Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Throttle

#76076 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Ja_Ja wrote: 29/05/2026 21:12
ShnjaZZZ wrote: 29/05/2026 16:19 U kojim kafićima se može kupit ulaznica za Čelik
Ulaznice za utakmicu protiv Igmana možete kupiti na sljedećim lokacijama:
▪️Fan Shop (Stadion Bilino polje)
▪️Orijent (jugozapadni dio Stadiona Bilino polje)
▪️Šibica caffe bar
▪️Avanti caffe bar
▪️Club Bonobo
▪️Corner pizzeria
▪️EON caffe bar
▪️Prodavači ispred stadiona na dan utakmice
📲 Online ulaznice možete kupiti na linku:
🔗https://nkcelik.ba/shop/
Napomena, licnom kupovinom se mogu kupiti karte za djecu, 2KM je zapad, online nisam vidio tu opciju
Pa ko vodi djecu, isplati se prosetat do najblizeg prodajnog mjesta
slavemaster

#76077 Re: Zeničani

Post by slavemaster »

Pozdrav ekipice jel se može doći na smetove jel prohodno dokle su radovi
Hvala unaprijed
DebelinJoe

#76078 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

Oho vam se novinari i oni koji se tako osjećate. NZZ će se braniti na sudu, čak.

DEMANT LAŽI O OTUĐENJU IMOVINE I MAŠINA IZ NŽZ
Uprava Nove Željezare najoštrije osuđuje i demantuje navode koji se plasiraju putem nekoliko bh. medija o navodnim krađama, odvoženju imovine, uništavanju namjenske industrije i mašina iz pogona Nove Željezare Zenica.
Nakon što nisu uspjeli da lažima o navodnoj povezanosti suvlasnika i direktora sa određenim političarima javnost okrenu na svoju stranu, sada se plasiraju bezočne laži o navodnim otuđenjima, manipulišući činjenicama, koristeći čak i nelegalno snimanje, falsifikovane i montirane dokumente.
Sve neistine dolaze iz političkih kuhinja koje pokušavaju da pokradu vlasnika, unište bilo kakvu priliku za proizvodnju i rad u Željezari i Zenici. Svaki novinar kojeg je zanimala ili zanima istina mogao je doći i uvjeriti da se radi o uobičajenom poslovanju, angažmanu povezanih društava i kompenzacijama koje su uobičajene ne samo unutar jedne grupacije, nego i sa vanjskim partnerima. Osim toga, na stotine sigurnosnih kamera bilježe svaku radnju u fabrici i sve se brzo i lahko provjeri.
DA LI MI KRADEMO NEŠTO SAMI OD SEBE? ŠTA ZNAČI OTPREMNICA NA IME PAVGORDA?
Svako ko ima makar kokošinjac, zna šta znači kompenzacija!
Grupacija PAVGORD, čija je jedinica H&P Zvornik - većinski vlasnik Željezare, morala je da plati dva broda koksa (oko 62 miliona KM) u ljeto prošle godine, da bi prilikom preuzimanja Željezare osigurala kontinuitet proizvodnje. Dakle, naručene su enormne količine sirovina koje je PLATIO Pavgord, od kojih su proizvedeni gotovi proizvodi, koji su potom plasirani u prodaju putem povezanih društava. To je bio jedan od uslova da se uđe u daljnje pregovore sa prethodnim vlasnikom. Tada Pavgord nikome nije smetao.
Svako ko ima makar kokošinjac, zna šta znači kompenzacija! S obzirom da Željezara nema dovoljno novca da vrati Pavgordu desetine miliona KM za koks, kao i sa nekim drugim firmama, vrši se kompenzacija – roba umjesto keša. Sve to je rađeno da bi održali proizvodnju i stvorili uvjete da, uz zaštitne mjere ili podršku vlasti, nastavimo proizvodnju, što se nažalost nije dogodilo. Dakle, Pavgordu se vraća dug kroz kompenzaciju tj. robu, da bi Nova Željezara bila imalo likvidna i imala radnicima za plate. Osim toga, je li moguće da H&P ili Pavgord - mi, krademo svoju imovinu, dok su naši kamioni i mehanizacija u fabrici na raspolaganju...
Svjesni smo i da se laži o navodnim otuđenjima plasiraju od novinara i medija koji su ranije u bh. društvu razotkriveni kao egzekutori "media planova" određenih političara u obračunu s neistomišljenicima. Njihova nedjela na kraju su pravosnažno presuđene u korist njihovih žrtava, ali nažalost ovo je još uvijek društvo koje ne sankcionira laž, stvarne kradljivce i one koji uništavaju bh. privredu.
Posebno nam je stalo da građani Zenice, radnici Željezare koji trenutno nisu u pogonima, znaju da ne postoji nikakvo "rezanje pogona", što su utvrdili i inspekcijski i drugi nadležni organi. Niti jedan potez niti jedan kamion ne može napustiti pogone da se to ne odobri od strane ovlaštenih osoba sa zeničkog suda.
Međutim, građani i radnici moraju znati da, ako se u federalnom Parlamentu donese kriminalni zakon o oduzimanju imovine bez naknade, uprava Nove Željezare ne može garantovati da će sačuvati sve ono što je sačuvano od političkih lešinara, od pogona do zemljišta.
Na kraju, medije i novinare koji su proteklih dana objavili ili prenijeli bez provjere laži o navodnim krađama, obavještavamo da će priliku da dokažu svoje tvrdnje o "sumnjivim i mutnim radnjama" dokazivati ubrzo pred nadležnim sudovima.
Kompanija Nova Željezara je prisiljena da poslovnu čast i rejting brani na sudu, a svako ko bude iznosio neistine o našem poslovanju morati će živjeti s posljedicama tog nečasnog posla.
Uprava Nove Željezare Zenica,
28. maj 2026., Zenica Prikaži manje
btw...
Nova Željezara Zenica limited who can comment on this post.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#76079 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Uh jesu nervozni.
Ci-Nick

