Cerić islamski poglavar ili političar

Locked
Marilyn

#976 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Marilyn »

BiH-x wrote:
Marilyn wrote:Bilo koja monoteistička religija je zapravo neprijatelj nacije.
Ovo je historijski jako netacno. Pravoslavlje je 500 godina bio najjaci nacionalni eliksir za Srbe, kao i npr katolicanstvo za Irce....
Istorijski je netačno, ali zbog zaluđenosti ljudi i nepoznavanja nekih bitnih stvari.
Semitske religije su zapravo ubice nacionalne svijesti
bez_ideje

#977 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by bez_ideje »

Cera je nastupio ko zmaj :thumbup: Bljuvo u sve 16
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#978 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Chmoljo »

Marilyn wrote:
BiH-x wrote:
Marilyn wrote:Bilo koja monoteistička religija je zapravo neprijatelj nacije.
Ovo je historijski jako netacno. Pravoslavlje je 500 godina bio najjaci nacionalni eliksir za Srbe, kao i npr katolicanstvo za Irce....
Istorijski je netačno, ali zbog zaluđenosti ljudi i nepoznavanja nekih bitnih stvari.
Semitske religije su zapravo ubice nacionalne svijesti
netačno, to dolazi po prirodi stvari. Bih-x nije morao ići u Irsku, Hrvatska nacija je nastala oko katoličanstva, bez obzira što se danas pokušava nešto drugo progurati. u prirodi stvari je da se ljudi okupljaju najlakše oko religije, pogotovo u to vrijeme. Srpska nacionalna svijest je jaka zbog njene autokefalnosti. Hrvatska nacija je iskoristila katoličanstvo kao oponiranje turskom, a kasnije i srpskom hegemonizmu. iskoristila je moć okupljanja.

na kraju, Islam je katalizator Bošnjaštva. to je činjenica. ali je isto tako činjenica da mnogo ljudi ne može shvatiti da katalizatori samo ubrzavaju (hemijsku, u ovom slučaju socijalnu) reakciju, a ne zaustavljaju je...
XXS

#979 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by XXS »

Ja bi da se zahvalim efendiji Cericu sto mi je ponudio konacni dokaz da ja kao Bosanac trebam svrstati Cericeve Bosnjake na istu stranu kao i Radovanove Srbe ili Bobanove Hrvate. I jedne i druge i trece interesuje samo komad Bosne koji ce urediti da pase samo njima dok drugi i drugaciji mogu odabrati ili su apsolutno lojalni zakonima sa kojima se ne slazu ili ce biti proglaseni neprijateljima i shodno tome procesuirani.

Bosna koja je meni na srcu treba obezbjediti jednaka prava svima, a Cericevi Bosnjaci se nece i nemaju kome prilagodjavati.

Sve je jasno k'o dan. Hvala efendija, progledah.
Marilyn

#980 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Marilyn »

u islamu ne postoje nacije,postoji ummah, kao zajednica svih muslimana. zato vjernici islamske vjeroispovjesti uvijek kažu da nacionalizam ne valja, jer se kosi sa osnovama islama. muslimanima nikad ni jedna država ne može biti iznad islama, ni bosna ni bilo koja druga... mnogo to liči na komunizam. i u komunizmu i u islamu vrijede ista pravila. i jedan i drugi se zasnivaju između ostalog na brizi o siromašnima, jednakosti... dok postoji sirotinja, postojaće i islam i komunizam. znači, dok se zemlja oko sunca okreće.... i katoličanstvo se zasniva na istim principima, samo je druga stvar što je crkva postala jedan od najvećih zločinaca u istoriji... sa islamom to još uvijek nije slučaj... inače, ako komunizam nije u ljudskoj prirodi, ne mogu to biti ni monoteističke religije... obzirom da jednakost ne postoji...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#981 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Chmoljo »

