certificirani racunovodja

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
pandora
Posts: 21
Joined: 15/04/2003 00:00

#1 certificirani racunovodja

Post by pandora »

Planiram uskoro polagati ispite za certificiranog racunovodju, tako da bi mi dobro doslo par informacija i savjeta od vas koji ste to vec prosli.
zanima me da li ste isli na ovu edukaciju koju organizuje Revicon i FEB? Ja sam inace zavrsila smjer finansijskog racunovodstva na Ekonomskom fakultetu, ali trenutno ne radim na tim poslovima i to mi je hendikep, ali nisam sigurna da li mi ta edukacija zaista treba, s obzirom da je skupa. Kakva su vasa iskustva? Moze li se uplatiti edukacija samo za neki odredjeni ispit, a ne za sva cetiri? Kakvi su ispiti? :? Svaka informacija ili savjet ce mi dobro doci :D
pandora
Posts: 21
Joined: 15/04/2003 00:00

#2 Re: certificirani racunovodja

Post by pandora »

zar nema niko :D
Neena
Posts: 339
Joined: 08/06/2010 22:15
Location: Sarajevo

#3 Re: certificirani racunovodja

Post by Neena »

Prvo, jesi li sigurna da mozes? :) Ovo su uslovi za polaganje certifikata:

Certificirani računovođa
2. Profesionalno stručno zvanje Certificiranog računovođe može steći osoba koja
ispunjava slijedeće uvjete:

2.1. Da ima završen prvi ciklus dodiplomskog studijskog programa (prvi ciklus
podrazumjeva završen fakultet u trogodišnjem ili četvorogodišnjem trajanju) ili višu školu.

2.1.1. Ako osoba ima završen fakultet tada treba imati najmanje dvije godine
praktičnog rada na poslovima vođenja poslovnih knjiga, od čega najmanje jednu godinu
na sastavljanju financijskih izvještaja,

2.1.2. Ako osoba nema završen fakultet nego samo višu školu, tada treba imati
najmanje četiri godine praktičnog rada na poslovima vođenja poslovnih knjiga, od čega
najmanje dvije godine na sastavljanju financijskih izvještaja,

2.2. Da položi profesionalno-stručne ispite predviñene za stjecanje zvanja

Detaljnije na http://www.srr-fbih.org/pdf/2009/9/Odlu ... zvanja.pdf
User avatar
drndalo
Posts: 22820
Joined: 26/06/2006 16:34
Location: Sarajevo

#4 Re: certificirani racunovodja

Post by drndalo »

Te da plati to polaganje, kotizacije, i strucna usavrsavanja bar 4x godisnje koja se opet placaju, a uslov su za ocuvanje licence...

Elem, porez na budale u nasim uslovima. Nazalost... A opet bez toga ne daju...
User avatar
vesela_sveska
Posts: 56015
Joined: 06/01/2010 23:32
Location: na dekici za piknik

#5 Re: certificirani racunovodja

Post by vesela_sveska »

I extra stvar,opet zavisi gdje radis ,koliko ce ti se to isplatiti,vremenom neces moci raditi u racunovodstvu bez tog certifikata,ja ti samo mogu reci da vrijedi,bar meni je valjalo.Da treba vremena i zivaca treba,zato sjedi i kjnigu prihvati.
nonca
Posts: 140
Joined: 11/02/2009 21:40

#6 Re: certificirani racunovodja

Post by nonca »

imam pitanje:

ako recimo polozim ispit za racunovodju u 2011 godini, i onda ne pohadjam 2 godine edukaciju i kurseve (dakle ne idem na predavanja u 2012 i 2013), a onda u 2014 odslusam nephodnu edukaciju i kurseve, da li mi licenca jos vazi, iako je fakticki bila zaledjena 2012 i 2013.


hvala veliko!
Marchegianni
Posts: 191
Joined: 29/04/2003 00:00
Location: Sarajevo

#7 Re: certificirani racunovodja

Post by Marchegianni »

Zvanje se stiče i ostaje trajno, ali se licenca kroz isupnjavanje predviđenih uslova obnavlja godišnje. Princip kontinuirane edukacije "uvezen" iz inostranstva.

