Catalunya

Post Reply

Hoce li se Katalonija odvojiti od Spanije?

DA
30
31%
NE
68
69%

Total votes: 98

Grean

#151 Re: Catalunya

Post by Grean »

Istorijski, kulturoloski, lingvisticki nisu i nece biti Spanija.

Ovi ostali sto ih ti pobroja nigdje veze sa ovim
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#152 Re: Catalunya

Post by Velkoski »

Jah, oni su svemirci, a Španci samo Zemljani :oops:
Krokodajl

#153 Re: Catalunya

Post by Krokodajl »

Velkoski wrote:Viva Bavaria, Viva Vojvodina, Viva Republic of Srpska, Viva Sardinija, Viva neka random pokrajina u Norveškoj 8)

Viva novi ratovi u Evropi jer se nekim katalonskim nacionalistima dig'o kurac

Neka random pokrajina u Norveškoj ?

Šta ti imaš protiv Laponaca molim lijepo :oops: :oops: :oops:
aerodinamika

#154 Re: Catalunya

Post by aerodinamika »

hAZNADAR wrote:
aerodinamika wrote:tzv katalunija nikad nece biti drzava, dozovite se u realnost
Bila je drzava i ranije, i nista nije nemoguce. Pogledaj samo politicku kartu Evrope kroz prosli vjek. Mnogo toga je bilo nerealno pa se ostvari.
izvini, kad je to katalonija bila drzava?
imali su prije hiljadu godina jedan dio nezavisan, od tad mrka kapa, sad imaju vec jednu drzavu (Andoru) i malo im je pa hoce drugu da stvaraju na teritoriji vec postojece Spanije :roll:
Katalonija i katalonci realno tesko da su sposobni da imaju neku ozbiljnu drzavu, jednastovno nemaju taj historijski kontinuitet a niti kapacitet
aerodinamika

#155 Re: Catalunya

Post by aerodinamika »

bunk wrote:jedino da Spanija promijeni Ustav,a to ce se desit nikad.
Trebaju ovi iz Madrida povuci sva sjedista kompanija iz catalunije na dvadestak godina,samo da im pokazu da mogu..crpe od Drzave sva prava i konstantno rovare,podrzavam maksimalno da se kaznjava odgovorne..
upravo tako, sve sto imaju imaju zahvaljujuci spaniji, nezavisna katalonija nije nikad postojala, to je izmisljen termin da se oznaci jedna teritorijalna pokrajina u spaniji
Grean wrote:Viva Catalunia

Kad tad... :mrgreen:
nikad!
IRELAND wrote:Ne znam koliko poznajete mentalitet katalonaca, ali meni se cini da Spanija pravi veliku gresku represivnim metodama protiv njih jer ih ujedinjuje i pokret im jaca svakim danom
pokret im je na nivou hipika, a tzv katalonski mentalitet :lol: zavrsice ko kurdski teroristi, realno mnogo su nezahvalan narod, sve sto imaju imaju zbog drzave u kojoj zive, ako budu lojalni gradani moze im biti i bolje, ali ako se ne budu ponasali kako dolikuje moze im biti gore-sve prema zaslugama
Grean

#156 Re: Catalunya

Post by Grean »

Velkoski wrote:Jah, oni su svemirci, a Španci samo Zemljani :oops:
Realno Katalonci i Baskijci mogu osjecati pripadnost Spaniji koliko i kosovski Albanci mogu osjecati pripadnost onoj Jugoslaviji.

Svima nama je bila dobra ovako ili onako ali jedini koji su imali razloga da se osjecaju tijesno su Albanci jer su bili manjina, pricali sa bantu srpsko-hrvatski i bili ismijavani.

Tako je nekako i sa ova dva naroda medu vecinskim Spancima. To je razlog npr sto Real u odnosu na Barselonu ima 80% trzista i sto je Barsi globalno jedini izlaz.

