Catalunya

Post Reply

Hoce li se Katalonija odvojiti od Spanije?

DA
30
31%
NE
68
69%

Total votes: 98

Point.

#176 Re: Catalunya

Post by Point. »

Po Kikijevoj priči reklo bi se da su katalonci ugroženi u Španiji do zla boga, da ih marišu gdje stignu, zabranili jezik da pričaju, da nosaju trake, da ih hapse na svakom koraku, da im žene odnose a Barcelonu FC degradirali i zabranili im iznošenja separatističkih poruka na tribinama kao npr Catalonia is not Spain na prime time da čitav svijet vidi preko malih ekrana. A onoz njihov jedini razlog separatizma je ekonomske prirode. Ko je još dobio nezavisnost na osnovu ekonomije? To niko nikad nije dobio niti će.

Pique, Puyol, Busquets, Xavi nikad ne bi osvojili medalje svjetskih i evropskih prvaka da nije bilo Španije. :mrgreen:
aerodinamika

#177 Re: Catalunya

Post by aerodinamika »

katalonci mnogo grijese, mnogo istucu kako su kao mnogo ekonomski jaki itd, ali zanemaruje se da bi bez spanije bili puz golac
sta je barcelona futbalski klub, sve sto imaju, kredite koje su digli za igrace ali nije u pitanjuu samo to, sva industrija koja je smjestena u kataloniji je smjestena tamo zahvaljujuci spaniji, glupo je o tome i raspravljat, drugo ima njih i u francuskoj, da nece sutra trazit dio francuske mozda? a opet drugo spanija je dosta jaka vjerujem, jedna katalonije nema ni pravo ni istorijsko ni moralno da zahtjeva nezavisnost, ovo ovi protesti nezadovoljstava su ne znam, cini mi se kao djelo odredenih besposlicara i hipika, odnosno onih sto se furaju na retro fazon, nosaju naocale, odjecu staru, tj. starog kroja voze bicikla itd. ukratko besposlicari i milenijarci koji su umislili da je ovo 68 :-) policija ima puno pravo da ih degenjeci jer su generalno degeni, cim traze da se drzava koja postoji hiljadu godina sad dijeli kako se kojem kurcu cefne, sta bi oni postigli nezavisnoscu mimo onog sto sad imaju?
Nista, a izgubili bi sve, nezavisnots je vise postala pomodoarstvo za katalonce
hAZNADAR

#178 Re: Catalunya

Post by hAZNADAR »

Point. wrote:Po Kikijevoj priči reklo bi se da su katalonci ugroženi u Španiji do zla boga, da ih marišu gdje stignu, zabranili jezik da pričaju, da nosaju trake, da ih hapse na svakom koraku, da im žene odnose a Barcelonu FC degradirali i zabranili im iznošenja separatističkih poruka na tribinama kao npr Catalonia is not Spain na prime time da čitav svijet vidi preko malih ekrana. A onoz njihov jedini razlog separatizma je ekonomske prirode. Ko je još dobio nezavisnost na osnovu ekonomije? To niko nikad nije dobio niti će.

Pique, Puyol, Busquets, Xavi nikad ne bi osvojili medalje svjetskih i evropskih prvaka da nije bilo Španije. :mrgreen:
Pa ako izuzmemo onu malu JNA avanturicu u Sloveniji - Slovenija je upravo zbog ekonomije htjela izaci iz YU. Cesi isto zbog ekonomije iz unije. Balticke drzave isto zbog ekonomije iz SSSR. Mislim, gdje je to pravilo da nezavisnost moze traziti samo onaj ko je napadnut ili diskriminiran? AKo Katalonci hoce hljeba preko pogace, to je njihovo pravo. Oni imaju svoje razloge za nezavisnost ma sta mi mislili o tome i ma koliko postavljali uslove kada mogu.
Nemamo neke veliek tradicionalne prijateljske veze sa Spanijom, i uglavnom iz interesa pratimo ono sto EU odluci.
Krnja ili cijela Spanije nama ni iz dzepa ni u dzep. Isto tako i Katalonija nezavisna ili u sastavu Spanije - nikakav interes mi nemamo ni u jednom ni u drugom.

Katalonija je podsjecam pomogla BiH i u ratu i poslije rata. Nije morala, nije imala interesa,... ali je pomogla od sebe.

Privatno mozemo imati stav za i protiv - ali u ovoj temi se stice utisak da je mnogima prijeko stalo da ne dobiju nezavisnost i po cijenu grube sile.

