Četnici
- nokia6170
#26 Re: Četnici
ovo je izjavio njihov cetnicki idol seselj tokom svog sudjenja.
Optuženi Vojislav Šešelj tvrdio je danas pred Haškim tribunalom da mu se ne može pripisati odgovornost za zločine dobrovoljačkih odreda u okolini Sarajeva 1992-93, jer su "četničke vojvode" koje je proglasio na tom području bile "starešine" Vojske Republike Srpske
Press sreda, 27. februar 2008.
Glas javnosti: Sudija tužioca saterao u ćošak
Glas javnosti
Tužilac Matijas Markusen (Mathiaš Marcušen) uzvratio je, međutim, Šešelju da ga činjenica da su odredi "četničkih vojvoda" formalno bili u VRS ne oslobađa odgovornosti, zato što su svi bili uključeni u "zajednički zločinački poduhvat" u cilju stvaranja Velike Srbije.
Tokom unakrsnog ispitivanja vojnog eksperta optužbe Rejnoa Tunensa (Reynaud Theunens), Šešelj je kazao da su sa spiska od 16 "četničkih vojvoda" koje je proglasio u maju 1993, samo trojica posle toga delovala na ratištima, i to u okolini Sarajeva.
Šešelj je zatim tvrdio da su "vojvode" Slavko Aleksić, Branislav Gavrilović i Vasilije Vidović tokom rata u BiH bili "starešine" VRS ili MUP-a RS i da stoga SRS ne može biti odgovorna za delovanje njihovih jedinica u okolini Sarajeva.
Optuženi Vojislav Šešelj tvrdio je danas pred Haškim tribunalom da mu se ne može pripisati odgovornost za zločine dobrovoljačkih odreda u okolini Sarajeva 1992-93, jer su "četničke vojvode" koje je proglasio na tom području bile "starešine" Vojske Republike Srpske
Press sreda, 27. februar 2008.
Glas javnosti: Sudija tužioca saterao u ćošak
Glas javnosti
Tužilac Matijas Markusen (Mathiaš Marcušen) uzvratio je, međutim, Šešelju da ga činjenica da su odredi "četničkih vojvoda" formalno bili u VRS ne oslobađa odgovornosti, zato što su svi bili uključeni u "zajednički zločinački poduhvat" u cilju stvaranja Velike Srbije.
Tokom unakrsnog ispitivanja vojnog eksperta optužbe Rejnoa Tunensa (Reynaud Theunens), Šešelj je kazao da su sa spiska od 16 "četničkih vojvoda" koje je proglasio u maju 1993, samo trojica posle toga delovala na ratištima, i to u okolini Sarajeva.
Šešelj je zatim tvrdio da su "vojvode" Slavko Aleksić, Branislav Gavrilović i Vasilije Vidović tokom rata u BiH bili "starešine" VRS ili MUP-a RS i da stoga SRS ne može biti odgovorna za delovanje njihovih jedinica u okolini Sarajeva.
- nokia6170
#27 Re: Četnici
a ovog lika komsije sa brda obozavaju i o njemu su napravili njima vrlo herojski prilog:
-
fukara_tz
#28 Re: Četnici
Ja ih zovem ovako kako pise na spomeniku...

- turban
-
bosanska rijec
#30 Re: Četnici
Ahmmed wrote:Pošto je tema o izgradnji spomenika četnicima kraj banjolučke džamije Ferhadije "nestala", a na kojoj se, između ostalog, raspravljalo i o tome da li se svi oni koji su bili u tada tzv. Vojsci RS ( 1992-1995) četnici, želim ponovo da priupitam:
Dakle, kako smo nazivali one koji su napali BiH 1992?Kako smo nazivali one koji su se pridružili napadu na sopstvenu državu? Koliko me sjećanje služi, svi MI, koji smo bili "ovamo" ( između ostalih i Alija i Mirko i Zlatko i Tatjana i Stjepan i Haris) nazivali smo ih četnicima, srpskocrnogorskim agresorom, pobunjenim Karadžićevim Srbima....
Da li je to zabranjeno reći da su npr. četnici sa Ozrena, 25 maja 1995, pobili tuzlansku mladost, da se ne bi uvrijedio neko ko je bio "ovamo", ali mu je "tamo" bio amidža jal daidža???
