Cannes 2007 Program

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

repeater wrote:premda rijetko vjerujem variety kriticarima, ovog puta imam osjecaj da nisu tako daleko od istine ..

drugim rijecima, emir kusturica, kojeg stranci jos uvijek nazivaju bosanskim rediteljem, vrijeme je za penziju.
Schon zweimal hat er die goldene Palme gewonnen, der serbische Brachialfilmer Emir "Kustu" Kusturica. Aber für die Dritte wird es diesmal hoffentlich nicht reichen. Sein neuer Film ist randvoll mit allem, was seine alten so beliebt machte: Turbo-Folk, schlagfertige Männer, dralle Frauen, schiesswütige Serben, Gangster, Grossväter und korrupte Staatsangestellte. Aber einfach von allem zuviel. Wenn der Grossvater seinen Enkel auffordert, in der Stadt die Kuh zu verkaufen, eine Ikone zu kaufen und sich eine Braut zu suchen, dann ist das nicht Gotthelf, nicht wirklich witzig und auch nicht satirisch. Aber bei Kustu kommt das alles zusammen. Der Film ist zur Hälfte Tom & Jerry, zur anderen Hälfte Pippi Langstrumpf, und das ganze aufgezogen als Kasperletheater im «Home Alone»-Slapstick-Stil. Dass heftig geschossen wird, dass es nebenbei auch Tote gibt, und dass die Serben offenbar den Krieg in ihrem Alltag brauchen und ganz lustig finden: Das könnte Satire sein. Ist aber in erster Linie als pralle Unterhaltung inszeniert und bleibt einem des öfteren im Hals stecken, wenn es nicht gerade langweil. Allerdings gibt es, wie immer bei Kustu, auch überaus witzige Momente.

facit za one koji ne znaju njemacki - kritika koja je vidjela film se nada da nece ziriju pasti na pamet dati Zlatni Palmu Zavetu, "film je pola Tom & Jerry, a pola Pippi Langstumpf"
repeater

Post by repeater »

nije problem u tome sto SFF ne moze dobiti vecinu ovih filmova, u neku ruku to je i logicno. problem je sto u sarajevu ne postoje distributeri koji bi omogucili da se ovi filmovi pojave u kinima nevezano za SFF.
repeater

Post by repeater »

Brachialfilmer ?? hoert sich an wie eine straftat .. :D :D
repeater

Post by repeater »

da li je asia argento trenutno najpopularnija evropska glumica? u kanu je bila predstavljena u tri filma, u sva tri je igrala glavnu ulogu.(scene iz filma)

Boarding Gate: http://commeaucinema.com/bandes-annonces=77590.html
Go Go Tales: http://commeaucinema.com/bandes-annonces=80422.html
Une Vieille Maîtresse: http://commeaucinema.com/bandes-annonces=68160.html

Image Image Image
repeater

Post by repeater »

intervju sa bracom coen o novom filmu i kanu:
http://podcasts.nytimes.com/podcasts/20 ... es-pod.mp3
basta sljezove boje

repeater wrote:Brachialfilmer ?? hoert sich an wie eine straftat .. :D :D
meni je ludje sto Svicarac zna sto je Turbo-folk :D ovdje se prica o tome kako je Roman Polanski prekinuo konferenciju za tisak izjavom kako ne moze da odgovara na tako glupa pitanja :D
repeater

Post by repeater »

polanskom, kao i kusturici, je mjesto u muzeju.
repeater

Post by repeater »

California Dreaming (Nesfarsit)

Film Kristijana Nemeskua, mladog rumunskog reditelja koji je poginuo u saobracajnoj nesreci tokom post-produkcije filma. Film je danas prikazan u Kanu u kategoriji "Un Certain Regard."
forspan: http://www.californiadreaminnesfarsit.ro/video.html
-- slican Zalicinom Gori Vatra

Image Image

Recenzija
With California Dreamin' the young Nemescu leaves us with an unconventional “will”, fully of irony and disappointment yet without the scepticism that characterises some of Eastern European cinema. On the contrary, it is full of love for life and faith in the future.

During the war in Kosovo, a NATO convoys stops at the train station of a small, fictitious Romanian village. A cultural conflict/encounter takes places, representing the relationship between the most economically advanced countries and the rest of the world. The stationmaster (Razvan Vasilescu), a man who lost his parents to the Communist regime, waited in vain for 50 years for the Americans to save them and now wants to make them pay, by blocking the train that is transporting a highly strategically valuable radar.

The charlatan mayor instead sees the arrival of Captain Jones (Armand Assante) as an opportunity to turn his village around economically and organises a huge party. In the meantime, a love story unfolds between the young sergeant McLaren (Jamie Elman) and the stationmaster’s daughter Monica (Maria Dinulescu).

In an immense game of anticipation and suspension, Nemescu’s anti-capitalism/anti-Americanism hides sincere affection ("The most important product of the United States is…seduction", they say in the film) and the film flows comically for just over two and a half hours.

Producer Andrei Boncea in fact wanted to the leave the director’s unfinished version and added the world "Endless" to the title because no one knows what the final edited version would have been. Camillo de Marco
repeater

Post by repeater »

Zlatana palma - 4 luni, 3 saptami, si 2 zile (Mungiu-Rumunija)
Grand Prix - Mogari No Mori (Kawase-Japan)
Specijalna nagrada zirija - Stellet Licht (Reygadas-Mexico) i Persepolis (Satrapi-Francuska)
Rezija - Le scaphandre et le papillon (Schanbel-Francuska/SAD)
Scenarijo - Auf der anderen Seite (Akin-Njemcka/Turska)
Glumica - Jeon Do-yeon u Secret Sunshine
Glumac - Konstantin Lavronenko u Izganie
http://youtube.com/watch?v=iikKzQwgBJc
Last edited by repeater on 27/05/2007 22:49, edited 1 time in total.
repeater

Post by repeater »

basta sljezove boje

Emir Kusturica ogorčen filmskim festivalom u Cannesu

PREDSTAVLJAJUĆI svoj novi film "Zavjet", Emir Kusturica je, kako kaže, naišao na mnoge zapreke, a sve teže podnosi "nepravednu politiku festivala" zbog koje se u dogledno vrijeme više nema namjeru predstavljati u Cannesu.

