Cemu sluze/koriste molitve?
-
marijindvorac
Ma neee.... termini kao likvidicija, 'friendly fire' ili cak 'collateral damage' samo potvrdjuju neciji nestanak i ako ne vidim razliku u rezultatu koji je isti: bila ti je.KOGOD KADGOD wrote:@digger nije "likvidiran"...
Da se razumijemo: digger nije bio pod banom ali je shvatio da je pokusaj stavljanja brnjice upravo to.
Nesto kao iz filma "Cold Hand Luke" kada upravniuk zatvora proglasi: "What we've got here is failure to communicate."
Dakle, suptilna razlika u shvatanjima.
- Ahmmed
A šta znači? To što se nešto koristi kao pozdrav, ne znači da nema u sebi elemente dove, molitve..._BosanaC wrote:malcolm_xxl wrote:ima ba kako nema, esselamu alejkum![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Tito dragi![]()
![]()
Pa ovaj M92 jos ne zna ni sta znaci ovo sto napisa
Nego,impresionira činjenica koliko se interesiraš za islam, Bosanac
Ili je to u skladu sa onom narodnom: "U strahu su velike oči"
-
marijindvorac
Bome meni izgleda da je cojek na momenat usetao u kriv sokak za sta automatski sleduje naljepnica "Infidel."Ahmmed wrote:A šta znači? To što se nešto koristi kao pozdrav, ne znači da nema u sebi elemente dove, molitve..._BosanaC wrote:Tito dragimalcolm_xxl wrote:ima ba kako nema, esselamu alejkum![]()
![]()
U ovom konkretnom slučaju, veoma lijepe dove....koja se koristi i u namazu......
Nego,impresionira činjenica koliko se interesiraš za islam, Bosanac![]()
- Ahmmed
marijindvorac wrote:Bome meni izgleda da je cojek na momenat usetao u kriv sokak za sta automatski sleduje naljepnica "Infidel."Ahmmed wrote:A šta znači? To što se nešto koristi kao pozdrav, ne znači da nema u sebi elemente dove, molitve..._BosanaC wrote: Tito dragi![]()
![]()
U ovom konkretnom slučaju, veoma lijepe dove....koja se koristi i u namazu......
Upit je upućen Bosancu, a ne tebi. Bosanac i ja, koliko god su nam mišljenja u nekim stvarima različita, imamo dobru komunikaciju. Bez gorčine, uz zelene smajlije
-
fia
Ahmmed wrote:marijindvorac wrote:Bome meni izgleda da je cojek na momenat usetao u kriv sokak za sta automatski sleduje naljepnica "Infidel."Ahmmed wrote: A šta znači? To što se nešto koristi kao pozdrav, ne znači da nema u sebi elemente dove, molitve...U ovom konkretnom slučaju, veoma lijepe dove....koja se koristi i u namazu......
Upit je upućen Bosancu, a ne tebi. Bosanac i ja, koliko god su nam mišljenja u nekim stvarima različita, imamo dobru komunikaciju. Bez gorčine, uz zelene smajlije.....Valjda i zbog toga što smo još dovoljno mladi, za razliku od nekih
-
_BosanaC
Ahmmed wrote:A šta znači? To što se nešto koristi kao pozdrav, ne znači da nema u sebi elemente dove, molitve..._BosanaC wrote:malcolm_xxl wrote:ima ba kako nema, esselamu alejkum![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Tito dragi![]()
![]()
Ma i mene je nekada davno interesovalo sta znaci... Pa mi tadasnji radni kolega objasni
A ja ti moj Ahmo ne mogu ni voliti ni mrziti nesto sto ne poznajem
A imam i kod kuce jednu zbog koje bi, ako nista drugo, bilo kulturno s moje strane da poznajem i njeno, kako bih ga ako nista drugo postovao
-
_BosanaC
U glavnom - nemas pojma kako je nastao i sta znaci selamPapanka wrote:Selam, uglavnom, znači spas, sreću, blagostanje, mir... Kada musliman nazove selam muslimanu, želi mu sve najljepše: sreću, radost, mir i spas na oba svijeta.
-
Papanka
_BosanaC wrote:U glavnom - nemas pojma kako je nastao i sta znaci selamPapanka wrote:Selam, uglavnom, znači spas, sreću, blagostanje, mir... Kada musliman nazove selam muslimanu, želi mu sve najljepše: sreću, radost, mir i spas na oba svijeta.
