potrosih i previse vremena na ovo. sav tekst bi se mogao skupiti u jednu rijec - bljuvotina, ali onda bi ispalo da nisam argumentovao svoje neslaganje sa datim tekstom, tako da vjerujem da je ovako prigodnije. bilo bi dobro cuti i druge sta misle o tekstu i koliko se slazu sa izrecenim.Zenica - grad na čekanju, čega?
Zenica, grad koja (ne) zaslužuje ništa osim... ili Grad na čekanju ili... Nemojte mi, Zeničani, šuplje.
Vec mjesecima se dvoumim da li da olakšam dušu i napišem šta mislim. Kroz posao koji radim, da bi ga obavljao kako mislim i ucim da treba, prenosim samo šta drugi kažu, urade, trudeci se ne unositi svoje.
(ali ovdje ces unijeti mnogo svoga, napokon. jah...)
Kad se radi o mom gradu to mi ide teško, pa se nakupi, unutra... Onda se "poklope zvijezde", Arsenal i Udineze odigraju dosadnu utakmicu, moj iPad zatraži download softvera od par stotina mega, i eto vremena... Dok sam "saburao" za ovu temu, nailazio sam na materijal za nju iz dana u dan, ali sam ga tjerao od sebe, nadajuci se da ce mi dosaditi i da necu ovo morati napisati.
(vecina ce te zato dobro razumjeti. ko nije dozivio barem jednom da mu se iPad mora dugo update-ati pa da izbaci sve "ono" sakupljeno "saburajuci" iz sebe ne zna sta je zivot.)
Šta treba Zenicanima? Treba li im bilo šta? Trebaju li zaista postati kasaba, predgrade glavnog grada, usputna stanica i spavaonica za tude interese? Otkako sam doselio "spletom cudnih okolnosti" prije dvadesetak godina ovdje trudio sam se uciniti svakog dana nešto za grad u kojem živim. I sutra bi. I sutra cu. Ali. Treba li Zenici bilo šta od ljudi koji joj žele dobro?
(Zenicanima ne treba mnogo, ponajmanje im treba ovih koji "cine dobro" istresanjem zuci. bilo bi jako dobro ako bi sagledao da si ovdje u stvari olaksao sebi, a ne njima, jer si ti taj koji je "saburao" sve do dosadne utakmice i zastoja sa iPad-om... kad si vec kod "cinjenja dobra" ne bi bilo lose imati jednu dosta poznatu misao o tome kako je put do pakla poplocan dobrim namjerama. tvoje namjere, cak i kad bi bile dobre, zasigurno su pogresne.)
Primjera uokolo je milion. Kad su ih trovali (a i dalje truju) na proteste je izašlo stotinjak mladih, vecim dijelom neupucenih. Oni "pametni" su pricali floskule o radnim mjestima, o "bolje crna marka nego bijeli biro"... ... a onda smo podvukli crtu i vidjeli da crnu marku ne zaraduje 28.500 Zenicana kao birivaktile kad su nas trovali, pa ni 4.600 koliko ih je bilo kad su ih tuhnuli za marku, nego 3.040. Opa, dakle, toliko o radnim mjestima... O zagadenju bi mogao roman napisati, ali Zenicanima nikad ne bi iz g. došlo u g.
(u ovom dijelu pljujes "neupucene", a poslije kroz tekst se zalis na slabu lokal-patriotsku podrsku zenicana. da li tebe cudi sto svi u gradu nisu "upuceni" i znaju sve ili te cudi sto podrsku ljudi daju jednostavno sto to smatraju pravilnim? u potonjem dijelu ove tvoje pljuvacine skaces onda sam sebi u stomak, jer vec u ovom pasusu ispod pricas o nedostatku solidarnosti, ali tu ne pominjes ni "pametne", niti "neupucene"?
u drugom dijelu si jos bolji. prica o zaposlenim i zagadjenju. ono sto ti iznosis o zaposlenim i zagadjenju je ispod svake granice informisanosti, zainteresiranosti za temu i pameti uopste. mislim da bi trebao barem malo detaljnije istraziti tematiku o kojoj zelis da pises, jednostavno da bi te ljudi shvatili ozbiljnije, jer taj roman koji bi "mogao napisati o zagadjenju" bi, barem po tvom pisanju do sada, bio jako kratak, netacan i pun subjektivizma.)
Malo o štrajkovima? Koliko vas je okretalo glavu od radnika RK Bosna, radnika Komrada, Borca, 22. decembra, ko se više sjeca onog jadnog covjeka što umrije cekajuci pravdu ispred Kantona. Ili onih jadnica što ih zakljucaše pa im ni wc ne dadoše... Možemo mi ovako o zenickoj gradanskoj solidarnosti, ali da li ste bar pomislili bacajuci cetvrt jucerašnjeg hljeba da 3.200 ljudi upravo ceetvrt dobija u jednoj od tri Narodne kuhinje u Zenici, i da im je to JEDINI obrok danas.
(napravi od sebe primjer, pa nam reci kako si ti pomogao te ljude sa frtaljem jucerasnjeg hljeba ili necim slicnim. ja znam sta sam ja do sada dao hrane jednoj od te tri kuhinje, ali ne pljujem po onima koji nisu. no, kada ti vec pljujes po njima bilo bi lijepo i da izneses svoj doprinos i napravis primjer od sebe.)
Malo o navijanju? I kad gubiš, tebe volim, jedan je od slogana nekog od naših Celika. E taj mentalitet gubitnika vazda ce me fasccinirat kod "domacih". Lani cure košarkašice osvajaju kup, dode nam hiljadu ljudi, sa rodbinom, prijateljima i komšijama... I svaki put tako, kad dobijaju, nema publike, a kad gube, neko "im kriv"..
(da, poznato je da se za klubove ne navija kada gube, jer to jednostavno nije pobjednicki mentalitet. cek, sada sam nakon druge recenice shvatio - treba navijati samo za klubove koji pobjedjuju bez obzira koji sport to bio. danas navijamo za nogometni klub, ali ako sutra izgube idemo navijati za karatiste. oni sigurno ove godine nece iznevjeriti. veza s mozgom? i kakav smisao ima ova zadnja recenica: "I svaki put tako, kad dobijaju, nema publike, a kad gube, neko "im kriv".."?)
Možda o uglednom funkcioneru koji svako malo posegne za mojim "zavidovickim" porijeklom? Pa eto, ni to što zenicku licnu imam dvadeset, a zavidovickus am nosio samo dvije, što imam dvoje djece rodenih i odraslih ovdje i što šesnaest godina porez od moje place ide u Zenicu, te nisma ko "firma" koju on vodi dužan pet miliona KM za neuplacen porez? I to mi još kaže covjek koji u prvom koljenu vodi porijeklo iz sela u koje smo i mi "došlje" u svom "selu" Zavidovicima gledali sa podsmijehom, a vodi ime po njegovom prezimenu?
(samo malo, ako se ovdje osvrnem na tvoje pisanje reci ces da sam se osvrnuo, kako ono, "na vjesnika, a ne na vijest". ah, da, to je zato sto ti ovdje pricas o sebi... takodjer, ovdje kazes kako porezi idu u zenicu, a poslije kazes radna knjizica u sarajevu. cudno, mislio sam da oko poreza znam ponesto.)