Marilyn wrote:u islamu ne postoje nacije,postoji ummah, kao zajednica svih muslimana. zato vjernici islamske vjeroispovjesti uvijek kažu da nacionalizam ne valja, jer se kosi sa osnovama islama. muslimanima nikad ni jedna država ne može biti iznad islama, ni bosna ni bilo koja druga... mnogo to liči na komunizam. i u komunizmu i u islamu vrijede ista pravila. i jedan i drugi se zasnivaju između ostalog na brizi o siromašnima, jednakosti... dok postoji sirotinja, postojaće i islam i komunizam. znači, dok se zemlja oko sunca okreće.... i katoličanstvo se zasniva na istim principima, samo je druga stvar što je crkva postala jedan od najvećih zločinaca u istoriji... sa islamom to još uvijek nije slučaj... inače, ako komunizam nije u ljudskoj prirodi, ne mogu to biti ni monoteističke religije... obzirom da jednakost ne postoji...
ovo što ti ja pričah, nema veze sa učenjem, nego sa jednim prostim faktorom - faktorom okupljanja. :wink: i generalno učenje nije bitno, nego zajedničko djelovanje. :)

P.S. i slažem se da Islam i komunizam imaju mnogo toga zajedničkog... no... sad... nećemo spaljivati iluzije :oops:
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#982 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by anthraxQ »

činjenica je da u zadnjie vrijeme samo Cerić ima autoritet u Bosnjaka. Samo njega se sluša. Htjeli mi to priznati ili ne, ova oponiranja njemu su ga samo ojačala. Najveci uzrok njegovoga jačanja je slabost bosnjačke političke elite. haris je nestao, Tihiću odgovara nadimak Tihi, Lagumdžija se bavi nekim Crvenim težnjama i željama. Želja bošnjaka za nekom stabilnom i jačom figurom medju političkim predstavnicima je ostala neupražnjena, a koju je Cerić sasvim dobro popunio. Malo je čudno, ne bih da vrijeđam, ali Cerić kao da postaje Dodik the second. Ime mnoge manire koje podsjecaju na Dodika. Mada je Dodik vulgaran. Ne treba tražiti odgovornog u Ceriću, već u državnom aparatu koji je toliko slab da ga jači Cerićev glas može otpuhati. A imamo mi većih problema od te vjeronauke. Ministar tek došao na vlas i odmah se hvataj vjeronauke. To samo pokazuje na sta je sam SDP spao.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#983 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by anthraxQ »

Marilyn wrote: i u komunizmu i u islamu vrijede ista pravila. i jedan i drugi se zasnivaju između ostalog na brizi o siromašnima, jednakosti... dok postoji sirotinja, postojaće i islam i komunizam.
šta ba?

pa po ovome sve religije sliče komunizmu. pa i humanitarne organizacije.

a komedije. ovo napisano je teeeeeška ubleha.

napredak i stvaranje nacija na zapadu je počeo tek od odvajanja od crkve. kada crkva prestaje kontrolisati državu već država počinje kontrolisati crkvu. crkva je tu produžena ruka države. znači nacije nastaju na osnovu crkve, ali sama religija i crkva su samo povod, a nisu uzrok.
Trenutni prosperitet Zapada nema nikakve veze sa religijom. . . i Tako porediti Islam i Komunizam je komedija.
pike

#984 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by pike »

GOLFER wrote:
-LIBERO- wrote:Ma jok,pod mirom i tolerancijom podrazumjevam uvrede,povezivanje zrtava Srebrenice sa Sarajevom,i pozivanje da se na sarajevskim ulicama desi egipatsko proljece u vidu sarajevskog ljeta.
De Bogat'....samo budi realan i nista vise.

Niko tebi,niti bilo kome ne uskracuje tvoju vjeru,niti pravo da se na bilo koji nacin posvetis i uzdizes uz istu..ali praviti se da je ovo sto je Mustafa (namjerno ne reis) pricao je poziv na mir i toleranciju..e to je vec vrijedjanje zdravoga razuma.
kao sto rekoh
Dobar i posten vjernik = covjek koji pogne glavu i pusti da ga pale po usima!
Kada ti neko, koga dugo vremena maltretiras, jednom kaze ne diraj me, ne izazivaj me i pusti me na miru, inace ako nastavis imat ces problema, je inace VELIKA UVREDA i jedno nedopstivo ponasanje koje se mora sasjec u korijenu...