Kako danas nazivati one, koji su u periodu od 1992 do 1995, pobili 12000 Sarajlija, 10000 Srebreničana,3000 Prijedorčana, 2000 Zvorničana, 3000 Višegrađana, 1500 Fočaka.....itd, itd,itd,,,,,
pa znali smo da je JNA jer smo ih vidjeli, vracali su se iz Slovenije , kretali se nesmetano , nismo se plasili mislili smo da su "nasi" a onda su ti "nasi" za nekoliko dana kada su se fino smjestili po brdima , rokali sa granatama, bombama. Zvali smo ih Srbi iz Srbije. Bilo je vjerovatno i ovih Srba bosanskih ali ti nesto prosto nevjerovatno da su se popeli i gadjali komsije.Ali eto bilo je i takvih. Tada mi to jednostavno bilo tesko za povjerovati iako je bila istina. Kao sto je bilo prosto nevjerovatno da te do jucerasnja vojna sila , JNA , koju nisi mrzio , gadja i ubija svakodnevno tvoje komsije prijatelje rodbinu. Dani su prolazili , znam da smo ih zvali agresorski monstrumi, pa cetnici. Ovaj naziv za paravojnu formaciju VRS prvi put sam i cula prje par godina odnosno procitala ovdje na forumu.
- Ahmmed
#31 Re: Četnici
Loreley wrote:Frustracija, Tito dragi! Oni koji se danas kite četničkim obilježjem mogu biti samo neo-četnici, nikako četnici. Nemam pojma kome se spomenik gradi, je li čiča Draži ili nekom drugom, ali bolje bi bilo kad bi gradili put Banja Luka - Jajce koji nije popravljen od 1945. Previše energije odlazi u našem društvu na ove diskusije četnici, ustaše, šta ja znam šta sve još, mudžahedini, ovako, onako. Ja znam da su neki ljudi propatili strašno u ratu ali rat je završen. Europska unija, pristupni fondovi, to su nam teme. Ovo je sve mlaćenje prazne slame po prošlosti.
Bilo b i zaista lijepo da je riječ o prošlosti....Rado bih ti se pridružio u raspravama o Europskoj uniji, pristupnim fondovima, jer sam također, kao i ti, mišljenja da su ovo korisnije stvari....
No, nažalost, nije riječ o prošlosti....Riječ je o sadašnjosti, a što je najgore, ovo će i u budućnosti, biti itekako aktuelna tema....Jer, 12 juli 2008 u Srebrenici, nije prošlost....To je naša zbilja....Četnici postrojeni u centru ovog gradića, koji me ubjeđuju da su u Potočarima, uglavnom ukopane pseće kosti.....I onda mi neko ovdje priča kako je ovo mlaćenje prazne slame, što vrlopoštovani exliberal, dočeka sa posebnom radošću....
- exliberal
#32 Re: Četnici
bez ljutnje ahmete ali ja i dalje mislim da je mlacenje prazne slame....srbi ce se nakraju pozivat na odlikovanje koje je dobio draza od amerikanaca i koje je tek nedavno ( slucajnost !) predato sledbenicima tog pokreta. znaju amerikanci sta su moderni cetnici radili , znaju mnogo bolje nego ja i ti ......zato i dalje tvrdim da nazivanje srba cetnicima nedonosi nikakve stete srbima nego samo povecava frustracije kod bosnjackog naroda.....kao sto rekoh prije kad bosnjak nazove srbina cetnikom i hrvata ustasom to mu dodje ko kompliment....Ahmmed wrote:Loreley wrote:Frustracija, Tito dragi! Oni koji se danas kite četničkim obilježjem mogu biti samo neo-četnici, nikako četnici. Nemam pojma kome se spomenik gradi, je li čiča Draži ili nekom drugom, ali bolje bi bilo kad bi gradili put Banja Luka - Jajce koji nije popravljen od 1945. Previše energije odlazi u našem društvu na ove diskusije četnici, ustaše, šta ja znam šta sve još, mudžahedini, ovako, onako. Ja znam da su neki ljudi propatili strašno u ratu ali rat je završen. Europska unija, pristupni fondovi, to su nam teme. Ovo je sve mlaćenje prazne slame po prošlosti.
Bilo b i zaista lijepo da je riječ o prošlosti....Rado bih ti se pridružio u raspravama o Europskoj uniji, pristupnim fondovima, jer sam također, kao i ti, mišljenja da su ovo korisnije stvari....
No, nažalost, nije riječ o prošlosti....Riječ je o sadašnjosti, a što je najgore, ovo će i u budućnosti, biti itekako aktuelna tema....Jer, 12 juli 2008 u Srebrenici, nije prošlost....To je naša zbilja....Četnici postrojeni u centru ovog gradića, koji me ubjeđuju da su u Potočarima, uglavnom ukopane pseće kosti.....I onda mi neko ovdje priča kako je ovo mlaćenje prazne slame, što vrlopoštovani exliberal, dočeka sa posebnom radošću....
