CETVRTI ELEMENT

jeza u ledja

#51 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote: PS Otkad ovo jež opet piše po domaćim temama? :D
Ma osjetim da se nacin razmisljanja na forumu promjenio, sa bh-centricnog nad bosnjacko-centricni. Polako ali sigurno se skoro svako stavio u tor i stavio druge u tor, i to je to. Ovo nesto gradjansko je postalo predmet sprdnje i postalo pojam valjda ispoljavanja kompleksa odredjenog dijela ljudi. Razne teme na razne nacine pokazuju to. Trenutno ih ima nekoliko takvih evo samo ovako nabrzaka.

Na mnogim temama pisu ljudi iz vana i njihove stavove treba uzeti sa zadrskom jer su manje ili vise odvojeni od stvarnosti. Ovo ukljucuje i mene. Zato se trudim da ne pametujem puno na ovakvim temama, ali kad ih vode takodje ljudi iz vana onda i meni normalnije da se javim.

Ali ovako, posto ne pratim puno, ta tlane kad se ubacim govorim ti sta primjetim. Najzalosnije sto ovakve teme prosto navode da branis stavove ljudi s kojima se u 99% ne slazes.

@ haznadar, isto ko sto ti mislis da ja tebe guram u neke torove, tako i ti mene guras. I tako se, khm, guramo. :oops: :lol:
hAZNADAR

#52 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:
hAZNADAR wrote:Dzaba ti trazenje cetvrtog elementa ako ne vidis ono sto ti je pred ocima.

Bosnjaci su velikom vecinom za gradjansku opciju - pa cak i ovi uz, za, iz, pri,.... SDA koja takodjer sama sebe definira kao centar i gradjanska.

Ne mozes biti bitna gradjanska politicka opcija ako zaobilazis SDA o kojoj znamo sve i nepotrebno dalje - ali takav je i narod a ne samo stranka. Moras slomiti predrasude i prihvatiti da su ti dzematlije iz Gluhe Bukovice, avlijaneri Buca potoka, cobani sa Vlasica,...... politicki blizi nego prosjecna fina gradska raja Banjaluke, Bijeljine, Ljubuskog,...
OK, prvo moram da kažem da nemam ništa protiv džematlija, avlijanera i čobana, dokle god imaju mrvu zdravog razuma i neke ljudskosti... Međutim, imam protiv ovih koji onanišu na SDA-ove ultradesničarske i fašističke "mimologije" i koji Bosnu i Hercegovinu gledaju kroz ovu prizmu:

http://www.youtube.com/watch?v=GcTMCv3nVFQ

Ozbiljno zbog čega bi meni, ili bilo kojem ne-Bošnjaku, ili Bošnjaku ateisti, ili bilo kakvom Bošnjaku koji ima dvije čiste u glavi, takvi trebali biti bliži nego banjalučka "FGR"? Po čemu? Kakve veze ima njihova vizija Bosne i Hercegovine sa mojom vizijom ove države?
Naravno da imas cyprus, znamo se odavno,... a i filozofija fine gradske raje nije pala sa Marsa vec je dobro znan dio naseg opceg mentaliteta.

Svaka budala moze danas napraviti tendenciozan video sa probranim klipovima. Pa ja ovako mogu prikazati bilo koju politiku kao nacisticku, komunisticku, klerikalnu,... a mogu i na ovakve klipove dodati jos i vazove Fatmira Alispahica, Dzemaludina Latica, Bilala Bosnica,.. pa da sve izgleda jos strasnije.

Kao sto mogu napraviti video gdje Alija potencira gradjansku opciju, multietnicnost, multietnicki dio ABiH, istaknuti vise simbol ljiljana sa akcentom na krscansku pozadinu, malo erotike, modernizma, mode, muzickih zanrova,... u opcem kulturnom zivotu i stajlingu Bosnjaka,... pa da to izgleda kao da smo veci Evropljani od Svaba.

Svega ima kod nas, pa i toga sto si ti postirao u videu - ali izuzeci ne potvrrdjuju pravilo. Ljudi poput tebe imaju svoje demone i ne mozes sakriti svoje predrasude o islamu jer samo tako od muhe mozes napraviti međeda. Kao sto vehabije imaju svoja videa gdje su Bosnjaci odabirom klipova veci katolici od pape a Sarajevo leglo razvrata i bluda - i oni imaju svoje demone.

Bosnjaci od samog pocetka svoje politicke misli do danas - i dokumentovano i verifikovano, dokazano, javno, oficijelno, opcepoznato, velikom vecinom,... su za sekularnu drzavu, gradjansku opciju, cjelovitu BiH gdje su svi ravnopravni. Ne postoji niti jedna jedina znacajna politicka opcija koja zagovara aparthejd, fasizam,...... serijat i dzihad kao u video sto postiras. Taj sto je napravio taj video pripada manjini, pojedinac koji ima program na kompjuteru gdje moze spojiti klipove i samo moze sanjati neku svoju viziju.