Onaj iz Galicije, Mursije, Andaluzije ce nakon svog kluba uvijek izabrati Madrid jer su Spanci kao i oni a Katalonci su strano tijelo, koliko god se kriticari separatizma upinjali da kazu da su svi oni podjednako Spanci, sto je smijesno jer ako krenemo od toga da ne pricaju svi spanski. Znaci nisu isti ni podjednaki.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#157 Re: Catalunya

Post by Velkoski »

Pripadaju istoj skupini naroda, Španiji pripadaju "otkad je svijeta", apsolutno su svim mogućim stvarima vezani za Španiju, imaju autonomiju, bogata su regija itd itd

Istom logikom Bavarija može tražiti autonomiju, tu će Bošnjaci koji navijaju za Bayern podržavati nezavisnost valjda :D
aerodinamika

#158 Re: Catalunya

Post by aerodinamika »

kad su to katalonija i baskija bile nezavisne drzave, da nema spanije nebi ni postojali ni jedni ni drugi
Point.

#159 Re: Catalunya

Post by Point. »

Ni po čemu nemaju pravo na nezavisnost od Španije. Hoće da otvore Pandorinu kutiju u Evropi.
IRELAND

#160 Re: Catalunya

Post by IRELAND »

Katalonija je bila nezavisna do 11.09.1714, a s obzirom da zivim medju njima mislim da bi bili zadovoljni i sirom autonomijom npr status kao Baskija
aerodinamika

#161 Re: Catalunya

Post by aerodinamika »

IRELAND wrote:Katalonija je bila nezavisna do 11.09.1714, a s obzirom da zivim medju njima mislim da bi bili zadovoljni i sirom autonomijom npr status kao Baskija
reko bi covjek bili nezavisni 500 godina, a ono bili "nezavisni" godinu ili dvije :lol: dok je spanija bila u rasulu iskoristili priliku lokalni kriminalci da proglase nekakvu nazovi drzavu
nikad prije ni poslije nisu bili nezavisni
cyprus

#162 Re: Catalunya

Post by cyprus »

Prvo, nije tačno da su Katalonci mnogo različiti od ostalih Španaca... Što se tiče jezika - više Katalonaca se danas služi španskim, nego katalonskim... Osim toga, ta dva jezika potiču iz iste grupe... Dalje, katalonski separatizam nije baš tendencija sa višestoljetnim kontinuitetom, bar ne na nekom ozbiljnom nivou, nego fenomen koji je doživio uzlet u posljednjoj deceniji... Koliko god revolt prema centralnoj vlasti iz Madrida donekle bio opravdan (i sam smatram da Madrid treba biti malo fleksibilniji u odnosu prema Kataloniji), traženje nezavisnosti mi prvenstveno djeluje kao traženje hljeba preko pogače, što sam već mnogo puta na ovoj i sličnim temama obrazložio...

Drugo, sve i da je tačno da su Katalonci kulturno neki potpuno drugačiji svijet u odnosu na ostatak Španije (a nije), nije mi jasno zbog čega bi to trebalo shvatiti kao validan argument za nezavisnosti? :-) Oni koji se zalažu za koncept razbijanja kulturno heterogenih država i uspostavljanje homogenih tvorevina, svjesno ili nesvjesno zagovaraju fašizam... Multikulturalnost i interkulturalnost su prošlost, sadašnjost i budućnost čovječanstva - pomirite se sa tim :)
Kikibombona

#163 Re: Catalunya

Post by Kikibombona »

cyprus wrote:Oni koji se zalažu za koncept razbijanja kulturno heterogenih država i uspostavljanje homogenih tvorevina, svjesno ili nesvjesno zagovaraju fašizam... Multikulturalnost i interkulturalnost su prošlost, sadašnjost i budućnost čovječanstva - pomirite se sa tim :)
Ako je to fasizam, sta je onda nasilno zadrzavanje Katalonaca u tvorevini ciji dio ne zele biti?

Nesto kao nasilan brak?