-
KOGOD KADGOD
Onima koji shvataju znacenje arapskih rijeci, tj. arapima i onima koji govore tecno arapski - "selam" ima mnogo dublje znacenje.Papanka wrote:Selam, uglavnom, znači spas, sreću, blagostanje, mir... Kada musliman nazove selam muslimanu, želi mu sve najljepše: sreću, radost, mir i spas na oba svijeta.
U vrijeme Muhammeda a.s. nemuslimani (politeisti) su cesto ismijavali taj pozdrav time sto bi na "asselamu alejkum" (mir tebi) odgovorili "assa'mu alejkum" (smrt tebi) - ove suptilne slicnosti u izgovoru razlicitih znacenja nisu pristupacne ne-arapima.
Bolje je, smatram, da se koristi ekvivalent na jeziku koji nam je maternji jer neispravnost u izgovoru cesto potpuno mijenja znacenje rijeci.
Kod nas nema nekih glsova koji u arapskom neophodno odrazavaju pdredjeno znacenje, tako da npr. rijec QALB (srce) i KALB (pas) nas narod cesto izgovara isto tj. KALB - i promjena znacenja je velika.
Primjera ima mnostvo, i stoga je "bezbjednije" uciti dove na svom jeziku a osigurati da se makar ono malo neophodnih arapskih fraza potrebnih za namaz nauci sa pravilnim izgovorom (makhaaridz) i tedzwid-om (pravilima ucenja Qur'ana bez potrebe za poznavanjem gramatike i znacenja).
Mir svima.
-
_BosanaC
Ja kazem ko tebe kruhom - ti njega kamenomveca_sa wrote:zato ja kazem sutnja je zlato , il je to moj dedo reko..._BosanaC wrote:I opet je bolji od mnogih pravovjernihveca_sa wrote: na svakom podforumu si sve veci i veci cafir
A i dedo mi je isti
- lady midnight
pa kad smo vec kod selama i lingvistike... nemaju iskljuchivo muslimani monopol na rijech "selam", mada je cjelokupni pozdrav u arapskom jezichkom kontekstu (as-salamu alaykum), naravno, muslimanski.
no, ta rijech postoji (odnosno postojala je) u vishe semitskih jezika (hebrejski: shalom; aramejski: shalim; asirski: shlomo)... i kao takva se koristila i prije dolaska islama.
tek hadiska nauka (koja se pochela sistematski razvijati tek od 9 vijeka pa naovamo - ali to se ovdje naravno zna, poshto su sve sami struchnjaci) je ovaj pozdrav ogranichila na upotrebu samo medju muslimanima, a pozivajuci se na neke hadise koji se prenose od Aishe.
a shto se tiche molitve: molitva ima i svojih psiholoshkih funkcija, kao i sve vrste kontemplacije i meditacije, u svim religijama. kao i svaki ritual, molitva umiruje, daje strukturu i ritam zhivotu, vraca chovjeka u ono stanje u kojem je sam sa svijetom (a za vjernike: sa Stvoriteljem).
za mene lichno, i pored sveg mog cafirluka
:D, molitva ima i estetsku vrijednost. ne plachu ljudi dzhaba kada recimo chuju kako se uchi Kur'an, ili mevlud, ili kada u crkvi neki sopran zapjeva Ave Maria. plachu od ljepote.
a onda ima i josh jednu funkciju: ja kad odem na mezar rahmeli neni i dedi, ili kad ih se ovako sjetim, chini mi se propala bih u zemlju od stida kada im ne bih prouchila Fatihu. jer su me oni sami tako uchili, i jer mislim da je to jedan lijep nachin da im se zahvalim za sve shto su mi dali u zhivotu, a dali su puno.
i nema nikakvog razloga da se molitva kao jedna vrsta individualnog religioziteta ismijava; pogotovo ne da se ismijava na isti nachin ili u istom kontekstu u kojem se ismijavaju (s pravom, po mom mishljenju) korumpirani predstavnici vjerskih zajednica, samo zato jer nam je puna kapa ovakvih, kao i ostalih misionara koji bi nas svojim svjetonazorima danas vracali u doba kada su pustinjski predjeli Nadzhda bili jedini svijet koji su njihovi ideoloshki uzori znali.
no, ta rijech postoji (odnosno postojala je) u vishe semitskih jezika (hebrejski: shalom; aramejski: shalim; asirski: shlomo)... i kao takva se koristila i prije dolaska islama.
