Cetnici
-
kijametdedo
znaci, samo ako su imale komandnu strukturu, mi trebamo zaboraviti osnovna obiljezja tih jedinica: subare, fensi brade od cirka 50 cm, nozeve duzine obrnuto proporcionalne velicini spolovila njihovih vlasnika, flase, pljoske i slicne posude za svijetlim 60-stepenskim alkoholima, ukrasni nakit od ljudskih usiju i slicnih perifernih organa... trebam li nastaviti?
koga su to niski specijalci izvlacili iz zgrade UPI banke, kod narodnog pozorista, 6. aprila 1992.? kad su ih teritorijaci izvukli iz zgrade, iza njih nije ostao nijedan srpski/JNA vojnik...
slazem se da arkanovci nisu bili cetnici. oni su bili samo ubice, pljackasi, narkomani i bjelosvjetski sljam. cetnici osim ovih karakteristika imaju i ideologiju. arkanovci su imali samo policijske dosjee...
u svakom slucaju, dobili su po picki od petog korpusa. enough said!
koga su to niski specijalci izvlacili iz zgrade UPI banke, kod narodnog pozorista, 6. aprila 1992.? kad su ih teritorijaci izvukli iz zgrade, iza njih nije ostao nijedan srpski/JNA vojnik...
slazem se da arkanovci nisu bili cetnici. oni su bili samo ubice, pljackasi, narkomani i bjelosvjetski sljam. cetnici osim ovih karakteristika imaju i ideologiju. arkanovci su imali samo policijske dosjee...
u svakom slucaju, dobili su po picki od petog korpusa. enough said!
-
grbavica70
Peti Korpus im nije ni opepelio...crpis informacije iz pogresnih izvora, kao i sve ostalo sto si napisao...
Nije bilo brada, nozeva, niti icega iz filmova Velja Bulajica, kojih si se ocigledno dooobro nagledao. Sto opet znaci, da nisi ni bio ovdje i da nikada nisi vidio nijednog od pripadnika tih "paravojnih" odreda....
Kada nesto ne znas, nemoj o tome ni pisati.
Nije bilo brada, nozeva, niti icega iz filmova Velja Bulajica, kojih si se ocigledno dooobro nagledao. Sto opet znaci, da nisi ni bio ovdje i da nikada nisi vidio nijednog od pripadnika tih "paravojnih" odreda....
Kada nesto ne znas, nemoj o tome ni pisati.
-
winetou
Neki bi rekli i da je sama VRS paravojna formacija
, ali nećemo o tome. Može biti da su ti raznorazni četnici ko i bili pod komandom VRS, ali po prirodi djelovanja mogli bi spadati u one vojne jedinice koje se zovu npr. samostalni odred,samostalna brigada ili slično 
-
kijametdedo
haha, smijesni djecace iz "izbjeglistva"...
dvojicu takvih sam ubio na nedjaricima. jednog sa nekih 150, drugog sa 60-70 metara. jednog smo izvukli i razmijenili mu les poslije. romanijski korpus, 2. inzinjerijski bataljon iz han pijeska, jurisni vod. milos ili milan se zvase, a prezime zaboravih...
ubiti nekog je lako. tesko je zaboraviti mu lice, ime je malo lakse...
obojica su imali sve navedene ornamente, bradice, kapice i nozice. zima 1993. godine. nedjarici, treci rov od hladnjace. ali sto ja to tebi pricam uostalom, tebi to nista i ne znaci kad nisi ni vidio rata...
a sto se tice arkanovaca, potrazi malo unproforove izvjestaje iz bitaka za krajinu, prvenstveno borbe oko i u sanskom mostu. prica se o znatnim gubicima arkanovih "tigrova", te o brzoj akciji 502. (ili 501., nisam siguran) brigade Hamdije Abdica.
treba li ti jos nesto, POchetniche?
dvojicu takvih sam ubio na nedjaricima. jednog sa nekih 150, drugog sa 60-70 metara. jednog smo izvukli i razmijenili mu les poslije. romanijski korpus, 2. inzinjerijski bataljon iz han pijeska, jurisni vod. milos ili milan se zvase, a prezime zaboravih...
