.beton nama trebaaaaa!
Cijena kamenih kuća
- ¤ jelena ¤
#51 Re: Cijena kamenih kuća
Ali..., beton, beton, samo beton...
.beton nama trebaaaaa!
.beton nama trebaaaaa!
-
moimoi
#52 Re: Cijena kamenih kuća
Jeste kamen predivan, ali ima i svoje mane a to je vlaga. Mislim na staru gradnju bez izolacije.¤ jelena ¤ wrote: ↑27/08/2023 22:51Ramzess Veliki wrote: ↑18/09/2018 15:59
Hladovina u kamenoj prostoriji tokom vrelog ljeta se ne moze postici nikakvom ciglom ni termikom.![]()
![]()
Samo da podstaknem buduće graditelje ovim citatom.
Nema boljeg ni ljepšeg materijala od kamena za gradnju kuće na primorju, a u Hercegovini pogotovo.
- ¤ jelena ¤
#53 Re: Cijena kamenih kuća
Vjerovatno, ja to ne znam, ali znam da na primorju kubure s vlagom bez obzira na materijal od kojeg im je kuća izgrađena.Takva klima, jbg.moimoi wrote: ↑29/08/2023 11:56Jeste kamen predivan, ali ima i svoje mane a to je vlaga. Mislim na staru gradnju bez izolacije.¤ jelena ¤ wrote: ↑27/08/2023 22:51
![]()
Samo da podstaknem buduće graditelje ovim citatom.
Nema boljeg ni ljepšeg materijala od kamena za gradnju kuće na primorju, a u Hercegovini pogotovo.
- Haris.ba
#54 Re: Cijena kamenih kuća
Nije bitan materijal. Bitno je kako.¤ jelena ¤ wrote: ↑29/08/2023 17:50 Vjerovatno, ja to ne znam, ali znam da na primorju kubure s vlagom bez obzira na materijal od kojeg im je kuća izgrađena.Takva klima, jbg.
-
Hakiz
#55 Re: Cijena kamenih kuća
Ovako:
Vidiš putanju Sunca na lokaciji kuće ljeti i zimi. Onda izračunaš veličinu prozora i nastrešice iznad (ispred) njih tako da ljeti, kada je Sunce visoko, zrake padaju do prozora, ne kroz prozor u prostoriju, a zimi, kada je Sunce nisko, da zrake ulaze kroz prozor u prostoriju. Tako pasivno ljeti prostor hladiš, a zimi griješ. Za grijanje na takav način trebaš prostoriju napravljenu od betona smiješanog tako da služi kao baterija, da po danu efikasno akumuliše energiju Sunca koju naveče ispušta i tako grije.
Takvom, pasivnom, kontrolom temperature klima i grijanje ti u nekom dijelovima svijeta uopšte ne trebaju, a tamo gdje bude prevruće ili prehladno da samo pasivno regulisanje može sve uraditi, treba ti puno manje hlađenja i grijanja, pa ti računi budu manji.
Tada ti kamen da bi ti bilo ljeti hladno nije potreban
Vidiš putanju Sunca na lokaciji kuće ljeti i zimi. Onda izračunaš veličinu prozora i nastrešice iznad (ispred) njih tako da ljeti, kada je Sunce visoko, zrake padaju do prozora, ne kroz prozor u prostoriju, a zimi, kada je Sunce nisko, da zrake ulaze kroz prozor u prostoriju. Tako pasivno ljeti prostor hladiš, a zimi griješ. Za grijanje na takav način trebaš prostoriju napravljenu od betona smiješanog tako da služi kao baterija, da po danu efikasno akumuliše energiju Sunca koju naveče ispušta i tako grije.
Takvom, pasivnom, kontrolom temperature klima i grijanje ti u nekom dijelovima svijeta uopšte ne trebaju, a tamo gdje bude prevruće ili prehladno da samo pasivno regulisanje može sve uraditi, treba ti puno manje hlađenja i grijanja, pa ti računi budu manji.
Tada ti kamen da bi ti bilo ljeti hladno nije potreban
-
moimoi
#56 Re: Cijena kamenih kuća
@Hakiz
Zato u juznim krajevima ljudi stavljaju grilije. Ljeti sve pozarvaraju preko dana, zamrace… da bi pootvarali predvece.
Medjutim, kamen se nikada ne zagrije kao beton (zidovi)
Zato je uvijek ugodnoje ljeti u kamenim kucama, ne toliko zimi.
Zato u juznim krajevima ljudi stavljaju grilije. Ljeti sve pozarvaraju preko dana, zamrace… da bi pootvarali predvece.
Medjutim, kamen se nikada ne zagrije kao beton (zidovi)
Zato je uvijek ugodnoje ljeti u kamenim kucama, ne toliko zimi.