Cijena 1h voznje u autoskoli

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Laplace

#26 Re: Cijena 1h voznje u autoskoli

Post by Laplace »

Ateista wrote: 12/11/2024 07:11
Satori wrote: 11/11/2024 17:21
Ateista wrote: 11/11/2024 14:31 Znam da nije odgovor na pitanje, ali ja stvarno ne vidim zasto bi neko ko ima polozen uzimao casove u autoskoli. Dovoljno je naci nekog dobrog i iskusnog vozaca i garantujem da ce puno bolje i konkretnije nauciti nego bilo koji instruktor. Ne kazem da instruktori ne znaju, ali mislim da su oni previse istrenirani da uce skolsku voznju koja je potrebna da se polozi, ne i voznju koja je kasnije potrebna u realnom zivotu. Sve u svemu, mislim da je to bacanje para i da ce puno bolje nauciti obicni vozac sa isksutvom, a ko ima vec polozen smije legalno izaci na cestu.
Iskusan vozac je zivcan, nerviras ga i vice na tebe. Pedagoske metode - 0 bodova. Uvijek uzeti instruktora, platis mu i sacuvas zivce. Najskuplje je ono sto je džabe.
Zavisi kako ko,nisu svi zivcani.
Uostalom, meni je zivcanost prva asocijacija upravo na instruktora voznje, opet ne znaci da su svi takvi ali puno je takvih primjera. Vozacki vecinom ljudi polazu dok su mladi, cca 20 godina, zamisljam odraslu osobu koja ima svoj zivot od preko 30 godina da se instruktor dere na njega, pa da mi se sad jednom obrati onsko kako je znao kad sam isao na obuju samo bih izasao na sred ceste iz auta.

Nije pitanje sta je skuplje vec sta je bolje, obican iskusan vozac te moze nauciti puno vise konkretnih stvari nego instruktor koji uci voznju za polaganje.
Tako je (prije dvadesetak godina) instruktor u Gračanici na raskrsnici istjerao kandidata iz auta. Doduše, taj bi iznervirao i do ludila doveo i Dalaj Lamu.
Peacean

#27 Re: Cijena 1h voznje u autoskoli

Post by Peacean »

Ma znam da je šala :thumbup:
Ali auto industrija sve više ide u pravcu automatika, tako da će oni koji namjeravaju voziti više od decenije morati da i to savladaju.
Ateista

#28 Re: Cijena 1h voznje u autoskoli

Post by Ateista »

Peacean wrote: 12/11/2024 08:30 Ma znam da je šala :thumbup:
Ali auto industrija sve više ide u pravcu automatika, tako da će oni koji namjeravaju voziti više od decenije morati da i to savladaju.
Realno, sta se tu ima savladati? :D U odnosu na manuelni, neuporedivo lakse i jednostavnije, samo treba nauciti koji mode na rucici mjenjaca cemu sluzi i to je to. Ko nauci na manuelnom za par minuta skonta kako voziti automatik, obrnuto nije bas tako.
Jedini problem moze biti navika pritiskanja kvacila i zakucavanje kad lijeovm nogom pritisne kocnicu umjesto kvacila, to mi se jednom desilo. :lol:
Dope_Man

#29 Re: Cijena 1h voznje u autoskoli

Post by Dope_Man »

Bas tako, nema se sta savladati. Uostalom, u zemljama gdje se moze birati polaganje na manuelcu il automatiku, obicno je pravilo da ako polozis manuelca mozes voziti oboje, al ako polozis samo na automatiku onda samo njih i mozes vozati.

I to je s razlogom tako, jer se na automatika presaltas nakon 2 raskrsnice gdje zakucas nogom u nepostojece kvacilo. :autic:
Laplace

#30 Re: Cijena 1h voznje u autoskoli

Post by Laplace »

Ateista wrote: 12/11/2024 09:00
Peacean wrote: 12/11/2024 08:30 Ma znam da je šala :thumbup:
Realno, sta se tu ima savladati? :D U odnosu na manuelni, neuporedivo lakse i jednostavnije, samo treba nauciti koji mode na rucici mjenjaca cemu sluzi i to je to. Ko nauci na manuelnom za par minuta skonta kako voziti automatik, obrnuto nije bas tako.
Jedini problem moze biti navika pritiskanja kvacila i zakucavanje kad lijeovm nogom pritisne kocnicu umjesto kvacila, to mi se jednom desilo. :lol:
Meni se desilo tri puta. Refleks. Znam da ne treba, ali dvije decenije vožnje vauta sa manuelnim mjenjačima čine svoje. Ali, navikao sam se brzo.
Post Reply