Bosnjacku politiku je u stvarnosti i tesko locirati osim ako broji krvna zrnca clanstva partija i pretpostavlja da su se pisali Bosnjaci na popisu. Iz programa, statuta i prakse stranki se samo moze vidjeti probosanska politicka opcija ili separatisticka srpska/hrvatska. I upravo zato ako si za BiH i to bas sekularnu, tolerantnu BiH,... blizi su ti cobani sa Vlasica, mahalci Buca potoka,... on sto glasaju za SDA i lajkuju Zahiragica kada se glupira na FB,.. nego moji drugovi iz Banjaluke koji su ti blizi kulturno, stajlingom, muzickim ukusom, poznavanjem opcih pojmova, obrazovanjem, inteligencijom,... ali ne i politicki. Kako god je FGR fenomen dio nase kulture i opceopoznata stvar svima - tako je i SDA lopovluk, zaguljenost,... isto tako dio nase kulture i mentaliteta. Nisu oni pali sa Marsa, okupatori sa nekom stranom filozofijom, nemaju u SDA neki tajni formular, test,.. gdje maksuz probiraju lopove, uhljebe, idiote,... za clanstvo - to je samo dio naseg opceg mentaliteta. Politicki gledano se mozemo trviti oko internih stvari, mozemo zajedno mrziti i ismijavati SDA laufere,.... mozemo se ibretiti i Niksicem usput,... ali u konacnici je to politicki gledano isti tabor - probosanski. Razliciti jesmo, kolorit svega jesmo, .. kao i svaki narod. Ko nema tolerancije prema razlicitostima u probosanskoj politici - taj ne treba ni da se bavi politikom, i iskreno receno je i zasluzio da ga handre i ugrozavaju neprijatelji drzave jer su mu neke druge stvari ocigledno prece.
bunk

#53 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by bunk »

Samo su dva tora.
Mi koji smo za jedinstvenu ,cjelovitu,nezavisnu Bosnu i Hercegovinu u njenim medjunarodno priznatim granicama u punopravnom clanstvu NATO saveza cim prije i drugi tor u koji spadaju svi koji su protiv ovog gore nabrojanog.
hAZNADAR

#54 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by hAZNADAR »

jeza u ledja wrote:

Ma osjetim da se nacin razmisljanja na forumu promjenio, sa bh-centricnog nad bosnjacko-centricni. Polako ali sigurno se skoro svako stavio u tor i stavio druge u tor, i to je to. Ovo nesto gradjansko je postalo predmet sprdnje i postalo pojam valjda ispoljavanja kompleksa odredjenog dijela ljudi. Razne teme na razne nacine pokazuju to. Trenutno ih ima nekoliko takvih evo samo ovako nabrzaka.

Na mnogim temama pisu ljudi iz vana i njihove stavove treba uzeti sa zadrskom jer su manje ili vise odvojeni od stvarnosti. Ovo ukljucuje i mene. Zato se trudim da ne pametujem puno na ovakvim temama, ali kad ih vode takodje ljudi iz vana onda i meni normalnije da se javim.

Ali ovako, posto ne pratim puno, ta tlane kad se ubacim govorim ti sta primjetim. Najzalosnije sto ovakve teme prosto navode da branis stavove ljudi s kojima se u 99% ne slazes.

@ haznadar, isto ko sto ti mislis da ja tebe guram u neke torove, tako i ti mene guras. I tako se, khm, guramo. :oops: :lol:
Da viđemo,... Bosnjaci nisu za BiH, bosnjacka politika nije probosanska, trebaju svoj identitet prilagoditi nekim ostalima, prozivka dijaspore, Bosnjaci idu istim putem kao Srbi i Hrvati,.... nemam te ja sta trpati - jarane ti jesi fgr. Sto je nista drugo no nastavak stereotipa i predrasuda iz proslog vijeka o nazadnom islamu, ekstremnoj emigraciji, mrskim nacionalistima(bez obzira kako se manifestovalo), i civilizacijski nizi status Muja i Hasa gdje kao trebaju da se vjecito nekim drugim prilagodjavaju. Covjek uci dok je ziv i neke stvari prerasta. Da je ova tema bila prije nekih 15-ak godina - ja bi bio ovdje jedan od najvecih fgr-vaca. Ma sta madnerov nadidentitet , ja bi tu i genetiku izvlacio, arijevski pedigre,... - samo sam u medjuvremenu naucio i upoznao neki drugi profil ljevice. Nisam otisao u drugu krajnost - ali znam da ljudi koji jesu u krajnostima druge samo tako tumace. Tako da cu uvijek biti nacionalista, sovinista, SDA,... jednima - komunjara, jugoslovenski snob,... nekim drugima. Ja samo znam da su u Prijedoru planski ubijani i jugosloveni i BiH patriote, intelektualci i papci, ljevicari i SDA-ovci, vjernici i ateisti, narodnjaci i metalci,... i dan danas se prezivjeli diskriminiraju. Zato ja ove nase interne svadje u nekim momentima ostavim na stranu jer uvijek ima nesto prece od toga. A ti si dobar momak - al politicki u jednoj krajnosti. Samim tim sto bez dokaza i lijeka,... tvrdis da bosnjacka politika nije probosanska - svakom normalnom je dovoljno da vidi gdje si.
LBVIEW

#55 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by LBVIEW »

jeza u ledja wrote:
hAZNADAR wrote: Nisi odgovorio na pitanje. Ne interesuje me logika, objasnjenje te nebuloze da Bosnjaci nisu za BiH, da nisu probosanski,.... vec sta bi trebali raditi pa da po tebi budu. Koje to prakticne korake u politici i ostalim sferama Bosnjaci trebaju poduzimati pa da budu probosanski?
Pa na primjer, trebali bi razjasniti s tim ko su bosnjacke, a ko gradjanske stranke i politicari. One koje su bosnjacke raditi za interese Bosnjaka, one koje su gradjanske raditi za interese BiH. A Bosnjaci ko Bosnjaci da bi pokazali da rade za interese BiH, a ne Bosnjaka, za pocetak bi trebali prestati glasati za SDA i satelite.