U spomenutom hipotetičkom slučaju, zvanje certificiranog računovođe stoji, ali licenca važi tek za 2015. godinu, jer su se kroz edukaciju u 2014. stekli uslovi za istu. Nema prepreka u tome što je bila pauza od dvije godine.

PS: Inače, sve informacije o ovome imaju na web stranicama Saveza računovođa (http://www.srr-fbih.org), te firmi koje vrše edukaciju (Revicon, FEB, Fircon).
bullmastiff
Posts: 580
Joined: 11/11/2009 18:25

#8 Re: certificirani racunovodja

Post by bullmastiff »

zna li neko koliko certificirani zaradi kad proda svoj pecat nekoj firmi????
odnosno kad potpise obracun???
ja sa mcuo npr. das pecat firmi vecoj, i placaju ti mjesecno 2000KM
pandora
Posts: 21
Joined: 15/04/2003 00:00

#9 Re: certificirani racunovodja

Post by pandora »

Ispunjavam sve uslove za polaganje, sto se toga tice nije problem. Ali niko mi nije odgovorio za edukaciju? Jeste li inace zadovoljni poslom i isplati li se toliko ulaganje? Sto se tice licence, ako se jedne godine ne ispuni 'kvota' potrebnih seminara i edukacije, je li to znaci da u toj godini racunovodja ne moze potpisati nijedan izvjestaj?
Marchegianni
Posts: 191
Joined: 29/04/2003 00:00
Location: Sarajevo

#10 Re: certificirani racunovodja

Post by Marchegianni »

bullmastiff wrote:zna li neko koliko certificirani zaradi kad proda svoj pecat nekoj firmi????
odnosno kad potpise obracun???
ja sa mcuo npr. das pecat firmi vecoj, i placaju ti mjesecno 2000KM
Nema pravila. Zavisi od puno faktora (veličina firme, vrsta djelatnosti firme, tvoje reference...). Ima onih koji idu i na svoju štetu i štetu struke u cjelini pa pristaju na male cifre, a ima i onih koji sve masno naplate. Postoji ideja da se napravi neki tarifnik, ali je to još uvijek ostalo samo na ideji.

pandora wrote:Ispunjavam sve uslove za polaganje, sto se toga tice nije problem. Ali niko mi nije odgovorio za edukaciju? Jeste li inace zadovoljni poslom i isplati li se toliko ulaganje? Sto se tice licence, ako se jedne godine ne ispuni 'kvota' potrebnih seminara i edukacije, je li to znaci da u toj godini racunovodja ne moze potpisati nijedan izvjestaj?
Da li se isplati, neka kaže neko ko se time bavi. A što se tiče licence, "kvota" se mora ispuniti svake godine kako bi se svake godine moglo raditi. Ako neko u ovoj godini ne sakupi predviđeni minimum broja bodova, u narednoj godini neće imati važeću licencu, tj. neće moći potpisivati izvještaje.
poisongirl
Posts: 53
Joined: 16/02/2009 22:59
Location: Sarajevo

#11 Re: certificirani racunovodja

Post by poisongirl »

i mene interesuje ova edukacija. Da li je zaista potrebna? Ja nabavila knjige i planiram dva ispita izaći sada u novembru, ali bez obuke. Znate li ikoga da je uspio položiti bez obuke??
User avatar
vesela_sveska
Posts: 56015
Joined: 06/01/2010 23:32
Location: na dekici za piknik

#12 Re: certificirani racunovodja

Post by vesela_sveska »

Evo mene,bez obuke i uspjela. Noci provedene citajuci i to je to ;). Sretno na polaganju!
Hasharijast
Posts: 182
Joined: 05/08/2009 12:57

#13 Re: certificirani racunovodja

Post by Hasharijast »

Da li se kod nas priznaje ACCA certifikat?

http://www.accaglobal.com/

Ovo je veoma bitno tijelo profesionalnih racunovodja pa me interesuje kakav status imaju osobe koje imaju ovaj certifikat?

"ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) is the global body for professional accountants. We aim to offer business-relevant, first-choice qualifications to people of application, ability and ambition around the world who seek a rewarding career in accountancy, finance and management.

We support our 140,000 members and 404,000 students throughout their careers, providing services through a network of 83 offices and active centres. Our global infrastructure means that exams and support are delivered - and reputation and influence developed - at a local level, directly benefiting stakeholders wherever they are based, or plan to move to, in pursuit of new career opportunities. Our focus is on professional values, ethics, and governance, and we deliver value-added services through 57 global accountancy partnerships, working closely with multinational and small entities to promote global standards and support.

We use our expertise and experience to work with governments, donor agencies and professional bodies such as the International Federation of Accountants (IFAC) to develop the global accountancy profession and to advance the public interest.

Our reputation is grounded in over 100 years of providing world-class accounting and finance qualifications. We champion opportunity, innovation, diversity, integrity and accountability. By promoting our global standards, and supporting our members wherever they work, we aim to meet the current and future needs of international business.

ACCA understands the real issues facing small businesses as 63,000 of our members work in SMEs or small partnerships worldwide. ACCA's theme for 2009-2010 is Accountants for Business. This theme emphasises the important roles accountants play in both the private and public sectors, promoting their role as advocates of sound business practices, champions of sustainable business development and identifiers of value drivers which lead to high-performing organisations."
Utokkha
Posts: 778
Joined: 20/05/2008 14:52

#14 Re: certificirani racunovodja

Post by Utokkha »

Ne priznaje. Osim u Big4 radi posla, u ostalima se može koristiti kao referenca jedino. Zvanično obrazloženje SRRBiH: ne postojanje reciprociteta (how yes no). Mislim, fora je da ne dozvoljavaju konkurenciju iz vana (neće ni to još dugo), a opet s druge strane ja ne bih dozvolio ili bih postavio određena ograničenja zbog par njih koji su (skoro pa) kupili ACCA u Zagrebu.
bullmastiff
Posts: 580
Joined: 11/11/2009 18:25

#15 Re: certificirani racunovodja

Post by bullmastiff »

Utokkha wrote:Ne priznaje. Osim u Big4 radi posla, u ostalima se može koristiti kao referenca jedino. Zvanično obrazloženje SRRBiH: ne postojanje reciprociteta (how yes no). Mislim, fora je da ne dozvoljavaju konkurenciju iz vana (neće ni to još dugo), a opet s druge strane ja ne bih dozvolio ili bih postavio određena ograničenja zbog par njih koji su (skoro pa) kupili ACCA u Zagrebu.
jbt to je Jahicevo maslo...iskompleksirani profesor...
pati studente bez razloga..
ovaj ACCA je bolji sigurno jer kod njih te uce sustini..a ovaj te pati stvarima koje nikada ne dolaze u praksi...
sranje mrtvo...
merik
Posts: 202
Joined: 15/06/2010 12:12
Location: Između jave i sna

#16 Re: certificirani racunovodja

Post by merik »

Ima li neko da će izlaziti na ispite u novembru, zanima me iz čega spremate upravljačko računovodstvo?
Unaprijed hvala!
Utokkha
Posts: 778
Joined: 20/05/2008 14:52

#17 Re: certificirani racunovodja

Post by Utokkha »

merik wrote:Ima li neko da će izlaziti na ispite u novembru, zanima me iz čega spremate upravljačko računovodstvo?
Unaprijed hvala!
Opleti po Melihinoj knjizi i sve će biti OK ;)
merik
Posts: 202
Joined: 15/06/2010 12:12
Location: Između jave i sna

