Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

N.N.

#42876 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Prije Corone mislim...
Pisalo je, bilo je clanaka oko toga i doktora ovog iz SBBa. I odjednom se sve utisalo.

Ako ja nisam sta pomijesao, ali znam da su ga optuzivali za nesto bas...smrt, smrt djeteta, zene, ne znam da me jebes sada :D
Ja_Ja

#42877 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

skoronikako wrote: 11/06/2020 13:22 Konakovic je opozicija koliko i Fuad. Bio SDA, unistio Bosnu, ovaj Celik, i sad kao on opozicija?

Jadni mi sa ovakvim u opoziciji.
Poredit njih dvojicu nije nikako uredu. Konakovic je i sa SDA bio na poziciji koju je napustio pa je poslije toga udario na SDA i u godinu dana ih razbuco u SA. To ne radi osoba koja ima oraha u dzepu tek tako. A da je i imao nesto SDA bi ga sigurno razvalila u SA. Kasumovic nit je sposoban da uradi tako nesto niti je pokusao. Malo blebetanja bez dokaza na ovim sjednicma i to je to. Tako da je Konakovic za njega mlazni avion.
skoronikako

#42878 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Onaj koga SDA izgradi tesko da moze biti opozicija. Ili mislis da je 14 godina malo.
avenija

#42879 Re: Zeničani

Post by avenija »

Za Fudu je i Mirad mlazni avion :skoljka:
channel10

#42880 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Koje godine misle zavrsiti onu zgradu na Talica brdu(Pirse)?
Na onoj tabli pise da je zavrsetak radova 31.12.2019., a nisu ni pola uradili...
Throttle

#42881 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Vjerovatno iste kad i tunel Vranduk :lol:
Kod.nas sve usporeno nesto
clio_dci120

#42882 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

channel10 wrote: 11/06/2020 22:13 Koje godine misle zavrsiti onu zgradu na Talica brdu(Pirse)?
Na onoj tabli pise da je zavrsetak radova 31.12.2019., a nisu ni pola uradili...
Pricao sam bas nedavno sa covjekom Koji prodaje stanove I kaze mi da su skroz slabi sa pretprodajom, sto je I razlog sporoijeg zavrsetka radova plus navodno je pokrenut postupak od strane stanara u Kineskom.
Inace, kako mi rece tada bila je planirana I Jos jedna zgrada kod one na bulevaru, Ali su navodno odustali, cak I onu prepravljaju u jednosobne stanove.
Inace, u Zenici je bas najvise otisla cijena kvadrata u odnosu na cjelokupnu ekonomsku sliku.
kamberovica polje

#42883 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Ne bi tu kupio stan, sve i da mi ga daju za marku po kvadratu.
clio_dci120

#42884 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Ma sta ja znam, meni je nezamislivo da je cijena kvadrata sada i u Ze preko 2 milje maraka...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#42885 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Pa kažu ovi što su dobili lovu od autoputa svi stanove pokupovali u gradu... :mrgreen: plus dijaspora, po mojoj procjeni 10 do 20 % stanova je vecinom prazna vecinu vremena .
clio_dci120

#42886 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Da, to znam. Znam licno covjeka, bivsi radni kolega, koji je masne pare dobio za trosnu kucicu. Ali njega je u postupku ekspropriacije zastupala advokatska kancelarija, preko koje su se u sustini podmazivali ovi sto su procjenjivali. Cak su neki sredjivali tako da vrate dio novca nakon sto naplate. Ne moze kod nas nista posteno...Uglavnom prema vecini onih koji su upuceni, dobro je prosao samo onaj ko je podmitio, standardna nasa svakodnevnica.
ExNihilo

#42887 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Stvar je toliko izopačena da je kvadrat u Sarajevu ponekad jeftiniji nego u Zenici.
Bobi
Forum administrator