A koje konkretne poteze...na primjer - dozvoliti da je ideja etnickih autonomija u BiH nesto normalno. Naravno ne zasnovane na etnickom ciscenju ili ugnjetavanju drugih. Ali inace to bi danas bilo jako tesko, izmedju ostalog i s obzirom na politiku za kakvu su se odlucili Bosnjaci cirka prije 10-ak godina, sa sve Silajdzicem i sudbonosnim "ne". Tuvljenjem u glavu svima o gradjanskoj drzavi u kojoj bi Bosnjaci naravno bili vecina, sje izmedju ostalog zabetoniralo i laktaskog djikana u svojoj fotelji. Nekad tad je mislim i doslo do prelamanja medju mnogim Bosnjacima, ono valjda dojadilo ljudima da se "prave" Bosanci, da se "stide" sto su muslimani, itd, ko ono kad mogu i ostali sto cemo se mi praviti...
Toliko dugo se potencira neka prica o FGR, ismijava gradjanska opcija, i sad ti ovdje kao pa kako to, ne moze tako. Pa jebiga, ne mozes sjedit na dvije stolice, pa kad ti se ceifne stavljati malo jednu, malo drugu kapu. Tako izgubis kredibilitet.

Uostalom ne vidim u cemu je problem? Vecina Bosnjaka zeli da nastupa na jednakim osnovama kao Srbi i Hrvati - znaci kao Bosnjaci. Mislim da je tako i zdravije.
Kojih etnickih teritorija, da nije mozda treceg?
I kako se to uklapa u prethodnu tvrdnju kako je "etnoterritoralizacija pogubna za drzavu"? I to k'o biva "probosanska" politika? :lol:
jeza u ledja

#56 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by jeza u ledja »

LBVIEW wrote: Kojih etnickih teritorija, da nije mozda treceg?
I kako se to uklapa u prethodnu tvrdnju kako je "etnoterritoralizacija pogubna za drzavu"? I to k'o biva "probosanska" politika? :lol:
Nije samo treceg, vec i drugog i prvog.

Nisam rekao da je etnoteritorijalizacija pogubna za drzavu, vec da je zaokruzenih etnoteritorija sve vise. Odnosno sve su cvrsce zapisane. U drugim zemljama, autonomija se daje kao mafinestacija lokalne samouprave, regiji, etnickoj grupi, itd. Kod nas se sve radi da se te autonomije potpuno razbiju, mislim s pravom jer su te autonomije izvorno bile postavljene tako da postanu nezavisne (doduse, to je malo diskutabilno za HRHB ali neise).

Ja govorim o nekoj etnickoj autonomiji na zdravijim osnovama. Ili ako hocemo, regionalnoj autonomiji koja bi neminovno bila etnicka jer su regije etnicki homogenizirane. Da li je ona moguca to je pitanje, ali negiranjem da ona na bilo koji nacin ima pravo da postoji, a istovremeno radeci na ocvrscavanju jedne jer u stvari cinjenje istog sto trenutno rade i ostali.
jeza u ledja

#57 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by jeza u ledja »

hAZNADAR wrote:
Da viđemo,... Bosnjaci nisu za BiH, bosnjacka politika nije probosanska, trebaju svoj identitet prilagoditi nekim ostalima, prozivka dijaspore, Bosnjaci idu istim putem kao Srbi i Hrvati,.... nemam te ja sta trpati - jarane ti jesi fgr. Sto je nista drugo no nastavak stereotipa i predrasuda iz proslog vijeka o nazadnom islamu, ekstremnoj emigraciji, mrskim nacionalistima(bez obzira kako se manifestovalo), i civilizacijski nizi status Muja i Hasa gdje kao trebaju da se vjecito nekim drugim prilagodjavaju. Covjek uci dok je ziv i neke stvari prerasta. Da je ova tema bila prije nekih 15-ak godina - ja bi bio ovdje jedan od najvecih fgr-vaca. Ma sta madnerov nadidentitet , ja bi tu i genetiku izvlacio, arijevski pedigre,... - samo sam u medjuvremenu naucio i upoznao neki drugi profil ljevice. Nisam otisao u drugu krajnost - ali znam da ljudi koji jesu u krajnostima druge samo tako tumace. Tako da cu uvijek biti nacionalista, sovinista, SDA,... jednima - komunjara, jugoslovenski snob,... nekim drugima. Ja samo znam da su u Prijedoru planski ubijani i jugosloveni i BiH patriote, intelektualci i papci, ljevicari i SDA-ovci, vjernici i ateisti, narodnjaci i metalci,... i dan danas se prezivjeli diskriminiraju. Zato ja ove nase interne svadje u nekim momentima ostavim na stranu jer uvijek ima nesto prece od toga. A ti si dobar momak - al politicki u jednoj krajnosti. Samim tim sto bez dokaza i lijeka,... tvrdis da bosnjacka politika nije probosanska - svakom normalnom je dovoljno da vidi gdje si.
Ja sam sve do nedavno odolijevao da ti kazem otvoreno ali rekoh ti vec prije par sedmica tebe neki zesci kompleksi pucaju. Ja ne znam koji ti je kurac, valjda se ne mozes nositi sa svojim identitetima? Opusti se ba, nismo u ratu, i ne dozvoljavaj drugima da te definisu.

Ja nisam iz Prijedora, ja sam iz Sarajeva. A u Sarajevu su planski ubijani i Bosnjaci, i Hrvati i Srbi i Bosanci i Jugosloveni i Ostali, sve od strane cetnika. I sto kazes FGR, sta god ti to tacno znacilo, i seljaci, papci, metalci. Stoga, dozvoli da se i te nase interpretacije intrepretacija u ocima drugih malo razlikuju.

