Čemu ovakva BiH?

Locked
dallton

#226 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by dallton »

Drug Član wrote:Prvo meni se ne sviđa današnja BiH, prema tome ni RS ni Federacija koje su njezin dio. Ponavljam "Treba graditi demokratiju, poštovanje ljudskih prava i vladavine zakona (jednakost svih pred zakonom, jednakost u dobijanju zaposlenja i sl.) kad je izgradimo i kad nam ne budu trebali oni mehanizmi zaštite u Ustavu od preglasavanja tad će entiteti prestati da postoje!" I da dodam, kad Bošnjak iz Sarajeva koji je dobio bolji posao u Banjoj Luci, ne bude razmišljao o tome kako ćemu neko šikanirati djete u vrtiću u BL. zato što što mu otac ne ide u crkvu, već u džamiju. Isto vrijedi i za Srbina ili Hrvata koji bi trebao premjestiti porodicu recimo u Zenicu, Tuzlu, Bijeljinu....Problem je sto se ovo ne moze rjesiti revolucijom, vec reformom. To je dakle proces koji bi mogao biti okoncan recimo za 10 godina kad udjemo u EU, recimo.
ovo sto si gore naveo je otprilike opis normalne zemlje - ako se do toga stigne za 10 godina, uspjeh nemjerljiv...
Vodenjak

#227 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Vodenjak »

Drug Član wrote:Prvo meni se ne sviđa današnja BiH, prema tome ni RS ni Federacija koje su njezin dio. Ponavljam "Treba graditi demokratiju, poštovanje ljudskih prava i vladavine zakona (jednakost svih pred zakonom, jednakost u dobijanju zaposlenja i sl.) kad je izgradimo i kad nam ne budu trebali oni mehanizmi zaštite u Ustavu od preglasavanja tad će entiteti prestati da postoje!" I da dodam, kad Bošnjak iz Sarajeva koji je dobio bolji posao u Banjoj Luci, ne bude razmišljao o tome kako ćemu neko šikanirati djete u vrtiću u BL. zato što što mu otac ne ide u crkvu, već u džamiju. Isto vrijedi i za Srbina ili Hrvata koji bi trebao premjestiti porodicu recimo u Zenicu, Tuzlu, Bijeljinu....Problem je sto se ovo ne moze rjesiti revolucijom, vec reformom. To je dakle proces koji bi mogao biti okoncan recimo za 10 godina kad udjemo u EU, recimo.
Sustina je u tome da se kljuc napretka Bosne i Hercegovine, a onda i svih naroda i gradjana te drzave, nalazi u rukama - Srba!
Djeluje cudno ali je bas tako!
Kad bi srpski narod na vlast doveo ljude koji bi Bosnu i Hercegovinu bez dvoumljenja smatrali svojom jedinom zemljom, vrlo bi brzo popadali svi dvolicni misevi iz drugih naroda i nepovjerenje medju ljudima bi sasvim sigurno vrlo brzo pocelo da jenjava!
bosna123

#228 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by bosna123 »

Vodenjak wrote:
Sustina je u tome da se kljuc napretka Bosne i Hercegovine, a onda i svih naroda i gradjana te drzave, nalazi u rukama - Srba!
Kad bi srpski narod na vlast doveo ljude koji bi Bosnu i Hercegovinu bez dvoumljenja smatrali svojom jedinom zemljom, vrlo bi brzo popadali svi dvolicni misevi iz drugih naroda i nepovjerenje medju ljudima bi sasvim sigurno vrlo brzo pocelo da jenjava!
Potpisujem.
No, cinjenica je da srpski narod slusa samo ono sto stize iz Beograda. Prema tome kljuc je u Beogradu.
palermo

#229 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by palermo »

Vodenjak wrote:
Naravno........sve drugo je obična tlapnja. Ne djeluje uopšte čudno, tako je
Mahalac

#230 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Mahalac »

Vodenjak wrote:
BRAVO za post "kolega" :thumbup:

Pitam se zar je to zaista toliko mnogo, pa evo imaju pc u BiH I zasticeni su ko medjedi, fakticki rade sta god ali sta god hoce pa se zaista pitam bez uvrede kakav je to genetski kod i dokle ce trajati.
dallton

#231 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by dallton »

ako je sve tako kako kazes - sto onda toliki narod (cc. 200.000 hiljada) odseli iz pc-a, a oko milion mladih ljudi je napustilo srbiju u zadnjih 10 godina - nije valjda da bjeze od rahatluka i sredjenog drustva?
Mahalac