obojica su imali sve navedene ornamente, bradice, kapice i nozice. zima 1993. godine. nedjarici, treci rov od hladnjace. ali sto ja to tebi pricam uostalom, tebi to nista i ne znaci kad nisi ni vidio rata...
a sto se tice arkanovaca, potrazi malo unproforove izvjestaje iz bitaka za krajinu, prvenstveno borbe oko i u sanskom mostu. prica se o znatnim gubicima arkanovih "tigrova", te o brzoj akciji 502. (ili 501., nisam siguran) brigade Hamdije Abdica.
-
Qwert
Niski specijalci su sve svrijeme ucestvovali u malim operacijma na podruciju BiH. Jedna od njih je bio pokusaj osvajanja bolnice u Sarajevu (nisam siguran '93 ili '94). Djelovanje Valjevskog korpusa na podrucju Zvornika i Srebrenice, zatim Uzickog korpusa (Valjevski korpus je djelovao i u Vukovaru). Da ne nabrajam i bijele orlove iz Niksica i sjeverne Crne Gore kao i iz Srbije, koji su pocinili strahovite zlocine u okolini Gorazda i Foce. Svakom drugom nastradlom u borbi je pronadjena crnogorska licna karta. No ako ti tvrdis da su bili pod komandom VRS, onda se slazes i sa agresijom.grbavica70 wrote:Seselj nije imao "Bijele Orlove" nego cetnike, a "Bijele Orlove" je imao Mirko Jovic, koji su bili u redovnom sastavu VRS i pod komandom VRS. Valjda ste toliko mogli da naucite za svo ovo vrijeme. Dobrovoljci Kapetana Dragana, tzv. "Knindze", su bili sastavljeni od domacih momaka i postojali su samo do 1992-e, i bili su u redovnom sastavu VRSK a niposto "paravojnici", Niski specijalci nikada nisu bili na tlu BiH izuzev u pocetku - kada su pokusali izvuci oficire iz kasarne Masal Tito u Sarajevu - a svakako su regularna jedinica VSiCG. Arkanovi Tigrovi jesu bili paravojska, ali nisu bili "cetnici", kao sto rece neko gore.Qwert wrote:Samo za tvoju dusu...Seseljovi bijeli orlovi, dobrovoljci kapetana Dragana, Arkanovi tigrovi, Niski specijalci (regularna jedinica tadasnje vojske Jugoslavije) i bezbroj drugih dobrovoljaca pod komandom tvoje regularne VRS...itd itd.grbavica70 wrote:Mene zanima koje su to cetnicke "paravojne jedinice" koje su cinile zlocine nas Srbima BiH ?
Kada, gdje i ko ?
Koliko ja znam, po Srebrenici nisu ubijale paravojne jedinice, nego VRS.
Paravojnih jedinica nije bilo, osim u prvim mjesecima rata. Cetnickih je bilo, ali nisu bilo paravojne, negi su bile pod komandom VRS.
-
magnifico
uvijek sam znao da si bio snajperistakijametdedo wrote:haha, smijesni djecace iz "izbjeglistva"...![]()
dvojicu takvih sam ubio na nedjaricima. jednog sa nekih 150, drugog sa 60-70 metara. jednog smo izvukli i razmijenili mu les poslije. romanijski korpus, 2. inzinjerijski bataljon iz han pijeska, jurisni vod. milos ili milan se zvase, a prezime zaboravih...bla, bla, bla ....D
jer na 150 metara obicnim okom se ne vide ti detalji,
onda mi je cudno da si nekog ubio iz rova recimo na 60-70 metara, pa si onda isao da izvlacis les na toj daljini,
malo je glupo rizikovati zvot zbog jednog cetnickog lesa,
trece inzinjerijski bataljon i jurisni vod, takvo nesto ne postoji
onda milos ili milan, mogo si izmislit neko manje cesto ime, npr aleksandar
-
kijametdedo
pa gde si ti bre ake!?
