Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
StLouis
Posts: 2969
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

#1 Cigarete, odvikavanje

Post by StLouis »

Prestao sam pusiti!! :-D danas je dan 3 i meni se manta u glavi, za*ebano skroz, ali neka, neka, lakse se dise. Eh sad, kako nastaviti dalje, treci dan se skoro zavrsio, dolazi cetvrti, peti...kakva su vasa iskustva s prvim mjesecom?
_sa_
Posts: 1048
Joined: 11/02/2007 14:57

#2

Post by _sa_ »

ja sam nakon 10 dana zapalila...
nije lako, cim se prvi put iznerviras povuce.. probaj izgurati sto duze mozes, mene je taj deseti dan ukopao.
sretno :)
urbanagerila
Posts: 1187
Joined: 06/12/2005 16:02

#3

Post by urbanagerila »

zyban... :D
User avatar
StLouis
Posts: 2969
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

#4

Post by StLouis »

_sa_ wrote:ja sam nakon 10 dana zapalila...
nije lako, cim se prvi put iznerviras povuce.. probaj izgurati sto duze mozes, mene je taj deseti dan ukopao.
sretno :)
ja sam cvrsto odlucio prestati jednom zauvijek, i pripazit cu se tog desetog dana :-)
User avatar
semmy
Posts: 2610
Joined: 02/02/2007 09:23
Location: mars

#5 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by semmy »

StLouis wrote:Prestao sam pusiti!! :-D danas je dan 3 i meni se manta u glavi, za*ebano skroz, ali neka, neka, lakse se dise. Eh sad, kako nastaviti dalje, treci dan se skoro zavrsio, dolazi cetvrti, peti...kakva su vasa iskustva s prvim mjesecom?

samo tako nastavi....ja sam prestala prije 19 dana, iskreno i ne naumpada mi.....jednostavno ne mislis na cigare i to je to...cvrsta volja je sve....
( bila sam strastveni pusac, 2 kutije dnevno, nekada i vise )
MA DAJ...
Posts: 590
Joined: 29/01/2007 17:01

#6

Post by MA DAJ... »

Pokusavam da prestanem i blizu je ta odluka,kada cu da prekinem...samo me jebu zivci u zadnji period oko toga.Privatni zivot mi ne dozvoljava za sada da prekinem...ali ce biti i to ubrzo rijeseno!
Last edited by MA DAJ... on 19/02/2007 21:25, edited 1 time in total.
three sisters
Posts: 255
Joined: 05/11/2006 22:32

#7

Post by three sisters »

meni je bilo muka živa prve dvije sedmice, imala sam potrebu da stalno nešto jedem, ali ne količinski, bombone, čips, čokoladice itd., i krenula odustati mjesec dana nakon, ko hajde šta fali zapalit i zapalim, dobar potez pravo, jer mi je pozlilo, od tad samo mašem rukama da se odbranim od dima, ima skoro godina. i don t miss them at all. zapravo kao da nikada nisam pušila.
MA DAJ...
Posts: 590
Joined: 29/01/2007 17:01

#8

Post by MA DAJ... »

three sisters wrote:meni je bilo muka živa prve dvije sedmice, imala sam potrebu da stalno nešto jedem, ali ne količinski, bombone, čips, čokoladice itd., i krenula odustati mjesec dana nakon, ko hajde šta fali zapalit i zapalim, dobar potez pravo, jer mi je pozlilo, od tad samo mašem rukama da se odbranim od dima, ima skoro godina. i don t miss them at all. zapravo kao da nikada nisam pušila.
Pa da...i tako si postala veliki protivnok pusenja.Znam po sebi u firmi,svi oni koji se bune protiv nas pusaca,su nekad bili veliki pusaci...ali sad svatam i zasto.
digger
Posts: 2925
Joined: 03/12/2004 02:10
Location: blizina Toronta

#9 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by digger »

StLouis wrote:Prestao sam pusiti!! :-D danas je dan 3 i meni se manta u glavi, za*ebano skroz, ali neka, neka, lakse se dise. Eh sad, kako nastaviti dalje, treci dan se skoro zavrsio, dolazi cetvrti, peti...kakva su vasa iskustva s prvim mjesecom?
Sta iskustva? Expert! :D

Lujo, samo nemoj posustat. Ono sto je najteze je bilo je napraviti odluku. To sto ti se manta je nagli prekid 'dovoda' nikotina organizmu, a njemu nikad dosta otrova!

