Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bluemore

#351 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by Bluemore »

bitno je da ti kontas za sve ;-)
Dozer

#352 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by Dozer »

:wink:
OldMayor

#353 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by OldMayor »

@Dozer, padne li ti na pamet da mozda neko od tvoje raje isto tako ima profil na forumu?

Mislim, iznositi ovako privatne stvari koje su ti recene u strogom povjerenju.
Ne znam, mahalanje na visokom nivou. :roll:

Osim, ako ih nisi izmislio.

I ne znam kako ode tema na to koliko ce ko imati djece. Sta koga briga ko ima koliko djece? Ono ljudi imate li vi svoje zivote, ili su vam toliko dosadni pa daj ceprkaj po tudjim.
berenice

#354 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by berenice »

Većini su njihovi životi savršeno normalni i savršeno dosadni.
Big Ang

#355 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by Big Ang »

Dozer wrote:Skrecete na pogresn kolosijek...
Madner je shvatio poentu postova, a ta poenta je predaleko od toga da bi se neko meni, ili bilo kome, trebao pravdati za bilo sta, a pogotovo za to sto nema djece.

Pitanje je bilo zasto parovi ne zele djecu, a ja sam samo dao dva primjera iz kojih je vidljivo da to bas i nije tako, ali DA SE TO KRIJE i predstavlja drugacije upravo radi mahale.

Zato jer mu je lakse da ga tracas i mrzis nego da ga sazaljevas? Zar je to zaista toliko tesko za shvatiti? A ljudi vole da sazaljevaju. Cak i gore od sebe. U stvari bez ovog "cak".
Dozer

#356 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by Dozer »

@Mayor
Nisam nista izmislio (zaista bih trebao imati prebujnu mastu za izmisljanje onoga...) a, vjeruj mi, mnogi ce se prepoznati u masi mojih rijeci. Pitanje je samo - da li su spremni i sami sebi priznati...
Isto tako, niko ovdje nema pojma o kome sam pricao, pa ne vidim sta je tu mahalanje? A garantujem da je vecina onih bez djece u nekoj slicnoj prici. Nije valjda da su vam mentalni sklopovi toliko nastimani na mahalu, pa je u svemu vidite?
A nemam pojma kako se dodje na sve ovo. Ja nisam zapoceo.
crnoplavo

#357 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by crnoplavo »

Dozer wrote:Skrecete na pogresn kolosijek...
Madner je shvatio poentu postova, a ta poenta je predaleko od toga da bi se neko meni, ili bilo kome, trebao pravdati za bilo sta, a pogotovo za to sto nema djece.

Pitanje je bilo zasto parovi ne zele djecu, a ja sam samo dao dva primjera iz kojih je vidljivo da to bas i nije tako, ali DA SE TO KRIJE i predstavlja drugacije upravo radi mahale.
DOZOVI SE COVJECE NIJE TI OVA TEMA BABOVINA DA NEKOM GOVORIS "SKRECETE NA POGRESAN KOLOSJEK" :shock: :? :? :shock: :-) :? :?
pazi da ne skrenes na kolosijek megalomanije i samoljublja :thumbup:
Dozer

#358 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by Dozer »

Skrecete u smislu da ne razumijete poentu... ma...i ja se zajebavam,. Hajte nazad u mahalu...
crnoplavo

#359 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by crnoplavo »

Dozer wrote:Skrecete u smislu da ne razumijete poentu... ma...i ja se zajebavam,. Hajte nazad u mahalu...
"ne razumijete poentu..."
neznam sto vrijedas :? mislim ok eto imas iskustvo u braku, izgradeno ne samo na svom vec "dessetinama" drugih (mozda ces kasnije lpricat o nekim stotinama, pa i milijardaaama brakova) eto idi kod oprah ili Dejane i budi bracni savjetnik, ne znam sta hoces od nas, da svi zajedno aplaudiramo tvom znanju i iskiustvu, da se otvri podforum brak i brak i da tamo budes akfa i omega, da vedris i oblacis? Ok ako to zelis pisi odgovornima ali nemoras i druge forumase maltretirat da ne kazem al ok slazem se sa ostalim :thumbup:

Image

Dozer wrote:Skrecete u smislu da ne razumijete poentu... ma...i ja se zajebavam,. Hajte nazad u mahalu...
Ma.Le.Na