Necemo se lagati point - motiv ovolike hajke na katalonsku nezavisnost je samo zato sto mnogi lakovjerno misle da to moze pomoci RS da se odcijepi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#179 Re: Catalunya

Post by Velkoski »

Normalno da imamo interes, svaki separatizam potiče još nekoga da uradi isto. Vrlo jednostavno.
bunk

#180 Re: Catalunya

Post by bunk »

Meh,lahko je srat o nezavisnoj kataloniji i uopce o zivotu kad zivis negdje u udobnosti francuske,njemacke ili holandije koji em su u Nato em su im prvi susjedi belgija,spanija il neko od nordijaca..
Jarane pogled na stvari se mijenja drasticno kad zivis u BiH gdje su ti je prvi susjed mordor a dio Drzave isengard..
Point.

#181 Re: Catalunya

Post by Point. »

hAZNADAR wrote:
Point. wrote:Po Kikijevoj priči reklo bi se da su katalonci ugroženi u Španiji do zla boga, da ih marišu gdje stignu, zabranili jezik da pričaju, da nosaju trake, da ih hapse na svakom koraku, da im žene odnose a Barcelonu FC degradirali i zabranili im iznošenja separatističkih poruka na tribinama kao npr Catalonia is not Spain na prime time da čitav svijet vidi preko malih ekrana. A onoz njihov jedini razlog separatizma je ekonomske prirode. Ko je još dobio nezavisnost na osnovu ekonomije? To niko nikad nije dobio niti će.

Pa ako izuzmemo onu malu JNA avanturicu u Sloveniji - Slovenija je upravo zbog ekonomije htjela izaci iz YU. Cesi isto zbog ekonomije iz unije. Balticke drzave isto zbog ekonomije iz SSSR. Mislim, gdje je to pravilo da nezavisnost moze traziti samo onaj ko je napadnut ili diskriminiran? AKo Katalonci hoce hljeba preko pogace, to je njihovo pravo. Oni imaju svoje razloge za nezavisnost ma sta mi mislili o tome i ma koliko postavljali uslove kada mogu.
Nemamo neke veliek tradicionalne prijateljske veze sa Spanijom, i uglavnom iz interesa pratimo ono sto EU odluci.
Krnja ili cijela Spanije nama ni iz dzepa ni u dzep. Isto tako i Katalonija nezavisna ili u sastavu Spanije - nikakav interes mi nemamo ni u jednom ni u drugom.

Katalonija je podsjecam pomogla BiH i u ratu i poslije rata. Nije morala, nije imala interesa,... ali je pomogla od sebe.

Privatno mozemo imati stav za i protiv - ali u ovoj temi se stice utisak da je mnogima prijeko stalo da ne dobiju nezavisnost i po cijenu grube sile.

Necemo se lagati point - motiv ovolike hajke na katalonsku nezavisnost je samo zato sto mnogi lakovjerno misle da to moze pomoci RS da se odcijepi.
Pa naravno da imamo motiv jer imamo Kataloniju u svom dvorištu.

Druga stvar, nemaju pravo da traže kruha preko pogače, u Ustavu i po zakonu ga nemaju. Taj isti Ustav su i oni potpisali, a šta ćemo sa onim 40%+ Katalonaca što ne žele nezavisnost?

Nećemo se lagat Hazna - mnogi podržavaju njihove zahtjeve za nezavisnost samo iz razloga što su oni nama malo pomogli u ratu. Hvala im na tome zaista, ali ako će njihova nezavisnost praviti probleme našoj domovini onda neka hvala. Plus i nemaju neke razloge osim ekonomije a ni velike podrške u samoj Kataloniji.
hAZNADAR

#182 Re: Catalunya

Post by hAZNADAR »

Point. wrote:
hAZNADAR wrote:

Pa naravno da imamo motiv jer imamo Kataloniju u svom dvorištu.

Druga stvar, nemaju pravo da traže kruha preko pogače, u Ustavu i po zakonu ga nemaju. Taj isti Ustav su i oni potpisali, a šta ćemo sa onim 40%+ Katalonaca što ne žele nezavisnost?

