Cenzura na kalesijski način

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...
Post Reply
Ja_Majstor
Posts: 3
Joined: 15/04/2007 19:40

Cenzura na kalesijski način

Post by Ja_Majstor » 16/04/2007 19:35

Načelnik Rasim Omerović tužio novinara FAhrudina Sinanovića, a načelnikov sin Ahmo napao repere


Kada su nedavni zvaničnici RS odbili da daju izjave novinarima BHT-a, nadigla se dreka o ugrožavanju javne riječi, o cenzuri... Medjutim, daleko od očiju javnosti, daleko drastičniji slučaj ugrožavanja javne riječi bilježimo u Kalesiji. Naime, načelnik Rasim Omerović tužio je novinara Dnevnog avaza Fahrudina Sinanovića zbog toga što je Sinanović u Dnevnom avazu prenio izjave vijećnika koji su u negativnom kontekstu spominjali načelnika Rasima Omerovića. Načelnika Rasim Omerović, kojeg zastupa advokat Nurija Fazlić, traži nadoknadu od 5 hiljada maraka za, kako se navodi u tužbi, pretrpljenu duševnu bol...

U prvom tekstu Sinanović je prenio izjave vijećnika Amira Barčića i Seada Šehića, koji su govorili o zloupotrebi općinskog auta u privatne svrhe. Vijećnik Amir Barčić, što je Sinanović samo i prenio, govorio je o tome da općinsko vozilo voze i članovi načelnikove porodice. U drugom tekstu Sinanović je pisao o tome da je vijećnik Sead Šehić pokrenuo inicijativu za smjenu načelnika Rasima Omerovića, te da je organizirao potpisivanje peticije za njegovom smjenom. Načelniku Rasimu Omeroviću je smetalo što je Sinanović u tekstu naveo da vlada na diktarorski način. Treba znati da ni ovo nije Sinanovićeva tvrdnja, već je koristio podatke iz inicijative koja je zvanično upućena Općinskom vijeću Kalesija i koju je potpisao vijećnik Seada Šehić.
Da li je kalesijski načelnik duševni bolesnik?
S obzirom da načelnik Rasim Omerović traži odštetu od 5 hiljada maraka za pretrpljenu duševnu bol, neki se u Kalesiji pitaju da li je kalesijski načelnik duševni bolesnik. Pripremno ročište je zakazano za 30. maj. Sinanović kaže da će pozvati sve medije da prisustvuju ročištu.
- Obavijestit ću OSCE, ombudsmene, nevladine organizacije, sve medijske kuće. Neka svako vidi kalesijsku bruku i sramotu za koju je odgovoran općinski načelnik Omerović. Smatram da je ovdje riječ o uvođenju cenzure na staljinistički način. Kao svjedoke ću pozvati i većinu vijećnika koji će potvrditi da su vijećnici Šehić i Barčić govorili o zloupotrebi službenog auta, te da ja nisam ništa izmišljao, već sam samo prenio riječi izabranih vijećnika. Vijećnici Barčić i Šehić su se sami ponudili da budu svjedoci. Bit će ovo dobra prilika da se na Sudu progovori o još nekim dešavanjima u Općini. Također, imam i dokument, inicijativu vijećnika Šehića u kojem optužuje načelnika za diktatorski način vladanja, kaže Sinanović.
SVETE MU SE ZBOG GLASANJA ZA SILAJDŽIĆA
Sinanović smatra da pritisak na njega koji traje od prije općih izbora. - Ljudima iz vrha SDA i ačelniku je zasmetalo što sam javno rekao da ću glasati za Silajdžića, a ne za Tihića. Javno mi je rečeno da neću biti direktor Biblioteke. Očigledno je da njima trebaju poltroni, poslušnici, ljudi koji će im samo klimati glavom. Ovo je skandalozno, kazuje Sinanović i dodaje da će uskoro sazvati konferenciju za štampu na kojoj će javnost podrobnije upoznati sa cijelim slučajem. Još je rekao i da je nekim ljudima iz vrha SDA govorio da pokušaju nagovoriti načelnika da povuče tužbu.
- Nisam to govorio zbog sebe jer nema šanse da izgubim na sudu. Želio sam da se spriječi bruka, da nam se svijet ne smije. Mnogi mi kažu da sam ja u pravu, ali problem je što niko od njih ne smije ništa da kaže Rasimu Omeroviću u lice. Iza leđa svašta o njemu govore, ali lično mu ne smiju reći, priča Sinanović.
Zanimljivo je podsjetiti, sad kad su načelnik Omerović i novinar Sinanović na „ratnoj nozi“, da je upravo Sinanović na prošlim općinskim izborima bio najveći zagovornik izbora Rasima Omerovća za načelnika. Čak je Sinanović Rasimu Omeroviću napisao i govor koji je ovaj pročitao na centralnom predizbornom skupu SDA u Kalesiji, a Sinanović je autor i tadašnjeg Omerovićevog predizbornog slogana: OKUPIĆU NAJBOLJE LJUDE ZA NAŠE BOLJE SUTRA. BUDITE I VI DIO POBJEDNIČKOG TIMA! Očigledno da Rasim Omerović smatra da u njegovom najboljem timu nema mjesta za Sinanovića.
No, ovdje se priča o ugrožavanju slobode javne riječu u Kalesiji ne prestaje. Naime, prije nekoliko mjeseci Ahmo Omerović, načelnikov sin, verbalno i fizički je napao članove hip-hop grupe As dramers koji su u svojoj pjesmi u negativnom kontekstu spominjali općinsku vlast i općinskog načelnika. Slučaj je prijavljen policiji. No, ovaj slučaj je donio populranost članovima grupe AS Dramers jer ih je reditelj Haris Pašović, nakon teksta u Dnevnom avazu o ovome slučaju, angažirao u svojoj predstavi „Klasni neprijatelj“ u kojoj se govori o životu i problemima mladih.