...

To je onda nesto puno gore od fasizma. Sloboda, pravo na izbor, su suprotno od fasizma. Katalonci ne mogu biti fasisti. Nisu nikada bili niti ce. Spanci su bili fasisti i nesto od fasisticke klice je ostalo u njima. Evidentno. Medju njima je jos dosta frankisticke gamadi.

...

Inace, pogledao sam par snimaka nereda i cudom se ne mogu nacuditi Kataloncima. Policija ih prebija a oni obaraju glavu. Bukvalno jedan policajac udara 100 demonstranata a oni uzmicu. Tako je bilo na proslim protestima, policija brutalno udara a demonstranti obaraju glavu. Nevjerovatno miroljubiv narod.

...

Policija DUSMANSKI odvaljuje bubrege a Katalonci mirno primaju udarce. Svaki okrsaj izgleda manje vise ovako. Kao da su mazohisti jbt.

Image
Matzan

#164 Re: Catalunya

Post by Matzan »

Blago Kataloncima, imaju Kikijevu podršku.
IRELAND

#165 Re: Catalunya

Post by IRELAND »

[quote="cyprus"]Prvo, nije tačno da su Katalonci mnogo različiti od ostalih Španaca... Što se tiče jezika - više Katalonaca se danas služi španskim, nego katalonskim... Osim toga, ta dva jezika potiču iz iste grupe... Dalje, katalonski separatizam nije baš tendencija sa višestoljetnim kontinuitetom, bar ne na nekom ozbiljnom nivou, nego fenomen koji je doživio uzlet u posljednjoj deceniji... Koliko god revolt prema centralnoj vlasti iz Madrida donekle bio opravdan (i sam smatram da Madrid treba biti malo fleksibilniji u odnosu prema Kataloniji), traženje nezavisnosti mi prvenstveno djeluje kao traženje hljeba preko pogače, što sam već mnogo puta na ovoj i sličnim temama obrazložio...

Drugo, sve i da je tačno da su Katalonci kulturno neki potpuno drugačiji svijet u odnosu na ostatak Španije (a nije), nije mi jasno zbog čega bi to trebalo shvatiti kao validan argument za nezavisnosti? :-) Oni koji se zalažu za koncept razbijanja kulturno heterogenih država i uspostavljanje homogenih tvorevina, svjesno ili nesvjesno zagovaraju fašizam... Multikulturalnost i interkulturalnost su prošlost, sadašnjost i budućnost čovječanstva - pomirite se sa tim :)[/quote]

Ako mozes molim te objasniti odakle crpis ove informacije
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#166 Re: Catalunya

Post by Velkoski »

Kakva je ovo logika "ako ne žele biti tu onda neka idu".

Evo sutra grad Sarajevo ne želi biti dio Bosne? :roll: :mrgreen:

Kipar u pravu stoprocentno. Stop jačanju nacionalizma i samim tim i fašizma, što ovo u Kataloniji prijeti da postane.
Bodkin

#167 Re: Catalunya

Post by Bodkin »

Velkoski wrote:Kakva je ovo logika "ako ne žele biti tu onda neka idu".

Evo sutra grad Sarajevo ne želi biti dio Bosne? :roll: :mrgreen:

Kipar u pravu stoprocentno. Stop jačanju nacionalizma i samim tim i fašizma, što ovo u Kataloniji prijeti da postane.
Logika “ako srbi nece da budu u bosni, neka idu” :D kako je jednostavno kad cijeli svijet gledas kroz svoju prizmu i tako odredjujes ko sta treba raditi :D
cyprus

#168 Re: Catalunya

Post by cyprus »

IRELAND wrote:
cyprus wrote:Prvo, nije tačno da su Katalonci mnogo različiti od ostalih Španaca... Što se tiče jezika - više Katalonaca se danas služi španskim, nego katalonskim... Osim toga, ta dva jezika potiču iz iste grupe... Dalje, katalonski separatizam nije baš tendencija sa višestoljetnim kontinuitetom, bar ne na nekom ozbiljnom nivou, nego fenomen koji je doživio uzlet u posljednjoj deceniji...
Ako mozes molim te objasniti odakle crpis ove informacije
Pretpostavljam da se tvoje pitanje odnosi samo na boldirani dio, pa sam samo njega ostavio...