#360 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by Ma.Le.Na »

:shock: :pisnula: :pisnula:
ja dobre emisije i prenosa
Arii

#361 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by Arii »

berenice wrote:Većini su njihovi životi savršeno normalni i savršeno dosadni.
:thumbup:
ema_

#362 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by ema_ »

Ma.Le.Na wrote: :shock: :pisnula: :pisnula:
ja dobre emisije i prenosa

+1 :mrgreen:
Dozer

#363 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by Dozer »

crnoplavo wrote:
neznam sto vrijedas :? mislim ok eto imas iskustvo u braku, izgradeno ne samo na svom vec "dessetinama" drugih (mozda ces kasnije lpricat o nekim stotinama, pa i milijardaaama brakova) eto idi kod oprah ili Dejane i budi bracni savjetnik, ne znam sta hoces od nas, da svi zajedno aplaudiramo tvom znanju i iskiustvu, da se otvri podforum brak i brak i da tamo budes akfa i omega, da vedris i oblacis? Ok ako to zelis pisi odgovornima ali nemoras i druge forumase maltretirat da ne kazem al ok slazem se sa ostalima
Vrh vrhova... I nek' si mi se nagovorio/la. Nisi se, u svemu ovome, zapitao/la jednostavno pitanje - otkud ti na temi koja te ne zanima? :roll:
I...cime i koga ja to vrijedjam...? :roll:
Bambi_na_kofeinu

#364 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by Bambi_na_kofeinu »

Tema je na tragu da postane odvratna, steta.
Krene to tako, zasto se neko vjencaje, zasto sada a ne tada, zasto jedno dijete, jedinci su samozivi, zasto bez djece, to je sebicno, docim oni koji radjaju to rade za dobro nacije, sta oni imaju biti sretni bez djece, kako mogu kako smiju, znam ja njih, jebo ti njih (nas)...
I tako, kad krene i hoće.
crnoplavo

#365 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by crnoplavo »

Dozer wrote:
crnoplavo wrote:
neznam sto vrijedas :? mislim ok eto imas iskustvo u braku, izgradeno ne samo na svom vec "dessetinama" drugih (mozda ces kasnije lpricat o nekim stotinama, pa i milijardaaama brakova) eto idi kod oprah ili Dejane i budi bracni savjetnik, ne znam sta hoces od nas, da svi zajedno aplaudiramo tvom znanju i iskiustvu, da se otvri podforum brak i brak i da tamo budes akfa i omega, da vedris i oblacis? Ok ako to zelis pisi odgovornima ali nemoras i druge forumase maltretirat da ne kazem al ok slazem se sa ostalima
Vrh vrhova... I nek' si mi se nagovorio/la. Nisi se, u svemu ovome, zapitao/la jednostavno pitanje - otkud ti na temi koja te ne zanima? :roll:
I...cime i koga ja to vrijedjam...? :roll:
prvo! priznajem da si dao vrijedan doprinos temi, ali to ne treba preuvelicavat, ti si se na osnovu toga sto se par forumasa s propalim brakovima, razocarani u ljubav primilo ko saucesce na taj tvoj osvrt zakljucio da si ti taj cije misljenje nema alternativu...izvini ali ima ovdje jos ljudi cije bi milsjenje bilo vrijedno cuti, radi teme i istine, ali oni su sistemski od strane tebe kao velikog gurua koji je napisao upustvo za brak :? i tvojih sljedbenika, koji ovdje konkretno promovisu jednoumlje, jednostavno nek neko poisli da napise nesto sto makar cenat odstupa od postulataa koje ste vi zlatnim vezeom utkali med oblake taj je odmah izlozen sikaniranju i omalovazavanju sto direktnom-od strane sljedbenika sto indirektnom od strane gurua braka rijecima "skrecete u pogresan kolosijek, ne razumijete poentu...
i ko je rekao da me tema na zanima!? :? :-? :-) medu prvima sam podrzao temu, nemojmo offtopicariti, vratimon se temi uz medusobno uvazavanje sagovornika :thumbup:
Bambi_na_kofeinu

#366 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

@Hegelisim, tebi bi ipak trebala tema "Dozer Odgovra" nešto tipa onih kolumni Draga Saveta, Pitajte Lastana, Marta odgovara :D

Nego, imam potrebu da se osvrnem na ovo Poenta je da to nije bio prvi izbor ljudima i da je to dovelo do krize.
Zapravo to je faktor koji nije nužno vezan za imanje djece pa kada malo pročačkaš može ti se činiti da ljudi imaju određeni žal, možda i imaju, ali nedovoljno da bi ih se etiketiralo kao "nesretne".