#42888 Re: Zeničani

Post by Bobi »

clio_dci120 wrote: 12/06/2020 14:53 preko koje su se u sustini podmazivali ovi sto su procjenjivali. Cak su neki sredjivali tako da vrate dio novca nakon sto naplate. Ne moze kod nas nista posteno...
A gle a sutra ti se desi da s takvim osobama trebaš nešto poslovati :mrgreen: pa ko koga :mrgreen: . Ma ovo je rasulo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#42889 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

clio_dci120 wrote: 12/06/2020 14:53 Da, to znam. Znam licno covjeka, bivsi radni kolega, koji je masne pare dobio za trosnu kucicu. Ali njega je u postupku ekspropriacije zastupala advokatska kancelarija, preko koje su se u sustini podmazivali ovi sto su procjenjivali. Cak su neki sredjivali tako da vrate dio novca nakon sto naplate. Ne moze kod nas nista posteno...Uglavnom prema vecini onih koji su upuceni, dobro je prosao samo onaj ko je podmitio, standardna nasa svakodnevnica.
Ne bacaj bombe ziv bio. Vjestake placaju JP Autoceste, sto znaci da ti lanac podmazivanja koji si naveo ima falinku. Uzeo je pare zato sto mu je vjerovatno bilo puno zemlje tacno na trasi autoputa pa su mu morali sve eksproprisati, nije se sigurno opario na racun trosne kucice.
Bobi
Forum administrator

#42890 Re: Zeničani

Post by Bobi »

_BataZiv_0809 wrote: 12/06/2020 15:48 Vjestake placaju JP Autoceste, sto znaci da ti lanac podmazivanja koji si naveo ima falinku.
Bato, svi su uvezani i mngm iz JP i vještak i advokat i klijent :mrgreen: samo se treba dogovoriti kome koliko :D. Ovako ide...direktor, vodja službe, vještak, advokat,klijent...znaci na 5 dijelova :D.
belfy

#42891 Re: Zeničani

Post by belfy »

iz mog licnog iskustva sa ekproprijacijom nije potrebno nikoga podmazivati. ljudi nude uvijek vise nego sto bi se ocekivalo, a uzmu i obzir licno misljenje vlasnika sasvim regularno. vecina onih koji su dobili vise novca je obicno bilo zbog drveca. bilo da je u pitanju obicno crnogoricno ili zimzeleno drvo, a dosta vise za starije vocke na imanju. sto se samih kuca tice one su svakako preplacivane, a jos vise ako je u njima stanovalo vise od jedne porodice, tako da nije cudno sto su mnogi dobili jako velike cifre za nase uslove.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#42892 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Da to jeste tacno. Kuce odu po cijenama koje bi tesko do nikad postigle na trzistu. Ali ne uzimaju se svima kuce, jos manje se svima uzimaju cijela imanja. A bajke se pricaju.

Zakon je promjenjen, korisnik eksproprijacije moze uci u posjed i prije pravosnaznosti rjesenna, a ti ako ti se ne svidja mozes se samo ganati na upravnom sporu.
belfy

#42893 Re: Zeničani

Post by belfy »

tako prijete svima, ali ja ne znam da se takav slucaj ijednom desio. ali, kao sto rekoh iznad, ne vidim ni zasto bi se desio. ljudi daju vise nego sto se ocekuje, a onda neko dobije dosta vise novca, pa se krene pricati o stracari, jer ljudi gledaju kuce, a ne vrijednost pored toga. koliko vrijedi orah star 15 godina, koliko vrijedi bilo koja sadnica voca preko 7 godina... i tako dodju u nebulozu o prici da su covjeku za zemunicu dali ogromne pare...

da, ne uzimaju se cijela imanja, ali to je vise problem za one od kojih se eksproprijacija i vrsi. niko ne zeli da izgubi imanje, a da mu ostane kuca na tri sprata sa okucnicom manjom od ta tri sprata zbrojena u kvadraturi. za takve stvari je razumljivo da ce ljudi negodovati, ali, kao sto rekoh, i tu cesto izlaze u susret. ili da to kazem ovako: ne poznajem ikoga i nisam cuo od ikoga da je neko nezadovoljan iznosom koji je dobio eksproprijacijom...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#42894 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Hm moje iskustvo je ponesto drukcije. Nezadovoljnih koliko hoces....ali to je zbog naseg posvemasnjeg siromastva duhom, tj. koga je gladan kurac pravio njemu nikad dosta i mozda najvaznijeg faktora- ljudi sopstvenu imovinu mjere afekcionom a ne trzisnom vrijednoscu.