Malo o profesionalizmu? Zenica je iznjedrila nekoliko sjajnih mladih ljudi, web developera, dizajnera... ali istovremeno, i niz ublehaša, sitnih duša koji gore spomenutu g. daju za marku, pa je i taj posao postao "pijacarski". Neki dan jedan ozbiljan privrednik mi rece da je "u razgovoru sa kolegama cuo da je dobar web sajt moguce imati za 50 KM" ???? Kažem ozbiljan, šta li tek oni neozbiljni, kakvih je u Zenici vecina, misle.
(gdje bi ti sebe tu smjestio? ovako pisuci kako ljudi ne citaju i ne "lajkuju" ono sto pises, nego "one tamo"... jos te cudi kako neki domaci privrednik nezna cijene izrade web sajta. pa zar je moguce da nezna?)
Malo o privrednicima? Kad smo malo kod privrednika, ako uzmemo cifru 100 za neko mjerilo, moram vam reci da se Zenicablogu sa raznim ponudama, marketinškim, komercijalnim, oglasnim, partnerskim, iz cijele BIH javilo oko 94, a preostalih šest (sa upitima) je iz Zenice. U realizaciju, svaki stoti je Zenicanin. Zanimljivo, jer je 78 posto posjetilaca iz Zenice.
(ovo bi nekom pametnom ukazalo na to da mu ti zenicki posjetioci nisu privrednici (nego vjerovatno dosta ljudi u stranim zemljama koje interesuje sta se desava u "njihovom gradu), sto bi nekima cak zvucalo i logicno, jer malo koji istinski privrednik ima vremena surfati netom toliko da nabasa slucajno na tvoj sajt, ali sumnjam da bi ti zelio ovakav zakljucak.)
No, Mostar, Livno, Banja Luka, Tuzla, bolje znaju šta je Zenicablog, nego zenicki privrednici. Doduše, nabrojani iz ovih gradova nisu pod stiskom "vladara grada", jer jedan mi rece, pa uzeo bih ja reklamu kod vas, al da je ne objavljujete, jer je to "samoubilacko pomagati vas koji nemate dlake na jeziku"... pa bolje je one haj-huj blogove podržat što u pet dana objave dvije slike neba iznad Zenice...Eto, i to je Zenica....
(zasigurno da znaju. cak sta vise, siguran sam da svi oni posjecuju tvoj sajt svakodnevno, kao i da se reklamiraju svakodnevno, iako ja trenutacno vidim nesto puno zenickih firmi na ovim tvojim reklamama. mora da su to zaposlenici tih firmi koji su ovdje nabasali, pa zele da poguraju firmu.)
Imamo tako XY tema, ideja... eh da, xy... Nedavno "prigovorim" jednom prijatelju njegovu fasciniranost tudim, konkretno, sarajevskim. Naime, on, "vjeciti borac" za zenicko, "otkriven" je u nekoliko "lajkova" na portale koji su prenijeli informacije iz Zenice, i to copy paste od naših, "kupujmo domace" zenickih medija. Konkretno, nije bio problem u Zenicablogu, ali jeste "ukradeno" od kolega iz Zenice. I pitam ja njega, pa zna li da time pomaže novu agresiju, i to od grupacije iza koje stoje tri ino-agresivne firme, koja finansijski stimulira pisanje protiv Zenice, za što imam i konkretne dokaze, zna li... i mogao bi i njemu vama do jutra.. Naravno on nije dužan znati, ali cemu zaklinjanje u zenicko onda?
(ne znam da li sam najbolje ovo shvatio, ali da probam. dakle, tvoj "prijatelj" je uhvacen kako je pronasao vijest na nekom drugom portalu prije negoli je provjerio da li je to vijest sa ovog portala? pa to je za svaku osudu. nadam se da si mu odredio prigodnu kaznu. on, nadalje, nema nikakvo pravo ni da se izjasnjava kao zenicanin onda. bilo bi dobro da nam das njegovo puno ime i prezime tako da se od njega svi mozemo ograditi.)
Kako imati obraza pricati protiv Sarajlija, Sandžaklija, Babinjaca, Roma, Žepcaka, Jajcana, neZenicana, nerodenih u Crkvicama, došlja, prišlja i kako ih vec ovi "rodeni" nazivaju? Inace, primjetio sam da su naajgorljiviji "Zenicani" upravo oni koji su u prvom, drugom koljenu "došlje" kao i ja, pa po starobosanskoj "napad je najbolja odbrana" razni pseudolikovi kad nemaju šta prigovoriti nekom ko radi, a ne hvata zjala ko oni povazdan, pricaju o pravim i nepravim Zenicanima.
Kako imati obraza pitati odakle su današnji stanovnici Zenice, kad su bivši postali ili se potrudili da postanu bivši. I šta sad, da ja grad u kojem se znojim 365 dana ne smijem nazvat svojim, a tamo neki "turist" koji u Zenicu dode izvadit licnu, smije? E nece moci. Svaki doticaj price o bivšim i sadašnjim na kraju dovedemo do nacionalisticke price. Ko je koga odakle... ma nemojte mi šuplje, ovdje i danas i Ivo i Ljubo i Mujo podjednako dobro posluju i grcaju u g.
(u ova dva pasusa si se definitivno izgubio ili u najmanju ruku pogresno izrazio. ko treba da prica protiv tih neZenicana? ti? i odakle to da se znojis u Zenici 365 dana, a kazes da je radna knjizica u Sarajevu? onda se valjda znojis za Sarajevo, a ne za Zenicu. to sto taj "znoj" pada na zenicko tlo znaci isto koliko i znoj BBc-evih reportera u Libiji za Libiju. zadnja recenica opet nema nikakvog smisla, cak ni u kontekstu...)
Zenicani su inace takvi, pa ce poletjeti ko usr..a prepelica prije na lijevi tudi portal, a gdjegod stignete pljuvat po domacem? da se razumijemo, tu bolest inferiornosti dijagnosticirali su kod mnogih, nije vaš ekskluzivitet...
(da, jako indikativno. najgori su ti tudji portali od kojih se disati ne moze. cuj on se drznuo kliknuti negdje drugo osim na ZB. pa odakle im pravo covjece. znaju li oni da ce to dokrajciti ne samo Zenicu, nego i cijelu zenicku privredu i da ce na kraju biti puno vise gladnih usta za hraniti. mislim da takvima ne treba samo dijagnoza, nego im moras preporuciti i terapiju, jer ako to ne uradis mogu te smatrati nestrucnim. takodjer, te inferiornosti koju imaju mnogi drugi mi zelimo da se rijesimo i nadamo se da ces nam ti pomoci u tome.)
Treba li Zenici Arena, ako i ono jada od koncerata ne može napuniti 8.000 sjedecih mjesta uzevši u obzir da je barem pola ljudi došlo sa strane? Treba li Zenici i onakva RTV, ako ce Zenicani radije gledati razne BN, DM i ostale otrove. Zašto kažem otrove? Jer vas truju tudim jezikom, kažu vam da je vrijeme u našoj zemlji negdje drugo, kažu vam da je na domacoj top listi pjevac iz druge države... Jer djeca više znaju o Ciglani iz Leposavica ili Marketu iz Kaštela nego o Metalnom iz Drivuše ili Asko Komercu iz Nemile?
