nafte

Post by don vito »

omar little wrote:Alaj neko mlati pare kod nas, mamu im jebem!!
Visa cijena nafte = visi prihodi od PDV-a = vise para za administraciju i birokratiju

Citao sam da su se u nekoj zemlji EU, ne mogu se sjetiti kojoj, kada je pocela ova frka sa rastom cijena nafte, logicno povecali prihodi od poreza, iako to drzava nije htjela. I onda zvali vozace da dodju sa racunima da im vrate dio viska poreza koji su platili zbog rasta cijena nafte. Sigurno bi i Brankovic ovako nesto napravio, ali mora da nije bilo "tehnickih uslova".
jeza u ledja

#69 Re: Cijena nafte

Post by jeza u ledja »

Pazi fakat, sad samo prvi!! Jupiiiiiii :bih: :bih:
omar little

#70 Re: Cijena nafte

Post by omar little »

don vito wrote:
omar little wrote:Alaj neko mlati pare kod nas, mamu im jebem!!
Visa cijena nafte = visi prihodi od PDV-a = vise para za administraciju i birokratiju

Citao sam da su se u nekoj zemlji EU, ne mogu se sjetiti kojoj, kada je pocela ova frka sa rastom cijena nafte, logicno povecali prihodi od poreza, iako to drzava nije htjela. I onda zvali vozace da dodju sa racunima da im vrate dio viska poreza koji su platili zbog rasta cijena nafte. Sigurno bi i Brankovic ovako nesto napravio, ali mora da nije bilo "tehnickih uslova".
jest, jest ne bi bilo "po zakonu" :D
Alex.B

#71 Re: Cijena nafte

Post by Alex.B »

Bobi wrote:
kendzo wrote:Mora da je neko od nasih politicara urgirao u CNN-u, pa sada vise nismo treci nego prvi. Svaka cast, jak ovaj bosanski lobi u USA.

Correction: Due to data errors, previous versions of these charts were incorrect. The charts have been updated.

...ma najobicnija propagadna za nepismene amere. Po najnovijim cijenama najsuplje gorivo u BiH je $7/galonu (3.8 litara).
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080502052
Edin H.

#72 Re: Cijena nafte

Post by Edin H. »

Most expensive places to buy gas
Rank Country Price/gal
1. Bosnia-Herzegovina $10.86
2. Eritrea $9.58
3. Norway $8.73
4. United Kingdom $8.38
5. Netherlands $8.37
6. Monaco $8.31
7. Iceland $8.28
8. Belgium $8.22
9. France $8.07
10. Germany $7.86
111. United States $3.45

Sampioni :D

Meni su uvijek govorili u skoli da je Bosna i Hercegovina bogata zemlja, ali nisam znao da smo toliko bogati :mrgreen:
Alfons Kauders

#73 Re: Cijena nafte

Post by Alfons Kauders »

Alex.B wrote:
Bobi wrote:

...ma najobicnija propagadna za nepismene amere. Po najnovijim cijenama najsuplje gorivo u BiH je $7/galonu (3.8 litara).
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080502052
moroni racunali u eurima umjesto u km :D sad ja odokativno i fakat ispadne nesto preko $11 kod nas... :D jao cnna jes propo... :D
Kralj Tvrtko XXVIII

#74 Re: Cijena nafte

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Mah CNN prolupo. Odavno nisam vidio nista blentavije. Po ovome ispada da nam je gorivo najskuplje i znaci da bi svi isli u Hrvatsku da kupuju i pune. Vjerujte mi imamo jeftinijie gorivo i od Hrvata, i od Srba, i od Slovenaca (s tim sto su oni od 3 pomenuta najjeftiniji). Cijene u Italiji, Austriji i Njemackoj ne treba pominjati.
walkabout

#75 Re: Cijena nafte

Post by walkabout »

Da, ovo nije prvi put da je CNN prolupo. Sjecam se kada je, u vrijeme rata u BiH i konfrontacije US/Nato/Zapad sa tadasnjom Jugoslavijom (Srbija, sa Crnom Gorom, Kosovom...a u pozadini Rusija) tokom vijesti, iza ledja spikera bila prikazivana karta BiH (pazi sad) kojoj pripada i Crna Gora !
Ovakva karta u pozadini se nije desila samo jednom, "koristena" je "izvjesno" vrijeme.
:shock:
:run:
Post Reply