Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
prilagodjena

#201 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

ne bi bilo loše da napišete gdje ste trenutno...ko želi naravno :-D
law2

#202 Re: zeničani

Post by law2 »

Samo da se stupasim :)
law2

#203 Re: zeničani

Post by law2 »

prilagodjena wrote:ne bi bilo loše da napišete gdje ste trenutno...ko želi naravno :-D
U dnevnom boravku, pijem caj...
elizabeth a

#204 Re: zeničani

Post by elizabeth a »

law2 wrote:Samo da se stupasim :)
+1! :D
prilagodjena

#205 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

mašala :-) :-) :-)
etoja

#206 Re: zeničani

Post by etoja »

+1 :)
Not My Idea

#207 Re: zeničani

Post by Not My Idea »

nellington wrote:
crkvice wrote:ma ja se sjecam i kad se u Central islo da se gleda film, al ne smijem to ni spomenuti :D
Central je moje prvo kino-iskustvo :)
i moje..bolje receno polu-iskustvo, u pola filma nestalo struje :D
prilagodjena

#208 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

Warashii wrote:YO!
Ih vidi "staraca" na okupu.
Ta donja dzada je bila pravo cudo. Bolero, Focus, Aloha, Gallery First, Estrada, Ultra, Stari krovovi, Da Capo i vjerovatno sam neke izostavio jbga.
Sjecate se Alibabe i LA a joj jos da dodam Sharm ili Kaisu :P .
Prvi hamburger u Ze, prije sam jeo neki u Zadru pa mi ostao u pamecenju, sam smaz`o kod Mecana, dobio pare za neku priredbu, haman Branka Kockicu i jbga :roll: bio sam pravo nesto gladan, al je bio najbolji koji sam ikada pojeo, cak i dan danas.
Danas ne izlazim nigdje, nisam izasao ne pamtim, nekada je to bio Stari Sat pa i u onaj Biznis, Gatto.
joj dobar si,ti se sjećaš naziva svih kafića :-) :-)
hamburger kod mecana prva liga...nešto ne zagledam kad prođem,jel tamo još neki gril ili nešto drugo?

od posljeratnih ugostiteljskih obkjekata gatto je ono što mi se najviše svidjelo :D
prilagodjena

#209 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

i ja sam dosta večeri provela tu ali se sjećam samo bolera :lol: :lol: a tita mi nisam plavuša :oops: :lol: :lol:
sadmire

#210 Re: zeničani

Post by sadmire »

prilagodjena wrote:
Warashii wrote:YO!
Ih vidi "staraca" na okupu.
Ta donja dzada je bila pravo cudo. Bolero, Focus, Aloha, Gallery First, Estrada, Ultra, Stari krovovi, Da Capo i vjerovatno sam neke izostavio jbga.
Sjecate se Alibabe i LA a joj jos da dodam Sharm ili Kaisu :P .
Prvi hamburger u Ze, prije sam jeo neki u Zadru pa mi ostao u pamecenju, sam smaz`o kod Mecana, dobio pare za neku priredbu, haman Branka Kockicu i jbga :roll: bio sam pravo nesto gladan, al je bio najbolji koji sam ikada pojeo, cak i dan danas.
Danas ne izlazim nigdje, nisam izasao ne pamtim, nekada je to bio Stari Sat pa i u onaj Biznis, Gatto.
joj dobar si,ti se sjećaš naziva svih kafića :-) :-)
hamburger kod mecana prva liga...nešto ne zagledam kad prođem,jel tamo još neki gril ili nešto drugo?

od posljeratnih ugostiteljskih obkjekata gatto je ono što mi se najviše svidjelo :D
interesantno je kako je tzv "carsija", kao mjesto gdje se na otvorenom okuplja omladina, mijenjala svoju lokaciju: nekad bila kod Bordoa, kasnije kod gore pobrojanih kafica, kad se sjetim samo koliko sam vremena tu proveo, ni sam ne znam zasto, onda se preselila kod Belfasta, jednog od dobrih starih kafica u koje sam izlazio za vrijeme studija, poslije odsetala do Gimnazije, neko vrijeme bila na zidicu kod Kamenog mosta, a sad, sad i ne znam gdje je, haman se taj obicaj izgubio!?
Not My Idea

#211 Re: zeničani

Post by Not My Idea »

sad je na školskom :lol:

zezam se, ma niko se vise i ne okuplja. vise nije cool stajati na ulici
Eborg

#212 Re: zeničani

Post by Eborg »

Samo da potvrdim da je kino "Central" radilo tokom rata. I ja sam bio jednom, zakačio me "Beverly Hills Cop". :thumbup: Tad se išlo u kino zbog tog cijelog doživljaja, nisi znao ni šta ćeš gledati. Sad se prenemažu kad im ponudiš DVD usred kuće. :mrgreen:

Danas Zenica fakat nema neku "centralnu" tačku na kojoj se skuplja omladina. U zadnjih 10-tak godina to su bili gimnazija i zidić kod Kamenog mosta (ne znam kako sam ovo mogao zaboraviti) te stepenice kina "29. novembar", prije nego je isto obnovljeno.