Što se tiče jezika, to je opštepoznata stvar... Al da ne bude rekla-kazala, evo pronađoh i službeni podatak:

http://www.idescat.cat/pub/?id=ed&n=2532&lang=en

Iliti grafički:

Image

A što se tiče ovog drugo, imam grafikon i za to :D

Image

Dakle, jasno se vidi da su težnje za nezavisnošću naglo narasle nakon 2010. godine (ali podrška ovoj ideji nikada nije premašila 50%)... Naravno nije se to desilo ničim izazvano, ne tvrdim to... Ovo će vam zapravo reći i većina Katalonaca - do prije 10-tak godina, ideja nezavisnosti Katalonije se nije uopšte ozbiljno razmatrala... Istina, ovu informaciju bi trebalo dopuniti i nekim činjenicama iz dalje prošlosti... Katalonski nacionalizam jeste nastao u XIX stoljeću, ali je kao politička ideja bio marginalan sve do negdje kraja 20-tih i početka 30-tih godina prošlog stoljeća... Tada jeste dobio neke ozbiljnije obrise, ali je nezavisnost kao cilj vrlo brzo zamijenjena pristankom na autonomiju... Poslije je došao Franko, pa iza njega demokratizacija, ali separatističke aspiracije se revitalizuju tek relativno nedavno...
cyprus

#169 Re: Catalunya

Post by cyprus »

Kikibombona wrote:
cyprus wrote:Oni koji se zalažu za koncept razbijanja kulturno heterogenih država i uspostavljanje homogenih tvorevina, svjesno ili nesvjesno zagovaraju fašizam... Multikulturalnost i interkulturalnost su prošlost, sadašnjost i budućnost čovječanstva - pomirite se sa tim :)
Ako je to fasizam, sta je onda nasilno zadrzavanje Katalonaca u tvorevini ciji dio ne zele biti?

Nesto kao nasilan brak?

...

To je onda nesto puno gore od fasizma. Sloboda, pravo na izbor, su suprotno od fasizma. Katalonci ne mogu biti fasisti. Nisu nikada bili niti ce. Spanci su bili fasisti i nesto od fasisticke klice je ostalo u njima. Evidentno. Medju njima je jos dosta frankisticke gamadi.

...

Inace, pogledao sam par snimaka nereda i cudom se ne mogu nacuditi Kataloncima. Policija ih prebija a oni obaraju glavu. Bukvalno jedan policajac udara 100 demonstranata a oni uzmicu. Tako je bilo na proslim protestima, policija brutalno udara a demonstranti obaraju glavu. Nevjerovatno miroljubiv narod.

...

Policija DUSMANSKI odvaljuje bubrege a Katalonci mirno primaju udarce. Svaki okrsaj izgleda manje vise ovako. Kao da su mazohisti jbt.
Ja se zapravo ne mogu dovoljno načudit sljedećem - znam da inače zastupaš neke stavove, koji su hvale, ako ne i divljenja vrijedni, a ne čini mi se ni da si glup, pa mi je potpuno nejasno kako ovoj tematici možeš pristupati tako nezrelo, kratkovidno i simplifistički... Ovo što ti demonstriraš na temama ovog tipa je maltene dječiji ugao gledanja na stvari... Možda tek jednu stepenicu viši od "navijam za Barcelonu, pa zato viva Messi, viva Catalunya, viva Puigdemont" :roll:

Prvo, katalonski nacionalizam ne bih poistovjetio sa fašizmom, niti sam to tako napisao u prethodnom postu... Fašizmom nazivam tendenciju razdvajanja različitih etničkih i kulturnih grupa u više homognenih država... Pritom ne smatram da su svi koji to zagovaraju fašisti - neki (poput tebe) to zastupaju iz dobre namjere, ali zapravo zablude... Dakle, ne tvrdim da je ideja katalonske nezavisnosti bazirana na fašizmu, nego na regionalizmu, ali tvrdim da argument da Katalonija (ili bilo koja druga pokrajina ili narod na svijetu) treba postati nezavisna samo zato što je kulturno drugačija jeste fašistički...

