Cemu sluze/koriste molitve?

Rasprave o vjerskim temama.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ne radi se uopste o boljim i losijim, nego o tome da se dice necim o cemu pojma nemaju. Ali pisao sam sigurno o tome vec.

Uostalom, mozda ne bih ni ja znao da nisam radio s ljudima kojima je to maternji jezik i kultura...
marijindvorac

Post by marijindvorac »

KOGOD KADGOD wrote:@digger nije "likvidiran"...
Ma neee.... termini kao likvidicija, 'friendly fire' ili cak 'collateral damage' samo potvrdjuju neciji nestanak i ako ne vidim razliku u rezultatu koji je isti: bila ti je.

Da se razumijemo: digger nije bio pod banom ali je shvatio da je pokusaj stavljanja brnjice upravo to.

Nesto kao iz filma "Cold Hand Luke" kada upravniuk zatvora proglasi: "What we've got here is failure to communicate."

Dakle, suptilna razlika u shvatanjima. :)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

_BosanaC wrote:
malcolm_xxl wrote:ima ba kako nema, esselamu alejkum
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Tito dragi :-) :-) :-) Pa ovaj M92 jos ne zna ni sta znaci ovo sto napisa :D
A šta znači? To što se nešto koristi kao pozdrav, ne znači da nema u sebi elemente dove, molitve... :-) U ovom konkretnom slučaju, veoma lijepe dove....koja se koristi i u namazu......

Nego,impresionira činjenica koliko se interesiraš za islam, Bosanac :D

Ili je to u skladu sa onom narodnom: "U strahu su velike oči" :D
marijindvorac

Post by marijindvorac »

Ahmmed wrote:
_BosanaC wrote:
A šta znači? To što se nešto koristi kao pozdrav, ne znači da nema u sebi elemente dove, molitve... :-) U ovom konkretnom slučaju, veoma lijepe dove....koja se koristi i u namazu......

Ili je to u skladu sa onom narodnom: "U strahu su velike oči"
:D
Bome meni izgleda da je cojek na momenat usetao u kriv sokak za sta automatski sleduje naljepnica "Infidel." :-?
Ahmmed

Post by Ahmmed »

marijindvorac wrote:
Ahmmed wrote:
_BosanaC wrote: Tito dragi :-) :-) :-) Pa ovaj M92 jos ne zna ni sta znaci ovo sto napisa :D

Bome meni izgleda da je cojek na momenat usetao u kriv sokak za sta automatski sleduje naljepnica "Infidel." :-?

Upit je upućen Bosancu, a ne tebi. Bosanac i ja, koliko god su nam mišljenja u nekim stvarima različita, imamo dobru komunikaciju. Bez gorčine, uz zelene smajlije :D .....Valjda i zbog toga što smo još dovoljno mladi, za razliku od nekih :D
fia

Post by fia »

Ahmmed wrote:
marijindvorac wrote:
Ahmmed wrote: A šta znači? To što se nešto koristi kao pozdrav, ne znači da nema u sebi elemente dove, molitve... :-) U ovom konkretnom slučaju, veoma lijepe dove....koja se koristi i u namazu......

Upit je upućen Bosancu, a ne tebi. Bosanac i ja, koliko god su nam mišljenja u nekim stvarima različita, imamo dobru komunikaciju. Bez gorčine, uz zelene smajlije :D .....Valjda i zbog toga što smo još dovoljno mladi, za razliku od nekih :D
:oops: sramotaaaa :D :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ma fenomen :D :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ahmmed wrote:
_BosanaC wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ili je to u skladu sa onom narodnom: "U strahu su velike oči" :D
:lol: :lol: :lol:

Ma i mene je nekada davno interesovalo sta znaci... Pa mi tadasnji radni kolega objasni :D Nesto kao uvod u predislamsko doba, Arape kao jako 'merhametli' ljude (bili haman gori tersovi i od mene :D) :D

A ja ti moj Ahmo ne mogu ni voliti ni mrziti nesto sto ne poznajem ;) Naopak insan, sta ces :D

A imam i kod kuce jednu zbog koje bi, ako nista drugo, bilo kulturno s moje strane da poznajem i njeno, kako bih ga ako nista drugo postovao :)
Papanka

Post by Papanka »