Naravno tako to izgleda u ocima siledjije kada mu se zrtva konacno usprotivi, kontam, kontam zato vas toliko pogadja govor reisa...
Muslimani ugroeni i bivaju pucani po usima u sred Sehera, inace cujem i Ruse maltretiraju u Moskvi :oops:

Nesto su plaho osjetljivi i delikatni ovi vjernici, i kolko moras biti bezobrazan da ovdje dodjes na forum i raji mrtav hladan kazes kako si maltretiran kao musliman u Sarajevu.
zonbirile

#985 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by zonbirile »

pike wrote:
GOLFER wrote:
-LIBERO- wrote:Ma jok,pod mirom i tolerancijom podrazumjevam uvrede,povezivanje zrtava Srebrenice sa Sarajevom,i pozivanje da se na sarajevskim ulicama desi egipatsko proljece u vidu sarajevskog ljeta.

Niko tebi,niti bilo kome ne uskracuje tvoju vjeru,niti pravo da se na bilo koji nacin posvetis i uzdizes uz istu..ali praviti se da je ovo sto je Mustafa (namjerno ne reis) pricao je poziv na mir i toleranciju..e to je vec vrijedjanje zdravoga razuma.
kao sto rekoh
Kada ti neko, koga dugo vremena maltretiras, jednom kaze ne diraj me, ne izazivaj me i pusti me na miru, inace ako nastavis imat ces problema, je inace VELIKA UVREDA i jedno nedopstivo ponasanje koje se mora sasjec u korijenu...

Naravno tako to izgleda u ocima siledjije kada mu se zrtva konacno usprotivi, kontam, kontam zato vas toliko pogadja govor reisa...
Muslimani ugroeni i bivaju pucani po usima u sred Sehera, inace cujem i Ruse maltretiraju u Moskvi :oops:

Nesto su plaho osjetljivi i delikatni ovi vjernici, i kolko moras biti bezobrazan da ovdje dodjes na forum i raji mrtav hladan kazes kako si maltretiran kao musliman u Sarajevu.
---------------------------------
kako neće kada im uzor Ahmo i Neđad tvrdi da im Zapad krade kišu.Moraju Ahmo i Neđade,ako vamo stane kiša,eto ljeta i MuCe sa ruljom na ulici :D
Marilyn

#986 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Marilyn »

šta ba?

pa po ovome sve religije sliče komunizmu. pa i humanitarne organizacije.

a komedije. ovo napisano je teeeeeška ubleha.
nije ubleha, monoteističke religije imaju dosta sličnosti sa komunizmon. imaju dosta toga zajedničkog: svi ljudi su jednaki bez obzira na rasu, naciju, boju kože... kod predkršćanskih, paganskih religija ovo nije slučaj. nije to besmislica kao što se na prvi pogled čini :wink:

uostalom, ko je čitao proročanstvo one bugarke, zna da je rekla da će u budućnosti najzastupljenija religija biti islam, a društveno uređenje upravo kumunizam
Scipio

#987 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Scipio »

Hajde da ja sve ovdje pitam kome je u intersu da prosipa priču o ugroženosti?
Po Reisu i Suljagiću trenutno su svi ugroženi:
Reis kaže: Prava vjernika su ugrožena.
Kaže Suljagić. Prava ostalih su ugrožena.
Sada opet ide priča o ugroženosti. bla bla bla.
Objektivno postoji suštinski nesporazum među ljudima oko neke orijentalnih fazona.
Nekima smeta džamija, ezan i nazivanje selama nova moda kratkih pantalona i trpaju sve vezano za to u isti koš
nekako ih nazivamo islamofobima. Al Eto da ja kažem da nisam islamofob i čak da mi je moja vjera bitnija od svega na svijetu ali da mi smeta ružna džamija. Da džamija može biti ružna! Oku neprimjerena! Ezan može biti ružan, izgovoren ružnim glasom i da poruka reisa može biti i glupa i zlonamjerna i Bogohulna i licemjerna.