Nećemo se lagat Hazna - mnogi podržavaju njihove zahtjeve za nezavisnost samo iz razloga što su oni nama malo pomogli u ratu. Hvala im na tome zaista, ali ako će njihova nezavisnost praviti probleme našoj domovini onda neka hvala. Plus i nemaju neke razloge osim ekonomije a ni velike podrške u samoj Kataloniji.
Kamo srece da imamo Kataloniju u nasem dvoristu. U tom slucaju bi bili mi na 80% BiH sa svim izlazima u svijet a RS bi se svodila na Semberiju. Medjutim tako nije i svaka usporedba sa nama ne stoji. Paragrafi u ustavima ne odredjuju ko moze ili ne moze imati nezavisnost vec snaga, to radi onaj ko to moze. Da nije bilo ustava i paragrafa kod nas u YU - isto bi nikle nove drzave, barem Slovenija i Hrvatska koje nebi ni sljivile ni ustav ni prava. A RS da moze - davno bi se odcijepila i mahnula nam bez obzira kako se mi postavljali prema bilo cemu.
Katalonci nisu malo pomogli vec dosta i u ratu u poslije rata. BiH zvanicno mora slijediti stav EU i to je barem jasno.

A na forumu privatno - mozemo imati stav kakav hocemo jer to nema politicku tezinu. Vecina Katalonaca zeli nezavisnost i imaju pravo na to jer imaju svoje razloge. To sto mi sve uporedjujemo sa nama i mislimo da moraju prvo iskrvariti i napatiti se - je neka druga prica
hAZNADAR

#183 Re: Catalunya

Post by hAZNADAR »

Velkoski wrote:Normalno da imamo interes, svaki separatizam potiče još nekoga da uradi isto. Vrlo jednostavno.
bunk wrote:Meh,lahko je srat o nezavisnoj kataloniji i uopce o zivotu kad zivis negdje u udobnosti francuske,njemacke ili holandije koji em su u Nato em su im prvi susjedi belgija,spanija il neko od nordijaca..
Jarane pogled na stvari se mijenja drasticno kad zivis u BiH gdje su ti je prvi susjed mordor a dio Drzave isengard..
Ispada po vama da je RS u BiH samo svojom dobrom voljom i bolje da ne cackamo mecku. Ono - ako se obezobrazimo - kaznice nas separacijom?

Ja mislim da RS ne moze izaci iz BiH nikako, nemaju snage za to niti ce imati. Bez obzira kako se mi postavljali prema Kataloniji, Kosovu,.. bilo kome.

Davno bi se RS odcijepila da moze - nebi cekala nikakve inspiracije i povode.
bunk

#184 Re: Catalunya

Post by bunk »

Ustav Spanije je jasan.
I tu se nema sta vise pricati.Osim ako ne mislimo da je vrijeme da se svi zakoni ili Ustavi vise ne moraju postovati i demo ispocetka graditi civilizaciju.
Ko hoce na robiju neka pokrece neustavne referendume.
Apsolutno podrzavam Spaniju da provodi zakon svim sredstvima.
Po tom pitanju se nema sta vise reci.
Point.

#185 Re: Catalunya

Post by Point. »

hAZNADAR wrote:[
Kamo srece da imamo Kataloniju u nasem dvoristu. U tom slucaju bi bili mi na 80% BiH sa svim izlazima u svijet a RS bi se svodila na Semberiju. Medjutim tako nije i svaka usporedba sa nama ne stoji. Paragrafi u ustavima ne odredjuju ko moze ili ne moze imati nezavisnost vec snaga, to radi onaj ko to moze. Da nije bilo ustava i paragrafa kod nas u YU - isto bi nikle nove drzave, barem Slovenija i Hrvatska koje nebi ni sljivile ni ustav ni prava. A RS da moze - davno bi se odcijepila i mahnula nam bez obzira kako se mi postavljali prema bilo cemu.
Katalonci nisu malo pomogli vec dosta i u ratu u poslije rata. BiH zvanicno mora slijediti stav EU i to je barem jasno.

A na forumu privatno - mozemo imati stav kakav hocemo jer to nema politicku tezinu. Vecina Katalonaca zeli nezavisnost i imaju pravo na to jer imaju svoje razloge. To sto mi sve uporedjujemo sa nama i mislimo da moraju prvo iskrvariti i napatiti se - je neka druga prica
Nije baš većina, 40% je bila izlaznost na referendumu od tih 40%, 80% je bilo za, 20% nije. Nemaju oni neku veliku većinu to je valjda jasno.