(naravno da Arena ne treba ako ce ljudi dolaziti sa strane. pa ko je jos vidio da na bilo koji koncert dolaze ljudi sa strane. isto vazi i za RTVZE. ako vec sve druge drzave ukidaju televizije koje nemaju najvecu gledanost trebamo i mi. i to za jezike si u pravu. ako ce se vec slusati izvodjaci sa strane onda to treba sinhronizovati. sta ima tamo neko slusati Cold Play na engleskom. a slazem se i za djecu. sta oni imaju znati tamo o nekom Intel-u, Google-u ili ArcelorMittalu. sta im je to u zivotu? bolje da znaju za Ekor-Prom, Hass i Dzananovica.)
Treba li Zenicanima nešto poput Zenicabloga? Usput, ne ureduje ga rodeni, pa preostaje nehljebovici sa nizom prijava zbog sumnjivih radnji u džepu mene nazivaju "Cavezom", iako im je to bila jedinstvena prilika da se sa mnom nadu na ekranu? Naprimjer, u naš forum se uclanilo 100-tinjak ljudi, a na moj upit jednom što puni tude forume vijestima, a meni je prigovarao kako trebamo uvesti forum kaže, hebi ga, navika. Pa vidi, navika je i meni bila Hej, sloveni, pa nas pobise, raseliše ti "Sloveni".
(ZB ne da treba, nego je neophodan. a ti sto vrebaju da se sa tobom nadju na ekranu su jedni od mnogih. oni ni ne znaju koliku privilegiju imaju. nije ni cudo da rade razne malverzacije samo da bi tebe vidjeli uzivo i bitisali pored tebe barem na momenat; i to jos pred kamerama!. sa tim sto puni druge forume i sto je iznevjerio ovaj isto postupiti sa onim tri pasusa iznad, osim ako to nije isti covjek. ako jeste onda poduplati kaznu.)
Nemojte Zenicani šuplje! Ako sam se iceg za dvadeset godina u ovom gradu nagledao, to je šupljiranja. Grad na cekanju. Cekate da vam neko pokrene Željezaru. Otidite malo do Doboj juga, Tešnja, Doboj Istoka i ne pricajte o poduzetnickom duhu ili spletu okolnosti. Zenicani su poznati kao najvrijedniji ljudi. Pobrojte dokonu omladinu po kafani. A moj komšija invalid deset dana tražio dobrovoljca da mu iscjepa drva, za pare, koliko traži. Cak isprintao oglas i nosio po kaficima.
(tako je! nista suplja, nego put do okolnih mjesta i samo gledati razvoj. to sto oni imaju infrastrukturu za nesto drugo ili neke slicne pogodnosti zanemarite. zanemarite i to sto smo mi imali infrastrukturu jedne zeljezare. nju treba ugasiti, a onda mozemo biti razvijeni kao Doboj Jug ili Tesanj. sto se tice tvog komsije invalida ja sam spreman licno da mu iscjepam drva za dnevnicu i ovdje se javljam javno jer takav oglas nisam vidio.)
I tako redom, dan za danom.. kaže pjesma. Iz dana u dan sve više sumnjam da Zenicanima i Zenici treba televizija, portal, forum, da im treba posao, da im treba aktivizam, da im treba Celik, Arena, Multipleks.. Znate li da u naš multipleks dolaze djeca organizovano iz Mostara, oba dijela, obidu NAŠ muzej, odu u NAŠ Vranduk... a da naša djeca, iz ogromnog broja škola (ne smijem napisati svih, da se ne jave cuvari duha zenickog) nikad nisu otišla na Vranduk.. Naime, dobro to opisa jedan forumaš... a šta ce nastavnice zvirljat po Vranduku, ovako naruce kafu u Šopingu i puste telad na livadu... to je najdalje dokle su dosegle...
(sad kad si ti to rekao ja sam siguran da nam ne treba ni televizija, ni Celik, ni Arena, ni Multipleks, ni "portal" ni "forum". to sto dolaze u multipleks je vjerovatno jer nam je nas blizi od sarajevskog i zato sto ne vole sarajevo. takodjer mi se izuzetno svidja kako si djecu opisao kao telad. covjece jesi li ti normalan? poredis svoj "portal" i "forum" sa Celikom, Arenom i Multipleksom? zarad svega toga djecu nazivas teladima? i ti mislis da si "novinar"?)
I mogli bi ovako do jutra.. Vi cete ovo lijepo iscitati i sutra puci lajk na neki (bez uvrede kolegama) sarajevski, mostarski sajt, koji ce onda lijepo pokazati statistiku sponzorima i reci, pa evo cijela Bosna kod nas... a onda cete reci što li bože u Zenici ništa ne uspijeva... A krivi ste, barem dejtonovski receno 49 posto, ako je 51 do nas, koji nešto pokušavamo napraviti.
(siguran sam da ne bi mogli do jutra, jer si se vec istrosio i sve sto bi navaljao dalje vodilo bi samo u jos vecu nebulozu. i vidi sada o cemu se ovdje prica u zavrsnici. ko je kome pukao lajk i ko ce sta reci sponzorima. i ti tu jos uvlacis patriotizam tipa "a onda cete reci što li bože u Zenici ništa ne uspijeva...". ti koji si vec rekao da ti je knjizica u sarajevu. jesu te oni toliko pritisli da napises bilo sta da digne tvoj rejting da bi ti na kraju napisao ovu pljuvacinu? jel to najbolje sto znas? ako si ti posljednji koji pokusava nesto napraviti molim te prestani, ili sto bi u vicu rekli: "nemoj me babo vise braniti molim te!".)
Ništa licno, Zenicablog i dalje bilježi porast posjeta, ali svaki vaš vid podrške, makar i nenamjerne, nekome, cin je "odmaganja" svojima. I kad ona budaletina Makarska napiše da su mu neki gosti višak, policija tamošnja kaže da nije nacinio nedjelo. Valjda i ovo moje pojašnjavanje stanja na terenu neki cistac duše nece uzet na zlo. Ovim ne tražim od vas da se promjenite. Samo dajem alibi nama da sutra, kad ne bude više zenickih medija, klubova, pjevaca, igraca, ne kažete da niste znali...
(nista licno, a? bitno je da stranica ima vise posjeta... moja posjeta nije nenamjerna, nego je zasluzena. eto ti barem jedna stvar da se mozes pohvaliti da si zasluzio na ovoj stranici. vjerujem da ni ti ne znas zasto si ono sa makarskim primorjem ovdje naveo samo da kazem da ce to bilo kome biti jasno. kao i ovo sa cistacem duse. jedini cistac duse ovdje si ti, bas kao sto si naveo u pocetku. mozda malo zavijeno, ali eto morao si. pa neka si, sada barem nema sumnje sta TI mislis, iako si dugo "saburao". no, nadam se da je sarajevska knjizica olaksala put ka tvom izjasnjavanju. na kraju se opet vracas na ovu stranicu, da bi, ako to neko drugi kaze, mogli reci da si ti bio prvi... nisi. mnogo je drugih koji su pljuvali, ali su brzo zaboravljeni. pokusaj samo da se sjetis zadnjeg pljuvaca i vidjeces da tesko ide. niti si prvi, niti zadnji...)