Selam, uglavnom, znači spas, sreću, blagostanje, mir... Kada musliman nazove selam muslimanu, želi mu sve najljepše: sreću, radost, mir i spas na oba svijeta.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Papanka wrote:Selam, uglavnom, znači spas, sreću, blagostanje, mir... Kada musliman nazove selam muslimanu, želi mu sve najljepše: sreću, radost, mir i spas na oba svijeta.
U glavnom - nemas pojma kako je nastao i sta znaci selam :D
Papanka

Post by Papanka »

_BosanaC wrote:
Papanka wrote:Selam, uglavnom, znači spas, sreću, blagostanje, mir... Kada musliman nazove selam muslimanu, želi mu sve najljepše: sreću, radost, mir i spas na oba svijeta.
U glavnom - nemas pojma kako je nastao i sta znaci selam :D

:shock: da ti nisi pogresan post quote-vao :D
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Onima koji shvataju znacenje arapskih rijeci, tj. arapima i onima koji govore tecno arapski - "selam" ima mnogo dublje znacenje.

U vrijeme Muhammeda a.s. nemuslimani (politeisti) su cesto ismijavali taj pozdrav time sto bi na "asselamu alejkum" (mir tebi) odgovorili "assa'mu alejkum" (smrt tebi) - ove suptilne slicnosti u izgovoru razlicitih znacenja nisu pristupacne ne-arapima.

Bolje je, smatram, da se koristi ekvivalent na jeziku koji nam je maternji jer neispravnost u izgovoru cesto potpuno mijenja znacenje rijeci.

Kod nas nema nekih glsova koji u arapskom neophodno odrazavaju pdredjeno znacenje, tako da npr. rijec QALB (srce) i KALB (pas) nas narod cesto izgovara isto tj. KALB - i promjena znacenja je velika.

Primjera ima mnostvo, i stoga je "bezbjednije" uciti dove na svom jeziku a osigurati da se makar ono malo neophodnih arapskih fraza potrebnih za namaz nauci sa pravilnim izgovorom (makhaaridz) i tedzwid-om (pravilima ucenja Qur'ana bez potrebe za poznavanjem gramatike i znacenja).

Mir svima.
Neelix

Post by Neelix »

nicemu :? :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

veca_sa wrote:
Neelix wrote:nicemu :? :D
na svakom podforumu si sve veci i veci cafir
I opet je bolji od mnogih pravovjernih :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

veca_sa wrote:
_BosanaC wrote:
veca_sa wrote: na svakom podforumu si sve veci i veci cafir
I opet je bolji od mnogih pravovjernih :D
zato ja kazem sutnja je zlato , il je to moj dedo reko... :shock:
Ja kazem ko tebe kruhom - ti njega kamenom :D Ko tebe kamenom - okreni haubicu na njega :D

A i dedo mi je isti :D
lady midnight

Post by lady midnight »

pa kad smo vec kod selama i lingvistike... nemaju iskljuchivo muslimani monopol na rijech "selam", mada je cjelokupni pozdrav u arapskom jezichkom kontekstu (as-salamu alaykum), naravno, muslimanski.

no, ta rijech postoji (odnosno postojala je) u vishe semitskih jezika (hebrejski: shalom; aramejski: shalim; asirski: shlomo)... i kao takva se koristila i prije dolaska islama.
tek hadiska nauka (koja se pochela sistematski razvijati tek od 9 vijeka pa naovamo - ali to se ovdje naravno zna, poshto su sve sami struchnjaci) je ovaj pozdrav ogranichila na upotrebu samo medju muslimanima, a pozivajuci se na neke hadise koji se prenose od Aishe.

a shto se tiche molitve: molitva ima i svojih psiholoshkih funkcija, kao i sve vrste kontemplacije i meditacije, u svim religijama. kao i svaki ritual, molitva umiruje, daje strukturu i ritam zhivotu, vraca chovjeka u ono stanje u kojem je sam sa svijetom (a za vjernike: sa Stvoriteljem).

za mene lichno, i pored sveg mog cafirluka :D:D, molitva ima i estetsku vrijednost. ne plachu ljudi dzhaba kada recimo chuju kako se uchi Kur'an, ili mevlud, ili kada u crkvi neki sopran zapjeva Ave Maria. plachu od ljepote.

a onda ima i josh jednu funkciju: ja kad odem na mezar rahmeli neni i dedi, ili kad ih se ovako sjetim, chini mi se propala bih u zemlju od stida kada im ne bih prouchila Fatihu. jer su me oni sami tako uchili, i jer mislim da je to jedan lijep nachin da im se zahvalim za sve shto su mi dali u zhivotu, a dali su puno.