Katalonci po Ustavu nemaju pravo na nezavisnost, to je činjenica. Naravno da idu kruhom preko pogače, fino im je sada, među boljim su regijama u Španiji, živi se, radi se, imaju svoju autonomiju, jezik. Ja stvarno ne razumijem šta hoće više od toga. Ne razmišljaju na duge staze, kao što ni Britanci u vezi brexita.
Tomahawk11
Globalni moderator

#186 Re: Catalunya

Post by Tomahawk11 »

Kikibombona wrote:
cyprus wrote:Oni koji se zalažu za koncept razbijanja kulturno heterogenih država i uspostavljanje homogenih tvorevina, svjesno ili nesvjesno zagovaraju fašizam... Multikulturalnost i interkulturalnost su prošlost, sadašnjost i budućnost čovječanstva - pomirite se sa tim :)
Ako je to fasizam, sta je onda nasilno zadrzavanje Katalonaca u tvorevini ciji dio ne zele biti?

Nesto kao nasilan brak?

...

To je onda nesto puno gore od fasizma. Sloboda, pravo na izbor, su suprotno od fasizma. Katalonci ne mogu biti fasisti. Nisu nikada bili niti ce. Spanci su bili fasisti i nesto od fasisticke klice je ostalo u njima. Evidentno. Medju njima je jos dosta frankisticke gamadi.

...

Inace, pogledao sam par snimaka nereda i cudom se ne mogu nacuditi Kataloncima. Policija ih prebija a oni obaraju glavu. Bukvalno jedan policajac udara 100 demonstranata a oni uzmicu. Tako je bilo na proslim protestima, policija brutalno udara a demonstranti obaraju glavu. Nevjerovatno miroljubiv narod.

...

Policija DUSMANSKI odvaljuje bubrege a Katalonci mirno primaju udarce. Svaki okrsaj izgleda manje vise ovako. Kao da su mazohisti jbt.

Image
Neće ni Srbi u BiH, hajmo im pustiti da odvoje RS.. Jah, nije to isto.
Tomahawk11
Globalni moderator

#187 Re: Catalunya

Post by Tomahawk11 »

bunk wrote:Ustav Spanije za koji su ruku digli i poslanici iz catalonije kaze da nema nikakvih odcjepljenja..the end.
Prica lici na anp sagu,glasali smo za NATO ali sad bi malo piskili pa malo kakili ,zavisi kako se digne pickoustom ili kako mahne car iz majcice,e nece da moze..
Jebo ustav, ne važi to kad hoćeš da se otcjepiš.
Treba slušati onu pobjegulju od političara. Kakav pajac :nevjerujem:
Tomahawk11
Globalni moderator

#188 Re: Catalunya

Post by Tomahawk11 »

Velkoski wrote:Pa neka jača, samo ne znam šta je tim likovima krajnji cilj? Da žive u pokrajini razorenoj ratom? Jasno da je na miran i civilizovan način nikada neće dobiti nezavisnost.

Sutra očekujem i da Bavarija i Sicilija traže nezavisnost od svojih država :mrgreen:
Prave cirkus, tjeraju investitore, mnoge jake firme su izmjestile predstavništva u druge španske gradove.

Nanijeli su milijarde štete i sebi i Španiji.
Neko mora i račun platiti.
bunk

#189 Re: Catalunya

Post by bunk »

Samo cekam da se i fanovi Barcelone ovdje krenu oglasavat o tome kako su ovi koji protestvuju u pravu :mrgreen:
Bosanski_kralj

#190 Re: Catalunya

Post by Bosanski_kralj »

Udri bandu secionističku. :oops:
Haman2

#191 Re: Catalunya

Post by Haman2 »

NIsu prilike za odvajanje, mozda nekom drugom prilikom.
Lincoln-Burrows

#192 Re: Catalunya

Post by Lincoln-Burrows »

Mene zanima kakav je stav Kosova o odcjepljenju Katalonije? :D
bunk

#193 Re: Catalunya

Post by bunk »

Jel to vlada Spanije koristeci svoju vojsku protjerala milione katalonaca i pokusala naseliti kataloniju narodom iz seville ili sa castellane pri tome pocinivsi genocid i ratne zlocine ?Pa da povlacis tu paralelu.
Nigdje veze.
Spanija je Drzava u kojoj se mora postovati Ustav i u kojoj je vladavina ljudskih prava na razini Skandinavije..
Lincoln-Burrows

#194 Re: Catalunya

Post by Lincoln-Burrows »

Španjolska nije priznala Kosovo zato pitam.

Šta čovjek sve neće iskonstruirati u svojoj glavi.
zrakomlat

#195 Re: Catalunya

Post by zrakomlat »

Lincoln-Burrows wrote:Mene zanima kakav je stav Kosova o odcjepljenju Katalonije? :D
Kataljonije
Post Reply