Jer ste naucili da budete kolonija za tude popunjavanje šiht-liste, da budete samo "ovca na broju". I kad bi vam neko punidio otjelovljenje reklame "i ovce i novce" (sa jedne TV kampanje u susjednoj državi), Zenicani ni to ne bi znali uzeti. Zasto kazem? Primjer za kraj, vrlo gledani video zapisi, poput nedavne Robijaške bakljade, utakmice sa Zrinjskim ili slicno, dobili su 4x do 10x vecu gledanost kad su ih preuzeli tamo neki portali. Ali, govorim o gledanosti iz ZENICE. Jer tude je slade. Jer i naši Zenicani su da bi napakostili autoru dilali snimak sa Youtuba iako nekompletan, a ne onaj sa izvora, koji je posjedovao i galeriju fotosa i teekst. I ne da nisu znali, nego to rade svjesno, "da se komšija ne okoristi". Pa neka ti Youtube sljedeci put snimi to.
(vidi kako si ovdje vec lijepo odvojio: "Jer STE naucili". valjda su emocije uzele maha, a i pred kraj si. sada vec mozes stati sa druge strane, a mozda to drugi nece primjetiti. i onda se opet vracas na "gledanost", "posjecenost" i "tudje - sladje" tipujuci na patriotizam. jasno je da su tebi novci u pitanju, samo neznam zasto mislis da ce ti to proci. niti su zenicani glupi koliko mislis, niti imaju beskrajno strpljenje. evo ti jos jedna misao: mozes sve ljude varati neko vrijeme, mozes neke ljude varati svo vrijeme, ali nemozes sve ljude varati svo vrijeme.)
Komšiji nek crkne krava, imamo mi tude. A kad ti komšija ponudi bolje mlijeko, ono ne valja, jer je odavdje. A tude, zapakovano i sterilisano, bolje je. Jer se barem tješite da ufol ne znate kakav otrov degustirate. Mi smo ZB pokrenuli na inicijativu "dijasporaca gladnih informacija", koji sada dodu jedan od deset na ZB. I kad bi mi uveli placanje od 1 euro za sajt, a neki žuti portal sa sexy clipovima 10 eura, da se kladimo gdje bi "gladni" dali novac? Odgovor potražite u mentalnom sklopu zenickih privrednika, par desetaka redova uzbrdo.. Isti je to sklop.. tude je bolje..
(ovo si lijepo rekao: "komsiji". ti si sada komsija po sopstvenom prethodnom izjasnjavanju. isto tako je jako lijepo sto si rekao koliko korisnika zadrzite svojim informacijama ovdje: "Mi smo ZB pokrenuli na inicijativu "dijasporaca gladnih informacija", koji sada dodu jedan od deset na ZB." tebi ovo sto si sam rekao nista ne govori? zalosno. kao i nastavak tvog pisanja da bi "oni" radije dali 10 EUR na pornjavu umjesto 1 EUR ovdje... ako vec sam ne mozes iznijeti zakljucak onda ce ti tesko neko drugi to predociti to sto sam iznosis. za nevjerovati...slijep pored ociju. i onda to jos poredi sa privrednicima. dijaspora i privrednici - fantasticno.)
Na kraju krajeva, za one koji ce mi poslat PP ili email kad ovo procitaju, a smatraju da smo privatno toliko dobri da me mogu zapitati - ko me to naljutio, šta se to dogodilo? NIJE NIKO I NIŠTA, samo sam sad našao vremena da u BRK kažem Zenicanima šta mislim o "odanosti" svojim vrijednostima...
(jako precizno si ovdje iznad "odanost" stavio pod navodnike.)
jer tzv. zenicki javni mediji kad kradu informacije kradu ih sa Zebloga, a kad ih potpisuju, potpisuju ih sa neformalnih Fejs grupa i blogcica dokonih caršijanera. Tako je neki dan jedna kolegica potpisala pod vijest blog navijacke podgrupe za koju u životu ne bi cula da ih mi nismo spomenuli. Ali, sujeta zenicka je ipak jaca, pa se tako nije pozvala na izvor, nego na pritoku...
(jel ovo sada samosazaljevanje tipa: posjetite nas?)
jer Zenicani su najjaci u državi kad treba pametovat, uporedivat, cijeniti, ocijenjivat, sjedit po Caršiji i govoriti kako je nekad bilo... HALO ZENICO, nema više BILO, ljudi odoše na Mars, a vi još žalite za sedam sekretara SKOJ-a....
(iznad ih popljujes jako nasiroko i nadugo a onda bi ovdje da ih osvijestis?)
jer... mi je prigovoreno da nema puno autorskih osvrta, a da je jedan od posljednjih, onaj o Prvom Zenicaninu, još uvijek tema ispiranja usta duhova Zenickih... pa, evo vam nove hrane dokoni Zenicani, ja idem dalje raditi, a vi razmišljajte gdje je ko od vas u kojoj recenici.. I uživajte što vam grad propada, a onda teretite Zeblog, Avaz i druge medije, kako pišu samo Crno.. Statistika je jeb. stvar. Od zadnjih 100 tekstova na Zeblogu, 7 je crne hronike... Dakle, ni tu niste u pravu. Fulate dokone duše, kao i obicno. Idemo dalje.
(mozda je i bolje da nema vise autorskih osvrta, jer neki ne poznaju razliku izmedju autorskog osvrta i praznjenja crijeva. nego, ajde ti raditi, a mi cemo se traziti po recenicama i uzivacemo sto nam grad propada. samo nas ti nemoj braniti, hljeba ti.)
Naravno, Zenica je grad CEKACA i kao takvi, najbolji novinari, blogeri, sportisti, su oni koji nešto cekaju, koji ne talasaju, koji love u plicaku, po mogucnosti, u mutnom. Oni koji izrone, kako to biva u Bosni, povlace ih nazad, zatrpavaju, jer dobar si kad si tudi, ko domaci si fukara. Tako i u Zenici. Tude valja, a domace je... "znamo njega".
(naravno. svi najbolji, a tebe nikako medju njima. evo ovako povremeno mozes privuci paznju, bas kao i Fatmir sa pederima. eto, tebi cak ne ide ni kad si postao tudji.)
Grade na cekanju, umrijeti ceš a docekat neceš.-.. Jer ne znaš ni šta ni od koga cekaš. A i prošlo je vrijeme kad je neko nešto davao, a vi Zenicani cekali. Sad se za sve bori, a vi to ne znate ili necete da znate, jer ste naucili cekati. Pa tako i kažete da vam je neko izgradio Bulevar, a ne vaša marka. Zato je ovjera dokumenata džabe u Sarajevu, a kod vas pedeset KM (pitajte ove što su se prijavljivali na konkurse), ali zato ON vama gradi nešto... ne rajo, sirotinjo, vi to gradite svojim pretplacenim taksenim markicama, najskupljim na Dunjaluku...
(grad je prezivio prije tebe gore, pa ce i tebe. mnogo se nadas. i opet kazes "a VI zenicani" bas lijepo razbires. ti na jednu stranu, a ostali na drugu.)