Drugo, nevjerovatno je kako ovo zvuči naivno: "nasilno zadrzavanje Katalonaca u tvorevini ciji dio ne zele biti"... Ja ako upotrebim najlogičnije moguće kontrapitanje: ''zašto je nasilno zadržavanje Srba u tvorevini u kojoj ne žele biti uredu, a nasilno zadržavanje Katalonaca jeste?" ti ćeš mi, kao i deset puta do sada odgovoriti: "nemoj sve posmatrat kroz prizmu Balkana"... Zato, hajde postavit ću neko drugo pitanje - evo zamisli dobije Katalonija nezavisnost... Dadnu joj... Šta misliš o "nasilnom zadržavanju" onih 40-50% stanovnika Katalonije koji ne žele nezavisnost od Španije u novoj državi, a čiji državljani ne žele biti? Da pogađam, predložio bi "humana raseljavanja", kao što predlažeš za Kosovo? :roll:

Treće, što se tiče brutalnosti policije... Prekomjerne i nepotrebne upotrebe sile vjerovatno ima, i to naravno osuđujem... Ali ne možeš krenuti u ilegalnu secesiju državnog teritorija, i očekivati da država po tom pitanju ne uradi ništa, zato što ti to, pobogu, činiš nenasilnim putem... To ti je kao da počiniš bilo kakav nenasilni kriminal (ono, pobogu, nisi nikog ubio ni prebio :roll: ), pa se onda ibretiš što te policija hapsi :-)
Kikibombona

#170 Re: Catalunya

Post by Kikibombona »

cyprus wrote:Ja se zapravo ne mogu dovoljno načudit sljedećem - znam da inače zastupaš neke stavove, koji su hvale, ako ne i divljenja vrijedni, a ne čini mi se ni da si glup, pa mi je potpuno nejasno kako ovoj tematici možeš pristupati tako nezrelo, kratkovidno i simplifistički... Ovo što ti demonstriraš na temama ovog tipa je maltene dječiji ugao gledanja na stvari... Možda tek jednu stepenicu viši od "navijam za Barcelonu, pa zato viva Messi, viva Catalunya, viva Puigdemont" :roll:

Prvo, katalonski nacionalizam ne bih poistovjetio sa fašizmom, niti sam to tako napisao u prethodnom postu... Fašizmom nazivam tendenciju razdvajanja različitih etničkih i kulturnih grupa u više homognenih država... Pritom ne smatram da su svi koji to zagovaraju fašisti - neki (poput tebe) to zastupaju iz dobre namjere, ali zapravo zablude... Dakle, ne tvrdim da je ideja katalonske nezavisnosti bazirana na fašizmu, nego na regionalizmu, ali tvrdim da argument da Katalonija (ili bilo koja druga pokrajina ili narod na svijetu) treba postati nezavisna samo zato što je kulturno drugačija jeste fašistički...