moze oko moje, iz recimo PKT-a, jer mu je efektivni domet 250 m. bez optike. od 50 metaka, pogodice ga 2-3...
izvukli smo ga kad smo dvije noci kasnije zauzeli ulaz u hladnjacu. povukli smo se u zoru, kad ste dofurali pragu i poceli stemati...
ja sam to procitao covjeku u vojnoj knjizici. a ti ako insinuiras da formacije poput inzinjerijskog bataljona i jurisnog voda uopce ne postoje, onda ne znam zasto diskutujes o ovome, jer ocito nemas blage veze o vojsci...
a nisam ja kriv sto mu mama i tata nisu bili inventivni s imenom, pa smislili nesto autenticno...
moze oko moje, iz recimo PKT-a, jer mu je efektivni domet 250 m. bez optike. od 50 metaka, pogodice ga 2-3...
izvukli smo ga kad smo dvije noci kasnije zauzeli ulaz u hladnjacu. povukli smo se u zoru, kad ste dofurali pragu i poceli stemati...
ja sam to procitao covjeku u vojnoj knjizici. a ti ako insinuiras da formacije poput inzinjerijskog bataljona i jurisnog voda uopce ne postoje, onda ne znam zasto diskutujes o ovome, jer ocito nemas blage veze o vojsci...
a nisam ja kriv sto mu mama i tata nisu bili inventivni s imenom, pa smislili nesto autenticno...
-
magnifico
sta ste svi zapeli za aketa, nema vise aketa
prica ti je poprilicno nebulozna, ipak mi mi je zao sto ti je toliko sjeban zivot
nego kako nikad ne uzeste te jadne nedzarice, to mi nije jasno,
koliko vidim imali ste i ljudstva i oruzja, srba za kopanje ispred linija,
sa svih strana visoke zgrade za snajperisanje,
strateski polozaj na rezervoaru i opet nista,
ja vojske i sranja
prica ti je poprilicno nebulozna, ipak mi mi je zao sto ti je toliko sjeban zivot
ja vojske i sranja
-
kijametdedo
dozvoli mi da malo analiziram tvoj zivot akice. samo pogledaj: ti PO CIJELI DAN visis na siteu grada koji mrzis, koji si napustio, te raspravljas sa ljudima koje mrzis i koje bi najradije poubijao, dokazujuci svoje umobolne ideje kroz infantilnu argumentaciju...magnifico wrote:sta ste svi zapeli za aketa, nema vise aketa![]()
prica ti je poprilicno nebulozna, ipak mi mi je zao sto ti je toliko sjeban zivot![]()
ja vojske i sranja
nije mi nikako jasno ako se toliko ne slazes s nama i smatras da ne treba da zivimo zajedno, koji onda kurac svaki dan pricas sa "turcima", "balijama", "poturicama" ili kako nas vec zoves u drustvu svojih istomisljenika?
i onda kazes da je MOJ zivot sjeban? koje li ironije...
nedjarice smo mi vecim dijelom uzeli, vi ste drzali ono sto se zove STUP. samo ne znam gdje su ti te visoke zgrade u okolini hladnjace? dole su 1992 postojale samo privatne dvospratnice, i to u izgradnji...
o naoruzanju i ljudstvu ne zelim ni govoriti. ponovo radis ono sto najbolje znas: pravis se budala. mozda pokusavas izazvati neki revolt svojim idiotizmom, ali mi se samo gadis...
i ne seri vise o vojsci i ratu, matere ti! pobjegao si od puske, rata nisi vidio i znas samo ono sto si vidio na tv. zato, poklopi se.
tema je vec skrenula u pogresnom pravcu, tako da ja tacku stavljam ovdje.
take beer, ake, take beer....
-
violentjack
kijametdedo wrote:haha, smijesni djecace iz "izbjeglistva"...![]()
Suti dedo..prijavit cete u Hag Grbavac
-
kijametdedo
nema potrebe, on je vec tamo... 