Ja se ponosim svojim porijeklom, svojim identitetom, ponosim se i svojim novim identitetom(-ima). Apsolutno me zaboli kurac sta neko misli o tome. I naravno da ne mislim da me ijedan od tih identiteta cini boljim ili gorim od bilo koga na ulici.

I cisto ovako da ne ostanem nedorecen. Ne postoje, nit su postojale znacajne razlike izmedju Bosnjaka, Hrvata, Srba i svih ostalih u BiH. Medjutim, ako se koga moze stavljati na pijedestal intelektualne elite u BiH, onda su to bili Bosnjaci. Oni su bili procentualno najurbaniji dio stanovnistva i to i dalje nakon vise od 100 godina od kraja otomanske vladavine. Kao razlog za to ne vidim Islam niti neku genetsku superiornost Bosnjaka, vec jednostavno politicke i historijske procese koji su se desili i ulogu u drustvu koju su muslimani imali. To je dakle moje misljenje, odnosno to je jednostavno poznavanje historije, tako da je to potpuno suprotno od toga sto mi imputiras. Ako su Bosnjaci imali kompleks neko stranog tijela u Jugoslaviji, budi siguran da su Srbi i Hrvati unutar BiH imali kompleks od Bosnjaka. To se i danas vidi. Pa Karadzic je jebote pricao o silazenju sa planina i uzimanju gradova nazad (tako nesto). Zar tu ne vidis zesci kompleks? Oni u Vitezu, cak i Sirokom Brijegu takodje imaju kompleks od Bosnjaka. Ljudi bolan znaju historiju, znaju sta je ko napravio, sta je ko izgradio. Znaju isto tako, ono deep down, da su porijeklom blizi Bosnjacima i Srbima u BiH nego Hrvatima u Zagrebu i Srbima u Beogradu. Znamo i ja i ti da su koncepti nacija u BiH moderni izumi za koje se mozemo zahvaliti jacanju nacionalizama i stvaranju nacionalnog tkiva susjednih zemalja. Cak ni unutar istih etnickih grupa unutar BiH te veze sa ostalima i sa "maticama" nisu iste.

Ja necu da uskracujem drugima pravo da se identifikuju i grupisu kako zele. To je njihovo individualno i kolektivno pravo.

No u mojoj glavi, za mene, a znam da nisam jedini, u BiH je sustinski i manje-vise uvijek zivio samo jedan narod.
hAZNADAR

#58 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by hAZNADAR »

jeza u ledja wrote:
hAZNADAR wrote:
Ja sam sve do nedavno odolijevao da ti kazem otvoreno ali rekoh ti vec prije par sedmica tebe neki zesci kompleksi pucaju. Ja ne znam koji ti je kurac, valjda se ne mozes nositi sa svojim identitetima? Opusti se ba, nismo u ratu, i ne dozvoljavaj drugima da te definisu.

Ja nisam iz Prijedora, ja sam iz Sarajeva. A u Sarajevu su planski ubijani i Bosnjaci, i Hrvati i Srbi i Bosanci i Jugosloveni i Ostali, sve od strane cetnika. I sto kazes FGR, sta god ti to tacno znacilo, i seljaci, papci, metalci. Stoga, dozvoli da se i te nase interpretacije intrepretacija u ocima drugih malo razlikuju.

Ja se ponosim svojim porijeklom, svojim identitetom, ponosim se i svojim novim identitetom(-ima). Apsolutno me zaboli kurac sta neko misli o tome. I naravno da ne mislim da me ijedan od tih identiteta cini boljim ili gorim od bilo koga na ulici.

I cisto ovako da ne ostanem nedorecen. Ne postoje, nit su postojale znacajne razlike izmedju Bosnjaka, Hrvata, Srba i svih ostalih u BiH. Medjutim, ako se koga moze stavljati na pijedestal intelektualne elite u BiH, onda su to bili Bosnjaci. Oni su bili procentualno najurbaniji dio stanovnistva i to i dalje nakon vise od 100 godina od kraja otomanske vladavine. Kao razlog za to ne vidim Islam niti neku genetsku superiornost Bosnjaka, vec jednostavno politicke i historijske procese koji su se desili i ulogu u drustvu koju su muslimani imali. To je dakle moje misljenje, odnosno to je jednostavno poznavanje historije, tako da je to potpuno suprotno od toga sto mi imputiras. Ako su Bosnjaci imali kompleks neko stranog tijela u Jugoslaviji, budi siguran da su Srbi i Hrvati unutar BiH imali kompleks od Bosnjaka. To se i danas vidi. Pa Karadzic je jebote pricao o silazenju sa planina i uzimanju gradova nazad (tako nesto). Zar tu ne vidis zesci kompleks? Oni u Vitezu, cak i Sirokom Brijegu takodje imaju kompleks od Bosnjaka. Ljudi bolan znaju historiju, znaju sta je ko napravio, sta je ko izgradio. Znaju isto tako, ono deep down, da su porijeklom blizi Bosnjacima i Srbima u BiH nego Hrvatima u Zagrebu i Srbima u Beogradu. Znamo i ja i ti da su koncepti nacija u BiH moderni izumi za koje se mozemo zahvaliti jacanju nacionalizama i stvaranju nacionalnog tkiva susjednih zemalja. Cak ni unutar istih etnickih grupa unutar BiH te veze sa ostalima i sa "maticama" nisu iste.

Ja necu da uskracujem drugima pravo da se identifikuju i grupisu kako zele. To je njihovo individualno i kolektivno pravo.