#18 Re: certificirani racunovodja

Post by merik »

Pa je li to onaj praktikum Resić, Popić, Kaplan i dr.?
convict
Posts: 2993
Joined: 10/02/2008 01:20

#19 Re: certificirani racunovodja

Post by convict »

Utokkha wrote:Ne priznaje. Osim u Big4 radi posla, u ostalima se može koristiti kao referenca jedino. Zvanično obrazloženje SRRBiH: ne postojanje reciprociteta (how yes no). Mislim, fora je da ne dozvoljavaju konkurenciju iz vana (neće ni to još dugo), a opet s druge strane ja ne bih dozvolio ili bih postavio određena ograničenja zbog par njih koji su (skoro pa) kupili ACCA u Zagrebu.
Druze, daj mi reci gdje se to može kupiti ACCA da i ja kupim, propišah krv učeći. Više sam vremena proveo na ovih 10 ispita koje sam položio nego za komplet fakultet.

Inače za one koji ne znaju (a očigledno i ti spadaš u tu kategoriju) ACCA se sastoji iz 14 ispita (struktura predmeta vrlo slična našoj za ovlaštenog revizora), svaki knjižurina cca 500 strana, pa računaj. Sa diplomom našeg ekonomskog fakulteta priznaju ti 2-4 ispita. Ispiti su naravno na engleskom, što je otežavajuća okolnost, jer bez obzira na nivo znanja teže je izraziti se na engleskom. Ispiti se polažu u dva ispitna roka (junski i decembarski) u isto vrijeme na par stotina lokacija u cijelom svijetu, tr
aju 3 sata i 15 minuta. Maksimalno možeš prijaviti 4 ispita u jednom roku, znači u najboljem slučaju ti trebaju 2 godine da završiš. Toliko o "kupovini". Realno, uz redovan posao, uspjeh je položiti 2 ispita u jednom roku.

Nakon završenog ACCA, uz 6-7 dodatnih ispita može se steći zvanje MSc in Financial Management na Edinburg Business School. Neki će sigurno i ovu instituciju popljuvati, ali reference možete naći internetu.

Nisam se raspitivao za nostrifikaciju, ali na stranici srr-fbih našao sam sljedeće:
"Ovakva kvalifikacija ovlaštenog revizora ekvivalentna je kvalifikaciji ovlaštenog računovođe u Velikoj Britaniji, certificiranog javnog računovođe (CPA) u SAD, odnosno ovlaštenog certificiranog računovođe (po sustavu ACCA u Vel. Britaniji)..."

Na istoj stranici se nalazi i javni poziv za nostrifikaciju diploma, tako da pretpostavljam da je moguće i to uraditi.
Utokkha
Posts: 778
Joined: 20/05/2008 14:52

#20 Re: certificirani racunovodja

Post by Utokkha »

Nema šta. ACCA je vrh, po meni. Od prošle godine razmišljam da kupim literaturu preko neta i počnem spremati. Smiješno je pretpostavljati da ne znam šta je ACCA. Itekako dobro znam šta je.
Vjeruj convict da je ovo za Zg direktna informacija jednog od članova ekipe SRRFBiH.
convict
Posts: 2993
Joined: 10/02/2008 01:20

#21 Re: certificirani racunovodja

Post by convict »

Utokkha wrote:Nema šta. ACCA je vrh, po meni. Od prošle godine razmišljam da kupim literaturu preko neta i počnem spremati. Smiješno je pretpostavljati da ne znam šta je ACCA. Itekako dobro znam šta je.
Vjeruj convict da je ovo za Zg direktna informacija jednog od članova ekipe SRRFBiH.
u tom slučaju dezinformacija. čovjek ili ne zna ili je zlonamjeran. ja acca privodim kraju, iskren da budem i ne znam tačno od kakve će mi biti koristi, ali očekujem da će neka od ovdje prisutnih međunarodnih firmi znati to cijeniti ili za neki posao vani u budućnosti, ko zna.