#232 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Mahalac »

Rembrandt wrote:
BRAVO za post "kolega"

Pitam se zar je to zaista toliko mnogo, pa evo imaju pc u BiH I zasticeni su ko medjedi, fakticki rade sta god ali sta god hoce pa se zaista pitam bez uvrede kakav je to genetski kod i dokle ce trajati.
Naravno da je kljuc kod Srba, oni znaju kako se prave Drzave, to znaju i Hrvati ali ih je u BIH malo, ako nista dovedite Albance, i oni znaju, jer zna se ko nezna !
Ali zasto nece Srb nikada dovesti takve ljude kakve ih vi hocete na vlast ? Zato sto bi onda vi i Srbi ispali neka braca, pa nije niko lud da prlja mahalu sa takvim nesposobnim ljudima, jedino sto moze je, da klecite pred Srbima pa da oni sa vama vladaju. Nije niko lud odbaciti svoja dostignuca, ni Srbi ni Hrvati, da bi sa vama gradili neki Gradjanluk i Bosanluk jer nemate nista sto bi vi njima mogli ponuditi a sto oni vec nemaju, dok oni skoro sve imaju sto hoce i vas najmanje trebaju !
Iskreno receno i ne zasluzujes komunikaciju ali eto s obzirom da je los TV program pitam te samo je li vi mislite da ce "vama" u pc biti i je li vam lijepo u ekonomskom smislu a i u etnickom tako sami sa sobom?
Pravo da ti kazem smrdis mi na fasizam, koji paradoks za vas i razocarenje za nas.
palermo

#233 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by palermo »

Rembrandt wrote:
BRAVO za post "kolega"

Naravno da je kljuc kod Srba, oni znaju kako se prave Drzave, to znaju i Hrvati ali ih je u BIH malo, ako nista dovedite Albance, i oni znaju, jer zna se ko nezna !
Ali zasto nece Srb nikada dovesti takve ljude kakve ih vi hocete na vlast ? Zato sto bi onda vi i Srbi ispali neka braca, pa nije niko lud da prlja mahalu sa takvim nesposobnim ljudima, jedino sto moze je, da klecite pred Srbima pa da oni sa vama vladaju. Nije niko lud odbaciti svoja dostignuca, ni Srbi ni Hrvati, da bi sa vama gradili neki Gradjanluk i Bosanluk jer nemate nista sto bi vi njima mogli ponuditi a sto oni vec nemaju, dok oni skoro sve imaju sto hoce i vas najmanje trebaju !
jebem ga, a ja neke tvoje postove k'o biva čitao ozbiljno. Ja, mahnikata, mislim mene
palermo

#234 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by palermo »

Rembrandt wrote:[
Objasni ti meni ozbiljno, sta to nije u redu, da znam odgovoriti a ne k'o biva !
Ma sve je u redu sa tobom, al očito nije sa mnom, kad sam tvoje postove ozbiljno čitao.......
Mahalac

#235 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Mahalac »

Rembrandt wrote:
Iskreno receno i ne zasluzujes komunikaciju ali eto s obzirom da je los TV program pitam te samo je li vi mislite da ce "vama" u pc biti i je li vam lijepo u ekonomskom smislu a i u etnickom tako sami sa sobom?
Pravo da ti kazem smrdis mi na fasizam, koji paradoks za vas i razocarenje za nas.
Mislim da je njima u RS u etnickom odlicno, i zasto sami ? Mislis da oni bez vas nemogu ? Ko vas bolan takve treba ?
jebem ga, a ja neke tvoje postove k'o biva čitao ozbiljno. Ja, mahnikata, mislim mene
Objasni ti meni ozbiljno, sta to nije u redu, da znam odgovoriti a ne k'o biva !
Ma nije to stvar potrebe nas ili vas nego pravde, oni koje niste protjerali i ubili vam pusu za vrat, preko 1300 vjerskih objekata sruseno i tebi sad fino jel.
Da se ne ponavljam do takvih ne dopiru ovakvi komentari ali zasto mislis da mi trebamo vas ako hocemo da napravimo funkcionalnu drzavu i vladavinu prava u istoj. Mislim da vas ova vladavina prava najvise sekira.
palermo

#236 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by palermo »

Rembrandt wrote:Znam, ali mozda nije bas zbog mojih komentara !?
Vjerovatno, ti mu ga tu dođeš više kao mjerna jedinica
Mahalac