I očekujem od IZ da mi kaže kako za ime Božije nap izabrani čelnik može povlačiti poteze koji u krajnjoj liniji izazivaju nejednistvo i dodatnu smutnju krajnje smotano i kako se ne može izboriti sa jednim glupakom od ministra i 2 novinara?
Ako su to pametni i sposobni ljudi koji treaju da nas vode onda stvarno nemam više kometara.
GOLFER

#988 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by GOLFER »

pike wrote:
GOLFER wrote:

kao sto rekoh

To sto u Sarajevu ima mnogo muslimana ne znaci da nema i puno komunista koji su u onom tamo vremenu nosili ideologiju i vjeru silom strpali u 4 zida... IZ i reis su konstantno na udaru prokomunistickih ''saga i medija vec godinama i to u SRED SEHERA, pa evo i u sred Sehera dodje SDP ministar i odmah poce u vjeronauku dirat, cisto paljenje po usima, e sad kad su mu rekli dosta, nece moci vise tako, onda KUKU POMAGAJ STRASNI REIS... :-)

Al dobra vam je logika, dok nas samarate mi trebamo da sutimo, jer ako se pokusamo branit ispadamo siledjije, a vec tu i tamo poneko nas proziva i fasistima :bih: fali jos da nas pocnete zvati i teroristima i eto ga :thumbup:
poznanik

#989 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by poznanik »

Zanimljiva je aktuelna anketa na stranici Rijaseta IZBiH o pitanju: "Reakcija IZ na odluku ministra Suljagića je:"...

u kojoj oko 73% anketiranih smatra da je primjerena ili slaba, oko 20% smatra da je pretjerana, a tek 6,5% da je bespotrebna

Image
RamizDAYI

#990 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by RamizDAYI »

e vala i neka su ovi crveni udarili IZ tamo đe ih najviše boli - PO DŽEPU..
pošto smo rejza Cerića skoro slušali da izjavljuje kako je njegov vođa onaj buntovnik i bjelosvjetski hohštapler malograđanskih manira, poznat kao Muamer Zukorlić,, onda nije ni čudo ovako agresivan pristup politici kako to naš vrlo duovni poglavar ovih dana intenzivno gurka u svaki mikrofon na koji naiđe... čuj prostaka: "sarajevsko ljeto" c c c da to možda ne planira demonstracijama da dovede na vlast svojega "najljepšega kandidata" Fahra Radon. zvanog iznenadni-zekat-15-dana-javno-pred-izbore ??

no, ni partizani nisu više kao što su nekad bili :sad:
prije bi streljali po odluci narodnoga komiteta, a sada dopuštaju masnim debelim hodžama da prijete silom i udarom na sistem :shock:
druže Suljagiću, umjesto što si nas onako davio na onoj narodno-revolucionarnoj 60minuta i nabrajao zasluge titovoga sistema, (još poptpomognut i izjavom one islamofobične kvazi-umjetnice "režiserke" koja se u BH cijeni jer su ovdje i inače vrijednosti poremećene) trebao si jednostavno izdati naredbu o daljnoj zabrani rada Rijaseta IZ, i istu staviti pod prinudnu (narodnu!) upravu

ali zašto umirati od muke za vjeronaukom.. ionako je je bila nekvalitetna.. a i nekako insan ne more na istu stranu sa ovom bandom pod ahmedijama

nego mene brine drugo.. kako mi iskustvo govori nakon "narodne revolucije" zabrane vjeronauke i sl obično dođe pokolj savinih osvetnika za Boj na Kosovu :(
a kako (ne)spomenutoj režiserki skoro u SAD-u i obeća nemanja kusturica..