tek hadiska nauka (koja se pochela sistematski razvijati tek od 9 vijeka pa naovamo - ali to se ovdje naravno zna, poshto su sve sami struchnjaci) je ovaj pozdrav ogranichila na upotrebu samo medju muslimanima, a pozivajuci se na neke hadise koji se prenose od Aishe.
a shto se tiche molitve: molitva ima i svojih psiholoshkih funkcija, kao i sve vrste kontemplacije i meditacije, u svim religijama. kao i svaki ritual, molitva umiruje, daje strukturu i ritam zhivotu, vraca chovjeka u ono stanje u kojem je sam sa svijetom (a za vjernike: sa Stvoriteljem).
za mene lichno, i pored sveg mog cafirluka
a onda ima i josh jednu funkciju: ja kad odem na mezar rahmeli neni i dedi, ili kad ih se ovako sjetim, chini mi se propala bih u zemlju od stida kada im ne bih prouchila Fatihu. jer su me oni sami tako uchili, i jer mislim da je to jedan lijep nachin da im se zahvalim za sve shto su mi dali u zhivotu, a dali su puno.
i nema nikakvog razloga da se molitva kao jedna vrsta individualnog religioziteta ismijava; pogotovo ne da se ismijava na isti nachin ili u istom kontekstu u kojem se ismijavaju (s pravom, po mom mishljenju) korumpirani predstavnici vjerskih zajednica, samo zato jer nam je puna kapa ovakvih, kao i ostalih misionara koji bi nas svojim svjetonazorima danas vracali u doba kada su pustinjski predjeli Nadzhda bili jedini svijet koji su njihovi ideoloshki uzori znali.
-
_BosanaC
Dzaba sto je dobro prije islama nastao...lady midnight wrote:pa kad smo vec kod selama i lingvistike... nemaju iskljuchivo muslimani monopol na rijech "selam", mada je cjelokupni pozdrav u arapskom jezichkom kontekstu (as-salamu alaykum), naravno, muslimanski.
A mozda je rijec semitskog porijekla, pa su je Arapi preuzeli?no, ta rijech postoji (odnosno postojala je) u vishe semitskih jezika (hebrejski: shalom; aramejski: shalim; asirski: shlomo)... i kao takva se koristila i prije dolaska islama.
Hadiska nauka... Nauke su fizika, matematika... I da ne nabrajam... Cuj hadiska naukatek hadiska nauka (koja se pochela sistematski razvijati tek od 9 vijeka pa naovamo - ali to se ovdje naravno zna, poshto su sve sami struchnjaci) je ovaj pozdrav ogranichila na upotrebu samo medju muslimanima, a pozivajuci se na neke hadise koji se prenose od Aishe.
Meni je molitva smijesna iz samo jednog razloga: ne trazi pomoc NI OD KOGA ako nisi spreman sam sebi pomoci. A za veliku vecinu problema s kojim se ljudi danas suocavaju nije kriv niko nego oni sami, a posebno ne Bog.i nema nikakvog razloga da se molitva kao jedna vrsta individualnog religioziteta ismijava; pogotovo ne da se ismijava na isti nachin ili u istom kontekstu u kojem se ismijavaju (s pravom, po mom mishljenju) korumpirani predstavnici vjerskih zajednica, samo zato jer nam je puna kapa ovakvih, kao i ostalih misionara koji bi nas svojim svjetonazorima danas vracali u doba kada su pustinjski predjeli Nadzhda bili jedini svijet koji su njihovi ideoloshki uzori znali.
- lady midnight
pa nemaju je shta preuzimati, arapski je semitski jezik kao i ovi ostali navedeni, kao shto su i arapi semitski narod._BosanaC wrote:
A mozda je rijec semitskog porijekla, pa su je Arapi preuzeli?![]()
dragi _BosanaC, to su moderne (prirodne) naukeHadiska nauka... Nauke su fizika, matematika... I da ne nabrajam... Cuj hadiska nauka![]()
![]()
ja sam fino objasnila kakve funkcije molitva JOSH mozhe imati; ne trazhi svaka molitva pomoc, niti joj je svrha da opravdava vlastitu pasivnost u zhivotu. najmanji broj je takvih, ustvari; islamske molitve prilikom namaza su ajeti ili sure iz Kur'ana, koje se tichu sijaset razlichitih tema, a najmanje je molitvi za poboljshanje neke situacije u kojoj se chovjek nalazi.Meni je molitva smijesna iz samo jednog razloga: ne trazi pomoc NI OD KOGA ako nisi spreman sam sebi pomoci. A za veliku vecinu problema s kojim se ljudi danas suocavaju nije kriv niko nego oni sami, a posebno ne Bog.