Trebao bi da potpuno dodjes sebi nakon nekih mjesec dana, ali si kao i 'recovered alcoholic' u problemu ako ponovno zapalis. Jer, ne samo da nisi nista uradio u tom pravcu, nego bi sam sebi dokazao da nemas ni volje ni snage da prekines.

Nakon sto sam bio strastven pusac (40-45 dnevno!) prekinem 'cold turkey' i to bez problema. Nakon 18 godina (godina, ne mjeseci), zapalim par u drustvu s djecom, pa se raspusim. I traje po 6 mjeseci da stvarno ne mogu da ostavim dok Jope ne odlucim da ne pusim godinu dana pa ponovo par mjeseci. I bas kada sam kao 'naucio' kako da se kontrolisem, skontao sam da to vise ne ponavljam jer pusenje nije 'losa navika' (kako to samo naivno zvuci), nego idiotska navika.

Znam da bih bio idiot ako bi pokusao ponovo. :D
User avatar
atko
Posts: 6054
Joined: 06/07/2006 14:51

#10

Post by atko »

Go StLouis go :)

Ja sam pokusavao godinu dana da prestanem, na sve moguce nacine pomocu nikotinskih zvaka, smanjivanjem 'vako 'nako... pa onda opet pocnes krisom da pusis nakon 3-5 dana itd itd ... :D

I onda jdnog dana kazes sebi sto si ckapi, ugasis cigaru i od tad evo preko 13 mjeseci kako vec ne pusim... kao da nikad i nisam pusio, bilo je faza kad smrde da povracas... nikome ne drzim predavanja i ne smeta mi kad neko pusi u mom prisustvu.

S medicinske tacke gledista 28 dana je period kada prestaje fizicka (nikotinska) ovisnost, ostalo je stvar odlucnosti... samo izguraj 28 dana ;)

SRETNO
User avatar
GandalfSivi
Posts: 18040
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#11

Post by GandalfSivi »

Ja sam do sada prestao dvadesetak puta. To uopste nije problem...
FFK as Lucy01
Posts: 3336
Joined: 20/04/2005 17:57
Location: USA

#12

Post by FFK as Lucy01 »

20 minuta nakon sto popusite vasu zadnju cigaretu, vase tijelo prolazi kroz niz promjena koje ce trajati godinama:

- 20 minuta nakon sto prestanete pusiti, broj otkucaja srca je smanjen
- 12 sati nakon sto prestanete pusiti, nivo karbon-monoksida u organizmu spadne na normalu
- 2 sedmice do 3 mejseca nakon sto prestanete pusiti, risk od srcanog udara pocinje da opada i funkcija vasih pluca pocinje da se poboljsava
- 1-9 mjeseci nakon prestanka pusanja, kasalj polako nestaje, a kapacitet pluca se povecava
- 1 godinu nakon sto prestanete pusiti, rizik od oboljenja srca se smanjuje na polovonu rizika koji imaju pusaci
- 5 godina nakon prestanka pusenja, rizik od mozdanog udara se drasticno smanjuje
- Rizik od raka pluca je upola manji od rizika koji imaju pusaci. Rizik od drugioh vrsta raka (usta, bubrega, pankreasa,...) je takodje smanjen.
- 15 godina nakon prestanka pusenja, rizik za oboljenje srca je jednak onome koji nikada nije pusio.

Mislim da su ovo dovoljni razlozi za nepusenje. Bila sam strastveni pusac, jedan od onih koji pusi kada je napet, pod stresom, iznerviran, previse zauzet, previse slobodan :D...drugom rijecju, trazila sam izgovor da pusim sve vise i vise...