#237 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Mahalac »

Ma da dzamije su napravljene ali sta ce mo s ljudima. Vidim da je etnicko ciscenje po tvom pisanju osvjescenje jednog naroda i njegovo "dostignuce".
E pa bojim se da u BiH ti Reisovi o kojima pises a u ovakvoj konstalaciji ne dodju do osvjescenja i podju u svoja "dostignuca". I zbog toga nam treba funkcionalna drzava i vladavina prava a ne fasisticke tvorevine i nacikriminalci.
Toliko od mene na ovu temu.
pustopoljina

#238 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by pustopoljina »

ruzan si i zao.
zlajo

#239 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by zlajo »

coolside wrote:Otvaram ovu temu bez namjere da ikoga vrijedam, jednostavno, duže vremena razmisljam o ovome pitanju.
Nisam nikakav nacionalist, ali treba pogledati cinjenice u oci, ne mrzim Bosnu (mislim da sam jedan od rijetkih Srba koji tako misli) to je moja država i moja đedovina.
Dakle ovako, Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu doživljavaju vecinom Bošnjaci, koji žive na 25-30% teritorije BiH, znaci BiH se doživljava kao maticna država samo na tome prostoru.
Dalje, cak i da se ukinu entiteti Bošnjaci nece dobiti ništa, nece se promijeniti nikakva etnicka slika BiH, i dalje ce ostati "svako na svome".
Svako javno spominjanje i izvođenje himne Bosne biva podvrgnuto zvižducima, primjer za to su utakmice reprezentacija Bosne i Srbije ili Bosne i Hrvatske.
Dakle, stanje je takvo da smo izdjeljenji, jedinstvena Bosna je nemoguća, prvenstveno zbog opstrukcije Srba i Hrvata, zašto onda ne prihvatite neku konfederaciju jedinica, jer ona sada postoji samo na papiru!
Pa ovakva BiH sluzi samo kao sredstvo, a nikome ona nije cilj. :wink:

A ciljevi su svima razliciti, ...i to je ono sto ovakvu BiH cini - ovakvom. Kakvi su ciljevi Bosnjaka, Hrvata i Srba, zna se, .....bez obzira na ono sto se politicki i u javnosti promovira.
bosna123

#240 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by bosna123 »

Vi se to jos niste upoznali sa Rembrandt-om i njegovima nadasve provokativnim pisanjem. Glavna okosnica njegovog vidjenja ove situacije je da dijeli bosnjacki korpus na: dzematlije (apsolutno primitivni sloj), Bosance (nepotrebni sloj) i Bosnjake (koji tek trebaju evoluirati u prave drzavotvorne gradjane, a cemu ce najvise doprinijeti njihova ateizacija koju treba forsirati).

@ Rembrandt
Ispravi me ako sam negdje pogrijesila...

Bosanci i dzematlije smetaju Bosnjacima, itd. itd.
Vodenjak

#241 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Vodenjak »

Rembrandt wrote:
BRAVO za post "kolega"

Ti to @Rembrandte praaavo umjetnicki gledas... :wink:
A to sto su se Srbi genocidom uspjeli izboriti za 49% teritorije drzave u kojoj su nekad imali vlast nad 100% iste je stvar... matematike...
Loshe matematike, ali ipak - matematike :roll:

Problem je samo u tome sto Srbima to jos niko nije rekao a oni sami to nikako da skontaju pa se zbog onoga sto ucinise i oni a i mnogi drugi koje su u crno zavili potucaju od nemila do nedraga kuneci se u neke svoje nove republike i federacije, daleko, jaaaako daleko od svog rodnog zavicaja... :oops:
Bolesno je to umjetnice...
Bolesno!

p.s. I @Rembrandte...
Bosanluk, kako ti, cini se, pogrdno nazivas svo bogatstvo zivota u zemljici Bosni i osjecaj iste kao svoje domovine, majke ako hoces, za ljude umjetnickog duha je neprocjenljivo bogatstvo! A nema tog Bosanca, @Rembrandte koji nije umjetnik kad je zivot svakdasnji u pitanju... Trpio je Bosanac i kroz istoriju a trpi evo i za nasih dana puno...
Jako puno...
Kvaziumjetnici, kicheri, samozvani majstori pokusavase, pokusavaju i pokusavace da tu iskonsku umjetnost zivota i suzivota medju LJUDIMA uniste ali, @Rembrandte, na kraju im ne gine isti rezultat...
Takvim ljudima nikakvi Karadzici, Izetbegovici, Bobani i ostali blehuri nikad ne mogu oteti ono sto su generacije prije njih vijekovima gradile i u njih usadjivale. Nasa je generacija onaj felericni dio bosanske istorije i to moramo priznati i sebi i nasim pokoljenjima...
Kad smognemo snage da to uradimo, bice i nama i njima mnogo lakse... :oops:
iznobed