za to postoji posebna kategorija, i to su dove... e sad, lichno sumnjam da ce se iko normalan ko se nadje u nekom belaju, i pored uchenja dova, osloniti samo na uchinkovitost te dove i prepustiti se sudbini u ruke... ne kazhem da nema i toga, ali je to toliko zanermaljivo da se ne bi trebalo objektivirati niti tretirati kao argument o molitvi uopshte.
-
_BosanaC
Drago mi je zbog tebe i svjetske islamistikelady midnight wrote:
dragi _BosanaC, to su moderne (prirodne) nauke:); hadiska nauka je jedna tradicionalna disciplina koja se razvijala u sklopu islamskog uchenja, a svojim metodama (selekcijom, interpretacijom i tumachenjem teksta, provjeravanjem autenticiteta izvora i pozivanjem na iste) se ubraja u nauchnu disciplinu; termin ne potiche od mene, nego je uobichajen u svjetskoj islamistici, koja je ipak jedna sofisticirana moderna nauka
. a necemo valjda biti toliko naivni da vjerujemo da jednom tako kompleksnom obrazovnom sistemu kao shto je islamski bio vijekovima odrichemo bilo kakav nauchni kredibilitet, ako bash ne znamo nishta o njemu, je l' de?
:)
Hajmo biti malo ozbiljni, ok?
I tu dolazimo do postavke teme: koja je svrha molitve uopste?Ja sam fino objasnila kakve funkcije molitva JOSH mozhe imati; ne trazhi svaka molitva pomoc, niti joj je svrha da opravdava vlastitu pasivnost u zhivotu. najmanji broj je takvih, ustvari; islamske molitve prilikom namaza su ajeti ili sure iz Kur'ana, koje se tichu sijaset razlichitih tema, a najmanje je molitvi za poboljshanje neke situacije u kojoj se chovjek nalazi.
za to postoji posebna kategorija, i to su dove... e sad, lichno sumnjam da ce se iko normalan ko se nadje u nekom belaju, i pored uchenja dova, osloniti samo na uchinkovitost te dove i prepustiti se sudbini u ruke... ne kazhem da nema i toga, ali je to toliko zanermaljivo da se ne bi trebalo objektivirati niti tretirati kao argument o molitvi uopshte.
- danas
molitva ima svrhu -- za onoga ko je izrice... ne znam sta se dalje ima o tome diskutovati..._BosanaC wrote: I tu dolazimo do postavke teme: koja je svrha molitve uopste?
to sto meni ili tebi molitva ne predstavlja nista, ne znaci da drugima nema smisla... koji samo oni znaju... a meni ne pada na pamet da nekoga uvjeravam da nesto tako subjektivno nema smisla, kao sto mi ne pada na pamet da uvjerevam nekoga da je bolja zeljanica od sirnice...
-
_BosanaC
Naravno da je sirnica boljadanas wrote:molitva ima svrhu -- za onoga ko je izrice... ne znam sta se dalje ima o tome diskutovati..._BosanaC wrote: I tu dolazimo do postavke teme: koja je svrha molitve uopste?
to sto meni ili tebi molitva ne predstavlja nista, ne znaci da drugima nema smisla... koji samo oni znaju... a meni ne pada na pamet da nekoga uvjeravam da nesto tako subjektivno nema smisla, kao sto mi ne pada na pamet da uvjerevam nekoga da je bolja zeljanica od sirnice...
-
forUMASH
.....molitva je nadanje, a nadanje je jako bitan pokretacki faktor ljudske psihe.....da nemamo teznje ka nekome ili necemu, sta bi bila poenta zivljenja i ulaganja u buducnost.....molitva ja jedan od oblika odrzavalja mentalnog zdravlja i svako ljudsko bice je praktikuje na jedan ili stotinu i treci nacin......
........ko kaze da molitva mora biti upucena svevisnjem i ko kaze da ima bilo sta lose u cinjenici ako je upucena svevisnjem bicu............................ not me...
........ko kaze da molitva mora biti upucena svevisnjem i ko kaze da ima bilo sta lose u cinjenici ako je upucena svevisnjem bicu............................ not me...