-
magnifico
opet oni ake
prvo, ja nisam napustio grad iz zajebancije, nego sto me je ideologija ciji si ti bio tockic na to prisilila,
drugo ja sarajevo ne mrzim, niti bio ikoga pobio, niti sam ikoga ikada ubio,
mirno spavam, jedino sto mnogo hrcem
da nema tako tih provokacija, moglo bi se pricati o ljepsim stvarima
trece, znam da bi vam bilo drago da mozete da serete koliko hocete, da se hvalite koliko je ko pobio srba itd
a da nema niko nista protiv toga i da u vama vidi neke heroje itd
na vasu zalost to nije realno, bar za sada
cetvrto, i pored svega prisiljavate narode koji ocigledno mrzite da zivite zajedno sa njima, daj popustite vise sa tim,
zasto toliko podrzavas ideju zajednickog zivota sa ljudima u srpskom sarajevu, kad ih toliko mrzis
peto, kad se jednom zvanicno potvrdi da srbi nisu dobrodosli na forumu, djedo moj, odok ja na pivu onda
sesto, stup i nedzarici nisu isto, valjda si to do sada naucio, od kako si se doselio iz novog pazara, priboja ili vec odakle
a bas me interesuje kako ste tako kilavi bili, ili ste mozda imali glup komandni kadar
znam covjeka koji tako iso na kopanje kod studentskih domova, za vrijeme jedne akcije "specijalaca" da se uzmu nedzarici
rezultate nije potrebno spominjati
prvo, ja nisam napustio grad iz zajebancije, nego sto me je ideologija ciji si ti bio tockic na to prisilila,
drugo ja sarajevo ne mrzim, niti bio ikoga pobio, niti sam ikoga ikada ubio,
mirno spavam, jedino sto mnogo hrcem
da nema tako tih provokacija, moglo bi se pricati o ljepsim stvarima
trece, znam da bi vam bilo drago da mozete da serete koliko hocete, da se hvalite koliko je ko pobio srba itd
a da nema niko nista protiv toga i da u vama vidi neke heroje itd
na vasu zalost to nije realno, bar za sada
cetvrto, i pored svega prisiljavate narode koji ocigledno mrzite da zivite zajedno sa njima, daj popustite vise sa tim,
zasto toliko podrzavas ideju zajednickog zivota sa ljudima u srpskom sarajevu, kad ih toliko mrzis
peto, kad se jednom zvanicno potvrdi da srbi nisu dobrodosli na forumu, djedo moj, odok ja na pivu onda
sesto, stup i nedzarici nisu isto, valjda si to do sada naucio, od kako si se doselio iz novog pazara, priboja ili vec odakle
a bas me interesuje kako ste tako kilavi bili, ili ste mozda imali glup komandni kadar
znam covjeka koji tako iso na kopanje kod studentskih domova, za vrijeme jedne akcije "specijalaca" da se uzmu nedzarici
rezultate nije potrebno spominjati
-
kijametdedo
i njega smo tukli jelde, a djecu mu bacili lavovima...
jadni ste ba. kao sto rekoh, ja sam zavrsio.
p.s.
zar tvoj predsednik radovan nije prvi rekao da je suzivot nemoguc, dok je slavisha shuchur branio sarajevo zajedno sa nama, "turcima"?
p.p.s.
ne kenjaj dzabe, jer ja te odsad ignorisem.
jadni ste ba. kao sto rekoh, ja sam zavrsio.
p.s.
zar tvoj predsednik radovan nije prvi rekao da je suzivot nemoguc, dok je slavisha shuchur branio sarajevo zajedno sa nama, "turcima"?
p.p.s.
ne kenjaj dzabe, jer ja te odsad ignorisem.