No u mojoj glavi, za mene, a znam da nisam jedini, u BiH je sustinski i manje-vise uvijek zivio samo jedan narod.
Sta je ovo, amaterska psihologija odjednom? :lol: Sto mene sto cijelih naroda. Koliko mi je poznato samo srpska mitomanija plasira kojekakve opcenarodne bosnjacke, hrvatske, crnogorske, makedonske,... komplekse i sl. - nista ne tvrdim za tebe - samo podsjecam da je takav pristup pametan taman koliko i ostatak te mitomanije.

A ja sam ti jarane 50 i kusur,... i mojne pliz te psihoanalize,.. prvo sto me neznas, drugo - to su valjda fore u raspravi kad je covjek mladji u namjeri da se potrefi tacka ili sta vec,... Ovdje na forumu cesto to koriste oni koji nemaju drugih argumenata pa pronalaze komplekse. Vrlo vjerodostojno u p.m. :lol:

Covjek se uci dok je ziv,... i ima pravo da svjesno i svojevoljno promijeni politicki svjetonazor, ideologiju na osnovu saznanja. Uporno guranje jedno te istog i kada se sudaras sa mnogo toga je tvrdoglavost.

Ponosi se ti,.. niko ti ne brani,.. ali ako za Bosnjake kazes da nisu Bosanci ili da bosnjacka politika nije probosanska - onda dobijes naravno odgovor. A primjetno je kako si tukontradiktoran - te negiras nekome probosansktvo i da sebe tako tumaciu - te kao sad postujes svacije pravio. A i ta glupost da bosnjacko nije probosansko nije originalno tvoja vec dio jednog klisea, svojestveno za jednu malu grupaciju koja je od svih nas najvise zalutala.

Ranije nisi mogao odgovoriti sta to da bosnjacka politika uradi pa da po tebi i tvojoj raji postane probosanska.
jeza u ledja

#59 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by jeza u ledja »

hAZNADAR wrote:
Sta je ovo, amaterska psihologija odjednom? :lol: Sto mene sto cijelih naroda. Koliko mi je poznato samo srpska mitomanija plasira kojekakve opcenarodne bosnjacke, hrvatske, crnogorske, makedonske,... komplekse i sl. - nista ne tvrdim za tebe - samo podsjecam da je takav pristup pametan taman koliko i ostatak te mitomanije.

A ja sam ti jarane 50 i kusur,... i mojne pliz te psihoanalize,.. prvo sto me neznas, drugo - to su valjda fore u raspravi kad je covjek mladji u namjeri da se potrefi tacka ili sta vec,... Ovdje na forumu cesto to koriste oni koji nemaju drugih argumenata pa pronalaze komplekse. Vrlo vjerodostojno u p.m. :lol:

Covjek se uci dok je ziv,... i ima pravo da svjesno i svojevoljno promijeni politicki svjetonazor, ideologiju na osnovu saznanja. Uporno guranje jedno te istog i kada se sudaras sa mnogo toga je tvrdoglavost.
To da iz tebe izlaze kompleksi nije moja argumentacija, vec obzervacija. Ti si taj koji meni imputira neke stvari koje dodira sa stvarnoscu, a ni sa napisanim nemaju. Cuj mojne psihoanalize? A u svakom drugom postu optuzujes druge za netrpeljivost prema Bosnjacima i muslimani.

Na forumu uvijek fascinira kad neko opetovano proziva druge na nacin koji nema veze sa diskusijom vec sa licnoscu, i onda se osjeti prozvan kad mu se odgovori istom mjerom. :D
hAZNADAR wrote: Ponosi se ti,.. niko ti ne brani,.. ali ako za Bosnjake kazes da nisu Bosanci ili da bosnjacka politika nije probosanska - onda dobijes naravno odgovor. A primjetno je kako si tukontradiktoran - te negiras nekome probosansktvo i da sebe tako tumaciu - te kao sad postujes svacije pravio. A i ta glupost da bosnjacko nije probosansko nije originalno tvoja vec dio jednog klisea, svojestveno za jednu malu grupaciju koja je od svih nas najvise zalutala.
Ne, tacnije rekao sam da PRObosnjacka politika ne moze biti i nije PRObosanska. Ono sto je dio klisea je izjednacavanje Bosnjaka sa Bosnom, sto je paradoksalno postalo i samo po etimologiji. Postujem svacije pravo. Ovdje ne govorimo o pravima, vec o jednoj politici.
hAZNADAR wrote: Ranije nisi mogao odgovoriti sta to da bosnjacka politika uradi pa da po tebi i tvojoj raji postane probosanska.
Odgovorio sam. I odgovorio na komentar o tome da sam ti odgovorio, ali da se tebi ne svidja odgovor.
Ako treba ponovicu opet - bosnjacka politika se treba prestati predstavljati kao bosanska, jer ona to ne moze biti.
Dao sam ti i konkretan politicki primjer - a to je prihvatanje ideje o etnickim autonomijama. (Koje svakako vec postoje). I jos jedan kapitalan primjer su bile promjene Ustava koje je Silajdzic, kao mozda najistaknutiji predstavnik lazne probosanske politike srusio.

To sam ti vec napisao i ne ponavljaj ko papagaj da nisam.

Imas problem sam sa sobom. Nisam ja tu da taj problem rjesavam. :wink:
LBVIEW

#60 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by LBVIEW »

jeza u ledja wrote:
LBVIEW wrote: Kojih etnickih teritorija, da nije mozda treceg?
Nije samo treceg, vec i drugog i prvog.