- Ahmmed
#33 Re: Četnici
exliberal wrote:bez ljutnje ahmete ali ja i dalje mislim da je mlacenje prazne slame....srbi ce se nakraju pozivat na odlikovanje koje je dobio draza od amerikanaca i koje je tek nedavno ( slucajnost !) predato sledbenicima tog pokreta. znaju amerikanci sta su moderni cetnici radili , znaju mnogo bolje nego ja i ti ......zato i dalje tvrdim da nazivanje srba cetnicima nedonosi nikakve stete srbima nego samo povecava frustracije kod bosnjackog naroda.....kao sto rekoh prije kad bosnjak nazove srbina cetnikom i hrvata ustasom to mu dodje ko kompliment....Ahmmed wrote:Loreley wrote:Frustracija, Tito dragi! Oni koji se danas kite četničkim obilježjem mogu biti samo neo-četnici, nikako četnici. Nemam pojma kome se spomenik gradi, je li čiča Draži ili nekom drugom, ali bolje bi bilo kad bi gradili put Banja Luka - Jajce koji nije popravljen od 1945. Previše energije odlazi u našem društvu na ove diskusije četnici, ustaše, šta ja znam šta sve još, mudžahedini, ovako, onako. Ja znam da su neki ljudi propatili strašno u ratu ali rat je završen. Europska unija, pristupni fondovi, to su nam teme. Ovo je sve mlaćenje prazne slame po prošlosti.
Mene u cijeloj ovoj priči zaista ne zanima što će neki Srbi smatrati komplimentiranjem, ako Bošnjaci vojsku u kojoj su bili od 1992 do 1995, nazivaju četničkom a njih četnicima.To je već problem onih koji vide kompliment u činjenici da ih se naziva po imenu vojnih formacija koje su ,kako u drugom svjetskom ratu, tako i u agresiji na BiH, učinile ono što su učinile. Ja govorim o nekim drugim stvarima. Ne o šteti Srbima, već o imenovanju stvari na pravi način. I čini mi se da je vojsku koja je ubijala , pljačkala, palila i rušila po Bosni, od 1992 do 1995, najprikladnije nazvati četničkom. Zbog svega onoga što četnički pokret zaista jeste( i svega onog što je bio u prošlosti, bez ob zira na američko priznanje Čiči), zbog ciljeva četničkog pokreta, zbog odnosa četničkog pokreta prema državi BiH, itd, itd....Ista je stvar i sa ustašama. I sam znaš da je ne baš mali broj Bošnjaka bio u ustaškom pokretu. I sam znaš da su neki od najviše pozicioniranih ustaških kadrova bili Bošnjaci, odnosno muslimani. I sam znaš da su neki od najvećih krvnika u Jasenovcu, bili isto tako muslimani. E sad, ako bi neko od Srba mene nazvao ustašom....Meni to ne bi bio nikakav kompliment...Jer, u ovom slučaju ne važi ona narodna: "Slušaj ko ti kaže, a ne šta ti kaže".... Jer su ustaše personifikacija samoga zla....kao i četnici....
-
KENJAC
#34 Re: Četnici
Nepobitno je da je vojsci Republike Srpske bilo i cetnika !!!! Nepobitno je isto tako da je u HVO bilo Ustasa!!!! Takodje je nepobitno da je u Armiji BiH bilo Mudzahedina iz stranih drzava, npr. Pakistan, Saudi Arabija itd... I.. sta sad??? Meni je muka od ovakvih tema. Hoce li se ikad otvorit neka pomirujuca tema ili cemo si narednih 400 godina jebavati matere i tapkat u mraku! Ili svako na svoju stranu i da razjebemo ovo malo od Bosne sto je ostalo! Ako je ista ostalo!
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#35 Re: Četnici
Pa nije mlacenje prazne slame, recenica iznad koju si previdio je - ilustracija iskonske fasisticke ideologije, zar ne ? I Hilter bi se postidio iste i poslije takve recenice sve diskusije prestaju. Tu imas opciju da ides u zatvor ako si je izgovorio ( u normalnim drustvima ) ili da puknes ili da pobjegnes glavom bez obzira. Razum prestaje funkcionisati na ove rijeci.exliberal wrote:bez ljutnje ahmete ali ja i dalje mislim da je mlacenje prazne slame....Ahmmed wrote: Četnici postrojeni u centru ovog gradića, koji me ubjeđuju da su u Potočarima, uglavnom ukopane pseće kosti.....
Je li i ti mislis tako ?