Vazda ste izgovore i opravdanja ganjali, nikad razloge i povode..
I nije ovo predizborni tekst. Mada ce ga Branitelji lika i djela i kao takvim prikazivat. Jednako mi se gade i ovi i oni i oni. A i napisao sam ga dovoljno daleko da bude vrijedan i na godinu i za pet, ali da ga pamtite... Jer necete moci reci da niste znali.
Kako rece jedan drug koji je vidio radnu verziju teksta, kad bih barem jedan posto ljudi jednom razmislilo o svojim narednim postupcima, nakon ovog teksta, bio bih zadovoljan. Nije ovo tekst ni za ni protiv revolucije. Nego samo, neka ima. Da sutra ne kažete NISMO ZNALI, ...
(svakom zlu kraja dodje... neka ovog teksta. bolje znati ko je oko nas. ali kao sto si rekao: "Nije ovo tekst ni za ni protiv revolucije. Nego samo, neka ima." upravo tako. nije ovo tekst nizasta, osim izljevanja licnih frustracija, a nije da nismo znali...)
Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
belfy
#1 Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
citajuci forum jucer naletim na @eborgov link na clanak "Zenica - grad na čekanju, čega?" koji je prenijet na nekim od portala. nakon citanja dosta sam razmisljao da li se uopste vrijedi osvrtati na jednu ovakvu rapsodiju gnoja i time jos doprinijeti publicitetu iste, ali onda sam shvatio da je ovakvoj nebulozi neophodan odgovor, pa zbog duzine samog teksta i svega onog cim se isti bavi objedinit cu clanak zajedno sa svojim vidjenjem njegovih dijelova.
- kamen spoticanja
#2 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
evo onaj popularni klip koji se dugo vrtio kao svetinja...samo obratiti paznju na youtube postavljaca
http://www.youtube.com/watch?v=2Pv-hqUk5Zg
dakle adnan dzonlic je samo promjenio dres...nasao je boljeg finansijera...i zato ne mogu na rende kora...ali da ponekad ubode,ubode...jer ni sda maslo nije za ramazana
http://www.youtube.com/watch?v=2Pv-hqUk5Zg
dakle adnan dzonlic je samo promjenio dres...nasao je boljeg finansijera...i zato ne mogu na rende kora...ali da ponekad ubode,ubode...jer ni sda maslo nije za ramazana
-
jefferson
#4 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
Da ne znam o kome je rijec mozda bi se i uzbudio. To ej najveci parazit u ovom gradu!
I da, ja licno znam taj "sticaj" okolnosti kako je dosao u Zenicu. Ne do bog vise takvih novinara, tek bi onda u qrtz otisli.
Zenica je uvijek bila otvoren grad, problem je za gosp. Dzonlica sto se u zenici uvijek razdvajalo na raju i supke! Mislim da se on nasao gdje pripada...
I da, ja licno znam taj "sticaj" okolnosti kako je dosao u Zenicu. Ne do bog vise takvih novinara, tek bi onda u qrtz otisli.
Zenica je uvijek bila otvoren grad, problem je za gosp. Dzonlica sto se u zenici uvijek razdvajalo na raju i supke! Mislim da se on nasao gdje pripada...
-
Kralj Tvrtko I.
#5 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
da nema ZenicaBloga...gdje bi mi citali vijesti o Zenici?
Ne pljujte po covjeku bezze...svaka mu cast...a ovaj tekst nije bljuvotina nego poziv na budjenje nas zenicana...
Ne pljujte po covjeku bezze...svaka mu cast...a ovaj tekst nije bljuvotina nego poziv na budjenje nas zenicana...
-
KulinBan72
#6 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
Jefferson, sama cinjenica sa imas oko 6000 postova govori o tome ko je "parazit", jer iskreno sumnjam da si ista u zivotu radio osim forumao... a postavljacu teme, ...ucinio si upravo to sto je autor osvrta naveo - bavis se njime, a ne onim sto pise.... i tu padate na ispitu.. jos ne procitah da je iko pisao o stavovima autora, nego se bavio autorom, sto se vidi i iz samog naslova...
i onaj gore link sa youtube, kakve to veze ima... istog dana kad je Zeblog objavio ovaj kriticki tekst objavili su i galeriju kako se Zenica gradi, svi projekti, dakle objavljuju i jedno i drugo, ali to je opet problem.. naravno, prica o parazitizmu i sl. jasna je ko d(l)an - zavidne duse mogu da im...
poznajem medijsku sliku Zenice podobro i uvjeren sam da na ovom forumu mozes naci pet likova koji ce svoj nerad opravdavati pljuvanjem po autoru Zebloga. Zalosno, po njih.
Ljudi, bavite se necim bitnim, ucinite za taj grad nesto, koliko znam doticni jeste, al se ne reklamira na supacki nacin - ja sam uradio ovo, a vi... Uglavnom, jako los osvrt i ako se ne slazem sa dijelovima clanka, ogromnu vecinu cu POTPISATI
i onaj gore link sa youtube, kakve to veze ima... istog dana kad je Zeblog objavio ovaj kriticki tekst objavili su i galeriju kako se Zenica gradi, svi projekti, dakle objavljuju i jedno i drugo, ali to je opet problem.. naravno, prica o parazitizmu i sl. jasna je ko d(l)an - zavidne duse mogu da im...
poznajem medijsku sliku Zenice podobro i uvjeren sam da na ovom forumu mozes naci pet likova koji ce svoj nerad opravdavati pljuvanjem po autoru Zebloga. Zalosno, po njih.
Ljudi, bavite se necim bitnim, ucinite za taj grad nesto, koliko znam doticni jeste, al se ne reklamira na supacki nacin - ja sam uradio ovo, a vi... Uglavnom, jako los osvrt i ako se ne slazem sa dijelovima clanka, ogromnu vecinu cu POTPISATI
-
KulinBan72
#7 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
@dzefersone, koliko znam lik je bio u Armiji i radio kao novinar.. i bio u logoru, zarobljen kao novinar u Zepcu... i to je tebi nedo Bog okolnosti? hmmm 
- Not My Idea
#8 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
uh sto bi mu samar spucala kad ga vidim.
pise o onom o cemu smije i o cemu mu se pise. evo konkretno; Adnane, sto nikad ne napises sta jasar radi po gradu? sto nisi napisao da je prosle sedmice pretukao konobaricu u kinu i da je cura u bolnici?
pise o onom o cemu smije i o cemu mu se pise. evo konkretno; Adnane, sto nikad ne napises sta jasar radi po gradu? sto nisi napisao da je prosle sedmice pretukao konobaricu u kinu i da je cura u bolnici?
-
motorola01
#9 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
Pa draga not my idea,postavljas pitanje liku iz posta iznad tebeNot My Idea wrote:uh sto bi mu samar spucala kad ga vidim.