Ali da nam ne pobjegne sustina, a ona je: je li zaista toliki broj ljudi naplatio toliko dobre pare od autocesta da njihova potraznja za stanovima odrzava trenutnu cijenu kvadrata u gradu?
belfy

#42895 Re: Zeničani

Post by belfy »

tacan odgovor ne bih znao, ali je zasigurno doprinijelo istome. u kojoj mjeri - tesko je procijeniti. poznajem nekolicinu koji nakon kuce nisu zeljeli u stan, nego su kupovali druge kuce ili parcele, pa gradili kuce. omjer jednih i drugih je jako tesko procijeniti, a ne bih da spekulisem...
ExNihilo

#42896 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Nema naročitog smisla ta hipoteza, iako sigurno ima i takvih. Izgrađeno je stotine stanova zadnjih godina, a seljober će svakako radije kupiti stan u Sarajevu za iste pare, ili kuću. Jedini pravi odgovor je deset godina ultraniskih kamatnih stopa.
belfy

#42897 Re: Zeničani

Post by belfy »

ne znam kakva hipoteya je u pitanju... mozda neki sanjaju o stanu u Sarajevu, pa tamo kupuju, ali to pobija ono sto si sam rekao. da je skoro nevjerovatno da u Zenici novogradnja bude skuplja za kupiti...

a ovo u ultraniskim kamatnim stopama bih zaista volio da znam na sta mislis. koje su to i u kojim bankama takve nudjene (nakon opisa sta znaci ultraniske)?
ExNihilo

#42898 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

belfy wrote: 12/06/2020 22:15 ne znam kakva hipoteya je u pitanju... mozda neki sanjaju o stanu u Sarajevu, pa tamo kupuju, ali to pobija ono sto si sam rekao. da je skoro nevjerovatno da u Zenici novogradnja bude skuplja za kupiti...

a ovo u ultraniskim kamatnim stopama bih zaista volio da znam na sta mislis. koje su to i u kojim bankama takve nudjene (nakon opisa sta znaci ultraniske)?
Zašto pobija? Tražnja postoji, ono što govorim jeste da tu tražnju ne može objasniti nekoliko desetina porodica koje su dobile pare od autoputa, jer je u potpunom nesrazmjeru sa brojem stanova koji se gradi, i to ne samo u Zenici, nego okolini i Sarajevu, pogotovo uzevši u obzir da ko je dobio pare od autoputa nije prinuđen da ih potroši ni na stan, ni u Zenici.

Što se kamata tiče. Svaka banka na tržištu, bez izuzetka, ima najniže kamate na hipotekarne kredite u svojoj historiji. Od kada se statistika vodi u Evropi, pa i kod nas, nikada u historiji čovječanstva prosječna kamata nije bila niža. To znači ultraniske. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#42899 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Da, stan u Sarajevu kao vjeciti san svakog provincijalca...ekstremno dobra ilustracija seljacke pokondirenosti....
belfy

#42900 Re: Zeničani

Post by belfy »

ExNihilo wrote: 12/06/2020 22:28
belfy wrote: 12/06/2020 22:15 ne znam kakva hipoteya je u pitanju... mozda neki sanjaju o stanu u Sarajevu, pa tamo kupuju, ali to pobija ono sto si sam rekao. da je skoro nevjerovatno da u Zenici novogradnja bude skuplja za kupiti...

Zašto pobija? Tražnja postoji, ono što govorim jeste da tu tražnju ne može objasniti nekoliko desetina porodica koje su dobile pare od autoputa, jer je u potpunom nesrazmjeru sa brojem stanova koji se gradi, i to ne samo u Zenici, nego okolini i Sarajevu, pogotovo uzevši u obzir da ko je dobio pare od autoputa nije prinuđen da ih potroši ni na stan, ni u Zenici.

Što se kamata tiče. Svaka banka na tržištu, bez izuzetka, ima najniže kamate na hipotekarne kredite u svojoj historiji. Od kada se statistika vodi u Evropi, pa i kod nas, nikada u historiji čovječanstva prosječna kamata nije bila niža. To znači ultraniske. :D
pobija time onime sto si govorio da se Zenica izjednacava sa Sarajevom cijenama ili cak i da je cijena kvadrata vise. onda je lako doci do zakljucka kako se u Ze kupuje vise nego u Sa. jer, odakle cijene?

tu bih dodao da nije rijec o desetinama, nego mnogo vise. i malo je nesuvislo reci da neko ko bude iseljen iz kuce gdje je zivio nije prinudjen da nadje drugi smjestaj.

a sada bih te jos jednom zamolio za primjer tih ultraniskih i nikada nizih kamata. nebitno da li su hipotekarske ili neke trece. i, ovo ne pitam iz zahebancije, nego sto cu ih ja prvi uzeti. kao neko ko je otplatio 7 kredita i otplacuje trenutacno 2.
Post Reply