Poznati srpski redatelj Emir Kusturica vratio se iz Cannesa prilično nezadovoljan tretmanom svojeg novog filma "Zavjet", koji je, protivno njegovoj volji, prikazan zadnjeg dana festivala. "Normalno je da mi se ne sviđa cijela priča. Duboko u sebi sam ogorčen, to znaju i meni najbliži ljudi. Ipak, ne želim ulaziti u nekakve teorije zavjere", izjavio je Kusturica za Kurir.

Ni odličan prijem njegovog filma, nakon kojeg je zaradio 20-minutni pljesak publike, nije ga natjerao da promijeni mišljenje, a njegovo će nezadovoljstvo, najavljuje, najvjerojatnije rezultirati povlačenjem s jednog od najuglednijih filmskih festivala na svijetu.

"U Cannesu pušu neki novi vjetrovi"

"Do da nas sam bio siguran da ću to i napraviti. Međutim, nakon ovakve premijere, kad sam vidio reakcije divnih ljudi u publici, više nisam siguran. Ipak, bliži sam i dalje prvotnoj odluci, jer smatram da su na ovom festivalu počeli puhati neki drugi vjetrovi", slikovito je svoje razloge obrazložio Kusturica.

Srpski redatelj nije jedini ugledni sudionik festivala koji se sve teže nosi s relativno novom politikom festivala u Cannesu. Zbog velikog broja holivudskih zvijezda, kojima se pridavala najveća pozornost, neamerički sudionici smatraju da im uobičajeno žutilo otima medijski prostor.

Naime, većini je novinara ove godine od svih filmova zajedno bila zanimljivija činjenica da su u francuskom gradiću boravili Angelina Jolie, Brad Pitt, George Clooney i ostale face protiv čije se ideologije ovaj filmski festival nekad i borio.
harač

Post by harač »

repeater wrote:nije problem u tome sto SFF ne moze dobiti vecinu ovih filmova, u neku ruku to je i logicno. problem je sto u sarajevu ne postoje distributeri koji bi omogucili da se ovi filmovi pojave u kinima nevezano za SFF.
pa ja baš očekujem da će na festival ovakvi filmovi doći, u kina ni u snovima
repeater

Post by repeater »

Hierarchia wrote: Ne znam, meni je Fatih Akin osrednji režiser, ali sve bi se to moglo i prešutjeti da u "Gegen die Wand" u ljubavnu priču (na dosta isfuran način isfragmentirane naracije) nije upakovano nekoliko stereotipa koje vješto prodaje kao odlike turskog mentaliteta. Nekako mi i ovaj film vuče na to, vidjet ćemo.
Fatih Akin gost 13. Sarajevo Film Festivala

Sarajevo Film Festival ove godine ugostiće jednog od najuspješnijih reditelja mlađe generacije čija ostvarenja su od početka njegove karijere plijenila pažnju i publike i kritike, te osvajala nagrade najprestižnijih filmskih festivala. Riječ je o Fatihu Akinu koji je u relativno kratkoj karijeri ostvario izuzetan uspjeh i zavrijedio epitet jednog od najznačajnijih filmskih autora današnjice.

Akin na 13. Sarajevo Film Festival dolazi sa filmom The Edge Of Heaven za koji je, na upravo završenom 60. Cannes Film Festivalu, osvojio nagradu za najbolji scenarij.

Nakon velikog uspjeha s filmom Head On, za koji je 2004. godine, između ostalog, nagrađen prestižnim Zlatnim medvjedom, najvišim priznanjem Berlin Film Festivala i nagradom publike na dodjeli nagrada Evropske filmske akademije, Akin je na filmsko platno donio još jednu veliko ostvarenje koje se bavi temom asimilacije imigranata u zapadno društvo. Junak filma je profesor turskog porjekla čiji otac u Bremenu pijan usmrti ljubavnicu. On putuje u Tursku kako bi finansijski pomogao kćer ubijene. No, on ne zna da je ona politički radikal koji bježi pred represijom turskih vlasti. Ulogu majke njemačke studentice koja strada u Istanbulu ostvarila je njemačka diva Hanna Schygulla.

Film The Edge of Heaven Fatih Akin će predstaviti sarajevskoj publici u okviru programa Heineken Open Air. http://www.sff.ba/2007/bos/
water

Post by water »

Uh ne vidjeh ovo ranije...
Sta ti to znaci osrednji reziser??? ja se u reziju ne razumijem, ja samo gledam filmove, i do sada sam vidio ova dva: Head-on i In July, i boy sto bi rekli, ne znam moze li se puno bolje. Ne trepnes dva sata, zivis sa glavnim likom/likovima, smijes se strahujes za njih, i sto je najvaznije nakon dva sata kao u rijetko osjecas da nisi protracio vrijeme, da si uspostavio nekakav emocionalni kontakt sa osobama koje nikada nisi sreo ili upoznao, ali da osjecas njihovu bol, njihovu radost, i da i sam nosis pomalo od toga u sebi.
Al sta ja znam, ja uvijek placem kad gledam Diverzante.
Post Reply