Ocito se citav tekst sveo na to kako niko nece da lajka neke njegove tekstove i priloge,a lajka neke druge po drugim stranicama i na to da se kradu njegovi tekstovi...A pravo da vam kazem,nisam znao da se lajk na nesto naplacuje
-
belfy
#10 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
ko je rekao nesto protiv zenicabloga? citas li ti tekst prije nego ga prokomentarises? to sto ti vidis da te neko pokusava probuditi jednim defetistickim tekstom onda je to zaista divno.Kralj Tvrtko I. wrote:da nema ZenicaBloga...gdje bi mi citali vijesti o Zenici?
vidis, ja sam upravo izbjegao osvrtati se na njega, osim onih dijelova gdje on sam sebe pominje. i to sam lijepo naveo u svom odgovoru gore, ali kao sto rekoh - valja citati. a naslov je upravo zbog toga i postavljen na taj nacin. bilo bi lijepo da prije svog sljedeceg javljanja procitas ono o cemu komentarises.KulinBan72 wrote:Jefferson, sama cinjenica sa imas oko 6000 postova govori o tome ko je "parazit", jer iskreno sumnjam da si ista u zivotu radio osim forumao... a postavljacu teme, ...ucinio si upravo to sto je autor osvrta naveo - bavis se njime, a ne onim sto pise.... i tu padate na ispitu.. jos ne procitah da je iko pisao o stavovima autora, nego se bavio autorom, sto se vidi i iz samog naslova...
volio bih takodjer da pojasnis onu iznad podvucenu recenicu.
kazes da je doticni za grad uradio nesto, a jos prije objasnjavas gdje je bio i sta je jeo i time sam uvlacis pricu o njemu sto sam ja zaobisao koliko je to bilo moguce. budi dobar pa poslusaj sam sebe i ne procjenjuj jeffersona, niti adnana, nego ono sto pisu.
takodjer, bilo bi lijepo i da si rekao koji to dio smatras losim, a koji dio bi potpisao, jer bi se mozda iznenadio da (ni)si u pravu.
pa upravo to. trebalo bi da se svi u zenici, a i oni porijeklom iz nje citaju samo zenicablog, iskljucivo da podrzavaju sve dobro i lose tamo napisano i sve i jedna zenicka firma treba da uplati barem dvije-tri reklame godisnje. samo sto je valjalo napraviti malo uvertire da bi se sve to nekako srocilo, a da ne izgleda lose. no, ipak je ispalo i gore od toga.motorola01 wrote:Ocito se citav tekst sveo na to kako niko nece da lajka neke njegove tekstove i priloge,a lajka neke druge po drugim stranicama i na to da se kradu njegovi tekstovi...A pravo da vam kazem,nisam znao da se lajk na nesto naplacuje
-
jefferson
#11 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
Kakve veze ima koliko ja postova imam? Sta to znaci? Da eto kad imam nesto slobodnog vremena mozda trebam potrositi onako kako ti mislis?KulinBan72 wrote:Jefferson, sama cinjenica sa imas oko 6000 postova govori o tome ko je "parazit", jer iskreno sumnjam da si ista u zivotu radio osim forumao... a postavljacu teme, ...ucinio si upravo to sto je autor osvrta naveo - bavis se njime, a ne onim sto pise.... i tu padate na ispitu.. jos ne procitah da je iko pisao o stavovima autora, nego se bavio autorom, sto se vidi i iz samog naslova...
Ja sam se osvrnuo licno na autora texta jer znam kako naplacuje "usluge" svog rada!!! Nisam jednom imao priliku da budem svjedok autorovog shvatanja "nezavisnog" novinarstva! Stoga, onakav tekst od takve osobe, koja prvo nema uopste obraza a drugo nije se bas najbolje snasla u tranzicijkom drustvu te ne shvata ulogu pravog novinara, je uvreda za Zenicu. Sta zenicani cekaju? Nista! Zenicani su stanovnici grada zenice, i nece niko zenicane, kao ni sarajlije ili neke drugo uhvatiti za ruku i izvesti na put! To je pojedinacna odluka. Mislim da u svemu gosp. Dzonlic ima problem sto bi da bude javna licnost, ali kritike bas najbolje ne prima! Ja koliko znam svako ko postane javna licnost mora se spremiti i na kritiku, i na svakakve odnose drustva prema njemu, stoga ovaj text shvatam jedino kao frustraciju ili neku vrstu kompleksa.
Takodje, znas li ti koliko je ljudi bilo u ARBiH koji su zasluzili dosta vise pa ih nigdje nema. Jel cinjenica da je gosp. Dzonlic bio u ARBiH i logoru apriori ga oslobadja kritike i odgovornosti? Okolnosti kada kazem govorim o poslu, jer koliko vidim problem je sto autor misli da je zasluzio daleko bolji status nego sto ga ima? Npr. ja jos nisam vidio da je gosp. Dzonlic rado vidjen gost u bilo kojem okruzenju, dok nrp. to nije bio slucaj sa novinarima kao sto ej bio Misetic, Bogoljub Ilic i sl. Mnogi su pisali u Zenici i pisu, pa i ljudi ih postuju i cijene, ali bas za gosp. Dzonlica ne bi mogao reci.
- Palpatine
#12 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
Ja sam rodjeni Zenicanin, i ma koliko to bilo zalosno, Zenica je danas jedna siromasna sredina u kojoj hrpa ljudi vec dugi niz godina na vlast dovlaci politicare ciji je osnovni moto u odnosu sa narodom "hljeba i igara". Nekad grad proizvodnje, danas grad apsurdnih objekata poput "Arene" i trznog centra "Dzananovic", sredina je u privrednom smislu pala na tako niske grane da gradjani naprosto ne mogu dovoljno podrzati usluzne objekte, tako da vecina ovih posluje kratko i potom se gasi. U ovoj diskusiji, ne rezonuju ispravno ni Dzonlic, ni belfy, jer Dzonlic lamentira umjesto da stimulira, cak prilicno nacionalisticki, dok gdjegod poredi kruske i jabuke, a Belfy tvrdoglavoscu koju sam i ranije zamjecivao u njegovim postovima svojski nastoji da pomenutog razotkrije i demaskira, pa makar i sitnicario kroz jedan tekst koji uistinu nije novinarski tekst, nego naprosto opismenjen stav jednog covjeka. Da li je postojala potreba da se u te svrhe otvara tema na forumu i u tancine analizira gnjev Adnana Dzonlica? Jeste, za nekog Zenicanina kojeg pogadja cinjenica da je standard u njegovom gradu los, da kvalitet zivota opada, i to dovoljno da ga jos zaboli i sto mu prigovara "neko sa strane". Da ne spominjem kako i belfy i Dzonlic dijele jednu zapanjujucu slicnost - obojica bi glavom od zid udarila tvrdeci da su u pravu oni, a da svi drugi moraju uvaziti njihovo misljenje i sloziti se s njim, ili se suociti sa nemilosrdnim i sitnicavim pobijanjem. Slijepa tvrdoglavost nas, siguran sam u to, nece odvesti naprijed, kako "nas" u smislu Zenicana, tako ni "nas" u smislu svih bh. gradjana.