U svakom slučaju ako treba pomoć ili savjet oko ACCA šalji pp.
User avatar
vesela_sveska
Posts: 56015
Joined: 06/01/2010 23:32
Location: na dekici za piknik

#22 Re: certificirani racunovodja

Post by vesela_sveska »

Ja imam u planu polagati,ako moze na pp detalje,sta,kako,gdje?
Zavrsena ekonomija i ispit za ovl.revizora
winx
Posts: 1
Joined: 14/10/2010 23:22

#23 Re: certificirani racunovodja

Post by winx »

vesela_sveska wrote:Evo mene,bez obuke i uspjela. Noci provedene citajuci i to je to ;). Sretno na polaganju!
Molim te kazi mi kako si dosla do knjiga, ja planiram da izlazim u Maju na ispite i da iskoristim zimu za ucenje dobila sam spisak literature pa te molim da mi kazes da li je ovo odgovarajuce, da li da kupim sve ili dio jer trenutno nemam nista osim dobre volje i spremnosti za besane noci ....heheh :-) .Evo spiska ponudjenih mi knjiga
UPRAVLJAČKO RAČUNOVODSTVO :?
1. TROŠKOVNO RAČUNOVODSTVO Prof.Dr. Mediha Bašić Prof.Dr. Ibro Popić
2. RAČUNOVODSTVO TROŠKOVA Prof.dr. Jovan Rodić
3. UPRAVLJAČKO RAČUNOVODSTVO Dr. Nikola Stevanović Dr. Dejan Malinić
4. UPRAVLJAČKO RAČUNOVODSTVO ZBIRKA ZADATAKA Dr. Dejan Malinić Dr. Vlade Milićević

FINANSIJSKI MENADŽMENT :?
1. UPRAVLJANJE FINANSIJAMA Dr. Adnan Rovčanin
2. OSNOVI FINANSIJSKOG MENADŽMENTA James C. Van Horne Johan M. Wachowic
3. FINANSIJSKI MENADŽMENT Prof.Dr. Dragan Mikerević
4. PRIMJENA FINANSIJSKOG MENADŽMENTA-zbirka zadataka sa teorijskim objašnjenjima Mr.A.Zaimović & Dž.
Alibegović (redaktor Prof.dr.Mirko Puljić)

FINANSIJSKO RAČUNOVODSTVO :?
1. FINANSIJSKO RAČUNOVODSTVO Prof.Dr. sci. Vinko Belak
2. ACCA FINANSIJSKO/FINANCIJSKO IZVJEŠTAVANJE
3. MEĐUNARODNI STANDARDI FINANSIJSKOG IZVJEŠTAVANJA REVIZIJA
1. REVIZIJA William F. Messier JR :-)
Znaci dobro dosli su bilo kakvi komentari i savjeti od onih koji su samostalno spremali ispite . Hvala svima :dance:
Okrun
Posts: 14
Joined: 17/09/2010 13:33

#24 Re: certificirani racunovodja

Post by Okrun »

Država ulaže i školuje ekonomistu i onda kad on završi fakultet, ta ista država mu kaže: "e ti ne možeš voditi knjige nego ti treba nekakav certifikat". Na taj način taj diplomirani ekonomista bude olakšan za koju hiljadu KM-ova. Ovo je meni apsurdno. To je samo namještanje poslova i siromašene stanovništva. Kad se tiče potrebe stalnog učenja, pa u svim strukama potrebno je stalno učiti. To nije nikakva novina. Loše je kad moramo stalno učiti zato što zakonodavac stalno nepotrebno mijenja zakone podešavajući ih za nekoga ili prema nekome. Tako, u našoj državi, su najveći troškovi, ne na razvoj ili istraživanje, nego na beskorisno učenje. Pojedini krugovi ili pak institucije lobirajući za zakonskim rješenjima podešavaju poslove samo za sebe. Tako nešto slično sada rade i pravnici odnosno pravne institucije, odnosno država, ustoličivši nekakve notare, pa sada ma koliko da si pismen, ne možeš ni običnu molbu napisati bez notara, a to naravno itekako košta. Ako već nema proizvodnje navali na budžet, a ukoliko tamo nestane para pa tu su novi "menadžment" potezi - zakonom ćemo uvesti nove poreze ili povećati postojeće stope a u krajnjem tu je i MMF iz čijih kandži teško da ćemo se ikada izvući. Na kraju kurseve za certificirane računovođe, notare i slično će završiti oni koji imaju pare i tako će se izvršiti raslojavanje između bogatih i siromašnih ekonomista i pravnika. Gdje je u svemu ovome kvalitet.