#76080 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Konkurencijsko vijeće je tu napravilo veliki propust.
Nije trebalo dozvoliti preuzimanje od strane H&P bez dokapitalizacije H&P.
Ovako je H&P kupio Željezaru posuđenim novcem od Pavgorda i nabavio koks posuđenim parama od Pavgorda i sad pokušavaju kroz kompenzacije očistiti dug prema Pavgordu do posljednje marke.
Cijelo vrijeme sam trvrdio da nije kupac Pavgord grupacija nego slabašni H&P. Jer da je kupac Pavgord onda se ne bi on prvi izvlačio svoja potrazivanja nego posljednji.
Ovo me podsjeća na kockarsku partiju, gdje kockar na početku partije gleda da izvuče svoj ulog, strpa u dzep a dalje da se kocka ulogom drugih saigrača.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#76081 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ci-Nick wrote: 31/05/2026 15:03 Konkurencijsko vijeće je tu napravilo veliki propust.
Nije trebalo dozvoliti preuzimanje od strane H&P bez dokapitalizacije H&P.
Ovako je H&P kupio Željezaru posuđenim novcem od Pavgorda i nabavio koks posuđenim parama od Pavgorda i sad pokušavaju kroz kompenzacije očistiti dug prema Pavgordu do posljednje marke.
Cijelo vrijeme sam trvrdio da nije kupac Pavgord grupacija nego slabašni H&P. Jer da je kupac Pavgord onda se ne bi on prvi izvlačio svoja potrazivanja nego posljednji.
Ovo me podsjeća na kockarsku partiju, gdje kockar na početku partije gleda da izvuče svoj ulog, strpa u dzep a dalje da se kocka ulogom drugih saigrača.
Mnogo jak post
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#76082 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ci-Nick

#76083 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

To je fer ponuda. I oni su pod slicnim uslovima uzeli pod zakup Koksaru Lukavac pa odustali poslije 3 mjeseca.
Ali mislim da se Vlada samo šalila, trebalo bi sad u sirovine uloziti cca 100 miliona i pokrenuti sve to.
Ne vjerujem da će vise ikad biti pokrenuta integralna.
Treba to zaboraviti.
Kakvi god da su ovi novi, bolji su od ovakve Vlade FBiH.
Oni su totalno podbacili. Samo u Elektroprivredi su napravili 300 miliona stete u 3 godine..
Zatekli su suficit u budzetu i stigli do debelog deficita.
Glasao sam za SDP i NS od 1992. Nikad više.
Obećanje da će priliku dobiti sposobni a ne podobni su pogazili.
U ovom trenutku je Efendić jedina osoba koja zasluzuje glas.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#76084 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ci-Nick wrote: 01/06/2026 13:58

To je fer ponuda. I oni su pod slicnim uslovima uzeli pod zakup Koksaru Lukavac pa odustali poslije 3 mjeseca.
Ali mislim da se Vlada samo šalila, trebalo bi sad u sirovine uloziti cca 100 miliona i pokrenuti sve to.
Treba to zaboraviti.
Oni su totalno podbacili. Samo u Elektroprivredi su napravili 300 miliona stete u 3 godine..
:cry:
dr_Evil

#76085 Re: Zeničani

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 01/06/2026 14:22

Treba to zaboraviti.
Taman kad si pomislio na osnovu prethodnog posta da mnogo mudro zbori :D
Casual's

#76086 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Nagovorite ga da opet glasa za trojku. Mozda im nije bilo dovoljno. Tek bagere popalili. :mrgreen:
Ci-Nick

#76087 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

dr_Evil wrote: 01/06/2026 14:27
_BataZiv_0809 wrote: 01/06/2026 14:22

Treba to zaboraviti.
Taman kad si pomislio na osnovu prethodnog posta da mnogo mudro zbori :D
Nažalost nemoguće je biti mudar sa ovakvom ponudom.
Istina spomenutog i ne poznajem dovoljno dobro. Ali jedina naizgled liberalna, demokratska, nekorumpirana NS se ulaskom u vlast raspala ko balon od sapunice.
I sta sad?
Ne glasati nikako? Podići ustanak, traziti izmjene u samom konceptu vladanja i upravljanja drzavom.
Zaboraviti sve i zivjeti sretno koliko je to moguće u svom mikro svijetu?
Last edited by Ci-Nick on 01/06/2026 15:00, edited 1 time in total.
DebelinJoe