Nisam rekao da je etnoteritorijalizacija pogubna za drzavu, vec da je zaokruzenih etnoteritorija sve vise. Odnosno sve su cvrsce zapisane. U drugim zemljama, autonomija se daje kao mafinestacija lokalne samouprave, regiji, etnickoj grupi, itd. Kod nas se sve radi da se te autonomije potpuno razbiju, mislim s pravom jer su te autonomije izvorno bile postavljene tako da postanu nezavisne (doduse, to je malo diskutabilno za HRHB ali neise).

Ja govorim o nekoj etnickoj autonomiji na zdravijim osnovama. Ili ako hocemo, regionalnoj autonomiji koja bi neminovno bila etnicka jer su regije etnicki homogenizirane. Da li je ona moguca to je pitanje, ali negiranjem da ona na bilo koji nacin ima pravo da postoji, a istovremeno radeci na ocvrscavanju jedne jer u stvari cinjenje istog sto trenutno rade i ostali.
Pa ako je s pravom, u cemu je problem?
I nije problem autonomija ako je ne ostvaris genocidom, od Prijedora do Foce. Da bi nakon toga ustvrdio" mi smo nezavisni, samo nam jos treba papir." Sto se ovih drugih tice, pokusali su isto, nisu uspjeli, sad bi vaskrsavanje Erceg Bosne, a jos malo jednocifreni postotak udjela u stanovnistvu? Ne ide to, tako druze, nista se ne poklanja, pogotovo ne takvima. A principi u politici, de nemoj me nasmijavati
jeza u ledja

#61 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by jeza u ledja »

LBVIEW wrote: I nije problem autonomija ako je ne ostvaris genocidom, od Prijedora do Foce. Da bi nakon toga ustvrdio" mi smo nezavisni, samo nam jos treba papir." Sto se ovih drugih tice, pokusali su isto, nisu uspjeli, sad bi vaskrsavanje Erceg Bosne, a jos malo jednocifreni postotak udjela u stanovnistvu? Ne ide to, tako druze, nista se ne poklanja, pogotovo ne takvima. A principi u politici, de nemoj me nasmijavati
Pa problem je u tome sto ne moze na tom ostati - pocinjen genocid, etnicko ciscenje i zato nemate pravo ni na sta.

Naravno da se ne moze na osnovu rezultata rata praviti granica.

Ono sto je trebalo, sad vise tesko da moze, ali je trebalo, voditi RS do gubljenja ovlasti do te mjere gdje bi se ta autonomija svela na minimum. Umjesto toga, islo se na jedan covjek jedan glas i ta prica. Ukidanje RS i to. Sa Hrvatima slicno. Ne vidim po kojoj formuli je ok da Srbi imaju RS, a da Hrvati nemaju svoj neki kurac? Rezon za to je - ne trebaju ni Srbi imati RS. Onda se ima to neko troclano predsjednistvo i onda ta kvazi-bosanska stranka postavlja svog kandidata za hrvatskog clana iako zna da za njega glasaju mahom Bosnjaci. Rezon za to - ne priznajemo troclano predsjednistvo, daj jednog za kojeg glasa zna se koja vecina. Itd itd. Naravno u praksi sasvim neki drugi tokovi. Status quo odgovara onima koji su na vlasti.

Ne treba nista od ovog meni, bmk i za jednim i za drugim i za trecim, govorim sta se trazi.
Naravno da ne mozes dobit drzavu u drzavi, pogotovo tako sto ces pobit ljude.

Ovo naravno sve isto samo jos na n-tu vazi iza ostale, pogotovo Srbe. Hajmo napravit genocid, onda trazit pravdu za nas narod.

Sta ti predlazes?
Ti si otvorio ako se ne varam temu gdje "cetvrti element" treba da se pridruzi trecem, zbog nekog zajednickog fronta. A u stvari upravo ta situacija cijelo ovo vrijeme postoji. I dobili smo sta? Smanjenje tog cetvrtog elementa na nivo statisticke greske.
LBVIEW

#62 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by LBVIEW »

jeza u ledja wrote:
LBVIEW wrote: I nije problem autonomija ako je ne ostvaris genocidom, od Prijedora do Foce. Da bi nakon toga ustvrdio" mi smo nezavisni, samo nam jos treba papir." Sto se ovih drugih tice, pokusali su isto, nisu uspjeli, sad bi vaskrsavanje Erceg Bosne, a jos malo jednocifreni postotak udjela u stanovnistvu? Ne ide to, tako druze, nista se ne poklanja, pogotovo ne takvima. A principi u politici, de nemoj me nasmijavati
Pa problem je u tome sto ne moze na tom ostati - pocinjen genocid, etnicko ciscenje i zato nemate pravo ni na sta.

Naravno da se ne moze na osnovu rezultata rata praviti granica.

Ono sto je trebalo, sad vise tesko da moze, ali je trebalo, voditi RS do gubljenja ovlasti do te mjere gdje bi se ta autonomija svela na minimum. Umjesto toga, islo se na jedan covjek jedan glas i ta prica. Ukidanje RS i to. Sa Hrvatima slicno. Ne vidim po kojoj formuli je ok da Srbi imaju RS, a da Hrvati nemaju svoj neki kurac? Rezon za to je - ne trebaju ni Srbi imati RS. Onda se ima to neko troclano predsjednistvo i onda ta kvazi-bosanska stranka postavlja svog kandidata za hrvatskog clana iako zna da za njega glasaju mahom Bosnjaci. Rezon za to - ne priznajemo troclano predsjednistvo, daj jednog za kojeg glasa zna se koja vecina. Itd itd. Naravno u praksi sasvim neki drugi tokovi. Status quo odgovara onima koji su na vlasti.