Pa tako imaš masu parova bez djece koji su to prihvatili i zaista žive i sretne živote i sretne brakove, da, ako ih neko pritisne insistiranjem kako i zašto kvragu žive bez djece moći će primijetiti da nisu možda to planirali, ali donositi na osnovu toga ikakve zaključke jeste maograđanski/mahalaški.
Čuj zaključka, nisu htjeli raditi na djeci/liječiti se, zbog mahale? Daj me najte...

Imaš masu parova kojima se rodilo bolesno dijete, i da, ako ih neko neuviđajno pritisne insistiranjem moći će primijetiti da imaju žal što nisu dobili zdravo dijete (možeš misliti), ali bilo bi idiotski donositi sud da oni nisu sretni što imaju dijete, što mogu da mu poklone ljubav i pažnju, i da ne bi voljeli da ga nema,

Imaš masu parova kojima se "zalomila" neplanirana trudnoća, treće ili četvrto dijete, ili vanbračna trudnoća, i njih ako neko pritisne insistiranjem možda će moći primijetiti žal jer im se život nije odvijao prema planiranim zamislima, ali zaključiti iz toga da je taj neko nesretan roditelj bi bilo sitno.

Imš masu roditelja koji su računali s tim da im dijete bude tu u starosti za dodati čašu vode, ali dijete odselilo u Australiju, Švedsku... Ako pritisneš te starce radoznalim ispitivanjem možda ćeš i moći primijetiti žal što svoju djecu vide jednom godišnje, ali zključiti iz toga da svojoj djeci žele išta manje od svakog dobra bi bilo bahato.

A krize?
E krize mogu planuti i zbog nemanja djece i zbog neprilagođavanja momentu da se dijete dobilo pa nekako se baš tada par počne neumoljivo udaljavati, ali u oba slučaja do para je ne do djece.

I šta?
A ništa...možda malo da se zapitamo za čim mi potajno žalimo kada nas niko ne pritišće insistiranjem :)
Bambi_na_kofeinu

#367 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Pa nije to trend, to je imanje ili nemanje želje, zar je teško shvatiti?
Većini ljudi jeste urođena želja za djecom, evo meni jeste, ali da, postoje ljudi koji zaista ne žele djecu, i bili bi nesretni i promašeni da se realizuju kao roditelji.
Problem nastane ako takva osoba ipak poklekne što pritiscima društva što pritisku koji sama sebi pravi jer se osjeća kao frik, pa ipak postane roditelj.
Drugi problem je ako jedan partner želi djecu, drugi ne, takva veza je bezperspetivna.

Meni je samo problem što parove bez djece (nebitno da li je to želja ili nemogućnost) se gleda kroz lupu, kao otkud im pravo da budu zadovoljni, hajmo malo grebati ispod površine dok se ne sklupčaju u fetus položaj i ne priznaju nam da su zapravo jadni i ogorčeni.
A glupo je to.
Ljudi svoje živote uglavnom savršeno prihvataju, i najčešće jesu zadovoljniji nego što mislimo, evo recimo dam koliko hoćeš da Dozerovi nerazmnoženi prijatelji njemu iza leđa komentarišu "a jadan...oženjen od 24, pa onda došla djeca i sve u paketu...dever dunjaluk".
I tako se oni međusobno ispod oka procjenjuju ko je više nerealizovan ispod nasmijane površine :D
paladinka

#368 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by paladinka »

Bambi_na_kofeinu wrote:Pa nije to trend, to je imanje ili nemanje želje, zar je teško shvatiti?
Većini ljudi jeste urođena želja za djecom, evo meni jeste, ali da, postoje ljudi koji zaista ne žele djecu, i bili bi nesretni i promašeni da se realizuju kao roditelji.
Problem nastane ako takva osoba ipak poklekne što pritiscima društva što pritisku koji sama sebi pravi jer se osjeća kao frik, pa ipak postane roditelj.
Drugi problem je ako jedan partner želi djecu, drugi ne, takva veza je bezperspetivna.