Drugo, nevjerovatno je kako ovo zvuči naivno: "nasilno zadrzavanje Katalonaca u tvorevini ciji dio ne zele biti"... Ja ako upotrebim najlogičnije moguće kontrapitanje: ''zašto je nasilno zadržavanje Srba u tvorevini u kojoj ne žele biti uredu, a nasilno zadržavanje Katalonaca jeste?" ti ćeš mi, kao i deset puta do sada odgovoriti: "nemoj sve posmatrat kroz prizmu Balkana"... Zato, hajde postavit ću neko drugo pitanje - evo zamisli dobije Katalonija nezavisnost... Dadnu joj... Šta misliš o "nasilnom zadržavanju" onih 40-50% stanovnika Katalonije koji ne žele nezavisnost od Španije u novoj državi, a čiji državljani ne žele biti? Da pogađam, predložio bi "humana raseljavanja", kao što predlažeš za Kosovo? :roll:

Treće, što se tiče brutalnosti policije... Prekomjerne i nepotrebne upotrebe sile vjerovatno ima, i to naravno osuđujem... Ali ne možeš krenuti u ilegalnu secesiju državnog teritorija, i očekivati da država po tom pitanju ne uradi ništa, zato što ti to, pobogu, činiš nenasilnim putem... To ti je kao da počiniš bilo kakav nenasilni kriminal (ono, pobogu, nisi nikog ubio ni prebio :roll: ), pa se onda ibretiš što te policija hapsi :-)
Ne moze teznja za nezavisnoscu biti fasizam. Separatisticki pokreti nikada nisu fasisticki. Fasista je hegemon. Fasista je superioran, nastupa iz pozicije moci. Spanija je bila fasisticka, Njemacka, Italija, Turska i jos neke drzave. Ne moze narod, koji se zeli odvojiti od hegemona, dominatnog naroda, biti fasisticki.

Tvoje stav vodi do moralne dileme; da li je dobar onaj sto zeli pravo na slobodan izbor ili onaj koji bi pravo na izbor uskratio?

Zamisli da imamo zajednicki biznis. Ja se odlucim odvojiti i raditi samostalno. Ti me proglasis fasistom i pod prijetnjom oruzjem zadrzis u savezu. Ili analogija sa brakom. Muz se lose odnosi prema zeni a ona mora ostati u braku jer je brak svetinja, jer se zaklela na vjernost, jer imaju djecu, jer sta ce reci okolina, i milion drugih razloga.

Vidis li koliko je tvoj stav paradoksalan.

...

Zasto Skoti imaju pravo na nezavisnost a Katalonci nemaju?
Jesu Katalonci manje vrijedan narod?
Tu lako dolazimo do fasizma...

...

Da li je fasizam sto Nijemci i Austrijanci nisu u istoj drzavi?
Da li je fasizam samo postojanje drzava?
Zasto cijeli svijet ne bi bio jedna drzava?

Da li je fasizam sto Cesi i Slovaci nisu zajedno?

...

Ti navodis primjer BiH i RS. Upadas u zamku. Zaboravljas da su Srbi bili protiv nezavisnosti. Po tvojoj logici, izlazak BiH iz Jugoslavije je bio fasisticki. Cak je izlazak Slovenije bio fasisticki. 11.5% Slovenaca nije podrzalo nezavosnost. Ti bi sad podrivao temelje demokratije, ako je 10% protiv necega, onda pisi propalo.

...

Problem sa RS je genocid i etnicko ciscenje. Da tog problema nema, zelja za nezavisnoscu bi bila apsolutno legitimna.
alipasijaner

#171 Re: Catalunya

Post by alipasijaner »

I tako kada se svi odvoje treba napravit' separatisticku fudbalsku ligu i onda derbi kola bude Borac - Trepca i Barcelona - Shamrock Rovers...
bunk

#172 Re: Catalunya

Post by bunk »

Kikibombona wrote:
cyprus wrote:Ja se zapravo ne mogu dovoljno načudit sljedećem - znam da inače zastupaš neke stavove, koji su hvale, ako ne i divljenja vrijedni, a ne čini mi se ni da si glup, pa mi je potpuno nejasno kako ovoj tematici možeš pristupati tako nezrelo, kratkovidno i simplifistički... Ovo što ti demonstriraš na temama ovog tipa je maltene dječiji ugao gledanja na stvari... Možda tek jednu stepenicu viši od "navijam za Barcelonu, pa zato viva Messi, viva Catalunya, viva Puigdemont" :roll:

Ne moze teznja za nezavisnoscu biti fasizam. Separatisticki pokreti nikada nisu fasisticki. Fasista je hegemon. Fasista je superioran, nastupa iz pozicije moci. Spanija je bila fasisticka, Njemacka, Italija, Turska i jos neke drzave. Ne moze narod, koji se zeli odvojiti od hegemona, dominatnog naroda, biti fasisticki.