-
jefferson
#13 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
A sta bi ti? Da te neko za ruku uhvati i kaze ti evo ti?Palpatine wrote:Ja sam rodjeni Zenicanin, i ma koliko to bilo zalosno, Zenica je danas jedna siromasna sredina u kojoj hrpa ljudi vec dugi niz godina na vlast dovlaci politicare ciji je osnovni moto u odnosu sa narodom "hljeba i igara". Nekad grad proizvodnje, danas grad apsurdnih objekata poput "Arene" i trznog centra "Dzananovic", sredina je u privrednom smislu pala na tako niske grane da gradjani naprosto ne mogu dovoljno podrzati usluzne objekte, tako da vecina ovih posluje kratko i potom se gasi. U ovoj diskusiji, ne rezonuju ispravno ni Dzonlic, ni belfy, jer Dzonlic lamentira umjesto da stimulira, cak prilicno nacionalisticki, dok gdjegod poredi kruske i jabuke, a Belfy tvrdoglavoscu koju sam i ranije zamjecivao u njegovim postovima svojski nastoji da pomenutog razotkrije i demaskira, pa makar i sitnicario kroz jedan tekst koji uistinu nije novinarski tekst, nego naprosto opismenjen stav jednog covjeka. Da li je postojala potreba da se u te svrhe otvara tema na forumu i u tancine analizira gnjev Adnana Dzonlica? Jeste, za nekog Zenicanina kojeg pogadja cinjenica da je standard u njegovom gradu los, da kvalitet zivota opada, i to dovoljno da ga jos zaboli i sto mu prigovara "neko sa strane". Da ne spominjem kako i belfy i Dzonlic dijele jednu zapanjujucu slicnost - obojica bi glavom od zid udarila tvrdeci da su u pravu oni, a da svi drugi moraju uvaziti njihovo misljenje i sloziti se s njim, ili se suociti sa nemilosrdnim i sitnicavim pobijanjem. Slijepa tvrdoglavost nas, siguran sam u to, nece odvesti naprijed, kako "nas" u smislu Zenicana, tako ni "nas" u smislu svih bh. gradjana.
-
veliki_ah
#14 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
Problem g-dina Dzonlica je u sustini sto on ne zna sta bi sa Zeblogom. Da li da to bude profesionalno ili volonterski. Voli da je volonterski, jer je to cool, jer time pomaze zenicu, ali opet to nema neku dovoljnu tezinu. Za tu tezinu ipak zeli da je profesionalan. Isto tako, broj posjeta i popularnost bloga mu pokazuju da on to moze da unovci, sto i treba.
Ja ponavljam, Zeblog je odlicna stvar, i treba da imamo informacije, i slike i video izvjestaje i sve, i hvala g.dinu za to. Ali nek ne uzima previse za pravo sebi, jer svi mi znamo za koga pise profesionalno, i koliko god on to htio razdvojiti, to se dobrano prenosi i na blog.
U sustini, slazem se sa postavljacem teme i sa jefersonom, da je ovaj tekst napisan amaterski, i isuvise subjektivno, i iz potpuno pogresnih pobuda.
Ja ponavljam, Zeblog je odlicna stvar, i treba da imamo informacije, i slike i video izvjestaje i sve, i hvala g.dinu za to. Ali nek ne uzima previse za pravo sebi, jer svi mi znamo za koga pise profesionalno, i koliko god on to htio razdvojiti, to se dobrano prenosi i na blog.
U sustini, slazem se sa postavljacem teme i sa jefersonom, da je ovaj tekst napisan amaterski, i isuvise subjektivno, i iz potpuno pogresnih pobuda.
-
jefferson
#15 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
Moj jedan vrlo dobar prijatelj je rekao da je marka za Avaz marka protiv BiH!kakavdanakneiskustvu wrote:jefferson wrote:Da ne znam o kome je rijec mozda bi se i uzbudio. To ej najveci parazit u ovom gradu!
taj džonlić je mene procijenio kao osobu po mom facebook profilu iako se ne poznajemo,a on godinama piše za smeće od novine poznatije kao avaz
Da gosp. Dzonlic ima principe nikad ne bi napisao nista za te novine, medjutim, znam vrlo dobro da ih nema!
- ladyada
#16 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
-
jefferson
#17 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
Sto?ladyada wrote:zenica prica za sebe .........
- ladyada
#18 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
ma vazda kukaju da sav novac ode u sarajevo ,nista njima da kapne ........ to slusam od kako je rat prestao........jefferson wrote:Sto?ladyada wrote:zenica prica za sebe .........
-
jefferson
#19 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
Pa sad, u svim gradovima raja kuka. Tranzicij itd. Treba se mrdnuti pa nece kukati! To su kafanske price studenata koji cekaju fotelju kada jednom nekad zavrse fax.ladyada wrote:ma vazda kukaju da sav novac ode u sarajevo ,nista njima da kapne ........ to slusam od kako je rat prestao........jefferson wrote:Sto?ladyada wrote:zenica prica za sebe .........
-
belfy
#20 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
tvrdoglav sigurno jesam, ali interesantno je da ja svoju misao ipak stavljam na vagu i pitam se koliko sam u pravu dok ti na prvu kazes da ni ja ni pisac teksta nismo u pravu. interesantno. no, vratimo se na tekst.Palpatine wrote:Ja sam rodjeni Zenicanin, i ma koliko to bilo zalosno, Zenica je danas jedna siromasna sredina u kojoj hrpa ljudi vec dugi niz godina na vlast dovlaci politicare ciji je osnovni moto u odnosu sa narodom "hljeba i igara". Nekad grad proizvodnje, danas grad apsurdnih objekata poput "Arene" i trznog centra "Dzananovic", sredina je u privrednom smislu pala na tako niske grane da gradjani naprosto ne mogu dovoljno podrzati usluzne objekte, tako da vecina ovih posluje kratko i potom se gasi. U ovoj diskusiji, ne rezonuju ispravno ni Dzonlic, ni belfy, jer Dzonlic lamentira umjesto da stimulira, cak prilicno nacionalisticki, dok gdjegod poredi kruske i jabuke, a Belfy tvrdoglavoscu koju sam i ranije zamjecivao u njegovim postovima svojski nastoji da pomenutog razotkrije i demaskira, pa makar i sitnicario kroz jedan tekst koji uistinu nije novinarski tekst, nego naprosto opismenjen stav jednog covjeka. Da li je postojala potreba da se u te svrhe otvara tema na forumu i u tancine analizira gnjev Adnana Dzonlica? Jeste, za nekog Zenicanina kojeg pogadja cinjenica da je standard u njegovom gradu los, da kvalitet zivota opada, i to dovoljno da ga jos zaboli i sto mu prigovara "neko sa strane". Da ne spominjem kako i belfy i Dzonlic dijele jednu zapanjujucu slicnost - obojica bi glavom od zid udarila tvrdeci da su u pravu oni, a da svi drugi moraju uvaziti njihovo misljenje i sloziti se s njim, ili se suociti sa nemilosrdnim i sitnicavim pobijanjem. Slijepa tvrdoglavost nas, siguran sam u to, nece odvesti naprijed, kako "nas" u smislu Zenicana, tako ni "nas" u smislu svih bh. gradjana.