#242 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by iznobed »

Rembrandt wrote:
Vi se to jos niste upoznali sa Rembrandt-om i njegovima nadasve provokativnim pisanjem. Glavna okosnica njegovog vidjenja ove situacije je da dijeli bosnjacki korpus na: dzematlije (apsolutno primitivni sloj), Bosance (nepotrebni sloj) i Bosnjake (koji tek trebaju evoluirati u prave drzavotvorne gradjane, a cemu ce najvise doprinijeti njihova ateizacija koju treba forsirati).

@ Rembrandt
Ispravi me ako sam negdje pogrijesila...

Tako je bosno123 moja Image

Samo sto ne moraju biti ateisti, nego moze sve katolici, protestanti, metodisti, dervisi, sufije, misticari, (a-) gnostici, bogumili, itd. ali najprije moraju biti Bosnjaci. Dakle treba pogotovo forsirati nacionalizaciju Bosnjaka !
Može biti tko što hoće, pod uvjetom, da susjede, komšije bez obzira što su od gore pobrojanog, ne počne rezuckati, pljačkati, tjerati ( radi, je li, vlastite zaštite). I da ovu državu malo ostavi na miru. Ipak je - zajednička, pravo nekome bilo ili ne
Mahalac

#243 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Mahalac »

E moj Vodolija zamisli nazvati Australiju, Ameriku... genocidnom tvorevinom pa to je za umobolnice zaista. Koji bolesni umovi su tu oko nas i sto je najgore svoje stavove brani time sto poziva na osvijescivanje bosnjackog korpusa i priziva nova njihova "dostignuca". :shock:
Ma pitam se samo kako Srbi u Srbiji tako osvijesceni u ovih zadnjih 15gd. izgubi 30% svoje teritorije i jos se ne zna koliko ce? Ovi Bosanski evo opet nemaju nijednu, ni de facto ni de jure :zoka: bar se tako izjasnjavaju.
iznobed

#244 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by iznobed »

Mahalac wrote:E moj Vodolija zamisli nazvati Australiju, Ameriku... genocidnom tvorevinom pa to je za umobolnice zaista. Koji bolesni umovi su tu oko nas i sto je najgore svoje stavove brani time sto poziva na osvijescivanje bosnjackog korpusa i priziva nova njihova "dostignuca". :shock:
Ma pitam se samo kako Srbi u Srbiji tako osvijesceni u ovih zadnjih 15gd. izgubi 30% svoje teritorije i jos se ne zna koliko ce? Ovi Bosanski evo opet nemaju nijednu, ni de facto ni de jure :zoka: bar se tako izjasnjavaju.
:thumbup: Kojih ba 30% ? Utekoše Slovenija, Hrvatska, Makedonija, pa čak i ono razroko oko, a, evo, i mi se nešto kofrčimo
iznobed

#245 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by iznobed »

iznobed wrote:
Mahalac wrote:E moj Vodolija zamisli nazvati Australiju, Ameriku... genocidnom tvorevinom pa to je za umobolnice zaista. Koji bolesni umovi su tu oko nas i sto je najgore svoje stavove brani time sto poziva na osvijescivanje bosnjackog korpusa i priziva nova njihova "dostignuca". :shock:
:thumbup: Kojih ba 30% ? Utekoše Slovenija, Hrvatska, Makedonija, pa čak i ono razroko oko, a, evo, i mi se nešto kofrčimo
Neka mi Kosovari oproste - nasekiram se, tako, od separatističkih stavova, pa ih, evo, naknadno pominjem
Vodenjak

#246 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Vodenjak »