Balavci s autima, Facebook, neki novi trendovi su bili faktori koji doprinesoše tim promjenama.

Iz priča starijih, "Žilet" u Staroj čaršiji je krajem '80-ih također bio hit. Zaboravio sam ime, ali čini mi se da je spomenut i neki kafić u suterenu "Beograđanke"/"Bosanke"/kako li se već danas zove, niz one stepenice gdje se ulazi u "Jysk", sjećam se da je u ratu bilo puno prašnjavih poker-aparata. :-)

Kultni "Kristal" je ipak opstao kroz generacije, i danas volim otići tamo pa s merakom naručiti sladoled ili kolač a prije sam k'o bez duše znao trčati da uzmem kuglu u kornetu. :lol:

"Jazz klub" zna ljeti biti interesantan no u posljednje vrijeme je sve više putera. Isto k'o što su nekad prvačići išli u "Romantic" a ovi ozbiljniji iz 2. i 3. razreda u "Gaudeamus", danas je tamo mrtvi seljakluk. Onda puteri pređoše i djelimično se zadržaše u "Businessu"/"Clubu 072" da bi danas dobacili do novih visina i shopping-centra. :-)

prilagodjena

#213 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

sjećam se i ja priče o žiletu i znam da je bila masa raje ispred ali su u pitanju rane 80-e...poslije žileta picerija pa bordo
mani je najfascinantnije to što vlasnici tih kafića nisu imali bog zna kakvu korist od toga jer tu pa gotovo niko ništa nije pio al' su šutjeli i trpjeli....mogu misliti kako bi sad bilo da se npr. ispred ono kafića ispod rmk prometa(mislim da je rafaelo) okupi na stotine omladinaca :-) :-) :-)
Not My Idea

#214 Re: zeničani

Post by Not My Idea »

Eborg wrote:Isto k'o što su nekad prvačići išli u "Romantic" a ovi ozbiljniji iz 2. i 3. razreda u "Gaudeamus", danas je tamo mrtvi seljakluk.
ja kad sam bila prvi (pa i drugi razred), isli smo u Romantic na onaj sendvic na velikom odmoru :D
u prvom skoro niko nije pio kafe, u drugom ko malo poceli..tek u trecem se poneko propusio..

al htjedoh rec, dok smo mi isli u Romantic, 3. i 4. razred su isli u Gaudeamus. nama nije ni padalo na pamet da udjemo. znam da me vazda zanimalo kako li je iza onih zatamljenih prozora :lol:

a danas :cry: mahom svi u prvom razredu puse, kafa je pije ko da su veliki, u Gaus te stid uc ako imas preko 20..
belfy

#215 Re: zeničani

Post by belfy »

da nellington ne pomenu prvo kino iskustvo vjerovatno bih preskocio odgovaranje. nenagodan sam nesto... elem, moje prvo kino iskustvo je bilo u kinu "Metalurg". dajdza me vodio da gledam Buce Lee-a. Nezaboravno, naravno iz kina izlazio u letu s jednog nogom ispruzenom. :) nakon toga sam obilazio sva kina. Najruznije je, vala, ono u Crkvicama. Da bude jos smjesnije - u Tuzli kad sam bio u kinu ono je isto kao ovo u crkvicama, samo imaju cetiri velike fotelje u prvom redu. nemam pojma zasto tako dobro pamtim kina...
sto se kafana tice, moja prva kafana je bila U2 koja je bila u blizini Hamzica na onom cosku gdje je sada optika nekakva... poslije te, sve ostale su se obilazile, vise-manje. mogao bih cak i izdvojiti neke, ali mahom su vec iznad pobrojane, pa mislim da nema potrebe. iako, moram, ipak, izdvojiti Belfast. ono je bila kafana-dozivljaj, zajedno sa nebrojeno belaja i racija u istoj. u Gaudeamus sam izlazio dok jos nije bio renoviran. dok je jos bio samo dva stola unutra (od toga jedan ispod stepenica, pa se glava redovno nalazila u njima) i velika tenda tamo gdje je sada objekat.
dosta od mene vala. i previse se nakucah ovako nenagodan.

edit: upravo sam primjetio da niko nije pomenuo Maccao (ili mi je promaklo) i ono je bila kafana vrijedna paznje.
Eborg

#216 Re: zeničani

Post by Eborg »

Diskoteka/pizzeria "Kaktus"! :lol:

Tu je TV Zetel organizovao one svoje playback emisije a ni pizza nije bila loša.

@Not My Idea: Upravo tako, nekad su se prva seksualna iskustva prepričavala u "Gaudeamusu" nakon ljetnog raspusta uz capuccino (k'o biva ozbiljna tema pa da budemo k'o veliki :mrgreen: ), a sada haman hebači odmah upisuju srednje škole a rakiju k'o vodu sastavljaju, to se zemlja lomi pod njima. :lol:
Not My Idea

#217 Re: zeničani

Post by Not My Idea »

joj pa bila je i ona diskoteka Hayat :lol:
sadmire

#218 Re: zeničani

Post by sadmire »

Eborg wrote:Diskoteka/pizzeria "Kaktus"! :lol:

Tu je TV Zetel organizovao one svoje playback emisije a ni pizza nije bila loša.