#76088 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

Mogli su u ovoj velikodušnoj "ponudi" vala i napisati i da forumašu pod nickom Debelinjoe i njegovoj porodici daju 2000 kvadrata za potrebe pokretanja firme u Zenici. Kad su već tako dobre i merhametli duše.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#76089 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Meni su se svi smjali prije 7-8 godina kad sam predlagao ravnanje i sadnju kornisona. Do sad bi se zemlja i "oporavila" :mrgreen:

Sad navijam za solare. SE Zenica 1 Gigawati, Terawati.. milioni,avioni,kamioni :mrgreen:
dajdza-ze

#76090 Re: Zeničani

Post by dajdza-ze »

Pozz. Evo ja cu neprozvan ponuditi svoje misljenje. Nadam se da neces zamjeriti sto upadam ovako. Da su ovo ponudili vladi dok je jos isla integralna proizvodnja rekao bi da je sasvim ok, ali u ovoj situaciji mislim da je to neostvarivo. Zasto mislim tako. Pa prvenstveno zbog same proizvodnje jer puno je lakse nastaviti proizvodnju bez ovolikog stajanja, drugi razlog su ljudi koji su tu radili. Mislim da je odliv ljudstva sto zbog isteka ugovora sto zbog odlaska iz razni razloga broj ljudi sveden ispod minimuma za rad u 3 smjene.
Ci-Nick

#76091 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Kakav je ovo cirkus?
https://www.zenicablog.com/nova-zeljeza ... u-regresa/

Kod notara ovjeravati zahtjev za regres?
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#76092 Re: Zeničani

Post by anex »

I svaka ovjera - trošak po radniku...
Da ne govorim hodanje i zajebancija...
Casual's

#76093 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Ci-Nick wrote: 02/06/2026 14:50 Kakav je ovo cirkus?

Ne ovjerava se zahtjev, nego ugovor. Ugovor vjerovatno sadrzi stavku o tuzbama, pa zbog toga ide ovjera. Ljudi ocito sa radnicima komuniciraju preko advokata,
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#76094 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Kad uprava sa radnicima komunicira preko notara i advokata, stvar je poprilicno jasna.
Ci-Nick

#76095 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

_BataZiv_0809 wrote: 02/06/2026 17:17

Kad uprava sa radnicima komunicira preko notara i advokata, stvar je poprilicno jasna.
Valjda je fora da tamo neki advokat Radovanović zaradi 50.000 maraka, a kako nije iz Zenice sad još treba dodatno i ovjera ugovora sa advokatom( ili sa NŽ, nebitno) kod notara.
Pa uz 3% provizije advokata treba platiti i ovjeru kod notara dodatnih desetak maraka.
Ako kolektivni ugovor predviđa isplatu regresa, čemu onda zahtjev i ugovor.
stangla_angla

#76096 Re: Zeničani

Post by stangla_angla »

Ci-Nick wrote: 02/06/2026 17:45
_BataZiv_0809 wrote: 02/06/2026 17:17

Valjda je fora da tamo neki advokat Radovanović zaradi 50.000 maraka, a kako nije iz Zenice sad još treba dodatno i ovjera ugovora sa advokatom( ili sa NŽ, nebitno) kod notara.
Pa uz 3% provizije advokata treba platiti i ovjeru kod notara dodatnih desetak maraka.
Ako kolektivni ugovor predviđa isplatu regresa, čemu onda zahtjev i ugovor.

Preko advokata otkupljuju potraživanja radnika, da društvo ne duguje radniku nego advokatu. Ako dodje do stečaja onda advokat ima potraživanja i postaje stečajni povjerilac, na taj način diktira stečaj. Ukratko.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#76098 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Neobična životna priča dolazi iz Zenice, gdje Sanela Trozo tvrdi da je čak 40 godina živjela u kući bez ijednog računa za električnu energiju i bez kontrole nadležnih službi.

Danas, nakon što joj je struja isključena, pokušava pronaći način da dobije legalan priključak i normalne uslove za život.

:lol:
Sanjarko

#76099 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Nama nakon požara nisu htjeli da vrate na 2 tarife brojilo jer su govorili da je bilo 1 tarifno brojilo, a nije.

Ništa im nismo mogli. Sada su sami vratili na 2 tarife brojilo.
kakavdanakneiskustvu

#76100 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Sanjarko wrote: 03/06/2026 14:09
Nama nakon požara nisu htjeli da vrate na 2 tarife brojilo jer su govorili da je bilo 1 tarifno brojilo, a nije.

Ništa im nismo mogli. Sada su sami vratili na 2 tarife brojilo.
kakvog požara??
Post Reply