-
grbavica70
Ne treba mi nista vise, sada znam da ratista nisi vidio...djecace "iz podruma"...kijametdedo wrote:haha, smijesni djecace iz "izbjeglistva"...![]()
Jer, u Nedzaricima nisi mogao prici blize od deset metara a da te cetnici ne ukantaju a sto se tice snajperisanja, tu Vam skidam kapu...Samo, sto pobiste i one krave i goveda, jel zbog viska municije ili huje sto vam "chete" malo cesce ne izlaze na nisan puske sa dum-dum municijom. Isto vazi za Kasindolsku ulicu, koju ste gledali samo izdaleka...Mi na Stupu nikad nismo bili, prema tome nismo ga ni mogli drzati, samo smo jednom tamo uletjeli, zadrzali se citav dan, i odmah razgulili nazad.
Nego da se vratim snaperisanju : jesi li bio medju onima koji pobise one jadne starce iz doma ?? Ili medju onima koji su pucali na sve sto se mice kroz Aerodromsku pistu ? Mozda medju onima koji su peli na zgradu Oslobodjenja ( dok je jos bila uspravna) i odozgo rokali po djeci i ljudima ?
Nisi ti ratista vidio, samo si dobro naslusao prica po kafanama, hrabrih "branilaca" Sarajeva, koji kade prodavase za 50 DEM....
1993-e nijedan vojnik nije imao vojnu knjizicu a da ona nije bila knjizica JNA, knjizice VRS su stigle negdje krajem 1994-e i nije bio upisivan VES, nego samo ceta i vod, tako da si i tu slagao debelo. Sto se tice njihove odjece, to necu komentarisati jer ih nisi ni vidio.
-
grbavica70
Sta lupetas, kakva usrana bolnica ? Sto bi neko upadao u zgradu bolnice u sred rata ???Qwert wrote: Niski specijalci su sve svrijeme ucestvovali u malim operacijma na podruciju BiH. Jedna od njih je bio pokusaj osvajanja bolnice u Sarajevu (nisam siguran '93 ili '94). Djelovanje Valjevskog korpusa na podrucju Zvornika i Srebrenice, zatim Uzickog korpusa (Valjevski korpus je djelovao i u Vukovaru). Da ne nabrajam i bijele orlove iz Niksica i sjeverne Crne Gore kao i iz Srbije, koji su pocinili strahovite zlocine u okolini Gorazda i Foce. Svakom drugom nastradlom u borbi je pronadjena crnogorska licna karta. No ako ti tvrdis da su bili pod komandom VRS, onda se slazes i sa agresijom.
Koji su to "strahoviti zlocini" na podrucju Gorazda i Foce ?? Svakom drugom "nastradalom" pronadjena licna karta iz CG ?? Ko je pronasao te L.K, ako su pocinjeni "strahoviti zlocini"?? Kako onda pogibe toliko broj "Crnogoraca", ako su bili "veliki zlocini" ??
- manijak1
Koliko ima od garaže na Vojničkom polju do NedžarićaJer, u Nedzaricima nisi mogao prici blize od deset metara a da te cetnici ne ukantaju a sto se tice snajperisanja, tu Vam skidam kapu...Samo, sto pobiste i one krave i goveda, jel zbog viska municije ili huje sto vam "chete" malo cesce ne izlaze na nisan puske sa dum-dum municijom. Isto vazi za Kasindolsku ulicu, koju ste gledali samo izdaleka...Mi na Stupu nikad nismo bili, prema tome nismo ga ni mogli drzati, samo smo jednom tamo uletjeli, zadrzali se citav dan, i odmah razgulili nazad.
Na Jasenu '94
čak i rezervni rasporedi
Ova linija o kojoj priča Dedo je uspostavljena nakon pada Azića .
Što ste bezze rokačili hladnjaču kad su tamo bili i hrabri Francuzi
A jesi li bio na Zlatištu ?
Tamo ste samo vikali i prozivali a da ste znali šta vas čeka stisli biste i krenuli ..........
Skoro da smo u isto vrijeme dobili nove vojne knjižice
Qwert to je bilo u maju '92 , a u kinu Radnik je zaglavio
-
grbavica70
U Hladnjaci kod Azica bilo je minirano 5 tona amonijaka i dvije nedjelje ste prijetili sve dici u vazduh ako se samo priblizimo za koji metar. Na kraju su nasi momci ultjeli unutra i sve razminirali...Zamisli ekolosku katastrofu da je to puklo....Ako ti to sta znaci, licno sam to vidio, i amonijak i eksploziv....sjecam se da su bili i rucno izradjeni "promovi" veliki kao telad...