- Ahmmed
#36 Re: Četnici
Ma hajde....Čuj bilo četnika.....Tipičan post u kojem se krivica relativizira, miješaju uzroci i posljedice....Da se, ipak, malo podsjetiš na presude koje je Haški tribunal donio za ratne zločine počinjene u BiH....Koje govore, da je četnika bilo ponajviše....KENJAC wrote:Nepobitno je da je vojsci Republike Srpske bilo i cetnika !!!! Nepobitno je isto tako da je u HVO bilo Ustasa!!!! Takodje je nepobitno da je u Armiji BiH bilo Mudzahedina iz stranih drzava, npr. Pakistan, Saudi Arabija itd... I.. sta sad??? Meni je muka od ovakvih tema. Hoce li se ikad otvorit neka pomirujuca tema ili cemo si narednih 400 godina jebavati matere i tapkat u mraku! Ili svako na svoju stranu i da razjebemo ovo malo od Bosne sto je ostalo! Ako je ista ostalo!
-
in33sa
#37 Re: Četnici
Koja glupa tema... sto bio rekao Mark Viduka, australski reprezentativac, "oni su nama vikali ustase ustase ali meni to uopce nije smetalo" 
- Topla voda
#38 Re: Četnici
dje si ti bio u prvoj slavnoj
- rajvosa^
#39 Re: Četnici
Znaci otiso i moj post, a nisam bio bezobrazan.mIRCerka wrote:Ona tema bi ostala u zivotu da se nisu poceli medjusobno castiti Veliki Tolerantni sa manje Tolerantnima, multi kulti i slicno.
- cyprus
#40 Re: Četnici
Naziv četnik za sve pripadnike VRS i ostalih srpskih i prosrpskih jedinica u vrijeme rata 92-95 je jednom riječju neispravno. Četnici su postali metafora za svaki vid srpskog nacionalizma, ali opet pogrešno. Ovaj naziv se u većini slučajeva koristi kao pogrdan ili uvrijedljiv naziv za "one tamo Srbe" ili Srbe generalno. Međutim, šta se postiže tim? Oni koji sebe smatraju četnicima ili koji ih simpatišu, to za njih dođe kao pohvala (npr. pokušaj uvrijedit Šešelja nazivajući ga četnikom
), a one koji preziru četništvo da li ima smisla tako nazivat? VRS je bilo i zadrtih četnika i velikih nacionalista koji nisu bili četnici (npr. sam Ratko Mladić) i ljudi koji nisu imali veze ni sa četnicima ni sa nacionalizmom, ali im je neko reko da se moraju borit ko zna za šta, a kako je narodima ovog prostora vazda falilo inteligencije nije ih bilo ni Bog zna kako teško uvjerit u to, a i onih što su bili na linijama fronta samo zato što su morali. Ravnat sve te ljude i nazivat ih četnicima (iako ne vjerujem da se više od 30% vojnika VRS deklariralo kao četnici) mislim da je ništa drugo nego nepravilno. Srpski nacionalizam ima i druge svoje oblike osim četništva.
A što se tiče gradnje ovog spomenika šta li je u Banja Luci, nije dobro. Treba razmotrit šta se može učinit.
A što se tiče gradnje ovog spomenika šta li je u Banja Luci, nije dobro. Treba razmotrit šta se može učinit.
- Ahmmed
#41 Re: Četnici
cyprus,da, ako govorimo"knjiški", svakako si u pravu. Srpski nacionalizam zaista ima i druge oblike osim četništva. No, ovdje je riječ o sljedećem:cyprus wrote:Naziv četnik za sve pripadnike VRS i ostalih srpskih i prosrpskih jedinica u vrijeme rata 92-95 je jednom riječju neispravno. Četnici su postali metafora za svaki vid srpskog nacionalizma, ali opet pogrešno. Ovaj naziv se u većini slučajeva koristi kao pogrdan ili uvrijedljiv naziv za "one tamo Srbe" ili Srbe generalno. Međutim, šta se postiže tim? Oni koji sebe smatraju četnicima ili koji ih simpatišu, to za njih dođe kao pohvala (npr. pokušaj uvrijedit Šešelja nazivajući ga četnikom), a one koji preziru četništvo da li ima smisla tako nazivat? VRS je bilo i zadrtih četnika i velikih nacionalista koji nisu bili četnici (npr. sam Ratko Mladić) i ljudi koji nisu imali veze ni sa četnicima ni sa nacionalizmom, ali im je neko reko da se moraju borit ko zna za šta, a kako je narodima ovog prostora vazda falilo inteligencije nije ih bilo ni Bog zna kako teško uvjerit u to, a i onih što su bili na linijama fronta samo zato što su morali. Ravnat sve te ljude i nazivat ih četnicima (iako ne vjerujem da se više od 30% vojnika VRS deklariralo kao četnici) mislim da je ništa drugo nego nepravilno. Srpski nacionalizam ima i druge svoje oblike osim četništva.