Ne treba nista od ovog meni, bmk i za jednim i za drugim i za trecim, govorim sta se trazi.
Naravno da ne mozes dobit drzavu u drzavi, pogotovo tako sto ces pobit ljude.

Ovo naravno sve isto samo jos na n-tu vazi iza ostale, pogotovo Srbe. Hajmo napravit genocid, onda trazit pravdu za nas narod.

Sta ti predlazes?
Ti si otvorio ako se ne varam temu gdje "cetvrti element" treba da se pridruzi trecem, zbog nekog zajednickog fronta. A u stvari upravo ta situacija cijelo ovo vrijeme postoji. I dobili smo sta? Smanjenje tog cetvrtog elementa na nivo statisticke greske.
To sto su Srbi "dobili" - a znamo i na koji nacin - :oops: Hrvati su pokusali na slican - UZP i popusili. Tako da bila formula ili ne - "ne pije vide", pogotovo ne danas kad su sanse za nesto takvo 10 puta manje. I kad smo vec kod rezona, sto ne bi malo " znate, ne vidim po kojoj formuli je OK da vi imate HB, a ukinuli ste RSK". Mislim, mozemo mi tako do sutra, samo politika ide drugim tokom i ne mari za principe. Stanje stvari na terenu je takvo da HDZ-istan ne moze dobaciti dalje od Neretve, sto bi ti njima davao nesto vise? Pogotovo kad tamo gdje su vecina boli ih kurac za drugima, a kmece kako su "majorizirani".
I btw. nisam ja otvorio temu i nemam kristalnu kuglu, samo znam kako nas je politika "kompromisa" i popustanja, jos od rahmetli Tihica i Lagumdzije i dovela tu gdje jesmo.
jeza u ledja

#63 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by jeza u ledja »

Ja mislim da ti ne shvatas da je cetvrti element "probosanski" samo utoliko ukoliko ne zeli da bude dio drugih elemenata, ili ti zivi u jednoelementskoj drzavi :D . I "probosanski" je utoliko ukoliko to predstavlja zivot u normalnoj zemlji koja omogucava normalna prava i onima kojima ostvarivanje nacionalnih, jezickih ili vjerskih prava nije bas u prvom planu. Mislim da se u tom smislu pogresno shvata ta neka zajednicka podloga tzv. probosanskih stranaka i na osnovu toga dalje izvlace pogresni zakljucci.
dustaban

#64 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by dustaban »

jeza u ledja wrote:... "cetvrti element" treba da se pridruzi trecem, zbog nekog zajednickog fronta. A u stvari upravo ta situacija cijelo ovo vrijeme postoji. I dobili smo sta? Smanjenje tog cetvrtog elementa na nivo statisticke greske.
Da to je problem.
Kad se Prvi, Drugi i Treci element ponaosob ili svi skupa priblize jedan drugome, ne umanjuju se vec naprotiv jacaju. Samo Cetvrti element biva kaznjen kad se primakne nekome. A primaknut se moze samo jednom od ova tri elementa, onom koji jedini od bosanskih nacionalnih blokova ima antifasisticko-proeuropsko-probosanski karakter.
E sad gdje je problem?
Problem ipak treba traziti unutar tog Cetvrtog bloka. Njegovi politicki dijelovi (stranke) i lideri jednostavno NE UMIJU sami sebe artikulisati i postaviti.
I sad da ne duljim reci cu samo da isto tako kao sto treba reagovati na svaki pokusaj poistovjecenja sa Bosnjackim blokom, trebaju jednako paziti da sami sebe ne srozavaju na prostor koji je rezervisan za prva tri bloka. Naprimjer Predsjednistvo BiH.
Cetvrtom elementu tu nije mjesto i tacka. Ali isto tako ne smije se dopustiti da se Cetvrtom bloku uskracuje pravo na zasebno ucesce u svemu drugome. Konkretno Vijece ministara i sva druga tijela Javne uprave. A upravo se to desava i to nije cudo. NAkon sto je je DF nepotrebno uzeo hrvatsku poziciju, bosnjackim glasovima, u Predsjednistvu naravno da ce Covic-Dodik uzvratiti - ne interesuje nas ko ce biti u Bosnjackom bloku, Cetvrti Blok za nas ne postoji.

Jebiga...
jeza u ledja

#65 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by jeza u ledja »

Bolje si nego ja to sve opisao. :thumbup:
Novak20

#66 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by Novak20 »

Peđa i Nikšić su u pravu što ne koaliraju sa SDA. Četvrti blok se tek treba izboriti da bude pravi građanski faktor, a ne privjesak poput DF.
U tom smislu, mora se biti opozicija na nivou države i F BiH koliko je potrebno.
Vlast treba grabiti u općinama i kantonima koji su uređeni više na građanskoj nego na nacionalnoj regulativi i pri tom dobro paziti da se biraju kadrovi koji mijenjaju prakse zasnovane na neradu i lopovluku.
Četvrti blok nema potrebe rasipati energiju i ići u B.L. ili Zapadni Mostar jer će, ako budu radili kako treba u općinama i kantonima, vremenom dobiti pandane unutar drugih etničkih teritorija.

Tek s tim strankama iskrene građanske orjentacije iz RS i hrvatskih kantona, četvrti blok može postati četvrta noga od BH stola, iste dužine kao što su tri nacionalne.

Put je to spor ali ispravniji nego da se sječe jedna nacionalna noga.
bunk

#67 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by bunk »

Vremenom?
24 godine nakon rata nema ih ni u tragovima.
MarshalDodik

#68 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by MarshalDodik »

bunk wrote:Vremenom?
Bolan ti :lol:
Najglasniji si bio kad trebalo bh blok uvuci u vlast sa etnonacionalnim strankama. Govorio si kako bi bh blok bio prema izbornom rezultatu najjaci partner u vlasti, sto je cinjenica.