I sta ti je radio taj "Stanimirovic" u kinu Radnik kad su oni bili krenuli da oslobadjaju oficire iz kasrane M. Tito...?? Isao da gleda neki film ?
I sta ti je radio taj "Stanimirovic" u kinu Radnik kad su oni bili krenuli da oslobadjaju oficire iz kasrane M. Tito...?? Isao da gleda neki film ?
- manijak1
- manijak1
Druže prekostranački
taj Stanimirović je do 92 imao iza sebe
15 klasa pa ti vidi 
- manijak1
I ja mislim isto tako
ali kada ti prestaneš vrijeđati ima onih koji su spremni prestati vrijeđati tebe i tvoja otadžbinska osjećanja.
-
grbavica70
E, matereti, a ko ga je jos vidio, tog Ramba Stanimirovica, osim tebe ?
Posto vec pises o dogadjajima koji se nikada nisu desili, ali je lijepo sto ste mu i ime dali...
Posto vec pises o dogadjajima koji se nikada nisu desili, ali je lijepo sto ste mu i ime dali...
-
Michael
#49 Cetnici
Za vasu informaciju, spomenik Drazi MIhajlovicu postoji i u Melbourne-u Australija. Nalazi se pored jedne od 5 Srpskih Crkava u tom gradu.
Jos jedan "interesantan" podatak; na dan pobjede nad fasizmom ulicama Australije marsiraju predstavnici svih armija kao i OSLOBODILACKIH organizacija koje su ucestvovale u borbama protiv fasizma tokom WW2. Jedna od tih OSLOBODILACKIH organizacija je i cetnicki tj. Ravnogorski pokret.
Ovaj pokret je jedini priznat kao OSLOBODILACKI pokret koji se aktivno borio protiv fasizma tokom WW2. Nema komunista, nema ustasa a bogami nema ni predstavnika 13 SS Handzar divizije.
Ako mi nevjerujete, pitajte nekoga ko dole (citaj Australiji) zivi pa neka vam oni potvrde.
Jos jedan "interesantan" podatak; na dan pobjede nad fasizmom ulicama Australije marsiraju predstavnici svih armija kao i OSLOBODILACKIH organizacija koje su ucestvovale u borbama protiv fasizma tokom WW2. Jedna od tih OSLOBODILACKIH organizacija je i cetnicki tj. Ravnogorski pokret.
Ovaj pokret je jedini priznat kao OSLOBODILACKI pokret koji se aktivno borio protiv fasizma tokom WW2. Nema komunista, nema ustasa a bogami nema ni predstavnika 13 SS Handzar divizije.
Ako mi nevjerujete, pitajte nekoga ko dole (citaj Australiji) zivi pa neka vam oni potvrde.
- manijak1
Ti si fakat glup ili se praviš takav
Kasarna "Mio Stanimirović " Niš = Izviđači , raketaši PVO jedinice Artiljerijske jedinice , VBR baterije + jedan Orkan ili Oganj jebi ga sad
i diverzantska četa - pista velika ko Maršalka
preko puta te kasarne je bio 82 padobranski puk
sve je to bilo prije agresije na BiH .
Kroz njegove ruke od potporučnika do majora u Sarajevu '92 je prošlo 15 generacija guštera
a kako misliš ko ga je vidio
da ti kažem koji su ga ljudi iz ARBiH i MUP-a ispitivali jel' to ?
E to ćeš već morati sam saznati ili ćeš već u Danima naći.
Kasarna "Mio Stanimirović " Niš = Izviđači , raketaši PVO jedinice Artiljerijske jedinice , VBR baterije + jedan Orkan ili Oganj jebi ga sad
Kroz njegove ruke od potporučnika do majora u Sarajevu '92 je prošlo 15 generacija guštera
E to ćeš već morati sam saznati ili ćeš već u Danima naći.