e sad neznam hoće li đenerali čekati 45 godina da prekroje titovku u šajkaču ala mladič
madner

#991 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by madner »

Jasta, nego kako to da su Bosnjaci najgore prosli tamo gdje su bili najslozniji uz i za zelene?
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#992 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by hrasno38 »

Nesto su plaho osjetljivi i delikatni ovi vjernici, i kolko moras biti bezobrazan da ovdje dodjes na forum i raji mrtav hladan kazes kako si maltretiran kao musliman u Sarajevu.[/quote]

To sto u Sarajevu ima mnogo muslimana ne znaci da nema i puno komunista koji su u onom tamo vremenu nosili ideologiju i vjeru silom strpali u 4 zida... IZ i reis su konstantno na udaru prokomunistickih ''saga i medija vec godinama i to u SRED SEHERA, pa evo i u sred Sehera dodje SDP ministar i odmah poce u vjeronauku dirat, cisto paljenje po usima, e sad kad su mu rekli dosta, nece moci vise tako, onda KUKU POMAGAJ STRASNI REIS... :-)

Al dobra vam je logika, dok nas samarate mi trebamo da sutimo, jer ako se pokusamo branit ispadamo siledjije, a vec tu i tamo poneko nas proziva i fasistima :bih: fali jos da nas pocnete zvati i teroristima i eto ga :thumbup:[/quote]

Kada su uvodili vjeronauku u skole tada su bili beton i niti su koga pitali niti im je ko smio proturjeciti...dakle cisto provodjenje sile. Sama posjeta djece vjeronauci pokazuje da najmanje pola stanovnistva nije za to ali ko jebe tu polovinu jer su oni crveni, ateisti, amorfne tvorevine (mjesani brakovi po Laticu) itd. E sad kad vise niste beton i ne mozete provoditi silom svoje zakone aman odmah su ugrozeni muslimani od komunista. E pa nije bas tako. Pocevsi od vjeronauke pa onda do vjestice Arzije ugrozeni i obespravljeni su svi oni koji se ne slazu sa diktatorom Cericem i njegovim poimanjem BiH. Samo nepismeni ljudi mogu vidjeti u bivsem saradniku UDBE covjeka koji samo sto se ne predstavlja kao mesija. Covjek koji podrzava pedofile u svojim redovima, covjek koji zivi u svili i kadifi dok mu oni koje bi trebao da uci vjeri umiru od gladi je nista drugo nego najobicniji manipulator koji ocito da moze da utice samo na takve kao sto si ti. Ljudi se polako bude i vide cije maslo jeste a cije nije za ramazana i onog trenutka kada ovo postane zaista pravna drzava radi govora koje drzi reis Ceric ce krivicno odgovarati pa sve da i jeste boziji poslanik. Njegovo mjesto je iskljucivo u dzamiji i nigdje vise a vjeronauci u medresama i ko voli nek izvoli.
nellington

#993 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by nellington »

Šta ima sa reisovim pekinezerom? :(
Fozgen

#994 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Fozgen »

nellington wrote:Šta ima sa reisovim pekinezerom? :(
:(
E da bas citam jbte.
Osim tog zar je njemu dozvljeno da drz psa?