Tvoje stav vodi do moralne dileme; da li je dobar onaj sto zeli pravo na slobodan izbor ili onaj koji bi pravo na izbor uskratio?

Zamisli da imamo zajednicki biznis. Ja se odlucim odvojiti i raditi samostalno. Ti me proglasis fasistom i pod prijetnjom oruzjem zadrzis u savezu. Ili analogija sa brakom. Muz se lose odnosi prema zeni a ona mora ostati u braku jer je brak svetinja, jer se zaklela na vjernost, jer imaju djecu, jer sta ce reci okolina, i milion drugih razloga.

Vidis li koliko je tvoj stav paradoksalan.

...

Zasto Skoti imaju pravo na nezavisnost a Katalonci nemaju?
Jesu Katalonci manje vrijedan narod?
Tu lako dolazimo do fasizma...

...

Da li je fasizam sto Nijemci i Austrijanci nisu u istoj drzavi?
Da li je fasizam samo postojanje drzava?
Zasto cijeli svijet ne bi bio jedna drzava?

Da li je fasizam sto Cesi i Slovaci nisu zajedno?

...

Ti navodis primjer BiH i RS. Upadas u zamku. Zaboravljas da su Srbi bili protiv nezavisnosti. Po tvojoj logici, izlazak BiH iz Jugoslavije je bio fasisticki. Cak je izlazak Slovenije bio fasisticki. 11.5% Slovenaca nije podrzalo nezavosnost. Ti bi sad podrivao temelje demokratije, ako je 10% protiv necega, onda pisi propalo.

...

Problem sa RS je genocid i etnicko ciscenje. Da tog problema nema, zelja za nezavisnoscu bi bila apsolutno legitimna.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Matzan

#173 Re: Catalunya

Post by Matzan »

Mogu razumijeti težnje za slobodom i nezavisnošću naroda koji su ugnjetavani, kojima se osporava pravo na kulturu, jezik, vjeru, narodi koji žive pod nekim srednjovjekovnim diktaturama isl.
Ali, tražiti u Europi neke države u državi je traženje hljeba nad pogačom.
I, kad kažem Europa ne mislim na Srbiju, koja je mentalno zapela u 1389. godini i koja je umjesto mirnog i ustavom predviđenog razlaza sa federalnim jedinicama, na iste izvršila agresiju, genocid i genocid u pokušaju (Kosovo).
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#174 Re: Catalunya

Post by Velkoski »

Škoti su već nezavisni i imaju svoju državu (a na kraju su i glasali LEGALNIM putem da li žele da se odvoje iz unije) :mrgreen:

Koga boli kurac kako je šta nastalo? Ako može Katalonija može i RS, može i Vojvodina, može i Sandžak, mogu svi. Možda da se svi opet podijelimo u plemena i malo ratujemo kopljem?

Katalonski problem je nacionalistički, kao i kod svih drugih separatista. Na stranu što nemaju nikakvih problema u Španiji, nisu ugnjetavani, imaju autonomiju, pričaju jezikom kojim hoće i tuče ih njihova, katalonska, policija :D
bunk

#175 Re: Catalunya

Post by bunk »

Ustav Spanije za koji su ruku digli i poslanici iz catalonije kaze da nema nikakvih odcjepljenja..the end.
Prica lici na anp sagu,glasali smo za NATO ali sad bi malo piskili pa malo kakili ,zavisi kako se digne pickoustom ili kako mahne car iz majcice,e nece da moze..
Post Reply