Rembrandt wrote:
Bosanluk, kako ti, cini se, pogrdno nazivas svo bogatstvo zivota u zemljici Bosni i osjecaj iste kao svoje domovine, majke ako hoces, za ljude umjetnickog duha je neprocjenljivo bogatstvo! A nema tog Bosanca, @Rembrandte koji nije umjetnik kad je zivot svakdasnji u pitanju... Trpio je Bosanac i kroz istoriju a trpi evo i za nasih dana puno...
Bogastvo Bosne je priroda u koje covjek nije imao neki urez. Vecina sto je stvoreno od covjeka u BIH je cumur. Naravno da Bosanac u takvoj drzavi mora biti umjetnik (htjeo-nehtjeo) jer mora da to trpi, da se saginje i da kleci tako je navikao i naucio od rodjenja.
Nista ti, moj @Rembrandte ne znas o umjetnosti zivljenja...
Drzi se kichice i platna i samo mlataraj! :oops:
BHCluster

#247 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by BHCluster »

Rembrandt wrote:
Pa Rembrandt-e to se moze reci i za Srbe one prave iz srbije da smetaju Vojvodanima, Sandzaklijama i Kosovarima, apravo prica sa Kosovom je zavrsena. Evo ti malo slika da vidis koliko smetaju.

Image

Kao fol neka velika Srbija nije ona toliko velika ko sto se nekima cini. Sada sam vidis koliko srbi smtaju Vojvodanima i Sandzaklijama.
The Silent Man

#248 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by The Silent Man »

Rembrandt wrote:
BRAVO za post "kolega"

:thumbup:

Stvar je u tome sto postoji neko sarajevsko vidjenju u kojem jednostavno ne mogu/ne zele da shvate da vecina Srba i Hrvata ne zeli taj gradjanluk i bosanluk i da vecina BiH zapravo nije BiH :)
Kljuc jeste u rukama Srba,dao im ga je Dayton,a oni naravno nisu ludi da odbace svoja dostignuca zato sto eto ima nekih sarajlija sto fantaziraju...

Bosnjaci jos nemaju drzavotvornu svijest i to je najveci balkanski problem...
zavrzlama

#249 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by zavrzlama »

Bosnjaci jos nemaju drzavotvornu svijest i to je najveci balkanski problem...
bolje sto nemaju :D ..vidimo dokle su sljedbenici Ilije Garasanina sa drzavotvornom svijescu dotjerali srpski narod....srbi koji su zivjeli diljem Hrvatske su danas po bijelom svijetu i macehi srbiji...na pola teritorije BIH ih nema, a u genocidnom entitetu sve manje jer im velikosrbi otimaju BIH i ogadjuju istu...na Kosovu ih nema radi drzavnotvorne svijesti....Vojvodina ceka nezavisnost....sav se svijet zgrazava srpskih zlocina i pocinjenih genocida....ljaga na plecima srpskog naroda radi takvih kao ti i slicnih...a ti pricas o nekom uspjehu srpske (citaj velikosrpske) politike :-) ....srbi kao narod su na pola puta do konacne propasti..a da bi poceli da normalno zive i komuniciraju sa ostatakom svijeta i susjednim drzavama i narodima,morat ce sami pobijediti zvijer u vidu cetnistva i velikosrpske ideologije..takvih kao ti je sve manje,.jer nisu ni srbi kao narod vise naivni , jer ih preskupo kostalo zombijevsko odrzavanje nakaradne drzavnotvorne svijesti...zato meni ko bosnjaku i bosancu i nije zao sto pripadam narodu koji nema jaku drzavnotvornu svijest nego ima nesto jace od toga...ljubav za svoju drzavu i zavicaj i urodjenu naviku da mogu zivjeti sa drugim i drugacijim...ti si nazalost hendikepiran za takav dar prirode,zato zivi u iluzijama ,zvucima gusala i ideji velike srbije koja je sve manja :D
The Silent Man

#250 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by The Silent Man »

drug,iskreno,jer ti mislis da ce ti ijedan Srbin povjerovat da ti je stalo do njegovih interesa i do spasenja Srba koji su na "putu propasti" ?

Sta vi mislite,dovoljno reci ja sam multi kulti,a jest ovakva BiH nepostena i odjednom svi trebaju da povjeruju da nema nikakve skrivene politike iza...

Ja sam bar iskren... volio bi Bosnjacku republiku,ali to zasada nije moguce i kada bi bila ostvarena ne bi valjala... u nekakvoj reisovoj nahiji ne bih mogao zivjeti,a ta gradjanska Republika BiH je dozivjela krah u pepelu i krvi 90-ih i svako vracanje na to stanje ,pored toga sto je nemoguce,bi proizvelo reprizu.Ona postoji jos samo u glavame nekih "bosanaca" kao sto i sama Jugoslavija postoji u glavama "jugoslovena"

Ja samo gledam stvari realno...
Locked