Ljudi ne prihvatajmo kao "ovce" sve što nam se nameće. Nismo mi radi zakona već je zakon radi nas. Onda kad zakon ne valja treba ga mijenjati.
bullmastiff
Posts: 580
Joined: 11/11/2009 18:25

#25 Re: certificirani racunovodja

Post by bullmastiff »

convict wrote:
Utokkha wrote:Ne priznaje. Osim u Big4 radi posla, u ostalima se može koristiti kao referenca jedino. Zvanično obrazloženje SRRBiH: ne postojanje reciprociteta (how yes no). Mislim, fora je da ne dozvoljavaju konkurenciju iz vana (neće ni to još dugo), a opet s druge strane ja ne bih dozvolio ili bih postavio određena ograničenja zbog par njih koji su (skoro pa) kupili ACCA u Zagrebu.
Druze, daj mi reci gdje se to može kupiti ACCA da i ja kupim, propišah krv učeći. Više sam vremena proveo na ovih 10 ispita koje sam položio nego za komplet fakultet.

Inače za one koji ne znaju (a očigledno i ti spadaš u tu kategoriju) ACCA se sastoji iz 14 ispita (struktura predmeta vrlo slična našoj za ovlaštenog revizora), svaki knjižurina cca 500 strana, pa računaj. Sa diplomom našeg ekonomskog fakulteta priznaju ti 2-4 ispita. Ispiti su naravno na engleskom, što je otežavajuća okolnost, jer bez obzira na nivo znanja teže je izraziti se na engleskom. Ispiti se polažu u dva ispitna roka (junski i decembarski) u isto vrijeme na par stotina lokacija u cijelom svijetu, tr
aju 3 sata i 15 minuta. Maksimalno možeš prijaviti 4 ispita u jednom roku, znači u najboljem slučaju ti trebaju 2 godine da završiš. Toliko o "kupovini". Realno, uz redovan posao, uspjeh je položiti 2 ispita u jednom roku.

Nakon završenog ACCA, uz 6-7 dodatnih ispita može se steći zvanje MSc in Financial Management na Edinburg Business School. Neki će sigurno i ovu instituciju popljuvati, ali reference možete naći internetu.

Na istoj stranici se nalazi i javni poziv za nostrifikaciju diploma, tako da pretpostavljam da je moguće i to uraditi.
ja do kraja decembra planiram da se prijavim..moze li mi neko dati informacije o ovome?
diplomirao sam na ekonomiji 4-godisnji studij.
koje ispite bi mogli priznati da naprave exemption?
i kolika je cijena za prvih pola godine
je li ovako:
initial reg. 72gbp
annual subscribtion 72gbp
sitting exams 3x 54= 162
literatura KAPLAN 3x 107= 321
ukupno= 627
ovo se odnosi na prva tri KNOWLEDGE ispita
ima li jos nesto pored ovoga..znam da british councilu moram platiti 150KM za izlazak..
je li to otprilike taj iznos?
i da li si siguran da ce mi priznati neke ispite ako sa diplomom naseg fakulteta?
nisu mi tako rekli u KPMG
Post Reply