Najprije, govorimo o četničkoj metodologiji u ostvarivanju velikosrpskih ciljeva,kao predominantnom načinu ispoljavanja srpskoga nacionalizma i njegova sprovođenja u djelo.I onda je sasvim nevažno kako se deklarirao Ratko Mladić, ako je metodologija ista, kao i ona u istočnoj Bosni, 1942. Složit ću se s tobom da se naziv četnik zadržava na metaforičkoj razini,ali za razliku od tebe, ne mislim da je to pogrešno.I ponavljam, zaista nije moj problem što je nekome kompliment nazvati ga pripadnikom ideologije kakva je četnička....
A o ovima što su u neznanju bili na liniji, što su u neznanju bili artiljerci u ,evo, opet ću reći, četničkoj vojsci, kao recimo prof.dr Miodrag Živanović,uvaženi erudita iz Banje Luke...ne bih previše.
No, Bogu hvala bilo je i drugačijih Srba i Crnogoraca....Između ostalog i zbog njih, ma koliko da ih je, mislim da je pojam četnik sasvim pristojan za agresorskog vojnika iz Srbije ili Crne Gore, te pobunjenike iz BiH.
- cyprus
#42 Re: Četnici
Pa ako govorimo "laičkom" izrazu širokih narodnih masa, onda si upravu 
-
Shoshana
#43 Re: Četnici
Kojoj bolan vojsci??? Pa prizna ti njima drzavu jos '92????KENJAC wrote:Nepobitno je da je vojsci Republike Srpske bilo i cetnika !!!!
- shana_majka
- rajvosa^
#45 Re: Četnici
Posto me Mirci izbrisa na drugoj temi (nema frke Mirci - razumijem
), pa da ponovim. Onaj dobrovoljac koji je jedva cekao da ubija, pljacka, zavodi teror je po meni cetnik. Onaj ko je regrutovan, nema pojma sta se desava al mu je "generalcina" nabrojo da treba branit otadzbinu je samo neprijateljski vojnik. U detalje nemam namjeru da ulazim. 
- zgembo_sa
#46 Re: Četnici
Cuj ti ovih balavaca i dezertera sto su se uzjogunili da brane cetnike. Vi sad neki strucnjaci za to ko je cetnik, a ko nije. Jos se uhvatili gramatike i semantike... Lako je laprdat o tome kad nikad cetnika nisi vidio uzivo, kad nikad nije pucao na tebe, kad ti nikad nije ubio nekoga. Vi ih od milja zovite VRS, a mi koji smo prezivjeli njihova orgijanja cemo ih nastaviti zvati CETNICI pa makar vam to paralo usi do sudnjeg dana.
- sheilak
#47 Re: Četnici
Po ideologiji, simbolici i metodama " rada " za mene nema neke velike razlike izmedju VSR i četnika. Mozda zaista oni, koji na neki nacin bili primorani sluziti toj vojsci, nisu imali namjeru sluziti i cetnistvu, iako bi meni malo bilo nebulozno ne vidjeti sta je ta vojska radila , za koji cilj i na koji nacin.
Last edited by sheilak on 20/09/2008 13:32, edited 1 time in total.
- cyprus
#48 Re: Četnici
I paravojska je vojska.Shoshana wrote:Kojoj bolan vojsci??? Pa prizna ti njima drzavu jos '92????KENJAC wrote:Nepobitno je da je vojsci Republike Srpske bilo i cetnika !!!!
-
Abacija
#49 Re: Četnici
Pogresno, paravojska ide pod definicijom terorista.cyprus wrote:I paravojska je vojska.Shoshana wrote:Kojoj bolan vojsci??? Pa prizna ti njima drzavu jos '92????KENJAC wrote:Nepobitno je da je vojsci Republike Srpske bilo i cetnika !!!!
P.S. Inace divim se tvojoj sposobnosti da sam sebe lazes.
- cyprus
#50 Re: Četnici
Sve zločinačke ideologije i metode su u svojoj osnovi iste. Što se tiče simbolike, ona nije baš ista u VRS i četnika.sheilak wrote:Po ideologiji, simbolici i metodama " rada " za mene nema neke velike razlike izmedju VSR i četnika. Mozda zaista oni, koji na neki nacin bili primorani sluziti toj vojsci, nisu imali namjeru sluziti i cetnistvu, iako bi meni malo bilo nebulozno ne vidjeti sta je ta vojska radila , za koji cilj i na koji nacin.