Prestala pusiti uz pomoc Nicoderm CQ. Meni je pomogao jer me je spustio "lagano" sa oblaka zavisnosti od nikotina. Danas se "drogiram" trcanjem (3 milje 4 puta sedmicno), voznjom bicikla, planinarenjem.....i osjecam se bolje nego ikada....a nije da ne mislim na cigarete, ponekad cak sanjam o njima :lol:.....ali ne vracam im se vise.

Ovo je moj treci pokusaj i uspjeh. Probala sam jos dva puta: jednom sam trajala 3 mjeseca, drugi put 3 dana....ali cini mi se da nisam bila bas cvrsto odlucila da prestanem, sto ovaj put nije slucaj.
Hierarchia
Posts: 3109
Joined: 29/10/2006 21:54

#13

Post by Hierarchia »

Image

Grozna slika, ali sam morala.

UGOROČNI EFEKTI PUŠENJA CIGARETA

Psihološka oštećenja

Svakim danom sve je više alarmantnih spoznaja o pogubnom djelovanju duhana na čovjekov organizam. Negativni uticaji koje uzrokuju sastavne tvari duhana se u organizmu razvijaju postepeno pa tako pušač ne može primijetiti šta se zapravo dešava. Svakog dana se ne osjeća drugačije od prethodnog. Ne osjeća se bolesnim i uvjeren je da se osjeća tromim zato što stari. Osoba izbjegava sportske aktivnosti i pušač postaje sklon prekomjernom jedenju i pijenju.

Uz razvijanje psihološke ovisnost, nikotin pospješuje proces starenja mozga pa tako uzrokuje prijevremeno opadanje intelektualnih sposobnosti, posebno mišljenja i učenja. S obzirom da je kod mladih osoba organizam još u razvoju posljedice pušenja su teže. Unošenjem otrova pušenjem otežavaju se misaoni procesi, sposobnost učenja, smanjuju se ambicije i marljivost. Može doći do poremećaja sna. Kod učenika i studenata koji puše slabi psihičko i zdravstveno stanje.

Fiziološka oštećenja

Pušenjem duhana izravno u pluća se unosi otrov. Klinički je utvrđeno da duhan značajno povećava rizik od pojave mnogih bolesti, da slabi organizam i njegov imunitet. U dimu duhana se nalazi katran u obliku ugljenmonoksida kao jedna od najzloglasnijih supstanci koja uzrokuje rak. Ova supstanca može prouzrokovati rak pluća, usne šupljine, jednjaka, dušnika, bubrega, kože, želuca, gušterače, te hronične grudne infekcije, astmu i bronhitis. Hemikalije koje se zbog pušenja zadržavaju u urinu mogu prouzrokovati oštećenje mokraćnog mjehura.

Unošenjem katranske smole pušač začepljuje ne samo svoja pluća, nego i vene i arterije što može dovesti do bolesti srca i krvotoka, posebno do srčanog infarkta arteroskleroze i moždanog udara.

Bolesti koje se dovode u vezu s pušenjem su i poremećaji u funkcionisanju čula okusa, mirisa, vida i sluha, oboljenja sluznice usta i zubnog mesa.