Pa Nasa stranka, Sdp i Df su mnogo jaci od etnonacionalne bosnjacke partije a ti vazis kako ih nema ni u tragovima ( druga stvar je sto su se gradjanske stranke dodatno profiltrirale a Df ostao na filtar papiru)
Vrijeme pokazuje da krivulja izbornih rezultata sda od rata pa na ovamo opada, a gradjanske stranke se ukrupnjavaju i rastu tako da su u federaciji ozbljna prijetnja sada vec dobro uhodanoj nacionalistickoj osovini
Sda-Hdz
bunk

#69 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by bunk »

MarshalDodik wrote:
Bolan ti :lol:
Najglasniji si bio kad trebalo bh blok uvuci u vlast sa etnonacionalnim strankama. Govorio si kako bi bh blok bio prema izbornom rezultatu najjaci partner u vlasti, sto je cinjenica.

Pa Nasa stranka, Sdp i Df su mnogo jaci od etnonacionalne bosnjacke partije a ti vazis kako ih nema ni u tragovima ( druga stvar je sto su se gradjanske stranke dodatno profiltrirale a Df ostao na filtar papiru)
Vrijeme pokazuje da krivulja izbornih rezultata sda od rata pa na ovamo opada, a gradjanske stranke se ukrupnjavaju i rastu tako da su u federaciji ozbljna prijetnja sada vec dobro uhodanoj nacionalistickoj osovini
Sda-Hdz
Nisi me razumio.
Napisao sam vremenom jer kolega gore napisa sa ne trebaju df sdp praviti podruznice nego cekati da se vremenom pojavi alternativa..
sinuhe

#70 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by sinuhe »

SDP i DF su stranke bliske SDA za koje ne bi trebao vaziti taj posprdni izraz FGR.
BiH je dosta decentralizovana drzava u kojoj bi mogao doci to izrazaja i taj cetvrti element sa nekim progresivnim idejama kao sto su npr skolska prehrana ili veci infrastrukturni projekti, npr toplana u Sarajevu, ali vidim zastupnici nase stranke u Sarajevu smeta svjetlosno zagadjenje.
Osim dnevne politike i prepucavanja u Bosni izgleda i nema kapaciteta za ista vise. Na forumu veci i Konakovic vazi za ozbiljnog politicara a Komsic je godinama najpopularniji medju glasacima.
Novak20

#71 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by Novak20 »

Točno. Nema ih i to nije teško konstatirati.

Puno teže je odgovoriti na pitanja zašto ih nema i što činiti da ih bude.

Moje mišljenje je da odgovore treba potražiti analizom dosadašnjih dominantnih S/H/B etničkih politika poslije potpisivanja DMS. Njihovi interesi i ciljevi su se dodatno profilirali 1998 (Apelacija US), 2000 (Ustavne promjene i Alijansa), 2006 (propali Aprilski paket), 2011 (Platforma i crnokošuljaši sa SDP i SDA), 2018 (IZ i Ž.K.), 2019. (SDA i DF kontra BH bloka). I to na principu "kako je želim ili nikako".

Sve je ovo kontinuitet političkog nepovjerenja i udaljavanja od mogućih kompromisa naročito u F BiH. Mislim, 24 godine gledamo te i takve politike koje gleda da za.ebu druge (ili da se ne za.ebu) i sada vidimo rezultate. I dalje nema političkog pobjednika, timovi se homogenizirali kao pred rat, a teren na kojem se igra svaki dan sve više propada. Ode i publika.

E sad, ako ove politike koje se ne mijenjaju i igraju po usvojenim šablonima nisu uradile ništa za 24 godine i neće za slijedeće 24, zašto ne pokušati krenuti drugim putem.
LBVIEW

#72 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by LBVIEW »

Kad ADZ- ac zagovara "drugi put". :pisnuo:
Novak20

#73 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by Novak20 »

Nije ba.

Zagovaram rahat patnju do konačne pobjede.

Ne isplati se poslije trideset godina, sada nadomak cilja, posustati i mijenjati kurs.
LBVIEW

#74 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by LBVIEW »

Novak20 wrote:Nije ba.

Zagovaram rahat patnju do konačne pobjede.

Ne isplati se poslije trideset godina, sada nadomak cilja, posustati i mijenjati kurs.
Kme, kme, kace treci? :mrgreen:
madner

#75 Re: CETVRTI ELEMENT

Post by madner »

Deytonski okvir ne dopusta gradjansko djelovanje unutar sistema.

Nema nikakvih pozicija ni ispod Predsjednistva, jer iznad kantona imamo uvijek neki drugi dom. Politicka moc gradjanskog bloka dakle bi najvise mogla biti 50%, ako ne bi pretendirali na BHS pozicije.

Postoje onda dvije opcije, jedna je da se veci nivoi prepuste BHS strankama, druga je da se ostro ide na obaranje sistema kroz matematiku. Prepustanje nema smisla, sistem je i napravljen sa tom idejom i nece sam od sebe nikad pasti. Nemoguce je takodje da imamo hrvatske ili srpske gradjanske stranke, gradjanska stranka moze biti samo bosanska.

Tako da je izbor Komsica ispravan potez, jedini nacin da dodje do promjena jeste taj.

Ko ocekuje da ce stranke koje zavise od Deytonska sistema ukinuti isti je malo lud.
Post Reply