@Not My Idea: Upravo tako, nekad su se prva seksualna iskustva prepričavala u "Gaudeamusu" nakon ljetnog raspusta uz capuccino (k'o biva ozbiljna tema pa da budemo k'o veliki :mrgreen: ), a sada haman hebači odmah upisuju srednje škole a rakiju k'o vodu sastavljaju, to se zemlja lomi pod njima. :lol:
jao sad se sjetih, u Kaktusu sam imao jedno od najboljih rodjendanskih slavlja, januara 2000-e, tad je bio onaj veliki snijeg, nagomilane hrpe posvuda bile
prilagodjena

#219 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

Eborg wrote:Diskoteka/pizzeria "Kaktus"! :lol:

jel' to u zanatskom pa gore na spratu...joj sve sam pozaboravljala,ne zamjerite :-)
silent hill

#220 Re: zeničani

Post by silent hill »

samo da se upišem...i ja sam počeo sa Belfastom,pa i Fenixom u to vrijeme...ali davno su ta vremena bila...kasnije(mnogo kasnije) je bio jezz sa onim akvarijumom (sjećam se kad mi je rodjak iz Amerike došao i ja ga vodio da mu pokažem najveći akvarijum u BIH,on se upišao od smijeha) :D
btw ja sam u Romanticu samo frape žderao,to mi je najjače piće bilo :)

sad povremeno svratim do Rafaela,čisto da negdje izađem
nellington

#221 Re: zeničani

Post by nellington »

Joj, pa zar nije Zetelov megashow bio u Metropolisu? :D
Not My Idea

#222 Re: zeničani

Post by Not My Idea »

nellington wrote:Joj, pa zar nije Zetelov megashow bio u Metropolisu? :D
i u Metropolisu i u sali Edhem Mulabdic skole :D
phillie

#223 Re: zeničani

Post by phillie »

@Not My Idea
e vala nek si spomenula onaj sendvic iz Romantika :D mi smo kao studentarija odlazili tamo u pauzama (naglasak na mnozinu) od ucenja :D pravo dobri bili...

Al hajd sve to, pobrojalo se dosta toga, al jel neko slucajno zalazio u "TNT" kod Mikija na poneku partiju bilijara, flipera ili video igrica. to je skoro pa kultno mjesto :D

Evo sad gledam ovu temu, pa zar je moguce da smo u Zenici u ratu i poslije rata imali boljih sadrzaja, nego sto danas Zenica nudi, ili je to zato sto je tad to bilo "nase vrijeme" jer ipak godine su ucinile svoje nasoj, hajde da kazem generaciji....

@prilagodjena
e nek si nam bas otvorila temu...ne bi se sarajlije sjetile, pa to ti je :P :P :P
likce

#224 Re: zeničani

Post by likce »

Samo da se upisem!
@Crkvice ,ja sam u toku srednje cesto bio u TNT(ako mislis na onaj u staroj carsiji) dok se i to nije izmjenilo,prvo naziv pa onda raja,bombe,meci i pizdarije i ja odustao!

Dobar je bio i romantik u srednjoj,ja isao na bilimisce a djevojka u gimnaziju,ej kad se sjetim koliko sam ondje vremena proveo ispijajuci kafe,cekajuci je jer uvijek ima sedam casova :D (ko gimanzija) ,onda idemo na kafu zajedno al ne tu jer se ne smije svasta raditi pred drustvom nego u onaj "uvlacak" kod doma stampe na treci sprat,jer nema nikoga gore ali moras paziti kada ulazis i izlazis da je neko poznat ne vidi.......lijepe uspomene!

Sada vecinom izlazim u kino i zurnal(bivsi dreams) u staroj carsiji,nekako mi odgovara atmosfera,rafaelo cetvrtkom(plesno vece) bude fino,stari sat,ima jos nekih al su nabrojani!

A jeste vidjeli onoga sto je otvorio kao kafanicu napolju,ono sa drvenom kucicom,oni viseci stolovi, izmedu bosanke i stare carsije kod kamenog spavaca?!Napomenu ovo jer sam se pravo nasmijao kad sam bio tu,naime narucio caj i platis odmah da ne bi pobjegao,ali mi naplati 3 km,aj ja sutim,popijem i vratim mu solju on meni vraca kusur 1,5km!Pitam ja njega sta je sad ovo,kad kaze ako hoces vrati solju i dobijes kusur a ako neces nosi solju :lol: :lol:

Eto toliko..
Kio

#225 Re: zeničani

Post by Kio »

Ima nass :D
Ko ide u Gatto, i u ostale pivnice :D

Rock and Roll raja, 8)
Post Reply