STATISTIČKE ZANIMLJIVOSTI

* U svijetu je 1,3 milijarde aktivnih pušača.
* Svakih 8 sekundi po jedna osoba umre od neke bolesti izazvane dimom duhana.
* Svakim udisajem duhanskog dima u tijelo pušača ulazi više od 4 000 različitih hemijskih tvari, od kojih najmanje 40 uzrokuje rak.
* Pušač udiše i izdiše dim 8-9 puta sa svakom cigaretom prosječno svake 24 sekunde, ali cigareta gori 12 minuta i cijelo vrijeme zagađuje zrak.
* Dim koji ide u zrak ima veću koncentraciju štetnih tvari od dima koji uvlači pušač.
* Ugljenmonoksid satima ostaje u krvi.
* Osobe koje puše jednu kutiju dnevno imaju 50% veću učestalost hospitalizacije i izostanaka s posla i škole.
* Pušenje je samo po sebi odgovorno za čak 30% svih oboljenja od raka.
* Čak jedna ili dvije cigarete mogu izazvati povišenje krvnog pritiska, ubrzanje pulsa i smanjenu cirkulaciju krvi u organizmu
* Oko 80% svih slučajeva raka pluća se događa pušačima.
* Srce pušača u prosjeku kuca s 10-20 udaraca u minuti brže od srca nepušača.
* Stopa smrtnosti počinje padati kod bivših pušača godinu dana nakon prestanka pušenja.
* Čak i nakon dva sata prozračivanja, u prethodno zadimljenoj sobi koncentracija štetnih sastojaka iz nikotina još je uvijek iznad dopuštene granice.
* Ženski organizam sporije razgrađuje nikotin, pa ista količina dima više šteti zdravlju žena nego muškaraca.
* Iako žene dnevno ispuše istu količinu cigareta češće obolijevaju od raka pluća nego muškarci.
* Vozači pušači uzrokuju veći broj saobraćajnih nesreća od vozača nepušača.
* Osiguravajuća društva naplaćuju veći iznos pušačima.
* 19% posto velikih požara izazvano je pušenjem.
* Pušači imaju dvostruko više nezgoda nego nepušači.
* Pušenje pojačava bore lica i ubrzava starenje.
* Danas pušači ozbiljno razmišljaju o prekidu pušenja jer vlada mišljenje da onaj ko puši, općenito uzevši važi za slabića.
* Norveškim nastavnicima je dopušteno pušenje samo u kamp kućicama dovoljno udaljenim od škole.
* Broj pušača se u zadnjih deset godina značajno smanjuje, godišnje i do 5%

Pusila sam 10 godina, kada su oko mene oboljeli ljudi od raka pluca, dugorocni pusaci, bilo je dovoljno da odlucim. Pocela sam citati o tome, a kako sam vise citala, svaki udisaj me je sve vise plasio >(pogledati spisak otrova u cigareti - cak 15-16 od njih 60-tak je kancerogeno).
Ne pusim vec godinu i nesto, i nikad vise necu. Ne nedostaje mi cigareta, mozda malo u pocetku, ali samo pomislim na ove strasne podatke... :(
Da, otkako ne pusim - osjecam se puno bolje i imam vise apetita.
Hierarchia
Posts: 3109
Joined: 29/10/2006 21:54

#14

Post by Hierarchia »

Sjecam se da su meni pomogle neke psiholoske metode. Npr. svuda po stanu sam nalijepila neke slike koje govore o otrovima u duhanu, posljedicama na krvotok i organizam, itd. mislim da je to djelovalo kao podsjetnik. Vazno je i imati neku zamjenu za tipicnu pusacku situaciju - poslije jela, seksa, neke naporne situacije, cekanje. Vazno je imas neku zamjenu - zvaku, jabuku, neku grickalicu. Sretno.

Image
izblajhana
Posts: 666
Joined: 16/07/2006 15:42
Location: Sarajevo

#15 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by izblajhana »

StLouis wrote:Prestao sam pusiti!! :-D danas je dan 3 i meni se manta u glavi, za*ebano skroz, ali neka, neka, lakse se dise. Eh sad, kako nastaviti dalje, treci dan se skoro zavrsio, dolazi cetvrti, peti...kakva su vasa iskustva s prvim mjesecom?
uf ovako...ja sam vec par puta pokusavala da prestanem, ali nije islo :roll:
meni su rekli da je najkriticnije prvih 15 dana i ako uspijem toliko izdrzati da cu sigurno prestati...tih dana sam se super osjecala, odlucila da cu se i zdravo hraniti, pila vodu u neogranicenim kolicinama...a onda lijepo 16 dan zapalila sa takvim merakom :shock: :-?
meni je bilo najgore to brojanje, kao vec pet dana ne pusim, pa sest...kao zatvoru...ja sam prilicno skepticna kad neko kaze prestao sam pusiti, a ne pusi samo 5/6 dana...moja prijateljica svaki mjesec izjavljuje da je prestala, ali onda zapali samo jednu uz kafu :?
u svakom slucaju tebi zelim da izdrzis, sretno :)
urbanagerila
Posts: 1187
Joined: 06/12/2005 16:02

#16

Post by urbanagerila »

urbanagerila wrote:zyban... :D
Mrzim kad citiram sam sebe

http://www.chm.bris.ac.uk/motm/zyban/zyban.htm
boucheron
Posts: 110
Joined: 20/10/2003 00:00