vidis, ti se pitas, isto kao i ja (sto sam i rekao na pocetku) da li jedna ovakva pisanija uopste zasluzuje odgovor. ja sam isto tako razmisljao da li je vrijedno osvrta i zakljucio sam da, posto se ne slazem, bi bilo to lijepo iznijeti na raspravu da vidim koliko ljudi se slaze ili ne slaze sa tekstom. dok si ti dosao do zakljucka da je moj odgovor inspirisan time sto je to napisao "neko sa strane". vidis, ja do ovog teksta uopste nisam znao da Dzonlic nije iz Zenice, niti me je to zanimalo. zanimao me ovaj dio koji si ti lijepo opisao kao "gnjev Adnana Dzonlica". jer to ona slova jedino i jesu. to je jedan od razloga zbog kojih sam i pokrenuo temu. ako on ima pravo da izbacuje svoj "gnjev", onda zasigurno i ja imam pravo da dam svoju reakciju na to. daleko od toga da ocekujem da bi se svi trebali slagati sa mojim misljenjem, ali nazvati sve to sitnicarenjem je smijesno. jer ako moju rekaciju na tekst smatras sitnicarenjem onda ocigledno smatras da sam se trebao sloziti sa izrecenim i aplaudirati, ali onda bi opet mogao negodovati kako imamo jednoumlje i kako se svi moraju slagati sa svime sto neko napise. to je jednostavno pogresno.
i, da, svakog Zenicanina i treba da pogadja los standard u gradu, kao i bilo sta drugo lose, jer tako bi trebalo da rezonuje svako normalan. nece se valjda sloziti da to tako treba biti?
da dodam i to da se ja uopste ne trudim nikoga da razotkrijem i demaskiram, jer niti Dzonlica znam, niti me on kao licnost interesuje, ali time sto javno nastupa sa ovakvim stavovima (i to preneseno na nekoliko portala) je otvoren i za kritiku tih stavova. ako ti ne mislis da je kritika potrebna kod ovako izrecenih stavova onda je to do tebe.
@veliki_ah,
slazem se u potpunosti i mislim da je upravo to i razlog ovog da on ni sam ne zna da li bi piskio ili kakio.
@ladyada,
nije bas da svi o tome kukaju, ali da ta urbana legenda kruzi je istina, iako se ja licno ne bih slozio sa istom, niti bih ovdje o tom raspravljao, jer ova tema nije o tome.
-
KulinBan72
#21 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
kako bolesno drustvo... sami sebe demantujete svim napisanim
sreca da je u Zenici cvijece na svakom koraku i da idila izbija iz pukotina na asfaltu..
a toliko bolesti da procjenjujete i ocijenjujete ljude, pisete da je neko lopov, zato sto ste "culi" i sl.
uvijek su govorili da su forumasi pishonje koje mucaju i posjecuju logopede u stvarnosti, a na forumu su Glavni.
Jako bolno po vas da je covjek napisao i pljunuo u facu, izmedju ostalim, i takvim. A nemate genitalije da mu to u facu, imenom kazete, pa svarate po forumima.
Stagod je napisao, napisao je u prvom licu, potpisao. Brate, ne slazes se, napises Hamo Hamovic, i napljujes mus e u facu...
al forumat uprazno, a nemat m...a sastavit pismeni rad poput osnovca kontra necijeg.. zalosno..
I stvar koju ste prenebregnuli - clanak koji je ovdje kopiran i analiziran je objavljen u rubrici ZUTA MINUTA, u kojoj pisu razni ljudi svoje licne stavove, a i doticni se tako potpisao... nesto kao kolumne.. nije ni u vijestima, ni u informacijama iz Zenice.. i sad to stavljat u kontekst svega... uostalom, bas me interesuje cija cete j...a hladiti u narednoj godini pred izbore.. evo, ukinuse 60 minuta kaze nema potrebe vise hahahahaha... kako ste svi licemjeri...
anonimni licemjeri koji nemate hrabrosti reci svoj stav i potpisati se..
sreca da je u Zenici cvijece na svakom koraku i da idila izbija iz pukotina na asfaltu..
a toliko bolesti da procjenjujete i ocijenjujete ljude, pisete da je neko lopov, zato sto ste "culi" i sl.
uvijek su govorili da su forumasi pishonje koje mucaju i posjecuju logopede u stvarnosti, a na forumu su Glavni.
Jako bolno po vas da je covjek napisao i pljunuo u facu, izmedju ostalim, i takvim. A nemate genitalije da mu to u facu, imenom kazete, pa svarate po forumima.
Stagod je napisao, napisao je u prvom licu, potpisao. Brate, ne slazes se, napises Hamo Hamovic, i napljujes mus e u facu...
al forumat uprazno, a nemat m...a sastavit pismeni rad poput osnovca kontra necijeg.. zalosno..
I stvar koju ste prenebregnuli - clanak koji je ovdje kopiran i analiziran je objavljen u rubrici ZUTA MINUTA, u kojoj pisu razni ljudi svoje licne stavove, a i doticni se tako potpisao... nesto kao kolumne.. nije ni u vijestima, ni u informacijama iz Zenice.. i sad to stavljat u kontekst svega... uostalom, bas me interesuje cija cete j...a hladiti u narednoj godini pred izbore.. evo, ukinuse 60 minuta kaze nema potrebe vise hahahahaha... kako ste svi licemjeri...
-
Eborg
#22 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
Branitelj lika i djela koji preemotivno doživljava svaki pomen Zenicabloga. 
-
belfy
#23 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
nadam se da barem ti znas sta si htio reci sa ovim postom, jer si svasta nesto udrobio i dobio samo nerazumljivi buckuris. posto je nemoguce komentarisati takav post ja bih se samo osvrnuo na dvije stvari.KulinBan72 wrote:kako bolesno drustvo... sami sebe demantujete svim napisanim
podvuceno je vrijedjanje za kojim nema potrebe, a da bude jos gore i sam si forumas, tako da je to smijesno. naravno, varas se da ja ovako ne govorim i van foruma. ko me zna, zna mi i ovaj nadimak, tako da sam ja ovdje potpisan sasvim adekvatno.
sto se tice pisanja pod imenom ti si nam pravi primjer za to. mada sam ja mislio da si mrtav vec stotinama godina.
ma meni nije jasno zasto uopste ovo iko veze za zenicablog. lijepo sam naglasio vise puta da je to jedna dobra ideja koja je apsolutno na mjestu. ja sam temu pokrenuo zbog teksta koji sam i postavio i da bude jos smjesnije, uopste nisam naisao na njega na zenicablogu, nego na buci (6yka).Eborg wrote:Branitelj lika i djela koji preemotivno doživljava svaki pomen Zenicabloga.
-
Eborg
#24 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
Nisam mislio na tebe nego na ovo "udrobljeno" kako ti reče.
-
sorted
#25 Re: Zenicka inicijativa...ili ko to govori?
belfy
Obzirom da si vec odgovorio i previse na date nebuloze iz ove polupismene bljuvotine, suvisno je bilo sta dalje dodavati osim mozda potvrde da tekst koji je kao trebao biti novinarski
nema u sebi ni kriticke ni analiticke elemente. Dakle kao sto si rekao citav niz licnih komplexa i frustracija ispljunut na ekran. Zamisli prvo se predstavi kao uber borac za ovaj grad, a onda se u tzv. kritickom textu obraca svojim sugradjanima sa "vi zenicani"
...a sta tek reci za stil pisanja... 
Obzirom da si vec odgovorio i previse na date nebuloze iz ove polupismene bljuvotine, suvisno je bilo sta dalje dodavati osim mozda potvrde da tekst koji je kao trebao biti novinarski