Sarafcina
Posts: 2260
Joined: 19/09/2005 00:59

Post by Sarafcina » 17/04/2007 09:39

izgleda da je novinar supak, samo sto ima priliku da pise ....
sta fali da ga tuzi ... i od vodoinstalatera bi trazio nadoknadu stete da ti pogresno prikopca vodokotlic...

Ja_Majstor
Posts: 3
Joined: 15/04/2007 19:40

Post by Ja_Majstor » 17/04/2007 11:29

Sarafcina, procitaj tekst. Novinar je samo prenio izjave vijecnika. A mogao si vidjeti u teksti i da je nacelnikov sincic napao repere zato sto su ruzno pjevali o nacelniku. A ima toga jos samo sto novinar nece ili ne smije da napise kako je nacelnikova supruga napala jednu radnicu u Opcini.

Sarafcina
Posts: 2260
Joined: 19/09/2005 00:59

Post by Sarafcina » 17/04/2007 13:10

Ja_Majstor wrote:Sarafcina, procitaj tekst. Novinar je samo prenio izjave vijecnika. A mogao si vidjeti u teksti i da je nacelnikov sincic napao repere zato sto su ruzno pjevali o nacelniku. A ima toga jos samo sto novinar nece ili ne smije da napise kako je nacelnikova supruga napala jednu radnicu u Opcini.


nacelnik ima pravo da tuzi, a novinar sere i kuka .... odakle uopste nekome ideja da nacelnik ne bi smio tuziti?

bos
Posts: 538
Joined: 14/08/2006 00:51
Location: Sarajevo

Post by bos » 17/04/2007 22:23

Ovo je ocigledno slucaj za 60 minuta...ko ono iz Banovica sa tamosnjim fasistickim nacelnikom sto tuce cigane :P

User avatar
burekodsira
Posts: 3300
Joined: 09/07/2006 00:23
Has thanked: 3 times

Post by burekodsira » 18/04/2007 12:21

koliko se sjecam ovo je bilo nekad prije pola godine ili tako nesta...

Post Reply