#17

Post by boucheron »

Samo naprijed. Ja sam prestao pusiti poslije 25 godina intezivnoga pusenja i jeste frka, ali se moze i mora prestati. Probaj sve od zvaka, bombona..., samo nemoj opet da se navuces na gareci jer gorega otrova nema.
Ako se ne bavis kakvim sportom, pocnimalo trcati jer ce ti pomoci.
Good luck to you!
amarella
Posts: 79
Joined: 17/02/2007 00:58
Location: Sarajevo

#18

Post by amarella »

GandalfSivi wrote:Ja sam do sada prestao dvadesetak puta. To uopste nije problem...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Slažem se! :D
User avatar
van Basten
Posts: 7516
Joined: 21/09/2006 02:59

#19

Post by van Basten »

sretno sa tim namjerama... samo gledaj ako možeš da ne nabaciš 15-20 kila viška kao posljedicu prestanka jer onda sebi stvaraš novi veliki zdravstveni problem kojeg se možda i teže riješiti od pušenja (osim ako si sada mršav kao grana pa bi ti tih 15-20 kg još i dobro došlo :D )
User avatar
StLouis
Posts: 2969
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

#20

Post by StLouis »

Prezivio sam :D dan 4. Nema dalje, ja se ne vracam nikotinu. Nije toliko tesko kao sto neki govore, samo dobra volja spasava

neko rece 28 dana treba da prodje nikotinska ovisnost, to nije nista jedan februar :)

jedem puno voca, pijem puno vode, kafu samo u jutro, ostatak dana zeleni caj...jabuke me spasavaju
Zhaba
Posts: 4160
Joined: 18/11/2006 23:24

#21

Post by Zhaba »

ja nisam pola godine pusila...jednostavno mi prahnulo od jednom da mi se vise ne pusi...nisam brojala dane i nisam imala problema...poslje pola godine mi se opet pusilo i ja naravno opet pocela...
User avatar
StLouis
Posts: 2969
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

#22

Post by StLouis »

Zhaba wrote:ja nisam pola godine pusila...jednostavno mi prahnulo od jednom da mi se vise ne pusi...nisam brojala dane i nisam imala problema...poslje pola godine mi se opet pusilo i ja naravno opet pocela...
eh sada ponovo da si presala i broj svaki dan :-) steta sto si ponovo pocela
Zhaba
Posts: 4160
Joined: 18/11/2006 23:24

#23

Post by Zhaba »

StLouis wrote:
Zhaba wrote:ja nisam pola godine pusila...jednostavno mi prahnulo od jednom da mi se vise ne pusi...nisam brojala dane i nisam imala problema...poslje pola godine mi se opet pusilo i ja naravno opet pocela...
eh sada ponovo da si presala i broj svaki dan :-) steta sto si ponovo pocela
ma jasta cu :roll: dokle mi se pusi i pusit cu, kad mi se ne bude pusilo prestat cu...djaba sebe sama maltretirati :roll: :D :D
User avatar
semmy
Posts: 2610
Joined: 02/02/2007 09:23
Location: mars

#24

Post by semmy »

StLouis wrote:Prezivio sam :D dan 4. Nema dalje, ja se ne vracam nikotinu. Nije toliko tesko kao sto neki govore, samo dobra volja spasava

neko rece 28 dana treba da prodje nikotinska ovisnost, to nije nista jedan februar :)

jedem puno voca, pijem puno vode, kafu samo u jutro, ostatak dana zeleni caj...jabuke me spasavaju

:thumbup:
MA DAJ...
Posts: 590
Joined: 29/01/2007 17:01

#25

Post by MA DAJ... »

Zhaba wrote:ja nisam pola godine pusila...jednostavno mi prahnulo od jednom da mi se vise ne pusi...nisam brojala dane i nisam imala problema...poslje pola godine mi se opet pusilo i ja naravno opet pocela...
Pokusavam da te svatim,ali ne uspjevam...

Sto te to natjeralo,pa si zapalila ponovo!
Post Reply