i nema nikakvog razloga da se molitva kao jedna vrsta individualnog religioziteta ismijava; pogotovo ne da se ismijava na isti nachin ili u istom kontekstu u kojem se ismijavaju (s pravom, po mom mishljenju) korumpirani predstavnici vjerskih zajednica, samo zato jer nam je puna kapa ovakvih, kao i ostalih misionara koji bi nas svojim svjetonazorima danas vracali u doba kada su pustinjski predjeli Nadzhda bili jedini svijet koji su njihovi ideoloshki uzori znali.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

lady midnight wrote:pa kad smo vec kod selama i lingvistike... nemaju iskljuchivo muslimani monopol na rijech "selam", mada je cjelokupni pozdrav u arapskom jezichkom kontekstu (as-salamu alaykum), naravno, muslimanski.
Dzaba sto je dobro prije islama nastao...
no, ta rijech postoji (odnosno postojala je) u vishe semitskih jezika (hebrejski: shalom; aramejski: shalim; asirski: shlomo)... i kao takva se koristila i prije dolaska islama.
A mozda je rijec semitskog porijekla, pa su je Arapi preuzeli? :roll:
tek hadiska nauka (koja se pochela sistematski razvijati tek od 9 vijeka pa naovamo - ali to se ovdje naravno zna, poshto su sve sami struchnjaci) je ovaj pozdrav ogranichila na upotrebu samo medju muslimanima, a pozivajuci se na neke hadise koji se prenose od Aishe.
Hadiska nauka... Nauke su fizika, matematika... I da ne nabrajam... Cuj hadiska nauka :? :roll:
i nema nikakvog razloga da se molitva kao jedna vrsta individualnog religioziteta ismijava; pogotovo ne da se ismijava na isti nachin ili u istom kontekstu u kojem se ismijavaju (s pravom, po mom mishljenju) korumpirani predstavnici vjerskih zajednica, samo zato jer nam je puna kapa ovakvih, kao i ostalih misionara koji bi nas svojim svjetonazorima danas vracali u doba kada su pustinjski predjeli Nadzhda bili jedini svijet koji su njihovi ideoloshki uzori znali.
Meni je molitva smijesna iz samo jednog razloga: ne trazi pomoc NI OD KOGA ako nisi spreman sam sebi pomoci. A za veliku vecinu problema s kojim se ljudi danas suocavaju nije kriv niko nego oni sami, a posebno ne Bog.
lady midnight

Post by lady midnight »

_BosanaC wrote:
A mozda je rijec semitskog porijekla, pa su je Arapi preuzeli? :roll:
pa nemaju je shta preuzimati, arapski je semitski jezik kao i ovi ostali navedeni, kao shto su i arapi semitski narod.
Hadiska nauka... Nauke su fizika, matematika... I da ne nabrajam... Cuj hadiska nauka :? :roll:
dragi _BosanaC, to su moderne (prirodne) nauke ;):); hadiska nauka je jedna tradicionalna disciplina koja se razvijala u sklopu islamskog uchenja, a svojim metodama (selekcijom, interpretacijom i tumachenjem teksta, provjeravanjem autenticiteta izvora i pozivanjem na iste) se ubraja u nauchnu disciplinu; termin ne potiche od mene, nego je uobichajen u svjetskoj islamistici, koja je ipak jedna sofisticirana moderna nauka ;). a necemo valjda biti toliko naivni da vjerujemo da jednom tako kompleksnom obrazovnom sistemu kao shto je islamski bio vijekovima odrichemo bilo kakav nauchni kredibilitet, ako bash ne znamo nishta o njemu, je l' de? ;):)
Meni je molitva smijesna iz samo jednog razloga: ne trazi pomoc NI OD KOGA ako nisi spreman sam sebi pomoci. A za veliku vecinu problema s kojim se ljudi danas suocavaju nije kriv niko nego oni sami, a posebno ne Bog.
ja sam fino objasnila kakve funkcije molitva JOSH mozhe imati; ne trazhi svaka molitva pomoc, niti joj je svrha da opravdava vlastitu pasivnost u zhivotu. najmanji broj je takvih, ustvari; islamske molitve prilikom namaza su ajeti ili sure iz Kur'ana, koje se tichu sijaset razlichitih tema, a najmanje je molitvi za poboljshanje neke situacije u kojoj se chovjek nalazi.
za to postoji posebna kategorija, i to su dove... e sad, lichno sumnjam da ce se iko normalan ko se nadje u nekom belaju, i pored uchenja dova, osloniti samo na uchinkovitost te dove i prepustiti se sudbini u ruke... ne kazhem da nema i toga, ali je to toliko zanermaljivo da se ne bi trebalo objektivirati niti tretirati kao argument o molitvi uopshte.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