"Nema sumnje da je čovjeku zabranjeno držati psa, izuzev u slučajevima u kojima mu to Šerijat dozvoljava. Onome koji drži psa (osim lovačkog i psa čuvara stoke i usjeva) se svakodnevno umanjuju dobra djela za jedan kirat. Ako mu se dobra djela umanjuju za kirat, time biva griješan, jer je gubljenje dobrih djela kao i griješenje. Oboje ukazuje na zabranu, odnosno na ono što proističe iz tog čina.
Savjetujem sve one koji su zaslijepljeni onim što čine nevjernici, kao što je držanje pasa koji su najnečistije životinje. Pseća nečistoća se može očistiti samo sa sedam pranja, pri čemu jedno pranje mora biti zemljom. Čak ni nečistoća svinje, za koju Allah dželle šanuhu, u Kur’anu kaže da je haram (zabranjena) i da spada u nečist, ne dostiže tu granicu. Zato pas spada u nečistoću i prljavštinu. I pored toga, nažalost, vidimo neke ljude, obmanjene nevjernicima koji ne drže do čistoće i imaju pse kao kućne ljubimce. Poklanjaju im posebnu pažnju odgajajući i čisteći ih, iako se psi ne mogu očistiti, makar se i u moru prali, jer je pas sam po sebi nečist.
Zapitajmo se koliko li samo novca tako upropaste, trošeći ga na besmislice!? Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je zabranio upropaštavanje imetka.
Savjetujem sve one koji su time obmanuti da se pokaju Allahu, dželle šanuhu i da očiste svoje kuće od pasa. Onaj koji bude imao potrebu za psom radi lova, čuvanja stoke ili usjeva nije griješan, jer je to Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, dopustio.
ŠEJH IBN USEJMIN

(Fetve učenjaka dvaju harema – 96 str.)
"
nellington

#995 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by nellington »

Čekamo demanti iz Rijaseta, koeficijent 1.10 da će se isti pojaviti u medijima u naredna 2 sata :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#996 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by PipiDugaDevetka »

Fozgen wrote:
:(
E da bas citam jbte.
Osim tog zar je njemu dozvljeno da drz psa?

"Nema sumnje da je čovjeku zabranjeno držati psa, izuzev u slučajevima u kojima mu to Šerijat dozvoljava. Onome koji drži psa (osim lovačkog i psa čuvara stoke i usjeva) se svakodnevno umanjuju dobra djela za jedan kirat. Ako mu se dobra djela umanjuju za kirat, time biva griješan, jer je gubljenje dobrih djela kao i griješenje. Oboje ukazuje na zabranu, odnosno na ono što proističe iz tog čina.
Savjetujem sve one koji su zaslijepljeni onim što čine nevjernici, kao što je držanje pasa koji su najnečistije životinje. Pseća nečistoća se može očistiti samo sa sedam pranja, pri čemu jedno pranje mora biti zemljom. Čak ni nečistoća svinje, za koju Allah dželle šanuhu, u Kur’anu kaže da je haram (zabranjena) i da spada u nečist, ne dostiže tu granicu. Zato pas spada u nečistoću i prljavštinu. I pored toga, nažalost, vidimo neke ljude, obmanjene nevjernicima koji ne drže do čistoće i imaju pse kao kućne ljubimce. Poklanjaju im posebnu pažnju odgajajući i čisteći ih, iako se psi ne mogu očistiti, makar se i u moru prali, jer je pas sam po sebi nečist.
Zapitajmo se koliko li samo novca tako upropaste, trošeći ga na besmislice!? Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je zabranio upropaštavanje imetka.
Savjetujem sve one koji su time obmanuti da se pokaju Allahu, dželle šanuhu i da očiste svoje kuće od pasa. Onaj koji bude imao potrebu za psom radi lova, čuvanja stoke ili usjeva nije griješan, jer je to Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, dopustio.
ŠEJH IBN USEJMIN

(Fetve učenjaka dvaju harema – 96 str.)
"
Onda nije pekinezer, nego pekSinezer!
1906

#997 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by 1906 »

mozda su ga izmislili da odobrovolje ateiste :lol:
zonbirile

#998 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by zonbirile »

pa ako je pekinezer,nije krme :lol:
nellington

#999 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by nellington »

zonbirile wrote:pa ako je pekinezer,nije krme :lol:
Ako je vjeronauka ne ulazi u prosjek, nije ukinuta :D Od pekSinezera se počinje :D Ja ljudi u ovo ne vjerujem, pa vi pričajte šta god hoćete :-?

Sjećate se kad se Prolazniku uneredila maca pred vratima?
amrica

#1000 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by amrica »

:?
Locked