Meni je samo problem što parove bez djece (nebitno da li je to želja ili nemogućnost) se gleda kroz lupu, kao otkud im pravo da budu zadovoljni, hajmo malo grebati ispod površine dok se ne sklupčaju u fetus položaj i ne priznaju nam da su zapravo jadni i ogorčeni.
A glupo je to.
Ljudi svoje živote uglavnom savršeno prihvataju, i najčešće jesu zadovoljniji nego što mislimo, evo recimo dam koliko hoćeš da Dozerovi nerazmnoženi prijatelji njemu iza leđa komentarišu "a jadan...oženjen od 24, pa onda došla djeca i sve u paketu...dever dunjaluk".
I tako se oni međusobno ispod oka procjenjuju ko je više nerealizovan ispod nasmijane površine :D
Svaka cast :-)
Dozer

#369 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by Dozer »

Bambi_na_kofeinu wrote:Pa nije to trend, to je imanje ili nemanje želje, zar je teško shvatiti?

A glupo je to.
:roll:
Ni priblizno...
Da si samo malo pazljivije citala sta sam napisao, vjerovatno bi bez vecih problema vidjela da sam sasvim jasno napisao da nemam apsolutno nista protiv toga da neko ne zeli i nema djecu. Sasvim legitiman stav, identican onome da neko zeli da ima djecu.
Poenta onoga sto sam napisao jeste ukazivanje na nas malogradjanski i mahalski sistem vrijednost koji vlada.
I, ne, ne procjenjujemo se mi ni oko cega, pogotovo ne ispod oka. Bar ja to ne radim nikad i prema bilo kome, a svoje prijatelje poznajem sasvim dovoljno da bih znao da li su takvi ili ne (zato mi i jesu prijatelji).
Ali...ne vrijedi objasnjavati, zar ne...?
Deleter

#370 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by Deleter »

Sve procitah od a do z.
Dozeru, stvarno nema potrebe da se trudis i dalje objasnjavas. Ko te nije razumio do sad nece ni od sad.
Ja sam u braku 14 godina i mogu reci da si utrefio preko 90% svega sto si napisao a sto se tice m/z odnosa u braku i drustva, to jest okoline.
Ja sam se nasao u skoro svemu napisanom, a tvrdim da i moja raja koja su u braku imaju sve isto. Ima tu i tamo malih razlika ali generalno to je to. :thumbup:

A ovi sto te ne kontaju to je do njih. :skoljka:
Dozer

#371 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by Dozer »

Neka te... Sad ces i ti postati "obozavalac gurua" ili "neko u nesretnom braku" ili "s propalim brakom" :run:

A, nisi nam rekao ni da li imas djece :D
Vidis da je to vrlo bitna stavka u ovoj komunikaciji (iako je teme zenidba) :)
Deleter

#372 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by Deleter »

Izvinjavam se. Imam djecu u kolicini od 3 (tri) komada. A imam i udatu sestru vec 6 godina koja ne zeli djecu. Ali zaista ne zeli ni ona ni on i nisu dio one price o mahali. Na drugoj strani imam i rodjaka koji jeste dio one price o mahali i prikazivanja u mahali. I zato znam da si bio u pravu sa onim opisima. Srecom ih stigoh procitati prije editovanja :-D
Dozer

#373 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by Dozer »

Ja necu vise komentarisati, da me ne nastave prozivati "guruom".
Sunny-7

#374 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by Sunny-7 »

Ja sam žena i takođe moram priznati da je Dozerova analiza poprilično tačna. Samo je ovdje previse mladih ljudi punih nerealnih očekivanja.

Sent from my iPhone using Tapatalk
JThomas

#375 Re: Čemu vrijeme tome i vakat : Ženidba !!!

Post by JThomas »

pa naravno da je tačna, onako generalno, u pravilu. a i kad bi tvrdio da je tačna u 100% slučajeva sigurno bi greška bila puno manja nego kod ovih što tvrde da je 80% brakova skladno. to se čovjek može samo kiselo nasmijati.
Post Reply