lady midnight wrote:
dragi _BosanaC, to su moderne (prirodne) nauke ;):); hadiska nauka je jedna tradicionalna disciplina koja se razvijala u sklopu islamskog uchenja, a svojim metodama (selekcijom, interpretacijom i tumachenjem teksta, provjeravanjem autenticiteta izvora i pozivanjem na iste) se ubraja u nauchnu disciplinu; termin ne potiche od mene, nego je uobichajen u svjetskoj islamistici, koja je ipak jedna sofisticirana moderna nauka ;). a necemo valjda biti toliko naivni da vjerujemo da jednom tako kompleksnom obrazovnom sistemu kao shto je islamski bio vijekovima odrichemo bilo kakav nauchni kredibilitet, ako bash ne znamo nishta o njemu, je l' de? ;):)
Drago mi je zbog tebe i svjetske islamistike :D

Hajmo biti malo ozbiljni, ok? :roll:

Ja sam fino objasnila kakve funkcije molitva JOSH mozhe imati; ne trazhi svaka molitva pomoc, niti joj je svrha da opravdava vlastitu pasivnost u zhivotu. najmanji broj je takvih, ustvari; islamske molitve prilikom namaza su ajeti ili sure iz Kur'ana, koje se tichu sijaset razlichitih tema, a najmanje je molitvi za poboljshanje neke situacije u kojoj se chovjek nalazi.
za to postoji posebna kategorija, i to su dove... e sad, lichno sumnjam da ce se iko normalan ko se nadje u nekom belaju, i pored uchenja dova, osloniti samo na uchinkovitost te dove i prepustiti se sudbini u ruke... ne kazhem da nema i toga, ali je to toliko zanermaljivo da se ne bi trebalo objektivirati niti tretirati kao argument o molitvi uopshte.
I tu dolazimo do postavke teme: koja je svrha molitve uopste?
Neelix

Post by Neelix »

molitva
kao zar na mojim usnama je
molitva :oops:
mesto reci samo ime tvoje :roll:

dakle, molitva sluzi da se pobijedi na euroviziji :D
danas

Post by danas »

_BosanaC wrote: I tu dolazimo do postavke teme: koja je svrha molitve uopste?
molitva ima svrhu -- za onoga ko je izrice... ne znam sta se dalje ima o tome diskutovati...

to sto meni ili tebi molitva ne predstavlja nista, ne znaci da drugima nema smisla... koji samo oni znaju... a meni ne pada na pamet da nekoga uvjeravam da nesto tako subjektivno nema smisla, kao sto mi ne pada na pamet da uvjerevam nekoga da je bolja zeljanica od sirnice...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

danas wrote:
_BosanaC wrote: I tu dolazimo do postavke teme: koja je svrha molitve uopste?
molitva ima svrhu -- za onoga ko je izrice... ne znam sta se dalje ima o tome diskutovati...

to sto meni ili tebi molitva ne predstavlja nista, ne znaci da drugima nema smisla... koji samo oni znaju... a meni ne pada na pamet da nekoga uvjeravam da nesto tako subjektivno nema smisla, kao sto mi ne pada na pamet da uvjerevam nekoga da je bolja zeljanica od sirnice...
Naravno da je sirnica bolja :oops: :D
sibelius

Post by sibelius »

molitva treba (u islamu je to pogotovo lijepo izraženo) biti metronom...

uz hadis koji preporučuje najdolje dijelove dana, molitva ograničava čovjekovu slobodu...

znamo koliko je pogubno previše slobode poklonjene čovjeku...
forUMASH

Post by forUMASH »

.....molitva je nadanje, a nadanje je jako bitan pokretacki faktor ljudske psihe.....da nemamo teznje ka nekome ili necemu, sta bi bila poenta zivljenja i ulaganja u buducnost.....molitva ja jedan od oblika odrzavalja mentalnog zdravlja i svako ljudsko bice je praktikuje na jedan ili stotinu i treci nacin......
........ko kaze da molitva mora biti upucena svevisnjem i ko kaze da ima bilo sta lose u cinjenici ako je upucena svevisnjem bicu............................ not me... :D
pitt

Post by pitt »

cuveni grijesnik i zenskaros....St. Augustine:

"God, give me chastity and continence - but not just now." :D:D:D
Post Reply